Asiaa elämänkatsomustiedosta eduskunnassa

Et-opelta

Kesäkuussa 2018, lukiolain käsittelyn yhteydessä, eduskunta käsitteli lausumaa, joka tarkoitti elämänkatsomustiedon avaamista kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeksi. Lausumaehdotus oli SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden eduskuntaryhmien yhteinen ja sai niiden lisäksi kahden RKP:n kansanedustajan tuen. Kristilliset ja Perussuomalaiset tukivat hallitusrintaman kantaa, jonka mukaan ev.-lut. uskonto on yhä pakollinen ev.-lut. kirkkoon liitetyille lapsille ja nuorille peruskoulussa ja lukiossa.

Kansanedustajien keskustelupuheenvuoroissa nousi esille myös kysymys ns. yhteisestä katsomusaineesta tai kaikille pakollisesta uskontotiedosta. Siksi kannattaa noteerata huomionarvoisena SDP:n helsinkiläisen kansanedustajan Pilvi Torstin puheenvuorosta seuraavan kohdan:

” Tähän meidän kolmen oppositiopuolueen yhteiseen vastalauseeseen liittyen lukiolakiin lausumaehdotuksena olemme kirjanneet näistä kahdesta tavoitteesta siis vain ensimmäisen eli tämän elämänkatsomustiedon vapaan valinnan mutta emme yhteistä katsomusainetta. Tässä tapauksessa perustelu oli ennen muuta se, että laissa ei nyt muutenkaan puututa oppiaineiden sisältöihin tai oppiainejakoon.

Haluan kuitenkin, arvoisa puhemies, omasta puolestani tässä yhteydessä nostaa tähän yhteiseen katsomusaineeseen liittyvään keskusteluun asian, joka on vaikuttanut nimenomaan omaan henkilökohtaiseen kantaani, joka on jossain määrin vuosien mittaan muuttunut. Se muuttui kaikkein voimakkaimmin siinä kohtaa, kun Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat ottivat asiaan kantaa viime vuoden keväällä, ja siitä asti olen nähnyt, että on erittäin tärkeää, että me vahvistamme nimenomaan ET:tä omana oppiaineenaan, joka on kaikkien valittavissa.

Tässä lausunnossa, jonka Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat silloin antoivat, sanotaan muun muassa:
”Katsomme, että yhteiseen katsomusaineeseen liittyy vaikeita ongelmia. Jos käyttöön otettaisiin yhteinen katsomusaine, on vaarana, että elämänkatsomustiedon opetus kärsii eniten. Tähän viittaa esimerkiksi Helsingin Eurooppa-koulun esimerkki. Kun katsomusopetus yhdistettiin, siitä tuli ’uskontotietoa’. Näin on käynyt myös monissa muissa Euroopan maissa, muun muassa Ruotsissa.
Hyvä katsomusopetus ei kuitenkaan ole ensisijaisesti uskontojen esittelyä, vaan se lähtee opiskelijoiden omasta ilmiö- ja elämismaailmasta. Valtaosa nuorille tärkeistä etiikkaan ja arvoihin liittyvistä kysymyksistä ei liity uskontoon. Ylipäätään uskonnot ovat vain pieni osa katsomusten kirjoa, eikä eettistä kasvatusta ja arvokeskustelua ole syytä lähtökohtaisesti ankkuroida uskontoihin.
Hyvä yhteinen katsomusaine voisi teoriassa syntyä paljolti nykyisen elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmien pohjalta, mutta Feto katsoo, että vallitsevassa poliittisessa ilmastossa se ei ole mahdollista. Tämän osoittaa jo se, ettei elämänkatsomustietoa ole voitu avata kaikille opiskelijoille.”

Eli lausumassa tulemme esittämään nimenomaan tätä avaamista kaikille opiskelijoille ikään kuin askeleena eteenpäin.”

87

353

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lukija.huom
    • Sanonp

      Tärkeä viesti myös muille puolueille.

      • Sannoo

        Muun muassa vasemmistoliitolle ja vihreille. Ja kokoomukselle.


    • Lukija.kys

      Pilvi Torsti (sd) lähettää tuossa terveisiä myös eräille vasemmistoliiton ja vihreiden kansanedustajille.

      • Sanonp

        Syytä noteerata.


      • Luk.lis

        Oli siinä terveisiä myös Kokoomuksen Sari Multalalle ja kumppaneille. Sarihan ilmoitti kannattavansa ET:n avaamista, mutta jostain syystä ei kyseisessä yhteydessä.


      • Luk.lis kirjoitti:

        Oli siinä terveisiä myös Kokoomuksen Sari Multalalle ja kumppaneille. Sarihan ilmoitti kannattavansa ET:n avaamista, mutta jostain syystä ei kyseisessä yhteydessä.

        Kirjoitinkin tästä Multalalle postia, mutta en saanut kunnon selitystä tähän.


      • Anonyymi
        Luk.lis kirjoitti:

        Oli siinä terveisiä myös Kokoomuksen Sari Multalalle ja kumppaneille. Sarihan ilmoitti kannattavansa ET:n avaamista, mutta jostain syystä ei kyseisessä yhteydessä.

        Kokoomukselta voisi odottaa enemmän, tulevaisuuden tajua.


      • Anonyymi

        Torsti on nyt lähtenyt muille maille vierahille.


    • Sanonp

      Huomio myös liian pitkälle menneisiin ET:n yhteisopetuskokeiluihin. ET:n likvidointia ei pidä hyväksyä kuntatasolla(kaan).

      • Lukija.huom

        Turussa Kärsämäen koulussa palattiin tällä viikolla ET-ryhmän omaan opetukseen.


    • Lukija.huom

      Suomen Kuvalehdessä käsitellään katsomussaineiden opetusta. Myös Pilvi Torstia on lyhyesti haastateltu.

    • Vapaa-ajattelijallta

      Seuraavan hallituskauden ohjelmaan vaikutetaan nyt.

      • TätMielt

        Puolueissa syytä pieneen säätöön.


    • ÄläRuokiTrollia

      Esille!

    • Kiittäen

      Puolueet voisivat säätää kantojaan tähän malliin.

      • Kysynp

        Hallitusohjelmatavoitteissa?


    • Luk.lis
    • Eväitä

      Eduskuntaan asia tulee vasta vaalien jälkeeen, mutta suuntaviivoista päätetäneen jo ennen vaaleja tai viimeistään hallitussneuvotteluissa. Varmaan jonkinlainen kompromiskin mahdollinen.

      • Luk.kommentt

        Asiasta syytä keskutella puoleiden sisällä.


    • Momentumia

      Tärkeä puheenvuoro, joka on hyvä pitää mielessä. NYT on momentum saada ET:n avaaminen pikaisena uudistuksena erillisratkaisulla - siis ennen kuin ryhdytään mihinkään laajempaan oppiaine- ja tuntijakoremonttiin vasta juuri tehdyn tuntijakouudistuksen jälkeisen rauhoitusajan kälkeen..

    • Sanoop

      Vaikuttaminen poliittisesti eduskuntaan kuuluu ihan vapaa-ajattelijain toiminta-ajatukseen.

    • KiireellinenUudistus

      HUOM! Nykytilanne rikkoo lapsen oikeuksia ja yhdenvertaisuutta! Eiköhän siinä ole peruste ryhtyä kiireellisiin toimiin!

      • Kysynp

        Seuraavan hallituksen ohjelmaan, etuplerille. Kysyn kansanedustajaehdokkailta.


      • Opastaenkin
        Kysynp kirjoitti:

        Seuraavan hallituksen ohjelmaan, etuplerille. Kysyn kansanedustajaehdokkailta.

        Tarvittaessa opastaa oikealle. Voi viitata myös Pilvi Torstin puheenvuoroon.


      • Vinkaten
        Opastaenkin kirjoitti:

        Tarvittaessa opastaa oikealle. Voi viitata myös Pilvi Torstin puheenvuoroon.

        Siitä syvällisempää käsitystä tilanteeseen.


    • Yksityisyyttä

      Sivumennen sanoen: Peruskoulun ja lukion päästötodistuksessa ei enää näy, kumman on suorittanut, uskonnon vai ET:n. Merkintänä on kaikilla uskonto/ET. Vähentääkö se syrjinnän pelkoa?

    • TsemiiVaaleihin

      Merkitsevä puheenvuoro Pilvi Torstilta.

    • EsiinNostettuna

      Heinoa, että eduskunnassa nostettiin esiin tämä näkökulma: "Hyvä katsomusopetus ei kuitenkaan ole ensisijaisesti uskontojen esittelyä, vaan se lähtee opiskelijoiden omasta ilmiö- ja elämismaailmasta. Valtaosa nuorille tärkeistä etiikkaan ja arvoihin liittyvistä kysymyksistä ei liity uskontoon. Ylipäätään uskonnot ovat vain pieni osa katsomusten kirjoa, eikä eettistä kasvatusta ja arvokeskustelua ole syytä lähtökohtaisesti ankkuroida uskontoihin. "

      • ProET

        Hienoa, joo. Pitää keskustella tästä asiasta ehdokkaiden kanssa. Ja siitä, että NYT on ET:n kaikille avaamisen aika. Hei vaalien jälkeen hallitusohjelmaan ja siitä toimeen.


      • ET-vaara

        ET:n opetusssuunnitelma ei toteudu, jos kunnat ja koulut tekevät omia omituisia uskonnon ja ET:n yhteisopetussävellyksiään.


    • EiOhitettava

      Asia ei näy puolueiden näkyvillä listoilla, mutta hallitusneuvotteluissa "käydään läpi" asioita sektorikohtaisissa työöryhmissä. Tätä on vaikea ohittaa, kun nykytilanne "rikkoo yhdenvertaisuutta ja lapsen oikeuksien sopimusta".

    • Pohjaksi

      Tämä antaa hyvän pohjan vaalien jälkeisen hallituksen työlle. Halllituspohjasa riippumattakin.

    • Kysyyp

      Voisiko ajatella, että Pilvi Torsti olisi hyvä opetusministeri?

    • Anonyymi

      Valitettavasti ET:n avaaminen ei tullut mukaan uuden hallituksen ohjelmaan. Se ei kuitenkaan sinänsä estä asian toteutumista. Muutoshan ei aiheuttaisi juurikaan kustannuksia. Asiaan tarvitaan kuitenkin kaikkien hallituspuolueiden suostumus.

      • Anonyymi

        Kyllä, edullista. Uudistus voidaan ottaa käyttöön ilman muutoksia opetussuunnitelmiin (ja oppimateriaaleihin), minkä myös OPH:n pääjohtaja Olli-Pekka Heinonenkin on todennut.

        Katsomusaineiden – uskonnon ja ET:n – opetusryhmien oppilasmäärien keskinäisiin suhteisiin voisi tulla vähitellen muutoksia, mutta se tarkoittaisi lähinnä tasoittumista. Jos tilanne on nyt luokkaa ET 1 ja uskonto 9, suhde voisi jonkin vuoden päästä olla esimerkiksi 2 – 8 tai 3 – 7. Opetus kummassakin ryhmässä hyötyisi ilman kustannusten lisäystä.

        Joitakin uusia opetusryhmiä voisi syntyä peruskoulun alaluokille, mikä yhdenvertaisuuden näkökulmasta olisi oikein, koska ET on ollut vajaakäytössä, mutta määrä ei olisi suuri, koska ET:n opetusryhmien ja ET-oppilaiden määrä alimmilla luokilla on ilman ET:n avaamistakin kasvamassa johtuen lasten kirkon jäseneksi ”kastamisen” eli liittämisen vähenemisestä viime vuosina selvästi verrattuna esim. 10-15 vuoden takaiseen tilanteeseen sekä yleisemmästäkin maallistumiskehityksestä.


    • Anonyymi

      Pilvi torstin puheenvuoro on tärkeä myöäs jatkokehitelyn kannalta. Keskusapuolueen edustajille pitää perustella vapauttamisen merkitys ja edut,

    • Anonyymi

      Tässä tärkä näkökohta keskusteluun. Voisi sanoa kriteeri. ansio. etc
      "Hyvä katsomusopetus ei kuitenkaan ole ensisijaisesti uskontojen esittelyä, vaan se lähtee opiskelijoiden omasta ilmiö- ja elämismaailmasta. Valtaosa nuorille tärkeistä etiikkaan ja arvoihin liittyvistä kysymyksistä ei liity uskontoon. Ylipäätään uskonnot ovat vain pieni osa katsomusten kirjoa, eikä eettistä kasvatusta ja arvokeskustelua ole syytä lähtökohtaisesti ankkuroida uskontoihin."

    • Anonyymi

      Tuo antaa osaltaan hyvää pohjaan OKM:n selvitystyölle. Tietenkin myös llukiolakiesitykseen tulleet useat kausunnot.

    • Anonyymi

      Avauksessa mainittu puheenvuoro on erittäin tarkeeä, koska siinä linjattiin aikaisemmasta poiketen selkesti sen puolesta, että ensi vaiheessa ajankohtaista on ET:n avaaminen ja jotkut muut, isommat muutokset oppilaine- ja tuntijakoon tulevat vasta hieman myöhemmässä vaiheessa.

    • Anonyymi

      Pilvi Torsti on tainnut nyt siirtyä sote-puolen hommiin. Järkipuheita sielläkin tarvitaan - ja tekoja.

    • Anonyymi

      Järkipuhetta. Eri asia on, miten tämä saadaan eduskunnan uusintakäsittelyyn. OKM vai kansalaisaloite...?

    • Anonyymi

      Erittäin noteerattava puheenvuoro, joka vaikutti varmasti koko silllloisen oppositon asettautumiseen ET:n avaamista vaativan lausuman taakse. Nyt on mahdollisuus selvittää siaa pikaisesti ja sitten viedä eteenpäin.

    • Anonyymi

      Hienoa, että täsä on kuulutu myös asiantuntevaa lähdettä. Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat omaa tietoa ja kokemusta. tärkeää nökökulma, jota eräät kaihtavat

    • Anonyymi

      Elämänkatsomusopetuksen kirjoja on väsäämässä ainakin vasliiton enemmistö
      Onko vähemmistö päässyt mukaan?
      Antaisitteko marxistileninistin levittää tietojaan elämänkatsomuksen nimissä?

    • Anonyymi

      Otetaan ihan rauhassa vähän taustaitetoa parlamentaarisen prosessin puitteissa. On järkeäkin, kun vielä ollis tahtoa.

    • Anonyymi

      Pilvi Tostin puheenvuoro on syytä pitää mielssä myös nykyisen hallituksen hallitusryhmissä ja erityisesti OKM:ssä.

      • Anonyymi

        Hyvää muistutus, Selkiinnyttää eräitä asioita ja tilanteita.


    • Anonyymi

      Järjen ääni tässä: "Hyvä katsomusopetus ei kuitenkaan ole ensisijaisesti uskontojen esittelyä, vaan se lähtee opiskelijoiden omasta ilmiö- ja elämismaailmasta. Valtaosa nuorille tärkeistä etiikkaan ja arvoihin liittyvistä kysymyksistä ei liity uskontoon. Ylipäätään uskonnot ovat vain pieni osa katsomusten kirjoa, eikä eettistä kasvatusta ja arvokeskustelua ole syytä lähtökohtaisesti ankkuroida uskontoihin.
      Hyvä yhteinen katsomusaine voisi teoriassa syntyä paljolti nykyisen elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmien pohjalta, mutta Feto katsoo, että vallitsevassa poliittisessa ilmastossa se ei ole mahdollista. Tämän osoittaa jo se, ettei elämänkatsomustietoa ole voitu avata kaikille opiskelijoille.”

    • Anonyymi

      Asiaa on aina hyvä noteerata. Asiaan.

    • Anonyymi

      Erittäin tärkeää on tuo ETn erityisen luonteen ja ansion sanoittaminen suuressa salissa. Se on ensimmäinen askel nyt.

    • Anonyymi

      Tuossa kansanedustaja selittää samalla, miksi ETn likvidointi ei passaa uskonnottomille.

    • Anonyymi

      Ensimmäisenä askeleena ET n avaaminen.

    • Anonyymi

      Et sais alkunsa 198å-luvulka, kun vapaa-ajattelijat olivat valittaneet YK:n ihmisoikeuskomiteasn " uskontojen historian ja siveysopin" uskonnollisuudesta.

    • Anonyymi

      Ykosken nostamia häirikköketjuja keskustelun tyrehdyttämiseksi

    • Anonyymi

      Pidän tuota Torstin puheenvuoroa tärkeänä vaiheena.

    • Anonyymi

      ET kaikille ja heti! Sanon minä.

      • Anonyymi

        Tuo Pilvi Torstin puheenvuoro, ryhmäpuheenvuoro, oli järkevä veto. Rohkeutta nyt.


    • Anonyymi

      Hienoa, että puheenvuorossa tuodaan esiin mm. FETO:n lausunnoissaan esittämiä näkökohtia.

    • Anonyymi

      Tätä näkökantaa saatetaan tarvita myös tänä vuonna, kun ET-asuasta keskustellaan. Kansalaisaliite.

    • Anonyymi

      Todella tärkeä puheenvuoro, joka peraa kompromissia siihen, että ETn avaaminen on ensimmäinen askel.

      • Jep. Eipä kai va-liitolla mitään syvän periaatteellista kantaa voi yhteistä katsomustietoa vastaan olla. Käytännön esimerkit tosiaan kertovat tällä hetkellä, että katsomustiedosta tulisi uskontotietoa. ET:n pitäisi olla vahvempi, jotta se toimisi pohjana uudelle katsomusaineelle.


      • Anonyymi
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Jep. Eipä kai va-liitolla mitään syvän periaatteellista kantaa voi yhteistä katsomustietoa vastaan olla. Käytännön esimerkit tosiaan kertovat tällä hetkellä, että katsomustiedosta tulisi uskontotietoa. ET:n pitäisi olla vahvempi, jotta se toimisi pohjana uudelle katsomusaineelle.

        Pitää olla selvä kanta. Yhteinen uskomusaine ei ole toimiva ratkaisu, koska se johtaa syrjintään niiden osalta, jotka ovat uskonnottomia. Jokin "uskontotieto" edustaisi hyvin kapea alaista käsitystä katsomuksista. Myöskään yhteistä uskonnon ja elamänkatsomustiedon opetusta ei pidä hyväksyä, koska se johtaa syrjintään samasta syystä. Eikä elämänkatsomustiedon avaamista kaikkille tule sallia, koska sekin johtaa syrjintään pitkällä aikavälillä, kun uskonnolliset hihhulit tulevat sotkemaan elämänkatsomustieton oppiaineena.


    • Anonyymi

      Tämä lausuma sai siis laajan tuen. Myös Kokoomuksen Sari Multa ilmaisi keskustelussa tukea avaamiselle.

    • Anonyymi

      Tämä on erinomaisen tärkeä, merkityksellinen puheenvuoro. Siinä nostetaan esille ajatuksia, jotka ovat tärkeitä myös tämän päivän kansalaiskeskustelussa. Kannatan.

    • Anonyymi

      Merkittävä linjapuheencuoro. ET on arvokas saavutus. Napit irti siitä.

    • Anonyymi

      Varsin laaja kannatus oli äänestyksessä kesäkuussa 2018.

    • Anonyymi

      Viisaita samoja. Kansanedustajalta.

    • Anonyymi

      Eihän tämä ET- uskonnon kansalaislakialoite saanut edes tarvittavaa 50k allekirjoittajaa.

      ET-uskontokirjan mukaan mieskin voi synnyttää.
      Onko 2 ateistihomojätkää jo kokeilleet tätä?

      Eikös vapaa-ajattelijat ole järkimiehiä?
      Siis:

      Viekää pois !
      Viekää pois !
      ...tälläinen marginaalinen ja vahingollinen
      ET-turhakeuskonnon opetus !

      • Anonyymi

        Eiköhän vaparijärkeä löydy sen verran että ensisyksynä
        et oppi on jo likvidoitu.....tilalle jotain muuta mukavaa vaikka nyrkkeilyä ja itsepuolustustaitojen opetusta jos ei uskonnon opetus maistu


    • Anonyymi

      ETn likvidointivei passaa.

    • Anonyymi

      Pilvi Torstilta erinomaisen merkittävä puheenvuoro. Jus noin.

    • Anonyymi

      Pidän tätä tärkeänä dokumenttina vastaisen varalle.

    • Anonyymi

      Katsomusaineiden opetusta o tarkoitus uudistaa.

    • Anonyymi

      Vapaa-ajattelijat ryhtyivät ajamaan kristittyjen kotien lapsien "etuja" kun yrittivät oikein kansalaisaloitteen voimin saada ET-opetusta kaikille oppilaille.
      Kansalaisaloitetta ajettiin kuin käärmettä pyssyyn mutta se
      tuupertui jo allekirjoitusvaiheessa, kun sai vain 30000 allekirjoittajaa.
      (0,5 % Suomen kansasta).

      On hyvä että kristittyjen kotien lapsia suojellaan tältä ET-huuhaalta. ET-oppikirjan mukaan kun jopa mieskin voi synnyttää😁
      Tämä marginaalinen ET-mätäpaise on syytä poistaa Suomen kouluopetuksesta.

      Vapaa-ajattelijoita on Suomessa vain noin 1300
      (0,02 % Suomen kansasta).
      Suomen yhtä neliö-km kohti vapaa-ajattelijoita on
      vain 0,004 vapaa-ajattelijaa.

      Siis ateistit ja vapaa-ajattelijat eivät tässä maassa juhli, eivätkä tule ikinä juhlimaan !

      Terveisin,

      Anti van Waparen

    • Anonyymi

      Tämä keskustelu jatkuu 2023-

    • Anonyymi

      Tämä tuolloin hyvä noin.

    • Anonyymi

      Katsotaan, mitä uusi eduskunta aikoo. Tai hallitus. Voit vaikuttaa sen kokoonpanoon.

    • Anonyymi

      Jännän äärellä 23.

    • Anonyymi

      Tämän verran eduskunnassa.

    • Anonyymi

      Asiaa eduskuntaryhmillä. Jäi puheeksi viime kaudella. Koska Annika.

    • Anonyymi

      Tässä järjen ääntä demarien sisäisiin keskusteluihin.

    • Anonyymi

      Haluan muistuttaa näistä asiallisista näkökohdista. ET on merkityksellinen aine.

    • Anonyymi

      Ns. Etelä-Pohjanmaan malli on ajautumassa oikeudelliseen katastrofiin?

    • Anonyymi

      Tämä on ajankohtaista myös nyt 2024.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1506
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1247
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1218
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe