Täysjyvä suojaa?

lkjhpoijuh

Runsaasti syödyn sokerin ohella runsaasti syöty tärkkelys aiheuttaa maksan rasvoittumista. Tuoreessa tutkimuksessa kokojyvävehnä rasvoitti maksaa vähemmän kuin prosessoitu vehnä. Tämä tietenkin uutisoitiin niin, että "täysjyvävehnä auttaa suojaamaan maksaa", mikä oli ehdottoman harhaanjohtavaa, sillä tutkimuksen kokojyväryhmässäkin maksarasva lisääntyi 11 prosenttia.

https://academic.oup.com/ajcn/article-a ... m=fulltext

18

89

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hpv27

      Eipäs tullut linkki kokonaisena.

      Rasvamaksan yleisimmät syyt ovat vyötärölihavuus ja runsas alkoholin käyttö. Itsensä voi lihottaa myös runsaalla rasvan käytöllä.

    • hpv27

      Jos kyse oli tästä 'A 12-wk whole-grain wheat intervention protects against hepatic fat: the Graandioos study, a randomized trial in overweight subjects ' niin täysjyvävehnäryhmässä wi maksaan kertynyt lisää rasvaa.

      Ei kannata laittaa linkkejä koska niitä sisältävät artikkelit poistetaan usein tai sitten linkki rikotaan.

      • lkjhpoijuh

      • siehääsällioot

        Ensin kopioit palstan säännöt ja sitten samassa viestissä rikot niitä kaikkia. Tai ainakin melkein...


    • typeräätyperää

      Kuka tätä "kuitu on pahasta ja kova rasva terveellistä" -propagandaa täällä levittää? Joku saarnaa kovan rasvan hyödyistä niin sydänsairaille, diabeetikoille kuin laihduttajille... Telkien taa pitäisi hullu viedä ja pian!

      • lkjhpoijuh

        Minäpä tietenkin. Onko teillä tuomiovaltaa ja todistajiksi kylän akat sillä nehän ne parhaiten tietää.


      • veijo63987362

        Kun et ymmärrä koko asiaa niin miksi kommentoit??


      • niinpäniin
        lkjhpoijuh kirjoitti:

        Minäpä tietenkin. Onko teillä tuomiovaltaa ja todistajiksi kylän akat sillä nehän ne parhaiten tietää.

        Meillä on sananvapaus joka tarkoittaa sitä, että täällä saa esittää oman mielipiteensä vaikka olisi väärässä. Sen kummemmin perustelematta. Vastuu siirtyy lukijoille.


    • jaahas_jaahas

      Jaahas. Että täysjyvästä saakin rasvamaksan...

      Niin... voihan sitä tällaisesta pelleilystäkin joku elämäänsä sisältöä saada.

      • Tysjyvä_suojaa

        "12 viikon puhdistetun vehnän käyttökoe lisää maksan rasvoittumista ja voi osaltaan edistää alkoholista riippumattoman rasvamaksan kehitystä, kun taas 12-viikkoinen 98 g / pv täysjyvävehnän käyttö estää maksan rasvan merkittävää lisääntymistä.
        Tuloksemme osoittavat, että täysjyvävehnän sisällyttäminen ruokavalioon puhdistetun vehnän kustannuksella ylläpitää maksan terveyttä."


      • Selloosaa
        Tysjyvä_suojaa kirjoitti:

        "12 viikon puhdistetun vehnän käyttökoe lisää maksan rasvoittumista ja voi osaltaan edistää alkoholista riippumattoman rasvamaksan kehitystä, kun taas 12-viikkoinen 98 g / pv täysjyvävehnän käyttö estää maksan rasvan merkittävää lisääntymistä.
        Tuloksemme osoittavat, että täysjyvävehnän sisällyttäminen ruokavalioon puhdistetun vehnän kustannuksella ylläpitää maksan terveyttä."

        Jos ohravalkuaista tai proteiinia kaipaat niin sitä voi löytyä panimoista, mutta se lese. Mäskin keiton jälkeen siivilöidään vierre niistä moskista ja moskat sikalaan. Siinä sitten onkin ongelma koska sitä lesettä eli kuitua tulee liikaa jota possuparka ei kestäkkään (ihmislapsella on samallaie suolisto). Niinpäniin se moska litistetään ja leseet nautaelukoille sillä heillä on nelijä mahaa ja siellä se selloosa hoituu.


    • veijo63987362

      Tysjyvä_suojaa

      Ja paskan latvat. Sokeria yli 70% energiasta. Sokeri suojaa???

      • suojaa_se

        Ihmisen elimistö on ihmeellinen. Se pystyy tekemään sokeria myös proteiinista ja rasvasta ellei sitä ruoasta saa riittävästi. Ovatko nekin sokeria?


      • hpv27
        suojaa_se kirjoitti:

        Ihmisen elimistö on ihmeellinen. Se pystyy tekemään sokeria myös proteiinista ja rasvasta ellei sitä ruoasta saa riittävästi. Ovatko nekin sokeria?

        Proteiinista kyllä mutta ei rasvasta. Sen sijaan molempien aineenvaihduntatuotteita voidaan käyttää energian lähteenä. Ongelma on hermosolut, joiden glukoosin tarve on valtava (aivot kuluttavat noin 20% ihmisen energiasta eikä glukoosia voida korvata kuin ketoaineilla ja niilläkin vain 30%. Ilman ravinnosta saatavaa glukoosia proteiinihukka on merkittävää.


      • swedegay

        En aivan ymmärrä tuota ajattelua, että jos pääasiallinen energia tulee hiilihydraateista, tuote olisi käyttökelvoton.

        Otetaan esimerkki: 100 litraa vettä ja pudotetaan siihen yksi sokeripala. Tästä seuraa se, että pääasiallisesti tuon veden energia tulee sokerista, jolloin tuote on kelvotonta käytettäväksi.

        Kun ilmeisesti se, että energia tulee pääasiallisesti rasvasta on se ajatus, mitä haetaan, niin otetaan toinen esimerkki: Sokeripala, kelvoton tuote, sillä koko energia tulee hiilihydraatittina. Mutta jos tuon sokeripalan päälle sipaistaan 5 grammaa voita, tilanne muuttuu, suurin osa energiasta tuleekin rasvasta, jolloin tuote on suositeltava.

        Maailma ei suurimmalle osalle meistä ole ihan noin mustavalkoinen. Elämässä, ja sen osa-alueissa, pitäisi mielestäni etsiä sitä hyvää kompromissiä, kultaista keskitietä, niin hyvä tulee.

        En tiedä, tuleeko tähän vastauksena vähättelyä, herjaamista vaiko vihaa, nuohan ne tyypillisimmät toimintamallit on olleet. Katsotaan nyt miten käy.


      • hpv27
        swedegay kirjoitti:

        En aivan ymmärrä tuota ajattelua, että jos pääasiallinen energia tulee hiilihydraateista, tuote olisi käyttökelvoton.

        Otetaan esimerkki: 100 litraa vettä ja pudotetaan siihen yksi sokeripala. Tästä seuraa se, että pääasiallisesti tuon veden energia tulee sokerista, jolloin tuote on kelvotonta käytettäväksi.

        Kun ilmeisesti se, että energia tulee pääasiallisesti rasvasta on se ajatus, mitä haetaan, niin otetaan toinen esimerkki: Sokeripala, kelvoton tuote, sillä koko energia tulee hiilihydraatittina. Mutta jos tuon sokeripalan päälle sipaistaan 5 grammaa voita, tilanne muuttuu, suurin osa energiasta tuleekin rasvasta, jolloin tuote on suositeltava.

        Maailma ei suurimmalle osalle meistä ole ihan noin mustavalkoinen. Elämässä, ja sen osa-alueissa, pitäisi mielestäni etsiä sitä hyvää kompromissiä, kultaista keskitietä, niin hyvä tulee.

        En tiedä, tuleeko tähän vastauksena vähättelyä, herjaamista vaiko vihaa, nuohan ne tyypillisimmät toimintamallit on olleet. Katsotaan nyt miten käy.

        Sianrasvakarppaajat eivät hallitse prosenttilaskua. Energiajakaumalla ei ole pienintäkään merkitystä. Esimerkiksi vesimeloni on kielletty (energiasta 78E% hiilihydraatista, 7.1 g hiilihydraattia per 100 g) ja sama koskee kaikkia juureksia, hedelmiä jne..

        Kun perunan energiasta tulee 84% hiilihydraatista niin kahdesta perunasta tulee sitten 168E% hiilihydraatista.


      • Rasvastamyös
        hpv27 kirjoitti:

        Proteiinista kyllä mutta ei rasvasta. Sen sijaan molempien aineenvaihduntatuotteita voidaan käyttää energian lähteenä. Ongelma on hermosolut, joiden glukoosin tarve on valtava (aivot kuluttavat noin 20% ihmisen energiasta eikä glukoosia voida korvata kuin ketoaineilla ja niilläkin vain 30%. Ilman ravinnosta saatavaa glukoosia proteiinihukka on merkittävää.

        "Ihmisen elimistö osaa muodostaa tarvittavan glukoosin ravinnosta saadusta proteiinista ja/tai rasvasta. Tätä kutsutaan glukoneogeneesiksi." (Wikipedia)

        "Glukoneogeneesin lähtöaineena toimii pääasiassa maitohappo, mutta lähtöaineiksi käyvät myös glyseroli, propionaatti, oksaloetikkahappo ja muut sitruunahappokierron väliaineet, ketonit, aminohapot ja rasvahapot, joissa on pariton määrä hiiliä." (Wikipedia)

        "Maksa pystyy muodostamaan glukoosia myös maitohaposta, aminohapoista, rasvahapoista ja ketoneista. Tämä on tarpeellista, kun täytyy varmistaa, että hermosolut saavat riittävästi glukoosia energialähteekseen." peda.net/oppimateriaalit/e-oppi/lukiot/turku/tnl/biologia/symbioosi42/symbioosi4-09011520/rk


      • hpv27
        Rasvastamyös kirjoitti:

        "Ihmisen elimistö osaa muodostaa tarvittavan glukoosin ravinnosta saadusta proteiinista ja/tai rasvasta. Tätä kutsutaan glukoneogeneesiksi." (Wikipedia)

        "Glukoneogeneesin lähtöaineena toimii pääasiassa maitohappo, mutta lähtöaineiksi käyvät myös glyseroli, propionaatti, oksaloetikkahappo ja muut sitruunahappokierron väliaineet, ketonit, aminohapot ja rasvahapot, joissa on pariton määrä hiiliä." (Wikipedia)

        "Maksa pystyy muodostamaan glukoosia myös maitohaposta, aminohapoista, rasvahapoista ja ketoneista. Tämä on tarpeellista, kun täytyy varmistaa, että hermosolut saavat riittävästi glukoosia energialähteekseen." peda.net/oppimateriaalit/e-oppi/lukiot/turku/tnl/biologia/symbioosi42/symbioosi4-09011520/rk

        Rasvahappoja käytetään tuohon hyvin vähän mutta rasvojen glyseroliosaa kylläkin. Pääasiassa siis maitohappoa ja aminohappoja.

        Tuo selviää hyvin kun katsoo nälkään kuolleita. Jopa sisäelimet muunnetaan glukoosiksi mutta kuolleen kehossa on edelleen rasvaa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miehille kysymys

      Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse
      Tunteet
      136
      3925
    2. Miksi kaivattusi on

      erityinen? ❤️‍🔥
      Ikävä
      85
      1925
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      15
      1801
    4. Haluaisin jo

      Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos
      Ikävä
      54
      1422
    5. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      53
      1400
    6. Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.

      Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat
      Haapavesi
      131
      1337
    7. VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia

      Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu
      Maailman menoa
      98
      1292
    8. Nainen olet valoni pimeässä

      valaiset tietäni tietämättäsi ❤️
      Ikävä
      70
      1176
    9. Mitä toivot

      Tulevilta päiviltä?
      Ikävä
      69
      1043
    10. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      114
      1033
    Aihe