Tekikö Jeesus todella ihmeitä?

IhmeetAntiikinMaailmassa

Nykyaikaisen tieteellisen maailmankuvan omaava ihminen kysyy helposti, ovatko Raamatussa kerrotut ihmeet - esim. sairaiden parantamiset, kuolleista herättämiset ja veden päällä kävely - totta. Kysymykseen on hankala vastata yksiselitteisesti 'kyllä' tai 'ei'. Hedelmällisempää on pohtia, mikä merkitys ihmekertomuksilla on.

Nykynäkökulmasta ihme määritellään yleensä luonnonlait ylittäväksi tapahtumaksi, jolla ei ole loogista ja järkeenkäyvää selitystä. Näkemys ei kuitenkaan vastaa antiikin ihmisen ajattelua, sillä tällä ei ollut samanlaista käsitystä luonnonlaeista. Hänelle ihme on pikemminkin Jumalan odottamatonta puuttumista tapahtumien kulkuun. Aikana, jolloin lääketiede oli kehittymätöntä ja luonnonilmiöiden syitä ei tunnettu, syytä etsittiin Jumalasta/jumalista. Kun nykyihminen pitää "luonnollisena" sitä, että vaikkapa antibiootti puree bakteeritulehdukseen, bakteereista tietämättömälle ja antibioottia tuntemattomalle antiikin ajan ihmiselle parantuminen oli ihme. Kun ilmiöiden syy - seuraus -suhteita ei tunnettu, "tarvittiin" ihmeitä enemmän kuin nykyään.

Ihmeiden mahdollisuus kuului siis luonnollisena osana antiikin ihmisen maailmankuvaan. Hänelle olennainen kysymys ei ollut, tapahtuuko ihmeitä, vaan kuka ihmeitä teki. Monien "Jumalan miesten" toimintaan kuului myös ihmeitä, niin myös esimerkiksi Jeesuksen. On erittäin todennäköistä, että Jeesus sai mainetta nimenomaan ihmeiden tekijänä (esim. riivaajien karkottajana).

Varhaiskristillisessä julistuksessa Jeesukseen liitetyt ihmeet palvelivat hänen seuraajiensa todistuksen uskottavuutta. Ihmekertomukset eivät niinkään korottaneet Jeesusta ylivertaiseksi ja ainutlaatuiseksi hahmoksi, vaan asettivat hänet samaan sarjaan muiden ihmeidentekijöiden kanssa (toki Jeesuksen seuraajien näkökulmasta ihmeidentekijöistä suurimmaksi). Ihmeet todistivat Jeesuksen seuraajille, että Jumalan poika oli myös henkivaltojen (demonien) ja luonnonilmiöiden herra.

Ajatus ihmeiden mahdollisuudesta kuului Jeesuksen ja hänen aikalaistensa  maailmankuvaan. On kuitenkin vältettävä käsitystä tuon ajan ihmisistä läpeensä  herkkäuskoisina ja valmiina hyväksymään kaiken, mitä korviin kantautui. Ihmeiden  suhteen osattiin myös olla ajan omalla tavalla kriittisiä.

Muutama esimerkki...

Vespasianus: Eräs tunnetusti sokea Aleksandrialainen heittäytyi keisarin  [Vespasianuksen] jalkoihin ja vaikeroiden pyysi tätä hartaasti parantamaan  ruumiinvikansa. Hän teki näin sen neuvon mukaan, jonka oli saanut Serapis- jumalalta, jota tämä monin tavoin taikauskolle omistautunut kansa palvoo  enemmän kuin muita jumaluuksia. Hän anoi Vespasianukselta että tämä  suvaitsisi kostuttaa hänen poskensa ja silmänsä syljellään... Niin Vespasianus... maireasti hymyillen ja läsnäolevan suuren ihmisjoukon
kiihkeästi odottaessa teki mitä vaadittiin... ja
päivänvalo paisti taas sokealle.
(Tacitus, Hist. 4.81)

Eleasar: Olen nähnyt maanmieheni Eleasarin – Vespasianuksen, tämän poikien,  tribuunien ja muiden sotilaiden läsnäollessa – vapauttavan ihmisiä  demonien vallasta. Menetelmä oli seuraavanlainen: Eleasar laittoi riivatun  miehen nenään sormuksen, jonka sinetin alla oli eräs Salomon määräämistä juurista. Kun mies sitten haistoi sen, veti Eleasar demonin ulos miehen  sieraimista. Samalla mies kaatui maahan ja Eleasar vannotti demonia enää  palaamasta mieheen. Hän mainitsi Salomon nimen ja resitoi tämän  valmistamia loitsuja.
(Josefus, Ant. 8.46-48)

Kertomukset ihmeidentekijöistä Jeesuksen ja Uuden testamentin aikana eivät lopultakaan  olleet kovin yleisiä. On paljon selostuksia profetioista, näyistä, merkeistä, enteistä,  enneunista, ja rukouksiin odotetuista vastauksia. Myös magiasta eli taikuudesta on usein  puhetta. Tärkeimmät ihmeidentekokertomukset Jeesuksen ja Uuden testamentin ajalta  kuitenkin ovat edellä lainatut kaksi.

Juutalaisuus tunsi esimerkkeinä Vanhasta testamentista, siis menneestä ajasta, erityisesti  ihmeitä tehneet profeetat, Mooseksen, Elian ja Elisan. Mooseksen ihmeistä kuuluisampia  ovat Egyptille Faaraon itsepäisyydestä aiheutuneet vitsaukset (2. Moos. 7-12),  Kaislameren jakaminen (2. Moos. 14) sekä veden iskeminen kalliosta (2. Moos. 17.2-7).  Eliaa seuranneen Elisan ihmeistä mainittakoon (Uudessa testamentissa tarjoutuvien  vertailukohtien vuoksi) mm. sadan miehen ruokkiminen 20 leivällä (2. Kun. 4.42-44; vrt.  Mk. 6.30-44; 8.1-9) sekä Naamanin parantaminen spitaalista (2. Kun. 5.1-5.15; vrt. Mk.  1.40-44; Lk. 17.12-19). Sekä Elia että Elisa myös herättivät lapsen kuolleista (1. Kun.  17.19-22; 2. Kun. 4.32-35; vrt. Mk. 5.40-42; Lk. 7.12-15).

Toinen keskeinen juutalaisuuden tuntema ihmeidentekijätraditio liittyy kuningas  Salomoon, joka oli aikoinaan eläneen kuningas Daavidin poika. Jeesuksen aikana  Salomon katsottiin olleen suuri eksorkisti ja parantaja. 1. - 3. -vuosisadalta jKr. peräisin oleva Salomon testamentti aivan pursuaa kertomuksia Salomon edesottamuksista  monenlaisten merkillisten demonien ja henkiolentojen kanssa.

Jatkuu...

51

564

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • IhmeetAntiikinMaailmassa

      Tutkimuksen lähtökohtana on, ettei yliluonnollisen tai yliluonnollisten toimijoiden mahdollisuutta oteta lukuun. Historiaa (ja historian Jeesusta) pyritään kuvailemaan ilman, että sen ilmiöitä selitetään ihmeiden tai Jumalan avulla. Toisaalta koska asia siis on ratkaistu jo lähtökohtaisesti (a priori), on tutkimuksen pidättäydyttävä esittämästä siitä (ts. ihmeiden ja Jumalan todellisuudesta) johtopäätöksiä.

      Keskeistä tutkimuksen kannalta on kuitenkin huomioida se, että ajan maailmankuvaan  kuuluneina ihmeillä oli todellista ja merkittävää vaikutusta ihmisten ajatteluun ja  toimintaan. Ihmiset olivat saattaneet kokea jonkin ihmeen. He olivat saattaneet kuulla  tapahtuneista ihmeistä. He olivat myös varmasti oppineet ihmeistä auktoritatiivisista  kertomuksista (vrt. viittaukset Vanhaan testamenttiin edellä). Tämä kaikki oli  merkittävänä osana kontekstia, jossa itse kukin arvioi omaa olemassaoloaan ja ajatteli  elämäänsä eteenpäin. Näin ihmisten todellisuutta muokkaavina ja heidän  käyttäytymiseensä vaikuttavina, yliluonnollista maailmaa ja sen ilmiöitä on pidettävä  tekijöinä, jotka tutkimuksenkin on otettava vakavasti huomioon.

      Tutkimuksen varhaisemmat näkökannat ovat pitkälti nähtävissä pyrkimyksinä “pelastaa”  Jeesus oman aikansa primitiivisyydeltä: valistuneena henkilönä Jeesus toki ymmärsi,  ettei ihmeitä voi tapahtua. Nykytutkimus ei tee Jeesuksesta modernia rationalistia eikä pyri selittämään  ihmekertomuksia pois myöhempinä keksintöinä, vaan katsoo luontevimman selityksen  traditioon syvään ja laajasti juurtuneille ihmekertomuksille löytyvän siitä, että Jeesus  todella teki tekoja, joita sekä hän että hänen aikalaisensa pitivät ihmeinä. Tässä hän on  rinnastettavissa joihinkin muihin ajalta tunnettuihin toimijoihin, vaikka tietyiltä  piirteiltään erottuukin näistä (ks. alla). Olivatko kaikki tai ainakin jotkin Jeesuksen  teoista “todella” ihmeitä ei ole tutkimuksen ratkottavissa oleva kysymys.

      Jeesuksen kerrotaan tehneen paljon ja monenlaisia ihmeitä. Hän paitsi ajoi ulos pahoja  henkiä (eksorkismit) esim. Mk. 1.23-28; 3.11; 5.1-20; 7.24-30; 9.14-29; Mt. 12.22-23 / Lk. 11.14; Mt.  12.28 / Lk. 11.20; Mt. 9.32-33; Lk. 8.2 myös paransi sairaita  esim. Mk. 1.29-31; 1.40-45; 2.1-12; 3.1-6; 5.24-34; 7.31-37; 8.22-26; 10.46-52; Mt.  8.5-13: Lk. 13.10-17; 14.1-6; 17.11-19; 22.49-51; Jh. 5.1-9; 9.1-41 ja herätti kuolleita. Mk. 5.21-43; Mt. 11.5 / Lk. 7.22; Lk. 7.11-17; Jh. 11.1-45. Lisäksi tulevat monet nk. luonnonihmeet kuten myrskyn tyynnyttäminen (Mk. 4.35-41)  ja suuri kalansaalis (Lk. 5.1-11).

      On selvää, että ihmeillä oli tärkeä rooli Jeesuksen julistustoiminnassa. Pelastuksen  merkkeinä (esim. parantamiset, pahojen henkien ulosajamiset) ne vastasivat hänen  Jumalan valtakunta -julistustaan. Ne kertoivat myös itse julistajasta. Korostunut  ihmeiden tekeminen liitti Jeesuksen ihmeteoistaan tunnettuihin profeettoihin (vrt.  Mooses, Elia ja Elisa edellä).

      Messiasuskoon ihmeet viittasivat ainakin kahdella tavalla:

      - Mt. 11.2-6 / Lk. 7.19-22 sisältämä luettelo Jeesuksen ihmeteoista tunnettiin  varhaisjuutalaisuudessa Messiaan toimenkuvana esim. Qumran-fragmentti...
      ... sillä taivas ja maa kuuntelevat hänen Messiastaan. ... Sillä Herra huomioi  hurskaat ja hän kutsuu vanhurskaat nimeltä. Hänen henkensä on oleva  köyhien päällä ja hän uudistaa uskolliset voimassaan. Sillä hän kirkastaa  hurskaat ikuisen valtakunnan (kuninkuuden) valtaistuimella, hän, joka  vapauttaa vangit, antaa sokeille näön, suoristaa köyristyneet ... Ja Herra  tekee valtaisia ihmetekoja, joita ei ole ennen ollut, kuten hän sanoi, sillä hän  parantaa pahoin haavoittuneet, herättää kuolleet ja julistaa ilosanomaa  köyhille.
      (4Q521 2.1, 5-9, 11-12)

      - Jeesuksesta tietyissä tilanteissa käytetty puhuttelu “Daavidin poika” (Mk 10.47-48;  Mt. 9.27; 12.22-23; 15.22) osoittaa, että hänen korostunut ihmeidentekoaktiviteettinsa rinnastettiin kuningas Salomoon, jota Jeesuksen aikana  pidetttiin suurena eksorkistina ja parantajana. Salomo oli historiallisesti ollut  kuningas Daavidin poika. Uskonnollisessa mielessä kuitenkin myös Messiaan  ajateltiin olevan Daavidin poika.

      Tutkimuksessa ihmeet on myös nähty tärkeimpänä selityksenä Jeesuksen  kansanjoukoissa herättämälle suurelle kiinnostukselle. Laaja kiinnostus taas teki  Jeesuksesta vakavasti otettavan niiden juutalaisten vastuuhenkilöiden näkökulmasta,  jotka kantoivat huolta mm. roomalaisten toimista. Näin tuli mahdolliseksi kokea Jeesus  uhkana, josta oli päästävä eroon.

    • Unohdit mainita lähteen.

      • IhmeetAntiikinMaailmassa

        Voin ne mainita, mutta mitä se hyödyttää?
        1. www.helsinki.fi/teol/kurssit/ekse/pop_ihmekert.html
        2. historianjeesus.fi by Tom Holmen


      • IhmeetAntiikinMaailmassa kirjoitti:

        Voin ne mainita, mutta mitä se hyödyttää?
        1. www.helsinki.fi/teol/kurssit/ekse/pop_ihmekert.html
        2. historianjeesus.fi by Tom Holmen

        En tiedä mitä ne hyödyttävät, mutta etikettiin kuuluu ilmoittaa kenen tekstiä esittää.


      • IhmeetAntiikinMaailmassa
        Eerikatässämoi kirjoitti:

        En tiedä mitä ne hyödyttävät, mutta etikettiin kuuluu ilmoittaa kenen tekstiä esittää.

        Toki on.


      • IhmeetAntiikinMaailmassa kirjoitti:

        Toki on.

        Onko sinulla jokin ajatus aloituksen tekstistä?


      • IhmeetAntiikinMaailmassa
        Eerikatässämoi kirjoitti:

        Onko sinulla jokin ajatus aloituksen tekstistä?

        Ei sen enempää kuin mitä tekstissä sanotaan.


      • IhmeetAntiikinMaailmassa kirjoitti:

        Ei sen enempää kuin mitä tekstissä sanotaan.

        Ok..kiitos vastauksistasi.


    • Kirjakääröt

      Joh.9:11 Biblia (1776). Vastasi hän ja sanoi: se ihminen joka Jesukseksi kutsutaan, teki loan, ja voiteli minun silmäni, ja sanoi minulle: mene ja pese Siloamin lammikossa ja minä pesin, niin sain näköni.

    • SeTotuus

      Täytyy muistaa, että Jeesus itse on ne luonnonlait laatinut ja myös ohjaa niiden toimintaa. Jos Jeesus työstää 5000 ihmisellä leipä- ja kala-aterian tuosta vaan tuskin Hänen tarvitsee paljoakaan manipuloida keksimiään luonnonlakeja. Työstihän Jumala mannaa erämaassa lähes päivittäin 40 vuoden ajan noin miljoonalle ihmiselle.

      Tässä nyt sen enempää asiaan puuttumatta, mutta kvantti- ja säieteorian lainalaisuudet näyttävät mahdollistavan ihan mitä vaan, jos vaan osaa näitä asioita vähänkin manipuloida.

      • jooeisitäjeesustataas

        Ja vidud on. Maailmankaikkeus on noin 13,8 miljardia vuotta vanha ja Jesse eli ja tolpattiin noin 2000v sitten. Siinäpä sulle selittämistä, ajan suhteellisuudesta.


      • Tosin "teette suurempia tekoja kuin minä", joten osasi Jeesus ainakin valehdella.

        Siihen aikaan liioiteltiin valtavasti, ja niin tehdään uskovien piireissä nykyäänkin. Säälittävää.


      • >Täytyy muistaa, että Jeesus itse on ne luonnonlait laatinut ja myös ohjaa niiden toimintaa.

        Juu varmaan, mutta olisi helpompi muistaa, jos tästä olisi todisteita.


    • eräsJumalanihme

      Ihmeet ovat ihmeitä vaikka niille löytyisi selitys.

      Eräs perheenäiti vuosikymmeniä sitten kertoi ettei hänellä ollut riittävästi ruokaa perheelleen Joulun ajaksi.

      Hän päätti rukoilla Jumalalta ruokaa. Jonkin ajan kuluttua aattoillan suussa koputettiin ovelle ja hämmentynyt uskovainen naapuruston emäntä oli leiponut ja tehnyt ruokaa ja yhtäkkiä oli saanut Jumalalta selvän kehoituksen vielä isohko satsi jouluruokaa tälle köyhälle perheelle ja siinä hän sitten seisoi pelokkaana, että mikä on vastaanotto. Eihän sitä koskaan tiedä kuinka ihmiset suuttuu jos köyhäksi näin epäillään.

      Köyhän perheen vaimo otti Jumalaa kiittäen vastaan nämä ruoat hyvällä omalla tunnolla tiedostaen, että tämä on Jumalan tahto ja jopa käsky. Myös naapuruston vaimo tuli hyvälle mielelle kun vähän sai tietää tilanteesta tässä perheessä. Jumala oli tehnyt ihmeen, vaikka selitys tälle ihmeelle oli kaikkien silmien edessä.

      • Jobinpostia

        Job.22:7 Et antanut nääntyvälle vettä juoda, ja nälkäiseltä kielsit leivän.


      • Umpiheterox

        No kerroppas sitten että eivätkö uskovaiset osaa rukoilla oikein kun heidän yhdessä jumalan kanssa ajamat hankkeet eivät toteudu? Eli vaikka nämä seuraavat

        1) Homot saavat mennä naimisiin, vaikka tällä palstalla vaadittiin kaikki rukoilemaan että tämä lakimuutos ei toteuisi.

        2) Naiset pääsevät papiksi, vaikka fundamentalistit vaativat ja rukoilivat että tämä pykälä ei koskaan toteusi.

        3) Kaupat saavat olla auki sunnuntaisin, vaikka fundamentalistit vaativat ja rukoilivat että tämä pykälä ei koskaan toteusi.

        4) Naiset saavat pitää oman nimensä avioliittossa, vaikka fundamentalistit vaativat ja rukoilivat että tämä pykälä ei koskaan toteusi.

        5) Evoluution opetus koulussa jatkuu, vaikka fundamentalistit vaativat ja rukoilivat että tämä "oppi" poistuisi Suomen kouluista.

        Niin että miksi ihmeessä nämä jutut eivät kolahda jumalalle mutta tuo sinun "erään naisen" tarina, jonka todenperäisyyttä kukaan ei pysty varmentamaan onkin muka totta? Ettekö te uskovaiset osaa rukoilla oikein?


      • Umpiheterox kirjoitti:

        No kerroppas sitten että eivätkö uskovaiset osaa rukoilla oikein kun heidän yhdessä jumalan kanssa ajamat hankkeet eivät toteudu? Eli vaikka nämä seuraavat

        1) Homot saavat mennä naimisiin, vaikka tällä palstalla vaadittiin kaikki rukoilemaan että tämä lakimuutos ei toteuisi.

        2) Naiset pääsevät papiksi, vaikka fundamentalistit vaativat ja rukoilivat että tämä pykälä ei koskaan toteusi.

        3) Kaupat saavat olla auki sunnuntaisin, vaikka fundamentalistit vaativat ja rukoilivat että tämä pykälä ei koskaan toteusi.

        4) Naiset saavat pitää oman nimensä avioliittossa, vaikka fundamentalistit vaativat ja rukoilivat että tämä pykälä ei koskaan toteusi.

        5) Evoluution opetus koulussa jatkuu, vaikka fundamentalistit vaativat ja rukoilivat että tämä "oppi" poistuisi Suomen kouluista.

        Niin että miksi ihmeessä nämä jutut eivät kolahda jumalalle mutta tuo sinun "erään naisen" tarina, jonka todenperäisyyttä kukaan ei pysty varmentamaan onkin muka totta? Ettekö te uskovaiset osaa rukoilla oikein?

        Tiedän kokemuksesta, että tuollaisia juttuja keksitään uskovien piireissä. Ei kuitenkaan luterilaisuudessa.


      • Löytyisikö nimiä ja tapahtumapaikkaa? Muuten juttu ei oikein vakuuta.


      • helsinkijokkeri kirjoitti:

        Tiedän kokemuksesta, että tuollaisia juttuja keksitään uskovien piireissä. Ei kuitenkaan luterilaisuudessa.

        Aivan varmasti keksitään. Juttujen kohderyhmällehän on tyypillistä, että se ei missään tapauksessa kysele lähteitä.


      • valitettavasti
        helsinkijokkeri kirjoitti:

        Tiedän kokemuksesta, että tuollaisia juttuja keksitään uskovien piireissä. Ei kuitenkaan luterilaisuudessa.

        "Tiedän kokemuksesta, että tuollaisia juttuja keksitään uskovien piireissä. Ei kuitenkaan luterilaisuudessa."

        Nämä ovat kertomuksia ja todistuksia elävästä elämästä. On selvää, että ateistien reaktio tällaisiin tapahtumiin on vahva torjunta, koska sehän rikkoisi heidän maailmankkuvansa. He eivät edes uskalla ajatella että kaikki tuo on tapahtunutta historiaa.


      • valitettavasti kirjoitti:

        "Tiedän kokemuksesta, että tuollaisia juttuja keksitään uskovien piireissä. Ei kuitenkaan luterilaisuudessa."

        Nämä ovat kertomuksia ja todistuksia elävästä elämästä. On selvää, että ateistien reaktio tällaisiin tapahtumiin on vahva torjunta, koska sehän rikkoisi heidän maailmankkuvansa. He eivät edes uskalla ajatella että kaikki tuo on tapahtunutta historiaa.

        Puhun "uskovien piireistä"- en ateistien. Uskovien piireissä ei ole tapahtunut eikä todistettu yhtään mitään. Eikä varmaan ateistienkaan.

        Itse kuitenkin paranin itsestään vaikeasta allergiasta tullessani ateistiksi.


    • Jos olisi tehnyt, olisi joku ne huomannut ja jälkipolville muistiin merkinnyt sekä lähettänyt kirjeitä ympäri silloin tunnettua litteää maata.

      Kukaan ei kuitenkaan huomannut mitään, joten ihmeitä sävellettiin ihan omasta päästä vuosikymmeniä väitetyn taikajimin kuoleman jälkeen.

      Ajatteleminen ei tee pahaa edes uskonharhaiselle!

      • Roomalaiset historioitsijat eivät maininneet mitään ihmeteoista eivätkä oikeastaan mitään Jeesuksesta joten voi kysyä hyvin miksi.


      • IhmeetAntiikinMaailmassa

        Aluituksen teksti on tieteen tämänhetkinen näkökulma siitä tekikö Jeesus ihmeitä ja mikä merkitys niillä oli. Eikä nuo ihmeet paljoakaan olisi herättänyt ihmetystä, sillä niitä tapahtui jatkuvasti jokapuolella. Et sinäkään lähettele kirjeitä ja viestejä joka kerta kun näet oravan ylittävä tien suojatietä pitkin.


      • IhmeetAntiikinMaailmassa kirjoitti:

        Aluituksen teksti on tieteen tämänhetkinen näkökulma siitä tekikö Jeesus ihmeitä ja mikä merkitys niillä oli. Eikä nuo ihmeet paljoakaan olisi herättänyt ihmetystä, sillä niitä tapahtui jatkuvasti jokapuolella. Et sinäkään lähettele kirjeitä ja viestejä joka kerta kun näet oravan ylittävä tien suojatietä pitkin.

        Mutta silloinhan väitetyn jeesuksen ihmeteoilla ei ole minkäänlaista merkitystä!

        Nyt kun vielä huomioidaan, että hänen syntymästään, elämästään eikä kuolemastaan ole mainittu mitään missään jälkikäteen kirjoitetun raamatun ulkopuolella voimme olla satavarmoja, että kyseessä on tarkoistushakuinen fiktiivinen tarina.


      • IhmeetAntiikinMaailmassa
        he-ma kirjoitti:

        Mutta silloinhan väitetyn jeesuksen ihmeteoilla ei ole minkäänlaista merkitystä!

        Nyt kun vielä huomioidaan, että hänen syntymästään, elämästään eikä kuolemastaan ole mainittu mitään missään jälkikäteen kirjoitetun raamatun ulkopuolella voimme olla satavarmoja, että kyseessä on tarkoistushakuinen fiktiivinen tarina.

        "tarkoistushakuinen fiktiivinen tarina."

        Minä uskon tieteeseen, en satunnaisiin mielipiteisiin, ja sen suhteen tästä asiasta voidaan olla erimieltä.


      • IhmeetAntiikinMaailmassa kirjoitti:

        Aluituksen teksti on tieteen tämänhetkinen näkökulma siitä tekikö Jeesus ihmeitä ja mikä merkitys niillä oli. Eikä nuo ihmeet paljoakaan olisi herättänyt ihmetystä, sillä niitä tapahtui jatkuvasti jokapuolella. Et sinäkään lähettele kirjeitä ja viestejä joka kerta kun näet oravan ylittävä tien suojatietä pitkin.

        Et tainnut olla paikalla katsomassa, sitä että ihmeitä tapahtui koko ajan joka puolella. Ihme sinänsä, että niistä kirjoitettiin vasta kymmeniä vuosia jälkeenpäin- miksi edes silloin. Ja tosiaan sen ajan historioitsijat eivät mainitse yhtään ihmetekoa.


      • IhmeetAntiikinMaailmassa kirjoitti:

        "tarkoistushakuinen fiktiivinen tarina."

        Minä uskon tieteeseen, en satunnaisiin mielipiteisiin, ja sen suhteen tästä asiasta voidaan olla erimieltä.

        Missä kohtaa törmäsit tieteeseen?

        Nooan tarinassa, sattumalta vai oletko kuullut sanan saarnamiehen suusta ja päätit siihen luottaa?


      • IhmeetAntiikinMaailmassa
        helsinkijokkeri kirjoitti:

        Et tainnut olla paikalla katsomassa, sitä että ihmeitä tapahtui koko ajan joka puolella. Ihme sinänsä, että niistä kirjoitettiin vasta kymmeniä vuosia jälkeenpäin- miksi edes silloin. Ja tosiaan sen ajan historioitsijat eivät mainitse yhtään ihmetekoa.

        Ei tainut ihan ymmärtää mitä aloituksessa kirjoitin. Aikalaisille ihmeet olivat osa arkipäivää. Lueppas iso teksti ylhäältä uuelleen. Siinä on mm. sanottu: "Nykynäkökulmasta ihme määritellään yleensä luonnonlait ylittäväksi tapahtumaksi, jolla ei ole loogista ja järkeenkäyvää selitystä. Näkemys ei kuitenkaan vastaa antiikin ihmisen ajattelua,"


      • IhmeetAntiikinMaailmassa
        he-ma kirjoitti:

        Missä kohtaa törmäsit tieteeseen?

        Nooan tarinassa, sattumalta vai oletko kuullut sanan saarnamiehen suusta ja päätit siihen luottaa?

        Jaa, törmäsin tieteeseen ensikertaa ihan peri Suomalaisessa peruskoulussa tai ainakin siellä opetettii mitä se on. Sen jälkeen olen osannut arvostaa tiedettä ja sen saavutuksia. Enpä tiedä, mikä sitten on sinun laitasi.


      • IhmeetAntiikinMaailmassa kirjoitti:

        Ei tainut ihan ymmärtää mitä aloituksessa kirjoitin. Aikalaisille ihmeet olivat osa arkipäivää. Lueppas iso teksti ylhäältä uuelleen. Siinä on mm. sanottu: "Nykynäkökulmasta ihme määritellään yleensä luonnonlait ylittäväksi tapahtumaksi, jolla ei ole loogista ja järkeenkäyvää selitystä. Näkemys ei kuitenkaan vastaa antiikin ihmisen ajattelua,"

        Täytyy ymmärtää, ettei kaikki ihmeet ole voineet noin vain loppua. Koska emme nykyään voi kirjoittaa mitään vastaavaa, niin voimme hyvin tietää, ettei mitään ihmeitä ole ennekään ollut.

        Miten uskonnot ovat syntyneet: eikös vain niin, että joku on keksinyt hyvän jutun, ja jotkut ovat siihen uskoneet ja siitä se on alkanut leviämään. Tosin sekä islam että kristinusko on levinnyt parhaiten väkivallalla.


      • IhmeetAntiikinMaailmassa kirjoitti:

        Jaa, törmäsin tieteeseen ensikertaa ihan peri Suomalaisessa peruskoulussa tai ainakin siellä opetettii mitä se on. Sen jälkeen olen osannut arvostaa tiedettä ja sen saavutuksia. Enpä tiedä, mikä sitten on sinun laitasi.

        Siis väitetyn taikajimin aikana kuolleiden nouseminen haudoistaan oli arkipäiväistä, mutta sitä silti kutsuttiin ihmeeksi?

        Tämäkö on tieteellinen näkemyksesi?


      • IhmeetAntiikinMaailmassa
        he-ma kirjoitti:

        Siis väitetyn taikajimin aikana kuolleiden nouseminen haudoistaan oli arkipäiväistä, mutta sitä silti kutsuttiin ihmeeksi?

        Tämäkö on tieteellinen näkemyksesi?

        Vielä 1800-luvulla patentoitiin arkkuja, joissa oli kello ja hengitysputki sitä varten että joku oli haudattukkin vahingossa eläviltä. Virheitä sattuu, varsinkin vielä silloin kun ihmisten apuna ei ollut kehittynytfä teknologiaa.


      • IhmeetAntiikinMaailmassa
        torre12 kirjoitti:

        Täytyy ymmärtää, ettei kaikki ihmeet ole voineet noin vain loppua. Koska emme nykyään voi kirjoittaa mitään vastaavaa, niin voimme hyvin tietää, ettei mitään ihmeitä ole ennekään ollut.

        Miten uskonnot ovat syntyneet: eikös vain niin, että joku on keksinyt hyvän jutun, ja jotkut ovat siihen uskoneet ja siitä se on alkanut leviämään. Tosin sekä islam että kristinusko on levinnyt parhaiten väkivallalla.

        Silti ihmeitä väitetään tapahtuvan maan osissa jossa koulutus taso on matalaa ja teknillinenen kehitys heikkoa kuten Afrikan köyhissä kylissä. Meillä on toki looginen selitys monille ihmeinä pidettyinä asioina, mutta heille ne ovat ihmeitä. Mutta kuten tekstissä sanotaan, antiikin ihmiset eivät olleet moderneja rationalisteja, eivätkä edes ajatelleet ja käsittäneet maailmaa samalla tavalla kuin me modernit ihmiset. Huomaa hyvin ettet sinäkään ole pahemmin viittiny lukea aloituksen tekstiä.

        Minulle taas itselle auringonpaisteiset aamut ja punertavat illat ovat ihmeitä. Myös elämän pienet asiat ja onelliset hetket ovat ihmeitä.


      • IhmeetAntiikinMaailmassa kirjoitti:

        Silti ihmeitä väitetään tapahtuvan maan osissa jossa koulutus taso on matalaa ja teknillinenen kehitys heikkoa kuten Afrikan köyhissä kylissä. Meillä on toki looginen selitys monille ihmeinä pidettyinä asioina, mutta heille ne ovat ihmeitä. Mutta kuten tekstissä sanotaan, antiikin ihmiset eivät olleet moderneja rationalisteja, eivätkä edes ajatelleet ja käsittäneet maailmaa samalla tavalla kuin me modernit ihmiset. Huomaa hyvin ettet sinäkään ole pahemmin viittiny lukea aloituksen tekstiä.

        Minulle taas itselle auringonpaisteiset aamut ja punertavat illat ovat ihmeitä. Myös elämän pienet asiat ja onelliset hetket ovat ihmeitä.

        Itse tunnen läheisesti yhden köyhän kristityn perheen Afrikassa.

        Yhtään ainutta kertaa he eivät ole yhdeksän vuoden aikana kertoneet ihmistä, vaan kurjista oloista. Miksi valehtelet näin vapun "kunniaksi"?

        Luonto on toki mukava ja kaunista, mutta se on luonnonlaki, ei sinänsä ihme.


    • fari.g

      Ihmeitä ja vielä suurempia ihmeitä.

      Pieni juutalaispoika istui synagogan portailla ja hymyili itsekseen silmät sädehtien.

      Junttipoika kulki ohi, pysähtyi katsomaan muristen; Mitä siinä virnuilet yksikses, kuin pölhökustaa.
      Juutalaispoika sanoi: Kuulin juuri, että Jumala pelasti juutalaiset Egyptin orjuudesta , meri aukesi ja he kävelivät kuivin jaloin sen yli. Miten ihmeellistä.

      Junttipoika nauroi: Hahaa, uskot satuja, ei siinä ollut kuin kymmenen senttiä vettä, helppo se oli kahlata yli.

      Juutalaispoika ponkaisi riemuissaan pystyyn ja hyppeli iloiten ja nauraen.
      Junttipoika kysymään, että mikä sulle nyt tuli, minähän sanoin, ettei se mitään ollut.

      Juutalaispoika selittämään, että ihme on vieläkin suurempi, Jumala hukutti koko Faaraon sotajoukon vain kymmeneen senttiin vettä.

    • Ihmeidenihmeet

      Ihme on ihminen, ihme on ympäröivä maailma. Ne eivät ole ihmiskeksintöä , vaan Luojamme luomaa. Hän teki ihmisen ihmeelliseksi. Antoi kehittyvän aivotoiminnan. Pieni puhumaton lapsi näkee toisin kuin aikuinen eli paljon enemmän. Aikuinen kiinnostuu maallisista mahdollisuuksista ja ihmeellisen aivotoiminnan avulla jatkaa kehittämistä - pojasta polvi paranee . Nyt netti, nyt matkitaan kaiken näkevää maallista toimintaa satelliitein. Ei kuitenkaan miljardeihin tähtiin , ei kuitenkaan ihmismieliin näkevää.

      Mikä vaikutus sirukeksinnöllä, kun se asennetaan ihmiseen?

      Kun tulivuori purkautui ja savu esti ihmiskeksintölentokoneet kulkemasta tai kun tsunami vei ihmisiltä "jouluilon" pitkäksi aikaa, eikö ole ihmettä kerrakseen?

      Eikö ole ihmettä yksi planeetta - maapallo ja sen asukkaat? Eikö sekin ole ihmettä, että ilman Raamatun Sanaa emme ymmärrä emmekä näe? Että omavoimaisuuteemme luottaen tulemmekin sokeiksi ja sitten luotamme epäjumaliin kysyen neuvoa baalilta?

    • Kirjakääröt

      Matt.13:58 Biblia (1776). Ja ei hän siellä monta väkevää työtä tehnyt, heidän epäuskonsa tähden. Matt.8:16 "ja kaikki sairaat hän paransi."

    • jooeisitäjeesustataas

      Vettenpäällä kävely on niin hurja kansantarina että päättivät sitten laittaa senkin Jeesuksen kilpeä kirkastamaan. Itselleni tuo on normaali jokatalvinen juttu.
      Jos Jeesus paransi muutamia sairaita niin ihanko vaan vittuillessaan se ei sitten parantanut kaikkia muitakin. Muutamaan parannukseen suggesiolla pystyi jo N Ylivainio.

      • KäännösKukkanen

        Itseasiassa Raamatun kääntäjät ovat pitkään kiistelleet siitä kävelikö Jeesus meren päällä, vieressä vain jossain muussa suhteessa Galilean mereen. Koineen kreikan kielen sanalle "apo" suorin käännös kun on "suhteessa johonkin". Meillä oli tästä aikoinaan koulussa keskustelua, esimerkki tehtävässä piti pohtia hyppäsikö henkilö vastaan tulevien härkävankkurien yli vai hyppäsikö niistä sivuun. Kyllähän tuo kinkkistä on.


      • Profeetta Eliasta kerrotaan, kun hän herätti erään kuolleeen henkilön, että hän laski kasvonsa kuolleen kasvojen päälle, tai lähelle.
        Ja sitäpä kun tiedemiehet tutkivat, että miksi hän näin teki ja mitä se tarkoittaa, niin joku hoksaavainen keksi tekohengityksen ja niinpä on monta hukkunutta herätetty kuolleista. Mutta kukaan ei pidä sitä enää ihmeenä.


      • kaikkiihmettä

        On nähty esitätinikin lentävän joskus 100 v sitten. Kun itse en nähnyt, niin tietysti on tulkinnan varaa todenperäisyydessä.

        Jeesus voi liikkua veden päällä kävellen. Hän voi muutakin ihmeellistä.

        Itse koettua ihmetta olisi kerrottavana vaikka miten paljon. On myös niinkin , että mitä nuorena olisi pitänyt ihmeenä nyt kiittää sen rukousvastauksen saamisena.
        Luuk. 17:6
        Niin Herra sanoi: "Jos teillä olisi uskoa sinapinsiemenenkään verran, niin te voisitte sanoa tälle silkkiäispuulle: 'Nouse juurinesi ja istuta itsesi mereen', ja se tottelisi teitä


      • kaikkiihmettä kirjoitti:

        On nähty esitätinikin lentävän joskus 100 v sitten. Kun itse en nähnyt, niin tietysti on tulkinnan varaa todenperäisyydessä.

        Jeesus voi liikkua veden päällä kävellen. Hän voi muutakin ihmeellistä.

        Itse koettua ihmetta olisi kerrottavana vaikka miten paljon. On myös niinkin , että mitä nuorena olisi pitänyt ihmeenä nyt kiittää sen rukousvastauksen saamisena.
        Luuk. 17:6
        Niin Herra sanoi: "Jos teillä olisi uskoa sinapinsiemenenkään verran, niin te voisitte sanoa tälle silkkiäispuulle: 'Nouse juurinesi ja istuta itsesi mereen', ja se tottelisi teitä

        Eli olet saanut silkkiäispuun mereen. Miksi niin pahoin rukoilit?


    • Suhteessa johonkin....

      Jeesus käveli vetten päällä ja kansa käveli pohjia myöten.
      Kertoo hyvin siitä, miten maailmassa meni, Jeesusta on palvottu ja korotettu, kansaa halveksittu ja paneteltu.
      Kansa pääsi luvattuun maahan mutta, jeesus ei pääse koskaan, vaan putoaa alas.

      • Joka itsensä ylentää se alennetaan ja joka itsensä alentaa se ylennetään.


    • Ettäs.tiedät

      Luominen oli jumalalta ihme teko sen jälkeen ei ole ihmeitä tapahtunut.
      Nuoret voittivat MM- kultaa jääkiekossa ja voittomaali oli ihme teko.

      • Ja vielä suurempi ihme, että seitsemän maalia kisoissa tehnyt USA:n poika veti maalin edestä avopaikasta ohi maalin viimeisellä sekunnilla.


    • sen tietää se joka kokee ihmeen.
      Minkä useammalle sen kertoo sen enemän saa myös irvistelyä, on vaarallista esittää jotain tietoa, sitä juuri Aatami etsi ja kantaa seuraukset.
      Tekikö Jesus jotain? Kertojat kuitenkin kokivat jotain. Oliko sellaista kaveria koskaan missään.... vaikutukset ovat kuitenkin melkoiset, ellet usko aloita tämäkin sivu alusta

      • Jeesus, kaveri. Oliko pelkoa vai mikä esti kirjoittamasta porukalla vasta kymmeniä vuosia myöhemmin?

        Ja ne "melkoiset vaikutukset" ovat sitä, että Jeesuksen sanomiksi uskovien merkeiksi kerrottuja asioita ei nykyuskovissa ole. Samat ovat kuin ateisteilla.


      • torre12 kirjoitti:

        Jeesus, kaveri. Oliko pelkoa vai mikä esti kirjoittamasta porukalla vasta kymmeniä vuosia myöhemmin?

        Ja ne "melkoiset vaikutukset" ovat sitä, että Jeesuksen sanomiksi uskovien merkeiksi kerrottuja asioita ei nykyuskovissa ole. Samat ovat kuin ateisteilla.

        Pelko on yleisesti maailman hallitsevin voima, tämähän olisi paratiisi ellei pelkoa olisi.

        "Ja ne "melkoiset vaikutukset" ovat sitä, että Jeesuksen sanomiksi uskovien merkeiksi kerrottuja asioita ei nykyuskovissa ole. Samat ovat kuin ateisteilla."

        Nyt en ihan pääse kiinni mitä haluat ilmaista


      • enkelipallo kirjoitti:

        Pelko on yleisesti maailman hallitsevin voima, tämähän olisi paratiisi ellei pelkoa olisi.

        "Ja ne "melkoiset vaikutukset" ovat sitä, että Jeesuksen sanomiksi uskovien merkeiksi kerrottuja asioita ei nykyuskovissa ole. Samat ovat kuin ateisteilla."

        Nyt en ihan pääse kiinni mitä haluat ilmaista

        Sitä että uskovien merkkeinä olisi pitänyt Jeesuksen suuhun pantujen sanojen mukaan sairaiden parantaminen, käärmeiden käsittely, kuolettavan juoman juominen, uusilla kielillä puhuminen, pahojen henkien pois ajaminen.

        Uskovaa ja ateistia ei erota toisistaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      131
      8131
    2. Rokote otti taas omansa. Maki Kolehmainen kuollut.

      RIP Maki. Muusikko, tuottaja ja säveltäjä Maki Kolehmainen on kuollut. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle. Kolehmainen k
      Maailman menoa
      96
      4339
    3. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      68
      1353
    4. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      76
      1135
    5. Mitä kehon osia

      Olet kaivatultasi nähnyt ja piditkö näkemästäsi?
      Ikävä
      57
      1082
    6. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      94
      1027
    7. Kuinka paljon merkkaa naisen ulkonäkö

      Parisuhteessa ykeensä kysynnvaan Onko kaunis nainen oarempi vaihtoehto kun tavis
      Sinkut
      132
      913
    8. Olen sinusta nainen

      Oikeasti tosi ylpeä. Tunnen sen miten kehity ja opit säätelemään omia tunteitasi. Se on aina hieno piirre ihmisessä.
      Ikävä
      37
      748
    9. Luin jostain että skorpioni

      Naiset parhaita rakastajattaria…. Pitäneekö paikkansa?
      Ikävä
      102
      745
    10. Pitäisikö alkaa

      Treenaamaan että sulla tippuu silmät päästä kun näet minut ensi kerralla, nainen. 🤔
      Ikävä
      43
      731
    Aihe