Stevia makeutusaineena

Pujoittelija

Onko mielestäsi Stevia makeutusaine turvallinen/terveellinen? Suositko jotain toista makeutusainetta?

33

886

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei se ole mielipidekysymys. Tutkitusti stevia on epäterveellisimmästä päästä keinomakeutusaineita. En jaksa kuitenkaan kaivaa linkkejä.

      • Eikös stevia ole luonnollinen makeutusaine?


      • Ananias kirjoitti:

        Eikös stevia ole luonnollinen makeutusaine?

        Yliluonnollista makeutusainetta ei ole.


      • outsider1 kirjoitti:

        Yliluonnollista makeutusainetta ei ole.

        Meinaan ettei tuo kait ole keinomakeutusainetta, vaan ihan oikeasta kasvista peräisin.


      • trollikka
        outsider1 kirjoitti:

        Yliluonnollista makeutusainetta ei ole.

        Stevia on kasvi. Sen lehdistä sitä makeutus ainetta tehdään. Minun suussani se ainakin maistuu hieman karvaalle, joten itse sitä en käytä.
        Diabeetikoille mulla on sitä varattuna paperiputkilossa ja vaihtoehtona Canderel taplettina. Hermesetaksesta ainakin mulle tulee vatsaväänteitä.. joistain limsoistakin joissa sitä käytetään makeutus aineena, siis hyvin varovaisesti käytän.

        Useammat näyttää käyttävän Canderel tapletin tai kaksi... itsekin joskus teehen laitan jos hunajaa ei ole vieressä. Mä en maista siinä sivumakuja... enkä saa vatsaväänteitä.


      • trollikka kirjoitti:

        Stevia on kasvi. Sen lehdistä sitä makeutus ainetta tehdään. Minun suussani se ainakin maistuu hieman karvaalle, joten itse sitä en käytä.
        Diabeetikoille mulla on sitä varattuna paperiputkilossa ja vaihtoehtona Canderel taplettina. Hermesetaksesta ainakin mulle tulee vatsaväänteitä.. joistain limsoistakin joissa sitä käytetään makeutus aineena, siis hyvin varovaisesti käytän.

        Useammat näyttää käyttävän Canderel tapletin tai kaksi... itsekin joskus teehen laitan jos hunajaa ei ole vieressä. Mä en maista siinä sivumakuja... enkä saa vatsaväänteitä.

        Lueskelin tuon wuwwuwin laittaman linkin.

        "Steviapohjainen" ja "steviasta johdettu" viittaavat kemian tehtaaseen. Elintarviketeollisuus on siis ottanut käyttöön myös kemian teollisuuden tarjoaman vaihtoehdon.


      • Ananias kirjoitti:

        Meinaan ettei tuo kait ole keinomakeutusainetta, vaan ihan oikeasta kasvista peräisin.

        Joo, mutta sillä ei ole vaikutusta turvallisuuteen. Kannattaa suosio aspartaamipitoisia light-juomia, koska se on paljon tarkemmin tutkittu ja myös turvallisemmaksi todettu kuin Stevia.


      • outsider1 kirjoitti:

        Joo, mutta sillä ei ole vaikutusta turvallisuuteen. Kannattaa suosio aspartaamipitoisia light-juomia, koska se on paljon tarkemmin tutkittu ja myös turvallisemmaksi todettu kuin Stevia.

        Makeutusaineet on aika vaikea keskustelunaihe, aspartaamiakaan ei hirveästi ylistetä muuta kuin ainetta lobbaavien tahojen toimesta.


      • Eipä noilla juuri mitään tee. Sokeria parempi vaihtoehto kumminkin. Suurin ongelma on, että ne näyttävät ruokkivan makeanhimoa.


    • pitkätukka-68

      »Suositko jotain toista makeutusainetta?»

      Sokeria. Sitä ei kylläkään kulu kuin ½ - 1 tl vuorokaudessa, eli sen mitä kahviin kuluu

      • pitkätukka-68

        Vilkasin kans Wwuwuw'n linkkiä:
        »Stevia ... 200-400 kertaa makeampaa kuin sokeri»

        Jos yks sokeripala isoon mukilliseen kahvia on musta hyvä, niin olis ton stevian annostelu aika vaikeaa.


    • Perus sokeria käytän. Makeutusaineet tekee masuun ongelmia. IBS...tulee ripulit housuun makeutusaineista.😣

      • trollikka

        Joo ollaan huomattu ett joillakin on tuo juttu esim. Hermesetaksen kanssa... ei ehdi Movicolia liottaa veteen, kun ollaan jo menossa vessaan!
        Mutt ihan tosissaan ei Hermesetasta ole näkyvillä meillä, jos joku sitä haluaa saa hommata sen itse.
        Sokeria, hunajaa, Stevia makeutusainestick ja Canderel ... siinä vaihtoehdot!
        Vaikka mä itse käytän Canderelia... kyllä sitäkin on juttua piisannut... http://www.canderel.fi/tuotteet/Canderel_Green/


      • trollikka kirjoitti:

        Joo ollaan huomattu ett joillakin on tuo juttu esim. Hermesetaksen kanssa... ei ehdi Movicolia liottaa veteen, kun ollaan jo menossa vessaan!
        Mutt ihan tosissaan ei Hermesetasta ole näkyvillä meillä, jos joku sitä haluaa saa hommata sen itse.
        Sokeria, hunajaa, Stevia makeutusainestick ja Canderel ... siinä vaihtoehdot!
        Vaikka mä itse käytän Canderelia... kyllä sitäkin on juttua piisannut... http://www.canderel.fi/tuotteet/Canderel_Green/

        Juu, mä en laita kahviin enkä teehen mitään makeutusta. Kipeenä joskus t- lusikallisen hunajaa teemukilliseen.

        Lisättyä sokrua on ravinnossa yllin kyllin. Niillä pärjää. ☺️

        Yhdessä vaiheessa ei saanut laittaa aamupuroon sokeria päiväkodissa.


      • pitkätukka-68
        LadyZorro kirjoitti:

        Juu, mä en laita kahviin enkä teehen mitään makeutusta. Kipeenä joskus t- lusikallisen hunajaa teemukilliseen.

        Lisättyä sokrua on ravinnossa yllin kyllin. Niillä pärjää. ☺️

        Yhdessä vaiheessa ei saanut laittaa aamupuroon sokeria päiväkodissa.

        Ei puuroon mitään sokeria kuulukaan.


      • Niin ja tähän vielä että ihmiset välttää sokeria käyttämällä noita keinotekoisia korvikkeita. Sitten ne valopäät vetää jossain jogurteissa ja energiajuomissa niitä sokeripaloja:

        https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/hups-nautitko-huomaamattasi-perati-120-sokeripalaa/3294770#gs.jLn1wXc


        Banaani= 4 sokeripalaa

        Suklaapatukka (50g) = noin 10-12 sokeripalaa

        Energiajuoma, 3,3 dl = 14 sokeripalaa

        Iso mansikkapirtelö = n. 16 sokeripalaa

        Jäätelö, 500ml = 28 sokeripalaa

        Tuoremehu, l litra = 38 sokeripalaa

        Jogurtti, 5 dl = 33 sokeripalaa

        Virvoitusjuoma, 1,5 litraa = 50 sokeripalaa

        Täytelakritsipussi, 250 g = 77 sokeripalaa

        Iso hedelmäkaramellipussi, 400 g = 120 sokeripalaa


      • Harmaaritari kirjoitti:

        Niin ja tähän vielä että ihmiset välttää sokeria käyttämällä noita keinotekoisia korvikkeita. Sitten ne valopäät vetää jossain jogurteissa ja energiajuomissa niitä sokeripaloja:

        https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/hups-nautitko-huomaamattasi-perati-120-sokeripalaa/3294770#gs.jLn1wXc


        Banaani= 4 sokeripalaa

        Suklaapatukka (50g) = noin 10-12 sokeripalaa

        Energiajuoma, 3,3 dl = 14 sokeripalaa

        Iso mansikkapirtelö = n. 16 sokeripalaa

        Jäätelö, 500ml = 28 sokeripalaa

        Tuoremehu, l litra = 38 sokeripalaa

        Jogurtti, 5 dl = 33 sokeripalaa

        Virvoitusjuoma, 1,5 litraa = 50 sokeripalaa

        Täytelakritsipussi, 250 g = 77 sokeripalaa

        Iso hedelmäkaramellipussi, 400 g = 120 sokeripalaa

        Noista banaanin ja tuoremehun sokeri on niissä luonnostaan. Mutta tuoremehun sijasta voi tietty aina syödä hedelmät kokonaan.

        Sitten on leivonnaisissa ja eineksissä käytetty glukoosi(fruktoosi)siirappi, jota tarvitaan kun halutaan halpuuttaa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Glukoosisiirappi
        Taitaa olla aika vaikea löytää kaupan hyllystä leivonnaisia, joissa olisi käytetty sokeria.


      • scrg kirjoitti:

        Noista banaanin ja tuoremehun sokeri on niissä luonnostaan. Mutta tuoremehun sijasta voi tietty aina syödä hedelmät kokonaan.

        Sitten on leivonnaisissa ja eineksissä käytetty glukoosi(fruktoosi)siirappi, jota tarvitaan kun halutaan halpuuttaa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Glukoosisiirappi
        Taitaa olla aika vaikea löytää kaupan hyllystä leivonnaisia, joissa olisi käytetty sokeria.

        Tuo lienee totta, näin 2000-luvulla siis entisestään korostuu tarve naiselle joka osaa leipoa pullaa ja muita kahvileipiä oikealla sokerilla makeutettuna.


      • Harmaaritari kirjoitti:

        Tuo lienee totta, näin 2000-luvulla siis entisestään korostuu tarve naiselle joka osaa leipoa pullaa ja muita kahvileipiä oikealla sokerilla makeutettuna.

        Yritän pitää sen pullan harvemmin syötävänä herkkuna. Tässä vertailu pulla vs pannukakku. Jos pullasta poistaa pannukakun, niin jää vielä rutkasti jauhoja, sokeria, voita ja suolaa.

        Kiltti ja kunnollinen nainen tietysti osaa nämä ohjeet ulkoa.

        Pulla:
        5 dl maitoa
        2 kananmunaa
        2 dl sokeria
        2 tl suolaa
        1 rkl kardemummaa
        n. 16 dl vehnäjauhoja
        1 ½ dl voita
        50 g hiivaa

        Pannukakku:
        5 dl maitoa
        2 kananmunaa
        vajaa 3 dl vehnäjauhoja
        1/2 tl suolaa
        ½ dl dl voita


      • Wwuwu

        No eiköhän ihmiset jotka sokeria välttelevät hyvin myös ymmärrä missä sitä on.


      • scrg kirjoitti:

        Yritän pitää sen pullan harvemmin syötävänä herkkuna. Tässä vertailu pulla vs pannukakku. Jos pullasta poistaa pannukakun, niin jää vielä rutkasti jauhoja, sokeria, voita ja suolaa.

        Kiltti ja kunnollinen nainen tietysti osaa nämä ohjeet ulkoa.

        Pulla:
        5 dl maitoa
        2 kananmunaa
        2 dl sokeria
        2 tl suolaa
        1 rkl kardemummaa
        n. 16 dl vehnäjauhoja
        1 ½ dl voita
        50 g hiivaa

        Pannukakku:
        5 dl maitoa
        2 kananmunaa
        vajaa 3 dl vehnäjauhoja
        1/2 tl suolaa
        ½ dl dl voita

        No joo ihan totta mutta unohdit pannukakusta pois juttuja, itse muistan tällaisen pannukakkuohjeen ja tulee muuten hyvä, löytyy hakemalla gooklella "maailman paras pannukakku", muita ole kokeillutkaan kun tämä toimii:

        Pannukakku:
        4 dl jauhoja
        1,5 dl sokeria
        1 tl suolaa
        1 tl vaniljasokeria
        1 tl leivinjauhetta
        2 kananmunaa
        100g voita
        8 dl maitoa


      • Wwuwu kirjoitti:

        No eiköhän ihmiset jotka sokeria välttelevät hyvin myös ymmärrä missä sitä on.

        Ne jotka perehtyvät aiheeseen tietävät. On silti iso ryhmä ylipainoisia ihmisiä jotka eivät tunne edes termiä piilosokeri.


      • Wwuwu kirjoitti:

        No eiköhän ihmiset jotka sokeria välttelevät hyvin myös ymmärrä missä sitä on.

        Olen nähnyt, että kaikki ei ymmärrä. Ainakin noiden sokerijogurttien koostumus tuntuu olevan yllätys.


      • Harmaaritari kirjoitti:

        No joo ihan totta mutta unohdit pannukakusta pois juttuja, itse muistan tällaisen pannukakkuohjeen ja tulee muuten hyvä, löytyy hakemalla gooklella "maailman paras pannukakku", muita ole kokeillutkaan kun tämä toimii:

        Pannukakku:
        4 dl jauhoja
        1,5 dl sokeria
        1 tl suolaa
        1 tl vaniljasokeria
        1 tl leivinjauhetta
        2 kananmunaa
        100g voita
        8 dl maitoa

        Oleellisin on rakenteen kannalta munat, maito ja jauhot. Voi/suolao on makuasia, mutta jos paistaakin lettuja, niin voi kannattaa laittaa pannulle. Sokeri ei mun mielestä ole pannukakkuun tarpeen, etenkin jos sen kanssa syö marjoja tai hilloa. Mutta hyvää tuostakin varmaan tulee.

        Vaniljasokerin sijaan kannattaa joskus kokeilla niitä oikeita vaniljatankoja. Niissä on vähän askartelua, mutta makukin on eri.


      • aito_sinkku_40plus
        scrg kirjoitti:

        Noista banaanin ja tuoremehun sokeri on niissä luonnostaan. Mutta tuoremehun sijasta voi tietty aina syödä hedelmät kokonaan.

        Sitten on leivonnaisissa ja eineksissä käytetty glukoosi(fruktoosi)siirappi, jota tarvitaan kun halutaan halpuuttaa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Glukoosisiirappi
        Taitaa olla aika vaikea löytää kaupan hyllystä leivonnaisia, joissa olisi käytetty sokeria.

        Mikä voisi olla luonnollisempaa ja terveellisempää, kuin luonnon marjat sellaisenaan kypsentämättä sisältäen niiden oman sokerin? Mutta, kuten nykyaikaan kuuluu, elintarviketeollisuushan mielellään lobbaa kaiken epäterveelliseksi, jotta tilalle saataisiin lisää synteettistä paskaa. Väitettiinhän joskus jopa kaurapuuron olevan epäterveellistä, joten se näistä väittämistä.

        Kyllä aikuisen ihmisen pitää itse ymmärtää tai olla ymmärtämättä, mikä on terveellistä ja mikä vähemmän terveellistä. Lähtökohtana voi pitää sitä, että mitä enemmän tuote on teollisesti tuotettua, sitä kauempana se on luonnonmukaisuudesta. Nykyisin porukka eli nämä alle parikymppiset jonnet vain alkavat olla uusavuttomia, koska heidän vanhempansa on yhtä kädetöntä tasoa ja vieraantunut luonnosta.


      • aito_sinkku_40plus kirjoitti:

        Mikä voisi olla luonnollisempaa ja terveellisempää, kuin luonnon marjat sellaisenaan kypsentämättä sisältäen niiden oman sokerin? Mutta, kuten nykyaikaan kuuluu, elintarviketeollisuushan mielellään lobbaa kaiken epäterveelliseksi, jotta tilalle saataisiin lisää synteettistä paskaa. Väitettiinhän joskus jopa kaurapuuron olevan epäterveellistä, joten se näistä väittämistä.

        Kyllä aikuisen ihmisen pitää itse ymmärtää tai olla ymmärtämättä, mikä on terveellistä ja mikä vähemmän terveellistä. Lähtökohtana voi pitää sitä, että mitä enemmän tuote on teollisesti tuotettua, sitä kauempana se on luonnonmukaisuudesta. Nykyisin porukka eli nämä alle parikymppiset jonnet vain alkavat olla uusavuttomia, koska heidän vanhempansa on yhtä kädetöntä tasoa ja vieraantunut luonnosta.

        Jonkun suomalaisen mustikan tai puolukan arvoketju on vaan niin huonoa bisnestä. Ne kasvaa ihan itsestään (jopa tai etenkin talousmetsässä), thaimaalainen lentää tänne poimimaan ne :P ja sitten ne vaan ostetaan ja syödään tai säilötään ja syödään. Ei yhtään tilaisuutta kenellekään tehdä designia, brändiä tai muokata niistä vähähiilihydraattia tai vähärasvaisia versioita.


    • pitkätukka-68

      Ainiin, just alkukuussa ostin 6 kg sokeria ja kaik on menny.
      En viittiny edes yrittää tehdä kotiviiniä millään muulla. Se sokeri ny tietty kävi alkoholiksi, mut energiahan ei häviä mihinkään.

    • aito_sinkku_40plus

      Ainoastaan tavallista sokeria sekä luonnonmarjojen omaa sokeria. Keinotekoista makeutuspaskaa en syö jo ihan periaatteesta, enkä näitä nykyajan keksintöjä, kuten Stevioita. Oleellista on myös ymmärtää, että sokeria ei ole tarkoitus syödä kuten näkkileipää.

      • pitkätukka-68

        »Oleellista on myös ymmärtää, että sokeria ei ole tarkoitus syödä kuten näkkileipää.»

        No sepä just. En mä ainakaan välitä mistään liian makeesta. Karkkiakaan en syö oikeestaan ollenkaan, jugurtti menee maustamattomana, viinin pitää olla kuivaa jne.

        Toi makeus on muuten sellanen, et ihmisen makeanhimon perimmäinen syy on vitamiinien tarve (hedelmät, marjat), mut noilla ällömakeilla tuotteilla saa kyllä kätevästi sotkettua kropan oman älyn.
        Ei senpuoleen, mulla on kans menny sekaisin eikä mun tee enää edes noita parhaita vitmiinienlähteitä mieli.


    • .. Piskuisen tulee käytettyä Sokeria.. Ja Piskuisen Enemmän HunaJata.. ;P

    • kaikkikäys

      Mikään ei ole haitaksi kohtuullisissa määrissä. Koskee sokeria ja keinotekoisia makeutusaineita.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nasima löi Jussille luun kurkkuun

      Nasima kertoi ettei Jussi sovi puhemieheksi, koska sallii rasismin. Mihin toimiin perussuomalaiset ryhtyvät? Kuka nouse
      Maailman menoa
      236
      6527
    2. Razmyar on säälittävä - puhemiehellä ei ole mitään syytä ottaa kantaa tähän "silmäkohuun"

      jonka toimittajat sai aikaan. Asia ei kuulu puhemiehelle millään lailla. Razmyar haluaa taas vaan huomiota. Mutta jos r
      Maailman menoa
      50
      4584
    3. Pitkän linjan yritysjohtaja: Suomen tapahtumat eivät ole Aasian kärkiuutinen

      Viimeaikaista kohua on käytetty sisäpoliittisena lyömäaseena, Thomas Zilliacus sanoo. – Koska asiaa kuitenkin kommentoi
      Maailman menoa
      98
      4413
    4. Siviilipalvelusmies Halla-aho normalisoi rasismin perussuomalaisissa

      SMP:n tuhkille perustettu puolue ei ollut ihmisiä vastaan, vaan instituutiokriittinen. "Missä EU - siellä ongelma", oli
      Perussuomalaiset
      7
      4209
    5. Suomalaisilta vaaditaan valtavasti suvaitsevaisuutta - miksi sitä ei vaadita muslimeilta

      Suomalaisilta vaaditaan kaikkea, pitää olla suvaitsevainen ja hyväksyä vieraiden tavat, rasisti ei saa olla jne. Miksi s
      Maailman menoa
      39
      3702
    6. Juuri Suomen valtamedian toimittajat teki "silmävääntelystä" sen kohun

      ja ilmeisesti ottivat yhteyttä myös ulkomaisiin medioihin, että katsokaas tätä. Mutta Japanin medioissa on asiaan suhta
      Maailman menoa
      117
      3618
    7. Demarit ovat oikeasti törppöjä eli heikkoälyisiä

      ja todistavat sitä päivittäin täällä lapsellisilla jutuillaan. Kauheasti on hehkuttaneet kuinka demarien kannatus vaan
      Maailman menoa
      68
      3596
    8. Perussuomalaiset eivät harrasta maalittamista kuten vasemmisto

      Huomaa tässä keinotekoisessa "rasismi"-kohussakin kuinka vasemmistolaiset maalittavat Perussuomalaisia. Me emme vastaava
      Maailman menoa
      23
      3501
    9. SDP:n kansanedustaja Marko Asell: Suomen myönnettävä maahanmuuton ongelmat

      Hänen mielestään Suomen pitää pyrkiä rajoittamaan jyrkästi turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan ja hän arvioi, että maaha
      Maailman menoa
      71
      3273
    10. Maataloustuet voi poistaa, naudan tuottajahinta pompsahtanut 25 %

      Enää ei tarvitse veronmaksajien tukea, koska maajussi saa lihasta nyt hyvää hintaa. https://yle.fi/a/74-20198739
      Maailman menoa
      53
      2415
    Aihe