Länskän synnytysosasto saa jatko-ajan.

Niinkemiläistä

Huomenna Kemiin saapuu ministeri Saarikko. Hän tutustuu mm. Länsipohjan Keskussairaalan synnytysosastoon,jonka toiminta on katkolla vuodenvaihteessa.
Kansanedustaja Kulmuni on myös tiiviisti mukana tapaamisessa.
Synnytysosaston toiminnan jatkuminen on ollut muutaman vuoden kovan kiistelyn kohteena. Valtiovalta on ollut voimakkaasti sen kannalla,että ko. osaston toiminta lopetetaan. Eduskunnassakin on asiasta äänestetty. Länsipohjan asukkaiden kansalaisaloitekin käsiteltiin eduskunnassa.
Kansanedustaja Kulmuni,tämän alueen vaikutusvaltaisin kansanedustaja on ollut tässä asiasa kovin häilyväinen. Kanta synnytysosaston säilymiseen on ollut välillä myönteinen,välillä kielteinen.
Nyt on myönteinen asenne menossa. Olisiko keskustapuolueen kannatusluvuilla vaikutusta?
Toisaalta,Sipilän kotimaakunnassa Oulaskankaan sairaalan synnytysosato sai jatkoaikaa. Siispä on todennäköisesti päätetty,että Länsipohjan keskussairaalankin synnytysosato saa jatkoajan.
Nyt on sitten menossa poliittinen teatteri,jossa loppuhuipennuksena on länskän synnytysosatolle myönnetty jatkoaika. Ja keskustapuolueen edustajilla lisää ääniä.

39

1526

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Läpinäkevä

      Näinhän tuo Lapin Kansa tänään kirjoitteli, myös ilmoitus tapahtumasta oli ko. lehdessä. Palataanpa ajassa hieman taaksepäin mitä on tapahtunut etenkin eduskunnassa, missä asioista päätetään. Taannoin eduskuntaan toimitettiin kansalaisaloite, jonka oli allekirjoittanut yli 60000 kansalaista. Siinä vaadittiin päivystysasetuksen muuttamista synnytysten osalta siten, ettei nykyisiä, pieniä synnytysosastoja tarvitsisi lakkauttaa. Myös Länsi-Pohjan Keskussairaalan (nyk.Mehiläinen) synnytysosasto kuului tälle listalle. Länsi-Pohjan Keskussairaalan synnytysosasto täyttää uuden päivystysasetuksen kriteerit kaikilta muilta osin, mutta 1000 synnytykseen Länsi-Pohjassa ei päästä. Tämän alueen ihmiset ovat vankkumattomasti sillä kannalla, että oma, turvallinen ja pitkät perinteet omaava, ammattitaitoisen henkilöstön pyörittämä synnytysyksikkö on ehdottomaasti säilytettävä. Eduskunta äänesti 27.11.2015 tehdystä aloitteesta, mutta hylkäsi sen eli oli lakkauttamisen kannalla. Siinä äänestyksessä Lappilaisista kansanedustajista Eeva-Maria Maijala(kesk.), ja Markus Lohi(kesk) äänestivät tehtyä aloitetta vastaan. Sen sijaan Mikko Kärnä(kesk.) Katri Kulmuni(kesk) ja Markus Mustajärvi(vas) kannattivat tehtyä aloitetta. Hanna Mäntylä(ps) ja Johanna Ojala-Niemelä(sd) olivat poissa.

      Keskiviikkona 02.12.2015 eli viikkoa myöhemmin eduskunta äänesti jälleen pienten synnytysyksiköiden puolesta KD:n ja RKP:n vastalauseesta päivystysasetukseen liittyen. Äänestyslausuma kuului tarkalleen näin: " Eduskunta edellyttää, että hallitus muuttaa sosiaali-ja terveysministeriön kiireellisen hoidon perusteita ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä annetua asetusta niin, että noin 1000 synnytyksen lukumäärää vuodessa koskeva vaatimus kumotaan"

      Länsi-Pohjan Keskussairaalan näkökulmasta KD:n ja RKP:n vastalause tarkoittaa täysin samaa asiaa kuin kansalaisaloite, mutta jostain syystä lappilaiset hallituspuolueiden kansanedustajat Katri Kulmuni(kesk), Mikko Kärnä(kesk), Eeva-Maria Maijala(kesk),Markus Lohi(kesk) ja Hanna Mäntylä(ps) äänestivät vastalausetta vastaan. Täytyypi kysyä mikä muutti Kulmunin ja Kärnän mielen muutamassa päivässä ? On vaikea ymmärtää, miksi lappilaiset etenkin keskustapuolueen edustajat menettelivät tällä tavalla. Eli Kulmuni ja Kärnä käänsivät takkinsa. Tässä tilanteessa, jossa Länsi-Pohjan Keskussairaala on vaarassa menettää synnytysosaston, pitäisi lappilaiskansanedustajilta löytyä tahtotilaa ja selkeä linjaa synnytysosaston säilyttämiseksi. Eli äänestystuloksen perusteella lappilaiset hallituspuolueiden kansanedustajat ovat omien puolueidensa linjoilla, eli pienten synnytysyksiköiden lakkauttamisen kannalla.

      Sen jälkeen asiaa on reposteltu tiedotusvälineissä. Esim. Yle Kemi uutisoi 19.01.2016,että lappilaiset kansanedustajat kannattavat yksissä tuumin Länsi-Pohjan synnytysosaston säilyttämistä. Nyt siis hallituspuolue keskustan Markus Lohi, Eeva-Maria Maijala, Katri Kulmuni ja Mikko Kärnä ovatkin yhtäkkiä sitä mieltä, että Länsi-Pohjan synnytysosasto pitääkin säilyttää ja poikkeusluvalle saada jatkoa. Lohi ja Maijala ovat tähän asti äänestäneet molemmissa äänestyksissä pieniä synnytysosastoja vastaan.. Nyt reilu kuukausi myöhemmin he ja edellisessä äänestyksessä "EI" äänestäneet Kulmuni ja Kärnä ovatkin sitä mieltä, että synnytykset pitää turvata Länsi-Pohjassa. Tälläinen tempoilu ja mielen muuttelu näin vakavassa asiassa on luonut levottomuutta ja vakavaa luottamuspulaa kyseisiin päättäjiin, eikä todellakaan syyttä.

      Länsi-Pohja on Suomen keskustapuolueelle vankkaa tukialuetta. Ihmiset rutisee ja hylkäys synnytystoiminnalle tietää varmuudella seurauksia puolueelle ja näille takinkääntäjille seuraavissa vaaleissa. Ei ihmiset tyhmiä ole ja näkevät tämän poliittisen pelin läpi. Ketjun aloittaja on oikeassa siinä, että huominen tilaisuus Kemissä on poliittista peliä ja surkeaa sellaista.

      https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/KAA_1 2015.aspx

    • peruskemiläinen

      Kulmuni puhhuu paikallislehdessä puolesta mutta eduskunnassa ei puhu mittään. Tyhyjänpäiväinen höpöttäjä tämä Sipilän joo joo nainen.

    • Pidetään

      peukkuja pystyssä että synnäri jatkuu Kemissä.

    • peruskemiläinen

      Eipä auta peukkujen pystyssä pitäminen. Pitäs joskus pitää sitäkin pystyssä jotta tulis synnytyksiä Länskässä.

    • vaihdetaanparempaan

      Ihan selvästi vaalit lähestymässä. Näkee ketkä yrittää saada ääniä alueelta. En tule äänestämään keskustaa näiden sekoilujen vuoksi. Tämä oikeistohallitus on liikaa käynyt köyhien kukkarolla. Eläkeläiset ja työttömät ovat olleet nettomaksajia!

      • Ndlkfkskkd

        Kemin kommarithan vastusti viimeiseen asti niin synnärin, kuin koko sairaalankin säilymistä Kemissä. Kommunistille aate on kemiläistä kuntalaista tärkeämpi. Onneksi ovat katoavaa kansanperinnettä.


    • Tuunaisen

      Mehiläinen vie työtkin. Hah

      • hunaja-

        Mehiläisen ansiosta monella on työtä nyt. Mutta pitää tarkkailla onnistuuko sekään pitemmän päälle.


      • Veronmaksu

        Hyvä kun tuli Mehiläinen hiukan jöötä pitämään niille työpaikkasairastajille.


    • Missä-tai-mikä

      on se taho mikä on päättänyt tehdä/teettää valtavat remontit ko. sairaalan rakennukseen.
      Ei kai niiden remonttien tarkoitus ole ollut ainoastaan rahojen poltto?
      Järjen vastaista toimintaa jos mielessä on päättäjillä ollut vain komea alasajo koko sairaalan konsernille.

    • harkinnassa

      No kuinka se nyt on? Uskaltaako tänne Kemiin sen lapsen tehdä?

    • Kemiläinen86

      Kemissä syntyy alle 2 lasta vuorokaudessa keskimäärin vuodenaikana.

    • Tokoi

      Saarikko antaa jatkoajan synnytysosastolle, samalla tekee kepulaista vaalityötä Kulmunin ja muiden kepuehdokkaiden puolesta. Kulmunista tulee sairaalan lopettajasta- sairaalan pelastaja, näin se kepu toimii.

      • luikuripolitiikkaa

        Eipä voi paremmin sanoa.


    • peruskemiläinen

      Kepu pettää aina!

      • Takinkääntäjiä

        Demarit ei koskaan.....


    • peruskemiläinen

      Kunhan ensi vaalit menee niin sitten tärähtää ja Kemissä ei enää kannata viisaria värähdyttää.

      • Me_täällä

        Kulmuni teki suuren pahan Silloin Kun Olisi Voinut tehdä hyvän. Rovaniemi ja Helsinki tietenkin kiittää, mutta Meri-Lappi on oleva ikuisesti katkera Kulmunille.


      • kunmuni

        Muni minkä muni. Nimensä veroinen.


    • Odotan synnytystalkoita Kemmii. :D

    • Niinkemiläistä

      Kävi kuten ennustin: Länskä sai jatkoluvan synnytysosastolle. Seuraavaksi alkaa erään kansanedustajan omakehu kuinka Hän on ollut koko ajan aktiivisesti ajamassa em. lupaa. Vaikka aiemmin oli aktiivisesti synnärin lakkauttamisen kannalla.

      • onni.kääntyy

        Asia on ovelasti junailtu Rovaniemen pussiin.
        Ellei PIAN synny paljon vauvoja Kemissä.


      • ikuisestiMuistetaan

        Meri-lappilainen ei IKINÄ ikinä ei ikinä tuota henkilöä äänestä.
        Mutta kyllä hän silti Rovaniemeltä saa ääniä luultavasti.


    • peruskemiläinen

      Vaalit tulossa. Kukapa se kissan hännän nostaa jos ei kissa ite.

    • Niinkemiläistä

      Jäi tässä asiassa synnäriä vastustaneille vassareille sellainen lohtu,että synnärin jatko-ajan loppumisen jälkeen he saavat mennä roi hin synnyttämään kuten ovat aiemminkin halunneet. Nyt he voivat jäädä kemiin synnyttämään jos aate antaa myöten.

      • pitkämuisti

        Toivottavasti ihmisillä on pitkä muisti seuraavissa eduskuntavaaleissa. Ei kierommin voi leiviskäänsä hoitaa kuten tämä Torniolainen. Eduskunnan pöytäkirja tämän vahvistaa. Pitää kysyä vaaslikojulla miten perustelee toimintaansa. Arvaan ettei vastausta tule. Uskomaton pelle.


    • peruskemiläinen

      Kansalaisten polittinen muisti kestää tutkimuksen mukaan noin puoli vuotta joten tiukoille menee. Kannattaisi käydä varmistamassa muistiaan netistä koska meille semmonen on politikkojen kiusaksi annettu.

      • kova.yritys

        Muistetaan muistuttaa, kunhan vauvojenvalmistamiselta ehditään.

        Se on nyt eikä ensivuosikymmenellä.


      • se_tehdään
        kova.yritys kirjoitti:

        Muistetaan muistuttaa, kunhan vauvojenvalmistamiselta ehditään.

        Se on nyt eikä ensivuosikymmenellä.

        Tänäiltana juuri sopiva ilmakin. Päätöksen kunniaksi.


    • peruskemiläinen

      Onhan se mukava kun saatiin pittää kuiteski synnäri. Ja sisäilmaongelmiakaan ei taida olla ainakaan vielä. Nyt kaikki joukolla lapsia tekemään!!!!

      • näytetään_niille

        9 kk päästä tavataan länskän synnärillä!


      • onko.tarpeen.vai.ei

        Saa nyt nähdä, taisteltiinko tämä taistelu ihan turhaan. Että tuleeko niitä synnytyksiä vai ei.


    • Nxlkdjsjdj

      Kemin vasemmistoliitto ei onneksi saanut läpi puolueen edun mukaista ratkaisua eli synnärin lopettamista. Puolueen etu on sille ja sen puheenjohtajalle tärkeämpi kuin kemiläisen etu.

      • pian.lopetetaan

        Kun noidenkin hyväpalkkaisten sairaalan työntekijöitten työpaikat lopetetaan, mistä saadaan vastaavt verorahat.
        Lääkärit ja johtajat muuttavat pois, mutta pienempipalkkaisia perheineen jää varmasti sossun niskoille.
        Sairaitten huolista nyt puhumattakaan.


    • maksaja

      Kyllä sossu maksaa kuten tähänkin asti vaikkei olisi mistä maksaakaan .

    • Tuhertajatjäätyöttömäksi

      Seuraavaksi tulee valinnanvapaus.

      • huolisssaan

        Sairaalan menetys on Kemille isompi kuolema kuin jonkun tehtaan menetys.


    • Anonyymi

      Nostetaampa tämä vanha palsta päivänvaloon kun tuli taas ajankohtaiseksi tämä synnäri asia. Ei tarvi aloittaa uutta keskustelua.

    • Anonyymi

      Voisiko koirat alkaa synnyttämään Länskässä? Saatas käyttöä synnärille. Kuulostaa koirien terveyspalvelut olevan suurempi huolen aihe kuin ihmisten. Ainakin paikallisradion mukaan.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1853
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1416
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1317
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe