Lintujen pesimärauhaa häiritsevä saneeraustyö

BirdRescue

Asun Lumo-kotikeskuksen (ent. VVO) asunnossa. Asuinalueellani tehdään julkisivujen maalaustyötä 15 rivitaloon ja ennen maalausta pinnat pestään painepesurilla. Lintuja pesii taloissa katonrajassa olevissa raoissa seinän ja katon kulmauksessa, jossa pestävää ja maalattava pintaa on sekä vaakatasossa yläpuolella että seinässä. Työ aiheuttaa merkittävää haittaa linnuille, jos poikasten on edes mahdollista selvitä hengissä siitä. Oman asuntoni kohdalla poikaset kuoriutuivat 5.6. ja sen kohdan työ ajoittuu ensi viikolle. Pesä on siinä joka kesä ja kova sirkutus, kun poikaset ovat kuoriutuneet.
Olin yhteydessä Birdlifeen ja sieltä sainkin loistavaa tietoa, että luonnonsuojelulaissa on määritelty pesimärauha, jolloin edes pesän lähelle ei saa mennä häiritsemään ja että saneeraustöistä on myös korkeimman hovioikeuden päätös, jonka mukaan tällaiset työt on mahdollista tehdä pesimäajan ulkopuolella.
Lumon isännöitsijää en ole vielä tavoittanut, mutta urakoitsijan kanssa juttelin ihan uskomattoman puhelun. Pyysin ystävällisesti huomioimaan asiaa ja edes muuttamaan työjärjestystä. Urakoitsija vastaili hyvin tylysti ja halusi lopettaa puhelun nopeasti. Hän ilmoitti että töitä jatketaan normaalisti ja teki selväksi ettei tämä asia kiinnosta häntä lainkaan. Yritin sanoa, että luonnonsuojelulaki koskee kaikkia ja täytyyhän hänen tuntea omaan alaansa liittyvä lainsäädäntö, johon hän ilmoitti noudattavansa ainoastaan rakennuslakia. Sanoin myös, että nyt olen tuonut hänen tietoonsa tällaisen lain olemassaolon ja jatkaessaan hän tietoisesti rikkoo lakia. Johon hän vastasi, että koska olen vain asukas hänen tietoonsa ei ole tuotu mitään ja hänen ei tarvitse edelleen välittää asiasta. Lisäksi hän oli sitä mieltä, että jos tästä jotain ongelmia tulisi urakan tilaaja maksaisi sakot (eli ei hänen ongelmansa sekään). Ehdotin myös, että ensin maalattaisiin aidat ja pihojen puolet joilla pesiä todennäköisemmin ei ole, mutta sekään ei kiinnostanut. Lintujen pesimäkohtien seinät ovat itse asiassa hyvin pieni osa työmäärästä ja jos ne jätettäisiin viimeiseksi monet poikaset voisivat ehtiä lähteä pesistään. Pesimisrauhaa kuuluu tietysti noudattaa koko ajan ja kaikkien lintujen kohdalla ja linnut pesivät varmaan vähän eri aikoihin ja 2-3 kertaa kesän aikana. Lisäksi monta taloa on jo saneerattu.
Urakoitsija tuskin välittää linnuista tai edes lainsäädännöstä missään muissakaan kohteissaan. Voi olla ettei edes sakkomaksu muuta toimintatapoja tulevaisuudessakaan. Toki minullekin töiden nopea suorittaminen olisi parempi, mutta eihän sellaista voi tehdä elävien olentojen kustannuksella. Onneksi laissa säädetään tällaisistakin asioista, kun kaikilta ei omatuntoa ja välittämistä näytä löytyvän.

Töitä ilmeisesti jatketaan myös viikonloppuna ja isännöitsijä ei ehtinyt palata asiaan perjantaina (jätin viestin), joten nyt mietin, että pitäisiköhän olla yhteydessä poliisiin jo viikonlopun aikana? Ettei lisää häiriköintiä ehtisi tapahtua. Vai odottaa maanantaihin isännöitsijän kantaa? Mitenköhän poliisi suhtautuu tällaisiin luonnonsuojelurikoksiin?

0

380

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

        Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
        Kotimaiset julkkisjuorut
        214
        3419
      2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

        Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
        Ikävä
        24
        2171
      3. Taasko se show alkaa

        Koo osottaa taas mieltään
        Ikävä
        24
        2071
      4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

        Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
        Perussuomalaiset
        90
        1955
      5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

        Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
        Perussuomalaiset
        75
        1617
      6. Sakarjan kirjan 6. luku

        Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
        Profetiat
        24
        1371
      7. Söpö lutunen oot

        Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
        Ikävä
        8
        1271
      8. Avaa sydämesi mulle

        ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
        Ikävä
        36
        1257
      9. Elia tulee vielä

        Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
        Helluntailaisuus
        35
        1217
      10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

        Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
        Isovanhempien jutut
        6
        1198
      Aihe