Oppi vai elämä?

ortodoxi

Kumpi pelastaa ihmisen kristinuskon mukaan: oppi vai elämä?

Kumpi on tärkeämpää: tietää kaikki tieto ja ymmärtää oikein kaikki opetus vai elää Jumalan tahdon mukaan - rakastaa Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseään?

Mikä merkitys on sillä, miten kohtelet muita ihmisiä verrattuna siihen, miten tulkitset Raamatun kirjoituksista johdettuja oppeja?

Joku sai tähän asti kirjoittamastani viestistä aiheen aiheen korjata sanomaani tai präti nuhdella minua, koska vääristelen hänen mielestään totuutta sellaisena kuin se on Raamatusa esitetty.

Opetan mukamas tekojen kautta pelastumista, koska painotan elämää opin kustannuksella. Sehän avaa kaikki portit harhaopeille, kun ei pidetä tärkeänä oikean opin puolustamista ja sen mukaan... opettamista (oppi hyvin harvoin vaikuttaa mitään arkipäivän elämään - onpahan vain keino päteä muiden silmissä ja tuomita muita harhaoppisiksi ja väheksyä heitä ihmisinä).

Mitä jos puhunkin Kristuksen elämästä hänen valituissa palvelijoissaan? Eikö Raamattukin sano, että me pelastumme Hänen elämänsä kautta nyt, kun olemme sovitetut? Mitä jos hänen elämänsä puuttuu meistä ja koko uskovaisuutemme on pelkkää oppia: sen mukaan arviointia ja toisten ihmisten tuomitsemista tai hyväksymistä? Missä on silloin laupeus, ystävällisyys, hyvyys ja rakkaus?

Vaikka oppi ja elämä eivät sulje toisiaan pois, niin silti elämä on näistä kahdesta se tärkeämpi ja ainoa ehto sielun pelstaumisen kannalta Raamatun mukaan. Vaikka tietäisit kaiken ja olisit muiden opettaja, mutta sinulta puuttuisi rakkaus ja Kristuksen elämä, niin et voisi pelastua. Mieti tätä asiaa, jos olet tähän asti painottanut elämässäsi oikeaoppisuutta elämän kustannuksella.

Mieti vielä sitä, miten esimerkiksi kehitysvammaisena syntynyt ihminen voisi pitää totena kaiken sen opetuksen, jota sinä pidät tärkeänä ja jopa sielun pelastumisen ehtona? Entä pieni lapsi? Vaaditko omalta lapseltasi samaa opillista ymmärrystä kuin eriuskoisilta veljiltäsi?

Niin - lapset eivät osaa vielä erottaa oikeaa ja totuudellista opetusta väärästä, joten voit jatkaa hyvällä omallatunnolla "vääräoppisten" ja eriuskoisten tuomitsemista, koska "Pyhä Henki ei ole opettanut heitä", mutta sinua Hän on opettanut. Eikö tämä ole totuus sinusta, jos jaottelet ihmisiä pelastuneisiin ja kadotukseen joutuviin pelkän opillisen näkemyksen perusteella?

47

486

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sacramentum

      Pidät halpana Jumalan Sanan ja Herran Jeesuksen käskyt, jos väheksyt Herran itsensä asettamia sakramentteja, kastetta ja ehtoollista. Sakramentit eivätainoastaan vahvista Jumalan lapsen uskoa vaan ne myös vaikuttavat ja synnyttävät sitä, niin että lapsi saa kasteessa uskon, joka pelastaa hänet ja johtaa myöhemmässä elämässä pyhitykseen, mm. ehtoollisen kallisarvoisena pitämiseen ja siihen osallistumiseen Jumalan lahjana armon välittäjänä, sen sijaan, että ihminen yrittäisi itse pelastaa itsensä ja saada syntinsä anteeksi hyvien tekojensa ansiosta. Jumala on luvannut toimia sakramenttien kautta ja niiden aikana valittujen ja pyhien Jumalan lasten parhaaksi sekä sielun pelastamiseksi. Muuta ei tarvita, sillä Jumala itse vahvistaa uskon sakramenttien kautta ja se näkyy sitten arkielämässä pyhänä vaelluksena.

      • tyhjiärituaaleja

        Raamatussa ei ole sanaakaan sepustuksesi tueksi, siellä ei ole sakramentteja ei hypistellä rukousnauhoja eikä silitellä kastemekkoja vaaveille, eli laitappa tulppa tuohon reikään josta tuota soopaa liruttaa foorumille.


      • Mistä sinä sacramentum löydät Raamatusta, että Jumala vahvistaa uskon sakramenttien, eli kasteen ja ehtoollisen kautta? Jeesus vahvistaa itse suoraan uskoa ihmisissä, sekä käyttää enkeleitä työläisinä uskon vahvistamiseen.

        Ensin tulee usko, sen jälkeen voi sitten mennä ehtoolliselle ja ottaa kristillisen kasteen, mutta kaste ja ehtoollinen eivät ole uskon tulemiseksi ihmiseen välttämättömiä.


    • Olet tyypillinen harhaopettaja, kun korostat hyviä tekoja opin kustannuksella. Raamatun mukaan Kristuksen elämä meissä johtaa myös oikeaan opetukseen, joten me valistuneet kristityt emme lankea väkevään eksytykseen, jota sinä laittomuudellasi (opittomuus) edustat.

      Saanko kysyä, minkä lahkon edustaja mahdat olla? Vai oletko niitä villejä seurakunnan ulkopuolella vaanivia susia, jotka etsivät lampaita ruoakseen? Se selittää sen, miksi vaanit helluntailaisia, mutta et uskalla lähestyä Jumalan seurakuntaa naapuripalstalla.

    • Hyvä Pointti ! Jos emme ole Kristuksen Tuoksu eikä vaellamme niin kuin Hän vaelsi vaikka me puhumme että ollaan kristuksessa ja Kristus on meissä niin me huijaamme itseämme ja totuus ei ole meissä vaikka miten yritämme vakuuttaa toisia ja itsemme . Itse petos.

      • 1234567---

        Kuinka Jeesus vaelsi ? Hän meni tapansa mukaan sapattisin synägoogaan opettamaan ja samalla paransi sairaita. Seuraa Savis sinäkin Jeesusta.


      • novoimahoton
        1234567--- kirjoitti:

        Kuinka Jeesus vaelsi ? Hän meni tapansa mukaan sapattisin synägoogaan opettamaan ja samalla paransi sairaita. Seuraa Savis sinäkin Jeesusta.

        Koko Israelin kansa meni synagoogiin joissa Jeesuksen vastustajat eli FARISEUKSET OPETTIVAT . Jeesuskin oli varmaankin fariseusten puheenaiheena mutta niinkuin adventtikirkossakin, väärin arvioituna.
        Adventismia opetetaan adventtikirkoissa lauantaisin mutta se ei ole yhteismitallista Evankeljumin kaa.
        Vai väitätkö että synagoogaan meno oli se pyhä teko?


      • 1234567---
        novoimahoton kirjoitti:

        Koko Israelin kansa meni synagoogiin joissa Jeesuksen vastustajat eli FARISEUKSET OPETTIVAT . Jeesuskin oli varmaankin fariseusten puheenaiheena mutta niinkuin adventtikirkossakin, väärin arvioituna.
        Adventismia opetetaan adventtikirkoissa lauantaisin mutta se ei ole yhteismitallista Evankeljumin kaa.
        Vai väitätkö että synagoogaan meno oli se pyhä teko?

        Jeesus meni tapansa mukaan sapattisin synägoogaan opettamaan ja samalla paransi sairaita. Juutalaiset närkästyivät tästä ja pitivät Jeesusta sapatin kumoajana, syystä että Jeesus paransi sapattisin sairaita.
        Jeesus ei kumonnut sapattia, mutta teki sapatista ihmisläheisemmän parantamalla sairaita.

        Suurella osalla juutalaisia on vielä peite silmillä, sillä he eivät usko Jeesukseen. Suurella osalla niinkutsuttuja kristittyjä on vielä peite silmillä, eivätkä ymmärrä, että Jumalan antama sapatti tulee pitää pyhänäpäivänä myöskin Uudessaliitossa.


    • Jobinpostia

      Matt.16:27 Biblia (1776) Sillä Ihmisen Poika on tuleva enkeleittensä kanssa, ja silloin hän maksaa kellekin töittensä jälkeen. Job.34:11 Ps.62:13

    • siis

      1. Tess. 5:15
      Katsokaa, ettei kukaan kosta kenellekään pahaa pahalla, vaan pyrkikää aina tekemään hyvää toinen toisellenne ja kaikille.
      2. Tess. 3:12
      Semmoisia me käskemme ja kehoitamme Herrassa Jeesuksessa Kristuksessa, tekemään työtä hiljaisuudessa ja syömään omaa leipäänsä.
      Hepr. 10:9
      sanoo hän sitten: "Katso, minä tulen tekemään sinun tahtosi". Hän poistaa ensimmäisen, pystyttääkseen toisen.
      Hepr. 12:15
      ja pitäkää huoli siitä, ettei kukaan jää osattomaksi Jumalan armosta, "ettei mikään katkeruuden juuri pääse kasvamaan ja tekemään häiriötä", ja monet sen kautta tule saastutetuiksi,
      Hepr. 13:19
      Vielä hartaammin kehoitan teitä näin tekemään, että minut sitä pikemmin annettaisiin teille takaisin

    • Kirjakääröt

      2Kor.5:10 Biblia (1776) Sillä meidän kaikkein pitää ilmestyvän Kristuksen tuomio-istuimen eteen, että jokainen sais senjälkeen mitä hän ruumiissansa tehnyt on, olkoon se hyvä eli paha. Kirjoitetaan: tuomioistuimen, saisi, sen jälkeen.

    • Agape.rakkaus

      Opettajien tulee opettaa kaikki opit väärin. Silloin menee hyvin kun rakastaa, näin helppoa se on.

    • capiche

      Ei kumpikaan. Opilla ja teoilla ei voi ansaita taivasosuutta. Pelastus tulee yksin armosta Jeesuksen sovitustyön kautta.

      Raamatun sanaan perustuvaa oppia ei voi kuitenkaan väheksyä, sillä kestävä usko rakentuu Jumalan sanalle. Raamattu opettaa myös, että usko ilman tekoja on kuollut. Ja että puhdas ja tahraton jumalanpalvelus Jumalan ja Isän silmissä on käydä katsomassa orpoja ja leskiä heidän ahdistuksessaan ja varjella itsensä niin, ettei maailma saastuta. Nämä kaikki ovat osa kristityn elämää.

      • usko.ei.kuollutta

        Usein olen käynyt leskiä tapaamassa. Olen tehnyt myöskin hyviä tekoja lähimmäisille.


    • henkipelastaa

      Ei meitä velvoiteta vaeltamaan kuten Jeesus vaelsi. Eivät opetuslapsetkaan pystyneet siihen, vaikka Jeesus oli heidän seurassaan. Silti he olivat uskosta aivan yhtä pihalla kuin Jeesusta sapattirikkomusten vuoksi vihaavat fariseukset.

      Meidän uskonelämämme luo ja meidät pelastaa yksin Pyhä Henki. Ilman sitä olemme niitä pilvenhattaroita, joita tuuli ajaa, joista Paavali kirjoittaa ihmisistä, jotka saivartelevat farisealaisessa opissa.

      Ja siitä armosta me saamme Pyhän Hengen sekä armolahjat. Emme voi sitä ostaa, omilla teoilla ansaita tai saada opista palkintona. Se on sitä armoa minkä vuoksi meidän ei käy kerskaaminen.

      Pelkkä armoa sanana ei pelasta yhtään ketään.

    • TarvitaanTervettäOppia

      ( Joh. 7:1.- 8:1.) Joh. 7:16. Jeesus vastasi heille ja sanoi: "Minun oppini ei ole minun, vaan hänen, joka on minut lähettänyt. 17. Jos joku tahtoo tehdä hänen tahtonsa, tulee hän tuntemaan, onko tämä oppi Jumalasta, vai puhunko minä omiani..."

      ( Room.6:1.- 23.) Room. 6:17.".. Mutta kiitos Jumalalle, että te, jotka ennen olitte synnin palvelijoita, nyt olette tulleet sydämestänne kuuliaisiksi sille opin muodolle, jonka johtoon te olette annetut,..."


      "...olisi kykenevä sekä neuvomaan terveellä opilla että kumoamaan vastaansanojain väitteet....."
      ( Tiit.1: 5.-9.) Tiit.1: 7.".. Sillä seurakunnan kaitsijan on, niinkuin Jumalan huoneenhaltijan tulee, oltava nuhteeton, ei itserakas, ei pikavihainen, ei juomari, ei tappelija, ei häpeällisen voiton pyytäjä, 8. vaan vieraanvarainen, hyvää rakastava, maltillinen, oikeamielinen, pyhä, itsensähillitseväinen; 9. hänen tulee pysyä kiinni opinmukaisessa, luotettavassa sanassa, että olisi kykenevä sekä neuvomaan terveellä opilla että kumoamaan vastaansanojain väitteet...."

      (Tiit.2:1.-15. ) Tiit.2:1.Mutta sinä puhu sitä, mikä terveeseen oppiin soveltuu:........................ 15. Puhu tätä ja kehoita ja nuhtele kaikella käskyvallalla. Älköön kukaan sinua halveksiko..."

      ( 1.Tim. 6:1.-21.) 1.Tim.6: 1.".... ettei Jumalan nimi ja oppi tulisi häväistyksi.............3. Jos joku muuta oppia opettaa eikä pitäydy meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen terveisiin sanoihin eikä siihen oppiin, joka on jumalisuuden mukainen,. 4. niin hän on paisunut eikä ymmärrä mitään, vaan on riitakysymyksien ja sanakiistojen kipeä, joista syntyy kateutta, riitaa, herjauksia, pahoja epäluuloja,.."

      Ef.4: 14."... ettemme enää olisi alaikäisiä, jotka ajelehtivat ja joita viskellään kaikissa opintuulissa ja ihmisten arpapelissä ja eksytyksen kavalissa juonissa;..."

      ( Ef.4:7.- 16. ) Ef.4: 7. Mutta itsekullekin meistä on armo annettu Kristuksen lahjan mitan mukaan. 8. Sentähden on sanottu: "Hän astui ylös korkeuteen, hän otti vankeja saaliikseen, hän antoi lahjoja ihmisille".....................11. Ja hän antoi muutamat apostoleiksi, toiset profeetoiksi, toiset evankelistoiksi, toiset paimeniksi ja opettajiksi, 12. tehdäkseen pyhät täysin valmiiksi palveluksen työhön, Kristuksen ruumiin rakentamiseen, 13. kunnes me kaikki pääsemme yhteyteen uskossa ja Jumalan Pojan tuntemisessa, täyteen miehuuteen, Kristuksen täyteyden täyden iän määrään, 14. ettemme enää olisi alaikäisiä, jotka ajelehtivat ja joita viskellään kaikissa opintuulissa ja ihmisten arpapelissä ja eksytyksen kavalissa juonissa; 15. vaan että me, totuutta noudattaen rakkaudessa, kaikin tavoin kasvaisimme häneen, joka on pää, Kristus, 16. josta koko ruumis, yhteen liitettynä ja koossa pysyen jokaisen jänteensä avulla, kasvaa rakentuakseen rakkaudessa sen voiman määrän mukaan, mikä kullakin osalla on...."

    • tarvitsemmeuskonelämän

      Mutta mitä me noilla jakeilla ja sillä terveellä opilla teemme ellei meillä ole Pyhää Henkeä?

      Olemme vain sanakiistojen kipeitä?

      Mitä se meitä uskonelämässä auttaa. Netissä voi höpistä ja olla omaavinaan oikein ja hyvän opin, mutta siihen se sitten jääkin.

      Armon Henki luo meille elämän. Se muuttaa sanan lihaksi meissä, tuo mukanaan armolahjat. Ja kun ne ovat armolahjoja, nimenomaan armolahjoja, ei niitä saa oikeaa oppia latelemalla, vaan Jumala lahjoittaa ne sille, kuka ei ole pöyhkeä ja tietävinään kaikkea.

      Ilman lihaksi tullutta sanaa meillä ei ole uskonelämää. Ilman sitä olemme fariseuksia ja publikaaneja, jotka pystyvät osoittamaan sormella, mutta eivät elämään asioita todeksi.

    • Lähetyshiippakuntalainen

      Sakramentit ovat Uudessa Testamentissa. Kaste ja ehtoollinen.

      • dwe

        Kaste ja ehtoollinen ovat Uudessa Testamentissa mutta niitä ei siellä nimitetä sakramenteiksi. Ihmiset ovat tehneet niistä sakramentteja.


      • JeshuaisKing

        Samaa sarjaa jaksaa eri otsikon alla, joten sama vastauskin.

        "Sakramentit" ovat katolisen kirkon keksimiä rituaaleja, jotka on irroitettu omiksi teoiksi, joiden kautta ihminen muka yksistään pelastuisi. Saman hapatuksen ovat luterilaiset omineet.
        Niitä ei voida erottaa asiayhteydestään ja tehdä oppia, kuten kirkot ovat tehneet.

        Vaikka sinut kastettaisiin joka ainoa päivä, ja ottaisit ehtoollisen joka ainoa päivä, niin et sinä pelastu, jos sinulta puuttuu Jeesuksen ristinkuoleman kautta saatu uudestisyntyminen, veren pesu.

        Ehtikö toinen ryöväreistä käydä kasteella ja ehtollisella, ja silti Jeesus sanoi, että tänä päivänä he olisivat yhdessä Jeesuksen kanssa, kun toinen meni kadotukseen? Ja mitä veikkaat, oliko ryöväri kastettu lapsena ja pelastui sen takia?


      • capiche
        dwe kirjoitti:

        Kaste ja ehtoollinen ovat Uudessa Testamentissa mutta niitä ei siellä nimitetä sakramenteiksi. Ihmiset ovat tehneet niistä sakramentteja.

        Miten sen nyt taas henkarista vääntäisi.

        Koska Pyhä, eli Jeesus itse, käski seuraajiaan kastamaan ja nauttimaan ehtoollista, niin nämä toimitukset ovat luonnollisesti kristityille myös pyhiä. Ja pyhä toimitus on latinaksi sacramentum, kreikaksi mysterion ja suomeksi myös sakramentti.

        Sanaa sacramentum käytettiin latinassa myös muista arvokkaista toimituksista, esim. sotilasvalasta. Kyse on siis vain sanasta, jolla kuvataan toimituksen arvokkuutta ja pyhyyttä. Sakramentti sanan käytöstä kiistely on ajan hukkaa. Toimituksen pyhyys ei nimittäin muutu käytti siitä latinalaisperäistä sanaa sakramentti tai ei.

        Joku aiemmassa keskustelussa arvosteli sitäkin, että ehtoollisesta puhutaan pyhänä toimituksena. Mikä kristityille on enää pyhää, jos Jeesuksen sovitustyön muistelukaan ei sitä enää ole?


      • capiche
        capiche kirjoitti:

        Miten sen nyt taas henkarista vääntäisi.

        Koska Pyhä, eli Jeesus itse, käski seuraajiaan kastamaan ja nauttimaan ehtoollista, niin nämä toimitukset ovat luonnollisesti kristityille myös pyhiä. Ja pyhä toimitus on latinaksi sacramentum, kreikaksi mysterion ja suomeksi myös sakramentti.

        Sanaa sacramentum käytettiin latinassa myös muista arvokkaista toimituksista, esim. sotilasvalasta. Kyse on siis vain sanasta, jolla kuvataan toimituksen arvokkuutta ja pyhyyttä. Sakramentti sanan käytöstä kiistely on ajan hukkaa. Toimituksen pyhyys ei nimittäin muutu käytti siitä latinalaisperäistä sanaa sakramentti tai ei.

        Joku aiemmassa keskustelussa arvosteli sitäkin, että ehtoollisesta puhutaan pyhänä toimituksena. Mikä kristityille on enää pyhää, jos Jeesuksen sovitustyön muistelukaan ei sitä enää ole?

        Sakramenttien sisällön erilaiset tulkinnat eivät tietenkään vähennä toimitusten pyhyyttä, eli sakramentillisuutta. Ne ovat vain eri tulkintoja. Niistä voi tietenkin tapella vaikka verissä päin, jos luulee siten kirkkaamman kruunun tulevan.

        Loppupeleissä luterilainen, ortodoksi tai katolilainenkin tietää pelastuvansa yksin Jeesuksen sovitustyön kautta. Jos tämä ei mene helluntailaisen kaaliin, niin kyseessä on puhdas tietämättömyys.


      • frrrrrrrrrrr
        capiche kirjoitti:

        Sakramenttien sisällön erilaiset tulkinnat eivät tietenkään vähennä toimitusten pyhyyttä, eli sakramentillisuutta. Ne ovat vain eri tulkintoja. Niistä voi tietenkin tapella vaikka verissä päin, jos luulee siten kirkkaamman kruunun tulevan.

        Loppupeleissä luterilainen, ortodoksi tai katolilainenkin tietää pelastuvansa yksin Jeesuksen sovitustyön kautta. Jos tämä ei mene helluntailaisen kaaliin, niin kyseessä on puhdas tietämättömyys.

        Puhutko sinä nyt uskovista luterilaisista vaiko kaikista luterilaisista?


    • niiihhh

      Ei pelasta oppi eikä elämä, Jeesus pelastaa.

      • ViljaI

        Mutta jos oppi ja elämä ei ole sopusoinnussa Jumalan tahdon kanssa, miten Jeesus voisi pelastaa? "Ei jokainen, joka sanoo: "Herra Herra mene taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon." Näin sanoi Jeesus itse. Mikä on taivaallisen Isän tahto?


    • vastaus

      Ekumeenista liikettä on pyritty saamaan aikaan 1900- luvulla, mutta siinä ei ole onnistuttu. Siinä on hyvin paljon kiistanaiheita, kuten evoluutio, abortti, homosekseksuaalisuus ja naispappeus jakavat edelleen kirkkoja. Joissakin osissa kristikuntaa kirkkojen johtajat yrittävät saattaa yhteen ihmisiä eri haaroista Vähättelemällä erimielisyyttä aiheuttavien oppien merkitystä.
      Tällainen menettely ei kuitenkaan missään tapauksessa yhdistä jakautuneita uskontoja, vaan jättää ihmisen uskon hataralle pohjalle.
      Jeesus itse sanoi:"Te tulette tuntemaan totuuden ja totuus vapauttaa teidät" Ei voi olla montaa eri totuutta. On vain yksi.

      • capiche

        Ekumenian tarkoitus ei ole koskaan ollut kirkkokuntien oppien yhdistäminen, vaan pikemminkin toisiinsa tutustuminen ja ennakkoluulojen häivyttäminen.


      • capiche kirjoitti:

        Ekumenian tarkoitus ei ole koskaan ollut kirkkokuntien oppien yhdistäminen, vaan pikemminkin toisiinsa tutustuminen ja ennakkoluulojen häivyttäminen.

        Ekumenian tarkoitus on eksyttää jopa Jumalan valittuja, niin että heidät saataisiin uskomaan Jumalan tahdon mukaisen elämän ja opetuksen olevan merkityksettömiä sielun pelastumisen kannalta. Ekumeenikot ovat tyypillisiä liberaaliteologeja, joille kelpaa mikä tahansa usko tai millainen elämä tahansa (väärän armon opettajat) ja ihminen pelastuu silti.

        Näin eivät profeetat, Jeesus Kristus ja apostolit opettaneet.

        Jos tahdot pelastua, niin sinun tulee pitää kiinni profeettojen, Herran Jeesuksen ja apostolien sanoista ja elää niiden mukaan. Jos et sitä tee, niin olet joutuva kadotukseen, vaikka pitäisit totena syntien sovituksen Kristuksen uhrin ja kuolleista heräämisen kautta. Pelkkä totena pitäminen ei ketään pelasta: vain Isän Jumalan tahdon tekeminen pelastaa ja sen on kirjoitettu selvästi Raamattuun.


    • MustepullollaPäähän

      Oppi pelastaa. Se, mihin me uskomme. Mihin tahansa ja millä tahansa tavalla uskominen ei pelasta. On tunnettava pelastava oppi, eli Raamatun sana, josta on kristityille laadittu selkeä opillisuus, jota tyhmäkin voi seurata.

      Elämämme ei meitä pelasta. Siinä olisikin hutera perustus pelastukselle! Me emme pelastu omien tekojemme eli elämämme kautta. Maailma on nähnyt monenlaista "pylväspyhimystä".

      Oikea usko Jumalaan, Jeesukseen ja Pyhään Henkeen pelastaa. Perkelettäkään väheksymättä: se siimahäntä on aina meitä kärkkymässä. Vaarallisimmillaan se on valkoisena, väärän opin edustajana.

      Oikea oppi löytyy helppotajuisimmin Lutherin kirjoituksista, esim. Vähäkatekismuksesta ja Mannasta, enkä tarkoita näitä tämän päivän katekismusväärennöksiä.

      • hännätön

        Vähäkatekismus on ristiriidassa Raamatun opetusten kanssa ja on ihmisten laatima teos.
        Olisiko se juuri 'siimahännän' aikaansaama? Kyllä, jos sen opetukset eivät perustu Raamattuun.


      • TotuusVapauttiHelareista

        Ristiriidassa Raamatun kanssa?
        Osoita kohdat tai pidän sinua pelkkänä helluntailaisena valehtelijana.

        Teillä on aina noita heittoja, väittämiä, joista te ette kanna vastuuta vaan lakaisette valheitanne ja vieläkin pahgempia rikoksianne nk. maton alle, kuten te itse sanotte. Kuten Raamatun kanssa ristiriidassa olevat väärät profetiat, eli PH:n pilkat. Helluntailainen ei voi pelastua, sillä jäsenyydellänne ja puheillanne / valheillanne te annatte tukenne kaikelle tälle toiminnalle, jopa ihan maallisestikin tuomittaville rikoksillenne. (Jeesuksenne ja "Jumalan seurakunnan" nimissä tehdyt talousrikoksenne, seksuaalirikoksenne, muut väkivaltarikoksenne...)

        Helluntailaisessa kodissani, aiemmin luterilaiset vanhempani, lähinnä äiti, väitti minulle luterilaisen kirkon opettavan, että kaste pelastaa. Seurakunnassa kuulin paljon muitakin väitteitä. Kun lopulta ymmärsin, että helluntailaiset olivat ne, jotka valehtelivat, erosin teistä ja liityin kirkkoon. Aloin lukea katekismusta ja muita tekstejä.

        Huomasin jo pian ettei minulle oltu hellareissa valehdeltu luterilaisista ja kristityistä yleensäkin vain yhdessä tai kahdessa kohdin, vaan koko tarina oli puppua.

        Totuus vapautti.


      • hännätön
        TotuusVapauttiHelareista kirjoitti:

        Ristiriidassa Raamatun kanssa?
        Osoita kohdat tai pidän sinua pelkkänä helluntailaisena valehtelijana.

        Teillä on aina noita heittoja, väittämiä, joista te ette kanna vastuuta vaan lakaisette valheitanne ja vieläkin pahgempia rikoksianne nk. maton alle, kuten te itse sanotte. Kuten Raamatun kanssa ristiriidassa olevat väärät profetiat, eli PH:n pilkat. Helluntailainen ei voi pelastua, sillä jäsenyydellänne ja puheillanne / valheillanne te annatte tukenne kaikelle tälle toiminnalle, jopa ihan maallisestikin tuomittaville rikoksillenne. (Jeesuksenne ja "Jumalan seurakunnan" nimissä tehdyt talousrikoksenne, seksuaalirikoksenne, muut väkivaltarikoksenne...)

        Helluntailaisessa kodissani, aiemmin luterilaiset vanhempani, lähinnä äiti, väitti minulle luterilaisen kirkon opettavan, että kaste pelastaa. Seurakunnassa kuulin paljon muitakin väitteitä. Kun lopulta ymmärsin, että helluntailaiset olivat ne, jotka valehtelivat, erosin teistä ja liityin kirkkoon. Aloin lukea katekismusta ja muita tekstejä.

        Huomasin jo pian ettei minulle oltu hellareissa valehdeltu luterilaisista ja kristityistä yleensäkin vain yhdessä tai kahdessa kohdin, vaan koko tarina oli puppua.

        Totuus vapautti.

        En ole helluntailainen ja tunnen Raamatun opetukset. Mutta sekä helluntailaisissa, että luterilaisissa opetetaan kolmiyhteistä Jumalaa, josta katekismuskin opettaa. Se on yksi sen opetuksista, joka ei perustu Raamattuun. Tutkipa oppia Raamatun valossa.


    • Jos rikot Jumalan tahtoa vastaan, niin et voi pelastua. Vain ne saavat iankaikkisen elämän, jotka tekevät meidän taivaallisen Isämme tahdo. Näin on kirjoitettu. Laittomuuden tekijät ja Jeesuksen käskyjen halveksujat yrittävät laventaa sitä kaitaa tietä, joka johtaa ikuiseen elämään.

      • Jos tahdot pelastua, niin

        - tee meidän taivaallisen Isämme tahto ja noudata sitä
        - pidä Jeesuksen Kristuksen sanat ja käskyt
        - pidä pyhänä kaste ja usko, että Jumala pelastaa kastetut uskovaiset
        - pidä pyhänä Herran muisto- ja rakkaustaeria (ehtoollinen) ja osallistu siihen puhtain sydämin sekä vilpittömin mielin (älä tee syntiä)
        - pese pyhien jalkoja ja harrasta vieraanvaraisuutta
        - noudata sapatin käskyä, sillä sapatin käskyä rikkovat eivät voi pelastua Raamatun pyhien kirjoitusten mukaan
        - käy katsomassa yksinäisiä, leskiä ja orpoja heidän ahdistuksessaan
        - auta köyhiä mahdollisuuksiesi mukaan
        - älä laiminlyö seurakuntasi kokoontumisia


      • oppi kirjoitti:

        Jos tahdot pelastua, niin

        - tee meidän taivaallisen Isämme tahto ja noudata sitä
        - pidä Jeesuksen Kristuksen sanat ja käskyt
        - pidä pyhänä kaste ja usko, että Jumala pelastaa kastetut uskovaiset
        - pidä pyhänä Herran muisto- ja rakkaustaeria (ehtoollinen) ja osallistu siihen puhtain sydämin sekä vilpittömin mielin (älä tee syntiä)
        - pese pyhien jalkoja ja harrasta vieraanvaraisuutta
        - noudata sapatin käskyä, sillä sapatin käskyä rikkovat eivät voi pelastua Raamatun pyhien kirjoitusten mukaan
        - käy katsomassa yksinäisiä, leskiä ja orpoja heidän ahdistuksessaan
        - auta köyhiä mahdollisuuksiesi mukaan
        - älä laiminlyö seurakuntasi kokoontumisia

        Ihan kiitettävän pituisen listan olet laatinut mitä meidän tulee tehdä, jos tahdomme pelastua.
        Oletko varma, ettei listastasi jäänyt puuttumaan mitään?
        Entäpä, jos lista todellisuudessa jatkuukin loputtomiin emmekä silti ole tehneet tarpeeksi!?

        Jos tahdot pelastua, niin
        ÄLÄ TUO MITÄÄN JEESUKSEN KRISTUKSEN RINNALLE - HÄNEN LISÄKSEEN!
        Ymmärrätkö, että noissa kaikissa, ylimmäisestä alimmaiseen, listasi kohdassa OLEMME KERTAKAIKKISEN PUUTTUVAISET?
        YKSIN JEESUS KRISTUS MEIDÄT PELASTAA.

        "Sillä armosta te olette pelastetut USKON KAUTTA. Ette itsenne kautta. Se on JUMALAN LAHJA. Ette tekojen kautta, ettei kukaan kerskaisi".


      • Saviseutulainen kirjoitti:

        Ihan kiitettävän pituisen listan olet laatinut mitä meidän tulee tehdä, jos tahdomme pelastua.
        Oletko varma, ettei listastasi jäänyt puuttumaan mitään?
        Entäpä, jos lista todellisuudessa jatkuukin loputtomiin emmekä silti ole tehneet tarpeeksi!?

        Jos tahdot pelastua, niin
        ÄLÄ TUO MITÄÄN JEESUKSEN KRISTUKSEN RINNALLE - HÄNEN LISÄKSEEN!
        Ymmärrätkö, että noissa kaikissa, ylimmäisestä alimmaiseen, listasi kohdassa OLEMME KERTAKAIKKISEN PUUTTUVAISET?
        YKSIN JEESUS KRISTUS MEIDÄT PELASTAA.

        "Sillä armosta te olette pelastetut USKON KAUTTA. Ette itsenne kautta. Se on JUMALAN LAHJA. Ette tekojen kautta, ettei kukaan kerskaisi".

        Jos et vielä sitä tiedä, niin Kristus asuu valittujen sydämissä ja vaikuttaa kaikkien noiden asioiden pitämisen (Jumalan Sanan tottelemisen). On tietysti mahdollista, että olet vielä pieni lapsi Kristuksessa etkä ole kasvanut kaiken hänen tahtonsa tekemiseen, mutta lopputulos on se, että me olemme tässä maailmassa sellaisia kuin hän on, emmekä pelkää enää rangaistusta.

        1.Johanneksen kirje:
        4:17 Näin on rakkaus tullut täydelliseksi meissä, että meillä olisi turva tuomiopäivänä; sillä sellainen kuin hän on, sellaisia mekin olemme tässä maailmassa.
        4:18 Pelkoa ei rakkaudessa ole, vaan täydellinen rakkaus karkoittaa pelon, sillä pelossa on rangaistusta; ja joka pelkää, se ei ole päässyt täydelliseksi rakkaudessa.

        Miten on sinun laitasi? Elätkö vielä synnissä ja pelkäät rangaistusta vai turvaatko väärään armoon, jossa luulet saavasi syntisi anteeksi, vaikka jatkat tahallaan niissä elämistä?

        Oletko sellainen kuin Kristus on vai elätkö vielä synneissäsi ja olet "vanha Aatami", lihan vallassa elävä syntinen sieluparka, joka kaipaa mielenuudistusta ja Pyhän Hengen läsnäoloa, jotta sinusta tulisi sellainen kuin Jeesus Kristus on, ja sellainen, jollaisia me hänen todelliset seuraajansa olemme?


      • Saviseutulainen kirjoitti:

        Ihan kiitettävän pituisen listan olet laatinut mitä meidän tulee tehdä, jos tahdomme pelastua.
        Oletko varma, ettei listastasi jäänyt puuttumaan mitään?
        Entäpä, jos lista todellisuudessa jatkuukin loputtomiin emmekä silti ole tehneet tarpeeksi!?

        Jos tahdot pelastua, niin
        ÄLÄ TUO MITÄÄN JEESUKSEN KRISTUKSEN RINNALLE - HÄNEN LISÄKSEEN!
        Ymmärrätkö, että noissa kaikissa, ylimmäisestä alimmaiseen, listasi kohdassa OLEMME KERTAKAIKKISEN PUUTTUVAISET?
        YKSIN JEESUS KRISTUS MEIDÄT PELASTAA.

        "Sillä armosta te olette pelastetut USKON KAUTTA. Ette itsenne kautta. Se on JUMALAN LAHJA. Ette tekojen kautta, ettei kukaan kerskaisi".

        Se, että ihminen on pelastunut armosta, ei anna ihmiselle lupaa tehdä syntiä tai elää synnissä. Sen sijaan armo kasvattaa valittua ja pyhää Jumalan lasta pois synnistä niin että voimme todistaa Jumalan Sanana tämän seuraavan Paavalin kirjeen sanoman:

        Tiituksen kirje:
        2:11 Sillä Jumalan armo on ilmestynyt pelastukseksi kaikille ihmisille
        2:12 ja kasvattaa meitä, että me, hyljäten jumalattomuuden ja maailmalliset himot, eläisimme siveästi ja vanhurskaasti ja jumalisesti nykyisessä maailmanajassa,
        2:13 odottaessamme autuaallisen toivon täyttymistä ja suuren Jumalan ja Vapahtajamme Kristuksen Jeesuksen kirkkauden ilmestymistä,
        2:14 hänen, joka antoi itsensä meidän edestämme lunastaakseen meidät kaikesta laittomuudesta ja puhdistaakseen itselleen omaisuudeksi kansan, joka hyviä tekoja ahkeroitsee.

        Paavali seurueineen kerskasi Jumalan tahdon tekemisestä, mutta voitko kerskata samasta, saviseutulainen? Minä voin, sillä en tee syntiä eikä sellainen astu edes mieleeni, koska olen pyhittänyt itseni kokonaan palvelemaan Jumalaa, meidän Isäämme, ja niin on jokainen, joka tahtoo koko sydämestään seurata Jeesusta ja tehdä Jumalan tahdon omassa elämässään.

        Ettet vain olisi sellainen pahennusta herättävä liberaaliteologi, jollaisia seurakunnat ovat täynnä tänä päivänä?


      • oppi kirjoitti:

        Se, että ihminen on pelastunut armosta, ei anna ihmiselle lupaa tehdä syntiä tai elää synnissä. Sen sijaan armo kasvattaa valittua ja pyhää Jumalan lasta pois synnistä niin että voimme todistaa Jumalan Sanana tämän seuraavan Paavalin kirjeen sanoman:

        Tiituksen kirje:
        2:11 Sillä Jumalan armo on ilmestynyt pelastukseksi kaikille ihmisille
        2:12 ja kasvattaa meitä, että me, hyljäten jumalattomuuden ja maailmalliset himot, eläisimme siveästi ja vanhurskaasti ja jumalisesti nykyisessä maailmanajassa,
        2:13 odottaessamme autuaallisen toivon täyttymistä ja suuren Jumalan ja Vapahtajamme Kristuksen Jeesuksen kirkkauden ilmestymistä,
        2:14 hänen, joka antoi itsensä meidän edestämme lunastaakseen meidät kaikesta laittomuudesta ja puhdistaakseen itselleen omaisuudeksi kansan, joka hyviä tekoja ahkeroitsee.

        Paavali seurueineen kerskasi Jumalan tahdon tekemisestä, mutta voitko kerskata samasta, saviseutulainen? Minä voin, sillä en tee syntiä eikä sellainen astu edes mieleeni, koska olen pyhittänyt itseni kokonaan palvelemaan Jumalaa, meidän Isäämme, ja niin on jokainen, joka tahtoo koko sydämestään seurata Jeesusta ja tehdä Jumalan tahdon omassa elämässään.

        Ettet vain olisi sellainen pahennusta herättävä liberaaliteologi, jollaisia seurakunnat ovat täynnä tänä päivänä?

        >>Paavali seurueineen kerskasi Jumalan tahdon tekemisestä, mutta voitko kerskata samasta, saviseutulainen? Minä voin, sillä en tee syntiä eikä sellainen astu edes mieleeni, koska olen pyhittänyt itseni kokonaan palvelemaan Jumalaa, meidän Isäämme, ja niin on jokainen, joka tahtoo koko sydämestään seurata Jeesusta ja tehdä Jumalan tahdon omassa elämässään.<<

        Minä en voi enkä tahdo kerskata muusta kuin JEESUKSESTA KRISTUKSESTA.
        Syntinen olen ja joka päivä joudun huomaamaan tekeväni ajatuksin, asentein - kaikkineni Jumalan tahtoa vastaan.
        Jumalan armosta saan kuitenkin joka päivä turvata yksin Jeesukseen Kristukseen ja Hänen verensä PUHDISTAVAAN VOIMAAN.


        -

        Paavali oli ennen kääntymistään ollut vahva ihminen, joka oli pystynyt suurenmoisiin saavutuksiin. Kristuksen edessä hänestä oli tullut syntisistä suurin, joka tarvitsi vain armoa. Ennen hänet omat tekonsa nostivat hänet korkeuksiin, nyt hän oli kokonaan Kristuksen sovittavan teon varassa. Hän tarvitsi aina enenevää armoa. Tällaisen rakastavan ja anteeksi antavan Kristuksen tähden ei tarvitse enää pelätä heikkoutta, vaan voi jopa olla mielistynyt heikkouteen (2 Kor 12:10).
        ( Olavi Peltola )


    • dddeeeee

      Ei pelasta oppi eikä elämä, yksi on, joka pelastaa, Jeesus Kristus.

      • Oletko sitä mieltä, että väitteesi kumoaa sen, että vain Isän Jumalan tahdon tekevät ja meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen sanat ja käskyt pitävä ihminen pelastuu?

        Kuulostaa vähän siltä, että yrität väittää melkein kenen tahansa pelastuvan riippumatta siitä, miten hän suhtautuu Jeesuksen Kristuksen sanoihin, käskyihin ja opetuksiin. Totuus on kuitenkin se, että vain Herran Jeesuksen sanojen mukaan elävä ihminen pelastuu, mutta muut joutuvat kadotukseen. Sen vuoksi pelastuvia on vähän, mutta kadotukseen joutuvia paljon.


      • dddeee
        oppi kirjoitti:

        Oletko sitä mieltä, että väitteesi kumoaa sen, että vain Isän Jumalan tahdon tekevät ja meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen sanat ja käskyt pitävä ihminen pelastuu?

        Kuulostaa vähän siltä, että yrität väittää melkein kenen tahansa pelastuvan riippumatta siitä, miten hän suhtautuu Jeesuksen Kristuksen sanoihin, käskyihin ja opetuksiin. Totuus on kuitenkin se, että vain Herran Jeesuksen sanojen mukaan elävä ihminen pelastuu, mutta muut joutuvat kadotukseen. Sen vuoksi pelastuvia on vähän, mutta kadotukseen joutuvia paljon.

        Kuulostaa siltä, että sinä olet lain alla ja sinä yrität pakottaa kaikki muutkin sinne.


      • 1234567---

        Kolmas enkeli varoittaa pedosta ja pedon kumartamisesta. Ei pelasta Jeesus, jos varoituksista huolimatta kumartaa petoa.


    • raotalangast

      Koko Raamattu sisältää sopusointuisen opin ilman ristiriitoja. Mutta heti kun mukaan tulevat kirkkojen ja lahkokuntien saarnat ja opetus on ristiriitoja yllinkyllin.
      Totuus on ristiriidaton ja looginen ja sopusoinnussa Raamatun opetusten kanssa.

    • Eikiitosjeesus

      Kristinuskolta meidät pelastaa yksinkertaisesti se, että lakataan uskomaata hassuja muinaistarinoita.
      Hanki parempaa lukemista.

    • Jobinpostia

      Job.22:30 Hän pelastaa senkin, joka ei ole viaton; sinun kätesi puhtauden tähden hän pelastuu.

    • Hengessä.elämää

      Jeesus Kristus pelastaa. Oikea oppi kuuluu pelastuneille. Apt. 2:47, 41,42.

    • TarvitaanTervettäOppia

      1.Kor.15:1."..Veljet, minä johdatan teidät tuntemaan sen evankeliumin, jonka minä teille julistin, jonka te myöskin olette ottaneet vastaan ja jossa myös pysytte 2. ja jonka kautta te myös pelastutte, jos pidätte siitä kiinni semmoisena, kuin minä sen teille julistin, ellette turhaan ole uskoneet........11. Olinpa siis minä tai olivatpa he: näin me saarnaamme, ja näin te olette uskoon tulleet..."


      1.Kor.15:1."..Veljet, minä johdatan teidät tuntemaan sen evankeliumin, jonka minä teille julistin, jonka te myöskin olette ottaneet vastaan ja jossa myös pysytte 2. ja jonka kautta te myös pelastutte, jos pidätte siitä kiinni semmoisena, kuin minä sen teille julistin, ellette turhaan ole uskoneet. 3. Sillä minä annoin teille ennen kaikkea tiedoksi sen, minkä itse olin saanut: että Kristus on kuollut meidän syntiemme tähden, kirjoitusten mukaan, 4. ja että hänet haudattiin ja että hän nousi kuolleista kolmantena päivänä, kirjoitusten mukaan, 5. ja että hän näyttäytyi Keefaalle, sitten niille kahdelletoista. 6. Sen jälkeen hän näyttäytyi yhtä haavaa enemmälle kuin viidellesadalle veljelle, joista useimmat vielä nytkin ovat elossa, mutta muutamat ovat nukkuneet pois. 7. Sen jälkeen hän näyttäytyi Jaakobille, sitten kaikille apostoleille. 8. Mutta kaikkein viimeiseksi hän näyttäytyi minullekin, joka olen ikäänkuin keskensyntynyt. 9. Sillä minä olen apostoleista halvin enkä ole sen arvoinen, että minua apostoliksi kutsutaan, koska olen vainonnut Jumalan seurakuntaa. 10. Mutta Jumalan armosta minä olen se, mikä olen, eikä hänen armonsa minua kohtaan ole ollut turha, vaan enemmän kuin he kaikki minä olen työtä tehnyt, en kuitenkaan minä, vaan Jumalan armo, joka on minun kanssani. 11. Olinpa siis minä tai olivatpa he: näin me saarnaamme, ja näin te olette uskoon tulleet..."

      Room.10: 6.".. Mutta se vanhurskaus, joka uskosta tulee, sanoo näin: "Älä sano sydämessäsi: Kuka nousee taivaaseen?" se on: tuomaan Kristusta alas, 7. tahi: "Kuka astuu alas syvyyteen?" se on: nostamaan Kristusta kuolleista. 8. Mutta mitä se sanoo? "Sana on sinua lähellä, sinun suussasi ja sinun sydämessäsi"; se on se uskon sana, jota me saarnaamme. 9. Sillä jos sinä tunnustat suullasi Jeesuksen Herraksi ja uskot sydämessäsi, että Jumala on hänet kuolleista herättänyt, niin sinä pelastut; 10. sillä sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan. 11. Sanoohan Raamattu: "Ei yksikään, joka häneen uskoo, joudu häpeään". 12. Tässä ei ole erotusta juutalaisen eikä kreikkalaisen välillä; sillä yksi ja sama on kaikkien Herra, rikas antaja kaikille, jotka häntä avuksi huutavat. 13. Sillä "jokainen, joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu"..."


      1.Piet.1:22.".. Puhdistakaa sielunne totuuden kuuliaisuudessa vilpittömään veljenrakkauteen ja rakastakaa toisianne hartaasti puhtaasta sydämestä, 23. te, jotka olette uudestisyntyneet, ette katoavasta, vaan katoamattomasta siemenestä, Jumalan elävän ja pysyvän sanan kautta..."

      1.Kor.1:30.".. Mutta hänestä on teidän olemisenne Kristuksessa Jeesuksessa, joka on tullut meille viisaudeksi Jumalalta ja vanhurskaudeksi ja pyhitykseksi ja lunastukseksi, 31. että kävisi, niinkuin kirjoitettu on: "Joka kerskaa, sen kerskauksena olkoon Herra"..."

      Gal.3:1."..Oi te älyttömät galatalaiset! Kuka on lumonnut teidät, joiden silmäin eteen Jeesus Kristus oli kuvattu ristiinnaulittuna? 2. Tämän vain tahdon saada teiltä tietää: lain teoistako saitte Hengen vai uskossa kuulemisesta? 3. Niinkö älyttömiä olette? Te alotitte Hengessä, lihassako nyt lopetatte? 4. Niin paljonko olette turhaan kärsineet? - jos se on turhaa ollut. 5. Joka siis antaa teille Hengen ja tekee voimallisia tekoja teidän keskuudessanne, saako hän sen aikaan lain tekojen vai uskossa kuulemisen kautta, 6. samalla tavalla kuin "Aabraham uskoi Jumalaa, ja se luettiin hänelle vanhurskaudeksi"? 7. Tietäkää siis, että ne, jotka uskoon perustautuvat, ovat Aabrahamin lapsia. 8. Ja koska Raamattu edeltäpäin näki, että Jumala vanhurskauttaa pakanat uskosta, julisti se Aabrahamille edeltäpäin tämän hyvän sanoman: "Sinussa kaikki kansat tulevat siunatuiksi". 9. Niinmuodoin ne, jotka perustautuvat uskoon, siunataan uskovan Aabrahamin kanssa..."

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      454
      10164
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      59
      2546
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      59
      1997
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1739
    5. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      90
      1462
    6. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      122
      1399
    7. Kuvaile kaivattuasi kolmella

      Emojilla. Oma vastaus 💨🚮💣
      Ikävä
      157
      1331
    8. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      376
      1308
    9. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      23
      1270
    10. Mitä sä kuvittelit

      Kun annoit mulle huomiosi, tottakai minä menin ihastumaan suhun. En ole koskaan ollut se henkilö keneen kukaan kiinnittä
      Ikävä
      112
      1185
    Aihe