Omega 6 onkin terveellistä

hpv27

Googlaa 'Omega 6 onkin varsinainen terveyspommi – näin saat sitä ruoasta'.

Yritän lukea varsinaisen tutkimuksen illalla. Myös joissain muissa tutkimuksissa on saatu vastaavia tuloksia, ts. Omega 6 ei aiheutakaan tulehdusta ja parantaa kolesteroliarvoja.

14

589

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • veijo906398763

      hpv27

      ja jälleen väärinkäsitysten mestari, margariinimannekiini vauhdissa.

      Muille kohtalotovereilleni:

      Omega6 on kaikille meille tarpeellista mutta oikeassa suhteessa omega3:n kanssa.,


      Varokaa ystävät hyvät hpv:tä!

    • eimuuta

      Et sitten linkittänyt mihinkään! Tämä käyttäytyminen osoittaa vain jääräpäisyytesi .. muka ei linkkejä sallita. Olet täysin kyvytön tutkimaan ja mietiskelemään yhtään mitään.

      Mutta ku tänne eksyit niin kerroppa linkkien kera miten korkeita ne kolesterolit ovat valtimotautisilla. Et tule löytämään. Ei lääkärikään osannut mulle kertoa ku se mulle statiineita tyrkytti.

    • hpv27

      Alkuperäinen artikkeli löytyy googlaamalla 'The associations of serum n-6 polyunsaturated fatty acids with serum C-reactive protein in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study'.

      Löydöksenä se, että CRP-arvo (eli matala-asteista tulehdusta mittaava arvo) oli matalin miehillä, joilla oli veressään eniten linoliohappoa. Pari muutakin vastaavaa on tehty eli aika varmasti voi sanoa, että LA ei lisää tulehdusta.

      • biokemian.peusteet

        Voi metaboloituu ohutsuolessa linolihapoksi. Linolihapon toinen nimi muuten on voihappo :D

        Muuten nyt tähän teidän keskusteluunne en ota kantaa.


    • hpv27
      • eimuuta

        Hyvä sie! Alat oppimaan vai pyysitkö naapurin kakaran apua?

        Siellä näky olevat reipas kolomekymmentä juttua näistä rasvoista, mutta Minnesotan juttu puuttuu koska piiloittivat koska see ei toiveita täyttäny tarkoita sitä jossa maissiöljyä syöttivät ja sydärit heitin joukossa lisääntyi


      • hpv27
        eimuuta kirjoitti:

        Hyvä sie! Alat oppimaan vai pyysitkö naapurin kakaran apua?

        Siellä näky olevat reipas kolomekymmentä juttua näistä rasvoista, mutta Minnesotan juttu puuttuu koska piiloittivat koska see ei toiveita täyttäny tarkoita sitä jossa maissiöljyä syöttivät ja sydärit heitin joukossa lisääntyi

        Eihän tuo käsitellyt laisinkaan kolesterolia vaan matala-asteista tulehdusta. Rypsiöljy parantaa kylläkin kolesteroliarvoja enemmän kuin esimerkiksi auringonkukkaöljy mutta ero on pieni.

        Ei ole siis enää yhtään syytä välttää esimerkiksi auringonkukkaöljyä.

        Minnesotassa syötiin sen verran vähän tyydyttynyttä rasvaa ettei sillä ollut juurikaan merkitystä. Vastaavasti PUFA:aa saatiin liian vähän jotta sillä olisi merkitystä ja erot olivat pieniä. Lisäksi tutkimus perustui yhden päivän ruokapäiväkirjoihin ja se on epäluotettava mittaustapa. Minnesotan tutkimuksen merkittävin anti on siinä, että sen mukaan ihmiset eivät noudata ravitsemussuosituksia. Tyydyttynyttä rasvaa meni noin 14E% kun suositus on alle 10E%. Vastaavasti PUFA:a meni 7E% kun suositus on yli 10E%.

        Framinghamissa mitataan säännöllisesti todelliset kolesteroliarvot ja LDL-kolesterolin on havaittu lisäävän sydänkohtauksia. Sielläkääni havaittutyydyttyneen rasvan huonontavan kolesteroliarvoja mutta se on havaittu kyllä kliinisissä testeissä. Mittausmenetelmä on siis huono.


      • hpv27

        Ja taas tämä sama vuodatus joka jatkuu 'toisinkuin kliinisissä syöttötutkimuksissa'. Niissä siis tyydyttynyt rasva on huonontanut kolesteroliarvoja.

        Ehkä tuo erityspalkinto pitäisi antaa vaikkapa Laatikaiselle, joka referoi ansiokkaasti Mensinkin meta-analyysiä artikkelissaan 'Eri rasvojen vaikutus kolesteroliin, rypsiöljy vahvoilla'. Kseessä siis meta-analyysi 60 syöttötutkimuksesta.


    • äimänkäk

      Iltasanomien kommenteista:

      Miksi dosentti Jyrki Virtanen kaikista muista rasvoista puhuessaan ei maitse omaa tutkimustaan vuodelta 2014, jossa loppupäätelmänä oli, että tyydyttynyt rasva ei ole sepelvaltimotaudin riskitekijä, ei edes paljon ko. rasvaa syövillä?
      Kyseessä oli vieläpä sama aineisto. Tämän jutun tulos on uutisoinnin arvoinen, mutta tyydyttyneen rasvan vaarattomaksi toteaminen ei ole mainitsemisen arvoinen asia? Vai tässä tutkittu korrelaatio on pätevää tiedettä, mutta kun tulos ei miellytä, niin korrelaatio ei kelpaa tieteeksi?


      "Omega-6 rasvoista siis suurempi osa tuli lihoista kuin rypsi-/rapsiöljypullosta, mutta silti tässäkin uutisoinnissa halutaan antaa kuva, että pullosta saatu omega-6 selittäisi terveyshyödyt."

      Kyllä, eli kyse lienee juurikin siitä, onko sitä omega-6:sta ollut edes siihen pieneen välttämättömään tarpeeseen vähiten saaneilla 80-luvulla.
      Ja mielenkiintoista oli myös, että aineistossa eniten tyydyttynyttä rasvaa (23 E-%, kok rasva 45 E-%) ja vähiten kavisrasvaa syöneet söivät myös vähiten statiineja seurannassa. He söivät eniten lihaa, vähiten hiilareita (alle 40 E-%, mikä selittänee diabeteksen vähyyden heillä), vähiten kuitua, olivat hoikimpia ja heillä oli paras HDL (joka kompensoi hieman korkeamman LDL:n) ja liikkuivat vähiten. Silti verenpainetta vähiten eikä myöskään sydntauteja enempää.

      • hpv27

        ?

        Artikkelin mukaan omega-6 ei luuloista huolimatta lisää tulehdusta. Lihasta on aika vaikea saada merkittämästi linolihappoa (voissa 1.3 g per 100 g, laardissa 2.8 g/100 g) mutta auringonkukkaöljyssä sitä on 70 g/100 g ja rypsiöljyssä 20 g/100 g. Kun suomalaisten linolihapon saanti on noin 4E% eli noin 100 kcal eli yli 10 g päivässä niin tuo vaatisi siis 800 g voita tai 400 g laardia. Käytännössä siis kasviöljyistä on tullut 80-luvun jälkeen valtaosa linolihaposta.

        Finriskitutkimuksissa on seurattu suomalaisten tyydyttyneen rasvan saantia. Tyydyttyneen rasvan saanti on vähentynyt hiukan yli 20E% noin 14E% ja samaan aikaan kasviöljyistä saatavan PUFA:n määrä on lisääntynyt. Molemmat selittänevät kolesterolin laskua 7.4 mmol/l -> 5.2 mmol/l. Ikävakioitu sydäntautikuolleisuus on samassa ajassa laskenut 80%.


      • eimuuta
        hpv27 kirjoitti:

        ?

        Artikkelin mukaan omega-6 ei luuloista huolimatta lisää tulehdusta. Lihasta on aika vaikea saada merkittämästi linolihappoa (voissa 1.3 g per 100 g, laardissa 2.8 g/100 g) mutta auringonkukkaöljyssä sitä on 70 g/100 g ja rypsiöljyssä 20 g/100 g. Kun suomalaisten linolihapon saanti on noin 4E% eli noin 100 kcal eli yli 10 g päivässä niin tuo vaatisi siis 800 g voita tai 400 g laardia. Käytännössä siis kasviöljyistä on tullut 80-luvun jälkeen valtaosa linolihaposta.

        Finriskitutkimuksissa on seurattu suomalaisten tyydyttyneen rasvan saantia. Tyydyttyneen rasvan saanti on vähentynyt hiukan yli 20E% noin 14E% ja samaan aikaan kasviöljyistä saatavan PUFA:n määrä on lisääntynyt. Molemmat selittänevät kolesterolin laskua 7.4 mmol/l -> 5.2 mmol/l. Ikävakioitu sydäntautikuolleisuus on samassa ajassa laskenut 80%.

        Hutttunen kirjoittaa Duodecim -aikakauskirjan kolumnissaan:

        http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo13253.pdf

        Lainaa:
        ...." Pitkäkestoisiin seurantatutkimuksiin perustuvat meta-­analyysit ovat sekoittaneet pakan.
        Tyydyttyneen rasvan saannin ja sepelvaltimotaudin ilmaantuvuuden välillä ei parhaalla
        tahdollakaan näytä löytyvän yhteyttä. Sen sijaan runsas monityydyttymättömän rasvan
        saanti näyttää johdonmukaisesti suojaavan sepelvaltimotaudilta. Mutta miten ihmeessä
        on mahdollista, että tyydyttynyt rasva ei lisää sepelvaltimotautia, vaikka se kiistatta lisää sepelvaltimotautia aiheuttavan LDL ­kolesterolin pitoisuutta?" ....


      • eikujatkuu
        eimuuta kirjoitti:

        Hutttunen kirjoittaa Duodecim -aikakauskirjan kolumnissaan:

        http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo13253.pdf

        Lainaa:
        ...." Pitkäkestoisiin seurantatutkimuksiin perustuvat meta-­analyysit ovat sekoittaneet pakan.
        Tyydyttyneen rasvan saannin ja sepelvaltimotaudin ilmaantuvuuden välillä ei parhaalla
        tahdollakaan näytä löytyvän yhteyttä. Sen sijaan runsas monityydyttymättömän rasvan
        saanti näyttää johdonmukaisesti suojaavan sepelvaltimotaudilta. Mutta miten ihmeessä
        on mahdollista, että tyydyttynyt rasva ei lisää sepelvaltimotautia, vaikka se kiistatta lisää sepelvaltimotautia aiheuttavan LDL ­kolesterolin pitoisuutta?" ....

        Timo Kuusela kommentoi VHH-terveysravinto -sivustolla:
        Lainaa:
        Huttusen kirjoitus on näennäisliberaali mutta suora lainaus Sylttytehtaan Sanomista.
        Tällaisiin päätelmiin tullaan "uuden tieteen" tilastomenetelmillä ja tulkinnoilla. Yksilön kokemuksilla ( ml mittaukset ym testit) ei ole merkitystä.
        Näyttää siltä, että standardista poikkeavat tutkijat ovat jo riittävästi horjuttaneet "virallista tutkimusta", niin että mm suuret joukot T2D potilaita ei enää luota ohjeistuksiin lääkityksiin.
        No, onpahan Huttusella "oma lehmä" ojassa kuten arvoisalla seuraajallaan. On tietenkin vain ajan kysymys, kun kunnia ja menestys muuttuu helyiksi. Tämä taitaakin olla eliitin suurin pelon aihe.


      • veijo98739873
        hpv27 kirjoitti:

        ?

        Artikkelin mukaan omega-6 ei luuloista huolimatta lisää tulehdusta. Lihasta on aika vaikea saada merkittämästi linolihappoa (voissa 1.3 g per 100 g, laardissa 2.8 g/100 g) mutta auringonkukkaöljyssä sitä on 70 g/100 g ja rypsiöljyssä 20 g/100 g. Kun suomalaisten linolihapon saanti on noin 4E% eli noin 100 kcal eli yli 10 g päivässä niin tuo vaatisi siis 800 g voita tai 400 g laardia. Käytännössä siis kasviöljyistä on tullut 80-luvun jälkeen valtaosa linolihaposta.

        Finriskitutkimuksissa on seurattu suomalaisten tyydyttyneen rasvan saantia. Tyydyttyneen rasvan saanti on vähentynyt hiukan yli 20E% noin 14E% ja samaan aikaan kasviöljyistä saatavan PUFA:n määrä on lisääntynyt. Molemmat selittänevät kolesterolin laskua 7.4 mmol/l -> 5.2 mmol/l. Ikävakioitu sydäntautikuolleisuus on samassa ajassa laskenut 80%.

        hpv27

        finnriski tutkimus? Muistat kai myös PK-projektin???

        varokaa ystävät hyvät hpv:tä.


    • Halinalle

      Onhan tästä tehty ihan oikeakin tutkimus, sellainen RTC vai mikä se nyt on se, kun on kaksi tasavertaista ryhmää ja toinen on kontrollina. Itse Ancel setä sen teki. Ettei tarvi mihinkään keposiin havannointitutkimuksiin tyytyä. Valitettavasti hukkui, mutta onneksi löytyi viimein. Maissiöljyä tutkittiin. Eikös se ole juuri näitä "hyviä" omega kutosia pullollaan?

    Ketjusta on poistettu 9 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet taitava

      monessa asiassa. Myös siinä, miten veit sydämeni. Äkkiarvaamatta, pikkuhiljaa. Yhtäkkiä huomasin että minusta puuttuu jo
      Ikävä
      74
      7444
    2. Sinällään hauska miten jostakin

      jaksetaan juoruta vaikka mitä. Jakorasia yms. Raukkamaista toimintaa. Annetaan jokaisen elää rauhassa eikä levitellä per
      Ikävä
      58
      3173
    3. Mikä ihme sai sut käyttäytymään

      Niin helvetin törkeästi mua kohtaan, jos kerta olet ihastunut?
      Ikävä
      34
      2410
    4. Miten voit manipuloida katsojalukuja?

      Palstatrolli ja väsynyttä sontaa palstalle suoltava Varmakkakkiainen on viime aikoina vedonnot siihen, että hänen ketjuj
      Ateismi
      6
      2051
    5. Osuuspankki Kuhmo!

      Ei pysty pitämään yhtä Otto pankkiautomaattia toiminnassa Ksupermarketin kanssa,20 vuotta sitten Kuhmossa oli neljä auto
      Kuhmo
      28
      1981
    6. Voi helvetti

      Mihin olet mut ajanut.
      Ikävä
      20
      1918
    7. Tiedät etten tiedä

      Mitä pitäisi tehdä.
      Ikävä
      13
      1877
    8. Rakkaalleni!

      Halusin tulla kertomaan, että sinua ajattelen ja ikävöin vaikka olen sukuloimassa. Meinasin herkistyä, kun tykkään sinus
      Tunteet
      15
      1643
    9. Työttömyys kasvaa

      Onneksi persujen kannatus ei kasva.
      Perussuomalaiset
      52
      1588
    10. hyvää yötä.

      toivottavasti sulla oli kiva jouluaatto. 🤍
      Ikävä
      18
      1579
    Aihe