Karmea päiväkotityö

niinpoikki

Erehdyin opiskelemaan lapsiin ja nuoriin suuntautuneeksi lähihoitajaksi ja Oon nyt olen avustajana integroidussa lapsiryhmässä päiväkodissa, jossa paljon erityisen tuen lapsia. Ryhmässä on monta autistista lasta, välillä käyttäytyvät eläimellisen arvaamattomasti. Eivät leiki juurikaan, lelut lentävät ja saattavat heittää leluja esim. laatikoista lattialle. Ulkoilussa karkailevat esim. ulkovarastoon ja tekevät kaikkea kiellettyä. On päivittäin hiuksista vetämistä, nipistelyä, raapimista, puremista yms. Mun kädet ovat ihan mustelmilla ja arvilla. Melutaso on välillä todella korkeaa luokkaa, kun kiljuvat ja saavat raivareita. Ruokailussa saan sietää, kun yrittävät syödä välillä ruokaa mun tai kavereiden lautasilta. Myös saattavat syljeskellä vettä esim. ruokailun aikana. Nukkumisen aikana lähinnä kiukuttelevat sänkyyn joutumista ja välillä huutavat aivan täysillä siellä. Mikäli olisin tiennyt mihin työhön joudun, olisin opiskellut eri alaa varmaan. Aika väsyttävää työtä tämä on. Toki välillä on ihan kivojakin päiviä, mutta liikaa noita autistisia lapsia. Kun heidän kanssaan esim. askartelee, niin syövät liimaa, saattavat syödä esim. paperia yms. Ovat yrittäneet syödä nastoja, nuppineuloja, saippuaa, nappeja, pikkuautojen renkaita ja jopa käsidesiä. Kaiken huipuksi joudun tekemään myöhäisiä työvuoroja enkä ole mukana työnkierrossa, koska oon avustajna. Tykkääkö joku tällaisesta työstä? Miettikää kahdesti lähihoitajaopintoja! En tiedä, ehkä jossain muussa ryhmässä on parempi olla töissä? Mietin jo nyt reilu vuoden jälkeen, että haenko kokonaan muualle. Rahaa on kuitenkin jostain saatava ennen opintoja ja töitäkään ei ole hyvin kaupungissa tarjolla. :( Itken lähes päivittäin töiden takia ja olen melkein masentunut.

11

1197

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tummahiuk

      Olen kanssasi samaa mieltä. Itse aloitin nyt vakituisena päiväkodissa ja nyt kuukauden päästä olen ihan puhki. Oma koulutus on lastentarhanopettaja (yliopisto taso). Koitan nyt vuoden jaksaa tätä hommaa mutta sen tiedän etten tule tätä työtä tekemään eläke ikään saakka. Olen myös väsynyt ja itken päivittäin töistä tullessani. Ihan paskan hommaan olen itseni kouluttanut. Uudet suunnitelmat täytyy tehdä ennen ensi vuotta. Tätä en näe mun unelma duunia.

    • PalkatonApukäsi

      Eikö ole hienoa, että työttömiä pakotetaan teille apukäsiksi karenssin uhalla töihin ilman palkkaa! Arvaa itkettääkö?

      Pätevyydeksi riittää, että on nainen, vaikkei olisi omia lapsia. Vaikkei olisi edes lähipiirissä lapsia. Kelpaa, vaikkei ikinä olisi lasta pitänyt edes sylissä.

      Mitä mieltä vanhemmat ovat näistä apukäsistä?

    • niinpoikki

      Olen aiemmin myös ollut koulussa erityisluokassa. EIpä siellä sen helpompaa työ ollut. Jouduin vahtimaan itsetuhoisen lapsen taksiin menoa. Hän asui muutaman sadan metrin päässä koulussa, mutta ei voinut mennä kävellen kotiin, koska olisi voinut tehdä itsemurhan matkalla. Tuon lapsen kanssa olo tottakai pelotti, koska ihan kiusalla yritti juosta mua pakoon. Muutenkin kyseinen luokka oli erittäin raskas ja pari työkaveria lopetti sen vuoden aikana siinä luokassa erityisopen hommat, kun eivät jaksaneet. Mitäpä siinä nuorena avustajana sitten olisin osannut toimia.. Olen menettänyt uskoni tähän lastenhoitoalaan, että oikeasti olisi mukava ryhmä edes joskus. Tällaisia kokemuksia mulla jo heti työuran alussa. :( Tuntuu että lapset ovat pahinta mitä tiedän.

    • niinpoikki

      Palkatonapukäsi, käsittääkseni et voisi olla päiväkotityössä vastuussa lapsista ilman koulutusta? Sulle ei taatusti annettaisi sillain vastuuta, vaan olisit jossain määrin apuna. Varmaan enemmän materiaalin valmistelussa esim. askartelujuttujen teossa, ruoan jaossa, tulostelisit jotain papereita, lasten leikityksessä yms. Ehkä lukisit kirjaa lapsille, mutta et tietenkään joutuisi mitään ryhmiä vetämään yms.

    • MahdottomanRaskasta

      Yksi tuttuni on myös erityislasten hoitajana ja niistä tapauksista hän ei tietenkään saa puhua, mutta sen on sanonut että yhden lapsen vahtimisessa on kokopäiväinen homma. Erittäin väsyttävää työtä kuulemma. Pitkä kokemus sillä on "tavallisempien" lasten hoitamisesta, myös omien. Tärkeää tosin, mutta jos hoitaja ei itse voi enää ollenkaan hyvin, niin miten sitten voi työtäkään tehdä? Tämä kuitenkin kuuluu sellaisiin maailman asioihin mistä mikään taho "isossa maailmassa" ei välitä tippaakaan. Kunnallistasollahan näitä käsittääkseni "hoidetaan".

    • Burnouthoitaja

      On todellakin raskasta työtä. En tiedä kuinka moni hoitaja nauttii tästä. Varmaan vähän riippuen ryhmästä, mutta autistien ryhmässä on ihan kauheaa. Ovat niin arvaamattomia, voivat olla väkivaltaisia, eivät kaikki ymmärrä sääntöjä, eivät nuku päikkäreitä. Niin kuluttavaa katsoa koko päivä saman ipanan perään, jos ryhmässä on muitakin lapsia. Kaikki energia menee siihen. Leikki on lelujen sekoittelua ja heittelyä ympäriinsä, eipä heidän kanssaan juurikaan voi askarrella tai piirrellä. Nyt ryhmässä eräs lapsi on salaman nopea, juoksentelee ympäriinsä ja yrittää tiputtaa lelulaatikoita lattialle. Sitten on terveet lapset siinä mukana, joille jää vain vähän aikaa. Kaipaan itse satuhetkeä, askartelua, piirtelyä yms. En odota mitään muuta kuin viikonloppuja ja lomaa. Mutta vkl menee ihan silmänräpäyksessä ja sunnuntai menee melkein itkiessä ja masentuessa. Ei tässä työssä mitään järkeä ole, säälin eräitä työkavereita joilla on vielä raskaampi ryhmä kuin mun ryhmä on. Ei voi käsittää miksi lapsiryhmiä sekoitellaan liian haastaviksi. Ja tosiaan joskus mietin, että tunteeko ryhmän pienimmät edes oloaan turvalliseksi kun joku autisti saa rageet siinä vieressä ja kiljuu kuin ammuttu.

    • sklfsjdkfjklfkl

      En ole lastenhoitoalalla enkä muullakaan sosiaalialalla, itseasiassa olen teollisuustyöntekijä mutta olen ollut aina sitä mieltä että mielenterveysongelmaisten avohoito ja sekoittaminen normaalien sekaan on ollut paha virhe. Siitä ei koidu mitään hyvää kenellekään, hullut vain pilaavat tavallisten ihmisten rauhan ja tämä näköjään lähtee jo ihan päiväkodista lähtien.
      Ei ole kyllä tällainen maailma millään lailla hyvä paikka tavalliselle ihmiselle. Ei ihme että syntyvyys vaan laskee ja laskee kun ihmisten olosuhteet on ihan keinotekoisesti pilattu päättäjien toimesta perkele!
      Tulisipa taas joku 50-luku jolloin hullut oli suljettuna laitokseen ja normaali-ihmiset sai elää rauhassa...

    • Ihmettelevä

      Otan osaa. Olen ollut joskus koulunkäyntiavustajana autistiselle pojalle. Monesti jouduin houldaamaan. Olen samaa mieltä, että erityislapsille eli vammaisille pitäisi olla omat päiväkotinsa, kuten koulunsakin ovat. Ei ole kivaa, että erityislapset terrorisoivat muita. Minuakin on syljetty päin naamaa down pojan toimesta, kun olin erityiskoulussa siis avustajana. Ei ollut kivaa työtä ollenkaan. Siinä joutui niin vahvasti fyysiseen kosketukseen erityislasten kanssa ja joutui olemaan todella kova. Joutui sosiaalisen paineen vuoksi käyttäytymään itse niin kuin ei olisi halunnut.

    • Hoitajamyös

      Onhan jonkun pakko tehdä niitä 'ikävämpiäkin' töitä. Nekin lapset on hoidettava, eikä töihin tulla viihtymään, niinkuin jonkun kirjoituksesta aiemmin sai käsityksen. Joka ammatissa huonot puolensa myös. Yhteiskunta kun kouluttaa, niin se menee hukkaan, jos sitten ei siinä työssä 'viihdy'. Jokainen lapsi ansaitsee kunnon kohtelun ja arvostuksen sellaisenaan. Kukaan meistä ei ole saanut valita, millaiseksi syntyy, että ollaan iloisia terveydestä, kenellä,sitä on:)

    • Huhhuijaa

      Kyllä työn tulisi olla sellaista, että se on inhimillistä. Sitä rahaa saa enemmän ja helpommallakin. Päiväkotityössä on palkkakin alhaisempi kuin monilla muilla aloilla. Jos tuosta saisi edes tonnin enemmän rahaa.. Miksi jonkun pitäisi toimia jonkin autistisen lapsen puruleluna? Ei kenenkään elämäntehtävä ole tehdä sellaista. Joku nyrkkeilysäkkinä oleminen. Onneksi sentään lastenhoitopaikkoja on paljon haussa, niin tuostakin paskatyöstä voi päästä pois. Mutta tietenkin sekin vie aikanasa.

    • Anonyymi

      Ja kaikenlisäksi, joka toinen oppilaitos- ja päiväkoti -
      rakennus on homeessa tai muuten vain sisäilmaongelmainen.

      Uudetkin tilat suunnitellaan siten, ettei ne oikeasti toimi.

      Surullinen ala, vaikka sen ei pitäisi olla niin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1977
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1516
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1428
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1385
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1357
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe