Jäänmurtaja Sampo

Huisps

Olipa mielenkiintoinen juttu Lounais-Lapissa tänään. Siinä kemin sataman johtaja paljasti, että satamayhtiön omistama, mutta Kemin Matkailu Oy:lle vuokrattu jäänmurtaja Sampo on tuottanut satamayhtiölle viiden viime vuoden aikana yhteensä n. 800.000 euron tappion !.

Siis mitä ihmettä, eikö sen matkailuyhtiön kaupungilta tulevan taloudellisen tuen pitänyt loppua jo vuosia sitten ? Saa siinä sitten matkailuyhtiö kehua hyvää tulosta ja tulorahoituksella tehtyjä investointeja, kun koko ajan maksajana on ollut kaupungin omistama satama !

Missä on luurannut Kemin kaupungin sisäinen tarkastus ja tilintarkastajat ? . Julkisuuteen on monesta suusta kuulunut aivan vääränlainen viesti. Mitä muuta onkaan pimitetty meiltä veronmaksajilta ?

229

4972

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • peruskemiläinen

      Onko tuossa mitään ihmeteltävää? Sammaa peliä jatkunut viimiset 20 vuotta.

    • Konepäälliköksi

      Mielenkijntoista olisi myös laivan kulujen esittely aiemmin haettiin konepäällikköä kaupungin kovimmalla palkalla .paljonko menee laivan rautaan rahaa ja paljonko muuhun palkat kohillaan vaikka kaupunki köyhttyy.

    • peruskemiläinen

      Kiistaa näyttää olevan Sampon sijoituspaikasta. Olisikohan paras sijoituspaiika Perämeren pohja?

      • Tarkotatko

        että Kemin ensimmäinen satamasukellusvene? No oishan sekin joku nähtävyys Kemissä.


    • Tehdastyöläinen

      Jos laiva liikkuu 4kk vuodessa, osaisko joku kertoa mitä miehistö tekee 8kk? Määräaikaishuollot tehdään kai telakalla ja vuosittaiset huollot satamassa. Jos huoltamisen käytetään enemmistö työajasta, en yhtään ihmettele että tappiota tulee 8 miehen 100000€ vuosipalkalla.

      • Kk44

        Kysy luottamusmieheltä.


    • Tehdastyöläinen

      Kukas se luottamusmies on? Haiskahtaa pahasti siltä että nyt vasta on huomattu uuden TJ:n myötä että laivalla miehistö on elänyt vuosia yli varojen ja korjaaamaan tilanne pitää palkata operatiivinen päällikkö.

      • Kk45

        Just näin on käynyt - härskisti on annettu matkailuyhtiön kääriä tuotot taskuunsa parilta talvikuukaudelta ja kuviteltu, ettei kukaan huomaa seisokkiajan kuluja satamayhtiön sisällä. Hyvä että saatiin uusi reipas tj ulkopuolelta ja joka uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Toivottavasti ei käy kuin Kittilässä ?


      • Niinkemiläistä
        Kk45 kirjoitti:

        Just näin on käynyt - härskisti on annettu matkailuyhtiön kääriä tuotot taskuunsa parilta talvikuukaudelta ja kuviteltu, ettei kukaan huomaa seisokkiajan kuluja satamayhtiön sisällä. Hyvä että saatiin uusi reipas tj ulkopuolelta ja joka uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Toivottavasti ei käy kuin Kittilässä ?

        Tuo sataman menettämä eurokasa on eräänlaista piilotukea matkailuyhtiölle,joka on ottanut rusinat pullasta. Kemin päättäjien katsellessa sivusta.
        Kemin satamalla on edessään kovat haasteet ja suuret investoinnit voidakseen kilpailla muiden Pohjanlahden satamien kanssa ja tarvitsee jokaisen ansairsemansa euron omiin kehitystarpeisiinsa.
        Tuollainen sampoparasiitti hankkii voitot ns. parempaan käyttöön ja jättää satamalle vain viimeisiään vetelevän museomurtajan alati kasvavine kuluineen.


    • Tehdastyöläinen

      Eiköhän tässä ole asia juuri päin vastoin. Miksi matkailun tulee maksaa miehistölle suojatyöpaikka risteilylauden ulkopuolella. Ei tässä ole hitustakaan järkeä. Kulut pitää sopeuttaa tulotasoon eikä nostaa hintoja. Jos laiva liikkuu 4kk operatiivinen porukka on töissä tämän ajan. 100000€ palkasta jää puolet laivan huoltamiseen ja markkinointiin. Järkyttävän kallista toimintaa. Ei teollisuudessakaa näin toimita.

    • Tehdastyöläinen

      Laskekaapa huvikseen montako asiakasta matkailun tulee saada laivalle että konepäällikön palkat saadaan maksettua kaikkine lisineen. Risteilyn hinta näyttää olevan verkkokaupassa alkaen 205€ henkilö.

      • SampoHistoriaan

        Samaa mietin.

        Kun Sampo risteilee 4 kuukautta vuodessa, niin miten ihmeessä siellä on 7 hengen miehistö 100000€ konemestareineen töissä ympäri vuoden?

        Kyllä normaaliyrityksessä työntekijät lomautettaisiin tai keksittäisiin muuta työtä. Luulisi satamasta jotain muutakin hommaa löytyvän kesän ajaksi.

        Matkailuhan vuokraa aluksen vain risteylykauden ajaksi. Ei matkailullakaan ole kausityöntekijät ympäri vuoden töissä.

        Kaupunginjohtaja otti muuten sivulaiseessa esille asian "Sampon jälkeisestä ajasta". Laivahan on kohta 60 vuotias ja käyttöikä alkaa olla lopussa. Ensi vuosikymmen on Sampolle varmaankin viimeinen, koska vanhan aluksen korjaus ja huoltukulut nousevat pilviin ja kiristyneessä kilpailussa siihen ei ole varaam.


    • Tehdastyöläinen

      Onkohan kukaan selvittänyt että miksi miehistö palkataan koko vuodeksi eikä vain sesonkiin? Luulis että etelästä löytyy kavereita sesonki töihin aivan kuten muillakin toimialoilla jos sataman sisällä ei löydy töitä läpi vuoden. Risteilyissähän on kyse sesonkiluonteisesta työstä. Asuntoja löytyy kaupungista pilvin pimein. Onkohan satamassa tai muissakin kaupungin yhtiöissä vastaavia suojatyöpaikkoja?

      • 65357

        ”Onkohan satamassa tai muissakin kaupungin yhtiöissä vastaavia suojatyöpaikkoja?”

        Vastaus; on

        Vastaava esimerkki rovaniemeltä: kaupungin tekninen puoli yhtiöitettiin aikoinaan ja tehtiin viiden vuoden sopimus töistä kaupungille. Nyt tuo firma ei enää pärjää hinnoissa kun joutuu kilpailemaan OIKEIDEN yritysten kanssa - ja 70 työntekijää tulee saamaan kenkää.


    • Tehdastyöläinen

      Niinpä, voihan se olla että koko satama menettää kilpailuetua jos siellä on kaikilla samanlaiset palkat ja työajat. Helppo on Oulun ajaa ohi. Uudelle TJ:lle kova pala punaisessa Kemissä. Kilpaileminen oikeiden yritysten kanssa vaatii isoja muutoksia ja kovia päätöksiä.

    • Miesmeriltä

      Kuulema miehistö itse tekee osia ja korjaa laivaa sen ajan kun eivät risteilee tai oo lomilla. Normaalisti laivat liikkuu lähes joka päivä kuten myös lentokoneet ja osat tilataan ja nopeasti asennetaan paikoilleen. Johan on pojat suojatyöpaikan rakentaneet ja tehneet itsensä korvaamattomiksi. Usko ken uskoo ja maksaa ken haluaa! Tehkään nyt stoppi asialle ja äkkiä. Ei näin toimita enää 2000 luvulla. Ankaraa kusettamista!

      • huoltomies

        Joo joku hommassa mättää jos laivaa korjataan 7 hengen miehistön voimin 8 kuukautta vuodessa. Eihän tuossa olemitään järkeä.

        Kyllä kai tuollaisen paatin laajamittainenkin vuosihuolto pitäisi hoitua muutamassa viikossa. Käyttötunteja tulee kuitenkin aika vähän vuodessa.


    • pitkämuistinen
      • Tottahanseon

        Kyseisessä jutussa puhutaan Sampo Toursista ei Kemin satamasta. Kertoo siis että matkailu on tuonut historiassakin eurot. Kemin Matkailuhan on Sampo Tours Lumilinna Oy.


      • pitkämuistinen

    • betonbat

      Ei se miehistö lusmua siellä kesäisin. He pitävät yllä laivan kuntoa. Noin vanhaan laivaan ei saa osia vaan ne pitää tehdä. Neljän kuukauden aikana täytyy tehdä tulos ja laivan täytyy silloin toimia. Nythän siellä on laivan läpi kotaisin tuntema konemestari lähtenyt lätkimään johdon ammattitaidottomuuden ja vittuilun vuoksi. Kertokaapa mistä löytyy mies tai nainen joka osaa noin vanhan laivan huoltaa ja korjata. Osat ei löydy Paakkarin katalogista. Jos lasketaan Kemin matkailulle Sammon takoma tuotto ja Satamalle takoma miinus yhteen niin reilusti jäädään plussalle. Eikö vain? Yhtiöjärjestelyjen ongelmahan tämä on eikä suinkaan miehistön. respect for crew

      • Jajajajajaja

      • Tottahanseon

        Miksi satamassa/Sampolla saa ja pitää olla miehistölle työpaikka läpi vuoden kun Lumilinnalla ja myynnissä ei saa olla? Miten se muna kana ilmiö menee.. mitä tarvitaan ekana a) palvelu =Sampo b) asiakkaat = myynti/markkinointi tekijät c) palvelun tuottajat =miehistö/ravintola/henkilökunta. Osat ja niihin valmistukseen tarvittavat työkalut ja tekijät ei saa rasittaa yhtiötä 800000€ tappiolla.


      • peruskemiläinen

        Olihan entisessä Neuvostoliitossakin lossivahti töissä jokapäivä vaikka lossi oli varastettu 15 vuotta aikasemmin.


      • Nfkdksjdjd

        No koska loisiminen on AKT:n kommareiden suojeluksessa olevaa toimintaa.


      • sampoko

        Mitähän osia Sammon miehistö muka itse valmistaa? Onko heillä koneistamo ja valimo käytössään vai minkä tyyppisestä osien valmistuksesta on kyse?

        Ei kai se tuollainen vanha jäänmurtaja mikään ydinsukellusvene ole? Aivan normaalia konetekniikkaa.

        Mitenkään väheksymättä nykyistä miehistöä ja heidän työtään, mutta onhan tuollainen toimintamalli todella kallis ja aikansa elänyt.


      • betonbat
        sampoko kirjoitti:

        Mitähän osia Sammon miehistö muka itse valmistaa? Onko heillä koneistamo ja valimo käytössään vai minkä tyyppisestä osien valmistuksesta on kyse?

        Ei kai se tuollainen vanha jäänmurtaja mikään ydinsukellusvene ole? Aivan normaalia konetekniikkaa.

        Mitenkään väheksymättä nykyistä miehistöä ja heidän työtään, mutta onhan tuollainen toimintamalli todella kallis ja aikansa elänyt.

        akseleita, tappeja, moottorinosia, puslia, hydrauliikkaa, sähköjä jne. Laiva on 57 vuotta vanha. Nyt ei puhuta mistään optimistijollasta vaan jäänmurtajasta jonka paino ja mitta ovat massiivisia.
        "Kemin Matkailun viime vuoden liikevaihdosta 3,9 miljoona euroa tuli Sammon risteilyistä."
        Sampo on tuottanut vuositasolla 160 000 euroa tapiota satamayhtiölle. Miten tässä yhtälössä on miehistö ja sen palkka ongelma? En haluaisi kateuskorttiakaan käyttää.

        Kovaa ammattitaitoa vaativia tehtäviä ei voi teetättää pätkätöillä. Kyllä aivan normaalia suurenluokan konetekniikkaa se on. Mistä löydät pätevän koneinsinöörin tekemään 6 kuukautta ja oleen lomautettuna kuusi kuukautta.

        Onko se nykyaikaa ostaa virosta halvalla palveluita, joka ei vastaa laatua? Sitten kun pitäisi tehdä tulos niin vehkeet ei pelaa. Euron mies ja kymmenen euron vahinko. Laatua ei saa halvalla.

        Ymmärtäisin kritiikin,jos Sampo olisi tuloksentekoaikaan aina rikki. Ei se ole ollut. Kaikki on toiminut. Yritykset (pomot) ovat saaneet keskittyä bisneksen tekoon, mutta ovat epäonnistuneet siinä. Keskittyvät nyt epäolennaisiin asioihin ja tuloksen mahdollistajien syyttelyyn.

        Toimintamalleja tulee toki aina kehittää. Aina kuitenkin pitäisi lähteä isoista asioista ja linjoista. ns perusteet kuntoon. Nyt meneillään olevalla toiminnalla aiheutetaan hallaa ja haitaa myös bisnekselle. Lillukan varret viimeiseksi, jos niille riittää aika.


      • Sampotours
        betonbat kirjoitti:

        akseleita, tappeja, moottorinosia, puslia, hydrauliikkaa, sähköjä jne. Laiva on 57 vuotta vanha. Nyt ei puhuta mistään optimistijollasta vaan jäänmurtajasta jonka paino ja mitta ovat massiivisia.
        "Kemin Matkailun viime vuoden liikevaihdosta 3,9 miljoona euroa tuli Sammon risteilyistä."
        Sampo on tuottanut vuositasolla 160 000 euroa tapiota satamayhtiölle. Miten tässä yhtälössä on miehistö ja sen palkka ongelma? En haluaisi kateuskorttiakaan käyttää.

        Kovaa ammattitaitoa vaativia tehtäviä ei voi teetättää pätkätöillä. Kyllä aivan normaalia suurenluokan konetekniikkaa se on. Mistä löydät pätevän koneinsinöörin tekemään 6 kuukautta ja oleen lomautettuna kuusi kuukautta.

        Onko se nykyaikaa ostaa virosta halvalla palveluita, joka ei vastaa laatua? Sitten kun pitäisi tehdä tulos niin vehkeet ei pelaa. Euron mies ja kymmenen euron vahinko. Laatua ei saa halvalla.

        Ymmärtäisin kritiikin,jos Sampo olisi tuloksentekoaikaan aina rikki. Ei se ole ollut. Kaikki on toiminut. Yritykset (pomot) ovat saaneet keskittyä bisneksen tekoon, mutta ovat epäonnistuneet siinä. Keskittyvät nyt epäolennaisiin asioihin ja tuloksen mahdollistajien syyttelyyn.

        Toimintamalleja tulee toki aina kehittää. Aina kuitenkin pitäisi lähteä isoista asioista ja linjoista. ns perusteet kuntoon. Nyt meneillään olevalla toiminnalla aiheutetaan hallaa ja haitaa myös bisnekselle. Lillukan varret viimeiseksi, jos niille riittää aika.

        "akseleita, tappeja, moottorinosia, puslia, hydrauliikkaa, sähköjä jne"

        Jotain on pahasti pielessä jos laiva risteilee 4 kuukautta vuodesta ja lopput 8 kuukautta veistellään 7 miehen voimin osia. Eihän missään yksityisessä yrityksessä olisi varaa tällaiseen. Yleensä osat tilataan etukäteen ja asennetaan paikalleen vuosihuollossa.

        Epäilen kyllä vahvasti, että miehistöllä on edes ammattitaitoa / välineitä tuollaisten osien valmistamiseen. Vaatii nimittäin aika paljon työstökoneita, että tuollaisia osia voi valmistaa.

        Kyllä toimintamalleissa olisi paljon kehitettävää. Jos miehistöä ei lomauteta, niin heille pitäisi pystyä järjestämään jotain muuta (tuottavaa) työtä kauden ulkopuolella.

        Toki Sammon käyttöikä alkaa olla lopussa, joten tilanne ratkeaa itsestään kun Sampo poistetaan käytöstä. Ja se päivä on hyvinkin lähellä, jos toimintaan ei saada tehokkuutta.


      • Rahantakojaollut

    • peruskemiläinen

      Onhan noita vaadittu jo 20 vuotta.

    • Kunnon_murtaja

      Mielestäni Kemin kannattaisi ostaa Venäjältä joku vanha Suomessa aikanaan valmistettu Arktika- luokan ydinkäyttöinen jäänmurtaja; NS Taimyr tai NS Vaigats. Eiköhän toinen niistä irtoaisi muutamalla kymmenellä miljoonalla eurolla. Sampon voisi upottaa sukeltajien hylkykohteeksi.

      • wyuywy

        Sitten vois sanoa, etta Kemissa on hohtoa kun satamassa olis vuotava ydinponttoinen alus.


    • Taitaa käydä niin, että Sampo myydään ulkopuoliselle yrittäjälle (esim. Rovaniemen matkailu Oy, tai joku muu), mutta laituripaikka säilyy Kemin Ajoksessa.
      PPP Loossi 67

      • rikotaanjäätä

        Tämähän voisi olla ihan hyvä idea. Mikäli Kemin matkailun häsläämisestä ei tule mitään niin parempi antaa palveluntuotanto sellaiselle joka sen osaa. Kemin kaupunki voisi integroida Kemin matkailun rovaniemen sisään saamalla osakekantaa Sampoa vastaan


      • Roisampo
        rikotaanjäätä kirjoitti:

        Tämähän voisi olla ihan hyvä idea. Mikäli Kemin matkailun häsläämisestä ei tule mitään niin parempi antaa palveluntuotanto sellaiselle joka sen osaa. Kemin kaupunki voisi integroida Kemin matkailun rovaniemen sisään saamalla osakekantaa Sampoa vastaan

        Hyvä idea. Annetaan kaupantekijäisinä koko kemin matkailun osakekanta.Noh,saattaisi ostaja heittää pyyhkeen kehään tuollaisen tarjouksen jälkeen.


      • Maallikko
        rikotaanjäätä kirjoitti:

        Tämähän voisi olla ihan hyvä idea. Mikäli Kemin matkailun häsläämisestä ei tule mitään niin parempi antaa palveluntuotanto sellaiselle joka sen osaa. Kemin kaupunki voisi integroida Kemin matkailun rovaniemen sisään saamalla osakekantaa Sampoa vastaan

        Sählärihän on Kemin satama ja sen hallitus/johto kun antaa tehdä tappiota eikä sopeuta menoja tuloihin. Matkailu on hoitanut asiat kuten pitää ja sijoittaa liiketoiminnan kasvuun.


      • Jajajajajaja

        Voishan sen Sampon "liputtaa" vaikka Maltan,- tai Panamanlipun alle? Kakki tulot olis miltei verottomia ja työntekijöiden palkat myös. 😜


      • Postinen_

        Viime kaupungihallituksen kokouksessa 22.10.2017 kaupunginjohtaja (Nissinen) puhui Samposta niin kieli keskellä suuta, että siitä pystyi päättelemään Sampolle oltaisiin etsimässä uutta omistajaa, tai vuokraajaa?


      • Postinen_ kirjoitti:

        Viime kaupungihallituksen kokouksessa 22.10.2017 kaupunginjohtaja (Nissinen) puhui Samposta niin kieli keskellä suuta, että siitä pystyi päättelemään Sampolle oltaisiin etsimässä uutta omistajaa, tai vuokraajaa?

        Joo, myyntiin vaan. Onhan siellä ympäriämpärivuotinen lumilinna. 🏰


    • Lomautettumyyjä

      Lomautukseen vain ei tuollaista palkkaa mikkään virma maksa ilman töitä. Sesonki työntekijänä tuttu tillanne

      • rikotaanjäätä

        Lomautettumyyjä ei ehkä ymmärrä isompia kokonaisuuksia...


    • Sopankeittäjä

      Jos laiva liikkuu 100 päivää niin hullu vain antaa sen seistä satamassa 200 päivää kun miehistö on lomalla ja huollot kesken. Ei voi edes kahvilana pitää auki. Syksyllä sitten loppu aika ylitöinä korjataan. Esimerkillistä toimintaa ylimmältä johdolta.

    • peruskemiläinen

      Sampo joutumassa saattohoitoon. Kiistelyä näyttää olevan siitä kuka sen saattohoidon ottaa kontolleen ja maksaa.

    • Nousuveden aikaan vauhdilla kaupunkin rantaan siihen jalokivigalleria eteen.
      Siihempä se sitten jää ruostumaan Lumikin kans yhdessä. Muistoksi tuleville sukupolville Kemin kultaisista vuosista.

      TV. Ἓσπερος 666

      • Jajajajajaja

        Paras ehdotus pitkään aikaan. Siinä vois toimia ravintola ja erikoishintää myös yöpymisiä.


    • kemistad

      Näyttää että täällä ollaan kovin tarkkoja siitä, millainen hinta on Lumilinnalla tai Sammolla näin esimerkiksi.

      Harmillista ettei niiden merkitystä ymmärretä, sillehän ei voi hintaa laskea. Esitetään merkityksiin liittyvät asiat kysymyksin, mahdollisimman konkreettisesti:

      - Montako palvelua pysyy Kemissä pystyssä kun on toimintaa järjestetty
      - Montako hotelliyötä nämä tuovat kaupungille
      - Montako ravintola-alan työpaikkaa nämä mahdollistavat
      - Millainen merkitys tällä toiminnalla on Kemin lentoaseman toiminnan jatkuvuudelle
      - Montako henkilöä tämä malli työllistää siihen verrattuna että tätä työtä ei ole

      Nämä ovat sellaisia asioita, joihin tämä vaikuttaa. Nyt ne jotka euronkuvat silmissä katselevat mitä asia maksaa, niin suosittelen ajattelemaan sitä mitä asia merkitsee. Se että näkee hinnan ilman arvoa ja merkitystä on halpatuotantoa. Toisin sanoen ei kovin fiksua.

    • peruskemiläinen

      20 vuotta on vaadittu tietoa em. asioista mutta aina on saatu vain arveluja ja visioita. Samaa liturgiaa kuin Täikön torilla olevat 3000 ihmistä.

      • punainen

        Millaisia lukuja kaipaat ja miten niitä mittaat? Millaisia johtopäätöksiä asiasta tekisit?
        Vaatisitko toimenpiteitä jotka johtavat valojen sammutteluun, lentokentän alasajoon ja entisestään lisää työttämiä paikkakunnalle? Kuten ehkä ymmärrä, nämä eivät ole kvantitaviisesti mitattavia asioita. Käytännössä tätä voidaan vain mitata siten, että halutaanko toimintaa paikkakunnalle vai ei.

        Millainen paikkakunta Kemi olisi ilman, että esimerkiksi tämänkaltaista toimintaa olisi olemassa? Haluaisitko todellakin sellaisen kylän? Haluavatko muut sitä?

        Minulle kemiläisyys näyttää siltä, että kaikki pitää saada halvalla joka johtaa siihen että nähdään vain hinta mutta ei tuottoja. Ehkäpä siksi kaupunki on kurjassa jamassa.


    • oikein

      Ulos syötetty tieto pitää olla oikeaa, olikos se ??????????

    • nettotuotto

      Niin oliko niitä tuottoja jos ynnätään kaikki plussat ja miinukset ????

    • peruskemiläinen

      Niitä lumilinnan tuottoja kaipaisin edelleen. Siis faktaa,en arvioita. Sampon tappiot tuli nahdyksi jo Lounais-Lapista.

    • kemistad

      Määritelkää mitä on tuotto. Tarkoitatteko samaa asiaa sillä kuin liikevoitto?

    • peruskemiläinen

      Voishan sen rautalangastakin vääntää mutta tarkoitan sitä paljonko veroeuroja lumilinnaan käytetään ja paljon siitä palautuu veonmaksajille takaisin. Ja puhun faktoista.En mistään visioista.

      • kemistad

        Jotta tähän voisi vastata, niin pitäisi tietää tuotoista seuraavia asioita:
        - kuinka monta yöpymistä se tuo
        - kuinka monen ihmisen päätökseen tulla Kemiin se vaikuttaa
        - kuinka monta ihmistä tilaa ravintola-annoksen
        - kuinka monta investointia se tuo
        - millainen on investointien vaikutus elinkeinoelämään
        - kuinka moni jää paikkakunnalle joka tuo valtionosuuksia
        - kuinka moni saa työtä ja maksaa veroja tämän ansiosta
        - kuinka moni yritys kasvattaa liikevaihtoa ja maksaa veroja
        - ja niin edelleen

        Kukaan ei voi vastata tähän koska se ei ole kulutushyödyke joka ostetaan kaupasta. Huvittaa että näytellään viisasta kyselemällä tarkkoja euromääriä asioista joita ei voi laskea.

        Minä kysyn sinulta, millainen Kemi olisi paikkana ilman ettei toimintaa mahdollistettaisi? Mitä pitäisi tehdä jos ei tätä? Nyt kysyn sinulta visiota, saat puheenvuoron.


      • ibrahim_al_pullah
        kemistad kirjoitti:

        Jotta tähän voisi vastata, niin pitäisi tietää tuotoista seuraavia asioita:
        - kuinka monta yöpymistä se tuo
        - kuinka monen ihmisen päätökseen tulla Kemiin se vaikuttaa
        - kuinka monta ihmistä tilaa ravintola-annoksen
        - kuinka monta investointia se tuo
        - millainen on investointien vaikutus elinkeinoelämään
        - kuinka moni jää paikkakunnalle joka tuo valtionosuuksia
        - kuinka moni saa työtä ja maksaa veroja tämän ansiosta
        - kuinka moni yritys kasvattaa liikevaihtoa ja maksaa veroja
        - ja niin edelleen

        Kukaan ei voi vastata tähän koska se ei ole kulutushyödyke joka ostetaan kaupasta. Huvittaa että näytellään viisasta kyselemällä tarkkoja euromääriä asioista joita ei voi laskea.

        Minä kysyn sinulta, millainen Kemi olisi paikkana ilman ettei toimintaa mahdollistettaisi? Mitä pitäisi tehdä jos ei tätä? Nyt kysyn sinulta visiota, saat puheenvuoron.

        Kemin keskusta ainakin on vuosi toisensa perään hiljentynyt ja taantunut sitten 90-luvun alun. Kiinteistöt ovat huonokuntoisia ja vanhoja. Uusia liikehuoneistoja ei ole juurikaan rakennettu. Myös asuntojen hinnat ovat alamaissa eikä nousun merkkejä ole. Sampolla/Lumilinnassa kävijätkin taitavat nykyään enimmäkseen asua Roissa, mistä tulevat päivän bussireissulle Kemiin. Toki sesonkiaikana näkee joskus bussilastillisen pitsanvääntäjiä tms. Puistopaviljongissa ja tammi-maaliskuussa kaduilla palloilee jonkun verran itämaisen näköistä toppatakkiväkeä. Mutta rehellisyyden nimissä on sanottava, että aika pientä se on Kemin matkailu ja sen vaikutus aluetalouteen sen mukaisesti vähäistä. Totta on myös, että ilman kaupungin satsausta se olisi vielä pienempää. Kaupungin rahoitus on kuitenkin niin pientä, ettei sen avulla suuria matkailijavirtoja Kemiin saakaan. Yksityinen raha (tai Ay-raha) ei jostain syystä Kemin matkailuun tartu, ja siksi toimiala on meillä näivetystilassa. (Aika moni paikallinen yrittäjä on myös kokenut yhteistyön Kemin Matkailu Oy:n kanssa kovin vaikeaksi, vähän kuin saneluksi - mutta se on toinen juttu se. ) Summa summarum: ei ole noussut, nousseneekookaan.


      • jknk
        kemistad kirjoitti:

        Jotta tähän voisi vastata, niin pitäisi tietää tuotoista seuraavia asioita:
        - kuinka monta yöpymistä se tuo
        - kuinka monen ihmisen päätökseen tulla Kemiin se vaikuttaa
        - kuinka monta ihmistä tilaa ravintola-annoksen
        - kuinka monta investointia se tuo
        - millainen on investointien vaikutus elinkeinoelämään
        - kuinka moni jää paikkakunnalle joka tuo valtionosuuksia
        - kuinka moni saa työtä ja maksaa veroja tämän ansiosta
        - kuinka moni yritys kasvattaa liikevaihtoa ja maksaa veroja
        - ja niin edelleen

        Kukaan ei voi vastata tähän koska se ei ole kulutushyödyke joka ostetaan kaupasta. Huvittaa että näytellään viisasta kyselemällä tarkkoja euromääriä asioista joita ei voi laskea.

        Minä kysyn sinulta, millainen Kemi olisi paikkana ilman ettei toimintaa mahdollistettaisi? Mitä pitäisi tehdä jos ei tätä? Nyt kysyn sinulta visiota, saat puheenvuoron.

        Et kai ole tosissasi saivartelusi kanssa. Noita lukujahan on laskettu ja ovat useassa eri yhteydessä tuotu esille. Se, että pitävätkö ne paikkaansa kaikilta osin on eri juttu. Etkö tosiaan tiedä vai etkö viitsi hakea ? Alapa nyt selvittään ensitöiksesi Kemin Matkailusta tehtyjä tutkimuksia, niiden vaikutuksia Kemiin ja sen talouteen. Minä olen lukenut ne kaikki yli 20 vuoden ajalta.


      • kemistad

        Sinä ajattelet operatiivisesti "mitä tämä maksaa". Minä ajattelen strategisesti, mitä tämä tuottaa.

        Strateginen ajattelu ulottuu kauemmas kuin kustannuspaikkalähtöinen taloudenseuranta jota sinä kovasti kyselet. Jos tämä tuottaa lisää kävijoitä Kemiin joka mahdollistaa esimerkiksi lentokentän pysymisen Kemissä, toimintaa kannattaa ylläpitää koska lentokentällä on heijastusvaikutuksia muualle talouteen.

        Keskustelua on turha jatkaa sinun tasollasi koska se ei ratkaise mitään - pahoitteluni tästä koska keskustelu jää inttämiseksi..


      • peruskemiläinen

        Jaa! Lumilinnalla pidetään lentokenttä auki. No joo! Onhan sekin Aika yksi vaihtoehto.Meleko utopisisiltä kuulostaa kemiläisten päättäjien visiot ja missiot.


      • perusmatkailija
        kemistad kirjoitti:

        Sinä ajattelet operatiivisesti "mitä tämä maksaa". Minä ajattelen strategisesti, mitä tämä tuottaa.

        Strateginen ajattelu ulottuu kauemmas kuin kustannuspaikkalähtöinen taloudenseuranta jota sinä kovasti kyselet. Jos tämä tuottaa lisää kävijoitä Kemiin joka mahdollistaa esimerkiksi lentokentän pysymisen Kemissä, toimintaa kannattaa ylläpitää koska lentokentällä on heijastusvaikutuksia muualle talouteen.

        Keskustelua on turha jatkaa sinun tasollasi koska se ei ratkaise mitään - pahoitteluni tästä koska keskustelu jää inttämiseksi..

        Turhaan näille "perus kemiläisille" puupäille on mitään yrittää selittää. He ovat kantansa päättäneet ja pitävät siitä kiinni katkeraan loppuunsa saakka. Kaikkea pitäisi kehittää ja tehdä, mutta mikään ei saisi mitään maksaa. No siinäpä sitä on valittamiselle aihetta.

        Onneksi täällä vielä löytyy ihmisiä, jotka pystyvät asioiden objektiiviseen ja laajempaan tarkasteluun, eikä kauhistele vain jotain yksittäistä summaa.

        Matkailu taitaa olla ainoa ala joka Kemissä on kasvanut ja kehittynyt viimeisen 30 vuoden aikana. Kaikki muu onkin sitten taantunut, eikä loppua näy.


      • kemistad
        peruskemiläinen kirjoitti:

        Jaa! Lumilinnalla pidetään lentokenttä auki. No joo! Onhan sekin Aika yksi vaihtoehto.Meleko utopisisiltä kuulostaa kemiläisten päättäjien visiot ja missiot.

        Ei Lumilinnalla pidetä kenttää auki, vaan sillä toiminnalla joka vetää kävijöitä Kemi-Tornion alueelle.

        Kustannuspaikkakohtainen operatiivinen ajattelu paistaa sinulla läpi kun nimeät yksittäisen kohteen lentokentän pelastajaksi. Ehkä kannattaisi pitää mölyt mahassa.


      • peruskemiläinen

        Kuinka paljon oli ulkomaalaisia yöpyjiä Kemin hoteleissa vuonna 2017 ja paljon he jättivät Kemiin rahaaa? En tarkoita maahanmuuttajia. Siis faktaa,ei visioita.Jos joskus sais tositietoa eikä visioita näistä asioista niin sittenhän voisi vaikka uskoakkin johonkin mutta kun kaikki salataan.


      • kemistad

        Yhtäältä olet vaatimassa tilastoja ulkomaalaisista yöpyjistä, toisaalta haluat tilastoja milloin mistäkin. Sitten olet väittämässä että asioita salataan, vaikka vasta kehoitit etsimään euromääriä koska niitä on julkaistu.

        Sitten et kuitenkaan suostu vastaamaan mihin suuntaan millä keinoilla Kemiä pitäisi kehittää. Eiköhän tämä ole tässä, ehkä parempi että itse selvität haluamasi tietoa sen sijasta että kyselet netipalstoilla sitä koska sinulla näyttää olevan sille käyttötarkoitusta.


      • peruskemiläinen

        Yle Kemin sivuilla on 20 kiinteistöä jotka ovat jääneet vaille kehitystä 20 vuoden aikana ja nyt ne tarvii kehitystä 100 miljoonan euron verran. Ja tämä on vasta alkua. 200 ihmistä on muuttotappio Kemissä tammi-elokuun aikana. Mikä on tilanne vuoden lopussa kun lapset,aikuiset ja vanhukset ei uskalla enää sairastumisen pelossa mennä mihinkään kaupungin omistamaan kiinteistöön.


      • Google
        kemistad kirjoitti:

        Yhtäältä olet vaatimassa tilastoja ulkomaalaisista yöpyjistä, toisaalta haluat tilastoja milloin mistäkin. Sitten olet väittämässä että asioita salataan, vaikka vasta kehoitit etsimään euromääriä koska niitä on julkaistu.

        Sitten et kuitenkaan suostu vastaamaan mihin suuntaan millä keinoilla Kemiä pitäisi kehittää. Eiköhän tämä ole tässä, ehkä parempi että itse selvität haluamasi tietoa sen sijasta että kyselet netipalstoilla sitä koska sinulla näyttää olevan sille käyttötarkoitusta.

        Ote Lapin Kansasta:

        Yöpymiset lisääntyivät Kemissä alkuvuonna enemmän kuin missään muualla Suomessa, kertovat Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotiedot. Yöpymisten määrä kasvoi lähes 17 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, kun katsotaan tammi-kesäkuun lukuja.

        Yöpymiset lähtivät nousuun helmikuussa, jonka jälkeen kasvua on tapahtunut joka kuukausi edelliseen vuoteen verrattaessa.

        Kansallisuuksittain mitattuna suurin ryhmä oli kiinalaiset, joiden osuus oli lähes 16 prosenttia kaikista kansainvälisistä yöpymisistä. Seuraavina tulevat Saksa, Taiwan, Hongkong, Puola, Venäjä ja Alankomaat.

        Venäläisiä Kemissä yöpyi puolestaan suhteellisesti vähemmän kuin koko maassa

        Voit kurkata tilastoja itse tästä linkistä

        http://visitfinland.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/VisitFinland


    • peruskemiläinen

      Jos ne investoinnit tehdään velkarahalla ja sen takia jätetään kiinteistöjen peruskorjaukset tekemättä ja huononnetaan peruspalveluita niin onko se oikein. Jos matkailu näkyy jonkun ravintolan myynnissä nousuna talvisaikaan niin eipä se taija kovin paljoa veroeuroja kaupungin kassaan kilauttaa.

      • kemistad

        Kiinteistöjen peruskorjaukset veisivät paljon vähemmän rahaa jos niitä ylläpidetään ja käytetään oikein. Nyt ei ole niin tehty, vaan halpatuotantomallin mukaisesti on suljettu ilmanvaihtoja ja siirrelty korjaustarpeita. Muita on turha syytellä.


    • peruskemiläinen

      Lissää vaan kaikkia rojekteja Kemmiin veronmaksajien piikkiin. Kyllä niillä aina joku pärjää.

    • xxxxxxxxxx

      Yksi konkurssikin koettiin lumilinnan tiimoilta, sekö on kehitystä ?????

    • Ahti_Sampo

      Miehistö nauttii merimiesunionin palkkoja koko vuoden ja tekee töitä vain 4 kk vuodesta ja vielä merimiesverotuksella eli maksavat veroa vain 10 prosenttia.

    • Järkikäteen

      Minua ihmetyttää kovasti tämä Sampon parjaaminen. Sampo on tuottanut upeaa tulosta noin 30 vuoden ajan ja tuonut turisteja alueen muihinkin matkailukohteisiin. Kyseessä on maailman mittaluokassa arvokas ja ainutlaatuinen matkailutuote, jota osaava miehistö on omalla osaaamisellaan vaalinut tähän päivään asti. Laiva ei suinkaan ole tiensä lopussa. Kestää 2030-luvulle ja ylikin, mutta se vaatii jatkuvaa huoltamista ja tarkkailua myös läpi risteilykauden mahdollisten vikojen varalta. Kertaakaan Sampo ei ole jäänyt konevian vuoksi satamaan. Minusta ne, jotka parjaavat laivan miehistöä saisivat hävetä! Jos jotakin on pakko parjata, niin parjatkaa herran tähden lumilinnaa tai tulevaa ympärivuotista lumilinnaa. Lumilinnalle on kaupunki antanut avokätisesti suuria rahallisia avustuksia aivn näihin päiviin saakka eivätkä kävijämäärät ole kasvaneet. Lumilinna on itse asiassa niin huono bisnes, että se olisi pitänyt lopettaa jo kauan sitten eikä missään nimessä lähteä rakentamaan ympärivuotista ja tuhottoman kallista linnarakennusta.Se nielaisee veronmaksajien rahoja aimo siivun ja Sampon tuomat voitot, jotka kaiken järjen nimissä kuuluisivat Satamalle, joka maksaa Sampon ylläpidon ja miehistön palkat. Sampon miehistö voisi itse selittää työtään medialle, jotta tälläkin palstalla olevat rienaajat saisivat oikeaa tietoa. Luulenpa, että tämän kaiken Sampon haukkumisen takana on se, että kohta Matkailu on taas käsi ojossa pyytämässä lainaa ympärivuotisen linnan kasvaviin kustannuksiin. Syytä ei olisi aliarvioida eikä tuhota Matkailun kivijalkaa, Sampoa, joka kaatuessaan kaataa koko Matkalilun. Kuinka ylipäätään lähdettiin rakentamaan ympärivuotista linnaa siinä tilanteessa, että Sampon kohtalo oli täysin auki? Ja on yhä vieläkin. Muutama ihminen on ajanut asiat tähän pisteeseen. He saisivat lähteä tästä kaupungista uusiin haasteisiin.

      • jknk

        Kerrankin oikeaa asiaa. Sampo on "kautta aikain" pitänyt Kemin Matkailua pystyssä. Siitä on niin paljon dokumentaatiota, mikäli haluaa kaivaa. Etenkin viimevuosina matkailutulo on tullut lähes kokonaan risteilytoiminnasta ja ravintolamyynnistä. Sampon suhteen on tilanne, että pikkuhiljaa täytyisi löytää vastaava laiva tuloja hankkimaan. Tuosta ympärivuotisesta Lumilinnasta vielä, että taatusti tulee pyytämään lisää rahaa. Eivät ole kertoneet, mitä kaikkea siellä on tapahtunut, myös viimeaikoina ja onko uskottavaa, että myöhästyminen johtuisi tarvikepulasta. Jo kesällä asiantuntijat näkivät ettei rakentaminen suju aikatalussa, mikä oli syy? Olis kiva tietää aivan virallisesti kuinka suuri rakentamiskustannusten ylitys on ja mistä se johtuu ? Joko sieltä linnarakennuksen alakerrasta on saatu siivottua kymmenien senttien lietekerros joka sinne yhtäkkiä on tullut ja mikähän oli syy ? Uskon esim. Sea Kemi Oy:n hallituksen puheenjohtajaa (Sampo) Pertti Henttistä, joka totesi Lapin Kansassa 21.9, että "En usko, että yhtiö pystyy lainoja maksamaan, koska sijoitus ei tule tuottamaan. Matkailutulot ovat pitkälti jäänmurtaja Sammon varassa. Kuuman kesän jälkeen meri on pitkään lämmin, risteilyjä on vaikea järjestää joulukuussa. Noin 20 työntekijän palkkojen maksu ja velan lyhentäminen on yhtälö joka ei onnistu".


      • peruskemiläinen

        Tietoahan tässä yritetään saada mutta hiljaista on ja ollut vuosikaudet.


      • jknk
        jknk kirjoitti:

        Kerrankin oikeaa asiaa. Sampo on "kautta aikain" pitänyt Kemin Matkailua pystyssä. Siitä on niin paljon dokumentaatiota, mikäli haluaa kaivaa. Etenkin viimevuosina matkailutulo on tullut lähes kokonaan risteilytoiminnasta ja ravintolamyynnistä. Sampon suhteen on tilanne, että pikkuhiljaa täytyisi löytää vastaava laiva tuloja hankkimaan. Tuosta ympärivuotisesta Lumilinnasta vielä, että taatusti tulee pyytämään lisää rahaa. Eivät ole kertoneet, mitä kaikkea siellä on tapahtunut, myös viimeaikoina ja onko uskottavaa, että myöhästyminen johtuisi tarvikepulasta. Jo kesällä asiantuntijat näkivät ettei rakentaminen suju aikatalussa, mikä oli syy? Olis kiva tietää aivan virallisesti kuinka suuri rakentamiskustannusten ylitys on ja mistä se johtuu ? Joko sieltä linnarakennuksen alakerrasta on saatu siivottua kymmenien senttien lietekerros joka sinne yhtäkkiä on tullut ja mikähän oli syy ? Uskon esim. Sea Kemi Oy:n hallituksen puheenjohtajaa (Sampo) Pertti Henttistä, joka totesi Lapin Kansassa 21.9, että "En usko, että yhtiö pystyy lainoja maksamaan, koska sijoitus ei tule tuottamaan. Matkailutulot ovat pitkälti jäänmurtaja Sammon varassa. Kuuman kesän jälkeen meri on pitkään lämmin, risteilyjä on vaikea järjestää joulukuussa. Noin 20 työntekijän palkkojen maksu ja velan lyhentäminen on yhtälö joka ei onnistu".

        https://yle.fi/aihe/termi/freebase/m07kmd/kemin-lumilinna?page=7

        Esim. tuosta näkee Sammon roolin matkailun rahoittajana yli 20 v ajalta. Kannattaa mennä sivun alalaitaan ja aloittaa lukeminen kohdasta "viimeinen" ja siitä järjestyksessä taaksepäin.


      • Niinkemiläistä
        jknk kirjoitti:

        Kerrankin oikeaa asiaa. Sampo on "kautta aikain" pitänyt Kemin Matkailua pystyssä. Siitä on niin paljon dokumentaatiota, mikäli haluaa kaivaa. Etenkin viimevuosina matkailutulo on tullut lähes kokonaan risteilytoiminnasta ja ravintolamyynnistä. Sampon suhteen on tilanne, että pikkuhiljaa täytyisi löytää vastaava laiva tuloja hankkimaan. Tuosta ympärivuotisesta Lumilinnasta vielä, että taatusti tulee pyytämään lisää rahaa. Eivät ole kertoneet, mitä kaikkea siellä on tapahtunut, myös viimeaikoina ja onko uskottavaa, että myöhästyminen johtuisi tarvikepulasta. Jo kesällä asiantuntijat näkivät ettei rakentaminen suju aikatalussa, mikä oli syy? Olis kiva tietää aivan virallisesti kuinka suuri rakentamiskustannusten ylitys on ja mistä se johtuu ? Joko sieltä linnarakennuksen alakerrasta on saatu siivottua kymmenien senttien lietekerros joka sinne yhtäkkiä on tullut ja mikähän oli syy ? Uskon esim. Sea Kemi Oy:n hallituksen puheenjohtajaa (Sampo) Pertti Henttistä, joka totesi Lapin Kansassa 21.9, että "En usko, että yhtiö pystyy lainoja maksamaan, koska sijoitus ei tule tuottamaan. Matkailutulot ovat pitkälti jäänmurtaja Sammon varassa. Kuuman kesän jälkeen meri on pitkään lämmin, risteilyjä on vaikea järjestää joulukuussa. Noin 20 työntekijän palkkojen maksu ja velan lyhentäminen on yhtälö joka ei onnistu".

        Merivesi taas rajulla nousulla. Tuleeko lasivilloista nyt kelluvilloja? Saako lumilinnarakennus lisää rapaa siivottavaksi? Paljonko valmistumis aikataulu muuttui edellisestä rapasotkusta ja tietysti rakennustyömaa pysyy siitä huolimatta budjetissaan mikä alussa kerrottiin?


      • mitätapahtuu
        Niinkemiläistä kirjoitti:

        Merivesi taas rajulla nousulla. Tuleeko lasivilloista nyt kelluvilloja? Saako lumilinnarakennus lisää rapaa siivottavaksi? Paljonko valmistumis aikataulu muuttui edellisestä rapasotkusta ja tietysti rakennustyömaa pysyy siitä huolimatta budjetissaan mikä alussa kerrottiin?

        No mitäs arvelet? Miten käy? Nouseeko vesi? Laskeeko vesi? Pysyykö pystyssä? Kaatuuko? Heiluuko? Onko se Vasemmiston vika? Entä jos on? Entä jos ei ole?


    • peruskemiläinen

      Ajakaa sillä Sampolla se lumilinna nurin niin päästään kummastakin. Meikäläisen aloite.

    • Jörkki1000

      Miehet ovat tehneet töitä ympäri vuoden ei vain neljä kuukautta. Ainoa bisnes, mikä matkailussa on ollut kannattavaa on Sampo. Nyt sekin on uhattuna. Se tarkoittaa, että kesälinnaan ei tule asiakkaita. Pelkästään taloa, josta puhutaan linnanna, ne ei tule katsomaan. Kymmenet lasivillat makaa tyhjänä. Mitä bisnestä se on?

    • MiettikääUudestaan

      "Miehet ovat tehneet töitä ympäri vuoden ei vain neljä kuukautta."

      Vai olleet tekevinään? Ihan aikuisten oikeesti, eihän tuota tarinaa usko kukaan, että 4 kuukautta risteilevää laivaa huolletaan 7 hengen voimin 8 kuukautta vuodesta. Ja en väitä, että miehistö olisi tehnyt huonoa työtä, mutta kyllä toiminnan tehokkuus on aika heikkoa.

      Joku tuossa nyt mättää ja pahasti. Ei tuollaiseen olisi kenelläkään yksityisellä toimijalla varaa. Palkkalistoilla pyörii 100000€ konemestareita ympäri vuoden vaikka tuloja tulee vain neljältä kuukaudelta.

      Kyllä toiminnassa on paljon kehitetävää, että hommasta saadaan kannattavaa bisnestä. Sammon tilalle kannattaisi alkaa miettimään jotain muuta jo ihan siitä syystä, että laiva alkaa olemaan liian vanha ja kunnossapitokustannukset karkaavat käsistä. Sammolla on aikaa ehkä 10-15 vuotta, se menee yllättävän nopeasti.

    • Totuudenpuhuja

      Jos ylläolevan kirjoittaja ei vielä tiedä, niin kerrataanpa, että Sampon toiminta on ollut kannattavaa jo 90-luvun alkuvuosista lähtien ja viime vuosina hyvin kannattavaa. Voitot menevät Kemin Matkailulle, joka niillä investoi mm. lasihuvilat rantaan ja nyt rakentaa ympärivuotista lumilinnaa. Neljän talvikuukauden risteilytuloilla siis hankitaan yli puolet Kemin Matkailun nykyisistä voitoista. Kemin Satama maksaa miehistön palkat ja laivan ylläpitokulut ja saa Kemin Matkailulta vuokraa aivan liian vähän eli Kemin Satamalle Sampo on tappiollinen- ei Kemin Matkailulle!

      Käyhän sinäkin ylläolevan kirjoittaja vaikka joskus katsomassa, mitä miehet tekevät laivalla risteilykauden ulkopuolella! Minkälaista huoltoa vaatii museoikäinen alus, että se yhä kulkee ja tuottaaa loistavaa tulosta! Sampon kunnossapitokustannukset eivät ole karkaamassa käsistä. Sanoisin sen sijaan, että ympärivuotisen linnan kustannukset ovat karanneet nyt jo käsistä. Eikö valmistumisesta ole vieläkään mitään takeita.

      Jos mietitään sitä, kuinka kauan Sampo kestää, sitäkin pitäisi kysyä heiltä, jotka tuntevat laivan ja ovat sitä huoltaneet eikä arvailla itsekseen. Mutta todellakin- olen pitkään ihmetellyt sitä, kuinka vähän Kemin Matkailu on panostanut laivan huoltokustannuksiin. Kaikkeen muuhun on kyllä ympätty rahaa esimerkkinä vaikka Joulupukin Postitoimisto, joka ei sitten enää viime kesänä enää ollutkaan auki. Satama on maksanut viulut ja Matkailu kerännyt voitot ja leikkinyt menestyvää yritystä. Huh hoijaa!

      • MiettikääUudestaan

        Våhän erikoinen kirjoituksesi.

        Et taida hahmottaa kokonaisuuksia. Haluat palata 90-luvun alkuun jolloin Sammon risteilijämäärät olivat puolet nykyisestä. Turistit tuotiin Rovaniemeltä bussilla satamaan ja sieltä takaisin Rovaniemelle risteilyn jälkeen.

        Täällä ei oikein kukaan tahdo ymmärtä, että turisteille pitää tarjota vähän muutakin, kuin parin tunnin risteily jotta he viettäisivät Kemissä edes yhden yön ja kävisit vaikka ravintolassa syömässä.

        Täällä näköjään halutaan, että koko matkailu perustuu nyt ja aina pelkkiin museomurtajan 4 kuukauden aikana tekemiin risteilyihin ja luotetaan siihen että kyllä se riittää. No nyt perämerellä on toinenkin matkailujäänmurtaja ja kilpailu kiristyy. Se näkyy jo nyt selvästi Sammon kysynnässä ja risteilyhintoja on jouduttu laskemaan. Kilpailu turisteista on kova. Tämä vaatii myös uusia toimintatapoja. Ei voida ajatella, että sama konsepti jolla on menty 30 vuotta toimisi enään uudessa kilpailutilanteessa.


      • seinilläonkorvat

        Sampon turma on ympärivuoden töissä pidettävän miehistön palkat, ne on PALJON ENEMMÄN kuin huolto ja osat. Ne syö kilpailuedun ja korjaus mahdollisuudet. Ei ole matkailun vika. Suomen kallein miehistö, itse ovat asian kertoneet!


    • iskkkslskskl

      Kesälinna tulee olemaan kallis virhe, samoin kuin lasivillat. Enää ei kauaa pystytä tilinpäätöksiä korjailemaan Kemin Matkailun hyväksi. Totuus tulee silmille.

      • villalasista

        Miten niin lasivillat on virhe? Mistä tiedät, että kesälinna on virhe? Onko sinulla jotain laskelmia antaa tueksi?

        Kemin Matkailun majoitusmyynti oli viimevuodelta lähes 700000€ , kun se vuotta aikaisemmin (ennen lasivilloja) oli 181000€. Tästä voi päätellä, että lasivillat ovat kasvattaneet majoitusmyyntiä noin 500000€. Kaiken lisäksi, nuo lasivillat on maksettu.

        http://keminwww.kemi.fi/d5web/kokous/20183551-4-5.PDF


    • Uskokoonkentahtoo

      Ne rakennettiin ilman laskelmia ja puutteelliset selvitykset. Ei pystytty näyttämään edes arvioita kävijämääristä ja kannattavuudesta. Kaupunginjohtaja halusi monumentin itselleen. Usko sinä nuita julkaistuja lukuja :D. Sammon tuotot on annettu Matkailun kirjanpitoon, niin onhan se tuottava. Kulut maksoi satama. Lasivilloissa ei ole kesäaikana ollut turisteja. Matkailualueen kuvatus on ollut tyhjä. Mistä raha tulee. Ei mistään. Pelkkä kuluerä.

      • uskotkoitseesi

        Eli siis väität, että tilintarkastajan hyväksymän tilintarkastuksen tiedot eivät pidä paikkaansa? Jos sinulla on todisteita väitteesi tueksi, niin tee tutkintapyyntö poliisille, sillä kyseessä on rikos.

        Muussa tapauksessa lopeta perättömien väitteiden levittäminen ja muu typerä "mutu" p^skanjauhanta.


    • satamassasakkaa

      Arvatkaapa miksi laiva katsatettiin niin että kyytiin pääsee 150 asiakaan sijaan 180 asiakasta? Arvatkaapa mikä on kalleinta laiva toiminnassa palkat vai huoltokulut? Arvatkaapa miksi miehistö vastusti katsastusta 150-180? Arvatkaapa kumpi on kustannustehokkaampaa vähemmän risteilyjä täydemmillä laivoilla vai enemmän risteilyjä ja vähemmän asiakkaita? Lopuksi kertokaa miksi laiva on kaupunkiin hankittu, se että voidaan tuotoilla maksaa 12kk miehistölle palkat vaikka se että markkinoida matkailu palveluja? Arvatkaapa kumpi yhtiö on hoitanut asiat hyvin matkailu vai satama?

      • Innostunut

        Oletko sitä mieltä että matkailun työn tulos sujahtaa mihistön palkka pussiin ja sataman tappio johtuu siitä että kuluja ei sopeuteta tuloihin? Jos näin on täytyy sanoa että alan ymmärtämän miehistön härskin kommentoinnin ja suhtautumisen muutoksiin.


      • Lokkinpaska

        Kyllä se vain näin on, miehistö on ovelasti saanut muutaman ihmisen puhumaan heidän kukkaroiden puolesta ja tyhmyyttään nämä muutamat ”totuuden toviksi” itseään luulevat ovat uskoneet että laivalla on töissä ihmemies MacGyver miehistö, vaikka takana on pieni joukko oman edun suojelijoita - kuulema kaupungin kallein 7 hengen tiimi!


      • Innostunut

        Kuka estää lomauttamisen ja miksi miehistö on palkattu läpi vuoden työsuhteeseen? Nyt korjaus liikkeitä ja vähän äkkiä. Vielä vuosia sitten ainoa jolla oli vakituinen työ oli konemestari. Onkohan tässä jo sataman ylinjohto rikonut lakia kun on unohtunut hoitaa velvollisuudet?


    • hölöpö

      No miksi se niin katsastettiin? Arvatkaapa sitä ja arvatkaapa tätä. Jotkut muutkin tarinat ovat kyllä outoja, esim. väite siitä miten mm. varaosia valmistetaan itse. Jos vaikka moottoriin tarvitaan uusi mäntä, sitä ei sammon porukka valmista, ei edes männänrenkaita, ei juuri paljon mitään. Laivalta taitaa löytyä yksi vanha vaatimaton sorvi ja vähän peruskäsityökaluja, tee niillä sitten uusia koneenosia, ei hyvä isä näitä juttuja... Ei niissä ole mitään metallivalimoja noissa paljon uudemmissakaan murtajissa, sama tilanne niissä on, vaikka kovempina jäätalvina ne ovat sekä ajallisesti paljon enemmän kuin myös koneistoa paljon enemmän kuluttavammassa käytössä kuin tämä turistilaiva.

      • Jymmärrän

        Katsastettua uudestaan, jotta kuluja saadaan alas, kovin kulu on palkat. Mitä täydempiä alus ja vähemmän lähtöjä sitä halvemmalla voidaan tuottaa ja myydä risteily.


      • Niinkemiläistä
        Jymmärrän kirjoitti:

        Katsastettua uudestaan, jotta kuluja saadaan alas, kovin kulu on palkat. Mitä täydempiä alus ja vähemmän lähtöjä sitä halvemmalla voidaan tuottaa ja myydä risteily.

        Sampo on pieni,ahdas alus. Kun matkustajamäärä kasvaa 30:llä henkilöllä,niin miten käy asiakasviihtyvyyden? Kun 180 kelluntapukuista ähisee ahtaassa aluksessa ei kukaan voi sanoa viihtyvänsä. Lyhyempi risteilyaika karsii varmasti asiakkaita.
        Aluksen käyttötunnit kasvavat,mutta niin kasvaa myös vanhan aluksen huoltotarve. Ja huoltokulut.
        Seuraavaksi laivan henkilöstö valittaa kasvaneesta työmäärästä vaatien palkkojensa korottamista.


      • asiakasonoikeassa
        Niinkemiläistä kirjoitti:

        Sampo on pieni,ahdas alus. Kun matkustajamäärä kasvaa 30:llä henkilöllä,niin miten käy asiakasviihtyvyyden? Kun 180 kelluntapukuista ähisee ahtaassa aluksessa ei kukaan voi sanoa viihtyvänsä. Lyhyempi risteilyaika karsii varmasti asiakkaita.
        Aluksen käyttötunnit kasvavat,mutta niin kasvaa myös vanhan aluksen huoltotarve. Ja huoltokulut.
        Seuraavaksi laivan henkilöstö valittaa kasvaneesta työmäärästä vaatien palkkojensa korottamista.

        Tuossa on takana hyvin yksinkertainen laskutoimitus. Uudessa kilpailutilanteessa hintoja on pitänyt laskea ja jotta alemmilla hinnoilla saadaan kannattavuutta on matkustajien määrää pitätänyt lisätä per risteily ja risteilyaikaa lyhentää.

        Kaikkihan lähtee asiakkaista ja siitä mistä he ovat valmiita maksamaan. Ainahan voi keksiä kaikenlaista erikoistuotetta, mutta niille pitää löytyä myös maksava asiakas.

        Voisihan Sampo pitää vaikka privaattiristeilyjä, mutta yhden risteilyn hinta on sitten about 50000€ ja maailmasta löytyy aika vähän asiakkaita, jotka tuon ovat valmiita maksamaan.


      • Niinkemiläistä
        Niinkemiläistä kirjoitti:

        Sampo on pieni,ahdas alus. Kun matkustajamäärä kasvaa 30:llä henkilöllä,niin miten käy asiakasviihtyvyyden? Kun 180 kelluntapukuista ähisee ahtaassa aluksessa ei kukaan voi sanoa viihtyvänsä. Lyhyempi risteilyaika karsii varmasti asiakkaita.
        Aluksen käyttötunnit kasvavat,mutta niin kasvaa myös vanhan aluksen huoltotarve. Ja huoltokulut.
        Seuraavaksi laivan henkilöstö valittaa kasvaneesta työmäärästä vaatien palkkojensa korottamista.

        Nytkö ne palkankorotusvaatimukset alkoivat? Jos sopimusta ei synny ja alkaa työsulku,niin kuvio menee ehkä seuraavasti:
        -työntekijäliitot julistavat saarron
        - kemin ahtaajat aloittavat tukitoimet josta seuraa viennin/tuonnin loppuminen kemin satamista
        -kaupungin henkilöstö yhtyy tukitoimiin,tietysti täydellä palkalla
        Kun eduskuntavaalit ovat ovella,vasemmiston ehdokkaat rynnivät kemiin pitämään palopuheita kuinka porvari kyykyttää työläisiä.
        Kaiken tämän päätavoite on savustaa satamalaitoksen johtaja ulos. Sitten valitaan,toverineuvoston esityksestä ja kemiläistä käytäntöä noudattaen sopiva,mukava ja henkilökohtaisen haastattelun perusteella erittäin kehityskykyinen ja visionäärinen satamalaitoksen johtaja .
        Erityinen painoarvo valinnassa annetaan matkailun kehittämisen edistämiseen.


    • Tosiasia

      Hyvä olisi, jos nyt jo etsittäisiin seuraajaa Sammolle, kun sen kanssa aika tulee täyteen. Sammon alati nousevat korjauskustannukset ja spesiaalityöntekijöistä riippuvaisuus ei ole kyllä hyvä yhdistelmä. Turisteille se on se ja sama mitä siinä murtajan kyljessä lukee, kunhan se särkee jäätä.

      • Postinen_

        Viime kaupungihallituksen kokouksessa 22.10.2017 kaupunginjohtaja (Nissinen) puhui Samposta niin kieli keskellä suuta, että siitä pystyi päättelemään Sampolle oltaisiin etsimässä uutta omistajaa, tai vuokraajaa?
        Myyvät varmaan, jos satamapaikka jää Kemiin?


      • sampollejatkaja

        Jos Kemi haluaa jatkaa jäänmurtajamatkailua niin kyllä Sampolle pitää alkaa etsimään korvaajaa. Näillä vesillä ei jäänmurto- ja risteilykelpoista kalustoa ole aivan joka päivä kaupan, joten tilaisuuteen pitää tarttua heti jos sellainen tulee.

        Paras ratkaisu olisi tietenkin sellainen monitoimialus jolla voisi risteillä myös kesällä tai se voisi toimia esim. sataman avustavissa tehtävissä. Näin saataisiin käyttöastetta lisää ja miehistölle töitä kesäksikin.

        Sehän on sitten eri asia, mistä tuollaisen aluksen löytää.

        Sampon voisi hinata sisäsatamaan ja tehdä siitä museo / ravintola.


    • velat

      Ei tarvita Sampolle mitään korvaavaa, uutta rahareikää . Sen aika on auttamattomasti ohi . Kalix ajaa ohi . Vienyt jo paljon asiakkaita . Eikös se Kesälinna korvaa , ainakin valtavasta hehkutuksesta päätellen, vai onko tämäkin virheinvestointi ???? Jalokivigalleriakin aikanaan hyvä idea , mutta liian pienessä kaupungissa .

    • peruskemiläinen

      Ompa hyvä että päättäjätkin ovat huomanneet saman asian minkä veronmaksajat huomasivat jo 10 vuotta sitten jäänmurtajan suhteen.

    • pulpulp

      Koko matkailu uppoaa Sammon mukana.

    • Niinkemiläistä

      Yle:n sivuilla on Sampo-sotkun taustoja valaiseva artikkeli. Siitä selviää,että Sammon henkilöstön palkkojen takana on ihkakemiläinen vasemmistolainen, erittäin kalliiksi paljastunut sopimus,joka on turvannut henkilöstölle erittäin edullisen aseman.
      Kun risteilyjäänmurtaja bisnekseen on tullut Kalixiin kilpailija,niin Sammon kustannukset osoittautuivatkin liian suuriksi kun asiakkaita "karkaakin" halvemmille risteilyille.
      Sampo-tapaus paljastaa,taas kerran,ettei poliittisessa, vasemmistovetoisessa ohjauksessa olevalla bisneksellä ole mitään mahdollisuuksia oikeassa liiketoiminnassa.
      Tuollainen bisnes toimii tasan tarkkaan niin kauan,kuin veronmaksajien rahaa voidaan ohjata,tavalla tai toisella, sen tukemiseen.

    • Höpötystä

      Jokaiselle teollista toimintaa tuntevalle on täysin selvää että mikään kone, joka käy 4 kk jakson, ei koskaan, missään, milloinkaan voi edellyttää sen jälkeen 8 kk huoltoa 7 hengen voimin. Ei vaikka laakerit hiottaisiin kuutiosta hiekkapaperilla käsipelillä. Älkää nyt viittikö höpöttää. Suojatyöpaikoiltahan tuo kuulostaa, ja näiden hitaalla käyvien AKT:n desanttien ”ajatustoiminnalta”.

      • samponloppu

        Joo kuulostaa aika uskomattomilta nämä "korvaamattoman MacGyver-miehistön" puolustajien puheet. Huolletaan laivaa 8kk ja tehdään osatkin muka itse.
        Jokainen joka on tuon paatin ahtaassa verstaassa joskus käynyt varmasti ymmärtää, että siellä ei todellakaan valmisteta mitään osia.

        Hassua, että Kemissä on tehtaita jotka käyvät vuoden ympäri ja vuosisihuoltoon käytetään viikko vuodesta. Mutta tuollaisen pienen turistipaatin huoltamiseen käytetään 8kk vuodesta vaikka käyttötunteja tulee vuositaslla muutama kymmen. Tämä kyllä herättää paljon kysymyksiä, että millä työtahdilla alusta huolletaan.

        Toki miehistö on tehnyt hyvää työtä, mutta maailma muuttuu. Nyt on aivan uusi kilpailutilanne ja jos Sampo ei pysty siihen vastaamaan, niin kohta se ei enään risteile ollenkaan.

        Toki miehistö ymmärrettävistä syistä pitää huolta omista eduistaan, eikä tämä tilanne ole vasinaisesti miehistön vika vaan kyse on politiikasta ja useiden toimijoiden keskenäisistä kiistoista, jossa toki miehistö on yksi osapuoli. Jos kukaan ei jousta niin se johtaa Sampon toiminnan alasajoon.

        No kaippa satama maksaa miehistölle palkkaa, vaikka alus ei liikahda satamasta enään mihinkään.


      • matkailurules

      • Suojatyöpaikatpois

      • Ndnzjdjdj
        Suojatyöpaikatpois kirjoitti:

        Samat haasteet Arctialla, ei ole töitä läpi vuoden.... loppuu rahat! YT:t

        https://yle.fi/uutiset/3-10517756

        Kemiläinen kansandemokraatti ei vaan sitä ymmärrä, niinkuin ei paljon muutakaan.


    • Niinkemiläistä

      Satamalaitos hakee satamamestaria. Onko poliitikkojen Sampo- sähellys myrkyttänyt työilmapiirin niin kehnoksi,että sähkömestari lähti työpaikkaan,jossa eivät poliitikot sotke ja hämmennä työtiimiä?

      • Niinkemiläistä

        Korjaus: Pitää olla Sähkömestaria,ei satamamestaria.


      • väkivaihtuu

        Hyvä vaan että porukka vähän vaihtuu. Tulee uutta vireyttä ja motivaatiota toimintaan.


    • Tulevaisuusonmyynnissä

      Oon jo pitkään ihmetellyt keskustelua, eikö kukaan tajua että myyntiä pitää tehdä läpi vuoden ja messut ja markkinointi maksaa. Ne maksaa PALJON! Kukaan ei ole huolissaan että jääkö tähän varoja, mutta saataman miehistön palkat pitää maksaa. On sitten laiva hyvässä tai huonossa kunnossa, tärkeintä on MYYNTI! Muuten ei ole rahaa kenenkään palkkoihin tai huoltoihin. Täytty olla tosi tyhmiä, jotka esittää että matkailu ei maksa tarpeeksi satamalle! Matkailun tulee satsata myyntiin, joka on koko kaupungin jos ei koko Lapin etu. Satamalle tulisi maksaa vain sen verran että laiva liikkuu 100 päivää ja miehille on tämän ajan töitä telakointi tai huolto seisokki 2 viikkoa. Loput myyntiinja markkinointiin! Ei ole sataman ydin liiketoimintaa, joten omistajan tehtävä on näin ohjeistaa! Kyllä Nissinen, Koutonen ja Rantsi on OIKEASSA!

    • kemiläinenekonomi

      Onneksi Kemin asioista ei päätetä Suomi24 -palstalla. Filosofia näyttää keskusteluiden perusteella olevan se, että kaikki pitää lopettaa. Vaihtoehtoja ei luonnollisestikaan esitetä sulkemisehdotuksille.

      Miksiköhän asiat halutaan lakkauttaa ja laittaa kiinni? Johtuukohan se siitä, ettei itse käytä palveluita.

      • Suuruonan

        Jos on käyny 3 kertaa Samporisteilyllä ja 5 kertaa Lumilinnassa, niin pitäisikö siellä käydä jokapäivä? Molemmat on nähty ja ei enää sitä samaa jaksa eikä viitsi uudestaa ja uudestaan.
        Eihän sitä elokuvissakaan käydä samaa elokuvaa katsomassa kuin korkeintaan kahdesti.
        Tän ympäri vuoden olevaa linnaakaa käydä joka paivä maksua vastaa tölläämässä? Kerran nähty ja siihen jää.


      • kemiläinenekonomi

        Meinaatko sitten että sinua varten pitäisi olla laittamassa aina uutta? Vai mikä oli asiasi?

        Ei niitä kemiläisiä varten rakenneta, vaan niitä rakennetaan siksi että Kemiin tultaisiin. Tämä on näköjään epäselvä monelle kirjoittajalle.


    • kaikkilakkoon

      Nyt Sampon kommariporukka on menossa oikein lakkoon kesken risteilykauden. Ompa todella fiksua toimintaa taas liitoilta. Kannattavuuskriisissä oleva jäänmurtajavanhus halutaan näköjään laittaa liittojen toimesta romutettavaksi. No saahan siinä taas liitot ihmetellä miksi laivoja ulosliputetaan Suomesta ja työntekijät vaihdetaan Filippiiniläisiin.

      Jos toiminta halutaan taata Sampo kannattaisi ensitöinä ulosliputtaa vaikka Ruotsiin ja vaihtaa miehistö vähemmän lakkoherkkään. Kukaan ei ole varmaankaan kysynyt, että maksetaanko Sampon kilpailijalla Polar Explorerilla miehistölle 4kk työstä 12kk palkka. Tuskimpa vain.

      Yksi vaihtoehto olisi tietenkin tehdä risteilyt jatkossa yhteistyössä Polar Explorerin kanssa. Heillähän on jo kaksi risteilevää jäänmurtajaa, joten kapasiteettia löytyy. Sampo lakkoherkkine miehistöineen joutaa jo eläkkeelle.

    • peruskemiläinen

      Parasta ois ajaa täysillä sisäsataman rantaan niin pitkälle kuin menee ja jättää siihen ravintolaksi.

    • punanuttu

      https://yle.fi/uutiset/3-10688683

      Lakkoon vaan joo.

      Kun sataman johtoon on kerrankin saatu suoraselkäinen toimitusjohtaja joka johtaa satamaa, niin kuin yritystä johdetaan, eikä mikään puoluekirjan perusteella tehtävään päässyt politrukki, niin kyllähän siitä liitot pillastuu. No onhan se hyvä, että joku pitää työtunteihin nähden maailman kalleimman jäänmurtajamiehistönkin puolia.

      Taitaa vaan olla sataman toimitusjohtajan lähtölaskenta alkanut, nimittäin punakone ei hyväksy moista käytöstä. Ehkäpä sataman johtoon löytyy pian "sopiva" punahilkka, jolta löytyy tappionsietokykyä.

      • Oikeistohäviäävaalit

        Kyllä se on helppo hehkuttaa, kun on itsellä varma toimeentulo. Onneksi on liitot ja poliitikkoja, joilla on järkeä ja empatiakykyä työntekijöitä kohtaan, jos näitä ”politrukkeja” ei olisi palattaisiin takaisin 30-luvulle ja sitä ei tervejärkiset halua. Kateudestahan tässä myös on kysymys työntekijöiden pitäisi kulkea kerjuulla niin nämä suoraselkäiset johtajat olisivat tyytyväisiä. Kaupungin omistamat yhtiöt eivät myöskään ole ihan puhtaita osakeyhtiöitä juuri tästä näkökulmasta, että niissä halutaan huolehtia työnekijöiden hyvinvoinnistakin. Yksityiseltä puolelta tulleelta oikeistolaisesta johtajasta tämä varmaan tuntuu oudolta.


      • Punanuttu
        Oikeistohäviäävaalit kirjoitti:

        Kyllä se on helppo hehkuttaa, kun on itsellä varma toimeentulo. Onneksi on liitot ja poliitikkoja, joilla on järkeä ja empatiakykyä työntekijöitä kohtaan, jos näitä ”politrukkeja” ei olisi palattaisiin takaisin 30-luvulle ja sitä ei tervejärkiset halua. Kateudestahan tässä myös on kysymys työntekijöiden pitäisi kulkea kerjuulla niin nämä suoraselkäiset johtajat olisivat tyytyväisiä. Kaupungin omistamat yhtiöt eivät myöskään ole ihan puhtaita osakeyhtiöitä juuri tästä näkökulmasta, että niissä halutaan huolehtia työnekijöiden hyvinvoinnistakin. Yksityiseltä puolelta tulleelta oikeistolaisesta johtajasta tämä varmaan tuntuu oudolta.

        Nämä Sampon "kerjuulla" olevat työntekijät ansaitsevat noin 100000€ vuodessa 4kk työstä. Palkka on lähes kaupunginjohtajan palkan tasoa. Kyllä tuosta voisi olla jopa kateellinen.

        Onneksi on liitot jotka pitävät näiden "sorrettujen" puolia. Mennään kaikki lakkoon niin kyllä se maailma sillä paranee.


      • Punanuttu
        Oikeistohäviäävaalit kirjoitti:

        Kyllä se on helppo hehkuttaa, kun on itsellä varma toimeentulo. Onneksi on liitot ja poliitikkoja, joilla on järkeä ja empatiakykyä työntekijöitä kohtaan, jos näitä ”politrukkeja” ei olisi palattaisiin takaisin 30-luvulle ja sitä ei tervejärkiset halua. Kateudestahan tässä myös on kysymys työntekijöiden pitäisi kulkea kerjuulla niin nämä suoraselkäiset johtajat olisivat tyytyväisiä. Kaupungin omistamat yhtiöt eivät myöskään ole ihan puhtaita osakeyhtiöitä juuri tästä näkökulmasta, että niissä halutaan huolehtia työnekijöiden hyvinvoinnistakin. Yksityiseltä puolelta tulleelta oikeistolaisesta johtajasta tämä varmaan tuntuu oudolta.

        Sorrettu ja kapitalistin päähänpotkima jäänmurtajamiehisto aikoi mennä lakkoon täydellä 8000€ kuukausipalkalla, mutta suoraselkäinen satamanjohtaja pisti työsulun alkamaan yhtäaikaa lakon kanssa.

        Mitähän tämä maailman kallein jäänmurtajamiehistö vielä keksii? Pitäisikö risteilykausi lyhentää kahteen kuukauteen, ettei tule työuupumusta? Palkkaakin voisi hieman nostaa, koska eihän 100000€ vuosiansioilla tule millään toimeen.


      • Anonyymi

        "Taitaa vaan olla sataman toimitusjohtajan lähtölaskenta alkanut, nimittäin punakone ei hyväksy moista käytöstä. Ehkäpä sataman johtoon löytyy pian "sopiva" punahilkka, jolta löytyy tappionsietokykyä. "

        Eikä siihen kauan mennyt. Satamanjohtaja sai lähteä.


    • Verenimijät

      Elikkä kateus paistaa läpi. Sampo risteilee noin 4-5 kuukautta ja sen jälkeen sitä huolletaan ja korjataan. Eikä se homma ole samanlaista, kuin Toyota Corollan huolto. Tämän päälle tulevat lomat, jotka kuuluvat ihan samponkin miehistölle. Talkoillako sitä hommaa pitäisi tehdä?

      • punanuttu

        Ensinnäkään, Sampo ei risteily 4-5 kuukautta, vaan risteilykausi on alle 4 kuukautta.

        Sympatioita voisi irrota, jos kyseessä olisi matalapalkkaiset siivoojat, sairaanhoitajat tai vaikka edes paperimiehet, mutta kun kyseessä on todella hyvin palkattu laivapäällystö ja vieläpä todella edullisilla työehdoilla. Sampo risteilee alle 4 kuukautta vuodessa ja viettää yöt kotisatamassa. Kesät miehistö sitten saa läpsytellä täydellä palkalla ja "huoltaa" laivaa.

        Kuka näihin miehistön "huolletaan laivaa 8 kuukautta ja tehdään itse osatkin" tarinoihin vielä uskoo? Sampolla on pieni vertas jossa on 60-luvun sorvi ja ruuvipenkki. Siellä ei mitään koneenosia todellakaan tehdä. Sampon huoltohommat osaa tehdä kuka tahansa kokenut asentaja(t). Teknisesti hyvin yksinkertainen alus vanha alus, voisi jopa kutsua jäänmurtajien Corollaksi.

        Tässähän on vain kyse siitä, että Sampon miehistö on saanut vapaasti päättää töistään ja kupata satamaa niin paljon, kuin sielu sietää ja entiset satamapolitrukit ovat katsoneet toimintaa aatteen hengessä läpi sormien. Nyt kun johtoon on tullut oikeat liike-elämän realiteetit ymmärtävä johtaja, joka laittaa punikkimiehistöä ruotuun, niin johan alkoi itku, parku ja lakkoilu.

        Ihmeen paljon työläiskaupungista löytyy sympatiaa näille laivapäällystölle, jotka nauttivat 4kk työstä 100000€ vuosipalkkaa. Näitähän olisi ennen kutsuttu porvareiksi, mutta ilmeisesti ajat ovat muuttuneet Kemissäkin :D


      • PIKKUHAUKKA
        punanuttu kirjoitti:

        Ensinnäkään, Sampo ei risteily 4-5 kuukautta, vaan risteilykausi on alle 4 kuukautta.

        Sympatioita voisi irrota, jos kyseessä olisi matalapalkkaiset siivoojat, sairaanhoitajat tai vaikka edes paperimiehet, mutta kun kyseessä on todella hyvin palkattu laivapäällystö ja vieläpä todella edullisilla työehdoilla. Sampo risteilee alle 4 kuukautta vuodessa ja viettää yöt kotisatamassa. Kesät miehistö sitten saa läpsytellä täydellä palkalla ja "huoltaa" laivaa.

        Kuka näihin miehistön "huolletaan laivaa 8 kuukautta ja tehdään itse osatkin" tarinoihin vielä uskoo? Sampolla on pieni vertas jossa on 60-luvun sorvi ja ruuvipenkki. Siellä ei mitään koneenosia todellakaan tehdä. Sampon huoltohommat osaa tehdä kuka tahansa kokenut asentaja(t). Teknisesti hyvin yksinkertainen alus vanha alus, voisi jopa kutsua jäänmurtajien Corollaksi.

        Tässähän on vain kyse siitä, että Sampon miehistö on saanut vapaasti päättää töistään ja kupata satamaa niin paljon, kuin sielu sietää ja entiset satamapolitrukit ovat katsoneet toimintaa aatteen hengessä läpi sormien. Nyt kun johtoon on tullut oikeat liike-elämän realiteetit ymmärtävä johtaja, joka laittaa punikkimiehistöä ruotuun, niin johan alkoi itku, parku ja lakkoilu.

        Ihmeen paljon työläiskaupungista löytyy sympatiaa näille laivapäällystölle, jotka nauttivat 4kk työstä 100000€ vuosipalkkaa. Näitähän olisi ennen kutsuttu porvareiksi, mutta ilmeisesti ajat ovat muuttuneet Kemissäkin :D

        Sympatioita voisi irrota, jos kyseessä olisi matalapalkkaiset siivoojat, sairaanhoitajat tai vaikka edes paperimiehet.

        Sairaanhoitajat eivät ole matalapalkkaisia.


      • punanuttu
        PIKKUHAUKKA kirjoitti:

        Sympatioita voisi irrota, jos kyseessä olisi matalapalkkaiset siivoojat, sairaanhoitajat tai vaikka edes paperimiehet.

        Sairaanhoitajat eivät ole matalapalkkaisia.

        Ei kukaan ole niin väittänytkään.


    • peruskemiläinen

      Ennen kutsuttiin todellakin porvareiksi mutta silloin porvarit nukkui huonosti.

    • Hölmölässä

      Kyllä nyt nuo Sampon miehistön palkoista ja kunnosta huolestuneet varmaan ovat tyytyväisiä, kun Sampon tarina näyttää olevan lopussa. Valtaosa miehistöstä on irtisanoutunut eivätkä viime vuonna uudet tulokkaat viihtyneet paria kuukautta kauempaa. Uuden miehistön saaminen on erittäin haasteellista nykyjohtajien aikana. Loppuaika meneillään olevasta risteilykaudesta on hämärän peitossa eikä näytä toteutuvan tuleva kausikaan. Se näille Samposta pitkään valheellista tietoa tarkoitushakuisesti levittäneille tahoille voi tulla yllätyksenä- ainakin se, että Matkailun olemassaolo vaarantuu merkittävästi. Pääosa Matkailun tuloista tulee Sampon risteilyistä ja ravintolamyynnistä. Matkailuhan suunnittelee nyt uuden, ympärivuotisesti toimivan laivan hankkimista korvatakseen alasajamansa Sampon. Kukaan ei kerro, millä rahalla he sen ostavat. Eikä kaupungillakaan ole mahdollisuuksia ottaa sellaista lainamäärää. Sampon kaltaisen brändin tuhoaminen on niin älytöntä, että sitä suunnittelevien palkkoihin pitäisi alkaa kiinnittää tarkkaa huomiota. Nämä henkilöt ne tulevat kalliiksi kaupungille!

      • punanuttu

        Ja miehistö niskuroi ja lakkoilee...Ei hyvältä näytä.

        Jos Sampon toimintaa halutaan jatkaa, niin järkevintä olisi ulosliputtaa se Ruotsiin ja vuokrata miehistö sieltä. Ruotsin puolella on jo kaksi risteilevää jäänmurtajaa, joiden miehistö on sitoutunut työhönsä, eikä uhkaile lakoilla.

        Nykyisellä miehistöllä Sampon peli on pelattu, koska heillä ei ole kykyä sopeutua uuteen tilanteeseen. Paras kun heidät kaikki irtisanottaisiin ja aloitettaisiin puhtaalta pöydältä, uudella aluksella, uudella miehistöllä ja uusilla sopimuksilla.

        Uuden aluksen ei tarvitse olla A1 luokan jäänmurtaja vaan alukseksi riittää jäänmurtokykyinen hinaaja, jota voidaan ajaa pienemmällä miehistöllä.

        Sampon brändi-arvo on mitätön ja se on todistettu, sillä risteilyasikkaita kiinnostaa vain jäätynyt meri ja risteilyn hinta. Ei aluksen nimellä, jäänmutluokalla ja historialla ole heille mitään merkitystä. Vai miten muuten selitetään se, että Ruotsissa toimivat alukset ovat vieneet Sampon asiakkaat ja polkeneet hinnat?


    • Lakkoasiaa

      Nykyinen miehistö on irtisanoutunut- ei lakko ole enää heidän intressinsä, koska työt loppuvat kuukauden kuluttua. Tämä on nyt vaan jonkinlainen nöytelmä, jolla Satama yrittää saada palkkakuluja alas, siitähän kertovat mahdottomat neuvottelut ja työsulun julistaminen. Brändistä ei kannata alkaa väittelemään. Jollei vuosikymmeniä toiminut maailman ensimmäinen ja erittäin menestynyt matkailujäänmurtaja sitä ole, niin sitten ei kukaan. Ruotsissa toimivan aluksen suosion selittää Kemin Matkailun huono markkinointi- ja yhteistyökykytaito.

      • punanuttu

        Kapinamiehistö meinasi lakkoilla täydellä palkalla, mutta onneksi satamassa pysyttiin kovana ja laitettiin työsulun uhka päälle, ellei pelleily lopu.

        Maailman kalleimalle jäänmurtajamiehistölle ei näytä mikään riittävän.

        Niin kukas ne risteilyt sitten myisi ellei Matkailu?


    • KukkoKistonen

      Ei noiden kansandemokraattien ulinaa jaksa kuunnella kukaan. Ei ihme jos työnantajalla on hermo mennyt.

    • kapui

      Jos kemi talous olisi muutenkin hoidettu oikein unohtamalla politikointi ja keskittymällä oikeisiin asioihin niin kuin yritystä hoidettaisiin niin tälläistä menettelyä tuskin olisi sataman tuotoilla korjataan matkailun tapiota ja se jos jokin on väärin.. kemi voisi muutenkin tornitalossa aloittaa yt neuvottelut ja vähentää virkamiehiä rutkasti .. voidaan miettiä, että julkiset rakennukset alkavat olla purkukuntoisia niin siitä se muuttotappio johtuu pitkälti ja työpaikkojen puute . Jäänmurtaja palkoista joku sanoi että kalliita eipäs ole on köyhän ja kateellisen puhetta ja jokainen voi valita itse paikansa

      • Anonyymi

        Meinasin tukehtua nauruun eilen kun luin päivän Lounais Lappia - siihen oli Kemin komukat sepittäneet oivan sadun nimimerkillä ”asentaja” jolla kehuttiin niin kovasti näitä laivasta loparit ottaneita iskurityöntekijöitä - on tämä oikea ihmekaupunki, tämä Kemi...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Meinasin tukehtua nauruun eilen kun luin päivän Lounais Lappia - siihen oli Kemin komukat sepittäneet oivan sadun nimimerkillä ”asentaja” jolla kehuttiin niin kovasti näitä laivasta loparit ottaneita iskurityöntekijöitä - on tämä oikea ihmekaupunki, tämä Kemi...

        Ammattimiehet saavat uuden työpaikan helposti. Tuo Sampo- sotku ja satamayhtiön ja matkailuväen näkemyserot johtivat siihen,että satamajohtajan annettiin lähteä.
        Satamajohtaja "uhrattiin" matkailun "alttarille". Oliko Kemin edun mukaista?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Meinasin tukehtua nauruun eilen kun luin päivän Lounais Lappia - siihen oli Kemin komukat sepittäneet oivan sadun nimimerkillä ”asentaja” jolla kehuttiin niin kovasti näitä laivasta loparit ottaneita iskurityöntekijöitä - on tämä oikea ihmekaupunki, tämä Kemi...

        Mielenkiintoista olis tietää kuka tämä "asentaja" todellisuudessa on. Yleensä tälläiset kirjoitukset julkaistaan nimellä, mutta jotain syystä oli nimimerkki ? Ettei vaan olis toimituksen puuhastelua. Julkaiskaa näitä tilastoja matkailun kehityksestä ja verratkaa muihin Lapin paikkakuntiin kuukausi ja vuositasolla. On kyllä vaatimaton saldo hännänhuippuna oli sitten kyseessä kesä tai talvi. Vertailua pitää tehdä, kun Kemi on ilmoittanut olevansa Lapin matkailun ykköskohde v. 2020. Sampo on kyllä matkailun veturi Kemissä se on selvä muu on sitten puuhastelua ja kamalaa riskinottoa veronmaksajien takaamana tai vippien antajana, kuten vasta tapahtui jälleen. Kovin on keposella mallilla talous, kun pitää rahaa anoa laskujen maksuun. Mikä on muuten loppulasku tästä Mansikkanokan hökkelistä ? Pitääkö 9.5 milj. euron budjetti, kuten on annettu ymmärtää. Vastaus on, ettei pidä, mutta paljonko menee yli kuka sen kehtaa julkisuuteen kertoa ja kuka siitä vastaa ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mielenkiintoista olis tietää kuka tämä "asentaja" todellisuudessa on. Yleensä tälläiset kirjoitukset julkaistaan nimellä, mutta jotain syystä oli nimimerkki ? Ettei vaan olis toimituksen puuhastelua. Julkaiskaa näitä tilastoja matkailun kehityksestä ja verratkaa muihin Lapin paikkakuntiin kuukausi ja vuositasolla. On kyllä vaatimaton saldo hännänhuippuna oli sitten kyseessä kesä tai talvi. Vertailua pitää tehdä, kun Kemi on ilmoittanut olevansa Lapin matkailun ykköskohde v. 2020. Sampo on kyllä matkailun veturi Kemissä se on selvä muu on sitten puuhastelua ja kamalaa riskinottoa veronmaksajien takaamana tai vippien antajana, kuten vasta tapahtui jälleen. Kovin on keposella mallilla talous, kun pitää rahaa anoa laskujen maksuun. Mikä on muuten loppulasku tästä Mansikkanokan hökkelistä ? Pitääkö 9.5 milj. euron budjetti, kuten on annettu ymmärtää. Vastaus on, ettei pidä, mutta paljonko menee yli kuka sen kehtaa julkisuuteen kertoa ja kuka siitä vastaa ?

        "Mielenkiintoista olis tietää kuka tämä "asentaja" todellisuudessa on"

        Eipä ole vaikea yhdistää nimimerkkiä erääseen fb-ryhmäössä räkyttävään ex-miehistönjäseneen. Näyttää olevan jotain henkilökohtaista kaunaa Kemkin Matkailua kohtaan.


    • Anonyymi

      Tuskin sitä maksajille tullaan kertomaan vaikka paukkuiskin yli .Siitä ei vastaa kukaan muu kuin me veronmaksajat . Yksityisessä firmassa joku sais jo kenkää tällaisen jälkeen mutta ei täällä "ihmekaupungissa" . Täällä vaan savustetaann ulos pätevät ihmiset , jotka yrittävät vahtia kukkaron nyörejä . Odotellaan tuleeko tässä p......n loppu .

    • Anonyymi

      Mikä sen Sampon tilanne nyt on? Onko se edelleen Ajoksessa odottamassa tilanteen selkiytymistä?

      • Anonyymi

        Eilen kerrottiin, että on mennyt jo rapiat viikko sitten telakalle. Vuokrafirman miehistöllä pääasiassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eilen kerrottiin, että on mennyt jo rapiat viikko sitten telakalle. Vuokrafirman miehistöllä pääasiassa.

        Sentään jotain edistystä kun satamalaitoksen kulut pienenevät.Onko tuo vuokramiehistö virolaisia vai jostain aasiasta? Vielä kun liputtaisivat koko aluksen vaikka Panamaan niin tulisi lisää säästöä.
        Sampon yhtiöittäminen uuteen yhtiöön on kait peruttu?


      • Anonyymi

        Virolaisia, mutta kuullun mukaan Suomalainen kapteeni, joka on ko. vuokrafirman palkkalistoilla. Tieto tuli satamassa työskentelevältä. Muuta lähdettä ei ole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Virolaisia, mutta kuullun mukaan Suomalainen kapteeni, joka on ko. vuokrafirman palkkalistoilla. Tieto tuli satamassa työskentelevältä. Muuta lähdettä ei ole.

        Kuulostaa hyvältä. Vakituisesta ylipalkatusta miehistöstä on päästy eroon ja nyt voidaan käyttää vuoksramiehistöä sillon, kun sitä tarvitaan.

        Kemi on siirtynyt askeleen lähemmäksi oikeaa liiketoimintaa. Ei kaupungin omistamien yritysten ole tarkoitus järjestää ympärivuotisia suojatyöpaikkoja laivapäällystölle, jotka tekevät töitä vain 4kk vuodessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sentään jotain edistystä kun satamalaitoksen kulut pienenevät.Onko tuo vuokramiehistö virolaisia vai jostain aasiasta? Vielä kun liputtaisivat koko aluksen vaikka Panamaan niin tulisi lisää säästöä.
        Sampon yhtiöittäminen uuteen yhtiöön on kait peruttu?

        "Sampon yhtiöittäminen uuteen yhtiöön on kait peruttu? "

        Ei ole peruttu, mutta on selvää, että uusi yhtiö ei pysty järjestämään miehistölle suojatyöpaikkaa ympärivuotisesti, koska tuloja tulee vuodessa vain 4kk ajalta.
        Tällainen onnistuu vain punaisessa Kemin Satamassa, jossa satamapolitrukki pystyy kuluja ja tappioita piilottamaan sataman kirjanpitoon.

        Uudet tuulet puhaltaa ja ehkä uusi jäänmurtajayhtiökin saadaan toimintaan ja kannattavaksi. Kemiläinen veronmaksaja kiittää.


    • Anonyymi

      Mielenkiintoinen tieto pyyntö, joka on näköjään hylätty ? Kukapa uskoo, ettei kaupungilla ole tallessa vv. 2018 - 2019 Kemin Matkailu Oy:n hallituksen pöytäkirjoja ja niissä olevia asioita ja päätöksiä. Kuka se hallintosäännön mukaan konsultoi tytärosakeyhtiöitä kaupungin johdossa. Muutenkin koko Matkailu Oy:n asioita olisi syytä selvittää mm. roimaa budjetin ylitystä kesäisen lumilinnan osalta. Tästä on tihkunut tietoja moneltakin taholta viime kuukausina. Ei haluttas uskoa, että asia halutaan salata tarkoituksella niiltä jotka ovat viimekädessä vastuussa takauksista tai muista vipeistä. Veronmaksajien firmasta on kysymys siitä ei päästä mihinkään. Mikä on viimeisin lainajärjestely. kuinka suuri summa, kuka takaa ja kenen päätöksellä. Ellei poliittista vastuuta löydy silloin vastaa operatiivinen johto Kemin Matkailussa ja kaupungin viranhaltija. Ei näitä kannata pimittää ja hehkuttaa joitain tusinapalkintoja joita jaetaan vuorovuosina tänään minä, huomenna sinä ja Kemijärven mies ylihuomenna periaatteella. Voi kuvitella mitä tapahtuu muissa firmoissa josta kerrotaan, että budjetissa pysytään (9.5 milj), mutta se ylitetään mahdollisesti usealla miljoonalla. Asia on syytä selvittää perinjuurin.
      https://drive.google.com/drive/folders/1XHYrdS5hAgC1P2sJIolEaEjT-ddetzmi

      • Anonyymi

        Mistä voi todeta, että budjetti olisi ylittynyt useilla miljoonilla? Mistä olet sellaisen tiedon saanut?


    • Anonyymi

      Ei näköjään kestä ei. Sensuuri iski jälleen. No kerrataampa vielä. Kemistä löytyy onneksi muutama rehellinen päättäjä, jotka kertoo ja kauhistelee. Lisäksi aluelle on työskennellyt useita yrityksiä ja niiden henkilökuntaa. Tietoa on ollut saatavana erivaiheista ja kustannusten kehittymisestä koko ajan mikäli henkilösuhteet toimii. Näitähän ei Matkailu Oy, eikä tietty virkamiesjohto halua tuoda esille ja syykin löytyy. No eiköhän ne lopulta tule ilmi tavalla tai toisella ja sitten kysellään "vähän" enemmän myös vastuun perään. Asiassa on käyty keskustelua esim. Kemin facebookissa ja siellä esitetty luku on muualtakin saatujen tietojen mukaan aikalailla kohdallaan.

      https://www.facebook.com/groups/5627780266/permalink/10156247765655267/

      • Anonyymi

        Mitä saatujen tietojen? Mihin arvioon tuo 14 miljoonaa perustuu? Mistä Matkailu olisi saanut lainan noin isoon ylitykseen tai takauksen sille?

        Epäillä tuota sopii, mitä katkeroitunut ex-miehistön jäsen pakkosyötöllä fb-ryhmässä jauhaa.


      • Anonyymi

        365-Lumilinnarakennuksen budjetti oli 9,5 miljoonaa ja nyt Sampon ex-miehistön jäsen katkerasti väittää, että todellinen hinta on 14 miljoonaa. Eli siis 4,5 miljoonaa olisi kustannuksen ylittyneet. Uskoo ken tahtoo...

        Kustannusarvion ylitys on enempi sääntö, kuin poikkeus, mutta yltys on maksimissaan muutama satatuhatta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        365-Lumilinnarakennuksen budjetti oli 9,5 miljoonaa ja nyt Sampon ex-miehistön jäsen katkerasti väittää, että todellinen hinta on 14 miljoonaa. Eli siis 4,5 miljoonaa olisi kustannuksen ylittyneet. Uskoo ken tahtoo...

        Kustannusarvion ylitys on enempi sääntö, kuin poikkeus, mutta yltys on maksimissaan muutama satatuhatta.

        Täytyy muistaa,kun tästä ympärivuotisen lumilinnan rahoituksesta puhutaan,että nyt ei puhuta tavallisesta rakennuttajasta,vaan rakennuttaja on veronmaksajien omistama yhtiö. Sen rahoitus ei perustu normaaliin kustannusvastaavuuteen, vaan tarvittava alkuperäisen budjetin ylitusrahoitus hoituu emoyhtiön eli Kemin kaupungin takauksella.
        Siitä johtunee syvä hiljaisuus asian tiimoilta


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Täytyy muistaa,kun tästä ympärivuotisen lumilinnan rahoituksesta puhutaan,että nyt ei puhuta tavallisesta rakennuttajasta,vaan rakennuttaja on veronmaksajien omistama yhtiö. Sen rahoitus ei perustu normaaliin kustannusvastaavuuteen, vaan tarvittava alkuperäisen budjetin ylitusrahoitus hoituu emoyhtiön eli Kemin kaupungin takauksella.
        Siitä johtunee syvä hiljaisuus asian tiimoilta

        "budjetin ylitusrahoitus hoituu emoyhtiön eli Kemin kaupungin takauksella."

        No laita linkki siihen valtuuston pöytäkirjaan jossa tuo takaus on myönnetty? 4,5 miljoonan ylimääräistä lainaa ei voi myöntää viranhaltija, vaan siihen tarvittaisiin kaupunginvaltuuston myöntämä lainmukainen takaus. En muista, että tällaista asiaa olisi lähiaikoina käsitelty.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Täytyy muistaa,kun tästä ympärivuotisen lumilinnan rahoituksesta puhutaan,että nyt ei puhuta tavallisesta rakennuttajasta,vaan rakennuttaja on veronmaksajien omistama yhtiö. Sen rahoitus ei perustu normaaliin kustannusvastaavuuteen, vaan tarvittava alkuperäisen budjetin ylitusrahoitus hoituu emoyhtiön eli Kemin kaupungin takauksella.
        Siitä johtunee syvä hiljaisuus asian tiimoilta

        Katsoin läpi kaikki julkiset asiakirjat ja sieltä löytyi vain kaupungin myöntämä lyhytaikainen 200000€ laina Kemin Matkaily Oy:lle.

        Mitään 4,5 miljoonan lainvoimaista takausta ei siis ole. Eikä mitään muutakaan lainvoimaista kaupungin takausta Kemin Matkailu Oy:lle. Mikään rahoituslaitos taas ei hyväksy takausta, jolla ei ole lainvoimaa.

        Eli siis keksittyä tarinaa ja täyttä p*skanjahantaa taas koko juttu.


    • Anonyymi

      Ylitys on aina ylitys . Ei pidä tuoda julki muunneltua totuutta , että on pysynyt budjetissa kun ei kerran ole pysynyt .

      • Anonyymi

        Toki, kukaan ei vaan ole pystynyt mitään ylitystä todistamaan. Siksi kysynkin, että mihin nämä huhut perustuvat? Tuskin ainakaan mihinkään faktaan.


    • Anonyymi

      Tänään oli hyvä kirjoitus Lounais Lapissa jäänmurtaja Samposta ja miehistön sekä päällystön toiminnasta.

      Kirjoituksen mukaan Sampoa on johdettu huonosti ja työntekijät ovat saaneet tehdä mitä haluavat ja kulkea omantahtonsa mukaan.
      Kirjoituksen mukaan risteilykauden ulkopuolella on tehty pitkiä sunnuntaiylitöitä ja pidetty maanantait vapaina.
      Tavaraa on ostettu Sampolle miljoonilla Euroilla, eikä kukaan tiedä mihin nämä kaikki tavarat on käytetty / hävinnyt.
      Huoltoja ja korjauksia ei ole dokumentoitu kunnolla ja toiminta on ollut leväperäistä ja tehotonta.
      Kun näitä ylipalkattuja miehistönjäseniä on yritetty saada ruotuun, niin on alkanut itku ja parku syrjinnästä ja simputuksesta.
      Nykyiset ja entiset työntekijät ovat vieläpä haukkuneet ja mollanneet julkisesti työnantajaansa. Jokainen voi käydä lukemassa Kemi fb-ryhmän seinältä näitä kirjoituksia.

      Ja kaikki tämä puoluekirjalla valitun satamapolitrukin siunauksella. Mahdollista vain ihmekaupunki Kemissä.

      Kun uusi satamanjohtaja yritti saadaa porukkaa ruotuun, niin kävikin niin, että hän joutui itse lähtemään. Tilalle varmaankin valitaan jokin "sopiva" henkilö puolueen sisältä. Onhan noita komukoita koko kaupungin organisaatio täynnä. Kauankohan Kemiläiset veronmaksajat tällaista toimintaa katsovat läpi sormien?....liian kauan on jo katsottu.

      • Anonyymi

        Todennäköisesti olet oikeassa siinä,että uusi satamajohtaja on jo valittu valmiiksi ja hän on kaupungin palkollinen. Näin päättelen siksi,että nykyinen satamajohtaja jättää parin viikon kuluttua virkansa,enkä ole uuden satamajohtajan hakuilmoitusta havainnut.
        Niinpä saamme satamaan uuden,Kemin erityisluonteisen yrityskulttuurin hyvin tuntevan henkilön. Myös matkailun vaatimat,ehkä poikkeuksellisia toimia vaativat tarpeet,tulevat huomioiduiksi.
        Olen kanssasi samaa mieltä,että tuo Sampo/Kemin Matkailu -vyyhti on selvitettävä perusteellisesti. Jos ei muuten,niin jonkun ulkopuolisen tahon tekemän tutkintapyynnön kautta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Todennäköisesti olet oikeassa siinä,että uusi satamajohtaja on jo valittu valmiiksi ja hän on kaupungin palkollinen. Näin päättelen siksi,että nykyinen satamajohtaja jättää parin viikon kuluttua virkansa,enkä ole uuden satamajohtajan hakuilmoitusta havainnut.
        Niinpä saamme satamaan uuden,Kemin erityisluonteisen yrityskulttuurin hyvin tuntevan henkilön. Myös matkailun vaatimat,ehkä poikkeuksellisia toimia vaativat tarpeet,tulevat huomioiduiksi.
        Olen kanssasi samaa mieltä,että tuo Sampo/Kemin Matkailu -vyyhti on selvitettävä perusteellisesti. Jos ei muuten,niin jonkun ulkopuolisen tahon tekemän tutkintapyynnön kautta.

        Lyödäänkö vetoa, että uuden tj:n nimikirjaimet on: SM ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lyödäänkö vetoa, että uuden tj:n nimikirjaimet on: SM ?

        Ei kannata - häviäisin kuitenkin...


    • Anonyymi

      Olipa kurja kuulla että satamassa on toimittu leväperäisesti ja valehdellut Sampon huolloista. Pitäs kyllä olla työajanseuranta ja valvonta tarkempi. Ei ole tätä päivää tälläinen toiminta!

      • Anonyymi

        Se on juuri tätä päivää tälläinen toiminta joka paikassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se on juuri tätä päivää tälläinen toiminta joka paikassa.

        Kemissä tällainen toiminta on ollut arkipäivää iät ja ajat ja on edelleen. Kaikki jotka ovat yrittäneet muuttaa toimintatapoja on savustettu nopeasti ulos.

        Esimerkkejä löytyy satamasta, teatterista, matkailusta...

        Tovereita täytyy katsis suojella pahalta kapitalistilta ja riisto-porvareilta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kemissä tällainen toiminta on ollut arkipäivää iät ja ajat ja on edelleen. Kaikki jotka ovat yrittäneet muuttaa toimintatapoja on savustettu nopeasti ulos.

        Esimerkkejä löytyy satamasta, teatterista, matkailusta...

        Tovereita täytyy katsis suojella pahalta kapitalistilta ja riisto-porvareilta.

        Juuri näin - ei tällaista ole kuin Kemissä. Ja tuo teatteri on hyvä esimerkki - eihän siitä ole kuin muutama vuosi kun narahtivat yrityksestä maksattaa mittavat remontit ja laitteistot vakuutusyhtiöllä pikku savuvahingon jälkeen - onneksi vakuutusyhtiö oli valppaana ja huomasi vilpin. Nyt koetetaan maksattaa kaupungilla uusi teatteritalo, kun entisessä on niin huono sisäilma - kyllä se sisäilman huonous johtuu tuon porukan tunkkaisesta ajatusmaailmasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kemissä tällainen toiminta on ollut arkipäivää iät ja ajat ja on edelleen. Kaikki jotka ovat yrittäneet muuttaa toimintatapoja on savustettu nopeasti ulos.

        Esimerkkejä löytyy satamasta, teatterista, matkailusta...

        Tovereita täytyy katsis suojella pahalta kapitalistilta ja riisto-porvareilta.

        Kemissä voi asian käsittää niinkin,että kaupungin kassa on se "porvari" joka on riistetty kuiviin.


    • Anonyymi

      Suurin osa veronmaksajista ei edes tiedä näitä asioita jos ei joku niitä julki tuo . Luullaan vain kaikki olevan hyvin valtakunnassa niinkuin toisinaan annetaan ymmärtää lehtien palstoilla . Luulis toimittajienkin ottavan asioista selvää ennekuin syytävät ulos kaikenlaista soopaa . Viranhaltijan tulee ajaa kunnan ja kuntalaisten etua . Näyttää siltä , että täällä ei kukaan vahdi mitään . Porukat hoitelee vain omia etujaan . Mikä on se taho , joka jarruttelee asioiden julki tuloa keksimällä omituisia perusteita , joista tyhmempikin huomaa ettei ne voi pitää paikkaansa . Vallalla on edelleen se kulunut lause: " Se on salaisuus , sitä emme kerro ".

    • Anonyymi

      Jos tuossa Lounais Lapin jutussa on hitusenkaan totta on miehistö kyllä hyvin vedättänyt pientä Sampon ystävät ryhmää -saivat jopa adressin aikaiseksi. 😂

      • Anonyymi

        Heh. Adressi ympärivuotisten suojatyöpaikkojen puolesta alukselle, joka risteilee 4 kuukauden ajan vuodessa. Onnistuu vain Kemissä.

        En epäile hetkeäkään, etteikö tuossa kirjoituksessa ole perää ja mitä kaikkea selviäisikään, jos vähän pengottaisiin Sampon salaisuuksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Heh. Adressi ympärivuotisten suojatyöpaikkojen puolesta alukselle, joka risteilee 4 kuukauden ajan vuodessa. Onnistuu vain Kemissä.

        En epäile hetkeäkään, etteikö tuossa kirjoituksessa ole perää ja mitä kaikkea selviäisikään, jos vähän pengottaisiin Sampon salaisuuksia.

        Sampo saa osin aiheetonta kielteistä julkisuutta. Tämä sotku on kehittynyt pitkän ajan kuluessa eikä ole nyt väistyvän satamajohtajan syytä. Hän alkoi oikaisemaan vuosien aikana muotoutunutta Kemin matkailun ja satamalaitoksen omituista yhteistyötä, josta ei ole annettu tietoja kuin harvoille ja valituille, edes tilintarkastajien tai tarkastuslautakunnan ehdotuksiin tai vaatimuksiin ei ole reagoitu.
        Kun Lounais-Lapissa olleessa kirjoituksessa kerrottiin:"Sammolle on vuosien saatossa tehty hankintoja miljoonien eurojen edestä.Hankintoja on ilmeisesti tarkastellut myös kaupungin sisäinen tarkastaja ,mutta onko mitään tehty? Inventaarioita ei Sammolla ole ole kuuleman mukaan edelleenkään toteutettu. Mahtaako Kemin Satamalla olla mitään tietoa aluksella olevista tai sieltä puuttuvista tavaroista?" Niin miksi on näin annettu tapahtua ilman seurauksia?
        Vai on ko hankittu tavaraa johonkin muualle ja "uitettu" laskut Sampon tilille ja Satamalaitoksen maksettavaksi? Tutkinnan paikka ja totuus julkiseksi!


    • Anonyymi

      Kirjoituksesta voisi päätellä syyn miksi miehistö otti ja lähti vaikka ovat tienanneet kuin sika hyvin?

    • Anonyymi

      Sampon toiminta jatkuu uudella ulkopuolisen yrityksen miehistöllä. Hyvä niin. Enään ei makseta 12kk palkkaa 4 kk työstä vaan ainoastaa tehdystä työstä.

      Tästä järjestelystä kertyy satamalle vuositasolla noin 400000€ säästö. Näin Sampon toiminta on satamalle kannattavaa.

      Kemi liikkui taas askeleen oikeaan suuntaan.

      • Anonyymi

        No mitä sitten?

        Onhan se paljon parempi vaihtoehto, kuin ylipalkatu vakituinen miehistö, joka saa 4kk työstä 12kk palkan. Tuollainen ei ole mahdollista kuin Neuvostoliitossa ja Kemissä. Näistäkin toinen on jo lopettanut olemassaolonsa.

        Sampo on suomeen rekisteröity alus, joten siellä pitää noudattaa suomen lainsäädäntöä ja työehtosopimuksia, joten höpinät halpatyövoimasta voi unohtaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No mitä sitten?

        Onhan se paljon parempi vaihtoehto, kuin ylipalkatu vakituinen miehistö, joka saa 4kk työstä 12kk palkan. Tuollainen ei ole mahdollista kuin Neuvostoliitossa ja Kemissä. Näistäkin toinen on jo lopettanut olemassaolonsa.

        Sampo on suomeen rekisteröity alus, joten siellä pitää noudattaa suomen lainsäädäntöä ja työehtosopimuksia, joten höpinät halpatyövoimasta voi unohtaa.

        Vastasit minulle ja minun asiallinen teksti on poistettu? Elikkäs, Sampoa alkaa liikennöimään turkulainen laivanhoitoyhtiö VG-Shipping. Jonka edullisuus piilee viro-, latvialaisista ja muista ulkomaalaisista koostuvista työntekijöistä.
        Näköjään et tunne merenkulun koukeroita, niin suosittelen sinun käymään ensi talvena Sampo risteilyllä ja tutustua miehistöön ja heidän palkkaukseen? Ovat varmasti kumman vaitonaisia, tai eivät ymmärrä puhumaasi kieltä (Suomi). Joten ota mukaan kaveri joka taitaa viron, venäjän, sekä vietnamin ja taiwaninkielen, niin takuulla yllätyt.
        "Lain ulkopuolelle jäävät siis muitten maiden kansalaiset. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä
        että ulkopuolelle jäävien maiden kansalaiset ovat vapautettuja merimieseläkemaksuista ja
        siten eivät tule aikanaan saamaan merimieseläkettä Suomesta. "
        Tämä tarkoittaa, että palkkaus on marjanpoimijoiden luokkaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vastasit minulle ja minun asiallinen teksti on poistettu? Elikkäs, Sampoa alkaa liikennöimään turkulainen laivanhoitoyhtiö VG-Shipping. Jonka edullisuus piilee viro-, latvialaisista ja muista ulkomaalaisista koostuvista työntekijöistä.
        Näköjään et tunne merenkulun koukeroita, niin suosittelen sinun käymään ensi talvena Sampo risteilyllä ja tutustua miehistöön ja heidän palkkaukseen? Ovat varmasti kumman vaitonaisia, tai eivät ymmärrä puhumaasi kieltä (Suomi). Joten ota mukaan kaveri joka taitaa viron, venäjän, sekä vietnamin ja taiwaninkielen, niin takuulla yllätyt.
        "Lain ulkopuolelle jäävät siis muitten maiden kansalaiset. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä
        että ulkopuolelle jäävien maiden kansalaiset ovat vapautettuja merimieseläkemaksuista ja
        siten eivät tule aikanaan saamaan merimieseläkettä Suomesta. "
        Tämä tarkoittaa, että palkkaus on marjanpoimijoiden luokkaa.

        Höpö höpö...

        Tai oikeastaan mitäs väliä sen on. Mitä halvempi miehistö, sitä halvempaa se Kemille on.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Höpö höpö...

        Tai oikeastaan mitäs väliä sen on. Mitä halvempi miehistö, sitä halvempaa se Kemille on.

        Ei sillä miehistön palkalla ole mitään tekemistä tuleeko halvemmaksi, vai ei.
        Eiköhän se ole laivanhoitoyhtiö VG-Shippingin ja Kemin kaupungin kanssa tehdystä sopimukseta paljonko hyvittävät tuotosta. Sehn voi olla vaikka 10% kulujen ja verojen jälkeisestä tulosta.
        Kyllä nyt tulot pinenee Sampon osalta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei sillä miehistön palkalla ole mitään tekemistä tuleeko halvemmaksi, vai ei.
        Eiköhän se ole laivanhoitoyhtiö VG-Shippingin ja Kemin kaupungin kanssa tehdystä sopimukseta paljonko hyvittävät tuotosta. Sehn voi olla vaikka 10% kulujen ja verojen jälkeisestä tulosta.
        Kyllä nyt tulot pinenee Sampon osalta.

        Vuokramiehistön käyttö on hyvä asia.Mutta. Perusongelma säilyy: Sampo on edelleen ja jatkossakin satamayhtiön hallinnassa. Niinpä Sampon telakointi ym. kustannukset heikentävät satamayhtiön tulosta.
        Sampon siirtäminen erilliseen yhtiöön on edelleen tekemättä. Miksi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vuokramiehistön käyttö on hyvä asia.Mutta. Perusongelma säilyy: Sampo on edelleen ja jatkossakin satamayhtiön hallinnassa. Niinpä Sampon telakointi ym. kustannukset heikentävät satamayhtiön tulosta.
        Sampon siirtäminen erilliseen yhtiöön on edelleen tekemättä. Miksi?

        Sampon yhtiöittämisen esteenä on ollut ympärivuotinen mieshistö, jolle maksettiin palkkaa 12kk 4k työstä.

        Nyt miehistö vuokrataan vain silloin, kun on tarvetta ja tästä tulee noin 400000€ säästö vuositasolla. Tämä antaa mahdollisuuden siirtää Sampo erilliselle yhtiölle.

        Toisaalta Sampo voijatkaa satamankin omistuksessa, sillä uudellä järjestelyllä Sampo tuottaa satamalle voittoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei sillä miehistön palkalla ole mitään tekemistä tuleeko halvemmaksi, vai ei.
        Eiköhän se ole laivanhoitoyhtiö VG-Shippingin ja Kemin kaupungin kanssa tehdystä sopimukseta paljonko hyvittävät tuotosta. Sehn voi olla vaikka 10% kulujen ja verojen jälkeisestä tulosta.
        Kyllä nyt tulot pinenee Sampon osalta.

        Vuokramiehistö on 400000€ edullisempi, kuin vakituinen 12kk palkkaa 4kk työstä nauttiva miehistö.

        Enään ei oteta kesäsunnuntaisin aurinkoa Sampon kannella ylitöinä. Käsittämätöntä, että tällainen toiminta on katsottu läpi sormien Kemin satamassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sampon yhtiöittämisen esteenä on ollut ympärivuotinen mieshistö, jolle maksettiin palkkaa 12kk 4k työstä.

        Nyt miehistö vuokrataan vain silloin, kun on tarvetta ja tästä tulee noin 400000€ säästö vuositasolla. Tämä antaa mahdollisuuden siirtää Sampo erilliselle yhtiölle.

        Toisaalta Sampo voijatkaa satamankin omistuksessa, sillä uudellä järjestelyllä Sampo tuottaa satamalle voittoa.

        Esteenä ollut "ympäri uotinen miehistö." Niinkö? Jos näin on todellakin ollut,niin Sampon yhtiöittäminen on sitten helppo ja nopea toimenpide.
        Satamalaitos luopuu Samposta ilomielin,ainakin sen käsityksen on saanut kun edellinen satamajohtajakin otti loparit Sampo sotkujen takia.
        Ei Sampo kuulu satamalaitoksen toimenkuvaan mitenkään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Esteenä ollut "ympäri uotinen miehistö." Niinkö? Jos näin on todellakin ollut,niin Sampon yhtiöittäminen on sitten helppo ja nopea toimenpide.
        Satamalaitos luopuu Samposta ilomielin,ainakin sen käsityksen on saanut kun edellinen satamajohtajakin otti loparit Sampo sotkujen takia.
        Ei Sampo kuulu satamalaitoksen toimenkuvaan mitenkään.

        Ongelma on vaan ollut, että uudella yhtiöllä ei ole varaa ylläpitää miehistön suojatyöpaikkoja.

        Kun Sampo risteilee vain vajaan 4kk vuodesta ja tuloja tulee vain tuolta ajalta. Henkilöstökulut ovat olleet 800000€ vuodessa 7 hengen miehistöllä, mikä on ylivoimaisesti suurin kuluerä. Henkilöstökulut ovat syöneet 60% Sampon tuotoista.

        Huomionarvoista sekin, että jokaisella risteilyllä on mukana Kemin Matkailun henkilökuntaa enemmän, kuin Sampon miehistön jäseniä, eikä matkailun työntekijöille on järjestetty 12kk suojatyöpaikkoja vaan he ovat töissä ja saavat palkkaa vain ajalta jolloin heille on töitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Esteenä ollut "ympäri uotinen miehistö." Niinkö? Jos näin on todellakin ollut,niin Sampon yhtiöittäminen on sitten helppo ja nopea toimenpide.
        Satamalaitos luopuu Samposta ilomielin,ainakin sen käsityksen on saanut kun edellinen satamajohtajakin otti loparit Sampo sotkujen takia.
        Ei Sampo kuulu satamalaitoksen toimenkuvaan mitenkään.

        "Ei Sampo kuulu satamalaitoksen toimenkuvaan mitenkään. "

        Niin, kuuluuko vai ei? Sehän riippuu aivan siitä, mitä toimenkuvia Kemin Kaupunki 100% omistamalleen yhtiölle asettaa.

        Kaikkein paras tilanne olisi, jos Sampo pidettäisiin suoraan sataman omistuksessa, mutta eriytettäisiin omaksi liiketointa-alueeksi ja pidettäisiin erillinen kirjanpito ja tilinpäätös. Näin toimintaa olisi helpompi valvoa ilman turhia ylimäärisiä kustannuksia, mitä uuden yhtiön ylläpidosta koituisi.

        Toiminta jatkuisi kuten nytkin, eli satamalle jäisi Sampon ylläpito ja operointi. Matkailulle risteilyjen myynti, organisointi, ohjelmapalvelut, ravintolapalvelut ja oheistoiminnan järjestäminen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Ei Sampo kuulu satamalaitoksen toimenkuvaan mitenkään. "

        Niin, kuuluuko vai ei? Sehän riippuu aivan siitä, mitä toimenkuvia Kemin Kaupunki 100% omistamalleen yhtiölle asettaa.

        Kaikkein paras tilanne olisi, jos Sampo pidettäisiin suoraan sataman omistuksessa, mutta eriytettäisiin omaksi liiketointa-alueeksi ja pidettäisiin erillinen kirjanpito ja tilinpäätös. Näin toimintaa olisi helpompi valvoa ilman turhia ylimäärisiä kustannuksia, mitä uuden yhtiön ylläpidosta koituisi.

        Toiminta jatkuisi kuten nytkin, eli satamalle jäisi Sampon ylläpito ja operointi. Matkailulle risteilyjen myynti, organisointi, ohjelmapalvelut, ravintolapalvelut ja oheistoiminnan järjestäminen.

        "..eli satamalle jäisi Sampon ylläpito ja operointi." Siinäpä vasta matkailun märkä uni: "Kulut sulle,tulot mulle."
        Eikö juuri tällaisesta kuviosta irtipääseminen ollutkin loparit ottaneen,satamayhtiön kannattavuudesta huolta pitäneen satamajohtajan satamajohtajan tavoite?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "..eli satamalle jäisi Sampon ylläpito ja operointi." Siinäpä vasta matkailun märkä uni: "Kulut sulle,tulot mulle."
        Eikö juuri tällaisesta kuviosta irtipääseminen ollutkin loparit ottaneen,satamayhtiön kannattavuudesta huolta pitäneen satamajohtajan satamajohtajan tavoite?

        Oli, mutta esteeksi muodostui miehistö. Nythän tätä estettä ei enään ole, joten Sampo on mahdollista siirtää omaksi yhtiöksi tai suoraan matkailulle.

        En vaan näy mitään järkeä kaupunkonsernin lihottamisella uusilla yrityksillä, kun toiminta voidaan hoitaa nykyisten puitteissa. Uutta liiketoimintaa kun ei ole tulossa.


    • Anonyymi

      Kemin Satama Oy on jatkanut uuden satamajohtajan viran hakuaikaa lähes kolmella viikolla. Eikö tehtävään ollut vaatimuksia täyttävää hakijaa ? Satama on Kemille elintärkeä. Edessä on mm. mittavat investoinnit jne.... Taloudenhallinta ja muu Sataman toiminta pitää olla näpeissä. Mitään poliittisia kytkentöjä ei tarvita, vaan ainoastaan rautainen ammattitaito ja kyky tulla toimeen henkilöstön kanssa. Saa nähdä löytyykö, toivottavasti.

      https://www.keminsatama.fi/news-article/kemin-satama-oyn-toimitusjohtajan-hakua-on-jatkettu-2/

      • Anonyymi

        Pätevän ,ei siis sopivan, satamajohtajan saaminen Kemiin on kyllä vaikeaa. Kun edellinen, pätevä ja kyvykäs, satamajohtaja kyllästyi poliittisen ohjauksen suhmurointiin ja vedätykseen, ei yhtä pätevää Kemiin tule.
        Kun satamajohtajalta edellytetään taloudellisen tuloksen tekoa ja siinä vielä matkailuyhtiö säheltää sekoittamassa oikeaa liike toimintaa,niin kuka pätevä tuollaiseen johtajan pestiin tulee kun päteville on Oikeitakin töitä tarjolla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pätevän ,ei siis sopivan, satamajohtajan saaminen Kemiin on kyllä vaikeaa. Kun edellinen, pätevä ja kyvykäs, satamajohtaja kyllästyi poliittisen ohjauksen suhmurointiin ja vedätykseen, ei yhtä pätevää Kemiin tule.
        Kun satamajohtajalta edellytetään taloudellisen tuloksen tekoa ja siinä vielä matkailuyhtiö säheltää sekoittamassa oikeaa liike toimintaa,niin kuka pätevä tuollaiseen johtajan pestiin tulee kun päteville on Oikeitakin töitä tarjolla.

        Yle Perämeri uutisoi eilen, että virkaa on hakenut määräaikaan mennessä 13 pätevää hakijaa. Hakuaikaa kuitenkin jatkettiin, uutisen mukaan, kesälomien takia, jotta sellaisetkin voisivat hakea jotka eivät ilmoitusta nähneet.
        Kuka tuohon uskoo? Miten kävi Kivikon koulun rehtorin viran täyttämis- kuviossa? Samoin, miten kävi kaupungin lakimiehen viran täyttämisessä? Hakuilmoitukessa vaatimustasoa muutettiin, vaikka todella päteviä hakijoita ilmoittautui ensimmäisessä haussa?
        Tässä on taas ilmeisesti menossa kemiläinen virantäyttömenettely: saadaan sopiva henkilö virkaan, tietysti muodollisesti pätevä. Ja valitulla henkilöllä on todennäköisesti kiinteät siteet Kemiin. Etenkin sopiva poliittinen näkemys on vahva valintaperusteisiin vaikuttava tekijä kuten myös Kemi-lähtöisyys.


      • Anonyymi

        Uuden tirehtöörin valinta tehdään 19 päivä tätä kuuta. Saapa nähdä onko mahdollisissa uusissa tarjokkaissa se sopiva. Kaikki aiemmin hakeneet olivat tiedotteen mukaan päteviä, mutta puuttuiko se sopivuus? Mitähän lienee se tarkoittaakin?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Uuden tirehtöörin valinta tehdään 19 päivä tätä kuuta. Saapa nähdä onko mahdollisissa uusissa tarjokkaissa se sopiva. Kaikki aiemmin hakeneet olivat tiedotteen mukaan päteviä, mutta puuttuiko se sopivuus? Mitähän lienee se tarkoittaakin?

        Henkilön tulee olla muodollisesti pätevä. Eli kädestä talutettava.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Henkilön tulee olla muodollisesti pätevä. Eli kädestä talutettava.

        Veikkaukseni on edelleen SM....


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Veikkaukseni on edelleen SM....

        Hmmm. Tarkoitatko, että tuo ehkä valituksi tuleva henkilö on kemiläinen, vasemmistolainen kaupungin viranhaltija? Se kyllä sopisi kemiläiseen nimityskulttuuriin.
        Se on varmaa,että yksi Kemin sisäpiirin ulkopuolelta valittu satamajohtaja riitti Kemille. Hänhän yritti tehdä työnsä kuten ammattimiehen kuuluukin tehdä,sai tarpeekseen Kemin kuvioista ja lähti.


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Uuden tirehtöörin valinta tehdään 19 päivä tätä kuuta. Saapa nähdä onko mahdollisissa uusissa tarjokkaissa se sopiva. Kaikki aiemmin hakeneet olivat tiedotteen mukaan päteviä, mutta puuttuiko se sopivuus? Mitähän lienee se tarkoittaakin?

        Valitaanko ensin haastateltavat? Haastattelujen jälkeen kerrotaan kuka on valittu. Seuraava askel on, arvattavasti, valitsematta jääneen henkilön tekemä valitus. Perusteluinaan kattavampi työkokemus, vaativampi koulutus ja osoitettu kyvykkyys haettavan viran hoidossa.


    • Anonyymi

      Sopivalle henkilölle muutetaan kriteereitä , näin on tehty ennenkin .

    • Anonyymi

      Sampo seilaa ens talvena pääosin virolaismiehistöllä.
      Plussa on se, että hallitsevat paremmin englannin ja muita kieliä.
      Turkulainen vuokrayritys käärii voitot.

    • Anonyymi

      Ei ole näkynyt satamajohtajaksi hakijoiden nimiä julkisuudessa , vai eikö vieläkään löydy " SOPIVAA " joukosta ????? tuskin enää hakuaikaa jatketaan . Voidaanhan tämäkin tietenkin pitää salassa kuten moni muukin asia täällä IHMEKAUPUNGISSAmme . Edellinen ammatti- ja taloustaitoinen lähti pois . Kukas semmoinen täällä kauan viihtyisi .

      • Anonyymi

        Kyllä siihen haastattelujen perusteella sopiva löytyy. Kuten Lapin Kansassa tänään jo varoiteltiin, Oulun satama saattaa kaapata Kemin ja Lapin teollisuuden laivaukset. Oulussa on uusi syvä satama joka, Lapin Kansan mukaan, aloittaa jo ensi kuussa. Kemin satamahanke ei ole vielä edes lähtökuopissa,vaan kaikki on auki. Rahoitusta on lupailtu jopa pääministerin suulla,mutta muistetaan mitä tapahtui "vappusataselle."
        Kun Oulun satama on jo valmis ja sen kapasiteetti on riittävä, niin todennäköisesti Ajoksen väylän syventäminen ja sataman laajennus haudataan.
        Stora Enso ajaa jo nyt ns. "jätti rekoilla" Veitsiluodon tuotteita Ouluun. Mikä estää sitä ja muutakin teollisuutta laajentamasta tuotteidensa kuljettamista Oulun satamaan?
        Niinpä Kemin uudelta satama johtajalta ei haasteita puutu kun aloittaa virassaan. Kun vielä kemiläinen poliittinen ohjaus on erittäin myötämielinen Kemin matkailun tarvitsemien palveluiden täyttämiseen, saa siinä uusi satamajohtaja taiteilla tuloksen teon ja muiden kaupungin organisaatioiden tuomien paineiden välillä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä siihen haastattelujen perusteella sopiva löytyy. Kuten Lapin Kansassa tänään jo varoiteltiin, Oulun satama saattaa kaapata Kemin ja Lapin teollisuuden laivaukset. Oulussa on uusi syvä satama joka, Lapin Kansan mukaan, aloittaa jo ensi kuussa. Kemin satamahanke ei ole vielä edes lähtökuopissa,vaan kaikki on auki. Rahoitusta on lupailtu jopa pääministerin suulla,mutta muistetaan mitä tapahtui "vappusataselle."
        Kun Oulun satama on jo valmis ja sen kapasiteetti on riittävä, niin todennäköisesti Ajoksen väylän syventäminen ja sataman laajennus haudataan.
        Stora Enso ajaa jo nyt ns. "jätti rekoilla" Veitsiluodon tuotteita Ouluun. Mikä estää sitä ja muutakin teollisuutta laajentamasta tuotteidensa kuljettamista Oulun satamaan?
        Niinpä Kemin uudelta satama johtajalta ei haasteita puutu kun aloittaa virassaan. Kun vielä kemiläinen poliittinen ohjaus on erittäin myötämielinen Kemin matkailun tarvitsemien palveluiden täyttämiseen, saa siinä uusi satamajohtaja taiteilla tuloksen teon ja muiden kaupungin organisaatioiden tuomien paineiden välillä.

        Uuden, vasta valitun (?) satamajohtajan nimeä ei ole näkynyt. Uusi virka pitäisi ottaa vastaan parin viikon kuluttua. Valinta on osunut todella pätevään henkilöön, kun tutustumisaikaa ei näköjään tarvita.
        Tai sitten käy näin: virkaan on valittu Kemiläinen henkilö, joka " tuntee erittäin hyvin Kemin sataman toiminnot ja Kemin poliittisen johtamiskulttuurin. Lisäksi hänellä on hyvin myönteinen näkemys Kemin matkailun kehittämiseen ja uusien visioiden toteuttamiseen.
        Eli "hyvää haettiin mutta sopivin valittiin."


    • Anonyymi

      Mikähän on syy tätäkin piilotella . Vai onko tämäkin salaisuus , jota emme kerro .

      • Anonyymi

        Seon salaisuus,se on salaisuus...... kuten kaikki nykyään Kemissä. Mutta yliviisaiden päättäjien suureksi harmiksi kaikki näkyy nykyään netistä. Ja kun tyhmä kansa viitsii selailla sivuja niin kaikkihan sieltä löytyy.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Seon salaisuus,se on salaisuus...... kuten kaikki nykyään Kemissä. Mutta yliviisaiden päättäjien suureksi harmiksi kaikki näkyy nykyään netistä. Ja kun tyhmä kansa viitsii selailla sivuja niin kaikkihan sieltä löytyy.

        Kun valitun henkilön nimi julkistetaan, niin seuraavaksi on odotettavissa ,että joku "rannalle jääneistä" tekee valituksen. Siis sellainen henkilö tekee valituksen, jolla on selkeästi paremmat meriitit kuin valituksi tulleella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun valitun henkilön nimi julkistetaan, niin seuraavaksi on odotettavissa ,että joku "rannalle jääneistä" tekee valituksen. Siis sellainen henkilö tekee valituksen, jolla on selkeästi paremmat meriitit kuin valituksi tulleella.

        Pätevin on näköjään valittu. Hyvä niin.


    • Anonyymi

      Milloin julkistetaan uuden satamajohtajan nimi ???? ei ole mitään näkynyt .

    • Anonyymi

      Eli siis kuka pätevin on valittu ????

      • Anonyymi

        Joo! Olisi mukava kuulla nimi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo! Olisi mukava kuulla nimi.

        Mikäs kiire tässä on. Muutama päivä aikaa ja sitten uusi, kokenut ja pätevä mutta etenkin sopiva johtaja aloittaa vaativan pestinsä.
        Jos muut ehdot eivät täyttyisikään, niin (poliittinen) sopivuus virkaan kumoaa muut muodolliset puutteet.


    • Anonyymi

      Näyttää siltä , että ei ole vielä valittu . Mikä mättää ????

      • Anonyymi

        Asiassa mättää Kemin poliittinen, ummehtunut järjestelmä. Yksikään oman arvonsa tunteva, tehtävään pätevä ei suostu muovailtavaksi sätkynukeksi joka taipuu kuntapoliitikkojen pompoteltavaksi. Kun edellinen satamajohtaja lähti (lähetettiin) sen takia, ettei saanut hoitaa tehtäväänsä kuten pitää, niin kyllä tieto on levinnyt.
        Satamalaitoksella on edessään suuria haasteita. Niiden hoitamiseen ei ole liikaa aikaa vaan ne pitää saada liikkeelle pikaisesti.
        Mitä mahtanevat suuryhtiöiden johtajat ajatella tästä kemiläisestä johtamiskulttuurista? He varmasti tietävät tämänkin sotkun taustat joita ns"suuri yleisö" tiedä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Asiassa mättää Kemin poliittinen, ummehtunut järjestelmä. Yksikään oman arvonsa tunteva, tehtävään pätevä ei suostu muovailtavaksi sätkynukeksi joka taipuu kuntapoliitikkojen pompoteltavaksi. Kun edellinen satamajohtaja lähti (lähetettiin) sen takia, ettei saanut hoitaa tehtäväänsä kuten pitää, niin kyllä tieto on levinnyt.
        Satamalaitoksella on edessään suuria haasteita. Niiden hoitamiseen ei ole liikaa aikaa vaan ne pitää saada liikkeelle pikaisesti.
        Mitä mahtanevat suuryhtiöiden johtajat ajatella tästä kemiläisestä johtamiskulttuurista? He varmasti tietävät tämänkin sotkun taustat joita ns"suuri yleisö" tiedä.

        Kyllä suuri yleisökin on oppinut pikkuhiljaa tietämään. Ja uskoisin että se näkyy seuraavissa kunnallisvaaleissa.


    • Anonyymi

      Kyllä on leväperäistä asioiden hoitoa . Eletään kuin pellossa ilman vastuun ottoa .

      • Anonyymi

        Miten siellä pellossa eletään?


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Uusi satamajohtaja valittu. Ei tule politiikasta, joten hyvä valinta.

        https://yle.fi/uutiset/3-11002575

        Tulee puolustusvoimien palveluksesta. Toivottavasti laittaa kuriin koko Kemin virkakoneiston ja samantien päättäjille pikkasen sulkeista ja santsimarssia. Paras uutinen Kemistä vuosiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tulee puolustusvoimien palveluksesta. Toivottavasti laittaa kuriin koko Kemin virkakoneiston ja samantien päättäjille pikkasen sulkeista ja santsimarssia. Paras uutinen Kemistä vuosiin.

        Heh. Ai että sataman palkollinen oleva toimari laittaisi kuriin sataman omistajan?

        Jos toimityusjohtaja ei noudata omistajan tahtoa, niin toimitusjohtaja lähtee.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Heh. Ai että sataman palkollinen oleva toimari laittaisi kuriin sataman omistajan?

        Jos toimityusjohtaja ei noudata omistajan tahtoa, niin toimitusjohtaja lähtee.

        Otetaan käyttöön sota-ajan laki. Siinä ohitetaan kaikki turha byrokratia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Heh. Ai että sataman palkollinen oleva toimari laittaisi kuriin sataman omistajan?

        Jos toimityusjohtaja ei noudata omistajan tahtoa, niin toimitusjohtaja lähtee.

        Kiinnostavaa seurata, miten Kemin vasemmiston väki suhtautuu evp. upseeriin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiinnostavaa seurata, miten Kemin vasemmiston väki suhtautuu evp. upseeriin.

        Jospa onkin puna-armeijan upseeri?


    • Anonyymi

      Edellinen ainakin sai lähteä . Oli ilmeisesti liian pätevä talousihminen kun hoksasi jotain .

      • Anonyymi

        Olisiko yhtenä syynä lähtöön ollut tuo tämän päiväisen Lapin Kansan uutisen "Uutisanalyysi: Kemin matkailuyhtiö käyttää kaupungin satamaa vippikassana" kertoma asia? Ilmeisesti Rantsi halusi lopettaa tuollaisen toiminnan mutta sai siitä hyvästä lähtöpassit?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olisiko yhtenä syynä lähtöön ollut tuo tämän päiväisen Lapin Kansan uutisen "Uutisanalyysi: Kemin matkailuyhtiö käyttää kaupungin satamaa vippikassana" kertoma asia? Ilmeisesti Rantsi halusi lopettaa tuollaisen toiminnan mutta sai siitä hyvästä lähtöpassit?

        Olet ymmärtänyt aivan oikein...


      • Anonyymi

      • Anonyymi

      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Kyllä ne suurimmat jäävuoret mihin Rantsi törmäsi taisivat olla talon sisällä. Päättäjille tuotiin tietoon että henkilöstökulut Kemin Satamassa on kovimmat ja tehot heikoimmat. Iso tehtävä uudelle johtajan kun jostain pitäs vielä saada kasaan 30milj. investointeihin. Hyvä yritys vierittää ongelmat matkailun harteille.

    • Anonyymi

      Nyt siitä Sammosta hajosi kone. Turisteja kyyditään jollain saaristolaispaatilla. Kuinkahan paljon maksaa sijaispaatin vuokra ja Sammon koneremontti?

      • Anonyymi

        Sehän riippuu siitä mikä sieltä hajosi. Koko moottorin täydellinen kunnostus on kallista ja aikaa vievää. Puhutaan helposti sadoista tuhansista euroista. Ongelma Sampon kohdalla on varaosien saatavuus. Vähänkään spesifimmät osat täytyy teettää ja se maksaa.

        Viisainta olisi hoitaa nuo risteilyt jatkossa ostopalveluna, kuin ylläpitää yli 60-vuotiasta antiikkimurtajaa. Sampo risteilee 3-4 kuukautta vuodessa ja lopun aikaa seisoo toimettomana. Puhutaan kuitenkin iänvanhasta jäänmurtajasta, jonka ylläpito on kallista, joten risteilyistä saadut tuotot ei riitä edes tarvittavaan ylläpitoon, huoltoon ja korjauksiin.

        Vaikka kemiläiset Sampoa rakastavatkin, niin risteilystä maksavaa aasialaista turistia ei juurikaan kiinnosta millä paatilla sinne jäiden keskelle mennään uimaan vaan tärkeintä on se jäisen meren eksotiikka ja siitä maksetaan. Olisi aika jo luopua Samposta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sehän riippuu siitä mikä sieltä hajosi. Koko moottorin täydellinen kunnostus on kallista ja aikaa vievää. Puhutaan helposti sadoista tuhansista euroista. Ongelma Sampon kohdalla on varaosien saatavuus. Vähänkään spesifimmät osat täytyy teettää ja se maksaa.

        Viisainta olisi hoitaa nuo risteilyt jatkossa ostopalveluna, kuin ylläpitää yli 60-vuotiasta antiikkimurtajaa. Sampo risteilee 3-4 kuukautta vuodessa ja lopun aikaa seisoo toimettomana. Puhutaan kuitenkin iänvanhasta jäänmurtajasta, jonka ylläpito on kallista, joten risteilyistä saadut tuotot ei riitä edes tarvittavaan ylläpitoon, huoltoon ja korjauksiin.

        Vaikka kemiläiset Sampoa rakastavatkin, niin risteilystä maksavaa aasialaista turistia ei juurikaan kiinnosta millä paatilla sinne jäiden keskelle mennään uimaan vaan tärkeintä on se jäisen meren eksotiikka ja siitä maksetaan. Olisi aika jo luopua Samposta.

        Eipä luovuta Kemin RahaSamposta. Raha liikkuu ikkunoista ja ovista kuulemma. Suuntaa,mihin liikkuu.ei tosin kerrota.


    • Anonyymi

      Vanhatkin koneet vikaantuvat joskus,hyvä että homma toimii.

    • Anonyymi

      Kannattaa vaihella niitä konemiehiä ja antaa kesäks kenkää.

    Ketjusta on poistettu 11 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1641
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1263
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1244
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1156
    Aihe