Uutisointia ydinvoimasta

soutaa-huopaa

50

3927

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Uutisointia ydinvoimasta

      soutaa-huopaa
      13.5.2018 10:43

      Tälläkin palstalla on hehkutettu kuinka Etelä-Korea on päättänyt luopua ydinvoimasta.
      On aika korjata virheellisen uutisen levitys.
      https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/etela-korea-poukkoilee-ydinvoimassa-nain-kay-keskeytetyille-reaktorityomaille-6683565 "
      https://keskustelu.suomi24.fi/t/15282446/uutisointia-ydinvoimasta

      Aloittaja esittää tahallaan tyhmepää kuin on. Virheellisestä uutisesta ei ole mitään näyttöä, jopa aloittajan lainaamassa artikkelissa lukee ihan selvästi, että

      "Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on pyörtänyt jyrkän kielteistä kantaansa ydinvoimaan. "

      Aloitus on tyypillisen ydinvoiman kannattajan aloitus. Aiheesta keskusteltu asiapohjalta osoitteessa
      https://keskustelu.suomi24.fi/t/14772521/vaaraa-teknologiaa#comment-93699947

    • K.Late

      Sitähän voi poliittinen johto laukaista yhtä jos toistakin, mutta mieli muuttuu yhdessä yössä kun löytää sängystään ydinperheen poikien lähettämän hevosenpään. Syyntakeettomuuden takaa sitten ilmastonmuutos, vastuuseen ei joudu kukaan.

      Korean päästös luopua ydinvoimasta tuli käsittämättömän korruptioskandaalin jälkeen. Jopa 10 000 dokumenttia epäiltiin tehtaillun, valtava määrä osia ei täyttänyt ydinvoiman vaatimuksia, testituloksia tehtailtiin. Pahintahan tässä on, että asiat ei ole vieläkään välttämättä kunnossa, mutta ilmastomuutos ajaa kuitenkin kaiken ohi.


    • K.Late
    • eka-epr-verkossa-nyt

      Kiinassa liitettiin ensimmäinen Arevan EPR reaktorisähköverkon osaksi. Taishan 1 (EPR-1750), kytkettiin verkkoon 29.6.2018. Kaupallinen energiantuotanto alkaa myöhemmin.

    • FaktaaKehiin

      http://www.world-nuclear-news.org/RS-Korea_probes_forged_quality_certificates-0711124.html

      Tuo WISEn juttu on väritetty kyseisen organisaation tavoitteiden suuntaan. Tuossa on hieman asiallimpi selvitys asiasta. Kyse on lähinnä turvallisuusluokittelemattomista "perusnippeleistä". Noiden satojen komponenttien kokonaisarvo jää alle miljoonan dollarin. 95 % niistä on valmistettu EUssa tai USAssa. Ja kyse on lähinnä niiden laadunvalvontaa liittyvistä epäselvyyksistä, eikä siitä että komponentit eivät täyttäisi vaatimuksia. Rikkomus on enemmänkin eettinen kuin riskeeraava.

    • K.Late

      Arevan EPR-prosessikin sai "pienen" rupun kilpeensä, kun kävi ilmi, että Areva on toimittanut jo 20 vuotta epäkelpoja osia ydinvoimaloihin. No, ainahan voidaan todeta, että niin on tehnyt Rosatomikin, joten kun koko ala korruptoitunut, niin Arevan "suhteellinen" korruptio vaikuttaa pieneltä.

      Onnea Kiinan EPR:lle. Se aloitti uranasa huonoilla korteilla, reaktorin paineastian teräs oli valmiiksi haperoa ja mm kansi joudutaan uusimaan jo muutaman vuoden päästä. Koska paineastian pohjalle ei voi enää mitään, niin siitä on päätetty vaieta - ongelmaa ei enää ole.

      Ei kannata joutua vielä paniikkiin. Nythän lähdetään siitä, että vaikka voimaloissa onkin epäkelpoja osia, niin se saattavat kestää sen 60-vuotta. Ja vaikka Ranskan ja Kiinan EPR ovatkin pikkuisen haperoita, niin STUK vakuuttaa meille, että Suomen EPR on tehty viimeisen päälle ja parhaista mahdollisista materiaaleista.

      • NoinhanSeOn

        Taishan 1 paineastia on valmistettu Japanin Mitsubishilla, kuten Olkiluoto 3:nkin. Ei siis Ranskassa, kuten Flamanvillen paineastia. Joten Laten puheet haperuudesta ovat pötyä.


    • K.Late

      "Tuo WISEn juttu on väritetty kyseisen organisaation tavoitteiden suuntaan. "

      No kun vastassa on vahtikoira ja pro-nuclear, niin kannattaa molempien väritykset osata lukea.

    • K.Late

      "Taishan 1 paineastia on valmistettu Japanin Mitsubishilla, kuten Olkiluoto 3:nkin."

      Tämä olikin uutta tietoa. Voisitko jotenkin vahvistaa?

    • K.Late

      "The reactor pressure vessel was manufactured by Mitsubishi Heavy Industries (MHI). "

      Jep, ja Areva rakensi kannen ja pohjaosan. Ehkä tämäkin viesti katoaa, mutta who cares. Sitten kun possahtaa, on jo paljon vaikeampi peitellä tosiasioita, siihen ei yksi delete-nappi enää riitä.

      • NoinhanSeOn

        Enpähän tiennytkään, että Areva valmistaa myös reaktorin komponentteja. Onkohan sulla jotain kättä pitempää väitteellesi?


    • K.Late

      " Onkohan sulla jotain kättä pitempää väitteellesi? "

      Etkös se ollutkan sinä, joka deletoi kolme edellistä viestiäni? Ajattelin, että joku keksi rehdin keinon sanoa viimeisen sanan?

      No se kättä pidempi deletoitiin jo kolme kertaa, joten en tiedä jasanko enää tätä. Mutta jos olet aidosti kiinnostunut, löydät sen itsekkin - minulla kesti vain minuutin. Miksi jättäytyä toisen varaan ?

      • NoinhanSeOn

        En ole todellakaan deletoinut, todennäköisesti sen tekee robotti jonkin kriteerin mukaan. Esim. jos linkin mukana on liian vähän sanoja. Olen kyllä guuglannut, mutta en löydä itse vahvistusta väittämällesi. Joten olet yhä heikoilla.


      • urly_auttaa_tässä
        NoinhanSeOn kirjoitti:

        En ole todellakaan deletoinut, todennäköisesti sen tekee robotti jonkin kriteerin mukaan. Esim. jos linkin mukana on liian vähän sanoja. Olen kyllä guuglannut, mutta en löydä itse vahvistusta väittämällesi. Joten olet yhä heikoilla.

        Helppo käydä urlyssä tai muussa samanlaisessa palvelussa tekemässä pitkään ja englanninkielistä tekstiä sisältävään osoitteeseen lyhytlinkki. Sitten sen voi antaa esimerkiksi muodossa urly piste fi kautta ABCD

        Tuolla tavoin yleensä väistää raivokkaan poistatuksen, kun tekstissä ei ole väärää kieltä eikä linkkejä. Se auttaa myös silloin, kun osoitteessa olisi välilyöntejä tai ääkkösiä, mikä siis täällä pilaa linkin toimivuuden.

        Annapa siis se tieto urlyn kautta.


    • K.Late

      https://theecologist.org/2016/jun/03/edf-cgn-press-ahead-unsafe-chinese-nuclear-plant

      "The Taishan EPR vessels and heads were not forged by Areva, but were instead made in China and Japan under Areva's direction and using the identical manufacturing process, as reported by China Free Press.
      The vessel for Taishan 1 was made by Mitsubishi Heavy Industries (Japan), which delivered the unit to site in 2011. Dongfang Electric Corporation (China) began to make the vessel in December 2009, and delivered it from its factory in Nansha, Guangzhou to Taishan on 22nd October 2014. "

      Tuossa onkin sitten jo muuta tietoa. Taishanin osia ei tehnytkään Areva, kuten Ranskassa, vaan ilmeisesti Kiina.

      No ei tämä oikein selviä. Mutta näyttää siltä, että kymmenet lähteet netissä viittaavat huonoon teräkseen Taishanissa. Kiina päätti olla tutkimatta asiaa ja sille kelpasi Ranskan päätös.

      • NoinhanSeOn

        Ja jos oikein tarkkoja ollaan, Taishan 1 paineastia tehtiin kokonaan Japanissa. Kymmenet nettilähteet saattavat suoltaa yhdeltä sylttytehtaalta peräisin olevaa potaskaa.


    • K.Late

      Joo, voi olla hyvinkin niin, että epäilykset koskevat vain Taishan kakkosen paineastiaa ja Flamanville osia. Täytyy vielä katsella vähän tämän perään. Joku oli aika allerginen ilmeisesti sivustolle, jonka linkkasin, kun viesti katosi jo neljännen kerran. Täytyypä tutustua tuohon ydinvoimakriittiseen sivustoon paremmin.

      Terotetaan nyt vielä sitä, että saatan viitata johonkin lähteeseen, mutta ei se vielä tarkoita, että luottaisin ihan mihin tahansa lähteeseen. Kyllä tällä palstalla pitää olla kykyä ottaa viestejä vastaan ja lähdekriittisyys voidaan hoitaa juuri täällä ja keskustelemalla. Pelkuruutta ja huonoa selkärankaa edustaa tuo perustelematon viestin poisto.

      • NoinhanSeOn

        Tietysti Areva on määritellyt valmistusspesifikaatiot, kuten hiilen enimmäispitoisuus. Mutta Ranskassa niitä ei ilmeisesti täysin saavutettu. Mutta ei siitä voi päätellä, miten kiinalaiset onnistuvat valmistuksessa. Eli sikäli pelkkää spekulaatiota.


    • K.Late

      Spekulaatioksi se toki jää, kun osat on tehty Arevan tarkoilla spekseillä, eikä Kiinaa kiinnosta tarkastaa, että onko teräs haperoa. Mutta nämä asiantuntijathan ovat kuitenkin sitä mieltä, että ongelma on myös Kiinassa, koska Arevan speksit käsittivät kaikki asiat, työmenetelmiä myöten.

      Epäselväksi jää, että Areva työstänyt paineastian kannen ja pohjan myös Taishan ykköseen. Jos uutisissa todetaan, että Mitsubishi teki wesselin, niin se välttämättä tarkoita kantta ja pohjaa.

      • NoinhanSeOn

      • valeuutiset-ja-blogit
        NoinhanSeOn kirjoitti:

        http://www.framatome.com/EN/businessnews-320/framatome-large-projects-taishan-1-and-2.html

        No ei siinä kyllä epäilystä ole. Otetaan vaikkapa tuo Framatomin selvitys. Ja aika outoa olisi, jos paineastian eri osat valmistettaisiin eri pajassa. Lue Late asiallisia artikkeleita äläkä niitä viherlehdyköitä.

        Jep. Kyllä tänä päivänä pitää ymmärtää, että verkossa on paljon valeuutisia ja että blogi ei ole luotettava tiedonlähde ellei tiedon alkuperä ole blogissa tarkistettavalla tavalla kerrottu.


    • K.Late

      ASN on Ranskan valtiollinen ydinturvallisuusviranomainen. Jos väität, että se pihalla, niin sinulle jää melko raskas todistustaakka. Eli nyt kaivataan sinulta varmaa tietoa, eikä pelkkää inttämistä. Ymmärrätkö mitä se tarkoittaa?

      • NoinhanSeOn

        Oletko sitä mieltä, että ASN, jolla ei ole mitään tekemistä Taishanin paineastain vamistamisessa (yhtä vähän kuin Suomen STUKilla), tietää asian paremmin kuin Areava/Framatome, joka on laitostoimittaja Taishanille? ASN tietysti valvoo Flamanvillen paineastian valmistamista. Eiköhän ole luultavaa, että joku ASNläinen on kirjannut raportiin virheellisen tiedon, joka on sitten levinnyt laajalle. On aika paksua väittää, että Areva/Framatome tietoisesti valehtelee paineastian valmistuspaikan. Varsinkin kun asia on helposti tarkiostettavissa.


    • K.Late

      NoinhanSeOn" Enpähän tiennytkään, että Areva valmistaa myös reaktorin komponentteja. Onkohan sulla jotain kättä pitempää väitteellesi? "

      Luuletko, että sinulla on enemmän luottamusta kuin asiantuntijoilla?

    • K.Late

      Kerrottakoon,että mukltinikki deletoi sen Reutersin uutisen, jossa ASN antoi kommentteja asiasta ja josta sen jälkeen on puhuttu. Tässä pyritään siis voittamaan vain inttämällä ja viestejä tuhoamalla väittely, jossa toisella osapuolella ei ole edes alkeellisia tietoja.

      Tämä on minulle vain turhanpäiväistä ajanvietettä, joten on ihan sama, mihin lopputulokseen palstan trolli-armeija päätyy. Ne jotka haluavat oikeasti saada tietoa, löytävät kyllä asialliset sivustot helposti.

    • K.Late

      "Oletko sitä mieltä, että ASN, jolla ei ole mitään tekemistä Taishanin paineastain vamistamisessa (yhtä vähän kuin Suomen STUKilla), tietää asian paremmin kuin Areava/Framatome, joka on laitostoimittaja "

      Et taida nyt oikein ymmärtää, että ASN tietää tarkkaan koko EPR-prosessin ja on joutunut hyväksymään sen koko dokumnetaation. Ranskaan, Kiinaan ja Suomeen on rakennettu samalla dokumentaatiolla, samoilla resepteillä, joten siellä ei voi olla pienitäkään epäselvyyttä, missä menneään.

      Jos Kiina onkin rakentanut joitakin osia itse, niin nekin on tehty ASN:n tarkastamilla ja hyväksymillä dokumenteilla. Joten siellä tiedetään Taishan munaskuita myöten. Änderstäänd?

      • NoinhanSeOn

        ASN valvoo Flamanvillen ydinvoimalaitoksen rakentamista, ei muiden. Ensiksi EPR-dokumentaaatio laadittiin Olkiluoto-3:a varten, eikä ASNllä ollut sen kanssa yhtään mitään tekemistä. TVO ja STUK tarkastivat sen dokumentaation. Muutaman vuoden kuluttua käynnistyivät Flamanville ja Taishan hankkeet, ja perustuivat suurelta osin Olkiluoto-3 dokumentaatiolle. Siinä vaiheeessa ASNkin pääsi mukaan leikkiin. Olen ymmärtänyt että ASN itse, toisin kun STUK, ei tee juurikaan valmistustarkastuksia, vaan ne tekee jokin tarkastuslaitos. Joten ASN taitaa olla aika lailla dokumentaation varassa ja valmistuskäytännöistä sen tiedot ovat aika hatarat. Joten on ymmärrettävää, että raportteihin pujahtaa virheitä.

        Anderstäänd!!!


    • Mukana

      "Tämä on minulle vain turhanpäiväistä ajanvietettä, joten on ihan sama, mihin lopputulokseen palstan trolli-armeija päätyy."

      (Turhanpäiväistä) ajanvietettä täällä keskustelu lienee meille kaikille. Keskusteluilla ei ole todellista vaikutusta mihinkään. Joten intetään asioista, ei mennä henkilökohtaisuuksiin. Puhe trolli-armeijasta on lapsellista.

      "Kerrottakoon,että mukltinikki deletoi sen Reutersin uutisen, "

      Tuota ihmettelen. Miten joku kirjoittaja voi tuhota muiden viestejä. Mielestäni vain valvojien tulisi voida poistaa viestejä.

      • viestien.poistattaminen

      • NoinhanSeOn

        Mulla on myös kokemusta noista poistoista. Silloin kun viesti lähtee lähes välittömästi, on kyseessä robotti. Ja usein on vaikea keksiä syytä. Olen joskus ehdottanut Stuxnetin loukkaavia viestejä poistoon, mutta silloin se kestää yleensä aika kauan. Joten nopea poisto on yleensä robotin tekemä jonkin selittämättömän kriteerin mukaan.


      • poistot-aina-kymmentäyli
        NoinhanSeOn kirjoitti:

        Mulla on myös kokemusta noista poistoista. Silloin kun viesti lähtee lähes välittömästi, on kyseessä robotti. Ja usein on vaikea keksiä syytä. Olen joskus ehdottanut Stuxnetin loukkaavia viestejä poistoon, mutta silloin se kestää yleensä aika kauan. Joten nopea poisto on yleensä robotin tekemä jonkin selittämättömän kriteerin mukaan.

        Robotin tekemät poistot on helppo huomata: Ne tapahtuvat aina sekunnilleen kymmenen minuuttia yli tasatunnin kohdalla vuorokaudenajasta riippumatta. Poistot siis 00:10, 01:10, 02:10 .... 22:10, 23:10.

        Lähes välittömästi tarkoittaa yleensä sitä, että olet kirjoittanut tasatunnin paikkeilla ja joku ehtii ilmiantaa viestisi tuon jälkeen ennen kymmentä yliä tapahtuvaa poistoa.


    • NoinhanSeOn

      "December 21, Hong Kong, (FactWire) - A potentially critical flaw has been found in another important component of Taishan nuclear power plant, raising further safety concerns over the troubled project following a series of revelations by FactWire.
      The component in question is the elliptical dome, also known as the upper head, of a steam generator at Taishan. Testing has found excessive carbon in the part, making it prone to fast fracture under heat and high pressure, according to a letter from the French Nuclear Safety Authority (ASN)."

      Onkohan keskustelussa sotkettu komponentteja? Tuossa puhutaan Taishanin höyrygeneraattorin (eikä paineastian) päätyosasta. Taishanin höyrygeneraattorit on valmistettu Ranskassa.

    • K.Late

      "Onkohan keskustelussa sotkettu komponentteja? "

      Tekstissä puhutaan ihan selkeästi kahdesta eri ongelmasta, eli paineastiasta (kannesta&pohjasta) sekä höyrygeneraattorin yläosasta joka on osoitettu kuvalla. Eli tuskin tässä on sotkettu mitään, etenkin kun tieto on tullut ASN:ltä, eikä tavallisen uutistoimittajan korvien välistä.

      • NoinhanSeOn

        Mikähän se Laten teoria oikein on? Framatome kertoo, että Taishan 1 paineastia on tehty Japanissa ja Taishan 2 Kiinassa. Late siis uskoo, että molempien päätykappaleet on jostain syystä tehty Ranskassa? Sitten ne on viety Japaniin ja Kiinaan, jossa alaosat on hitsattu kiinni ja ylöosat pultattu? Ja sitten koko komeus viety Taishaniin? Kuulostaa aika monimutkaiselta järjestelyltä, etten sanoisi uskomattomalta. Eiköhän uskottavampi teroia ole, että joko ASN tai toimittaja on sotkenut asioita.


    • K.Late

      "Mikähän se Laten teoria oikein on?"

      Mulla ei oikeastaan vieläkään ole teoriaa. Artikkelit tutuntuvat kertovan melkoisen ristiriitaisia asioita, mutta jos siellä välissä on jokin ASN:n kommentti, niin sitä voisi jopa uskoa.

      Maailmalle tuli melkoisena yllätyksenä sekin, että Kiina teki itse paineastian Taishan kakkoseen. Se jopa yllätti kiinalaiset asiantuntijat, jotka eivät tienneet, että Kiinassa voidaan näin vaativa ja iso projekti ylipäätänsä toteuttaa.

      Kaikki epäselvyys johtuu mielestäni ydinalan salamyhkäisyydestä ja asioiden huonosta tiedottamisesta. Jos jossakin hämmenetään vesiä, niin juuri ydinalalla. Ei siellä ole tarkoituskaan saavuttaa läpinäkyvyyttä.

      • NoinhanSeOn

        http://www.framatome.com/EN/businessnews-320/framatome-large-projects-taishan-1-and-2.html

        No otetaanpa uudelleen laitostoimittaja Framatomen (ent Areva) selvitys Taishanin laitoksen pääkomponenttien toimittajista. Eikös tuo ole päivänselvää tekstiä? Miten niin tuo on huonoa tiedottamista ja salamyhkäisyyttä? Jos jotkut muut tahot tahattomasti tai tahallaan sotkevat ja vääristelevät asioita, onko se "ydinalan" vika? Kyllä viheruskovaisilla olisi itsekritiikkiian aihetta.


    • havaintoja

      Ihmetyttää K.laten jankutus tuossa paineastia-asiassa. Vähän niin kuin nimim. Stuxnetilla joka ei koskaan myönnä olleensä väärässä vaan jatkaa jankutuksiaan hamaan maailman tappiin.

      • esimerkki, kiitos. Ilman sitä varmaan monikin luulee että mutiset omiasi


      • havaintoja
        stuxnet kirjoitti:

        esimerkki, kiitos. Ilman sitä varmaan monikin luulee että mutiset omiasi

        Esimekiksi käy jokainen uudelleen ja taas uudelleen loputtomiin avaamasi ketju.


      • havaintoja

        Lainaus toisesta ketjusta, pitää paikkansa tässäkin:
        "K.Latella näyttäisi olevan teknistä tietämystä ydinvoimasta ja myös asialista suhtautumista aiheeseen vaikka lukeutuneekin ydinvoiman vastustajiin. Sensijaan nimim. Stuxnet on täysin pihalla kuin lumukko ja kykenee ainoastaan massapostaamaan ydinvoimavastaista agendaansa vailla minkäänlaista lähdekritiikkiä."


      • havaintoja kirjoitti:

        Lainaus toisesta ketjusta, pitää paikkansa tässäkin:
        "K.Latella näyttäisi olevan teknistä tietämystä ydinvoimasta ja myös asialista suhtautumista aiheeseen vaikka lukeutuneekin ydinvoiman vastustajiin. Sensijaan nimim. Stuxnet on täysin pihalla kuin lumukko ja kykenee ainoastaan massapostaamaan ydinvoimavastaista agendaansa vailla minkäänlaista lähdekritiikkiä."

        Massaposti on Sääntömafian käyttämä termi niille viesteilleni, jotka ovat olleet täysin sääntöjen mukaisia, mutta Sääntömafian poistattamia (ylläpidon tuella tietenkin), ja jotka kirjoitan uudelleen. Sääntöjen mukaisen viestin kirjoittaminenhan ei ole vielä kielletty edes Suoli24-sivustolla.

        Tiedoksi @Aller


      • NoinOn

        Jos tomppelin vanhoja viestejä ei poistettaisi, hän vyöryttäisi niitä jatkuvasti sivustolle ja ne tukkisivat jatkusvasti varsinkin sivuston alkupään. Se vuoksi on maasapostituksen kielto, jota robotti toteuttaa.


    Ketjusta on poistettu 14 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      405
      4119
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      229
      2047
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1520
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      155
      1345
    5. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      61
      1003
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1001
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      127
      965
    8. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      913
    9. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      222
      906
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      51
      888
    Aihe