Miksi itsemurha-aloituksia?

aion_elää

Minä en ymmärrä, että ihmiset tulevat tänne kertomaan, että aikovat lopettaa itsensä. Ehkä jotkut sen tekevätkin. Mutta monet eivät varmaankaan sitä tee.

Myös kaikki hae apua -kommentit ovat tarpeettomia. Kun ammattiauttajille kertoo itsemurha-aikeista, he haukottelevat. Mitä hyötyä siitä on?

Ymmärrän ihan omien kokemustenikin kautta, että elämä on usein niin tuskalista, että ainut keino tuntuu olevan tuskan lopettaminen oman käden kautta. Etenkin, kun takana on kymmeniä vuosia tehotonta ammattiapua. Silti en tajua, miksi itsemurhasta (jos sen oikeasti aikoo tehdä) pitäisi tulla tänne torvea toitottamaan. Mitä tekee, sen voi tehdä vähäeleisesti ja niin että lopputulos on varma. Sama kuin jos menisi ostamaan leipää kaupasta.

Selvyyden vuoksi sanottakoon, että en suunnittele itsemurhaa. Olen kyllä sitä toisinaan miettinyt ja puhunut useiden ammattiauttajien kanssa. Mutta turhan sotkuista puuhaa ja tulos on epävarma. Elämäni on loppupuoliskolla ja toivon voivani lähteä täältä ihan luontaista tietä ja nopeasti ja kitumatta aikanaan, sitten kun sen aika on. Ei tänne tietämäni mukaan kukaan ole jäänyt.

12

371

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eienäänuori

      Voisi kysyä vaikka minulta, että miksi ylipäätänsä kirjoitellaan näillä palstoilla. En ole masentunut mutta elämässäni on ollut joskus pitkä noin 15 vuoden vaikea jakso. Silloin ei ollut vielä nettiä tai se ei ollut ainakaan näin suuressa suosiossa kuin nykyään. Kun oli erittäin vaikeaa, niin olisin varmaan kirjoitellut näillä palstoilla. Itsemurhaa en ole koskaan edes harkinnut. Olen kristitty ja edes ajatuksena elämän päättäminen oman käden kautta ei ole tullut edes kysymykseen.
      Miksi sitten ne kandit kirjoittelevat. Uskon että tuskan ja pahanolon pukeminen sanoiksi vaikka kirjoittamalla helpottaa. Vaikka tosissaan suunnittelee itsemurhaa, niin haluaisi että tilanne muuttuisi. Ihminen haluaa että edes joku lukee ja on huojentavaa kertoa asia jollekin. Ja miksi ihminen jolla on niin paha olla, ettei jaksa ajatella elävänsä, ei saisi edes kirjoittaa. Ammattiauttajat ovat voimattomia? Pitäisikö olla myös anonyymi nettipalsta suljettu näiltä väsyneiltä lähimmäisiltämme. Minä en pysty auttamaan, mutta ainakin rukoilen näiden kärsivien lähimmäisteni puolesta. Kun kukaan ihminen ei voi, niin Jumala kyllä voi. Puolestani saatte kirjoittaa.

      • aion_elää

        En minä halua kenenkään suuta sulkea. Tämä vain ei ole mielestäni oikea foorumi, mutta ei kai ole mahdollista, että itsemurha-ajatukset olisivat omassa osiossaan. Vaikka sille aivan selvästi olisi tarvetta.

        Kukaan uskovainen ei ole konkretisoinut sitä, miten Jumala voi auttaa, joten mielestäni Jumalaa on tarveetonta vetää joka keskusteluun, paitsi jos osataan selkiinnyttää, miten Jumala auttaa. Minusta sen on kärsivien ihmisten pilkaamista, että heitä auttaa taistolaisuus, perussuomalaiset tai jokin uskonto. En kiistä, ettei voisi joskus auttaakin, mutta on taitamattomuutta kirjoittaa vain että auttaa konkretisoimatta sitä mitenkään.


    • eienäänuori

      Jumala antaa voimaa ja uskoa ja jopa helpotusta kun on vaikeaa. Se voi tapahtua yliluonnollisesti että joku tulee yllättäen käymään, saa käteensä lohduttavan kirjan tai joki Raamatun jae tulee mieleen ja antaa toivoa, umpikujaan tulee ylläriapu. Joskus kun on ollut seinä edessä ja olen rukoillut, niin se paha olo on vain väistynyt ja sisimpään on virrannut lepo ja ylimaallinen rauha. Tässä muutama konkreettinen esimerkki. Ihan omasta kokemuksesta kerron ja monen muunkin olen kuullut kertovan samaa. Ja jo on koettua elämääkin takana. Ja minulla on ihan samanlainen oikeus kirjoitella täällä kun sinullakin.

      • aion_elää

        Ei tämä ole mikään juridinen foorumi, jossa jaetaan oikeuksia. Ylipäätään ei ole oikeata ja väärää, vain tarkoituksenmukaista ja epätarkoituksenmuksta. Siis minun mielestäni.

        Mutta mielestäni on epäviisasta tai taitamattomuutta kirjoittaa, että jokin asia x auttaa ja se auttaa kaikkia. On se sitten jumala, politiikka, laihdutus tai ylivuotisten horsmien pureksinta kuutamolla.

        Tuossa viimeisessä kirjoituksessa oli konkretiaa enempi kuin aiemmassa. Sinua ja jotakuita muita nuo asiat saattavat auttaa. Mutta eivät taatusti kaikkia. On hyvä kertoa omista kokemuksistaan, mutta kannattaa painottaa sitä, että ne ovat vain omia eikä asioita voi yleistää, vaikka vastaavia kokemuksia olisi muillakin.

        Paraneminen tai oireiden helpottuminen ei tapahdu demokraattisesti eli enemmistöperiaatteella.


      • PaitsiCheek

        Ei ole mitään Jumalaa. Mikä vttu teitä oikein vaivaa?


    • NYTSEONLOPPU

      Vastasit itse omaan kysymykseesi. Mielenterveyspalvelut ovat 70-luvun tasoa.
      Ei kaikki itsemurhat johdu masennuksesta! Mutta Suomessa ajatellaan vaan,että
      ihmisillä viiraa päässä.jos itsetuhoisia ajatuksia.

      • Huhhuijaaoops

        No eikö muka viiraa?!
        Jos kaikilla olisi itsemurha-ajatuksia, niin silloin se olisi tervettä...


      • aion_elää

        Oletko ollut 1970-luvulla mielenterveyspalveluiden käyttäjänä? Minä olen ja olen edelleen. Ei ne palvelut ole minua auttaneet.

        Mutta elossa olen edelleen ja se on ihan muiden asioiden ansiota kuin mielenterveyspalveluiden.

        Ammattiauttajat eivät välttämättä osaa keskustella itsemurha-ajatuksista. Eivät tosin ihan kaikesta muustakaan. istuvat sormi persreiässä ihmettelemässä maailman menoa, avuttomampina kuin asiakas ja se saattaa suututtaa.

        Kaikki itsemurha-ajatukset eivät todellakaan liity masennukseen. Mutta itsemurha on hyvin lopullinen ratkaisu ja sitä ennen kannattaa kartoittaa muut vaihtoehdot, mitä elämässä on. Mutta vanhana pitäisi päästä pois ilman sen suurempaa dramatiikkaa. Viimeistään kahdeksankymppisenä.


    • Elämä.on.kuolemista

      Monilla on tarkoituksena levittää omaa ahdistustaan muihin. Saada toiset pelokkaiksi ja auttavaisiksi, näin julmasti vedättää ystävällisiä ihmisiä.

      Jos joku aikoo tappaa itsensä, se on hänen oma valintansa. Näin minulle sanottiin, kun erään itsemurhan tehneen kohdalla olin säikähdyksissäni. Olin vielä nuori ja viaton näissä asioissa.

      Omassa tuttavapiirissäni on pitkän elämäni aikana ollut monenlaista kuolemaa. Ihan sairauksiin, vanhuuteen, myös itsemurhiin. Eräs tapettiin.

      Eräs itsemurhalla uhkailija vedätti ja kiusasi itseäni yli 10 vuoden ajan. Soitteli yöllä lukuisia kertoja, puhuen paskaa. Hän temppuili "itsemurha-yrityksillä", soittaen aina itselleen ambulanssin, sitten jälkeen päin, sairaalasta päästyään, kertoi dramaattista tarinaa elvytyksistään, sössöttäen: "En ymmärrä mikä minuun meni, onneksi tulin viime hetkellä järkiini....!" Lopulta hän kuoli. Kai viimeisin temppuilu vei hengen. Ambulanssi tuli liian myöhään.

      Tämä oli helpotus, ainakin hänen läheisilleen, epäilemättä myös yhteiskunnalle, (sillä sairaaloihin olisi pyrkimässä ihan oikeitakin sairaita, jos mahtuisi). Hän yritti istuttaa syyllisyyttä hänestä välittäviin läheisiinsä: "Miksi et auttanut....?" Pelkkää julmaa huomiohakuisuutta. Lopulta, kun muut tuttavani olivat joutuneet tukemaan jo henkisesti raunioitunutta itseäni, sanoin hänelle suorat sanat. Hän huomasi, ettei ole enää ketään kiusattavaa. Viimeinenkin kiusattu hylkäsi hänet.

      Siksi en itse vastaa näihin viesteihin, joissa uhkaillaan itsemurhilla ja kysellään mikä konsti on toimivin. Ehkä suosittelisin korkealta katolta hyppäämistä, joskaan tämäkään ei ole varma konsti: jos jää henkiin, saattaa vammautua loppuelämäkseen. Kaikissa itsemurha-kokeiluissa on tämä riski.

      Myös itse nuorempana todellakin "yritin" itsaria, muutamankin kerran, mutten puhunut niistä ja kiusannut niillä muita. Ongelma oli yksin omani, josta myös yksin, itse itseni ulos selvitin.

      • matalalaprofiili

        Nykyisin ihmiset eivät ossa tehdä mitään toitottamatta torvea etukäteen.

        Jos lähdetään, niin lähdetään kerralla ja muita siihen sotkematta ja mahdollisimman huomaamattomasti muutoinkin.


      • Varmaantoimittaja

        Miksi et antanut huomiota hänelle? Oletko noin tunteeton?


    • VAKAASTIHARKITEN

      ***V***A sinä sillä asialla päätäs vaivaa?!

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3010
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2089
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      91
      1863
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1573
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1232
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe