Runsaasti syödyn sokerin ohella runsaasti syöty tärkkelys aiheuttaa maksan rasvoittumista. Tuoreessa tutkimuksessa kokojyvävehnä rasvoitti maksaa vähemmän kuin prosessoitu vehnä. Tämä tietenkin uutisoitiin niin, että "täysjyvävehnä auttaa suojaamaan maksaa", mikä oli ehdottoman harhaanjohtavaa, sillä tutkimuksen kokojyväryhmässäkin maksarasva lisääntyi 11 prosenttia.
https://academic.oup.com/ajcn/article-a ... m=fulltext
Täysjyvä suojaa?
18
162
Vastaukset
- hpv27
Eipäs tullut linkki kokonaisena.
Rasvamaksan yleisimmät syyt ovat vyötärölihavuus ja runsas alkoholin käyttö. Itsensä voi lihottaa myös runsaalla rasvan käytöllä. - hpv27
Jos kyse oli tästä 'A 12-wk whole-grain wheat intervention protects against hepatic fat: the Graandioos study, a randomized trial in overweight subjects ' niin täysjyvävehnäryhmässä wi maksaan kertynyt lisää rasvaa.
Ei kannata laittaa linkkejä koska niitä sisältävät artikkelit poistetaan usein tai sitten linkki rikotaan.- lkjhpoijuh
interventio estää maksan rasvan merkittävää lisääntymistä.
https://translate.google.com/translate?hl=fi&sl=en&u=https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/108/6/1264/5239906&prev=search - siehääsällioot
Ensin kopioit palstan säännöt ja sitten samassa viestissä rikot niitä kaikkia. Tai ainakin melkein...
- typeräätyperää
Kuka tätä "kuitu on pahasta ja kova rasva terveellistä" -propagandaa täällä levittää? Joku saarnaa kovan rasvan hyödyistä niin sydänsairaille, diabeetikoille kuin laihduttajille... Telkien taa pitäisi hullu viedä ja pian!
- lkjhpoijuh
Minäpä tietenkin. Onko teillä tuomiovaltaa ja todistajiksi kylän akat sillä nehän ne parhaiten tietää.
- veijo63987362
Kun et ymmärrä koko asiaa niin miksi kommentoit??
- niinpäniin
lkjhpoijuh kirjoitti:
Minäpä tietenkin. Onko teillä tuomiovaltaa ja todistajiksi kylän akat sillä nehän ne parhaiten tietää.
Meillä on sananvapaus joka tarkoittaa sitä, että täällä saa esittää oman mielipiteensä vaikka olisi väärässä. Sen kummemmin perustelematta. Vastuu siirtyy lukijoille.
- jaahas_jaahas
Jaahas. Että täysjyvästä saakin rasvamaksan...
Niin... voihan sitä tällaisesta pelleilystäkin joku elämäänsä sisältöä saada.- Tysjyvä_suojaa
"12 viikon puhdistetun vehnän käyttökoe lisää maksan rasvoittumista ja voi osaltaan edistää alkoholista riippumattoman rasvamaksan kehitystä, kun taas 12-viikkoinen 98 g / pv täysjyvävehnän käyttö estää maksan rasvan merkittävää lisääntymistä.
Tuloksemme osoittavat, että täysjyvävehnän sisällyttäminen ruokavalioon puhdistetun vehnän kustannuksella ylläpitää maksan terveyttä." - Selloosaa
Tysjyvä_suojaa kirjoitti:
"12 viikon puhdistetun vehnän käyttökoe lisää maksan rasvoittumista ja voi osaltaan edistää alkoholista riippumattoman rasvamaksan kehitystä, kun taas 12-viikkoinen 98 g / pv täysjyvävehnän käyttö estää maksan rasvan merkittävää lisääntymistä.
Tuloksemme osoittavat, että täysjyvävehnän sisällyttäminen ruokavalioon puhdistetun vehnän kustannuksella ylläpitää maksan terveyttä."Jos ohravalkuaista tai proteiinia kaipaat niin sitä voi löytyä panimoista, mutta se lese. Mäskin keiton jälkeen siivilöidään vierre niistä moskista ja moskat sikalaan. Siinä sitten onkin ongelma koska sitä lesettä eli kuitua tulee liikaa jota possuparka ei kestäkkään (ihmislapsella on samallaie suolisto). Niinpäniin se moska litistetään ja leseet nautaelukoille sillä heillä on nelijä mahaa ja siellä se selloosa hoituu.
- veijo63987362
Tysjyvä_suojaa
Ja paskan latvat. Sokeria yli 70% energiasta. Sokeri suojaa???- suojaa_se
Ihmisen elimistö on ihmeellinen. Se pystyy tekemään sokeria myös proteiinista ja rasvasta ellei sitä ruoasta saa riittävästi. Ovatko nekin sokeria?
- hpv27
suojaa_se kirjoitti:
Ihmisen elimistö on ihmeellinen. Se pystyy tekemään sokeria myös proteiinista ja rasvasta ellei sitä ruoasta saa riittävästi. Ovatko nekin sokeria?
Proteiinista kyllä mutta ei rasvasta. Sen sijaan molempien aineenvaihduntatuotteita voidaan käyttää energian lähteenä. Ongelma on hermosolut, joiden glukoosin tarve on valtava (aivot kuluttavat noin 20% ihmisen energiasta eikä glukoosia voida korvata kuin ketoaineilla ja niilläkin vain 30%. Ilman ravinnosta saatavaa glukoosia proteiinihukka on merkittävää.
- swedegay
En aivan ymmärrä tuota ajattelua, että jos pääasiallinen energia tulee hiilihydraateista, tuote olisi käyttökelvoton.
Otetaan esimerkki: 100 litraa vettä ja pudotetaan siihen yksi sokeripala. Tästä seuraa se, että pääasiallisesti tuon veden energia tulee sokerista, jolloin tuote on kelvotonta käytettäväksi.
Kun ilmeisesti se, että energia tulee pääasiallisesti rasvasta on se ajatus, mitä haetaan, niin otetaan toinen esimerkki: Sokeripala, kelvoton tuote, sillä koko energia tulee hiilihydraatittina. Mutta jos tuon sokeripalan päälle sipaistaan 5 grammaa voita, tilanne muuttuu, suurin osa energiasta tuleekin rasvasta, jolloin tuote on suositeltava.
Maailma ei suurimmalle osalle meistä ole ihan noin mustavalkoinen. Elämässä, ja sen osa-alueissa, pitäisi mielestäni etsiä sitä hyvää kompromissiä, kultaista keskitietä, niin hyvä tulee.
En tiedä, tuleeko tähän vastauksena vähättelyä, herjaamista vaiko vihaa, nuohan ne tyypillisimmät toimintamallit on olleet. Katsotaan nyt miten käy. - hpv27
swedegay kirjoitti:
En aivan ymmärrä tuota ajattelua, että jos pääasiallinen energia tulee hiilihydraateista, tuote olisi käyttökelvoton.
Otetaan esimerkki: 100 litraa vettä ja pudotetaan siihen yksi sokeripala. Tästä seuraa se, että pääasiallisesti tuon veden energia tulee sokerista, jolloin tuote on kelvotonta käytettäväksi.
Kun ilmeisesti se, että energia tulee pääasiallisesti rasvasta on se ajatus, mitä haetaan, niin otetaan toinen esimerkki: Sokeripala, kelvoton tuote, sillä koko energia tulee hiilihydraatittina. Mutta jos tuon sokeripalan päälle sipaistaan 5 grammaa voita, tilanne muuttuu, suurin osa energiasta tuleekin rasvasta, jolloin tuote on suositeltava.
Maailma ei suurimmalle osalle meistä ole ihan noin mustavalkoinen. Elämässä, ja sen osa-alueissa, pitäisi mielestäni etsiä sitä hyvää kompromissiä, kultaista keskitietä, niin hyvä tulee.
En tiedä, tuleeko tähän vastauksena vähättelyä, herjaamista vaiko vihaa, nuohan ne tyypillisimmät toimintamallit on olleet. Katsotaan nyt miten käy.Sianrasvakarppaajat eivät hallitse prosenttilaskua. Energiajakaumalla ei ole pienintäkään merkitystä. Esimerkiksi vesimeloni on kielletty (energiasta 78E% hiilihydraatista, 7.1 g hiilihydraattia per 100 g) ja sama koskee kaikkia juureksia, hedelmiä jne..
Kun perunan energiasta tulee 84% hiilihydraatista niin kahdesta perunasta tulee sitten 168E% hiilihydraatista. - Rasvastamyös
hpv27 kirjoitti:
Proteiinista kyllä mutta ei rasvasta. Sen sijaan molempien aineenvaihduntatuotteita voidaan käyttää energian lähteenä. Ongelma on hermosolut, joiden glukoosin tarve on valtava (aivot kuluttavat noin 20% ihmisen energiasta eikä glukoosia voida korvata kuin ketoaineilla ja niilläkin vain 30%. Ilman ravinnosta saatavaa glukoosia proteiinihukka on merkittävää.
"Ihmisen elimistö osaa muodostaa tarvittavan glukoosin ravinnosta saadusta proteiinista ja/tai rasvasta. Tätä kutsutaan glukoneogeneesiksi." (Wikipedia)
"Glukoneogeneesin lähtöaineena toimii pääasiassa maitohappo, mutta lähtöaineiksi käyvät myös glyseroli, propionaatti, oksaloetikkahappo ja muut sitruunahappokierron väliaineet, ketonit, aminohapot ja rasvahapot, joissa on pariton määrä hiiliä." (Wikipedia)
"Maksa pystyy muodostamaan glukoosia myös maitohaposta, aminohapoista, rasvahapoista ja ketoneista. Tämä on tarpeellista, kun täytyy varmistaa, että hermosolut saavat riittävästi glukoosia energialähteekseen." peda.net/oppimateriaalit/e-oppi/lukiot/turku/tnl/biologia/symbioosi42/symbioosi4-09011520/rk - hpv27
Rasvastamyös kirjoitti:
"Ihmisen elimistö osaa muodostaa tarvittavan glukoosin ravinnosta saadusta proteiinista ja/tai rasvasta. Tätä kutsutaan glukoneogeneesiksi." (Wikipedia)
"Glukoneogeneesin lähtöaineena toimii pääasiassa maitohappo, mutta lähtöaineiksi käyvät myös glyseroli, propionaatti, oksaloetikkahappo ja muut sitruunahappokierron väliaineet, ketonit, aminohapot ja rasvahapot, joissa on pariton määrä hiiliä." (Wikipedia)
"Maksa pystyy muodostamaan glukoosia myös maitohaposta, aminohapoista, rasvahapoista ja ketoneista. Tämä on tarpeellista, kun täytyy varmistaa, että hermosolut saavat riittävästi glukoosia energialähteekseen." peda.net/oppimateriaalit/e-oppi/lukiot/turku/tnl/biologia/symbioosi42/symbioosi4-09011520/rkRasvahappoja käytetään tuohon hyvin vähän mutta rasvojen glyseroliosaa kylläkin. Pääasiassa siis maitohappoa ja aminohappoja.
Tuo selviää hyvin kun katsoo nälkään kuolleita. Jopa sisäelimet muunnetaan glukoosiksi mutta kuolleen kehossa on edelleen rasvaa.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla
Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e3007428Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne725756Kylillä nainen puhutaan
Että olet heilutellut peittoa yhden, toisen ja kolmannen kanssa. Pitääkö paikkansa?1563698Jos olisit täällä
Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä1473427Kyllä se taitaa olla nyt näin
Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee321787Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea
Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.1831786- 421414
- 221391
Heih! Vieläkö ehtii laittaa auringonkukat kasvamaan?
Kerkeekö auringonkukat kukkimaan, kun upottaa auringonkukan siemenet kävelyreittien varrella multiin? Vai onko jo ihan611359En mä itke
sun perään mies. Tykkäsin kyllä. Tykkään vieläkin, mutta kyllä tä tästä. Mun sisällä kuplii kuitenkin jo ilo kesästä ja141266