Tuli tänään sitten täyteen 11 vuotta Linux käyttöä ja olen ollut kyllä todella tyytyväinen. Rahaa, aikaa ja hermoja on säästynyt kun ei ole tarvinnut kiroilla Windowsien kanssa.
11 v käyttänyt Linuxia ja pidän siitä
27
382
Vastaukset
- ei_f.e.seppo_vati-pc
Heh, itsellä tuo 11 v tuli täyteen 2017 marraskuussa ja Ubuntu 7.10:llä lähdettiin liikkeelle. Syynä oli Vista joka tuli uuden läppärin mukana eikä toiminut koskaan kunnolla saati edes siedettävällä nopeudella vaikka takuuhuollettiin ja kaikenlaisia taikatemppuja tehtiin.
Ajattelin sitten että eihän tämä näin voi mennä että täysin uunituore monen sadan läppäri liki käyttökelvoton ja päätin hetken googlettelun jälkeen kokeilla Ubuntua siihen. Silloin selvisi se ettei itse koneessa ollut muuta vikaa kuin Windows. En ole katunut Ubuntuun siirtymistä ja osaatte varmaan arvatakin olenko Windowsiin sen jälkeen sotkeutunut :)
Nyt käytössä 18.04 ja olen erittäin tyytyväinen vaikka Gnome3:sta vähän aristelinkin.- ei_f.e.seppo_vati-pc
Tuli ajatuskatko. Siis tarkoitin tietenkin että 10 v tuli täyteen 2017 marraskuussa.
- windowshölmöille
Windowsilla toimii ihan kaikki, ihan kaikki =D hahaha! Kiesus sentään!
https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/ensin-windows-paivitys-jumitti-koneen-sitten-iski-huijari-tivin-lukija-kertoo-miten-kaikki-kavi-6724386
Itellä 5 vuotta aktiivista Linuxin käyttöä ja jos Mac lutaan mukaan niin 11. Viimeksi 2006 oli Windows pääasiallinen käyttis. - näin_täällä
Täällä 9 vuotta täynnä. Muuten samat sanat aloituksen kanssa.
- Windowsilla_mennään
Perätikö 11 vuotta täynnä toimimattomuuksia, näkymättömiä sivustoja, toimimattomia lisälaitteita, jatkuvaa luopumista, surkeita ohjelmia sekä jatkuvaa itkua ja hammasten kiristystä? Otan osaa.
- witutin_wituttaa
etkö osaa lukea? 11 v on käytetty linux-pohjaisia järjestelmiä eikä witutinta. siksipä kaikki toimiikin moitteetta ja mikä parasta haittaohjelmavapaasti!
- Windowsilla_mennään
Kyllä osaan lukea ja siksi vastasin täysin oikein. Aloitushan oli selvä valhe!
Vuodesta 1993 on menty Windowsilla ja päivääkään en vaihdettaisi pois. Kaikki on toiminut aina ja vieläpä kaikkien oheislaitteiden kanssa. Siihen ei Linux pysty.
- Leffa_ja_musa_hullu
Yle aiheutti sen että siirryin lopullisesti Linux aikaan. TV-kortti toimi vain Linuxilla kunnolla ja digiboxia en suostunut ostamaan. Kun digilähetykset alkoivat piti olla Linux käynnissä jos TV:tä aikoi katsoa. Sitten tuli HD leffat ja HD lähetykset. Kone päivittyi 64 bittiseksi ja eihän toimivaa 64 bit Windowsia silloin ollut. Kiitos YLE. Sitten löytyi loistava Amarok musan toistoon ja hallintaan. Windows ei osannut edes ogg tai flc formaattia. Vähitellen Windows jäi .....
- w10toimiiheikollakin
Ei heikolla prossulla toimi edes yle areena, millään Linux distrolla HD:nä.
Ubuntu 18.04 rasittaa heikkoa prossua 15%, pelkkä työpöytä näkyvillä.
Taitaa Gnome vuotaa muistia edelleen? - pup
w10toimiiheikollakin kirjoitti:
Ei heikolla prossulla toimi edes yle areena, millään Linux distrolla HD:nä.
Ubuntu 18.04 rasittaa heikkoa prossua 15%, pelkkä työpöytä näkyvillä.
Taitaa Gnome vuotaa muistia edelleen?Milläköhän sitä prossun rasitusta katselet?
Gnome-system-monitor vie 8-10%.
Win 10:n toimiminen heikolla prossulla on puppua sekin.
- Leffa_ja_musa_hullu
YLE areena ei toimi heikolla prosulla koska selaimet eivät tue näytönohjaimen rautakiihdytystä. Muuten HD-kuva näkyy vaikka Atom Ion prosulla tai raspilla. Osin siksi vaihdoin systeemin 64 bittiseksi ja tarpeeksi tehokkaaksi HD-kuvalla jo 10 vuotta sitten.
- linuxever
Olen linuxin onnellinen käyttäjä. Pelaan vanhoja ja kaikkein uudempia pelejä, netissä ei ole koskaan mtään ongelmia eikä koskaan tarvitse asennella tai säädellä mitään ylimääristä että kaiken saisi toimimaan (kuten win 10:issä joutuu)
- turhake
poista koko linux. vaihda jo parempaan
- Vastaan-Win-10-Proolla
Vuodesta 1983 alkaen (35 vuotta) olen käyttänyt erilaista tietotekniikkaa käyttöjärjestelmineen ja olen pärjännyt kaikkien kanssa.
Viruksia nolla. Kaatumisia nolla. Oikosulkuja nolla. Sekoamisia nolla.
Tälläkin hetkellä eri laitteissa käytössä kaikki mitä markkinoilta löytyy. Paitsi ei Linux.- tekevälle.sattuu
Ihmisten elämä on niin erilaista, juuri äsken kaatui joku maikkarin sivu, ensimmäinen virus tuli postipaketissa -80-luvulla ja maksoikin firmalle jotain 1700mk, toimittajan labra meni sen jälkeen siivoukseen, oikosulkujakin on tullut tehtyä jolloin isommilla virroilla tuli isommat pamaukset, pari tietokonetta tinailtu kasaan irto-osista, kaikenlaiset koneet ovat sekoilleet ja sormeenkin olen puukolla vuollut johon isä sanoi että puukkoa käytettäessä tuollaista tapahtuu, veneestäkin putosin meree mutta onneksi vene oli kiinni rannassa.
- jfkzkxkdk
11 vuotta täälläkin. no pari ekaa vuotta linux oli windowsin rinnalla toissijaisena käyttiksenä, sitten pääkäyttiksenä ja nyt seitsemän vuotta ainoana. Totesin vaan että Windows on aivan liian kankea omaan käyttööni. Hommat jotka windowsilla vaatii hirveän työn, onnistuu linuxilla kädenkäänteessä.
- kyllä_mutta
Mutta kun eihän esim. Ubuntuun saa lisäselamiakaan asennettua, kuten Basilisk ja PaleMoon, ellei ole varsinainen Linux-guru. Hyvä Firefox on toki jo oletuksellisesti.
Sitten Ubuntun softa-putiikissa tarjotaan Operaa, Vivaldia ja jopa mega-spy-Google Chromea :/
Tuollaiset simppelitkin asiat ovat kun suurta tuskaa, ei siksi ihme miksi osa Linux-jakeluihin tutustuvista heittää turhauneina pyyhkeen nurkkaa, varsinkin kun neuvoja kysellesä saa Linux-jargonia, epätrakkoja ohjeita, sivuraiteita ja / tai jopa v***ilua niskaansa.
Tai sitten ajuriongelmat eri laittelle.
Windowsiin lisäselaimet menevät heittämällä.- urbo-turpo
Onnelsi Ubuntu ei ole ainoa.
- urbo-turpo
Guruhan se pitää olla!
- Ladataan Basilist
- Puretaan ladattu
- Käynnistetää se sieltä puretusta
Sitten vaan selataan niin pe-keleesti.
Tuskin tuota kauheasti silti tulee käytettyä koska muistuttaa Foxia.
Tämä ei tietystikään ole Ubu mutta tuskin prosessi poikkeaa. - äkäpussille
"Tuollaiset simppelitkin asiat ovat kun suurta tuskaa, ei siksi ihme miksi osa Linux-jakeluihin tutustuvista heittää turhauneina pyyhkeen nurkkaa,"
Ehei. Sen sijaan sinä kaivelet jotain ihmeselaimia jostain etkä suostu lukemaan ja ymmärtämään niiden asennusohjeita, vaikka kuinka yksinkertaisia olisivat. Todella vaikea kuvitella, mitä lisäarvoa sinun Linux-käyttösi toisi Linuxille tai sinulle itselleenkään.
Ja ei, massavakoilulta ei suojauduta sinun järjenlahjoilla tai kärsivällisyydellä.
"Windowsiin lisäselaimet menevät heittämällä."
Ihan samalla tavalla siitä Palemoonista tarjotaan myös Windowsille asennusohjelmaa sekä purettavaa pakettia. Jos sinulla olisi samanlaisia antipatioita Windowsia vastaan, niin kyllä sekin olisi sinusta hankalaa. - kyllä_mutta
urbo-turpo kirjoitti:
Guruhan se pitää olla!
- Ladataan Basilist
- Puretaan ladattu
- Käynnistetää se sieltä puretusta
Sitten vaan selataan niin pe-keleesti.
Tuskin tuota kauheasti silti tulee käytettyä koska muistuttaa Foxia.
Tämä ei tietystikään ole Ubu mutta tuskin prosessi poikkeaa."Guruhan se pitää olla!"
?
'- Ladataan Basilist'
Tuolta: https://www.basilisk-browser.org/
"- Puretaan ladattu"
Minne purat, sillä on ainakin kaksi eri optiota, Extract Here & Extract to
"- Käynnistetää se sieltä puretusta"
Ei valitettavasti onnitu. Se aukeaa johonkin Archive Manageriin.
"Sitten vaan selataan niin pe-keleesti."
Ei sitten pe*keleelläkään :/
"Tuskin tuota kauheasti silti tulee käytettyä koska muistuttaa Foxia."
Perustuu Foxin koodiin ja ainakin itselleni on käyttöä useammalle selaimelle.
"Tämä ei tietystikään ole Ubu mutta tuskin prosessi poikkeaa."
Vaikuttaa poikkeavan.
Pale Moonista on jokin valmis paketti, joka ei vaadi sudottelua (kenen toimesta tehty, en tiedä), mutta Basiliskista ei vielä toistaiseksi sellaista liene tehty, ei ainakaan selaimen tekijöiden toimesta. - kyllä_mutta
äkäpussille kirjoitti:
"Tuollaiset simppelitkin asiat ovat kun suurta tuskaa, ei siksi ihme miksi osa Linux-jakeluihin tutustuvista heittää turhauneina pyyhkeen nurkkaa,"
Ehei. Sen sijaan sinä kaivelet jotain ihmeselaimia jostain etkä suostu lukemaan ja ymmärtämään niiden asennusohjeita, vaikka kuinka yksinkertaisia olisivat. Todella vaikea kuvitella, mitä lisäarvoa sinun Linux-käyttösi toisi Linuxille tai sinulle itselleenkään.
Ja ei, massavakoilulta ei suojauduta sinun järjenlahjoilla tai kärsivällisyydellä.
"Windowsiin lisäselaimet menevät heittämällä."
Ihan samalla tavalla siitä Palemoonista tarjotaan myös Windowsille asennusohjelmaa sekä purettavaa pakettia. Jos sinulla olisi samanlaisia antipatioita Windowsia vastaan, niin kyllä sekin olisi sinusta hankalaa."Ihan samalla tavalla siitä Palemoonista tarjotaan myös Windowsille asennusohjelmaa sekä purettavaa pakettia."
Menee ilman lukuisia mutkia ja sudoja heittämällä, nopeasti, helposti ja intuitiivisesti.
'Jos sinulla olisi samanlaisia antipatioita Windowsia vastaan, niin kyllä sekin olisi sinusta hankalaa"
Väärin, kerron ainoastaan realiteetin. Jokainen voi käyttää mitä käyttistä vain tai useampaakin, aivan sama. Nämä ovat vain pelkkiä arjen pakollisia apupupyöriä nykyaikana.
MS on nykypolitiikallaan mielestäni liki raiskannut Windowsin piloille, XP Pro ja W7 Pro olivat mainioita. Näillä näkymillä en kymppiin haluaisi edes kajota.
Sinä taasen olet tehnyt informatiikasta ja tässä tapauksessa Linux-maailmasta itsellesi fundis- uskonnon ja itsesi identiteetin, paikkaamaan jotakin henkis-psyykkistä karenssia, mitä liene.
Siksi, mikäli joku lausuu sanankin poikittain tuosta fundis-uskonnostasi ja identiteetistäsi, eli Linux-jakeluista, niin sinä hypit alkuihmisen tavoin pitkin luolasi seiniä mielettömän raivolla ja alat käyttäytyä toisia kohtaan kuin itse ihmisyyden irvikuva.
Ellei tekstejäsi näkisi, niin ei uskoisi miten pienisieluinen jokin homo sapiens specimen voi ylipäätään olla ja miten alas hän ihmisenä voi vajota pelkän informatiikan vuoksi.
Uskmatonta, tyrmistyttävää.
En tuhlaa enempää aikaani noihin epäihmisellisen arkai'isiin vihan ilmaisuihisi. - jfkdkdld
minä en ole ollut tyytyväinen windowseista kun viimeksi NT4:ään. se oli aikansa huippua ja vakaa kuin Neuvostoliitto. No ei Neuvostoliittokaan ikuinen ollut.
- Palemoonisti
Palemoon (PM) pohjautuu aiempaan FF-versioon, se on kevyempi kuin FF ja toimii paremmin vanhemmissa koneissa, se käyttää samaa flashia kuin FF, siihen ei tarvitse erikseen asentaa flashia, mutta siitä puuttuu mm. vp9-tuki (vp9 on raskas vanhalle koneelle, PM:llä html5 toistuu h.264/mp4:nä hyvin, youtube ja yle toimii) ja drm-tuki (katsomo ei toimi PM:llä, po FF (rasti asetuksista drm) tai Chrome). PM on asennettava erikseen, se ei kuulu Ubuntun
paketinhallintaan/sovellusvalikoimaan. PM käy hyvin FF:n rinnalle/tilalle vanhempaan koneeseen, esim. XP-kone/Lubuntu 16.04 32-bit: jos FF tökkii, PM voi toimia OK.
Palemoon asennus buntuun (ubuntu/ubuntu-mate/xubuntu/lubuntu), suositeltu tapa: installerilla (ei käytä paketinhallintaa):
1. mene selaimella sivulle http://linux.palemoon.org/ ja klikkaa siellä linkkiä 'pminstaller tool' ja valitse sen sivulla 'Download tar.bz2 (direct download)'
valitse tallenna tiedosto (save file), se lataa koneelle Lataukset-kansioon installerin, nimi esim. pminstaller-0.2.4.tar.bz2
2 avaa tiedostoselain, valitse Lataukset-kansio, hae sieltä ladattu installer-tiedosto ja tuplaklikkaa sitä: arkistonkäsittelyohjelma avautuu, valitse Pura ja uudelleen alakulmasta Pura, sitten hae tiedostoselaimella siitä purettu tiedosto pminstaller.sh ja vedä se työpöydälle
(installeri siirretään työpöydälle, että se olisi jatkossa helpommin löydettävissä (päivitykset), sillä Lataukset-kansio voi sisältää paljon tiedostoja!)
3. Käynnistä pminstaller.sh tuplaklikkaamalla sitä tiedostoselaimella ja valitse 'suorita päätteessä', kysyy salasanan (tai aja päätteessä ./pminstaller.sh)
valitse installer-menusta rivi Install Pale Moon (klikkaa ko riviä) ja klikkaa OK
haetaan uusin pm, download alkaa ja pm asentuu /opt/palemoon hakemistoon tekee käynnistys/menulinkit hakemistoihin /usr/bin ja /usr/share/applications, lisäksi käyttäjän kotihakemistoon tulee piilokansio .moonchild productions/pale moon/, mutta käyttäjän ei näihin tarvitse sen enempää puuttua
(huom. kohta update alternatives, valitse tähän skip configuration, se on tarpeeton)
kun valmis, klikkaa riviä Exit Palemoon for Linux Installer ja OK ( =poistu installerista)
4. Palemoon tulee käynnistysmenuun esim Lubuntu: internet->Palemoon web Browser (sitä hiiren oikealla klikkaamalla voi valita Lisää työpöydälle, jos haluaa, silloin PMn voi käynnistää myös työpöydältä tuplaklikkaamalla)
Palemoon päivitys (ei päivity keskitetyillä ohjelmapäivityksillä kuten paketinhallinnassa olevat ohjelmat esim. FF ja flash) :
1. Päivitys tehdään pminstallerilla :
PM-oletusstartsivu https://palemoon.start.me/start näyttää onko PM-päivitystä tarjolla, näkyy myös sivulla palemoon.org (kohta News), sinne pääsee toolbar-bookmarkista 'Pale Moon' osoiterivin alta , Help->About Pale Moon taas näyttää käytössä olevan version,
päivitys uuteen versioon: sammuta PM ja aja pminstaller.sh tuplaklikkaamalla sitä tiedostoselaimella ja valitse 'suorita päätteessä', kysyy salasanan,
valitse Update Pale Moon (uusin pm) ja OK
kun valmis, sulje installeri
Palemoon käyttö:
1. Kun starttaat PM:n älä tee siitä default-browseria (=No) jos haluat käyttää ensisijaisesti FF:ää, PM on hyvä kakkosselain
2. PM:n alkubootissa on mainosblokkeri-linkki Adblock Latitude, valitse se ja Install (vastaa FF:n Adblock plus, tämän voi tehdä myöhemmin Tools->Addons)
3. PM on englanninkielinen (menut), sivulta http://addons.palemoon.org/language-packs/ voi tarkistaa, tuleeko sille joskus suomen kielen pakettia
4. Oletusstartsivu (kotisivu) on hidas käynnistymään, sen voi vaihtaa Tools->Preferences->General kohta Home Page, klikkaa Use current page (vaihto->nykyinen sivu)
5. Muuta Tools->Preferences->Privacy ->History: Never remember history (ei talleteta historiaa, vaan pidetään levy siltä osin puhtaana)
Tästä voi myös kesken selauksen klikata Clear all current history: Everything (tosin tätä ei pitäisi tarvita, jos never-remember on käytössä)
6. Sivun voi lisätä kirjanmerkiksi klikkaamalla osoiterivillä oikealla olevaa tähteä: Bookmark this page, se näkyy Recently bookmarked ja Unsorted bookmarks (oletus), paikan voi vaihtaa klikkaamalla tähteä uudestaan (Edit bookmark), ja vaihtamalla folder: Unsorted Bookmarks ->Bookmarks toolbar (se jää näkyviin osoiterivin alla olevalle toolbar-riville: toolbarissa on tilaa rajalliselle määrälle eniten käytettyjä pikahakuja)- LMDE2
"Palemoon päivitys (ei päivity keskitetyillä ohjelmapäivityksillä kuten paketinhallinnassa olevat ohjelmat esim. FF ja flash) :"
Kyllä minulla meni paketinhallintaan Palemuun.
No eihän tämä ole Ubu. - kyllä_mutta
Taannoin sain oheisen linkin, jonka kautta Pale Moon asentui aika lailla Windows-tyyliin helposti ja ilman sudotteluita, vaikka mieluiten ko. palikan olisin halunnut saada suoraan PM:n omalta sivulta:
Jokin "deb" en tunne termiä: http://download.opensuse.org/repositories/home:/stevenpusser/xUbuntu_16.04/"
Ohessa video Pale Moonin asennuksesta ilman sudotelua:
- https://www.youtube.com/watch?v=M2Onx5rFgtw
"1. Päivitys tehdään pminstallerilla :"
Tuota neuvoa kokeilen kohta, jotta saisin PM:n ajan tasalle.
Ps. Turvallisuussyistä lomakkeiden automaattinen täyttö kannataa estää.
Firefoxissa, polku annettu toisella palstalla, mutta PM:ssä suunnilleen samalla tavalla:
Asetukset > Tietosuoja ja turvallisuus > Historiatiedot > alasvetovalikosta valitse Valitut historiatiedot > Säilytä lomakkeiden ja hakupalkin tiedot > täppi pois
*
Mutta hyvin hankalaksi on muodostunut tuon Basiliskin asennus, eli en siinä ole menestynyt.
Koskaan en ole sudotellut, niin en edes tiedä tarkalleen mihin annetut komennot tulisi laittaa "sudo apt-get install basilisk-latest.linux64.tar.bz2" jne.
Mikäli tuota Pale Moonille annettua opastusta seuraa https://www.youtube.com/watch?v=hDxm17t86cI ja soveltaa ja Basiliskin latauspalikan rahaa Terminaaliin, niin se luo jonkin tekstirivi, mutta entäs tuo sudo-komento "sudo apt-get install basilisk-latest.linux64.tar.bz2" , mihin väliin se tulisi tarjota. Haussa on kaikki edelleen ...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Pekka Aittakumpu ja Jenni Simula kiistävät väitetyn aviorikoksen
"Yleisessä tiedossa oleva asia”, sanovat Kalevan lähteet https://www.kaleva.fi/pekka-aittakumpu-ja-jenna-simula-ki1935640- 1005009
Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä
Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?954562Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä1182764Miksi olet riittämätön kaivatullesi?
Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell1412748- 442257
Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian332195Aloitetaan puhtaalta pöydältä
Mukavaa iltaa mukaville. 😊 ❤️ ⚜️ Minusta ei kaikki täällä tykkää, eikä tarvitsekaan. Kun eivät ymmärrä, niin sitten ei2361957- 931939
Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni121841