Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Lyjy vai lyijytön? Tietoa lyijyn haitoista

Lyijytönvailyijy

Moni ampuu edelleen lyijyluodeilla, lue artikkeli kannattaisiko jo siirtyä lyijyttömiin?

Lyijymyrkytys on elimistön myrkytystila, joka aiheutuu myrkyllisestä raskasmetallista lyijystä kehossa. Lyijy häiritsee useita kehon prosesseja ja on myrkyllistä monissa elimissä ja kudoksissa, kuten sydämessä, luissa, munuaisissa ja keskushermostossa. Lyijyaltistukselle ei ole tunnettua turvallista alarajaa, vaan lyijy on ihmiselle aina haitaksi. Lyijyn toksisuuden kannalta keskushermosto vaikuttaa olevan herkin ja pääasiallinen uhri. Aivoihin lyijy pääsee korvaamalla kalsiumioneita ja ylittämällä veri-aivoesteen. Aivoissa lyijy kertyy astrogliaalisoluihin joissa on lyijyä sitovia proteiineja.

Oireet
Myrkytystilan oireisiin kuuluu muun muassa pahoinvointia, kipua ja anemiaa. Lyijymyrkytys saattaa johtaa kuolemaan. Akuutit lyijymyrkytykset ovat paljon harvinaisempia kuin myrkytykseen johtava krooninen altistuminen lyijylle. Akuutti lyijymyrkytys johtuu lähes aina (elimistöön huonoliukoisten) lyijysuolojen nauttimisesta. Oireet ovat paikallisia ruoansulatuskanavan oireita (jano, metallinmaku suussa, vatsakipu, oksentelu, ripuli tai ummetus, lyijysulfidi voi värjätä ulosteen

Aivojen toiminta
Lyijyllä on vaikutus oppimisvaikeuksiin.

Lyijy laskee älykkyysosamäärää 6,9 pisteellä 30 μg/dL veren pitoisuudella, ja suurin osa siitä, 3,9 pisteen lasku, aiheutuu alle 10 μg/dL veren pitoisuudella.

Vuonna 1996 Herbert Needleman julkaisi tutkimuksen, jossa todettiin lyijyn heikentävän sille altistuneen ihmisen kykyä hillitä impulsseja, ja lyijyn olevan yhteydessä antisosiaaliseen ja aggressiiviseen käyttäytymiseen sekä rikollisuuteen.Vuonna 2000 Rick Nevin julkaisi tutkimuksen, jossa todettiin lyijyn alentavan älykkyyosamäärää ja vaikuttavan väkivaltaiseen rikollisuuteen ja avioliiton ulkopuolisiin raskauksiin.

Skitsofrenia
Vuonna 2004 on löydetty että sikiöaikainen lyijyaltistus ja skitsofrenia myöhemmin elämässä saattavat liittyä toisiinsa. Vuonna 2009 teoriaa on kehitetty pidemmälle. Vuonna 2013 on julkaistu tutkimus jonka mukaan sikiöaikainen lyijyaltistus altistaa skitsofrenialle myöhemmin elämässä. Lyijyaltistus ei ole itsessään riittävä, vaan lyijyn on estettävä N-metyyli-D-aspartaattireseptori (NMDAR), joka vaikuttaa aivojen kehitykseen, oppimiseen ja muistiin.

Lyijy häiritsee sukupuolihormoneja ja lisämunuaisen steroidigeneesiä, joilla on vaikutusta lisääntymiseen ja sukupuoliseen kehittymiseen.

Korkea veren lyijypitoisuus saattaa vaikuttaa kilpirauhasen fysiologiaan. Eräässä lampailla tehdyssä tutkimuksessa lyijyasetaatin annostelu lampaille matalalla annoksella 5 mg/kg/vuorokausi kahdeksan viikon aikana johti kilpirauhasen vajaatoimintaan, huomattavan mataliin tyreotropiinin (TSH) ja mataliin T3- ja T4-pitoisuuksiin. Tyreotropiinin taso putosi noin kuudesosaan ja T3- ja T4-hormonien tasot putosivat noin puoleen. Alustavien tutkimusten mukaan kilpirauhasen toiminta ja kilpirauhashormonit äidin raskausaikana saattavat olla yhteydessä lapsen homoseksuaalisuuteen.

Raskaus ja sikiövauriot
Kroonista lyijyaltistusta on koetettu rottakokeessa vuonna 1995. Siinä lyijyasetaatille raskauden ensimmäisestä päivästä 60 vuorokautta syntymän jälkeen altistettujen uros- ja naarasrottapoikasten painot laskivat 11 ja 13 prosenttia. Urosrottapoikasten rakkularauhaset pienenivät 29 prosenttia. Lisäksi kivekset ja lisäkivekset pienenivät 13 prosenttia ja ventraalinen eturauhanen 29 prosenttia.

Hedelmällisyys
Lyijy on yhdistetty miesten hedelmättömyyteen vuonna 2003. Löydös tehtiin koeputkihedelmöitykseen (IVF) liittyen.

Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa yhtenä miehen tuntemattoman etiologian hedelmättömyyden aiheuttajana pidetään lyijyä. Tutkijoiden mukaan on todennäköisempää että lyijy häiritsee lisääntymiseen liittyvää hormonaalista akselia ja spermatogeneesin hormonaalista kontrollia kuin että vaikutus kiveksiin olisi suora toksinen vaikutus. Tutkijat perustelevat sitä veri-kivesesteellä jonka on todettu suojaavan kiveksiä korkeilta lyijypitoisuuksilta.

Naisilla lyijyä kertyy munasarjojen granulosasoluihin, mikä alentaa hedelmällisyyttä.

Sitoutuminen proteiineihin ja geenien ilmeneminen
Lyijy kykenee korvaamaan biologisesti välttämättömiä metalleja, sinkkiä ja kalsiumia sytoplasmaentsyymeissä, transkriptiotekijöissä ja muissa proteiineissa. Kun lyijy sitoutuu näihin proteiineihin, proteiinien geenien ilmeneminen ja joissain tapauksissa kohdegeenien ilmeneminen häiriintyy.

167

3428

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SBE2

      Kupari tai muuta metalli seosta piippuun vaan..

    • vastuullinenmetsästäjä

      Tuollaista tyhjänpäiväistä hihhulointia viitsi edes lukea. Vastuullinen metsästäjä ampuu kunnon lyijyllä. Haavoittajat ja muu kidutus porukka sitten muilla suolapanoksilla.

    • Ei_kai_nyt

      kukaan sitä luotia syö? ja haavan resutkin leikataan pois.

      • Äläruokitrollia

        Tuo autisti trollaa tätä propakandaansa parin viikon välein. Älä oo huomaavinas.


    • luoteja_löytyy

      Köyhdytetyllä uraanilla olen ammuskellut, menee kovempaankin kalloon...

    • Ehdottaja

      Hyvää tietoahan tuossa tuli. Lahtivajalla pitäisi lyjyllä ja lyijyttömällä ammutut hirvet lajitella erilleen toisistaan, jolloin lyijytöntä lihaa haluavat saisivat sitä lyijytöntä lihaa ja muut lyijyllä ammuttua. Nythän lihat leikataan lihalaatikoihin välittämättä siitä kummallako on ammuttu?

      • Loppuuse

        Pitää sopia porukan kanssa että joka hirveä ammutaan sekä etu että takapäähän, etupäähän lyijyllä ja taakse ei, lihanjako näiden mieltymysten mukaan.


      • Lyijynpuolesta

        Sopii. Lyijyttömät nillittäjät sitten siirtykööt kaupan sikanautaan. Tehotuotettuhan se terveellistä ja eettistä onkin.


    • Huvittunut

      Tosi ”viisaita” ja perusteltuja mielipiteitä, no kukin tyylillään.

    • Faktaa

      Ei mitään käytännön merkitystä onko ammuttu lyijyllä vai millä ellei syö luotia. Tutulta lääkäriltä kysyessäni lyijyn vaarasta hirvessä hän kertoi sen merkityksen olevan lähinnä marginaalisen. Lähinnä jo sen takia että osuma alueen ympäriltä olevat "sössöt" otetaan pois. Yleensä ottaen lyijymyrkytyksen edellytys on altistua tasaisesti isohkolle määrälle lyijyä minkä saanti riistalihan yhteydessä on hyvin vaikeaa oli sitten kyse linnuista tai hirvestä. Suurempi merkitys on kuulemma lihan hygieenisellä käsittelyllä ja säilömisellä.

      • kyllänäinonn

        Kyllä! Hygienia on kaiken aa ja oo ennemmin kuin se millä eläin on ammuttu. Pilaantumaan päässyt saalis on suurempi terveysriski jälleen käsiteltynä ravinnoksi kuin ammunta materiaali. Ilmeisesti nämä henkilöt jotka vouhkaavat lyijyn vaaroista syövät vereentyneetkin osat lihoista? Meillä verimoska on aina leikelty pois eikä tarjota edes koirille. Supit syökööt ne raatomontulla.
        Kyseessä onkin lähinnä psykologinen ajattelu. "mistä minä en pidä pitää kieltää"


      • Lyijynsirpale

      • Joopa-Setä

        Aikanaan eräs lääkäri totesi, että korvalappustereot eivät ole kuulolle haitaksi. Perustelu oli, että eihän kukaan jaksa kuunnella kovaa niin kauan.

        Yksittäinen lääkari ei välttämättä tiedä lyijymyrkytyksestä yhtään enempää kuin sinä.


    • lyijyjäärille

      Mikäpä siinä lyijyhauleja mussutellessa, muutta toista sa on luodin tomulyijy!
      Onneksi tahritut leikataan pois, toivottavasti niitä ei syötetä kotieläimille, ei supikoirillekaan ja perkeet tulisi vähintään haudata riittävän syvään, sillä jos seurailitte uutisia, löytyi lyijyä syönyt kotka ja Affenalaiset määrättiin siihen syyllisiksi kevein lehdistöperustein, koska Affenassa ei ole lyijyhaulikieltoa. Kotkat kierrellessään Itämeren rantoja, saavat luotilyijyllä maustettuja perkeitä kaikkialla.
      Ts. lyijyjäärät tappavat kotkia lyijyisillä perkeillä!

      • Mooseman

        Jotkut väittävät, että luodin lyijytomu leviää verenkierron mukana ympäri hirveä, oli näin tai ei, niin miksi ottaa riskiä ja ampua lyijyllisellä, kun se hirvi kaatuu lyijyttömälläkin.


    • Naturalis

      Haulikossa käytän niklattuja sekä kuparoituja lyijyhaulipatruunoita nykyisin sekä vesilinnustuksessa teräshauleja .

      Kivääripuolella Naturalista yms. Jos tappotehoa haluaa lisätä niin uusi Tarvaksen messinki luoti kyllä pysäyttää Norsunkin , että siinäkin mielessä vanhat lyijyluodit voi kyllä unohtaa .

      • Kalliiksitulee

        Ja hintaa näillä niin mahtavilla patruunoilla on noin 10e/laaki.


      • 34tageazgrs
        Kalliiksitulee kirjoitti:

        Ja hintaa näillä niin mahtavilla patruunoilla on noin 10e/laaki.

        Se vain vähissa rahoissa tuntuu siltä:

        Vertaillaan:
        * lyijyluoti, Lapua Mega 50kpl, hinta Riistamaalla 58€
        https://www.ahtihuvila.fi/cgi-bin/webio2kauppa?Jälleenlataus/Luodit/Lapua/Lapua_.30_E415_12g_Mega&naytasivu=2064&id=0&saitti=ahtihuvila

        * Naturalis-metsästysluoti 50kpl, hinta Ahti Huvilalla 64€
        https://www.ahtihuvila.fi/cgi-bin/webio2kauppa?Jälleenlataus/Luodit/Lapua/Lapua_.30_N558_11g_Naturalis&naytasivu=3315&id=&saitti=ahtihuvila

        * messinkiluoti Tarvas 50kpl, hinta Eränetissä 63,50€
        https://www.eranetti.fi/tuote/tarvas-30kal-165gr-10-7g-50kpl-red-moose/

        Siis EI MERKITTÄVIÄ HINTAEROJA luotityyppien välillä.

        Ja vaikka ostaisi jotain Sakon halpisluotejakin ( ~28€ /50kpl), säästää yhtä laukausta kohti suunnilleen puoli euroa. Kenen elämä ja metsästysharrastus oikeasti on kiinni luotien hinnoista??


      • Jasamajargoniajatkuu
        34tageazgrs kirjoitti:

        Se vain vähissa rahoissa tuntuu siltä:

        Vertaillaan:
        * lyijyluoti, Lapua Mega 50kpl, hinta Riistamaalla 58€
        https://www.ahtihuvila.fi/cgi-bin/webio2kauppa?Jälleenlataus/Luodit/Lapua/Lapua_.30_E415_12g_Mega&naytasivu=2064&id=0&saitti=ahtihuvila

        * Naturalis-metsästysluoti 50kpl, hinta Ahti Huvilalla 64€
        https://www.ahtihuvila.fi/cgi-bin/webio2kauppa?Jälleenlataus/Luodit/Lapua/Lapua_.30_N558_11g_Naturalis&naytasivu=3315&id=&saitti=ahtihuvila

        * messinkiluoti Tarvas 50kpl, hinta Eränetissä 63,50€
        https://www.eranetti.fi/tuote/tarvas-30kal-165gr-10-7g-50kpl-red-moose/

        Siis EI MERKITTÄVIÄ HINTAEROJA luotityyppien välillä.

        Ja vaikka ostaisi jotain Sakon halpisluotejakin ( ~28€ /50kpl), säästää yhtä laukausta kohti suunnilleen puoli euroa. Kenen elämä ja metsästysharrastus oikeasti on kiinni luotien hinnoista??

        Sanon edelleen samaa kun olen sinulle jo monta kuukautta täällä toitottanut että sun on turha provosoida taloustilannetta sillä mitä kukakin ostaa.
        Ja edelleen sanon että tyhmä on se joka ostaa kalliilla vastaavan kun saa halvemmallakin vähintään saman ja lyijyn kohdalla vieläpä tehokkaammankin.
        Omalta kohdallani edelleenkään talouteni ei kaadu harrastukseeni eikä mihinkään muuhunkaan täällä vaan elän järkevän kuluttajan politiikkaa. Miksi ostaisin kaupastakaan sitä kalliimpaa samaa kun viereisellä hyllyllä on vastaava tuote puolta edullisemmalla mutta merkki eri.
        Tuohon perustuu järjellinen talouspolitiikka mistä taas sinä et ymmärrä mitään. Siinä missä järkevällä rahankäytöllä säästää siinä tulevaisuudessa nettoaa muissa asioissa kun itse taas podet sormi suussa kun ei ole mitään millä maksaa yllättäviä menoja kun on elänyt kuin herra pellossa ja tosipaikan tullen tulee äitiä ikävä.
        Ja sanon sen sinulle varmaan noin kuudensadanseitsemänkymmenennen kerran ampukaa millä lystäätte mutta älkää tyrkyttäkö väkisin sitä muille. Aikaansaatte vain saman minkä jehovat yms vegaanit tuputtamisellaan eli mitä enemmän kohkaa sen enemmän se saa vastustusta.
        No teiltä aivottomilta punavihreän kuplan roskasakilta nyt ei voi muuta odottaakaan.


      • 34ta3wtae3gaga
        Jasamajargoniajatkuu kirjoitti:

        Sanon edelleen samaa kun olen sinulle jo monta kuukautta täällä toitottanut että sun on turha provosoida taloustilannetta sillä mitä kukakin ostaa.
        Ja edelleen sanon että tyhmä on se joka ostaa kalliilla vastaavan kun saa halvemmallakin vähintään saman ja lyijyn kohdalla vieläpä tehokkaammankin.
        Omalta kohdallani edelleenkään talouteni ei kaadu harrastukseeni eikä mihinkään muuhunkaan täällä vaan elän järkevän kuluttajan politiikkaa. Miksi ostaisin kaupastakaan sitä kalliimpaa samaa kun viereisellä hyllyllä on vastaava tuote puolta edullisemmalla mutta merkki eri.
        Tuohon perustuu järjellinen talouspolitiikka mistä taas sinä et ymmärrä mitään. Siinä missä järkevällä rahankäytöllä säästää siinä tulevaisuudessa nettoaa muissa asioissa kun itse taas podet sormi suussa kun ei ole mitään millä maksaa yllättäviä menoja kun on elänyt kuin herra pellossa ja tosipaikan tullen tulee äitiä ikävä.
        Ja sanon sen sinulle varmaan noin kuudensadanseitsemänkymmenennen kerran ampukaa millä lystäätte mutta älkää tyrkyttäkö väkisin sitä muille. Aikaansaatte vain saman minkä jehovat yms vegaanit tuputtamisellaan eli mitä enemmän kohkaa sen enemmän se saa vastustusta.
        No teiltä aivottomilta punavihreän kuplan roskasakilta nyt ei voi muuta odottaakaan.

        Ajattelisit nyt sinäkin asiaa järki- eikä tunnepohjalta.

        Harva hirvimies ampuu edes kymmentä hirveä yhtenä syksynä ja silloinkin säästää enintään noin vitosen. Kymmenessä syksyssä siitä tulee viisikymppiä, jos vähän pyöristetään.

        Täytyy olla talous tosi tiukalla, jos se yhteen viisikymppiseen kaatuu.

        Ei kelpaa säästäminen perusteeksi kelvottomien luotien käytölle. Eritoten, kun hirvien metsästyksessä et pilaa pelkästään omaa lihaosuuttasi, vaan kaikkien muidenkin.

        Pitäisi sitä nuukallakin jotain tapoja olla.

        .


      • Opastaja

        Valmiit patruunat noin 3 euroa/patruuna, ainakin lapua naturaliksen ja barnes ttsx:n osalta. Myös sako lataa patruunoita ttsx-luodilla.


    • Syökäälyijyä

      Edellisenä vuonna kiellettiin uudenvuoden tina (90% lyijyä) lisääntymiselle vaarallisena aineena ja juuri kiellettiin lyijyä 30% sisältävä juotostinankin käyttö, niin kyllä se taitaa kohta loppua lyijyluoditkin, joten ala pikkuhiljaa totuttelemaan ajatukseen.

    • todellisetsäästöt

      Lyijyluotisaalishirvestä joutuu usein poistamaan lyijyttynyttä lihaa kaatomaksun hinnan verran, niinpä lyijyluotien käyttö on hyvinkin kallista ja vaikka lyijypitoinen luoti onkin jopa liki tuplahintainen lyijyttömään verratessa, on luodin hinta melko marginaalinen verrattuna lyijypitoisella luodilla aiheutettuihin tappioihin.

      • vastustajilleomatpalstat

        Vaikka kaikki lyijypropakanda vastaukset täällä ovat edelleenkin sinun käsialaasi niin ennenkuin jatkat samaa haihatteluasi niin kerrohan paljonko aikuisen ja vasan kaatomaksut ovat?
        Nähdään sitten sekin kuinka punavihreän kuplan roskasakki riehuu täälläkin asioista mitään tietämättä. Ja koska kuitenkin googlaat asian niin vastaus aikaa on tunti. Sen jälkeen kirjoitetut vastaukset olet googlannut. Miksi tunti? No siksi koska kirjoitat samaa metsästyksen vastaista propakandaasi täällä 24/7 joten luet tämänkin vastauksen alle tunnissa.
        Ainiin. Olin tänään laittamassa lihoiksi kaksi lyijyllä ammuttua hirveä ja todellakaan kaatomaksun verran ei mennyt lihaa hukkaan (summa jota et tiedä). Hukkaan ei mene millään muullakaan materiaalilla mutta pitää vain tietää minne ampuu. Ilmeisesti tätä muovikupariroskaa ampuvat eivät edes tiedä mikä on hirvessä tappava ja suositelluin kohta kaataa eläin. Luoti materiaali ei korvaa omaa tyhmyyttä. Perseelle ammuttu muovimoska tuhoaa ihan riittävästi kallisarvoista lihaa joka ei kelpaa edes supikoirille.


      • kolmastähänketjuun
        vastustajilleomatpalstat kirjoitti:

        Vaikka kaikki lyijypropakanda vastaukset täällä ovat edelleenkin sinun käsialaasi niin ennenkuin jatkat samaa haihatteluasi niin kerrohan paljonko aikuisen ja vasan kaatomaksut ovat?
        Nähdään sitten sekin kuinka punavihreän kuplan roskasakki riehuu täälläkin asioista mitään tietämättä. Ja koska kuitenkin googlaat asian niin vastaus aikaa on tunti. Sen jälkeen kirjoitetut vastaukset olet googlannut. Miksi tunti? No siksi koska kirjoitat samaa metsästyksen vastaista propakandaasi täällä 24/7 joten luet tämänkin vastauksen alle tunnissa.
        Ainiin. Olin tänään laittamassa lihoiksi kaksi lyijyllä ammuttua hirveä ja todellakaan kaatomaksun verran ei mennyt lihaa hukkaan (summa jota et tiedä). Hukkaan ei mene millään muullakaan materiaalilla mutta pitää vain tietää minne ampuu. Ilmeisesti tätä muovikupariroskaa ampuvat eivät edes tiedä mikä on hirvessä tappava ja suositelluin kohta kaataa eläin. Luoti materiaali ei korvaa omaa tyhmyyttä. Perseelle ammuttu muovimoska tuhoaa ihan riittävästi kallisarvoista lihaa joka ei kelpaa edes supikoirille.

        Kerronpahan vain, että olen kaatolupamaksuja kerännyt ja maksanut neljäkymmentä vuotta.

        Minäkin olin aikoinaan märkäkorvainen nulikka ja silloin vielä kaadoin hirviä lyijypitoisin luodein, lyijyttömiin siirryin 1980-luvulla.


      • tuokertoikinjopaljon
        kolmastähänketjuun kirjoitti:

        Kerronpahan vain, että olen kaatolupamaksuja kerännyt ja maksanut neljäkymmentä vuotta.

        Minäkin olin aikoinaan märkäkorvainen nulikka ja silloin vielä kaadoin hirviä lyijypitoisin luodein, lyijyttömiin siirryin 1980-luvulla.

        Juu kas kummaa kun kaikki täällä olevat "ammattilaiset" ovat aina olleet touhuissa mukana milloin kolmekymmentä, neljäkymmentä tai viisikymmentä vuotta. Silti faktoista ei tiedetä mitään ja äiti tuo edelleen ruoan pöytään.
        Että selvisihän vastauksestasi tämäkin.


    • aamunavaus

      Laskutehtävä lyijyparonille,,,,
      Keräsin pyyntilupamaksuja 1100 Euroa.
      Hirviä saalistettiin pariton määrä.
      Hirviä saalistettiin yli 10 kpl.

      Kuinka monta vasaa ja yli 1-vuotiasta hirveä saaliiksi saatiin?

      Ps. Touhuissa mukana 43v, rahaasioiden hoitajana 39v.

      • hohhoijaaa

        Ja nulikka on pari päivää miettinyt päänsä puhki pyyntilupien hintoja :D
        Jatka sinä sitä punavihreän kuplasi lyijypropakandaa välillä tässä ja välillä nuissa muissa saman aiheen keskusteluissa joita ylläpidät.
        Jos me oikeasti metsästävät henkilöt sitten pidämme yllä harrastuksemme laatua. Keskity sinä siihen helsinkiläislähiön kerrostalo elämääsi joka jäsentyy parin korttelin sisäpuolelle :D


      • aamunavaus

        Kauden hinnat oli tiedossani jo lokakuussa, kun lopetimme metsästyksen ja laskelmat tehtiin. Taidatpa olla näillä alueilla paljon kirjoitellut palkittu Sateenkaaripoitsu metsästäjiä provosoimassa, mainitsithan lihanjaosta. Oikeat metsästäjäthän ovat kauden saaliinsa pyytäneet jo ajat sitten, suollat selvää tietämättömän nulikan provoa.
        Vihje antamaani laskutehtävään: vasoja on parillinen määrä.

        Tehtävän ratkaistuasi saat selville käyttämäni yksikköhinnat.


    • aamunavaus

      Kauden hinnat oli tiedossa jo lokakuussa, kun lopetimme metsästyksen ja laskelmat tehtiin. Taidatpa olla näillä alueilla paljon kirjoitellut palkittu Sateenkaaripoitsu metsästäjiä provosoimassa, mainitsithan lihanjaosta. Oikeat metsästäjäthän ovat kauden saaliinsa pyytäneet jo ajat sitten, suollat selvää tietämättömän nulikan provoa.
      Vihje antamaani laskutehtävään: vasoja on parillinen määrä.

      Tehtävän ratkaistuasi saat selville käyttämäni yksikköhinnat.

    • Ratkaisuehdotus

      Selvästi osa porukasta puolustaa maailman tappiin asti lyijyluotien käyttöä ja toinen puoli haluaisi lyijytöntä lihaa. Paras ratkaisu olisi, että lahtivajalla merkittäisiin mitkä hirvet on ammuttu lyijyllä ja mitkä ei. Lyijyllä ampujat jakaisivat lyijyllä ammutut ja lyijyttömillä ammutut jakaisi ne lyijyttömät. Näin toimien kaikki olisi tyytyväisiä.

      • Hirvetoikeillaluodeilla

        Kyllä. Jäisi muovikupariroskan suoltajat nuolemaan näppejään kun normaali metsästäjät kaatavat lyijyllä hirvensä. Me ollaan kaadettu jo 11 hirveä tälle kaudelle ja kaikki lyijyllä. Suolapatruunoilla ampuvia meillä ei ole.


    • aamunavaus

      Varmat vihjeet lyijypatonille asettamani laskutehtävän ratkaisuksi.
      Vihjeiden turvin idioottikaan ei voi erehtyä ratkaisussa.

      Pyyntilupamaksuja kerättiin 1100E.
      Vasoja kaadettiin parillinen määrä, silloin vasojen luvat maksoivat 100,200,300,400,500, jne. E.
      Yli 1v hirvien pyyntilupienkin siinä tilanteessa tulee maksaa tasasatasia, eli 600,1200,1800j.ne. E
      Pelkästään yli 1-vuotiaiden pyyntiluvat eivät voineet maksaa 1200E tai enemmän.

      Joko alkaa soitella kelloja tapulissa, vai onko lyijy tehnyt jo tehtävänsä?

      • Hinnatkoongelmallisia

        Jos rahastonhoitaja tietää pyyntilupien hinnat sitä silloin tuskin tarvitsee muilta kysellä:) Suosittelen tutustumaan hintoihin ennen kuin suunnittelet paljonko lupia anotaan. Seuroissa on yleensä niitä laskutaitoisiakin jäseniä jotka eivät esim kauppaan mennessä kysele kauppiaalta laskutoimituksia koska tuotteilla on kiinteä hintakin olemassa.


      • niinpäs

        Niinpäniin,
        kukas niitä hintoja kyselikään 12.12.


    • Keskustelunaloittaja

      Ei tätä aloitusta ole kirjoitettu kenellekkään vittuilu mielessä, vaan päinvastoin. Niin kauan kuin laki sallii, niin kaikki voi ampua haluamillaan luodeilla.

    • Mooseman

      Niin, vaikka lyijy ei ole vielä laiton, niin kiistaton tosiasia on, että lyijytön on terveyden kannalta parempi vaihtoehto ja lyijyttömällä se hirvi kaatuu täysin samoin kuin lyijylliselläkin luodilla. Lyijyn kannattajien kannattaa ostaa lyijyluoteja varastoon loppuelämäksi, koska lyijykielto tulee hyvin suurella todennäköisyydellä lähiaikoina.

    • Tehokasta

      Syökö joku osumakohdan paskan. Turhaa vouhkaamista ja akkojen parkua. Lyijy tekee tehtävänsä paremmin kuin kupari

      • Eräserämies

        Ei syö, koska se leikataan pois, mutta lyijyluodista irtoaa lyijytomua ja verenkierto levittää sen koko hirveen. Lyijyttömälläkin se hirvi kaatuu, eikä ole vaaraa lyijyn tuomista haitoista. Kukin tyylillään, niin kauan saa ampua lyijyllä kun se on sallittu ja osa ampuu vielä sen jälkeenkin kun lyijy kielletään.


      • kunnonpatruuna
        Eräserämies kirjoitti:

        Ei syö, koska se leikataan pois, mutta lyijyluodista irtoaa lyijytomua ja verenkierto levittää sen koko hirveen. Lyijyttömälläkin se hirvi kaatuu, eikä ole vaaraa lyijyn tuomista haitoista. Kukin tyylillään, niin kauan saa ampua lyijyllä kun se on sallittu ja osa ampuu vielä sen jälkeenkin kun lyijy kielletään.

        Vasta kävin hakemassa 40kpl lisää hammerheadeja.
        Niillä tänävuonna kaatanut kolme hirveä, kolme peuraa ja yhden kauriin.
        Riittää loppu kyttäys kaudellekin ja pamauttamaan ensikaudeksi kokeen.
        Paras paukku ja aina kippaa. Kuka haluaa maksaa muovikuparista moninkertaisen hinnan maksakoot.


      • Hirvenkaataja

        Kannattaa ostaa kerralla enemmän varastoon, lyijyluotien myynti tulee lähitulevaisuudessa loppumaan. Ei ne lyijyttömät moninkertaisesti maksa esim. Sako 308 powerhead Barnes (kupari) 45 euroa/20 kpl. Vastaava Sako 308 hammerhead 27,90 euroa ja 13 g luodilla 35,50 euroa. Hintaero 17,10 euroa ja 9,50 euroa riippuen kumpaanko vertaa.


      • VarastotTäynnä

        Ostettu on älä huoli. Lataan itse metsästyspatruunani ja laskin, että itsekin sen 30 vuotta pärjään lyijykärjillä helposti eli suurinpiirtein sen ajan mitä jaksan metsällä ilman avustuksia kulkea.
        Latailen myös seuramme jäsenille patruunoita ja kaikille on lyijypäät hyvin kelvanneet ja tulee ostopaukkua siltikin reilu puolta halvemmaksi.


      • RikotLakeja
        VarastotTäynnä kirjoitti:

        Ostettu on älä huoli. Lataan itse metsästyspatruunani ja laskin, että itsekin sen 30 vuotta pärjään lyijykärjillä helposti eli suurinpiirtein sen ajan mitä jaksan metsällä ilman avustuksia kulkea.
        Latailen myös seuramme jäsenille patruunoita ja kaikille on lyijypäät hyvin kelvanneet ja tulee ostopaukkua siltikin reilu puolta halvemmaksi.

        Rankan vastuutaakan olet ottanut kantaaksesi.
        Takaisinvedon paikka.


      • vainiintekee
        RikotLakeja kirjoitti:

        Rankan vastuutaakan olet ottanut kantaaksesi.
        Takaisinvedon paikka.

        Milläs tavalla itselataaja rikkoo lakeja muutoin kun hän ei toimi sinun mielesi mukaan?


      • eprogkerogk
        vainiintekee kirjoitti:

        Milläs tavalla itselataaja rikkoo lakeja muutoin kun hän ei toimi sinun mielesi mukaan?

        No niinpä niin taas jälleen kerran!

        Sarjassamme nuukapetterin nerokkaita mietteitä osa 423!

        Mitä turhaan välittää mistään muusta, kunhan SYNTYY SÄÄSTÖÄ!!

        1) Patruunoiden jälleen lataaminen tulkitaan Suomessa patruunoiden valmistamiseksi.
        2) Patruunoiden, kuten muidenkin tuotteiden valmistaja on vastuussa tuotteestaan.
        3) Suomessa ampumatarvikkeet on tarkastettava tarkastuslaitoksessa C.I. P:n ohjeiden mukaisesti. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1983/19830486#L4 ( Poikkeuksena itselle omaan käyttöön valmistetut patruunat )
        4) Sinähän luonnollisesti suoritit kaikki lailliset tarkastukset ennen patruunoiden luovuttamista kavereillesi?
        5) Mietipä, paljonko maksaa, jos/kun lataamasi patruunaa ampuva kaverisi vammauttaa vaikkapa silmänsä pysyvästi!
        6) SYNTYYKÖ SILLOIN SÄÄSTÖÄ??

        -


      • Voivoivalivali
        eprogkerogk kirjoitti:

        No niinpä niin taas jälleen kerran!

        Sarjassamme nuukapetterin nerokkaita mietteitä osa 423!

        Mitä turhaan välittää mistään muusta, kunhan SYNTYY SÄÄSTÖÄ!!

        1) Patruunoiden jälleen lataaminen tulkitaan Suomessa patruunoiden valmistamiseksi.
        2) Patruunoiden, kuten muidenkin tuotteiden valmistaja on vastuussa tuotteestaan.
        3) Suomessa ampumatarvikkeet on tarkastettava tarkastuslaitoksessa C.I. P:n ohjeiden mukaisesti. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1983/19830486#L4 ( Poikkeuksena itselle omaan käyttöön valmistetut patruunat )
        4) Sinähän luonnollisesti suoritit kaikki lailliset tarkastukset ennen patruunoiden luovuttamista kavereillesi?
        5) Mietipä, paljonko maksaa, jos/kun lataamasi patruunaa ampuva kaverisi vammauttaa vaikkapa silmänsä pysyvästi!
        6) SYNTYYKÖ SILLOIN SÄÄSTÖÄ??

        -

        Jaha aikaisemmistakin öyhötyksistä tuttu palstavalittaja menkööt saarnaamaan jälleenlataajista maanlaajuisesti jos asia noin paljon ottaa verenpaineen päälle.
        Muista: Älä vaan lähde autolla sillä saatat ajaa vaikka kolmion takaa jonkun päälle tai joku muu sinun. Syntyykö sitten sinulle säästöä aiheesta kun joudut kustantamaan ulkopuolisten vahingot yms turhat paperin pyörittelyt.
        Suosittelen pysymään kotona.


      • 3tgesgszegsgr
        Voivoivalivali kirjoitti:

        Jaha aikaisemmistakin öyhötyksistä tuttu palstavalittaja menkööt saarnaamaan jälleenlataajista maanlaajuisesti jos asia noin paljon ottaa verenpaineen päälle.
        Muista: Älä vaan lähde autolla sillä saatat ajaa vaikka kolmion takaa jonkun päälle tai joku muu sinun. Syntyykö sitten sinulle säästöä aiheesta kun joudut kustantamaan ulkopuolisten vahingot yms turhat paperin pyörittelyt.
        Suosittelen pysymään kotona.

        Hähä!!

        Kävikö kipeästi, kun huomasit typeryytesi? Vai etkö vielä sittenkään ymmärtänyt, miten vakavasta asiasta pahimmillaan voi olla kyse?

        Jatka vain samaan malliin, tottahan se kannattaa ottaa riski elinikäisistä korvausveloista, jos voi SÄÄSTÄÄ pari euroa höperöinnillään.

        .


      • selkiskö

        Toisille patruunoita valmistavan on hyvä tietää, että ampuma-ase ja räjähderikkeistä varsin helposti aseluvat peruutetaan ja ruutiaseeton harrastus alkaa.
        Vastaisen varalle, tuolle lyijyn saastuttamalle pelleilijälle neuvottakoon, että älä lataa patruunoita toisille, mutta voit heidän antaa kalustollasi tehdä itselleen patruunoita.


      • katsopeiliin
        selkiskö kirjoitti:

        Toisille patruunoita valmistavan on hyvä tietää, että ampuma-ase ja räjähderikkeistä varsin helposti aseluvat peruutetaan ja ruutiaseeton harrastus alkaa.
        Vastaisen varalle, tuolle lyijyn saastuttamalle pelleilijälle neuvottakoon, että älä lataa patruunoita toisille, mutta voit heidän antaa kalustollasi tehdä itselleen patruunoita.

        Kannattaisi katsoa peiliin. Mitä nuita sinun oksennuksiasi tältä palstalta on lukenut niin harrastus jos ei ole jo loppunut niin lähellä loppuaan. Senverran sairasta juttua suollat.
        Sun kaikki "keskustelusi" on täällä vain ja ainoastaan riidan haastamista. Ilmankos sellaisiin ei kukaan muu kuin sinä itse vastaa.


      • w4wwergawrgfwer
        katsopeiliin kirjoitti:

        Kannattaisi katsoa peiliin. Mitä nuita sinun oksennuksiasi tältä palstalta on lukenut niin harrastus jos ei ole jo loppunut niin lähellä loppuaan. Senverran sairasta juttua suollat.
        Sun kaikki "keskustelusi" on täällä vain ja ainoastaan riidan haastamista. Ilmankos sellaisiin ei kukaan muu kuin sinä itse vastaa.

        Sinustako lakien, sääntöjen ja hyvien tapojen noudattaminen on sairasta?

        Lyijyn haitat on tutkittu ja tunnustettu tosiasia. Turha sinun on niitä yrittää kiistää.

        Nykymetsästäjän ei ole mitään tarvetta pitäytyä lyijyluodeissa, koska vähintään yhtä hyviä tuotteita on helposti saatavilla ja järkevään hintaan. Jos on niin nuuka, että harrastus on muutamasta eurosta kiinni, niin kannattaa vakavasti harkita siirtymistä halvempien harrastusten pariin.

        Hirvien metsästys on maassamme seuruemetsästystä ja jo alkeellisimpiin tapoihin kuuluu, ettei tahallaan pilata yhteistä saalista käyttämällä kelvottomia ampumatarvikkeita.

        Sitä paitsi ihan itsehän sinä kysyit, että mitä lakeja silloin rikotaan, kun jälleenladataan patruunoita kavereille. Mutta ei sinussa ollut sitä vertaa miestä, että olisit kestänyt totuuden, kun se sinulle kerrottiin, vaan jatkoit sitkeästi länkytystäsi.

        On siinä meillä metsämies!!

        Voivoi!


    • ravittu

      Olisipa kuparikin yhtä surkeasti pehmytmetalli, kuin lyijy.
      Silloin kuparikin osumassa tomuttuisi, ja lihan syöjät saisivat mitokondrioihinsa pöhinää elimistölle välttämättömän kuparimineraalin ravitsemana. Tosin kupari ei ole ravintomme minimitelijä.

    • puretata

      Miksiköhän kupariset kahvipannut on tinattu lyijyllisellä tinalla, kun olisi voinut käyttää kuparista kahvipannua? Kannatta valita suosiolla köyhdytetty uraani, meinaan että alkaisi aloittajallakin nuppi säteillä. Jos vaikka asenteellinen ajatusmaailma asettuisi ja hajoamista tapahtuisi oikeestikin eikä vaan mielessä.

      Kehuit tiedoilla! Perään sinulta nyt niitä oikeita tietoja. Kerro paljonko luoti on keventynyt osuman aikana. Mihin tarkkaanottaen kevenemä on mennyt. Onko se hajonnut ihan atomeiksi, vai onko sinulla tarkempaa jakaumaa esittää. Onko sinulla dataa "kulkeutumisesta" eri osiin hirveä? Yleisin osuma lienee keuhko-osuma, joten jos vaikka siitä sanoisit mihin hirven veri menee?

      Jos oikeasti on tietoa, niin silloin voinet esittää tilaston: osumat hirviin yhteensä/lahtivajalla hyödynnetyt hirvet, jaoteltuna käytettyihin luoteihin. Mutu ei ole kelvollinen tilasto, vaan antaa tulla linkkejä.

      • tinuritirits

        Jos Teilläpäin on kupariastiat tinattu lyijyisellä tinalla, se selittääkin, miksi olet jämähtänyt lyijyyn!
        Kupariastiat tinattiin elintarvikelaatuisella puhtaalla tinalla, kolmiotanko joka ritisee taivutettaessa. Se ei sisällä lyijyä.
        Niin, minnekäs se luotilyijy pöllähtääkään kavitaatio-ontelossa? Muruset vieläpä iskeytyvät ontelon ulkopuolelle!
        Voit lukea alan tutkimuksia parin vuoden takaisesta metsästäjälehdestä sähköisesti. Ilmeisesti olet niin tuore metsästäjä, ettei metsästäjälehti Sinulle vielä -17 tullut? koskapa paljastit tietämyksesi kupariastioiden tinaamisestakin!


      • puretata
        tinuritirits kirjoitti:

        Jos Teilläpäin on kupariastiat tinattu lyijyisellä tinalla, se selittääkin, miksi olet jämähtänyt lyijyyn!
        Kupariastiat tinattiin elintarvikelaatuisella puhtaalla tinalla, kolmiotanko joka ritisee taivutettaessa. Se ei sisällä lyijyä.
        Niin, minnekäs se luotilyijy pöllähtääkään kavitaatio-ontelossa? Muruset vieläpä iskeytyvät ontelon ulkopuolelle!
        Voit lukea alan tutkimuksia parin vuoden takaisesta metsästäjälehdestä sähköisesti. Ilmeisesti olet niin tuore metsästäjä, ettei metsästäjälehti Sinulle vielä -17 tullut? koskapa paljastit tietämyksesi kupariastioiden tinaamisestakin!

        Täh mistäs sait päähäsi että tina olisi täysin puhdasta entisaikaan ollut? Siis silloin kun oli kuparipannuja muuallakin kuin hirvaskankaan huutokaupassa. Lisää vanhaa lyijyllistä bensaa liekkeihin. Kupari tässä oli äkkiseltään paljon myrkyllisempi, kun et sitä ymmärtänyt. Lyijyn pahuus taas johtuu pikemminkin kertymisestä. Metallinen lyijy liukenee mahan happoihin huonosti, sillä happojen muodostamat suolat estävät hapon syövyttävää vaikutusta. Valmiiksi atominen lyijy sensijaan imeytyy ja sekin pääasiassa hengitysilman kautta. Siis ei kannata sinun hengittää kuin pihisten kun luonnon ilmassa on aina lyijykaasua ... siis aina. Jään tässä vain odottamaan selitystä, jolla kerrot miten se lyijy kaasuuntuu ohi ampumastasi luodista.

        Ja miksiköhän se ontelon ulkopuoli leikataan pois? Itse väitit että se lyijy leviää pitkin hirveä ja nyt ne murenet onkin vain ontelon ulkopuolella. Määristä ja kappaleiden kokoluokasta ei sitten mitään tietoa.


    • Näinameriikassa
      • valitsen

        Tästä on poistettu viestejä nääs. Tunnettu metsästyksenvastustajapalstahäirikkö rekisteröimättömällä nimimerkillään lyijyagitaattorina ollenee yrittänyt peukuttaa jotain muutakin, kuin itseään.

        Kysytäänpä itseään peukuttavalta, minkä vuoksi se luotilyijy kuitenkin on osavaippaluodissa pakattu kertomasi mukaan myrkyllisempään kupariin?
        Miksi seoslannotteisiin lisätään kuparia, mutta kadmiumin ja lyijyn määrät lannoitteissa säädetään minimiin ja pyritään niistä eroon?


    • Lyijyäympäriinsä
    • Lyijyhajoaa
      • enuskomainostajia

        Et sitten katsonut videota ajatuksella. Ammuttu läheltä = ei vastaa oikeita ampumaetäisyyksiä = luoti pirstaloituu oleellisesti enemmän ja sadaan mainosmiehen haluama ero myytävään tuotteeseen nähden = olet pahasti manipulaation uhri/manipulaatiota harjoittava.

        Jos haluat oikeaa tietoa asiasta, niin tutkimuksessa luodit kerätään hirvistä jotka kaadettu.

        Sirpaleet oli kylläkin siististi osumakohdan reiän alueella. Suurin osa gelatiinista jäi sirpaleettomiksi, eli se osa joka ei kuulunut osumakohdan vaikutusalaan oli puhdasta.

        Ainut joka nyt hajosi on aloittaja.


      • Minäpäätänmillämetsästän
        enuskomainostajia kirjoitti:

        Et sitten katsonut videota ajatuksella. Ammuttu läheltä = ei vastaa oikeita ampumaetäisyyksiä = luoti pirstaloituu oleellisesti enemmän ja sadaan mainosmiehen haluama ero myytävään tuotteeseen nähden = olet pahasti manipulaation uhri/manipulaatiota harjoittava.

        Jos haluat oikeaa tietoa asiasta, niin tutkimuksessa luodit kerätään hirvistä jotka kaadettu.

        Sirpaleet oli kylläkin siististi osumakohdan reiän alueella. Suurin osa gelatiinista jäi sirpaleettomiksi, eli se osa joka ei kuulunut osumakohdan vaikutusalaan oli puhdasta.

        Ainut joka nyt hajosi on aloittaja.

        Ei tuollaisen päähänpinttymän saastuttaman provokaattorin kanssa kannata taistella.
        Normaali metsästäjä ei ole fanaattinen kuten hän on. Onneksi peukutuksista voi päätellä että näitä keskusteluja lukee ihan tavallisetkin järkevät metsästäjät.


      • Aivoonkunosuulaskeeveret
        Minäpäätänmillämetsästän kirjoitti:

        Ei tuollaisen päähänpinttymän saastuttaman provokaattorin kanssa kannata taistella.
        Normaali metsästäjä ei ole fanaattinen kuten hän on. Onneksi peukutuksista voi päätellä että näitä keskusteluja lukee ihan tavallisetkin järkevät metsästäjät.

        Rupeshan tuo eilen illalla floodaamaan tätä juttua vastaamalla ikivanhohin avauksiin. Se on sama kuin julkinen häviön tunnustus. Tais alkaa henki pihiseen, niinkuin tuolla edellä sanottiin.


    • Joskiinnostaa
    • Voisyödä
      • puretata

        No nyt oli ensimmäinen asiallinen linkki!

        Eli kun leikkaa osumakohdan pois, niin lyijy lähtee siinä mukana. Luuhun ammuttu luoti tekee laajemman osuman, jolloin tunnetusti joutuu leikkaaman paljon enemmän poisheitettävää.

        Siinä viitattiin myös siihen että sitä lyijyä tulee syödyssä ravinnossa luonnollisesti olevasta lyijystä. Eli lyijyä kertyy ihmisiin ilmansaasteissa levinneistä lyijy-yhdisteistä johtuen.

        Avoimeksi sen sijaan jäi tämän linkin perusteella kuinka paljon luodeista peräisin olevaa lyijyä ihminen saa, kun on leikattu osumakohtaa pois.

        Viitattiin myös lyijyhaulin syömiseen. Kun haluaa haulista lyijyaromit, niin pitää keittää etikassa tms. Muutoin ei metallinen lyijyhauli tee haittaa ruoassa. Sitä ei tässä linkissä kylläkään suoraan kerrottu. Tavalliseen keittoon lipsahtanut hauli menee suolesta läpi ja ropsahtaa sitten pyttyyn, jos sen sattuu syömään.

        Ainoastaan pienhiukkas ja atomikoon lyijy kappaleet imeytyvät suolistosta. Lisäksi erilaiset lyijy-yhdisteet imeytyvät, mutta se on eri asia kuin luodin lyijy. Keskitytään hetki luodista irronneisiin pienhiukkasiin. Nopeuttahan luodilla oli 700m/s, joten ne hiukkaset joita matkalla irtoaa liikkuvat myös. Kun lihasta pommittaa pienhiukkasilla, niin nehän tarttuu kyllä siihen lihaan. Sanoisin näin teoreetikkona ihan tutkimushypoteesina että hiukkaset tarttuvat lihaan niin nopeasti että ne löytyvät pintakerroksesta. Asiaa voisi tutkia myös toisinpäin. Tehdään tutkimusjärjestely jossa haetaan yhteys kuinka syvälle ballistiseen aineeseen eri massaiset pienkappaleet uppoava eri nopeuksilla.

        Tunnettu tosiasia on että osa metsästäjistä kaivaa vain luodin suurimman kappaleen pois. Luodin haavaa leikataan vain iskemäkohdasta eikä pitkin kulkureittiä. Näitä varten on holhousyhteiskunnassa lähdetty sille linjalle että lyijy ammuksissa pitää kieltää kokonaan. Tämä jos mikä on asenteellista. Maailmassa pitää olla suvaitsevainen, mitä sitten jos joku syö lyijypölyä.


    • Runsaastilyijyä
      • eiautavaikkaoisnetis

        Mistälähtien nettipalstan keskusteluosio on ollut faktaa. Huuhaa uskoo kaiken netissä kirjoitetun; "koska se on netissä"


    • Faktaafaktaa
    • Mounton
      • Kuinkapaljonmahtuupienee

        Ota ensi yöksi kännissä tavoitteeksesi kuinka monta lyijyn vastaista provoa ehdit samaan aloitukseen mahdutettua. Tänä yönä vain kolme. Surkea esitys.


    • Ostakaavarastoon

      Jos lyijykudeilla viel tulevaisuudessa haluaa ampua, niin kannattaa ostaa niitä nyt varastoon loppuelämäksi, kohta niitä ei kaupasta enää saa.

    • hysterianietsontaa

      Lyijyluotien kiellon taustalla on halu nostaa ampumisen kustannuksia jotta päästään lähemmäksi todellista tavoitetta. Joka on aseiden yksityisomistuksen kielto.

      Lihasta saaduilla lyijymäärillä saati pienoiskiväärin luodeista sormiin tarttuneella lyijyllä ei ole mitään merkitystä.

      Nämä lyijyhysteriaan mukaan lähteneet asetta kumihanskat ködessä "myrkkyjen" eli myös aseöjyn pelossa olevat toimittajat voisivat lopettaa tämän hysterian lietsomisen.

      • VaalitTulossa

        Nimenomaan.
        Ase asioissa tuo näkyy jo selkeästi. Ensin pyrittiin kieltämään jotkut 22 lelupistoolit. Sen jälkeen muut käsiaseet kriminalisoitiin ja nyt on puoliautomaatit hampaissa. Eli ne kielletään seuraavaksi. Tämän jälkeen askel askeleelta varmasti lippaalliset kiväärit. Eri manuaalitoimiset useammin kuin kerta laukeavat ja lopulta sallittujen listoilla on kohta enää vain kertalaukeavat. Ja koska harrastuksesta on pyritty jo muutenkin tekemään mahdotonta ja kallista niin sitten on helppo sahata se viimeinenkin laillinen aseen omistus muoto.

        Aseiden omistajathan ovat jo nyt eriarvoisessa asemassa muiden kansalaisten kanssa.
        Et saa tehdä mitään tahallisia etkä tahattomia rikoksia, rikkomuksia saati mitään mistä laki on määrännyt sanktion. Et voi hoidattaa itselläsi olevia mahd mielenterveydellisiä ongelmia koska ilmoitusvelvollisuuden myötä lääkärit ovat velvoitettuja ilmoittamaan poliisille jos olet käynyt puhumassa ongelmistasi.

        Eli aseenomistaja: Älä aja ylinopeutta, älä saa muitakaan sakkoja ja sanktioita, älä eroa niin että ero on riitaisa, älä masennu vaikka lähiomaisesi menehtyy, älä saa yt neuvotteluissa kenkää ja masennu tästä. Tai saat toki masentua mutta älä mene kertomaan tuntemuksista vaitiolovelvottomille lääkäreille vaan hoidata itse mielesi esim kavereiden yms avustuksella.
        Älä mielellään poistu kotoa sillä olet aina erityisepäilty muidenkin tekemissä rikkeissä koska olethan aseenomistaja. Älä mene kenenkään tappelupukarin väliin. Älä näe kenenkään tekemiä rikoksia vaan poistu paikalta. Älä juo alkoholia. Minimoi ystäväpiirisi vain harvoihin aitoihin ystäviisi. yms yms yms.

        Ainiin vaalit ovat tulossa. Kannattaa antaa ääni sellaiselle puolueelle joka pitää myös aseenomistajien oikeuksista kiinni ja ajaa meidän asioita. Siten meistä jokainen pystyy vielä vaikuttamaan harrastukseemme.
        Punavihreä porukka ei ole sitä sakkia joka ajaa vaan päinvastoin pyrkii tekemään hallaa harrastuksellemme. Joten ihan mikä tahansa konservatiiviset arvot omaava puolue on puolellamme.


    • persnaamat

      Esi-isät ammuskelivat lyijyluodeilla eikä kenenkään kuolintodistuksena lue että kuoli lyijymyrkytykseen ellei sitten tarkoiteta sodassa kaatuneita.

      Itse ammuskeltiin rottia ja lyijyluoteja pidettiin suussa kun ne oli niin näppärä sieltä sylkäistä ja laittaa piippuun. Aivan hysteerista akkojen porua koko lyijykoohotus. Täällä joku vähäpää kirjoitti että lyijy menee eläimen verenkiertoon hah hah mikä kusipää sillä kun meikäläinen ampuu niin verenkierto yleensä loppuu siihen.

      • Selväaltistus

        Kirjoituksestasi voi päätellä juuri sen, että kun olet niitä lyijyluoteja imeskellyt, olet saanut sitä lyijyä liikaa elimmkstöösi. Alusta voit lukea mitä se lyijy aiheuttaa...


      • Diagnoosi

        Lyijy laskee älykkyysosamäärää 6,9 pisteellä 30 μg/dL veren pitoisuudella, ja suurin osa siitä, 3,9 pisteen lasku, aiheutuu alle 10 μg/dL veren pitoisuudella.

        Vuonna 1996 Herbert Needleman julkaisi tutkimuksen, jossa todettiin lyijyn heikentävän sille altistuneen ihmisen kykyä hillitä impulsseja, ja lyijyn olevan yhteydessä antisosiaaliseen ja aggressiiviseen käyttäytymiseen sekä rikollisuuteen.Vuonna 2000 Rick Nevin julkaisi tutkimuksen, jossa todettiin lyijyn alentavan älykkyyosamäärää ja vaikuttavan väkivaltaiseen rikollisuuteen ja avioliiton ulkopuolisiin raskauksiin.


      • Jokolomaloppuu
        Selväaltistus kirjoitti:

        Kirjoituksestasi voi päätellä juuri sen, että kun olet niitä lyijyluoteja imeskellyt, olet saanut sitä lyijyä liikaa elimmkstöösi. Alusta voit lukea mitä se lyijy aiheuttaa...

        Jaaha palstan lyijyä kuin mörköjä pelkäävä trollipentu on taas herännyt puskistaan. Liekkö talvilomalla ja äiti on antanut luvan taas trollailla netissä:D
        Johan tämä ketju olikin pitkään hiljaiselossa kun sinulta oli näemmä tietokone takavarikoitu:D


    • hyviäovat

      Suurin vaara lyijystä on ainoastaan kohteelle. Jos lähdetään aloittajan sössötyksiin mukaan niin se on sama kun aloittaisi koohotuksen siitä mitenkä ruuti on vaarallista ihmiselle ja kehottaisi siirtyä puunuoliin. Aloittaja on kuin hysteerinen ämmä joten suosittelen ohittamaan vähäpään kirkumisen ja jatkamaan turvallisten lyijyluotien käytön.

      • Ostakaavarastottäyteen

        Miksi 1.3.2018 on kiellettiin lyijyä sisältävien tuotteiden myynti tavallisille kuluttaja-asiakkaille? Tuskin ihan syyttä suotta? Lyijyllä ampujien onneksi kielto ei vielä kuitenkaan koske ampumatarvikkeita.


    • ÄmmätPoisPalstalta

      Lyijyluodit ovat koetellumpia ja tehokkaampia työssään siksi valitsen lyijyn. En ala maksamaan enemmän halvemmasta materiaalista. Kyllähän sen nyt järkikin sanoo että kuoparikoohotus on vain kupariluotien paremman katteen tavoittelua.

      Jotkut hysteeriset ämmät tähän lankeaa mutta me miehet käytämme lyijyä ja panemme paljaalla.

    • Anonyymi

      Se ei silti poista sitä, että lyijy on myrkyllistä, vaikka ketä vetelisit paljaalla. Ihan vinkkinä että vaikka te miehet vetelette paljaalla, niin kannattaa suojatua kortsulla, niin säästyy sukupuolitaudeilta.

      En voi olla lainaamatta tuota alkuperäistä kirjoitusta: ”Korkea veren lyijypitoisuus saattaa vaikuttaa kilpirauhasen fysiologiaan. Eräässä lampailla tehdyssä tutkimuksessa lyijyasetaatin annostelu lampaille matalalla annoksella 5 mg/kg/vuorokausi kahdeksan viikon aikana johti kilpirauhasen vajaatoimintaan, huomattavan mataliin tyreotropiinin (TSH) ja mataliin T3- ja T4-pitoisuuksiin. Tyreotropiinin taso putosi noin kuudesosaan ja T3- ja T4-hormonien tasot putosivat noin puoleen. Alustavien tutkimusten mukaan kilpirauhasen toiminta ja kilpirauhashormonit äidin raskausaikana saattavat olla yhteydessä lapsen homoseksuaalisuuteen.”

      Sukupuolinen suuntautumisesi saattaa siis johtua lyijystä, tai sitten se on vain sattumaa?

    • Anonyymi

      "" 5 mg/kg/vuorokausi kahdeksan viikon aikana""

      Oletpa tyhmä paskapässi ! Tajuatko ollenkaan millaisesta määrästä puhut nahkapieru !!

      Sössösönkötyksesi tarkoittaa että pitäisi 8 viikon aikana 70 kg hirvimiehen syödä yksi 20 g luoti. Tajuatko sillipieru ettei tuollaisia määriä voi mitenkään saada edes koko eliniän aikana !

      Pitäisi hieman miettiä mitä kirjoittelee sössöluotien puolustukseksi.

      Ampukaa vaan rauhassa tehokkaammilla ja halvemmilla lyijyluodeilla älkääkä uskoko vähäpäiden nyrkkipierujen pehmittämien tyhmäpäiden aivopieruja !

      • Anonyymi

        mg = milligramma, joka on gramman tuhannesosa.


    • Anonyymi

      Lyijy on luonnon tuote ja jos se menee takasin luontoon, niin se vaan palautuu.
      Ei ole paha juttu.

    • Anonyymi

      Nämä lyijyn vaaroista vouhkaavat ovat idiootteja jotka eivät tunne faktoja. Kukaan täysijärkinen ei osumakohtapaskaa syö . Toisekseen se luoti ei todellakaan mene verenkiertoon pölynä. Vähän viisaampi tajuaa että lyijy ei mene suonien läpi tomuna vaan jos lähellä on verisuoni niin se katkeaa ja paine romahtaa eikä silloin virtausta putkeen enään synny joten lyijy on aina haavakanavassa joka leikataan AINA pois. Vain idiootti syö veripaskaa !

      • Anonyymi

        Lyijyluoti oli hyvä mustaruutiaseiden aikaan, 18mm pallona. Pallon nopeus oli riittävän verkkainen lyijyn ominaisuuksiin nähden.

        Lyijyttömiä luoteja olen käyttänyt jo 40 vuotta seuruemetsästyksessä kuten muussakin saalistuksessa ja seuruemetsällä olen liki sata kertaa kaatolaukauksen jälkeen muistuttanut kanssametsästäjille, että lyijyä ei ole saaliiseen levitelty.
        Kiittäneet ovat, joka kerralla.


    • Anonyymi

      Sodassa lyijyluodit ovat kiellettyjä juurikin tapavuutensa vuoksi. Luodin tehtävä on tappaa elukka tehokkaasti. Pieruvitut käyttävät jotain homokuparia mutta ei ole bondatun voittanutta!

      • Anonyymi

        Sinunkin tulisi ottaa asiasta selvää, mikä luotityyppi on sotimisissa kiälletty.

        Lyijyn ja kuparin pakkaamisesta samaan kokonaisuuteen voidaan käyttää homoliitettäsi.

        Bondaus tarkoittaa tuppi.mulk-kua eli pojupartnerisi varmaankin ovatkin siitä sinua alati huomautelleet?


    • Anonyymi

      No siinä oli oikein kuparihomon mallivastaus.

      Kun kupari ja lyijy bondataan niin saadaan pelkän kuparihomoluodin 6-0 voittava tappotyökalu.

      Mitä taas tulee sotimiseen lyijyluotien kanssa niin otappa kuule itse selvää siitä saako luoti levitä osuessaan. Tunnustit tyhmyytesi joten sitä se teettää kun ei isi muistanut nostaa pojun kantokoppaa kantojen kohdalla.

    • Anonyymi

      Ilmoitit, että sodassa lyijyluodit ovat kiellettyjä.
      Miksihän silti, vieläkin liki kaikkien jalkaväkikokoluokan aseiden luodeissa on kieltämääsi lyijyä?

      Eiköne tottele Sinua?

    • Anonyymi

      Kyllä joillekkin ottaa näköjään kovasti luonnonpäälle, tieto siitä että lyijy on myrkyllistä. Sääliksi käy heitä jos lyijyluodit kielletään, millähän siitä pääsevät yli?

    • Anonyymi

      Sota-aseissa lyijyn käyttö on kielletty koska lyijy on myrkyllistä.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Mulla on paljon vanhoja akkuja ja valupihdit joten tässä pärjätään vielä 100v.

    • Anonyymi

      Kyllä siellä valopäät kommentoi,

    • Anonyymi

      Riittääkö pinnoitettuhauli (nikkeli/kupari) suojamaan lyijyaltistukselta?

      • Anonyymi

        Näin ainakin maalaisjärjellä ajateltuna luulis jotta riittää, mikäli se pinnoitus vain pysyy ehjänä,


    • Anonyymi

      Noo, onko tietoa tuleeko lyijykielto?

    • Anonyymi

      Eikö ole tietoa loppuuko lyijyllä ampuminen?

    • Anonyymi

      Onko lyijyluotien kielto edennyt suuntaan taikka toiseen?

      • Anonyymi

        Hallituksella on kädet täynnä muidenkin kieltojen toteuttamiseksi että taitaa tuokin olla vielä vaiheessa. Tuskin edes puhuvat siitä vaan kieltävät salassa jolloin vihreä sisäministeri hutisalo määrää kaikki poliisit takavarikoimaan jokaisen metsästäjän aseet joiden hallusta löytyy lyijyllisiä patruunoita.


    • Anonyymi

      Helpommalla olisi päästy, jos aloittaja olisi vain rehellisesti ja suoraan kertonut vastustavansa kaikkea metsästystä tai siihen liittyvää.

      • Anonyymi

        Eihän missään lauseessa niin todeta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eihän missään lauseessa niin todeta?

        No, ei, mutta ainakin haluaa haitata harrastusta ja tehdä siitä entistä harvempien harrastuksen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No, ei, mutta ainakin haluaa haitata harrastusta ja tehdä siitä entistä harvempien harrastuksen.

        Ei lyijyluotien kielto vaikuta mitenkään harrastukseen, eikä myöskään haittaa sitä. Hirvet, peurat ja kauriit kaatuu kuparillakin. Ainoa ero on että myrkyllisestä lyijystä ei ole vaaraa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei lyijyluotien kielto vaikuta mitenkään harrastukseen, eikä myöskään haittaa sitä. Hirvet, peurat ja kauriit kaatuu kuparillakin. Ainoa ero on että myrkyllisestä lyijystä ei ole vaaraa.

        Kuinkas moni metsästäjä on kuollut lyijymyrkytyksiin?
        Kyse ei ole lyijyn myrkyllisyydestä vaan siitä että metsästäjille pyritään myymään entistä kalliimpia patruunoita "ympäristöystävällisyys" propakandalla.
        Tätä ei tapahtuisi jos kaikki korvaavat tuotteet olisi saman hintaisia tai edullisempia kuin lyijy paukku ja yhtä tehokkaita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuinkas moni metsästäjä on kuollut lyijymyrkytyksiin?
        Kyse ei ole lyijyn myrkyllisyydestä vaan siitä että metsästäjille pyritään myymään entistä kalliimpia patruunoita "ympäristöystävällisyys" propakandalla.
        Tätä ei tapahtuisi jos kaikki korvaavat tuotteet olisi saman hintaisia tai edullisempia kuin lyijy paukku ja yhtä tehokkaita.

        ¨¨¨¨Tätä ei tapahtuisi jos kaikki korvaavat tuotteet olisi saman hintaisia tai edullisempia kuin lyijy paukku ja yhtä tehokkaita.¨¨¨¨¨¨¨¨

        Niinmittä tapahtuu, jälleenlataajallehan lyijyttömällä luodilla ladattu hirviPATRUUNA on puoli Euroa halvempi, kuin pelkästään LAADUKAS LYIJYINEN HIRVILUOTI.

        Näin jo .30 koossa ja paksuuntuminen edelleen lisää eroa lyijyttömän hyväksi.

        Eivätkä ole edes yhtä tehokkaita, koska lyijytön on tehokkaampi.

        Toki .30 lyijyjäärä ei pääse pätemään suuremmalla patruunakulullaan puol E per jytky, kun riistalaukausten määrä on 0.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ¨¨¨¨Tätä ei tapahtuisi jos kaikki korvaavat tuotteet olisi saman hintaisia tai edullisempia kuin lyijy paukku ja yhtä tehokkaita.¨¨¨¨¨¨¨¨

        Niinmittä tapahtuu, jälleenlataajallehan lyijyttömällä luodilla ladattu hirviPATRUUNA on puoli Euroa halvempi, kuin pelkästään LAADUKAS LYIJYINEN HIRVILUOTI.

        Näin jo .30 koossa ja paksuuntuminen edelleen lisää eroa lyijyttömän hyväksi.

        Eivätkä ole edes yhtä tehokkaita, koska lyijytön on tehokkaampi.

        Toki .30 lyijyjäärä ei pääse pätemään suuremmalla patruunakulullaan puol E per jytky, kun riistalaukausten määrä on 0.

        Vihreiden hihhulien provoilua...


      • Anonyymi

        Totta kyllä huomaa että metsästyksen vastustaja on asialla,ja täällä pohjolassa on iät/Ajat metsästyksessä ja kalastuksessa käytetty lyijyä.Se on PARAS vaihtoehto ja nämä määrät on pieniä eivät vaikuta mihinkään ja mitenkään.

        Teräs hauli ja luodit olisi suuri ongelma Suomen saha teollisuudelle ja taas lyijyltä ei ole mitään haittaa.
        -Tuskin kukaan syö niitä halleja jos syö ei mitään haittaa sieltä ne tulee perseestä ulos ja ei ole mitään ongelmia .Kriittisesti ajattelevat liioittelee asioita ja yleensä paljastaa Oman tyhmyytensä.(Luulee muiden uskovan hyvin perustellun valheellisen tiedon ja asioiden liioittelun..."Kärpäsestä tehdään HÄRKÄNEN ...

        PAHEMPAA VAARAA JA HAITTAA AIHEUTTAA: mm. Sotapelit,Huumeet,Alkoholi,Lääkkeiden väärinkäyttö,Myrkyllisten asioiden syönti sienet,marjat...jne....

        Metsästys on hyvä ja asiallinen harrastus ja opetan omille lapsille sen sekä marjojen ja sienien hyödyntäminen luonnosta ravinnoksi. Myös retkeily,telttailu ja luonnossa ruoan laitto on hyvä taito kaikille ihmisille.
        Metsästys ja kalastus ,sekä niiden arvostus on hyvä asia siellä saa nauttia luonnosta ja puhtaasta ravinnosta.
        Kiitos Jumalalle!!! Kaikesta....


      • Anonyymi

        Totta kyllä huomaa että metsästyksen vastustaja on asialla,ja täällä pohjolassa on iät/Ajat metsästyksessä ja kalastuksessa käytetty lyijyä.Se on PARAS vaihtoehto ja nämä määrät on pieniä eivät vaikuta mihinkään ja mitenkään.

        Teräs hauli ja luodit olisi suuri ongelma Suomen saha teollisuudelle ja taas lyijyltä ei ole mitään haittaa.
        -Tuskin kukaan syö niitä halleja jos syö ei mitään haittaa sieltä ne tulee perseestä ulos ja ei ole mitään ongelmia .Kriittisesti ajattelevat liioittelee asioita ja yleensä paljastaa Oman tyhmyytensä.(Luulee muiden uskovan hyvin perustellun valheellisen tiedon ja asioiden liioittelun..."Kärpäsestä tehdään HÄRKÄNEN ...

        PAHEMPAA VAARAA JA HAITTAA AIHEUTTAA: mm. Sotapelit,Huumeet,Alkoholi,Lääkkeiden väärinkäyttö,Myrkyllisten asioiden syönti sienet,marjat...jne....

        Metsästys on hyvä ja asiallinen harrastus ja opetan omille lapsille sen sekä marjojen ja sienien hyödyntäminen luonnosta ravinnoksi. Myös retkeily,telttailu ja luonnossa ruoan laitto on hyvä taito kaikille ihmisille.
        Metsästys ja kalastus ,sekä niiden arvostus on hyvä asia siellä saa nauttia luonnosta ja puhtaasta ravinnosta.
        Kiitos Jumalalle!!! Kaikesta....


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totta kyllä huomaa että metsästyksen vastustaja on asialla,ja täällä pohjolassa on iät/Ajat metsästyksessä ja kalastuksessa käytetty lyijyä.Se on PARAS vaihtoehto ja nämä määrät on pieniä eivät vaikuta mihinkään ja mitenkään.

        Teräs hauli ja luodit olisi suuri ongelma Suomen saha teollisuudelle ja taas lyijyltä ei ole mitään haittaa.
        -Tuskin kukaan syö niitä halleja jos syö ei mitään haittaa sieltä ne tulee perseestä ulos ja ei ole mitään ongelmia .Kriittisesti ajattelevat liioittelee asioita ja yleensä paljastaa Oman tyhmyytensä.(Luulee muiden uskovan hyvin perustellun valheellisen tiedon ja asioiden liioittelun..."Kärpäsestä tehdään HÄRKÄNEN ...

        PAHEMPAA VAARAA JA HAITTAA AIHEUTTAA: mm. Sotapelit,Huumeet,Alkoholi,Lääkkeiden väärinkäyttö,Myrkyllisten asioiden syönti sienet,marjat...jne....

        Metsästys on hyvä ja asiallinen harrastus ja opetan omille lapsille sen sekä marjojen ja sienien hyödyntäminen luonnosta ravinnoksi. Myös retkeily,telttailu ja luonnossa ruoan laitto on hyvä taito kaikille ihmisille.
        Metsästys ja kalastus ,sekä niiden arvostus on hyvä asia siellä saa nauttia luonnosta ja puhtaasta ravinnosta.
        Kiitos Jumalalle!!! Kaikesta....

        Onnekseni osasin metsästystä aloittaessa -70-luvulla hankkia luotiaseeni riittävällä rihlan nousulla lyijyttömienkin sujuvaa käyttöä silmällä pitäen.

        30 vuotta on lyijytöntä ammuttu, hyvin toimii ja lyijyä käytän vain ampumaradalla, koska lahjattomien on harjoiteltava ja harjoittelu ei haittaa meitä osaajiakaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onnekseni osasin metsästystä aloittaessa -70-luvulla hankkia luotiaseeni riittävällä rihlan nousulla lyijyttömienkin sujuvaa käyttöä silmällä pitäen.

        30 vuotta on lyijytöntä ammuttu, hyvin toimii ja lyijyä käytän vain ampumaradalla, koska lahjattomien on harjoiteltava ja harjoittelu ei haittaa meitä osaajiakaan.

        Varmaan olet ampunut 30 v, vaan oletko saalistakin saanut ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totta kyllä huomaa että metsästyksen vastustaja on asialla,ja täällä pohjolassa on iät/Ajat metsästyksessä ja kalastuksessa käytetty lyijyä.Se on PARAS vaihtoehto ja nämä määrät on pieniä eivät vaikuta mihinkään ja mitenkään.

        Teräs hauli ja luodit olisi suuri ongelma Suomen saha teollisuudelle ja taas lyijyltä ei ole mitään haittaa.
        -Tuskin kukaan syö niitä halleja jos syö ei mitään haittaa sieltä ne tulee perseestä ulos ja ei ole mitään ongelmia .Kriittisesti ajattelevat liioittelee asioita ja yleensä paljastaa Oman tyhmyytensä.(Luulee muiden uskovan hyvin perustellun valheellisen tiedon ja asioiden liioittelun..."Kärpäsestä tehdään HÄRKÄNEN ...

        PAHEMPAA VAARAA JA HAITTAA AIHEUTTAA: mm. Sotapelit,Huumeet,Alkoholi,Lääkkeiden väärinkäyttö,Myrkyllisten asioiden syönti sienet,marjat...jne....

        Metsästys on hyvä ja asiallinen harrastus ja opetan omille lapsille sen sekä marjojen ja sienien hyödyntäminen luonnosta ravinnoksi. Myös retkeily,telttailu ja luonnossa ruoan laitto on hyvä taito kaikille ihmisille.
        Metsästys ja kalastus ,sekä niiden arvostus on hyvä asia siellä saa nauttia luonnosta ja puhtaasta ravinnosta.
        Kiitos Jumalalle!!! Kaikesta....

        Varsinkin siellä jossain Lapin perukoilla luoteja ja hauleja päätyykin puihin paljon, kun siellä on sitä sankkaa metsää... Muutama kitukasvuinen kääpiökoivu...Kun epäilit ettei kukaan syö halleja, täällä päin me syömme vaihteeksi välillä hallejakin, hyvää on hallinliha. Hallinrasvasta me teemme suuria ulkotulikynttilöitä, metrisiä, kymmenen tuntia isolla hienolla liekillä palavia. Valuvaiheessa kun seokseen lisää vähän ruutia ja sekoittelee hyvin, napsuu kauniisti palaessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varmaan olet ampunut 30 v, vaan oletko saalistakin saanut ?

        Tuo samainen trolli on tätä palstaa terrorisoinut metsästyksen vastaisilla provoillaan vähintään kymmenen vuotta joten hänen viestinsä voit jättää noteeraamatta. Rekattu nimimerkkikin löytyy ja kirjoitustyyliään ei edes älyä vaihtaa provosoinnin parantamiseksi.
        Tunnuslauseita: "Olen jo kolmekymmentä vuotta metsästänyt" "Noin neljäkymmentä vuotta metsästäneenä" yms.
        Tiedän jo nyt millä lauseella hän vastaa tähänkin viestiin. Senverran maaninen tapaus kyseessä;)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo samainen trolli on tätä palstaa terrorisoinut metsästyksen vastaisilla provoillaan vähintään kymmenen vuotta joten hänen viestinsä voit jättää noteeraamatta. Rekattu nimimerkkikin löytyy ja kirjoitustyyliään ei edes älyä vaihtaa provosoinnin parantamiseksi.
        Tunnuslauseita: "Olen jo kolmekymmentä vuotta metsästänyt" "Noin neljäkymmentä vuotta metsästäneenä" yms.
        Tiedän jo nyt millä lauseella hän vastaa tähänkin viestiin. Senverran maaninen tapaus kyseessä;)

        'Onnekseni osasin', minä en ole analyylikko joka on syntynyt 4/1991 ja on vielä alle kolmekymppinen.
        Mie oon vanhuuseläkeikäinen ja luopunut lyijyn käytöstä jahtipuuhissa.

        Ehkäpä juuri sinä oletkin juurikin se analyytikko.


    • Anonyymi

      Teksti suoraan Elintarvikeviraston Internetsivulta: Lyijyluodilla ammutussa riistassa on lyijyä osumakohdassa ja sen ympärillä! Kuinka moni onkaan vain onkinut sen esim. sorsalinnun p_rseestä löytyneen lyijyhaulin sivuun ja popsinut muun lihan hyvällä ruokahalulla kyytipojan kera.
      Hyvät metsästäjät, tutustukaapa mitä lyijy ihmiseen joutuessaan aikaansaa, toisinaan tuntuu että ainakin fanaattisimmat teistä ovat annoksensa saaneet...

      • Anonyymi

        Onhan se vaihtelua, kun trolli välillä keksii lyijyn vaarallisuuden, olikin jo uuvuttavaa lukea siitä, miten metsästäjät ovat kaikki alkoholisteja, "läskivatsaisia setämiehiä", lainrikkojia tai muuten vaan tappoivat kotkia, susia, ahmoja päivät pitkät pääksytysten.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onhan se vaihtelua, kun trolli välillä keksii lyijyn vaarallisuuden, olikin jo uuvuttavaa lukea siitä, miten metsästäjät ovat kaikki alkoholisteja, "läskivatsaisia setämiehiä", lainrikkojia tai muuten vaan tappoivat kotkia, susia, ahmoja päivät pitkät pääksytysten.

        Ai että metsästäjät eivät tapa eläimiä "muuten vaan", että silläkö toiminnalla on jokin syvällisempikin merkitys?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ai että metsästäjät eivät tapa eläimiä "muuten vaan", että silläkö toiminnalla on jokin syvällisempikin merkitys?

        Trolli tuli tyylikkäästi esiin, omalla "pettämättömällä" tavallaan. Eiköhän tämä alkuaine "keskustelu" jo tullut selväksi, metsästäjät metsästää, vihreät haukkuu, matka jatkuu..


      • Anonyymi

        Niin tuossahan se tämän keskustelun alussa kerrotaan.


    • Anonyymi

      Suosittelen siirtymistä nuolipyssyihin ja kivisiin nuolenkärkiin kaikille tällä sivulla kirjoittaville!
      Nuolenkärkiin voi bushmannien tavoin laittaa käärmeenmyrkkyä tehon lisäämiseksi.
      Loppujen lopuksi, on aivan yhdentekevää ammutaanko hirvet pienoiskiväärillä tai haulkon täyteisillä.

    • Anonyymi

      Aivan sama lyijy tai lyijytön. Aina osumakohta on verimössöä ja automaattisesti lentää metsään. Lyijykohu on luotivalmistajien liikkeelle laskemaa propagandaa jotta saadaan halvempaa materiaalia myytyä hyväuskoisille kalliimmalla.

      • Anonyymi

        Nimenomaan keskustelu on kohdistettu lyijyn terveyshaittoihin. Mitkä mielestäni on lillukanvarsia. Todellisuus on, että aseteollisuus haluaa rahaa. Raha se on taustalla ilmastohysteriassakin. Naiivia uskoa, että poliitikot/eliitti olisivat jotenkin huolissaan ihmisten terveydestä, hyvinvoinnista etc.


    • Anonyymi

      99,9 prosenttia sivun kommentoijista ei ymmärrä mikä lopputuote lyijy ylipäätään on, ensin on esim. Uraania, sen eri isotoopit sitten ajan mittaan puoliintuvat ja niin syntyneet isotoopit edelleen puoliintuvat ja kas, eräs lopullinen puoliintumisaine on kuin onkin lyijy.

    • Anonyymi

      Lyijjy lailliseksi. Täyttä paskaa koko homma

      • Anonyymi

        Yhtään todettua lyijymyrkytykseen kuollutta metsästäjää saati riistanlihan syöjää ei ole raportoitu.
        Nyt tehtiin hätäpäissään vielä suomen ja ruotsin metsästäjien etua ajavien henkilöiden kanssa lyijyjäämätestejä, joissa ammuttiin siipikarjaan, karjaan yms (hengettömiin) ja tehtiin mittaustuloksia lyijyn erittäin vähäisistä liukenemisista lihaan.
        Tämä tehtiin viimetingassa ja on ilmeisesti pienestä kiinni huomioidaanko asiaa korkeimmissa tahoissa. Todnäk ei.
        Totuus on se, että on yhtätyhjän kanssa onko lyijy lihassa myrkyllistä vai ei se on jo päätetty kieltää, koska se on osa Eu.n metsästyksen ja aseharrastuksen vastaista asiaa. (kielletään kaikki konservatiivinen)
        Nämä konservatiiviset asiat tullaan kieltämään asteittain lyijyn kanssa tai ilman lyijyä askel askeleelta. Aina saadaan uus jalka ovenväliin, kun yksi asia toisensa jälkeen kielletään tai rajoitetaan. No onhan esim haulikkoon erinomaisia korvaaviakin saatavilla. Lyijyäkin tehokkaampia esim volfram.
        Kummempi ennustaja ei tarvi olla, että lyijykiellon jälkeen se kielletään seuraavaksi vain Metsästyskäytössä. Syy. Kiinan tuotanto. Kaikessa muussa eu asiassa se tullaan sallimaan. Teräs todennäköisesti sahateollisuuteen vedoten, kupari harvinaisuuteen yms.
        Vain idiootti ei näe mikä tämän kaiken takana on. Ja euroopan metsästäjät on täysiä lampaita asian suhteen, vaikka meitä olisi miljoonia ideologistisia anarkisteja vastaan.


    • Anonyymi

      Kyllä ne hirvet, peurat ja kauriit saa kumoon kuparilla. Kuparissa on vielä se hyvä puoli, että valtaosa kupariluodeista säilyttää painonsa kokonaan tai lähes kokonaan, eikä sirpaloidu kuten lyijy.

    • Itse annan melkoista painoarvoa noille tiedemiesten jutuille. Arvosta sitä, että tieto tulee esim sadoista tai yli tuhannesta hirvivainajista kerätyistä luodeista ja niiden tutkimuksesta. Pidän tätä tietoa luotettavampana kuin nuotiokahvilla kolmen hirven kaadosta kerättyä faktatietoa.
      Itsellä kolahti kovasti eräs alunperin ruotsalainen tutkimus joka sitten laajeni kansainväliseksi asiantuntijoiden yhteistyöksi. 1. asia joka pisti miettimään sitä lukiessani.
      Tekivät kokeen jossa ostettiin kaupoista hirven jauhelihaa. Se oli tietty sääntöjen mukaan teurastettu ja käsitelty. Sen keskimääräinen lyijypitoisuus oli yli 100-kertainen sallittuun nähden.
      Toinen oli röntgenkuva osavaipalla ammutusta hirvestä. Siinä näkyi luoti, irronneet sirpaleet ja todella laajalle levinyt lyijypöly!
      Varoittivat, että tämä lyijypöly on se kaikkein vaarallisin juttu kun ihmissilmä ei sitä näe ja se on ulottuu melkoisen kauas varsinaisesta haavakanavasta. Sitä ei myöskään huomaa teurastaja, eikä jauhettavan lihan valitsija. Myös kokki on tietämätön tästä.
      Kustannuksiahan noista lyijyttömistä tulee. Minun hirvestyskulut matkoineen, majoituksineen ja muine kuluineen ovat n. 500€/vuosi. Kupariluodit maksavat n. 0,5€ enemmän kuin laadukas osavaippa joten hyväksyin tuon, että hirvestykseni vuosikuluni nousevat keskimäärin euron tai kaksi.

    • Anonyymi

      No , jälleenlatailijalla luotikulut voivat sitten olla mitä vain.
      Halvimpia osavaippaisia lyijyluoteja saa 4kpl yhden lyijyttömän hinnalla ja toisessa päässä laadukkaimmat osavaippalyijyluodit ovat kappalehinnaltaan kaksinkertaisia laadukkaan lyijyttömän hintaan verratessa. Eli Euro per panos on hinnassa merkityksetön, olipa sa Euron ero lyijyllisen tai lyijyttömän hyväksi.

    • Anonyymi

      Meidän seurassa kaikki ampuu kuparilla. Itse olen ampunut kaikki kuusi hirveäni kuparilla lyhyen hirvenmetsästysurani aikana.

      • Anonyymi

        Niin meilläkin kaikki ampuu kuparilla. Ja lyijysydämellä.


      • Anonyymi

        Minä ammun kivärillä , Sako huntter 85 30-06 .


    • Anonyymi

      Kyllä sen kuralaukun puhki saa oli luoti mikä vaan , oli lyijyä tai kuparia , aina tulee reikä , varsinkin oppi pojilla .

      • Anonyymi

        Näin pyyhkii, eikä edes tarvitse osua mahalaukkuun kun se voi revetäkin puhki ja näin kävikin.
        Ammuin ylimagnumilla 17,5g kupariluodin hirven keuhkolle, hirven takaset petti ja se lennähti taaksepäin kaatuen istualleen, siitä törmäyksen voimasta kimposi eli pomppasi maasta ylös ja istumisasennosta lennähti kyljelleen.
        Suolistaessa havaittiin pötsin revenneen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näin pyyhkii, eikä edes tarvitse osua mahalaukkuun kun se voi revetäkin puhki ja näin kävikin.
        Ammuin ylimagnumilla 17,5g kupariluodin hirven keuhkolle, hirven takaset petti ja se lennähti taaksepäin kaatuen istualleen, siitä törmäyksen voimasta kimposi eli pomppasi maasta ylös ja istumisasennosta lennähti kyljelleen.
        Suolistaessa havaittiin pötsin revenneen.

        Keuhko-osuma on siitä huono, että veri vuotaa kylkilihojen ja lapalihojen väliin ja hyytelöityy verihyytelöksi. Saapa koirat hirvenlihaa syötäväkseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Keuhko-osuma on siitä huono, että veri vuotaa kylkilihojen ja lapalihojen väliin ja hyytelöityy verihyytelöksi. Saapa koirat hirvenlihaa syötäväkseen.

        Ylimaknumilla lyijyttömällä luotiosumalla minimissään verilihaa on tullut tulitikkuaskillinen, se kolmemillinen lihakudos kylkiluiden välillä. Hyvän keuhko-osuman jäljiltä, jos veri leviää kalvoille lihaskerrosten väliin, on helppo ottaa verihyyteettömät lihat kun taitavasti kerroksittain kuorii lihan ja veri-kalvohyyteen erilleen. Lyijyttömän luodin jäljiltä voi sen veri-kalvohyyteen laittaa koirille jauhettavan materiaalin joukkoon. Ainahan voi tietenkin ampua fileet poikki jos tahtoo koirille vertynyttä filettä tarjoilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Keuhko-osuma on siitä huono, että veri vuotaa kylkilihojen ja lapalihojen väliin ja hyytelöityy verihyytelöksi. Saapa koirat hirvenlihaa syötäväkseen.

        Hölmö .. sivuttais laukaus lapojen taaksi , saa hiukan raapia lapojen takaosaa ei mee lavat pilalle , eikä tule verihyytymiä eikä osu kuralaukkuun se on siinä lähellä . kyllä olen nähnyt pilalle ammuttuja HIrviä , eijät vain naureskelee tyytyväisenä saatiinpa Hirvi . Meitähän on hyviä ampujia ja huonoja ampujia ja aseen kans hosujia kun Hirvi on näkösällä


    • Anonyymi
      • Kiitos. Hyvät linkit. Paljon asiaa joiden taustalla ovat tiedemiehet.


    • Anonyymi

      Valtaosa seuramme hirvimiehistä käyttää pelkkää kuparia.

      Ainakin yksi hirvi oli ammuttu hammerhed:llä ja ko luoti löytyi nylkemisen yhteydessä.

      Luodin lyijykärki ja valtaosa luodin lyijysisällöstä oli kadonnut. Ilmeisesti sirpaloitunut hirveen.

      Porukalla oli puhetta, että ehkä voisi olla hyvä erotella mikä hirvi on ammuttu kuparilla ja mikä lyijyllä, koska uskon, että valtaosa hirvimiehistä ei halua syödä lyjyllistä lihaa.

      • Anonyymi

        Jaha ja taas se alkaa. On se sitten vaan kumma, kun olen 30 vuotta ampunut hammerheadilla, niin aina on kauniiksi "sieniksi" muotoutuneet luodit löytyny elukasta. Vasasta se nyt menee poikkeuksetta läpi ja joistain aikuisistakin, mutta kaikki luodit on mulla tallessa dokumentoituna kaatokertomukseen riistapäiväkirjoissa ja yhtään lyijynsä hukannutta ei ole. Ja näitä luoteja neljättäkymmentä tallessa.
        Säälittävää tämä propakanda omia kohtaan. Eikö riitä, että metsästyksen vastustajat tekevät jo kaikkensa aina hallintotasoa myöden metsästyksen hankaloittamiseksi kokoajan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jaha ja taas se alkaa. On se sitten vaan kumma, kun olen 30 vuotta ampunut hammerheadilla, niin aina on kauniiksi "sieniksi" muotoutuneet luodit löytyny elukasta. Vasasta se nyt menee poikkeuksetta läpi ja joistain aikuisistakin, mutta kaikki luodit on mulla tallessa dokumentoituna kaatokertomukseen riistapäiväkirjoissa ja yhtään lyijynsä hukannutta ei ole. Ja näitä luoteja neljättäkymmentä tallessa.
        Säälittävää tämä propakanda omia kohtaan. Eikö riitä, että metsästyksen vastustajat tekevät jo kaikkensa aina hallintotasoa myöden metsästyksen hankaloittamiseksi kokoajan.

        Olisiko mahdollista, että mittaat tarkalla vaa-alla noiden kauniiden sienien painot. Lahtöpainon ja sienen painon erotus on se joka on ollut hirvessä ja lopulta lautasella sitten lyijypölyna.
        Kirjoitit, että yhtään lyijynsä hukannutta ei ole sieniesi joukossa. Tässä ketjussa kukaan ei etsi lyijynsä hukanneita vaan ongelma noissa on se % lyijyä joka pölyttyy kun luoti aukeaa sieneksi. Kukaan ei syö niitä lyijymurkiloita mutta tietämättään useat syövät lyijypölyä. Lue nuo ylläolevan viestin linkit.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olisiko mahdollista, että mittaat tarkalla vaa-alla noiden kauniiden sienien painot. Lahtöpainon ja sienen painon erotus on se joka on ollut hirvessä ja lopulta lautasella sitten lyijypölyna.
        Kirjoitit, että yhtään lyijynsä hukannutta ei ole sieniesi joukossa. Tässä ketjussa kukaan ei etsi lyijynsä hukanneita vaan ongelma noissa on se % lyijyä joka pölyttyy kun luoti aukeaa sieneksi. Kukaan ei syö niitä lyijymurkiloita mutta tietämättään useat syövät lyijypölyä. Lue nuo ylläolevan viestin linkit.

        Lataan itse patruunoita, joten olen tarkalla vaa alla punninut myös näitä luoteja ja hukka on käytännössä olematon.
        Meilläpäin on myös tapana leikata vertymät pois, joten kukaan ei "lyijypölyä" syö.
        Nuo propakanda puheet saa luvan loppua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lataan itse patruunoita, joten olen tarkalla vaa alla punninut myös näitä luoteja ja hukka on käytännössä olematon.
        Meilläpäin on myös tapana leikata vertymät pois, joten kukaan ei "lyijypölyä" syö.
        Nuo propakanda puheet saa luvan loppua.

        Jos hammerhedin koko lyjypää on kadonnut ja valtaosa sisällöstäkin on kadonnut, niin mitä veikkaat missä kohdassa ne on kadonnut? a) ennen osumista hirveen b) osuessaan hirveen. Sinäkin tiedät todennäköisimmän vastauksen, eli b). Se että ne lyijyt on jossain siellä hirvessä sirpaleina ja lyijypölynä, on ehkä sinulle ja muille lyijyn nimeen vannoville yksi ja sama, mutta monelle muulle ei ole.

        Siksi lahtiliiverillä olisi hyvä jakaa kuparilla ja lyijyllä ammutut erilleen ja lyijyllä ampujat saisivat jakaa keskenään nämä lyijyllä ammutut ja kuparilla ampujat kuparilla ammutut.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lataan itse patruunoita, joten olen tarkalla vaa alla punninut myös näitä luoteja ja hukka on käytännössä olematon.
        Meilläpäin on myös tapana leikata vertymät pois, joten kukaan ei "lyijypölyä" syö.
        Nuo propakanda puheet saa luvan loppua.

        "Meilläpäin on myös tapana leikata vertymät pois, joten kukaan ei "lyijypölyä" syö."
        Tämä oli se harhaluulo enenvanhaan. Tässäkin ketjussa on jo moneen kertaan linkattu tiedemisesten todisteet jotka voit omin silmin röntgenkuvista nähdä.
        Se lyijypöly kulkeutuu isolle alueelle, paljon laajemmalle kuin se veresliha.
        Vanhan ajattelun miehenä vissiin syötät tuon vereslihan koirillesi ja sitten ihmettelet kun koira vanhenee kelvottomaksi metsäkoiraksi ennenaikaisesti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lataan itse patruunoita, joten olen tarkalla vaa alla punninut myös näitä luoteja ja hukka on käytännössä olematon.
        Meilläpäin on myös tapana leikata vertymät pois, joten kukaan ei "lyijypölyä" syö.
        Nuo propakanda puheet saa luvan loppua.

        "Lataan itse patruunoita, joten olen tarkalla vaa alla punninut myös näitä luoteja ja hukka on käytännössä olematon."
        Kuinka monta % on olematon?
        Kuten tiedät tuota olematonta määrittäessä, niin ihmiselle raja-arvo lyijyä on 10 μg / kg.
        Tuohan on sitten 0,00001 grammaa.
        Sinulla on siis todella tarkka vaaka kun saat noin tarkkoja tuloksia jotta voit sanoa luijyhävikkiä olemattomaksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Lataan itse patruunoita, joten olen tarkalla vaa alla punninut myös näitä luoteja ja hukka on käytännössä olematon."
        Kuinka monta % on olematon?
        Kuten tiedät tuota olematonta määrittäessä, niin ihmiselle raja-arvo lyijyä on 10 μg / kg.
        Tuohan on sitten 0,00001 grammaa.
        Sinulla on siis todella tarkka vaaka kun saat noin tarkkoja tuloksia jotta voit sanoa luijyhävikkiä olemattomaksi.

        Esitit kysymyksen ja sait vastauksen jota et usko tai hyväksy, niin mitä se kertoo sinun "kysymyksesi" tarkoituksesta ylipäätään. Lisäksi luetun ymmärtämisessä näkyy olevan vaikeuksia. Sä provoat täällä millon mistäkin aiheesta ja yhteis nimittäjä niille on aina joko koko metsästäjäkunnan tai osan ryhmästä syyttely. Tästä on helppo päätellä, että metsästys ylipäätään on sinulle vieras laji.
        Narsistinen keskustelutapa, jossa vain "minä olen oikeassa" ei ole hedelmällinen vaan täysin turhaa.


    • Anonyymi

      Kyllä nikkelihalvaus on ihan yhtä vaarallinen kuin lyijymyrkytys.

    • Anonyymi

      Onko varmaa tietoa tuleeko lyijykielto ja jos tulee, niin koska?

      • Anonyymi

        Lyijy luotien käyttö sodassa kielletty , lyijyluoti vaarallinen


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lyijy luotien käyttö sodassa kielletty , lyijyluoti vaarallinen

        Taitaa olla pitkässä kuusessa, että lyijyluodit kielletään ns. sotilasaseissa. Tämän ketjun aloituksesta on jo yli 3 vuotta, eikä lyijyä ole vieläkään kielletty. Toki hyvin moni on jo vapaaehtoisesti siirtynyt pois lyijyluodeista.


      • Anonyymi

        Varmaa tietoa ei ole, koska asiastahan vasta neuvotellaan näennäisesti vaikka se olisikin jo lukkoon lyöty. Varsinaisesta päätöksestäkin tulee kuulemma viiden vuoden siirtymä.
        Itse arvelen, että kielto tulee koska metsästysvastaiset asiat menevät poikkeuksetta läpi, vaikka olisi täysin faktoilla todistettukin, että lyijyluodista ei luonnolle mitään haittaa olekaan.
        Perusperiaate on se, että sillä saadaan romutettua muutamat edulliset pienikaliiberiset kiväärit lain edestä sulattamoon ja tehtyä suurikaliiberistenkin patruunat niin kalliiksi, että niitä ei edes harjoitusmielessä viitsi turhaan ammuskella. Näin saadaan sekä ammunnan harjoittelu pois, nuoret metsästys ja aseharrastuksesta pois sekä jo metsästystä ja aseharrastusta harjoittavat huomattavasti vähentämään harrastustaan.
        Niinsanotusti ideologinen voitto metsästysvastaiselle Eu virkamiesryhmälle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varmaa tietoa ei ole, koska asiastahan vasta neuvotellaan näennäisesti vaikka se olisikin jo lukkoon lyöty. Varsinaisesta päätöksestäkin tulee kuulemma viiden vuoden siirtymä.
        Itse arvelen, että kielto tulee koska metsästysvastaiset asiat menevät poikkeuksetta läpi, vaikka olisi täysin faktoilla todistettukin, että lyijyluodista ei luonnolle mitään haittaa olekaan.
        Perusperiaate on se, että sillä saadaan romutettua muutamat edulliset pienikaliiberiset kiväärit lain edestä sulattamoon ja tehtyä suurikaliiberistenkin patruunat niin kalliiksi, että niitä ei edes harjoitusmielessä viitsi turhaan ammuskella. Näin saadaan sekä ammunnan harjoittelu pois, nuoret metsästys ja aseharrastuksesta pois sekä jo metsästystä ja aseharrastusta harjoittavat huomattavasti vähentämään harrastustaan.
        Niinsanotusti ideologinen voitto metsästysvastaiselle Eu virkamiesryhmälle.

        Pystyisiköhän pienikaliiperisten aseiden luotia miten paljon pidentämään että sille saataisiin riittävästi painoa? Vakautuminen todennäköinen ongelma jos liikaa pidentää, mutta ongelmaan voisi auttaa vaihtamalla jyrkempinousuinen piippu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pystyisiköhän pienikaliiperisten aseiden luotia miten paljon pidentämään että sille saataisiin riittävästi painoa? Vakautuminen todennäköinen ongelma jos liikaa pidentää, mutta ongelmaan voisi auttaa vaihtamalla jyrkempinousuinen piippu.

        Niinpä. En ole mistään saanut vastausta esimerkiksi miksi ei vaikkapa 222rem luotiin voisi sisällyttää volfram sydämen. Itseasiassa se olisi lyijyäkin tarkempi silloin eikä koko kaliiberia tarvitsisi hävittää. Tottakai se toisi patruunaan lisää hintaa, mutta jo alkujaan 3.2g luoti volframilla ei voi mahdottoman kallis silti olla. Toisekseen, kun vertaa omaa tuon kaliiberin käyttöä vuosittain se on syksyllä pari kohdistuslaukausta ja muutama lintujahdissa ammuttu tilanne. Patruuna menekki siis lähtökohtaisestikin pieni ja kustannukset näin minimaalisia.
        Tosiaan patruunan pidennys olisi toinen, mutta ei tästäkään missään puhuta.
        Ilmeisesti kun asia ei ole vielä lyöty lukkoon, niin eivät näe tarpeelliseksi kehittää pienikaliiberisten patruunoita.
        Pienoiskiväärin lyijyttömyys onkin jo todettu korvausmahdottomaksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinpä. En ole mistään saanut vastausta esimerkiksi miksi ei vaikkapa 222rem luotiin voisi sisällyttää volfram sydämen. Itseasiassa se olisi lyijyäkin tarkempi silloin eikä koko kaliiberia tarvitsisi hävittää. Tottakai se toisi patruunaan lisää hintaa, mutta jo alkujaan 3.2g luoti volframilla ei voi mahdottoman kallis silti olla. Toisekseen, kun vertaa omaa tuon kaliiberin käyttöä vuosittain se on syksyllä pari kohdistuslaukausta ja muutama lintujahdissa ammuttu tilanne. Patruuna menekki siis lähtökohtaisestikin pieni ja kustannukset näin minimaalisia.
        Tosiaan patruunan pidennys olisi toinen, mutta ei tästäkään missään puhuta.
        Ilmeisesti kun asia ei ole vielä lyöty lukkoon, niin eivät näe tarpeelliseksi kehittää pienikaliiberisten patruunoita.
        Pienoiskiväärin lyijyttömyys onkin jo todettu korvausmahdottomaksi.

        Uskon että jos lyijykielto toteutuu, niin volframiluoteja tulee markkinoille. Pienoiskiväärin panoksia täytyykin sitten ostaa loppuelämän ajaksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Uskon että jos lyijykielto toteutuu, niin volframiluoteja tulee markkinoille. Pienoiskiväärin panoksia täytyykin sitten ostaa loppuelämän ajaksi.

        Juu eipä tuollainen 10 000kpl kakskakkosen panosta paljoa kustanna ja niitä sitten riittää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinpä. En ole mistään saanut vastausta esimerkiksi miksi ei vaikkapa 222rem luotiin voisi sisällyttää volfram sydämen. Itseasiassa se olisi lyijyäkin tarkempi silloin eikä koko kaliiberia tarvitsisi hävittää. Tottakai se toisi patruunaan lisää hintaa, mutta jo alkujaan 3.2g luoti volframilla ei voi mahdottoman kallis silti olla. Toisekseen, kun vertaa omaa tuon kaliiberin käyttöä vuosittain se on syksyllä pari kohdistuslaukausta ja muutama lintujahdissa ammuttu tilanne. Patruuna menekki siis lähtökohtaisestikin pieni ja kustannukset näin minimaalisia.
        Tosiaan patruunan pidennys olisi toinen, mutta ei tästäkään missään puhuta.
        Ilmeisesti kun asia ei ole vielä lyöty lukkoon, niin eivät näe tarpeelliseksi kehittää pienikaliiberisten patruunoita.
        Pienoiskiväärin lyijyttömyys onkin jo todettu korvausmahdottomaksi.

        Wolfram-sisältöisellä luodilla on armor piercingiä liikaa ja tuote soljahtaa erva-luokkaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juu eipä tuollainen 10 000kpl kakskakkosen panosta paljoa kustanna ja niitä sitten riittää.

        500 rasioissahan nuita piekkarin panoksia usein myydään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Wolfram-sisältöisellä luodilla on armor piercingiä liikaa ja tuote soljahtaa erva-luokkaan.

        Olkoot mitä pierua tahansa, niin siitä huolimatta se olisi parempi vaihtoehto kuin laittaa sulattoon yksi kaliiberi malli kokonaan.
        Vaikka tämä on se päämäärä eu.n asevastaisen politiikan mukaan.


    • Olen käyttänyt hirvestyksessä kupariluoteja jo yli 10 vuotta.
      Toimivat paremmin kuin wanhanajan osavaippaiset.
      Hyvä mieli syöttää sitten riistalihaa raskaana oleville sekä lapsille ja hyvä terveys on meille metsämiehillekin tärkeä juttu.
      Ongelmahan on se osavaipan varsin isolle alalle levittämä lyijypöly joka on siis paljon laajemmalla alueella kuin veriliha.
      Katsokaa itse:
      https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0102015

    • Anonyymi

      Pitäisi erikseen hirviseurueessa jakaa lyijyllä ammutut lyijyllä ampujien kesken ja kuparilla ammutut kuparilla ampujien kesken.

      • Anonyymi

        Silloin kupari ideologistit jää paisteitta koko kauden joten sopii minulle. 🤣


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Silloin kupari ideologistit jää paisteitta koko kauden joten sopii minulle. 🤣

        Ainakin meidän seurassa kävisi kyllä aivan päinvastoin.. No vielähän lyijyluodit ovat sallittuja.


    • Anonyymi

      Nyt on jo kielletty mm. lyijyä sisältävät juotostinat ja uudenvuodentinat. Lyijyhaulikielto kosteikkoalueilla astuu voimaan 15.2.2023. Kosteikko on tosin määritelty niin laveasti, että lyijyhauleilla metsästys käytönnössä loppuu. Seuraavaksi EU on näillänäkymin kieltämässä lyijyä sisältävät kalastuspainot ja lyijyä sisältävät luodit. Veikkaan että lyijyluodit kielletään vain metsästyksessä ja ampumaradalla lyijyä sisältävät luodit sallitaan.

      • Anonyymi

        Ampumarata!Aika soukkia ovat Haulikkoradat haulit lentävä naapurinpuolelle.
        Voiko tällaisia ammpumaratoja edes rakentaa,ilman lupia?
        Pitääkö Metsästysvuokrasopimuksissa näkyä lyijyluodin käytöoikeus,vuokraalueilla.?


    • Anonyymi

      Viimevuonna jostain luin että lyijykielto käsiteltäisiin tänävuonna 2024 ja että olisi todennäköisempää että se tulisi kuin ettei tule? Onko jollain tästä tarkempaa tietoa?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2485
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2173
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      83
      1829
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1621
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1586
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1565
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1518
    8. 59
      1384
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1319
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe