ruisleipä

nimetön

Harva ruisleipä on täyttä tavaraa
22.02.2005 16:09

Ruisleivän kulutus Suomessa kasvaa. Viime vuonna lisäys oli 1,8 prosenttia, kun vaaleiden leipien menekki laski samanaikaisesti 1,3 prosenttia. Rukiisen kulutus on kasvussa kolmatta vuotta peräkkäin.

Harva meistä kuitenkin tietää, mitä ostoskärryyn sujahtanut täysjyväruisleipä oikein sisältää. Yllätyksenä voi tulla se, että useimmat ruisleivät sisältävät esimerkiksi vehnäjauhoja. Ruisleivän seassa voi olla vehnäjauhoa parikymmentäkin prosenttia.

EU:n myötä Suomeen on vakiintunut käytäntö, jossa pakkausmerkinnöistä käy selville oleellisten raaka-aineiden määrä tuotteessa. Niinpä esimerkiksi suuret leipomot ilmoittavat ruisleivän ruispitoisuuden, mutta vaikenevat muiden viljojen, kuten vehnäjauhon prosenttiosuudesta leivässä

21

2762

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kans ihmetelly

      Tosiaan mistä saa kunnon ruisleipää. Mä en kans halua syödä vehnäjauhoja tai jotain hiton perunahiutaleita mun leipäni joukossa.

      • Varma

        Kyllä varmanjkaissta kaupasta löytyy ihan oikeaa ruisleipääkin, johon ei ole käytetty vehnäjauhoja eikä hiivaa. Ellet löydä kaupastasi, kysy kauppiaalta.


    • näkkäri

      Just luin, että vähähiilarinen muoti näkyy leivän kulutuksen laskuna. Ja olen myös lukenut että vaalean leivän osuus leivän kulutuksesta on kasvanut. Nimenomaan nuoret syövät vaaleaa leipää enemmän, kun taas ruisleipää syödään enemmän maalla ja vanhempien ikäryhmien keskuudessa. Ketä uskoa?

    • mestarileipuri

      Miten niin harva tietää, tuoteseloste kertoo kuluttajalle mitä mikin tuote sisältää. Päällysmerkintä asetus edellyttää että jos tuotenimessä tuodaan jokin ainesosa esiin on tämän ainesosan määrä ilmoitetava prosentteina tuotesesosteessa. Esim ruisleipä; rukiin määrä, valkosipulipatonki; valkosipulin määrä, hunajapiiras; hunajanmäärä esimerkkeinä em. aiheesta. Mainitset tekstissäsi suuret leipomot mutta, jos oikeasti olet kiinnittänyt asiaan huomiota niin olet huomannut että niin tekee kaikki leipomot. Tuoteselosteessa tuodaan ainesosat esiin suuruusjärjestyksessä joten ymmärrät varmaan jos kaikki aineet ilmoitetaan prosentteina on resepti plakioitavissa.

      • nimetön.

        Mutta kyllä esim.eri jauhojen %osuus pitäisi mielestäni ilmoittaa.

        Miksi muuten ei saa kunnon ruisleipää siis sellaista johon ei ole sotkettu muita kuin ruis jauhoja. Samoin oikeasta juurella hapatettua ja nostatettua leipää. Ilman kaiken maailman lisä aineita. Miksi pelkkä suola ei riitä?


      • etsivä löytää
        nimetön. kirjoitti:

        Mutta kyllä esim.eri jauhojen %osuus pitäisi mielestäni ilmoittaa.

        Miksi muuten ei saa kunnon ruisleipää siis sellaista johon ei ole sotkettu muita kuin ruis jauhoja. Samoin oikeasta juurella hapatettua ja nostatettua leipää. Ilman kaiken maailman lisä aineita. Miksi pelkkä suola ei riitä?

        Oululaisen revitty hapanohut sisältää vain täysjyväruisjauhoja ja ruislesettä. Suolaa pikkuisen. Kuitupitoisuus 15%.


      • vielä edelleen
        etsivä löytää kirjoitti:

        Oululaisen revitty hapanohut sisältää vain täysjyväruisjauhoja ja ruislesettä. Suolaa pikkuisen. Kuitupitoisuus 15%.

        Rainbow-näkkileipä ja Oululaisen hapankorput. Pelkkää sitä.


      • Vieläkin parempi
        vielä edelleen kirjoitti:

        Rainbow-näkkileipä ja Oululaisen hapankorput. Pelkkää sitä.

        Mielestäni Vaasan Kunto- näkkäri on ehdottomasti paras. Täysjyväruisjauhoon tehty, runsaasti kuitua 21g natriumia huomattavasti vähemmän kuin muissa vastaavissa leivissä. Suosittelen


    • on ruisleipää

      Tämänpäivän Hesarista löytyy ruokasivuilta juttua

    • tyrmistynyt

      On se käsittämätöntä huijausta,tuo ruisleipä bisnes. Tässä faktaa Vaasan ruispala pussin kylestä

      Ainekset:taysjyväruisrouhe ja -jauho (36%),vesi,vehnäjauho,perunahiutale,ruismallas,vehnägluteeni,hiiva ja suola (1,2%)

      Mielestäno on väärin puhua enää ruisleivästä. Jos täältä löytyy joku asantuntija niin olisi hauska kuulla "meriselitys". Miten leipää jossa ei ole edes 50% ruista saadaan kutsua ruisleiväksi,eikö sekaleipä olisi oikea nimitys.

      • asdf

        Jos keera voimariinikin joutui muuttamaan nimensä, pitäisiköhän tuosta tehdä jonkinlainen kysely/kanne johonkin kuluttaj/euviranomaiselle?


      • tyrmistynyt
        asdf kirjoitti:

        Jos keera voimariinikin joutui muuttamaan nimensä, pitäisiköhän tuosta tehdä jonkinlainen kysely/kanne johonkin kuluttaj/euviranomaiselle?

        Kyllä varmaan pitäisi. Kohta vehnäleivän sekan pannaan hyppysellinen ruisjauhoja ja väriainetta. Ja mainokset hekkuttavat osta uusi pehmeä ruisleipä. Eu on antanut nimisuojan monelle tuotteelle. Mutta ruisleipänä saa markkinoida näemmä mitä vaan kunhan on vähän tummempaa kuin ranskanleipä.


      • mestarileipuri

        Kirjoittamasi fakta pitää varmasti paikkansa tuoteselosteen osalta mutta et ymmärrä kokonaisuutta sillä jos haluat 100% ruistuotteen saat ruisjauhoa,-rouhetta tai hiutaletta. Aikas kuivaa vai mitä? Leipää ei synny jos siinä ei ole jauhojen lisäksi vettä, suolaa ja hiivaa, näiden osuus valmiista tuotteesta on n.35% ja kun esimerkkituotteessasi on myös muita ainesosia ollaan aika liki 100% leipää. Sekaleipä on tuotenimike jota käytetään hiivaleivistä.


      • on oikea leipä
        mestarileipuri kirjoitti:

        Kirjoittamasi fakta pitää varmasti paikkansa tuoteselosteen osalta mutta et ymmärrä kokonaisuutta sillä jos haluat 100% ruistuotteen saat ruisjauhoa,-rouhetta tai hiutaletta. Aikas kuivaa vai mitä? Leipää ei synny jos siinä ei ole jauhojen lisäksi vettä, suolaa ja hiivaa, näiden osuus valmiista tuotteesta on n.35% ja kun esimerkkituotteessasi on myös muita ainesosia ollaan aika liki 100% leipää. Sekaleipä on tuotenimike jota käytetään hiivaleivistä.

        Ruisleipään ei tarvitse laittaa kuin vettä, ruisjauhoja(jossa myös kuoren ulompia osia mukana) ja suolaa. Itse söin koko lapsuuteni kotonaleivottua ja kylän myllyssä omista rukiista jauhettua leipää. n.½ l haaleea vettä 1 tl suolaa leipäkorvoon jossa oli vanhaa juurta(yhtä leipää kohden), jauhoja niin että taikinasta tuli velliä-> yön yli lämpimässä. Aamulla lisää jauhoja niin että oli puuroa, muutama tunti lämpimässä jonka jälkeen leivottiin leipä(taikinassa hapanhaju). Leipä ei kohoa vaan "liikkuu". Liikkunut leipä paistettiin arinalla ja varmasti oli hyvää. Missään nimessä hiiva ei kuulu ruisleipään.Pakastamista aito ruisleipä ei kestä.


      • tyrmistynyt
        mestarileipuri kirjoitti:

        Kirjoittamasi fakta pitää varmasti paikkansa tuoteselosteen osalta mutta et ymmärrä kokonaisuutta sillä jos haluat 100% ruistuotteen saat ruisjauhoa,-rouhetta tai hiutaletta. Aikas kuivaa vai mitä? Leipää ei synny jos siinä ei ole jauhojen lisäksi vettä, suolaa ja hiivaa, näiden osuus valmiista tuotteesta on n.35% ja kun esimerkkituotteessasi on myös muita ainesosia ollaan aika liki 100% leipää. Sekaleipä on tuotenimike jota käytetään hiivaleivistä.

        Halusit leikkiä % luvuilla. Itsekin leipää leiponeena tiedän että tarvitaan muutakin kuin jauhoja. Mutta onko %luvut otettu taikinasta vai leivästä,siinä on vissi ero. Pakkauksessa ei sitä sanota. Mielestäni tarkoitetaan valmista leipää,ei sitä mitä se on ollut jossain vaiheessa prosessia. Sillä jos oikein muistan vesi höyrystyy 100 asteessa ja suurin osa siitä poistuu paistettaessa.

        Haluamatta käydä enemmän asiasta peistä vääntämään,on mielestäni merkinnät harhaanjohtavia,jopa valheellisia. Olisi myös asiallista ilmoittaa onko % luvut painosta vai tilavuudesta laskettuja,sillä siinäkin on eroa.

        Ymmärrän että leipomot,ovat sitten isoja tai pieniä,haluavat pitää reseptit omina salaisuuksinaan,niinhän tekivät ennen maatalon emännätkin. Mutta noin epämääräiset tuoteselosteet ovat mielestäni huijausta.


      • mestarileipuri
        tyrmistynyt kirjoitti:

        Halusit leikkiä % luvuilla. Itsekin leipää leiponeena tiedän että tarvitaan muutakin kuin jauhoja. Mutta onko %luvut otettu taikinasta vai leivästä,siinä on vissi ero. Pakkauksessa ei sitä sanota. Mielestäni tarkoitetaan valmista leipää,ei sitä mitä se on ollut jossain vaiheessa prosessia. Sillä jos oikein muistan vesi höyrystyy 100 asteessa ja suurin osa siitä poistuu paistettaessa.

        Haluamatta käydä enemmän asiasta peistä vääntämään,on mielestäni merkinnät harhaanjohtavia,jopa valheellisia. Olisi myös asiallista ilmoittaa onko % luvut painosta vai tilavuudesta laskettuja,sillä siinäkin on eroa.

        Ymmärrän että leipomot,ovat sitten isoja tai pieniä,haluavat pitää reseptit omina salaisuuksinaan,niinhän tekivät ennen maatalon emännätkin. Mutta noin epämääräiset tuoteselosteet ovat mielestäni huijausta.

        Olen pahoillani, tarkoitus oli tuoda esille veden osuus joka on kuitenkin n.1/3 osa valmiista tuotteesta joten rukiin osuus voi suurimmillaankin olla n.65% luokkaa. Esimerkkituotteesi on yksi hyvä osoitus suomen erittäin rikkaasta ja monipuolisesta leipäkulttuurista ja osaamisesta. Muistisi veden höyrystymisestä pitää paikkansa ainoastaan höyrystymisen määrä on yläkanttinen. Paistohäviö riippuen eri tekiöistä on n.20%:n luokkaa. Sitten vielä tiedoksi sinulle ja kaikille muille lukijoille ;leipien tuoteseloste on aina valmiista tuotteesta ja painoprosentteina.

        Mielipidettäsi harhaanjohtavasta jopa valheellisesta tuoteselosteesta en ymmärrä.


      • tyrmistynyt
        mestarileipuri kirjoitti:

        Olen pahoillani, tarkoitus oli tuoda esille veden osuus joka on kuitenkin n.1/3 osa valmiista tuotteesta joten rukiin osuus voi suurimmillaankin olla n.65% luokkaa. Esimerkkituotteesi on yksi hyvä osoitus suomen erittäin rikkaasta ja monipuolisesta leipäkulttuurista ja osaamisesta. Muistisi veden höyrystymisestä pitää paikkansa ainoastaan höyrystymisen määrä on yläkanttinen. Paistohäviö riippuen eri tekiöistä on n.20%:n luokkaa. Sitten vielä tiedoksi sinulle ja kaikille muille lukijoille ;leipien tuoteseloste on aina valmiista tuotteesta ja painoprosentteina.

        Mielipidettäsi harhaanjohtavasta jopa valheellisesta tuoteselosteesta en ymmärrä.

        Kiitos tarkennuksesta. Kun kitjoitin että tuoteselloste on harhaanjohtava tarkoitin(valheellinen oli ehkä liikaa sanottu)sitä,jos ko .tuote sisältää 36%ruista.Vettä olisi siis n.33% ja muille aineille jäisi 31%. Ja leipä on nimetty ruispalaksi,johtaa se mielestäni harhaan. koska rukiin ja vehnän osuus on lähes sama.

        Se miksi asia on minusta tärkeä,on se ettei vatsani siedä juurikaan vehnää. Ja siirrynkin syömöön ko.tuotetta. Nyt ymmärrän miksi se aiheutti ongelmia. Samoin on erittäin vaikea löytää tuotteita joissa ei ole käytetty vehnäjauhoja,sitä löytyy uskomattomista tuotteista.


      • merkinnöistä
        mestarileipuri kirjoitti:

        Kirjoittamasi fakta pitää varmasti paikkansa tuoteselosteen osalta mutta et ymmärrä kokonaisuutta sillä jos haluat 100% ruistuotteen saat ruisjauhoa,-rouhetta tai hiutaletta. Aikas kuivaa vai mitä? Leipää ei synny jos siinä ei ole jauhojen lisäksi vettä, suolaa ja hiivaa, näiden osuus valmiista tuotteesta on n.35% ja kun esimerkkituotteessasi on myös muita ainesosia ollaan aika liki 100% leipää. Sekaleipä on tuotenimike jota käytetään hiivaleivistä.

        Joskus seurailin sain tuloksia, jälkiuunileipä vettä n.28%, vehnäleivät vettä n.35%, "ruisleivät" vettä n.33-43% tuorepainosta. Proteiinia n. 7-12%, tärkkelystä 40-45%, sokeria 1-5 %. Palaleivät joissa ruijauhopitoisuus korkea vaikuttivat terveellisimmiltä koska niissä kova kuori joka hitaammin sulaa partikkelikokokoon joka jatkaa vatsasta ohutsuoleen. "Ruisleivissä" yleisesti käytetään raskituksen lisänä hiivaa, mutta rehellisessä ruisleivässä hiiva aiheuttaa monasti väkevän maun. Selvintä olisi kun ilmoitettaisiin % jauhojen osuudesta ruisjauhojen määrä.


      • mestarileipuri
        merkinnöistä kirjoitti:

        Joskus seurailin sain tuloksia, jälkiuunileipä vettä n.28%, vehnäleivät vettä n.35%, "ruisleivät" vettä n.33-43% tuorepainosta. Proteiinia n. 7-12%, tärkkelystä 40-45%, sokeria 1-5 %. Palaleivät joissa ruijauhopitoisuus korkea vaikuttivat terveellisimmiltä koska niissä kova kuori joka hitaammin sulaa partikkelikokokoon joka jatkaa vatsasta ohutsuoleen. "Ruisleivissä" yleisesti käytetään raskituksen lisänä hiivaa, mutta rehellisessä ruisleivässä hiiva aiheuttaa monasti väkevän maun. Selvintä olisi kun ilmoitettaisiin % jauhojen osuudesta ruisjauhojen määrä.

        Seurantasi vaikuttaa hyvin realistiselta ja teksti muutenkin mielenkiintoinen. Oikaisu tulee siitä että sanoit hiivan tuovan kitkerän maun, ei pidä paikkansa. Kitkerä maku tulee raskituksen liian alhaisesta lämpötilasta jolloin etikkahappobakteeri on saanut hallitsevan tilan eikä maitohappobakteeri. Oikein käynyttä raskia hallitsee maitohappobakteeri. Sopiva käymislämpötila jotta happotasapaino on suht paikallaan on n.32c. Myös käymisajalla on suuri merkitys. Hatunnosto kaikille jotka tämän hallitsee :)

        Ruisleipä voidaan tehdä hyvin myös ilman leivinhiivaa, sekin onnistuu kun raski on hyvä ja siinä siinä kasvanut sopivasti villihiivaa.


    • aaa

      Minun tietääkseni ainoa ruisleipä,jossa ei ole vehnäjauhoja käytetty yhtään on Täysjyvä Real.

    • ruisleipä

      Uotilan valmiiksi viipaloitu maalaisruislimppu on leivinhiivaton ja aineksina vain vesi, täysjyväruis, ruisjyvät ja suola. Ravintokuitua 9,3% ja hyvää paahdettuna.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko kertonut jo muille tunteistasi?

      Ystävillesi esimerkiksi? Minä en ole vielä kertonut kenellekään tästä meidän jutusta.
      Ikävä
      73
      3664
    2. Kesä, kesä!

      Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k
      Tunteet
      9
      1991
    3. Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.

      Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes
      Maailman menoa
      226
      1323
    4. Olisin ottanut sinusta akan itselleni

      Mutta olitkin aika itsepäinen ja hankala luonne.
      Ikävä
      134
      1210
    5. Pitikö mennä rakastumaan

      Oi kyllä, kyllä piti. Kiitos vaan sulle mies! Todella kiitän..
      Ikävä
      100
      1073
    6. Ei sua pysty unohtamaan

      Ei vaan yksinkertaisesti pysty
      Ikävä
      109
      1055
    7. Miksi nuori ottaa hatkat? Rajut seuraukset: seksuaalinen hyväksikäyttö, väkivalta, huumeet...

      Lastensuojelu on kriisissä ja nuorten ongelmat kasvussa Suomessa. Hatkaaminen tarkoittaa nuoren luvatta poistumista omil
      Maailman menoa
      70
      1010
    8. Mitä tai ketä kaivattusi

      muistuttaa?
      Ikävä
      60
      974
    9. Shokki! Suuri seikkailu -kisassa todellinen jättiyllätys - Tämä muutos järkyttää varmasti monia!

      No nyt on kyllä aikamoinen ylläri, peli todellakin kovenee…! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/shokki-suuri-seik
      Viihde ja kulttuuri
      6
      965
    10. Hei, huomenta komistus

      Yllättääkö, että olet heti mielessä. Mukavaa päivää upea ❤️
      Ikävä
      35
      876
    Aihe