Pelkkää yövuoroa 10 vuotta

Nightstalker

Hei

Tilanne on se, että teen pelkkää yövuoroa ja olen tehnyt sitä koko aikuisikäni. Nyt ikää vajaa kolmekymmentä. Teen yötyötä omasta tahdostani, lisien takia tietenkin sekä sen että työnkuva on paljon parempi kuin vastaavissa päivävuoroissa.

En siis käännä unirytmiä käytännössä koskaan normaaliksi, paitsi kesälomalla. Töitä on 2-4 yötä peräkkäin, joiden jälkeen vapaata yleensä 1-3 päivää. Ei tuossa ajassa itselläni ehdi edes rytmi kääntyä vaikka sitä yrittäisinkin.

Yötyö sujuu hyvin, mutta ongelmat on vapaapäivinä. Tympeä valvoa koko yö vapaallakin ja nukkua päivät. Kaipaisin kokemuksia ja vinkkejä muilta yötyötä PELKÄSTÄÄN tekeviltä; miten arki rullaa? Miten saatte vapaalla ollessanne nukuttua öisin? Käyttääkö joku suositusten vastaisesti unilääkkeitä ja/tai melatoniinia säännöllisesti?

Kolmivuoro on varmasti vielä raskaampaa, kun pitää rytmiä käännellä, mutta nyt kaipaisin nimenomaan pelkkää yövuoroa tekevien kokemuksia. Netin vinkit ja ohjeet yötyöhön kun koskee kaikki sellaista yövuoroa, mikä ei ole säännöllistä/pelkkää yötyötä.

3

234

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokeiletorkkuja

      Kokeile 2-3 tunnin torkkuja kun tulet viimeiseltä yövuoroltasi. Kolme tuntia riittää torkuille hyvin. Sitten kaikki valot palamaan. Saat valosta melatoniiniannoksen joka saa sinut liikkeelle. Torkkujen jälkeen pomppaat ylös ja päivällä voit touhuta omia juttujasi. Yllättävän freesi olo koko päivän. Menet sitten illalla vasta nukkumaan. Kahvin/teen kanssa oltava varovainen.

      • slkfjkdsfjksdkjfl

        Itse teen kolmivuorotyötä, viikko yhtä vuoroa kerrallaan. Olen kokeillut yövuoroviikoilla tuota viimeisen yövuoron jälkeen pikku torkkuja mutta en herää ennenkuin 6-8 tunnin jälkeen, joskus on mennyt jopa 12 tuntia nukkuessa. Näin yli nelikymppisenä yövuoron rytmistä palautuminen on alkanut vaikeutua vähitellen niin että pahimmillaan vasta maanantaina iltavuoroon on rytmin saanut jotenkin palautetuksi.
        Jos yritän väkisin valvoa viimeisen yövuoron jälkeen, olo on ihan hönö, varmaan vastaa jonkinsortin humalatilaa vaikka en alkoholia käytäkään.

        Olenkin alkanut vakavasti harkitsemaan yövuorosta eroon hankkiutumista vaikka sitten ottamalla lopputili jos ei muuten onnistu.


    • Anonyymi

      Olen muutaman vuoden tehnyt pelkkää yötä rytmillä viikko töitä/viikko vapaata, eli 7 yövuoroa aina peräkkäin. Viimeisen yön jälkeen nukun vähemmän kuin yövuorojen välissä, eli heräilen klo 12 . Hyvin nukuttaa seuraavana yönä ja rytmi on käännetty.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1957
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1506
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      27
      1423
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1418
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1385
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1357
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe