Kitaran viritys?

Apuaaaaaaaaa

YouTubessa kyllä näytetään kaikenlaisia videoita kuinka kitara viritetään mutta ei missään videossa kerrotaan kaikkea viritykset kuten esimerkiksi sitä...että jos virittää viritys mittarin avulla niin mikä numero pitää olla kunkin kielen kirjaimen perässä, otetaan nyt vaikka D- kieli niin D-kirjaimen perään voi tulla 2 tai 3 numero, tietääkseni nuo numerot ilmaisee oktaavia mutta noista ei kerrota mitään missään.

37

<50

  Vastaukset

  • Eikö kukaan osaa neuvoa tuossa asiassa.

  • Nauhan numero. Ykkösnauha on lähimpänä viritystappeja. Kieli painetaan metallista nauhaa vasten.

  • Minulla on Seiko SAT500 mittari, viritin AUTO - asennossa, siinä kai ei tarvitse muuta kuin näpätä kieli soimaan jos olen oikein ymmärtänyt. Nyt virityksen jälkeen mittari näyttää paskuimmasta kielestä alkaen: E2, A2, D3, G3, B3 ja E4. Onko tuo oikein? En oikein ymmärrä miksi se näyttäisi nauhat?

   • E2 vastaa äänenkorkeutta, kun E-kieli painetaan toista nauhaa vasten. Jos kieltä ei paineta ja näyttää E2, kieltä on löysättävä, että näyttää E.


   • E2 = E sävel toinen oktaavi. Siis vapaa kieli, ei paineta miltään nauhalta.
    A2 = A sävel toinen oktaavi. Siis vapaa kieli, ei paineta miltään nauhalta.
    D3 = D sävel kolmas oktaavi. Siis vapaa kieli, ei paineta miltään nauhalta.
    G3 = G sävel kolmas oktaavi. Siis vapaa kieli, ei paineta miltään nauhalta.
    B3 = B3 (eli H3) sävel kolmas oktaavi. Siis vapaa kieli, ei paineta miltään nauhalta.
    E4 = E sävel neljäs oktaavi. Siis vapaa kieli, ei paineta miltään nauhalta. Eli 2 oktaavia korkeampi kuin paksuin kieli.


   • KuulkaasTollot kirjoitti:

    E2 = E sävel toinen oktaavi. Siis vapaa kieli, ei paineta miltään nauhalta.
    A2 = A sävel toinen oktaavi. Siis vapaa kieli, ei paineta miltään nauhalta.
    D3 = D sävel kolmas oktaavi. Siis vapaa kieli, ei paineta miltään nauhalta.
    G3 = G sävel kolmas oktaavi. Siis vapaa kieli, ei paineta miltään nauhalta.
    B3 = B3 (eli H3) sävel kolmas oktaavi. Siis vapaa kieli, ei paineta miltään nauhalta.
    E4 = E sävel neljäs oktaavi. Siis vapaa kieli, ei paineta miltään nauhalta. Eli 2 oktaavia korkeampi kuin paksuin kieli.

    Kiitos tuosta vastauksesta! Minulla oli siis aivan oikein viritetty nuo kielet, ajattelin kun ettei se voi tuon vaikeampaa olla, viritys mittarista kyllä löytyy esimerkiksi E1 mutta silloin paksuin kieli on jo liian löysä, aivan kuin mummon pyykkinaru! Kerrankin tuli tyhjentävä ja selvä vastaus aloittelijalle, kitara ollut minulla vasta viisi päivää, oli varmaan vireessä mutta ennen kuin edes hankin edes vahvistimen.


   • KuulkaasTollot kirjoitti:

    E2 = E sävel toinen oktaavi. Siis vapaa kieli, ei paineta miltään nauhalta.
    A2 = A sävel toinen oktaavi. Siis vapaa kieli, ei paineta miltään nauhalta.
    D3 = D sävel kolmas oktaavi. Siis vapaa kieli, ei paineta miltään nauhalta.
    G3 = G sävel kolmas oktaavi. Siis vapaa kieli, ei paineta miltään nauhalta.
    B3 = B3 (eli H3) sävel kolmas oktaavi. Siis vapaa kieli, ei paineta miltään nauhalta.
    E4 = E sävel neljäs oktaavi. Siis vapaa kieli, ei paineta miltään nauhalta. Eli 2 oktaavia korkeampi kuin paksuin kieli.

    Jaa mut kun tarkemmin mietin niin pitäiskö nuo kielet virittää kaikki esim 2 oktaavia vai? Vai onko tuo oikein mitä edellä oli eli E2, A2, D3, G3, B3, E4?


  • Täytyy päästä kokeilla, onko minulla sitten kielet viritetty liian kireälle, jotenkin vaikuttaa että E-kieli eli paksuin on jo liian löysällä. Kohta selviää kun ruuvailen.

  • Rockwaylla on selkeät kitaranviritys ohjeet juutubissa. Ja siellä on ohjeet, jolla saa kitaran vireeseen ilman mittariakin. Eli (kuulokkeet päähän tai tietokoneen kajarit päälle, ja ), haet esim. E kielen sävelkorkeuden rockwayn videolta, ja säädät oman kitaran samaan korkeuteen.

   Sen jälkeen säädät muut kielet A -kielen mukaan. Tai voihan sitä hakea kaikkien muidenkin kielten sävelkorkeudet videolta, ja virittää kaikki kielet korvakuulolta .

   https://www.youtube.com/watch?v=kUdp42BJ5zI

  • Joo mut jos on huono sävelkorva ja kaikki kielet päin peetä niin hankala saada hyvin vireeseen ja vielä kun on perfektionisti eli haluaa heti alussa kitaran just vireeseen niin kuin pitääkin niin noista videosta ei ole apua, siksi nyt viritys mittarista apuna, vielä vaan epäselvää tuo mitä tuolla edellä esiin noista oktaavia. Näin alussa ei luota omaan sävelkorvaan ja siksi sanon että huono sävelkorva vaikka asia ei ole aivan niin, tiedän että rytmitajua ja sävelkorvaa minulla on.

  • Lue mittarin käyttöohjeet, että tiedät, mitä mittari näyttää.

  • Näyttää Seikossa tarkoittavan kielen numeroa. 1. ala-E / 2. A / 3. D / 4. G / 5. B / 6. ylä-E https://www.youtube.com/watch?v=pTB0OUSiFgs
   Pitää muistaa, mitä kieltä on virittämässä, niin vire löytyy mittarin keskeltä, kun oikea kirjain on näytössä.

  • Miksi ihmeessä minun kysymykset poistetaan, ei niissä ole mitään sääntöjen vastaista, korkeintaan toistan sanan kysymyksen koska en ole saanut sellaista vastausta joka selventää minulle mikä numero täytyy olla kunkin kielen kohdalla kun kielet viritetään, on se kumma kun täällä Suomi24:llä menee läpi kaikenlaiset haukkumisviestit yms mutta ei asialliset kysymykset, pitäisiköhän ylläpidon hieman katsoa peiliin ja pitkään!   • Oktaavi ero äänessä on Hele..tin iso! Kyllä varmasti huomaat...ja niin kuin itse olit jo todennut, kun yritit virittää ala-E kielen E1 niin kieli oli ihan tolkuttoman löysä(Bassoitaran ala-E on oktaavin kitaraa alempana) .
    Sama homma varmaakin, jos yrität virittää sen ala-E:n E3 mukaan niin on ihan tolkuttoman kireä. Ei kannata edes yrittää, kun voi hajottaa jotain.

    Normivireessä ala-E kielen ja ylä-e kielen välinen korkeusero on 2 oktaavia, eli jos se E2 oli ala-E kielen oktaavi niin silloin ylä-e kielen oktaavi on juuri tuo E4.

    Aiheen ulkopuolelta...perfektionisti ja huono sävelkorva kuulostaa aika pahalta yhdistelmältä!?:D


  • Juurikin noin ajattelin, sävelkorva on mielestäni hyvä mutta jos ei ole koskaan kitaraa edes käsitellyt niin vaikea se on alussa. Erotan kyllä hyvin pienet erot äänien taajuudelta ja siksi koska toinen harrastus on sellainen jossa joutunut kuuntelemaan pieniä eroja. Mielestäni ylä E ei ole vielä kireä vaikka on E4. Kun soittaa pentatoniset äänet niin menee aika jouhevasti soinnut.

   • No siihenpä se perustuu, että ohutta kieltä ei tarvitse kiristää niin paljon saadakseen niin korkea ääni:D Vastaavasti matalien äänien saamiseksi tarvitaan paksu kieli ja siksi Bassokitaroissa on paljon paksummat kielet, koska sen ääniala on oktaavin alempana, kun kitaran.


   • Entäpä mikä on nimeltään se oktaavi joka on bassokitaran matalimman oktaavin alapuolella?


   • Mikä on E1:n alapuolella, entä sen alapuolella jne, mennäänkö siellä miinusmerkkisiin oktaaveihin?


   • alamaailmat kirjoitti:

    Mikä on E1:n alapuolella, entä sen alapuolella jne, mennäänkö siellä miinusmerkkisiin oktaaveihin?

    Nelikielisissä Bassokitaroissa matalin kieli on tuo E1. Viisikielisissä mennään vielä matalemmalle. Matalin kieli viisikielisissä bassokitaroissa (ja kontrabassoissa) on B0 (H nolla) eli subkontra-B. Miinusmerkkisiä oktaaveja ei ole. Ja jos on niin ainoastaan elefantit kuulevat ne.


  • Onkos akustisen kitaran ja sähkökitaran virityksessä eroa?

   • Ei ole. Samat on kielien sävelkorkeudet ja taajuudet molemmissa.


  • Alkavatko oktaavit C-nuotista? Yllä sanottiin että vapaan D-kielen ääni on D3, ja sehän on sama kuin paksun E-kielen kymmenennen nauhan ääni, eli vaihtuuko oktaavi kakkosesta kolmoseksi paksuimman E-kielen kahdeksannella nauhalla joka olisi silloin C3 ?

  • Onhan kumma juttu jos ei kukaan tiedä oikeaa vastausta tähän kitaran virittäminen!!! Usean kerran esitin kysymyksen tässä viestiketjussa eikä kukaan osannut sanoa kuinka asia oikeasti on, siis vielä kerran...nyt kitarani on viritettynä näin virittimen avulla: paksuin kieli on E2, sitten..A2, D3, G3, B3, E4? Ainostaan yksi vastaus on hyvä jossa kerrottiin että numerot vastaa oktaavia mutta epäselväksi vielä jäi onko tuo virityksen oikea?

   • En ole asijantuntija, mutta noin minunkin viritysmittari näyttää, ja soundit kuuluu ihan oikein jonkun tutun biisin mukana soitellessa jollain guitar-chords-sivustoilla.


   • Ota huomioon että täällä käy aika harva, eikä kovin monella ole juuri tuollaista mittaria! Minun mittarissa näkyy pelkästään nuotti ja pärjään sillä hyvin:D

    Sinä itse totesit:
    "kyllä löytyy esimerkiksi E1 mutta silloin paksuin kieli on jo liian löysä, aivan kuin mummon pyykkinaru! "
    -> eli ala-E kieli on sillon rajusti alavireinen

    Itse vastasin sinulle:
    "jos yrität virittää sen ala-E:n E3 mukaan niin on ihan tolkuttoman kireä. Ei kannata edes yrittää, kun voi hajottaa jotain."
    ->eli ala-E kieli on sillon rajusti ylävireinen

    Jos ala-E kielellä E1 on rutkasti alavireinen ja E3 olisi rutkasti ylävireinen, niin silloinhan se vaihtoehto E2 on oikea:D

    Eli sanotaan se nyt ihan suoraan(vaikka en ole nähnyt koko mittaria)! E2, A2, D3, G3, B3, E4(ahaalta ylös), on oikea ja ja numero kirjaimen jälkeen merkitsee kyseisen nuotin oktaavia


  • Kiitos, ny on homma jees!

   • Kitaratonnikala


  • Kaikesta ihmiset saavat ongelmia aikaiseksi. Jos kitaraa soittaa vain itsekseen, siis ilman muiden soittajien läsnäoloa, sen voi virittää oman korvan avulla. Näin olen itse tehnyt vuodesta 1958 alkaen. Kitarani on todennäköisesti viritetty hieman alemmas kuin pitäisi, jos soittaisin jossakin bändissä. Tämä johtuu matalasta äänestäni. Näin monissa laulukirjoissa ja vastaavissa olevat sointumerkinnät käyvät itselleni paremmin ilman sävellajin muutosta.

  • Soitin on viisainta virittää käteen sopivaksi. Soittaminen sujuu helpoiten, kun sormia ei tarvitse vääntää luonnottomiin asentoihin otteiden takia. Rokkari alentaa kakkoskieltä pykälällä, jos niikseen tulee.

  • Pitäähän kuitenkin kitaran virityksen perusteet olla hallussa jos haluaa oppia lähes kaikki kitarasta, siinähän tässä kyse eikä mistään pilkun viilaamisesta tai ongelmien hakemisesta.
   Moni valittaa että kitara ei pidä vireyttä, sekin täytyisi selvittää miksi ei pidä. Jos esimerkiksi huoneen lämpötila heittelee rajusti esim 24 asteesta 18 asteeseen niin aivan varmaan on välillä kitara pois siitä vireeseen mihin virittänyt, sen huomasin kun huoneen lämpötila oli laskenut reilusti alle 20 niin oli kitara ylivireinen. Ei kannata alkaa virittämään pilkun tarkasti uudelleen sillä muuten se on soittamista ja huopaamista.

  • Ottaa aikansa ennen kuin uudet kielet eivät enää veny ja alkavat pysyä vireessä. Sen jälkeen ei menekään kauan, kun kielet on taas uusittava kuoleentumisen takia.

  • Onko vanhojen kielien oire kun varsinkin paksummat kielet vaikuttaa soittaessa aivan kuten ne olisi liian löysällä mutta kuitenkin vireys ok. On vähän kuin soittaisi jotain epäonnistunutta home made- kitaraa.

  • Miksi kitara pitäisi virittää? Voihan sitä soittaa vaikkei virittäiskää.

   • Niin tai miksi ylipäätään soittaa kitaraa, voihan sitä olla soittamattakin!


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Britti kehuu Suomalaista terveydenhoitoa.

   MTV HS: Brittimies virui Suomessa viisi viikkoa tajuttomana hengityskoneessa – elämästä kamppailu juuri Suomessa oli onnekas sattuma Brittiläinen toi
   Maailman menoa
   69
   3954
  2. Sofia juhlimassa kavereiden kanssa

   Sofia nähty juhlimassa tämän illan aikana eri puolella Helsinkiä ilman Stefua. Onkohan tullut jo ryppyjä rakkauteen?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   86
   2872
  3. Nyt on kyllä Soffa juubassa

   Ihan känninen postaus. Partsielämää jee...alamäki vai putki
   Kotimaiset julkkisjuorut
   70
   2698
  4. Pitkän parisuhteen salaisuus, vai onko sitä

   Vuosia vaan tulee lisää ja tuossa se kumppani pysyy rinalla vaikka en ole mikään ihanne mies, kaikilla kai vikansa. Pitää vain hyväksyä toinen ja olla
   Parisuhde
   61
   1812
  5. Ketä kaipaatte?

   Sanokaa edes kaupunki tms. jossa hän asuu.
   Ikävä
   86
   997