Ajaminen autolla pelottaa

5432190

Hankin kortin 27 vuotiaana. Sille ei ollut tarvetta,vaan ajattelin,kun rahaa oli sen verran säästetty niin miksi ei sitä ei nyt ajaisi.
Opettajaksi tuli vanhempi mies,joka ei kehunut mistään mitä tein vaan kyllä sitten osasi huutaa,jos virhe tuli. Jokaisen tunnin jälkeen tunsin ahdistusta ja epäonnistumista.

Jännitin myös ajotunteja jo ennakkoon ja menetin yöuneni.
No ajotunnit väheni ja loppua kohden aloin pitämään ajamisesta ja tulin ihan ok tämän opettajan kanssa toimeen. Nyt kortti ollut taskussa 1,5 vuotta ja olen ajanut todella vähän, en vain uskalla ajaa. Parkkeerausta autokoulussa tehtiin kerran ja sekin yksi taskuparkki.
Joskus mieheni pakottaa rattiin,jos mennään kauemmaksi kauppaan.
Työpaikkani on 7min pyöräilymatkan päässä,joten sinnekkään ei tule ajettua.

Ensi kokemus meidän nissan -97 saattoi aiheuttaa myös pienet traumat.
Ajoin siis korttini vuoden 2017 autolla,jossa mäkilähdön teki auto itsestään.
Arvatkaa,kun koitin lähteä meidän autolla mäestä, ei tullut mitään.
Auto sammui,takana jonoa,paniikki,itku,auto valui... Noh pääsin siitä onneksi,mutta oli kauhea kokemus.
Olenkin käynyt harjoittelemassa sitä,mutta ei tunnu luontevalta.. pelottaa liikenteessä,jos sama tapahtuu uudestaan... ahdistaa myös takana ajavat autot... entä,jos mokaan saan vihasia katseita ja tööttäyksiä... Ehkä sitä,joskus uskaltaa liikenteeseen taas.. :) Onko joku päässyt eroon ajopelosta?

12

290

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pkjgdsstib

      En ole kokonaan päässy ajopelosta mutta siihen auttaa vain että ajaa. Ite en pysty ajamaan isoissa kaupungeissa kun paljon liikennettä.

    • ÄlyHoi

      Tilatkaa taxi.

      • justälyhoi

        Sekö vie ajopelon?


    • hirvivaara

      Ajoa vaan siitä sitä varmuutta tulee ajopelkoon.Ehdotapa miehellesi että nyt lähdetään huviajelulla ja sitten vain ajat minne haluat.Vihaisille katseille ja tööttäyksille voit heiluttaa vaan iloisesti kättä koska varmasti osaat liikennesäännöt ja ajat niiden mukaan. Nyrkinpuistelijat on yleensä hätähousuja joilla kiire ja niistä nyt ei kannata välittää. Vaikka auto sammuis mäelle niin ei kannata panikoida siitä pääsee kyllä kun ajattelet ensin mitä teet ennenkuin toimit. Tsemppiä

      • Hyvä.lääke

        Mitä p*rua?!
        Miksi sun pitää ajaa autolla?
        Osta fillari ja kulje sillä.
        Saat hyvän kunnon, raitista ilmaa...
        Ja säästyy luonto saasteilta!


    • Toyota_Hybrid1

      ajappa jollain skodalla niin mielenterveyshän siinä menee järkyttävän sisämelun ja epämukavan pompottavan jousituksen vuoksi, eikä vikojen paljous ainakaan omistajia/haltijoita kiihota.

    • höpsötin

      Sama pelko minullakin. Kortin ajoin 18 vuotiaana, mutta ensimmäisen oman auton hankin vasta vuosi sitten 32 vuotiaana. Muutama vuosi sitten opettelin ajamisen tavallaan uudestaan puolison autolla. Pelkoa ei helpota muu kuin harjoittelu. Aloitin ajamisen opettelun yhdessä puolison kanssa liikenteen hiljaisina aikoina.

    • DriverFromHell

      Samaa ongelmaa löytyy täältäkin. Auton hallinnassa ei ole oikeastaan ongelmia, mutta omaan hitaan reaktiokyvyn, joten pelkään koko ajan kolaroivani tai ajavani jonkun päälle. Havainnointikyvyssä on myös välillä ongelmia - en välttämättä näe, millä kaistalla muut autot ajavat. Ajopelkooni ei pakko-ajaminen auta, yleensä pahentaa ja kärsin sen jälkeen paniikkikohtauksen. Mentaaliharjoittelu on auttanut hieman sekä teiden opettelu etukäteen, jotta tietää riskipaikat. Ja automaattivaihteinen auto, jottei huomio kiinnity liikaa vaihteisiin. On siis omalla kohdalla hitonmoinen homma päästä tuosta eroon. Ja tuskin koskaan pääseekään täysin. Eikä se haittaa. On hieman skarpimpi sitten, kun ajaa.

    • Issey-

      Itsellä tulee aina epätodellinen olo ja sellain ihme huimaus kun vauhti nousee yli 80-90km/h todella ahdistavaa ja pelottavaa pitkillä matkoilla.

    • jalaa1x

      Mäkilähtöavustin on suoraan sanoen perseestä. Se ei opeta kuljettajalle yhtään mitään, tai ainoastaan sen, että automatiikka hoitaa lähdön. Sit, kun pitäisi ajaa autoa, missä tätä kyseistä avustinta ei ole, ollaankin suunnilleen löysät housussa, kun ei tiedetä mitä tehdä.

    • vanhakuski

      Äutollaajotaito kehittyy vain ajamalla. Kuten esim pyörälläajo, uiminen tai mikä tahansa taito kehittyy ja menee ns kehomuistiin. Mitä useampia toistoja ja harjoitteluja, sen vähemmän aktiivista miettimistä itse suoritukseen tarvitsee käyttää. Ja kun ajaminen sujuu automaattisemmin, liikenee energiaa enemmän muun liikenteen seuraamiseen ja reagointiin.
      Kannattaa siis vain ajaa ja harjoitella, jos mielii hyväksi kuskiksi. Ja jos pelottaa, alussa voi harjoitella hiljaisina aikoina, iltaisin, sunnuntaiaamuisin jne. myös teollisuusalueet, syrjemmässä olevat parkkialueet ym ovat sopivia harjoittelupaikkoja. Ja mäkilähdon voi tehdä alussa vaikka käsijarrun avulla. Mukavia ajokokemuksia!

    • YxPelkoperse

      Moi! Itse kuvittelin 18-vuotiaana, etten ikinä tule hankkimaan korttia. Kun olin parikymppinen, vanhempani "pakottivat" minut autokouluun, eli siis maksoivat sen ja mentävähän se sitten oli. Sitä kauhun ja paniikin määrää joka ajotunnilla! Opettaja ihmetteli pelkäämistäni ja kyseli olenko ollut joskus kolarissa tms. mutta kun en ole. Itseluottamukseni oli ja on vieläkin vain niin nollissa, että pelkäsin vain omaa suorittamistani eli sitä, etten selviydy siitä. Että tapan vielä jonkun koska olen niin paska tässä.

      No, runsaiden lisäajotuntien avulla sain sitten kortin ja ekalla yrittämällä, mutta ei se ajaminen siitä sen helpommaksi muuttunut. Vielä pahempi, kun piti ajaa ihan yksin ja ottaa koko hommasta vastuu.

      Sitten eräs ystäväni alkoi opettaa minua ajamaan. Siis oikeasti opettaa. Aloitettiin ihan peruuttamisjutuista parkkipaikalla ja ajeltiin talvella jäisillä parkkipaikoilla ja kentillä, hän näytti miten auto saadaan luisuun ja oikaistaan siitä. Se oli oikeastaan aika hauskaa! Ostin itselleni vanhan nelivetoauton, koska hänelläkin oli, sillä sitten harjoiteltiin.

      Jatkoin sitä "leikkimistä" ja pyörittelyä turvallisissa paikoissa ja tulipa jääradallakin käytyä! Ja tuli sitä autoakin rikottua pariin kertaan kun lähti lapasesta... Kolme vuotta siinä meni, ennen kun tämä ystäväni ensimmäisen kerran kehui ajamistani:) Ja se auto alkoi pysyä käsissä siellä jääradallakin vaikka vauhtia oli ilmaantunut aika paljon enemmän kun alkuun.
      Yhtäkkiä siitä autosta oli tullut harrastus:D Sitä rakennettiin, kuuluin merkkikerhoon, kävin ratapäivillä yms.
      Kymmenisen vuotta saatoin kutsua itseäni autoharrastajaksi:)

      Nyt taas parin, ehkä kolmen vuoden aikana olen saanut muutaman ahdistus-/paniikkikohtauksen, alkanut epäillä osaamistani ja menettänyt motivaation autoihin täysin. Tänä kesänä myin nykyisen autoni pois ja kuljen nykyään bussilla. En tiedä mitä tapahtui, ehkä se oli vain joku "vaihe" taas elämässä... Siis TIEDÄN kyllä osaavani ajaa, mutta lyhyen ajan sisällä tapahtunut yksi pieni kolhu ja pari läheltä-piti-tilannetta vain paisuivat hulluihin mittasuhteisiin päässäni, pidän nyt pientä taukoa ajamisesta.

      Suosittelen sinulle, että aloita pienestä. Jos pelottaa, mihinkään kaupungin keskustaan on turha lähteä panikoimaan! Aloita pienistä jutuista vähän kerrallaan. Autoon kannattaa myös tutustua, edes hiukan, sen toiminnan edes karkea ymmärtäminen auttoi ainakin minua hieman alkuun.
      Mitä tapahtuu mistäkin, varsinkin nykyautoja täytyy osata käyttää. Lue se manuaali:)

      "Leiki" sillä autolla, kokeile !turvallisessa! paikassa miten se käyttäytyy, mitä se tekee. Talvi tulee, kokeile talvella ajaa vaikka isolla parkkiksella tms. pelkkää ympyrää. Mitä tapahtuu jos ympyrää ajaessa nostat nopeutta? Entä jos ajat kahdeksikkoa?
      Opettele jarruttamaan, siis oikeasti jarruttamaan niin, että yrität ihan tosissasi survoa sen polkimen konehuoneeseen, valitettavan harvat osaavat tätäkään tarpeellista taitoa. Auto ei siitä hajoa:)

      Säädä ajoasento oikeaksi, aika monet istuvat liian kaukana ja osa sitten taas "ratti sylissä" liian lähellä, muista hengittää, rentouta hartiat, keskity.

      Tsemppiä, kyllä se siitä!

      T. Nainen, ex-autoharrastaja, 35-vee

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      61
      1986
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      52
      1720
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1626
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1547
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe