Ja vastaukset sitten niiltä, jotka jääräpäisesti suosittelevat täällä sianlihaan ja koviin rasvoihin perustuvaa ruokavaliota, terveille ja sairaille.
Eli: Jos kaikki maailman ihmiset, nyt noin 7,5 miljardia alkaisivat noudattaa tätä teidän ruokavaliota, kuinka hirvittävä määrä sikoja pitäisi kasvattaa vuosittain? Millä ne siat ruokittaisiin, liharuoalla vai kasvisruoalla? Minkälainen vaikutus tällä kaikella olisi maapallon ilmastoon? Vai olisiko karppaus rajattu vain länsimaalaisille?
No niin, vastauksia perusteluineen.
Pieniä laskutoimituksia
13
58
Vastaukset
- hpv27
Tällä hetkellä maapallon peltopinta-alasta noin 80% menee eläinten rehuksi ja runsaasti eläintuotteita syödään vain länsimaissa. Sianrasvakarppaajat kuluttavat moninkertaisesti eläintuotteita verrattuna muihin länsimaalaisiin (Suomessa tulee keskimäärin 14E% tyydyttyneestä rasvasta mutta tuossa on mukana suklaa ja margariinia palmuöljy eli ehkä 10E% tulee eläintuotteita, sianrasvakarppaajilla energiasta tulee ehkä 50E% eläimistä peräisin olevasta tyydyttyneestä rasvasta) eli käytännössä kun jakaa länsimaiden populaation noin 5:llä niin saadaan se ihmismäärä, jolle ruoka riittäisi. Sanotaan jotain 500 miljoonaa.
Suurin osa lannoitteista (fosfori, kalium) on jo loppumassa ja typpilannoitteet tehdään energian avulla joten peltojen tuotto romahtaa. Uutta peltoa ei juurikaan voida raivata tai niistä ei ole pitkäaikaista hyötyä ohuen humuskerroksen takia. Myös kastelu on haasteellista.
Sanoisin, että 50 vuoden päästä kaikki ovat enemmän tai vähemmän kasvissyöjiä. Innokkaimmat karpit kuolevat kyllä ennen tuota. Ruokaan saattaa hyvin tulla haittavero. Eniten ympäristöhaittaa on naudoista ja voissa on paljon energiaa niin se tullee olemaan eniten verotettu tuote. Seuraavana on sitten naudanliha ja sen jälkeen maito ja noiden jälkeen sikatuotteet. Kana ja kala kuluttavat suhteellisen vähän luonnon resursseja. - eimuuta
Miten se lappalainen viljaa viljelee? Kyllä Pohjois-Norjassa on maitotiloja ja lampureita, mutta ei vehnän viljelijöitä joten järki käteen.
- hpv27
No Suomen Lappiin mahtuu ehkä 100 000 poroa kestävällä tavalla. Poronlihassa on 127 kcal per 100 g eli tuommoiset 2 kg poronlihaa päivässä riittää energiantarpeen tyydyttämiseen. Jos porosta saa 50 kg lihaa niin yksi ihminen tarvitsee vuodessa tuommoiset 15 poroa eli Lappin koko pinta-ala riittäisi 7000 ihmiselle.
Kun lehmän hyötysuhde on 5% ja sian 25% niin keskiarvo on 15% eli ihminen, jonka energiasta tulee 100% noista kuluttaa vegaaniin verrattuna 7 kertaa enemmän luonnon resursseja syömisiinsä. Tuolla laskutavalla maailmaan mahtuisi noin miljardi sianrasvakarppaajat. - Hyötysuhteet
Panimoista tulee mäskin jätettä nimikkeellä ohravalkuainen niin ne on mennyt sian ruokintaan. Jotain kepulia on tapahtunut koska siitä litistämällä erotetaan proteiini ja lese. Leseen pitäisi olla terveystuote, mutta sikapossun terveys ei kestä joten lese osuus syötetään kantturoille. Sialla ja ihmisellä on samatapainen suolisto joten mutta?
- hpv27
Hyötysuhteet kirjoitti:
Panimoista tulee mäskin jätettä nimikkeellä ohravalkuainen niin ne on mennyt sian ruokintaan. Jotain kepulia on tapahtunut koska siitä litistämällä erotetaan proteiini ja lese. Leseen pitäisi olla terveystuote, mutta sikapossun terveys ei kestä joten lese osuus syötetään kantturoille. Sialla ja ihmisellä on samatapainen suolisto joten mutta?
Lehmä syö kuolleita bakteereitä ja bakteereille kelpaa lese oikein hyvin. Sian tai ihmisen elimistö ei kykene hyödyntämään lesettä ja vaikka joku 40 g päivässä lieneekin hyväksi niin isot määrät eivät ole.
Mäski muodostaneet jonkun alle promillen lehmien ruuasta. Heinän ravintoarvo on heikko ja heinäkin tarvitsee lannoitetta joten tuokaa ei paranna ekologisuutta. Väkirehulla (viljaa soijaa) tulisi ihminenkin toimeen. Lehmän hyötysuhde on edelleen hyvin heikko, ei voi ekologisessa mielessä suositella. Lisäksi metaanipäästöt ovat melkoiset. - hpv27
Metaania tulee enemmän lehmän royhtäisyistä. Tuollaiset puoli kiloa per eläin ja päivä. Kun metaani on 30 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi niin tuo vastaa sitten 15 kg hiilidioksidia per päivä.
Ihmisen sitoutunut hiili vapautuu kyllä kuoleman jälkeen ja lihan syönti vapauttaa myös hiilidioksidia huomattavasti enemmän koska eläinten rehu muuttuu myös hiilidioksidiksi siltä osin kun sitä (siis eläintä) ei syödä. Kun lehmän hyötysuhde on 5% niin 95% rehústa menee sitten elintoimintoihin. Hiilihydraatti on nimensä mukaan hiiltä ja vettä ja hiili muuttuu hiilidioksidiksi. Aika paljon sitäkin tulee päivässä metaanin lisäksi. - tiedoksitäten
Hyötysuhteet kirjoitti:
Panimoista tulee mäskin jätettä nimikkeellä ohravalkuainen niin ne on mennyt sian ruokintaan. Jotain kepulia on tapahtunut koska siitä litistämällä erotetaan proteiini ja lese. Leseen pitäisi olla terveystuote, mutta sikapossun terveys ei kestä joten lese osuus syötetään kantturoille. Sialla ja ihmisellä on samatapainen suolisto joten mutta?
Lesettä lisätään esim. mysliin pieniä määriä parantamaan suoliston toimintaa. Ei siitä mitään ruokaa valmisteta.
- hpv27
tiedoksitäten kirjoitti:
Lesettä lisätään esim. mysliin pieniä määriä parantamaan suoliston toimintaa. Ei siitä mitään ruokaa valmisteta.
Eipä. Olisi kyllä hyvä ravintolisä karpeille koska heidän kuidun saantinsa on olematonta. En kylläkään keksi mihin karppaus ruokaan sitä voisi lisätä. Kuidun terveysvaikutukset ovat kyllä hyvin merkittävät.
- wedfqwe
Pientä lukemista, mutta tuskin liittyy aiheeseen.
https://www.tiede.fi/keskustelu/53866/ketju/dosentti_tammisola_murskaa_koko_luomuajattelun_ytimen- hpv27
Luomussa on muitakin huonoja puolia. Lantaa käytetään liikaa ja sadot ovat paljon pienempiä kuin tehomaanviljelyssä. Ravinteiden huuhtoutuminen pelloilta per tuotettu kilo on siis paljon suurempaa.
Osaa kasveista ei lisäksi voi kasvattaa ilman torjunta-aineita. Luomurypsiä voidaan tuottaa vain koska suurin osa myrkytetään eli syntyy tavallaan laumasuoja.
Palkokasvit olisivat varsin ekologisia, samaten hedelmäpuut ja -pensaat. Oliivi on aika ekologinen myös joten siinä on hyvä syy suosia sitä.
- hpv27
En löytänyt pikaisella googlauksella lehmän tuottaman hiilidioksidin määrää kiloissa mutta litroissa löytyi eli 6000 litraa päivässä ja hiilidioksidi painaa noin 2 kg per kuutiometri. Yhteenlaskettuna hiilidioksidiekvivalenttina siis 27 kg vuorokaudessa.
Ihmisen aineenvaihdunta tuottaa noin kilon hiilidioksidia päivässä eli aika paljon lehmä tuottaa kasvihuonekaasuja. - veijo73098372
kysynpävaan
Seuraavaksi haluat varmaa "tietoa" myös atomivoimalan rakentamisesta. hpv on valmiina neuvomaan.
Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olet taitava
monessa asiassa. Myös siinä, miten veit sydämeni. Äkkiarvaamatta, pikkuhiljaa. Yhtäkkiä huomasin että minusta puuttuu jo768502Sinällään hauska miten jostakin
jaksetaan juoruta vaikka mitä. Jakorasia yms. Raukkamaista toimintaa. Annetaan jokaisen elää rauhassa eikä levitellä per593271- 382614
Miten voit manipuloida katsojalukuja?
Palstatrolli ja väsynyttä sontaa palstalle suoltava Varmakkakkiainen on viime aikoina vedonnot siihen, että hänen ketjuj182185- 272171
Osuuspankki Kuhmo!
Ei pysty pitämään yhtä Otto pankkiautomaattia toiminnassa Ksupermarketin kanssa,20 vuotta sitten Kuhmossa oli neljä auto362159- 131917
Rakkaalleni!
Halusin tulla kertomaan, että sinua ajattelen ja ikävöin vaikka olen sukuloimassa. Meinasin herkistyä, kun tykkään sinus151723- 661686
- 181619