(Yritä) Pelasta(a) parisuhteesi II

Jatketaan suoraan siitä mihin jäätiin.

8

516

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TotuusSattuuQC

      Rennosti M:
      "60-luvulla oli muotia "sensitivity training". Siinä kookoontui ryhmä, jonka jäsenet vuorotellen lausuivat "rehellisen" mielipiteensä toisistaan. Menetelmä oli kuulemma niin ihana, että siinä kukin löytää oikean arvion itsestään ja samalla terapoituu ja paranee. "

      Menee vähän asian viereen. Se mistä viimeksi keskusteltiin oli omista tunteistaan puhuminen parisuhteessa. Se ei ole sama asia kuin mahdollisimman sensuroimattoman mielipiteen kertominen toisesta. Päinvastoin, omat tunteet ovat itsensä arviointia, ei toisen.

    • Nää on aika isoja asioita mistä täällä(kin) on juteltu. Käytösmallien muuttaminen voi viedä yllättävän paljon aikaa. Mutta sitä ennen tulisi tietenkin alkaa ajattelemaan asioita sellaisista näkökulmista jotka ovat aiemmin saattaneet olla täysin vieraita. Sillä jos ajattelee asioita aina samalta kantilta, tuskin mikään ikinä voi todella muuttua.

      • anarkistimartta

        "Käytösmallien muuttaminen voi viedä yllättävän paljon aikaa. "

        Aikaa kuluu ehkä vielä enemmän sen miettimiseen kannattaako, uskaltaa, haluaako jne. muuttaa omia käytösmallejaan. Nehän ovat tuttuja ja itselle turvallisia - vaikka oikeasti olisivat niin itselle kuin toisille haitallisia.

        Se onkin jännää, miksi monet kieltäytyvät omien käytösmallien muuttamisesta yhtään mihinkään. Etenkin juuri niiden kumppanille ja ehkä lapsillekin haitallisten, josta he kärsivät.


      • anarkistimartta kirjoitti:

        "Käytösmallien muuttaminen voi viedä yllättävän paljon aikaa. "

        Aikaa kuluu ehkä vielä enemmän sen miettimiseen kannattaako, uskaltaa, haluaako jne. muuttaa omia käytösmallejaan. Nehän ovat tuttuja ja itselle turvallisia - vaikka oikeasti olisivat niin itselle kuin toisille haitallisia.

        Se onkin jännää, miksi monet kieltäytyvät omien käytösmallien muuttamisesta yhtään mihinkään. Etenkin juuri niiden kumppanille ja ehkä lapsillekin haitallisten, josta he kärsivät.

        "Se onkin jännää, miksi monet kieltäytyvät omien käytösmallien muuttamisesta yhtään mihinkään. Etenkin juuri niiden kumppanille ja ehkä lapsillekin haitallisten, josta he kärsivät."
        Eikös tää vois johtua juurikin siitä haluttomuudesta ajatella asioita eri tavalla kuin ennen? Käytöstä ei voi muuttaa ennen kuin muuttaa ajattelutapaansa.

        "... kannattaako, uskaltaa, haluaako jne."
        Niin, näin käy kun ei kyseenalaista omaa näkökulmaansa. Jos et kyseenalaista, et voi muuttua.


    • anarkistimartta

      "....Menetelmä oli kuulemma niin ihana, että siinä kukin löytää oikean arvion itsestään ja samalla terapoituu ja paranee. "

      Mikään "menetelmä" ei ole eikä tue toisten kiusaamista.

      Wikipedia tiedottaa:

      "Sensitivity training is a form of training with the goal of making people more aware of their own goals as well as their prejudices, and more sensitive to others and to the dynamics of group interaction."

      Eli vapaasti suomennettuna, Sensitivity training on harjoitusmuoto ihmisten päämäärien ja ennakkoasenteiden tiedostamiseksi, ja lisää herkkyyttä muihin, ja ryhmän voimaperäiseen vuorovaikutukseen.

      Kyllähän tämä menetelmä aivan passelilta kuullostaa esim. työnohjauksen apuna, ja ryhmäterapian keinona. Hutaisten tutkin, mutta mistään en löytänyt mainintaa, että harjoittelussa haukutaan ja arvostellaan toisia.

      Tuosta tulikin mieleeni kiva työnohjauksen muoto. Ei ollut draamaterapiaa, mutta jotain sinne päin. Eli työntekijöitä haastatellaan, ja kerätään tietoa ohjattavan ryhmän ongelmista. Muutama näyttelijä esittää kohtauksia muunnelluista tilanteista "käsikirjoituksen mukaan". Jolloin jokainen katsomossa oleva työntekijä voi miettiä kuka hän on näytelmässä, ja millaisena muut näkevät hänen käytöksensä. Superb.

      Aloitus koski kuitenkin parisuhteen tunneilmaisua. Ja siihen minä loikkaankin edellisen esimerkkini kanssa. Yrittäkääpä nähdä sielunne silmin itsenne suhteessa kumppaniinne, ja vaikka ihan ulkopuolisenakin. Miltä näyttää? Miltä kuulostaa? Käytätkö rumia sanoja? Arvosteletko? Haukutko? Kieltäydytkö? Vetäydytkö? Vaikenetko?

      Kaikki eivät ilmaise tunteitaan sanallisesti, ei tarvitsekaan, jos arjen dialogi on suurin piirtein kaunista kuunnella ja ilmaisee tunteitaan teoin. Hyvä on tietää mikä itselle ja kumppanille on luontevaa tunneilmaisua.

      • Joo, no siis elekielestähän voi usein päätellä paljon enemmän kuin sanotuista sanoista. Siksi esimerkiksi minä viihdyn ihmisten kanssa paljon paremmin livenä kuin vaikka täällä - kun se vuorovaikutus on niin paljon helpompaa ja mielekkäämpää toisen nähdessä.


      • Nikille anarkistimartta

        << Hutaisten tutkin, mutta mistään en löytänyt mainintaa, että harjoittelussa haukutaan ja arvostellaan toisia.>>

        Täällä keskustelevista harvat ovat niin vanhoja, että ovat itse kokeneet 60-luvun aatteet ja pyrkimykset. Ehkä sinäkin olet nuorempi. Silloin menetelmään nimenomaan kuului muiden ryhmäläisten "rehellinen" arviointi. Nimenomaan korostettiin, että arvion on oltava suora, jolloin valloilleen pääsi arvioijan inhimillinen taipumus haukkua toista. Tämä taas antoi vuorollaan vähän enemmän takaisin, jolloin epäsopu paisui kuin pullataikina ja johti mainitsemaani katastrofiin.

        Asiasta kirjoitettiin kokemuksen lisääntyessä paljon. Lopulta koko trainingistä luovuttiin. Wikipedian kuvaus uudelleen herätetystä ryhmätoiminnasta, jos sellaista ylipäänsä on, kuulostaa aivan erilaiselta.


    • pelastanmitävoin

      Kyllä se pitää pelastaa mikä pelastettavissa on. Menettämättä omia kasvojaan kun itse tietää leikkineensä. Tämä jälkihoito on raskasta aikaa. Mutta jos tämä nyt menisi kuten edellinenkin. Uskon siihen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Yritin nainen

      Kaikkeni ettei meidän välille syntyisi mitään. Tiesin jo hyvin alussa että sinä olet minun heikko kohta. Lopulta kuitenk
      Ikävä
      88
      1711
    2. Miksi et voi

      Soittaa tai laittaa viestiä
      Ikävä
      118
      1442
    3. Käärijä jättäytyy pois illan viisufinaalista

      https://www.is.fi/viihde/art-2000010420075.html Voi voi sentään! Kuka nyt Suomen pisteet jakaa. Tosi pölvästiä käytöstä
      Maailman menoa
      109
      963
    4. Iso ikävä sinua nainen

      Aina vain, ei helpota millään. Ainoa varma helpotus olisi se et oltais yhdessä. Mutta se ei sinulle sovi.
      Ikävä
      31
      946
    5. Mistä tykkäät

      Erityisesti kaivattusi olemuksessa
      Ikävä
      42
      780
    6. Kaikkien Vuosien Äitien Äiti

      Huomenna aamulla MTV:ssä vaihteeksi taas linssiluteet Martina ja isällään asuva tytär Vicotria ylistämässä toisiaan . Ai
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      708
    7. Nainen, monta kertaa epäilin sinua

      ja koit sen syytöksinä ja ehkä jonkinlaisena vihan tai antipatian osoituksena, etten esim. sietänyt sinua tai oletin sin
      Ikävä
      51
      671
    8. Nainen, joskus päivällä kun tulet mieleen

      Olen puuhailemassa jotakin, yhtäkkiä ajattelen sinua, että olisit minun ja pääsisin iloitsemaan läsnäolostani, silloin k
      Ikävä
      30
      671
    9. Tunnustan nyt

      Tykkään katsella sua😍
      Ikävä
      32
      646
    10. Hyvää yötä

      Naiselle, joka ikävöi. 🩷
      Ikävä
      25
      613
    Aihe