Sydänkohtaus vai jotakin muuta?

k.n.e

Olen pitkään miettinyt, onko sydämeni terve. Olen 17, perusterve tyttö, liikun viikottain. Vuoden aikana ollut yläselkäkipuja, käsien puutumista ja joskus rinnan polttelua. Oon osan oireista laittanut lihasjumien piikkiin, kun välillä selkä/niskat jumissa huonon ergonomian takia.
Viim. kahtena päivänä on ilmestynyt uusia ja voimakkaampia oireita. Oireet alkoi eilen selkäkivuilla ja tänään herätessäni kipu säteili myös rintaan ja rintaa jomotti. Salilla kävin, eikä oireet pahentuneet, vaan ehkä jopa helpotti hetkeksi, mutta palasivat.
Huolestuttaa, johtuuko oireet sydämestä. Suvussa on sydänsairauksia (sepelvaltimotauti). Mietin, onko näin nuorena ja terveenä mahdollisuus sydänkohtaukseen? Tai muihin sydänvaivoihin? Mitä muuta tämä voisi olla?

17

690

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huolestunut

      Lääkäriin on syytä mennä juttelemaan oireistasi,on varmasti aihetta tutkia mistä ne johtuvat.Älä pohdiskele enää vaan toimi pian. Tovottavasti on jumiutuneista lihaksista kysymys,mutta parempi varmistaa,onko vakavammista asioista kysymys.

    • Lääkäriinvain

      Lääkäri on tosiaan oikea paikka lähteä jos epäilet itse että jotain voisi olla ihan sydämmessä! Ja jos kyseessä ei ole mitään siihen viittaavaakaan niin voi olla esim. hermotulehdus, johon varmasti tarvitsisi lääkkeet.

      On vaikea sanoa mitään varmnasti tuohon rinnan poltteeseen, että johtuuko lihaksista/hermoista vaiko oireileeko sydän. Kuulostaa kumminkin ilman tutkimustuloksia täysin mahdolliselle sille että sinulla olisi vähintäänkin hermopinne ja ehkä fasettilukkokin kylkiluiden nikamissa. Puuttuminen, jumit ja rinnankin puolelle heijastuva kipu enteilevät siitä. Kun olet jutellut lääkärin kanssa niin suosittelisin ehkä ensin kiropraktikkoa tai osteopaattia. Ovat sellaisia ammattilaisia jotka keskittyvät enemmän nikamiin kuin lihaksiin. Sinun tulisi myös pyytää ohjeistusta mitä ja miten sinulle suunnattuja liikuntaharjoitteita tulisi tehdä oikein sen lisäksi, että keskityt ergonomiaan myös muuten. Ei ole oikotietä takaisin terveeseen selkään jos siitä kiikastaa, mutta oikein tehdyt lihasharjoitteet saavat vähitellen ongelman ratkeamaan.

      • k.n.e

        Ainiin ja vielä lisättäköön, että eilen mitattuna verenpaine ei koholla, en polta enkä juo. Kolesteroli arvoista en tiedä. Mutta jos kyseessä olisi sydänkohtaus, niin enkö mä tässä n. 30 tunnin aikana olisi jo huomannut sen?


    • uku.lele

      Voisi ajatella että kipu johtuu rintarangasta. Kylkiluut on selässä ja rinnassa.
      Ei tarvitse kovin huonossa asennossa esim. nukkua, kun luut kipeytyy.
      Tuskin on sydämestä johtuvaa, sepelvaltimotaudin vie yleensä vuosikymmeniä kehittyä,
      onkohan sitä ollenkaan nuorilla. Tuskin se on sinun vaivasi ainakaan tällä hetkellä.

      Kun minulla on samantapaista kipua, otan vähän buranaa tms. kipulääkettä.
      Jos kipu häipyy, vika on luissani. Olen tunnistanut sen.
      Jos vika ei häivy, se johtuu sydämestäni tai muusta, minulla on sydänvaivoja
      ja mm. närästystä, joka aiheuttaa "polttoa" rintaan.
      Maahhapot korventavat ruokatorvea, poltonomainen kipu tuntuu laajalla alueella.

      Mitä jos jotkut liikkeet salilla aiheuttavat kipusi ?
      Jos on liian rankat treenit tai "väärintehty" ?

      Jos epäilet sydäntä, mene lääkärille, ja mene muutenkin, koska vaivasi ovat olleet niin kauan
      ja epäilyttävät sinua.
      Niistä on kyllä syytä ottaa selvää !

      • k.n.e

        Helpotti kuulla tämä! Sydänkohtaus tuntuu mahdottomalta, mutta entiedä. Selkäkipu saattaa johtua yhdestä liikkeestä, jonka tein pari päivää sitten, mutta en osaa sanoa. Lääkäriä koitan vältellä, koska en osaa näin alaikäisenä sinne hakeutua/hoitaa maksuja, enkä vanhempia halua huolestuttaa.


    • uku.lele

      Hei kuulehan, terveyskeskuslääkärikäynti ei maksa, vai peritäänköhän jollain paikkakunnalla pieni maksu ? Soita huomenna ja kysy sitä ja lääkäriaikoja, niitä voi joutua odottamaan viikkoja.
      Rohkeasti vaan ! Kysyä voi aina !

      Suomessa ei ole varmaan yhtään sukua, jossa jollakin ei olisi kehittynyt myöhemmällä iällä sepelvaltimotauti. Minunkin isälläni oli, mutta minulla ei.

      Minulla on muita sydänoireita kyllä, harva se päivä, rytmihäiriöitä yms.
      Sydänlääkärin mielestä ne johtuvat pitkäänjatkuneesta stressistä (!)
      ja yritän sietää niitä ja relata, että sydän pysyisi rauhallisena.

      Menin varmuudeksi sydänultraan, se on sydämen perustutkimus, sydän on ok.
      Terve sydän ei helpolla petä.
      Se on uskomattoman vahva. Niiden varsinkin jotka liikkuvat ja treenaavat kohtuudella.
      Minunkin on, vaikka olen vanhentunut jo ja on usein oireita.
      Aina se vaan jaksaa pumpata, vaikka "äksyilee" välillä.

      Mutta siis sydänoireittenkin syy voi olla mikä vain.
      sydän.fi-sivuilla on lähes kaikki sydämestä (vaikka oireittesi syy tuskin sieltä löytyy,
      mutta tieto voi rauhoittaa.)

      Minullakin on verenpainemittari ja antaa se osviittaa, mutta vaikka lukemat mittarissa olisivat ihanteelliset, olo sydämessäni voi silti olla paha. Mittari ei kerro kaikkea, mutta sekin on hvyä tietää, onko verenpainelukema suunnilleen normaali ja syke.

      Minusta sinun pitäisi puhua vanhempiesi kanssa asiasta, vanhempasi ovat vastuussa sinun terveydestäsi ja ihan varmasti haluaisivat tietää !
      Jos asettautuisit vanhempiesi sijaan, miltä tuntuisi, jos oma lapsesi olisi huolissaan terveydestään eikä kertoisi siitä ? Se tuntuisi pahalta...? Alaikäisten ei kuulu yksinään hoitaa ja murehtia terveysasioitaan eikä se ole hyväksi kellekään muullekaan.

      Mietin sitä, mikä oli tilanne vuosi sitten kun oireesi alkoivat.
      Sieltä jostain voisi löytyä johtolankoja.
      Aloititko mahdollisesti silloin salilla käymisen tai muuttuiko ruokavaliosi tai oliko mitä vaan muutosta ?

      Yritä ottaa rennosti, älä murehdi, ole hyvälläja iloisella mielellä, anna hymy vaikka peilikuvallesi kun seuraavaksi menet kylppäriin ! Eikö hymyilytäkin - pelkkä ajatus jo...?

      • k.n.e

        Kiitos vastauksesta! Vuos sitten alotin lukion, joka tietenkin aiheutti stressiä, kouluhommat, kaverisuhteiden loppuminen ja uusien alkaminen jne. Silloin alko pikkuhiljaa oireet ja oletin siksi niiden johtuvan lihasjumista kun oli tietokoneella istuessa jumiutunut joka paikka. Muuta muutosta ei oo oireiden alkamisen aikaan ollut.


    • uku.lele

      Sinulla on ollut paljon muutoksia, paljon sopeutumista uusiin asioihin ja ihmisiin ja on kelju menettää kavereitaan, vaikkei se lopullista olekaan tietenkään, mutta ne tutut kaverit eivät ole samalla lailla arjessa kuin ennen. Ei ole myöskään helppoa tutustua uusiin,
      kun on muutakin uutta elämässä ja tahti kovenee koulussa koko ajan, sitä uupuu.
      Stressaako se kaikki sinua ? Kuinka usein käyt salilla ? Saatko hyvin nukutuksi ?
      Niska/selkä jännittäminen "puuduttaa" tunnetusti yläkroppaa,
      teetkö koskaan mitään rentoutusliikkeitä ylävartaloon ? Yleensä ja salin jälkeen ?
      Huomioivatko sinun vanhempasi sinua tarpeeksi ?
      Nukupa oikein hyvin nyt, minäkin menen välillä nukkumaan :)

      • k.n.e

        Enää ei sosiaaliset jutut stressaa, kaveripiiri on vakaa ja tukeva. Salilla pyrin käymään 4 kertaa viikossa ja selän tuntuessa jäykältä rullailen sitä. Unenlaatu vaihtelee paljon. Joskus saatan kuukauden putkeen nukkua hyviä unia. Stressi usein valvottaa ja aikaisien aamujen takia unet saattaa jäädä vajavaisiksi. Joskus saatan myös herätä siihen, että tuntuu, että hengitys katkeaa. (Suvussa myös uniapneaa, joka kanssa huolestuttaa, mutta se on asia erikseen) Mutta pääosin uneni on hyvää. Suhteeni vanhempiini on hyvä ja perheeni on suht normaali, syödään yhdessä ja välillä liikutaan tai katsotaan leffoja, ei mitään kummosta.


    • sivullinen

      Suhteet vanhempiin on hyvät mutta et voi heille kertoa terveysongelmasta ?

      • k.n.e

        Voin toki, kyse onkin siitä etten vain halua vaivata enkä huolestuttaa.


    • Solmunainen

      Minulla on jatkuvasti rintarankajumeja sekä niska-hartiajumeja ja oireet ovat juuri tuollaisia kuin sinullakin. Käyn välillä nabrapaatilla avauttamassa fasettilukkoja. Nuo lukot saa auki itse tennispallokikallakin :)
      En jaksa millään katos uskoa, että salilla olisit kovin sydänvaivasena jaksanu rehkiä.

      • k.n.e

        Joo mahdottomalta se mustakin vaikuttaa, nää lihasjumien/fasettilukkojen oireet vaan ovat niin pelottavan samanlaiset kun sydänkohtauksella. Toivottavasti tosiaan vaan joku fasettilukko.


    • hsd

      Se on naprapaatti.

      • Tottaon

        Ei vaan neropatti.
        Meinaan toi aptrolli


    • jumittaja

      Yläselkä kipuja, käsien puutumista yms..... viittaa kyllä lihasjumiin, hermopinneisiin. Muistatko salin käynnin jälkeen venyttää ja verryttää lihaksia? Sydänoireita nuo ei ole. rentoutumista tavalla tai toisella, hierontaa, kuumia suihkuja, kauratyynejä/ lämpötyynyjä yms. Jos kipuja niin särkylääkekuuri, about 5 pvää. Rentouttavaa lenkkelilyä yms.

    • Anonyymi

      Melko varmasti selästä johtuvaa. Itekin vasta 35 vuotias ja oireet samanlaiset, ellei jopa pahemmat yhdessä vaiheessa. Ei muuta kun tutkimuksiin ja sydämessä ei ollut mitään, ultra ok, Holter ok, veriarvot ok, verenpaine ok. Sillä saatiin suljettua pois sydänperäisen vian mahdollisuus koska meillä on ollut suvussa sydänvikoja. Yläselkä usemman vuoden pahassa jamassa, ja niska aika ajoittain jumissa kans.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1620
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1285
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1267
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1210
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe