Ajatella jos Suomi ei olisi menettänyt

huom2

Karjalan kannasta mutta olisi nyt NATO:n jäsen.

6

600

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Niin, Naton raja olisi silloin n.30 km päässä Pietarista, mutta pitkälti sen rajan sijainnin vuoksi sota käytiinkin. Pietari ei näet ole pelkästään suuri asutuskeskus, vaan siihen liittyy myös suuri laivastotukikohta.

      Nyt raja on n. 150 km päässä Pietarista, mikä tarkoittaa sitä, ettei rajalta voida ampua tykeillä Pietariin asti.

      Toisaalta jos Suomi olisi NATO-maa nykyisilläkin rajoilla, riittäisi natolla varmasti aseita, millä Suomesta saataisiin jotain vahinkoa aiheutettua Pietarin kaupungille ja laivaston liikkeille tukikohdasta Suomenlahdelle ja Itämerelle.

      Esimerkiksi Tomahawk-risteilyohjuksen keskinopeus on 880 kmh ja kantama 2500 km. Kyseisellä nopeudella ennättää ohjus Pietariin Suomen rajalta 10 minuutissa. Tosin yksi Tomahawk-ohjus 450 kg:n räjähdelasteineen maksaa huomattavasti enemmän kuin tykin kranaatti. Yhden ohjuksen hinta on noin miljoona euroa. Tykin kranaatissa räjähdettä on vähemmän kuin Tomahawkissa, vain muutamia kiloja esim. 155 mm kranaatissa, räjähdettä on n. 6 kg, niiden hinta on kuitenkin vain n. 500 euroa kappale. Toisin sanoen 450 kg räjähdettä (eli sen minkä Tomahawk mukanaan kantaa) toimitettuna maaliinsa tykillä maksaa 37500 euroa, kun risteilyohjuksella se maksaa miljoonan. Tosin tykki itsessään maksaa puolimiljoonaa, mutta sekin on vähemmän kuin yksi risteilyohjus.

      Edes suurvallat eivät käytä risteilyohjuksia mielinmäärin. Esimerkiksi vuonna 2003 käytettiin niitä Irakia vastaan alle tuhat kappaletta.

      Rajan siirtäminen toi siten nykyiselle Venäjälle huomattavan edun, vaikka aseet ovatkin viime sodan päivistä huomattavasti kehittyneet.

      Tosin Neuvostoliiton pelko koski myös Suomenlahden sulkemista Hangon ja Viron välillä, sillä kanuunahaupitseilla pystyttäisiin kummaltakin puolelta Suomenlahtea aiheuttamaan suurta vahinkoa lahdessa oleville aluksille. Nyt Viron ollessa NATO-maa, uhka koskeekin pitkälti tätä vanhaa uhkakuvaa. Toisin sanoen uhkaa siitä, että Venäjän laivaston pääsy Pietarista Itämerelle tai toisin päin, pystytään sulkemaan taloudellisesti tehokkaalla keinolla.

      Vaikka raja onkin siirtynyt Pietarista kauemmas, ja laivaston rooli varsinkin Itämerellä on vähentynyt, on Pietarin meriyhteyksien katkaiseminen silti uhkakuva, mihin kyetään tänä päivänä jopa paremmin kuin aikoinaan, ainakin jos Suomi olisi NATO-maa.

      Toisaalta on turha venyttää naapurin pinnaa asteelle, ettei sille jää muuta vaihtoehtoa kuin voimankäyttö. Mikä toiminta sille asteelle ikinä etenisi, olisimme taattuja häviäjiä, sillä sotaa tultaisiin käymään meidän maaperällämme. Välittämättä käytettävien aseiden luonteesta, siis tavanomaisuudesta taikka joukkotuhomaisuudesta, olisimme silti häviäjiä siinä mittelössä vaikkemme itsenäisyyttämme menettäisikään. Tuhot olisivat valtavia, koko infrastruktuurimme olisi korjauskelvottomina pirstaleina.

      Voittaminen tällaisessa tapauksessa on mahdollista ainoastaan, jos sotaa ei ikinä käydäkään, taikka että se tullaan käymään jonkun muun valtion maaperällä kuin omamme.

    • tuirtdr

      On tovereilla jutut. Tiedonantajasta kopioitu.

    • vorkuta

      Moni maa, myös Suomi ovat yksimielisiä, että Venäjä rikkoo ohjussopimusta SSC~8 risteilyohjuksellaan. Kaikki tärkeät eurooppalaiset kaupungit ovat sen kantaman sisällä. Rikkomus osoittaa piittaamattomuutta ja taas kerran erästä sopimusrikosta, joita maalla on runsaasti. Todellisuudessa Venäjää ei kukaan uhkaa, vaan ulkoinen uhka on Putinin keino pönkittää hupenevaa kannatustaan. Myötämielinen media säestää taustalla länsivihaa. Holtittomalla käytöksellään vuosien mittaan jokainen Venäjän naapuri hakeutuu puolustusliiton suojiin ennenpitkää. Onko Venäjän silloin parempi olla kun Nato ympäröi sen. Ja ystäviä löytyy vain hylkyvaltioista.

    • NäinSeOnNähtävä

      Aloittajan ajatus olisi aivan mahdollinen. Viron tapainen antautuminen, liittyminen Neuvostotasavallan osaksi ja irtaantumien siitä Viron mallin mukaisesti. Todennäköisesti Suomi olisi liittynyt Natoon samaan aikaan kuin Viro. Se että olisiko Krimin tyyppinen prosessi yritetty laittaa käyntiin ennen natoon liittymistä, on täysin mahdollista.

    • Kohtasataataasmurkulaa

      Nyt näyttää jo paljon siltä että Suomi on jo mukana Naton koneistoissa vaikka jäsenyyttä ei vielä olekaan ja valmistautuu sen sotiin koko ajan enemmän ja enemmän.

      Puolustusvoimien kannattaisikin nyt hommata maakairatraktoreita joilla saadaan poterot taistelijoille syntymään muutamassa sekunnissa ja niihin kunnon sirpale ja luotisuojat ampuma-aukkoineen.
      Kun sota alkaa se on nykyisin jo sellaista salamasotaa ettei mihinkään kaivuu hommiin kenttälapioilla ole enää aikaa pätkääkään ja rintamalinjatkin muuttuu vielä yhtenään.

    • Kohtarytisee

      Veikkaan että järvistämme ei jäät ehdi sulamaan kun täälläkin on jo täys rähinä päällä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1635
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      80
      1285
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1190
    4. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      3
      1126
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      140
      1121
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1049
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      21
      1001
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      942
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      927
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      804
    Aihe