Miten menetellä lailnmukaan?

lyytiä

Iiro ja Emma ostivat yhdessä omakotitalon kauan sitten. Yhdessä ovat lyhentäneet lainaa paljon. Talon arvo on noussut jo miltei puolella remontointien vuoksi. Emma on ostellut tarvikkeet omilla rahoillaan ja Iiro raatanut orjan lailla suvun apua saaneena. nyt on sitten avoero. Talon myymällä saisi varmaankin puolet enempi ostohinnasta, mutta? Emma haluaa talon, mutta ei kerro mitä siitä hyvittäisi Iirolle. Parempi olisi tietysti myydä talo ja laittaa rahat puoliksi. Onko kuitenkin mahdollista, että Emma voisi maalipurkki ja rakennustarvikekuiteillaan osoittaa omistavansa enemmän, kuin Iiro? Itse neuvvoisin myymään koko roskan, mutta Emma haluaa lunastaa sen. Valitettavasti haiskahtaa pahasti kusetukselle. Ehkä Emma Iirolle hiukan hyvittää ja sitten oikeasti myy sen ja pistää rahat liiviinsä lähtien etsimään uutta orjaa.

2

146

Vastaukset

  • No ihan sama mitä maalipurkkeja Emma siellä kuljettelee, kun papereissa on omistusosuus 50 ja 50. Se on ainoa juridisesti pätevä omaisuuden ositustapa avoliitossa. Riippumaton notaari tai hänen osoittamansa riippumattomat välittäjät voivat arvioida talon markkinahinnan ja jos Emma haluaa lunastaa eksänsä osuuden, hän lunastaa puolikkaan maksamalla puolet hinnasta eksälleen. Jos taas talo pannaan yleiseen myyntiin, kauppasumma menee ex-puolisoille puoliksi omistusosuuden mukaan. Se voi vaikuttaa vielä, onko laina yhteinen vai molemmilla oma asuntolaina ja onko laina jo maksettu kokonaan pois.

  • Arvioitutatte arvon parilla kiinteistönvälittäjällä ja Emma maksaa puolet Iirolle (miinus velat). Siihen ei auta kuitit tai känsät käsissä.

    Kuitit kannattaa kuitenkin säästää, koska niiden kanssa voi tehdä verovähennyksiä.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.