Ammattiliittohan on kaunis ajatus

AjatukseksiSeMyösJää

ammattiliitot ovat menettäneet täydellisesti kontrollin työpaikkojen sisällä, ja koska kontrollia ei ole, eivät ammattiliitot toimi (muualla kuin ajatuksen tasolla).

Ammattiliittoja ei loppupeleissä kiinnosta kuin jäsenmaksujen kerääminen. Otetaan vaikka tilanne, jossa puolet tehtaan henkilökunnasta on lomautettuna. Päällä on luonnollisesti ylityökielto, valvooko ammattiliitto tätä ylityökieltoa? Ei valvo. Ketään ei kiinnosta, jos joku sankari hiipii tekemään ylitöitä, vaikka muut kärvistelevät lomautettuna.

Miksi tämmöiseen liittoon pitäisi sitten kuulua? Eiköhän se selviä jo palkkojen kehityksestä kenen etua ammattiliitot palvelevat loppupeleissä, eivät ainakaan työntekijän.

Kymmenen vuotta makselin jäsenmaksuja ja kuulun kyllä liittoon edelleen, mutta kun menen takaisin töihin, en kyllä aio liittoon enää liittyä.

27

547

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Otankovelan

      Onneksi kaikenlainen painostus on nykyään kielletty.

    • kylsesiit

      Laskuhumalassa tulee kaikenlaista hassua mieleen:)))))
      Äkkiä liidelistä korjaussarja.

    • brotherhood_veljeys

      Missä tehtaassa ihmisiä nyt on lomautettuna? Puolet henkilökuntaa? Ammattiliiton jäsenten on itse valvottava omalla työpaikallansa että työehtoja noudatetaan. Ei liitto ole joku ulkopuolinen. Liitto olette te työntekijät itse (liiton jäsenet) yhdessä siinä työpaikallanne. Organisoidutte. Järjestäydytte. Olette rintamassa. Siksi sinäkin varmaan aikoinansa liityit ammattiliittoon. Otit jäsenkirjan ja sitouduit. Veljeys ja brotherhood. Siitä on kyse. Teilläkin varmaan liiton jäsenet yhdessä työhuonekunnassanne ja työpaikalla niistä asioista yhdessä päätätte. Valitsette jopa luottamusmiehen keskuudestanne ja työhuonekunnan vastuuhenkilöt. Tuotte luottamusmiestä myös kun tulee se tiukka paikka työnantajan kanssa. Saatte liitosta (virkailijat) lainopillista tukea yms. neuvontaa. Taitaa aloittajalla olla ammattiliiton idea täysin kadoksissa. itse 80 luvun alussa raksatyömaalla poikasena olin mukana useammassakin työmaakokouksessa jossa ratkoimme työehtoskismoja käytännön tasolla. Välillä parakin ovet kolisivat ja paukkuivat. Tuupintaa jne. Muistaakseni järjestäytymisaste oli 100 % luokkaa. Jäsenkirjoja ( se punainen jossa rakennuksen kuva) tarkastettiin aina välillä. Vapaamatkustajia ei sallittu. Sittemmin hakeuduin opiskelemaan insinööritieteitä. Se on toinen juttu se.

      • 80luvullejåi

        Niin, tuo mitä kirjoitit oli upea ajan kuvaus!
        Tuntuu jääneen se veljeys, solidaarisuus ja brotherhood sinne 80 luvulle..Valitettavasti.

        Työhuonekunnan kokouksiin ei enää saa ketään tulemaan, ei ihmisiä vaan kiinnosta.
        Tämä on nähty, Osastoni Peruivat kuukausikokoukset kun yhtään jäsentä ei viitsinyt vaivautua paikalle.
        Ilmeisesti kaikki ovat tyytyväisiä palkkoihinsa ym. työoloihinsa.


    • showmiehiä

      Luottamusmiehet .............. heh heh............ pahimpia työnantajan perseen lipojia kaikki , kun toiseen suuntaan pyllistää niin toiseen kumartaa ja toisin päin, mutta oma etu heille tärkein, kaiken kaikkiaan teatteria koko ay-liike nykyään, turha sinne on maksaa yhtään mitään, terveet ihmiset osaa sopia itse työ sopimuksensa tai ollasopimatta.

      • HilloTolpalla

        Luottamusmies on pelkkä lutka, joka nuolee kenen tahansa persvaon, kunhan hinnasta sovitaan.


      • kelakorvaa
        HilloTolpalla kirjoitti:

        Luottamusmies on pelkkä lutka, joka nuolee kenen tahansa persvaon, kunhan hinnasta sovitaan.

        Sossupummeilta kuulemme totuuden:)))


      • sähöt

        Täysin hampaattomia liitot nykyisin ovat, Persettä kenttään sähkärit, näyttäkää kerrankin että teillä on "munaa"!


      • rotiakaivataan
        HilloTolpalla kirjoitti:

        Luottamusmies on pelkkä lutka, joka nuolee kenen tahansa persvaon, kunhan hinnasta sovitaan.

        Luottamusmieshän on työnantajan käsikassara nykyisin, ei heitä jäsenistön etu kiinnosta tippaakaan!


      • sählärikö
        sähöt kirjoitti:

        Täysin hampaattomia liitot nykyisin ovat, Persettä kenttään sähkärit, näyttäkää kerrankin että teillä on "munaa"!

        Perse kenttään vaan!


    • fsfsdfdsdfsdf

      > Miksi tämmöiseen liittoon pitäisi sitten kuulua?

      Liittohan valvoo ensisijaisesti työntekijöitä eli on ylikansallisen rahoittajan "salaisen palvelun" tärkein väline sodassa kansalaisia ja kansakuntia vastaan. Liittojen salaiset myyrät ovat toki mustan porvarin kätyreitä.

      • adadaedad

        Ja liittojen jäsenet ovat nk. "hyödyllisiä idiotteja".


    • avatteruantelo

      Nimimerkki showmiehiä, HilloTolpalla, fsfsdfdsdfsdf ja adadaedad. Mikä motivoi sinua kirjoittamaan tuollaista sontaa. Luuletko, että olet ainoa omilla aivoillaan ajattelemaan kykenevä?

    • lakossaollut

      Liitto on juuri niin voimakas kun sen jäsenet. Jos jäsenet on luottarin tukena niin tulosta syntyy. Mutta kun jäsenistö on pelkuriporukkaa ja pelkäävät lakkoja. Ja tähän on syy kun ei ole varaa olla työstä pois kun kaikki on velaksi ostettuja vempeleitä, asuntolainan lisäksi.
      Työläisen pitää aina olla varautunut lakkoon, ja vähintää 3-6 kuukauteen se pitää kestää jos asioita aletaan kunnolla hoitaan.
      Vuonna 1971 lopetettiin 7 viikon lakko liian aikaisin olisi vielä oltu 4 kuukautta lakossa niin kyllä kapitaali olisi antanut periksi.
      Pitää ottaa oppia Ranskasta siellä uskalletaan lakkoilla.

    • ent.jäsen

      Työpaikan luottamusmiehenä on ollut 15-20 vuotta sama henkilö, joka samaistaa itsensä työnantajan edustajiin. Hänen kauttaan ei tule tietoa edunvalvonnasta tai muistakaan ay-kuvioista. Hän tykkää käydä Hesassa kokouksissa, joiden annista ei heru tietoa työpaikalle. Vanhimmat kollegat ovat huhuilleet hänen ajavan omia asioistaan. Luottis pitää aina tiukasti työnantajan puolta, myös silloin kun pomo ei tuota palvelusta edes pyydä. Luottamusmiehestä ei ole äänestetty vuosikausiin, koska nuoret työntekijät eivät tiedä ay-asioista mitään (eihän kukaan ole heitä valistanut) ja vanhat eivät välitä. Loput ovat eronneet kyseisestä liitosta.

      Toivottavasti tämä ei ole tavanomainen kuvio suomalaisilla työpaikoilla. Ikiaikainen luottamusmies, joka kuvittelee olevansa pikkuesimies, pitää ay-asiat omana tietonaan ja estää edunvalvonnan sekä vesittää koko ammattiyhdistystoiminnan. Liittojen kannattaisi varmistaa, ettei toiminta pääse ukkoontumaan/akkaantumaan. Jäsenmaksut ehtyvät lopulta, jos työpaikoilla luottiksina pyöriin näitä ylimielisiä rähisijöitä, jotka todellisuudessa halveksivat ihmisiä, joiden asioita heidän kuuluisi ajaa.

      • Herätkääpahvit

        Kukahan sen luottamusmiehen on valinnut jo lukuisissa luottamusmiesvaaleissa?


      • Kupletin_juoni
        Herätkääpahvit kirjoitti:

        Kukahan sen luottamusmiehen on valinnut jo lukuisissa luottamusmiesvaaleissa?

        Niinpä. Samaa mieltä nimimerkin "Herätkääpahvit" kanssa.Esimerkiksi teollisuusliitossa luottamusmiehen toimikausi on kaksi vuotta. Luottamusmies valitaan vaaleilla. Puolueen jäsenkirjaa ei myöskään vaadita. Oikeus asettua luottamusmiesehdokkaaksi ja äänestää vaaleissa on kaikilla työpaikalla toimivaan ammattiosastoon järjestäytyneillä työntekijöillä. Jos joku siis on ollut putkeen 20 vuotta luottamusmies niin silloin hän on vaaleissa saanut eniten ääniä joka ainut kerta. Se on ihan niin yksinkertaista. Toki se että joku on putkeen 20 v luottamusmies ei tietenkään ole toivottavaa. Aina pitää uusiutua. Vaihtaa luuta uuten ja teroittaa saha. Ammattiliiton jäsenten siellä työpaikalla on syytä herätä ja lopettaa turha kitiseminen. Äänestyskopissa se päätös tehdään. Ja on uskallettava itse asettua ehdokkaaksi jos haluaa touhuun uuden paremman suunnan. Sen verran pitää olla valveutunut kun kerran jäsenkirjan on ottanut. Tyhmä ei saa olla. Ei ay-asiat rakettitiedettä ole.


    • lakossaollut

      Kyllä minä ihmettelen että vielä maristaan että luottari on ollut 20 vuotta virassa. Jäsenet siihen on syyllisiä.
      Minä olen kyllä äänestänyt monesti luottamusmiehestä työssä olessa. samoin on äänestetty työsuovaltuutetusta ammatiosaton puheejohtajista toimkunnan jäsenistä.
      Pitää vaan katsoa itseä peiliin ja kysyä olenko toiminut oikein että luottamusmies vaihdetaan, jos vasaan ei, niin silloin on syy itsessä.

    • Leipiintyvät

      Kyllä, kyllä...ison firman pääluottamusmies, kun sellaiseen asemaan on kerran päässyt niin kyllä se kapinahenki hiipuu melko nopeasti.
      Ei tartte likaisia hommia enää tehdä vaan ajella autolla ympäri suomea.
      Tämäkin luotto ollut jo 20 vuotta..ylikin tässä "virassa"

      Eräänkin kysymys tullessa työntekijöiden riita-asioita setvimään oli aina sama; ennenkuin oli edes asiaa perehtynyt : Eikö tätä voitaisi sopia?

      Pääluottamusmiehen toimiajan katoksi pitäisi laittaa 6 vuotta!!

      • VierestäSeurattu

        Aivan. Siinä hommassa jotkut ovat jopa kymmeniä vuosia, niin se on sitten enää yhtä käsien levittelyä ja eläkkeen odotusta.


      • syö_pullaa

        Jäsenet pääluottarin valitsee.....


      • lakossaollut

        On jäsenistä kiinni montako vuotta hoitaa tehtävää. Turhaa täällä on sitä valittaa. Vaan siellä työpaikalla se muutos tehdään. Vaan onko kaikki niitä uusavuttomia jotka ei saa mitään aikaan muuta kun täällä valitusvirttä lauletaan.


    • korvaamattomat

      Järkevä yläraja pitäisi luottamusmiesvuosille olla. Se on selvä. Kaikki eivät ymmärrä itse jättäytyä pois, kun pakkoa ei ole. Loukkaantuvat, jos vaaleja ehdottaa. Kokemus osoittaa, että syytä olisi lähteä viimeistään silloin, kun alkaa nähdä itsensä korvaamattomana ja saavutetun aseman itsestäänselvyytenä.

      Varsinkin jos työyhteisössä on vähän väkeä ja pitkät työsuhteet, syntyy elinikäisiä valtiaita niin esi- kuin luottamusmiespuolella. Nämä sopivat keskenään asioista kuulematta työntekijöitä. Ja tästä syntyy todella kummallisia käytäntöjä. On "kekkosia", jotka 20 vuoden ajan omivat tehtäviä ja asioita hoidettavikseen todeten, että muista ei ole mihinkään ja kusessa muuten olette, kun minä jään joskus eläkkeelle.

    • Herätys.siellä.jossain

      Ay-asiat eivät kiinnosta usein juuri siksi, että työpaikalla on se muinaisuudessa valittu luottamusmies, joka ei koskaan ole kerro asioista muille. Ehkä hän ei itsekään tiedä, eikä ole kiinnostunut muusta kuin saamastaan rahallisesta korvauksesta, joka napsahtaa tilille joka kuukausi. Liitot herätkää tähän ilmiöön!

      • omavikanne

        Ei tässä liittoja tarvitse herätellä vaan niitä firman liittoon kuuluvia työntekijöitä, jotka kerta toisensa jälkeen valitsevat luottamusmieheksi henkilön, johon eivät luota edes asettaessaan hänet ehdolle luottamusmiesvaaleissa.


      • Leipäpappi_
        omavikanne kirjoitti:

        Ei tässä liittoja tarvitse herätellä vaan niitä firman liittoon kuuluvia työntekijöitä, jotka kerta toisensa jälkeen valitsevat luottamusmieheksi henkilön, johon eivät luota edes asettaessaan hänet ehdolle luottamusmiesvaaleissa.

        Niinpä. Mikäs vaali sellainen on jossa ei ole useampia ehdokkaita luottamusmieheksi. Kuka tahansa ko työpaikan liiton jäsen voi asettua ehdokkaaksi. Ei tarvitse pyytää lupaa nykyiseltä luottamusmieheltä. Ei siinä liiton apua juurikaan tarvita. Sen kun vaan ilmoittaa että on käytettävissä. Ja asettuu vaalissa framille. ihan peiliin katsomisen paikka paikallistasolla omalla työpaikallansa. Ilmaisia lounaita ei ole. Liitossakin ollaan tyytyväisiä kun naamat vaihtuvat. Silloin liitto on varma että ay-toiminta kiinnostaa paikallistasolla oikeasti ihmisiä ja omien työsuhde-etujen suojeleminen. Liitoissa on pelko takapuolen alla jos kaikki luottamusmiehet ovat ikineuvoksia ja kuurosokeita papparaisia. Ei mitään todellista tietoa mitä duunarit kentällä haluavat. Jos liitto julistaa lakon niin 20v virassa oleva luottamusmies saattaa ykskaks olla hätää kärsimässä. Korttitalo sortuu. Hänellä ei olekaan joukkojen luottamusta ja tukea takanansa. Hän ei kykene perustelemaan lakkoa jäsenille kun itse on surkimus. Pitkään luottamusmiehenä toiminut on usein itsensä työnantajalle myynyt. Leipäpappi.


    • tehkää.asialle.jotain

      "Ay-asiat eivät kiinnosta usein juuri siksi, että työpaikalla on se muinaisuudessa valittu luottamusmies, joka ei koskaan ole kerro asioista muille. Ehkä hän ei itsekään tiedä, eikä ole kiinnostunut muusta kuin saamastaan rahallisesta korvauksesta, joka napsahtaa tilille joka kuukausi." Ja tämähän on työnantajan etu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      19
      1831
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1358
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1240
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      10
      1164
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1115
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      13
      1068
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1023
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1019
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1012
    Aihe