Energiavallankumous (energiakäänne)

stuxnet
16.7.2016 10:51

Saksassa on meneillään energiavallankumous, joka näkyvimmin tarkoittaa ydinvoiman käytöstä luopumista, mutta merkittävämmin CO2-päästöjen vähentämistä lisäämällä uusiutuvien energioiden käytön osuutta ja energiatehokkuutta. Energiavallankumouksen päätavoite on vasta vuodelle 2050. Saksassa energiavallankumous tunnetaan termillä 'energiewende', energiakäänne.

Erinomaisen analyysin /1/ energiavallankumouksesta on tehnyt Petri Hakkarainen. Julkaisu sisältää myös Saksan ydinvoimasta luopumisen pitkää historiaa. Julkaisusta tiivistetyt energiavallankumouksen tavoitteet:

* v. 2020 mennessä
- CO2-päästöjä leikataan vähintään 40% vuoden 1990 tasosta
- uusituvien energioiden osuus sähkönkulutuksesta 35%

* v. 2022 mennessä: ydinvoiman käytöstä luovutaan
- tällä hetkellä käytössä 9 reaktoria 17:sta

* v. 2050 mennessä
- CO2-päästöjä leikataan vähintään 80% vuoden 1990 tasosta
- uusituvien energioiden osuus sähkönkulutuksesta 80%
- uusiutuvilla energioilla 60% kokonaisenergiankulutuksesta
- primäärienergian kulutus 50%:iin nykyisestä
- sähkönkulutusta vähennetään 25% nykyisestä
- rakennuskannan energiantarvetta vähennetään 80% nykyisestä

Lainaus:
"Edessä on valtavia teknologisia ja taloudellisia haasteita, joihin kaikkiin ei suinkaan vielä ole ratkaisuja valmiina. Virheitä on jo tehty, eikä niiltä tulevaisuudessakaan varmasti vältytä."
Yllämainittu tulee erittäin hyvin esille myös artikkelista /2/, josta lainaus:

"6. Miksi energiakäänne ei suju nopeammin?

Pääasiassa kolmesta syystä:

Politiikka ei ole saanut aikaan toimintasuunnitelmaa, joka määrittelisi muutoksen tahdin ja mitä se tulisi maksamaan.

Sadat yritykset ja intressiryhmät taistelevat voitoistaan. Sen lisäksi on vielä lukuisia kansalaisprotesteja: ainoastaan suunnitellun Halle-Schweinfrutin sähkölinjan liepeillä 2.500 eri ryhmittymän jäsentä vastustaa uutta suurjännitelinjaa.

Sähköntoimitusongelmat – merituulivoimaloilta puuttuu kaapeleita ja sähkönjakelukeskuksia."

/2/ http://www.sitra.fi/artikkelit/lahienergia/100-x-energiakaanne

"100 kysymystä ja vastausta Saksan energiakäänteestä"

_____
Lähdelinkkien toimivuus tarkistettu 5.10.2015. Viite /1/ muuttunut pdf-tiedostosta skannatuksi: https://www.yumpu.com/fi/document/view/39262166/hakkarainen-energiakaanne-2013/9

"Kirjoittaja: Petri Hakkarainen, D.Phil. (Oxford), VTM (Helsinki), on Senior Fellow Potsdamissa sijaitsevassa IASS-tutkimuslaitoksessa (Institute for Advanced Sustainability Studies), jossa hän tutkii Saksan energiakäänteen eurooppalaisia ja historiallisia ulottuvuuksia. Hakkarainen on virkavapaalla ulkoasiainministeriöstä ja perehtyi Saksan energia- ja ilmastopolitiikkaan jo lähetystösihteerinä Suomen Berliinin suurlähetystössä 2007–12. Artikkelissa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajan omia, eivätkä näin ollen välttämättä vastaa sen enempää IASS:n kuin Suomen ulkoasiainhallinnonkaan kantoja."

17

104

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Shitnet

      Ruskohiiltä peliin. Ihmiset ajetaan kodeistaan uusien hiilikaivosten tieltä.

      Siinä se käänne on. Maailma pelastuu, kun ei käytetä ydinvoimaa.

      • Hups. Tänne on tullut hoono suomenos. Ekarivi on komeampi ja kuvaavampi vaikkapa näin:

        "Menestystarina grafiikkana"


    • stuxnet
      16.7.2016 10:56

      Saksan energiakäänteen ymmärtäminen - tiivis raportti tutkimuksesta /1/

      http://www.agora-energiewende.de/en/topics/-agothem-/Produkt/produkt/220/Understanding the Energiewende/

      Lyhyt artikkeli, josta poimin pääkohdat ja suomensin konekääntäjäavusteisesti - suomennosta on pidettävä 'sinnepäin'-tyylisenä. Aluksi kuitenkin tiivistys täysin raakakonekäännöstekstinä:

      "Usein kysyttyä käynnissä olevaa siirtymävaihetta Saksan sähköjärjestelmän

      Energiajärjestelmät maailmaa ovat siirtymässä vaiheeseen, jossa muutos. Euroopan unionissa esimerkiksi, on hyväksynyt kunnianhimoisia tavoitteita siirtyä kohti vähähiilistä taloutta ja täysin integroitu energiamarkkinoilla. Lisäksi G7-maiden ilmoitetut kesäkuu 2015, että ne pyrkivät täysin decarbonize voimajärjestelmiään, ja Kiina on juuri tullut maailman suurin uusiutuvan energian markkinoilla. Saksa pelaa merkittävä rooli tässä muutosprosessissa, hyväksyttyään yksi kunnianhimoiset energia- siirtymäohjelmat kaikkien teollisuusmaiden - Energiewende. Tämän pitkän aikavälin strategia - alkoi yli kymmenen vuotta sitten ja invigorated jälkeen Fukushiman ydinonnettomuuden - maa on päättänyt perusteellisesti muuttaa sen energia-alan, asteittain ydinvoiman ja kivihiilen hyväksi uusiutuvan energian seuraavan neljän vuosikymmenen ajan. Tuuli- ja aurinkoenergia ovat selkäranka Saksan energian siirtyminen. Mutta ympäri maailmaa, tuuli ja aurinko ovat runsaasti saatavilla ja tuotantokustannukset ovat nopeasti vähenemässä. Siksi vahvasti, että monet kehitystä tällä hetkellä nähdä Saksassa ovat erittäin merkityksellisiä muissa Euroopan maissa ja muualla. Kun taas Saksan lähestymistapa ei ole ainutlaatuinen maailmassa, nopeus ja laajuus Energiewende ovat poikkeuksellisia, houkutella laajaa huomiota ja keskustelua Euroopassa ja ulkomailla.

      Tässä asiakirjassa vastataan joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin käynnissä olevaa Saksan sähköjärjestelmän tuottaa tosiasioihin perustuvaa tietoa. Se keskittyy energia-alan, jota monet tutkimukset ovat osoittaneet, on ratkaisevan tärkeää tässä siirtymävaiheessa."

      ---

      Tämän jälkeen tulee pääkohdat:

      1. Saksan energiakäänne on tullut jäädäkseen. Se alkoi vuonna 1990, ja on pitkän aikavälin energia- ja ilmastostrategia, joka tähtää vuoteen 2050 saakka.

      * nauttii laajaa julkista tukea ohjaten neljää poliittista päätavoitetta:
      - ilmastonmuutoksen torjunta
      - ydinvoiman riskien välttäminen
      - energiavarmuuden parantaminen
      - kilpailukyvyn varmistaminen ja parantaminen

      2. Tuuli- ja aurinkosähkö ovat Saksan energiakäänteen selkäranka, sekä joustavuus uutena sähköalan ajatusmallina

      * Tuuli- ja aurinkoenergia ovat nyt kilpailukykyisiä perinteisten energialähteiden uusissa investoinneissa. Nykyiset fossiilisia polttoaineita käyttävät voimalat antavat kaivattua joustavuutta, mutta muut vaihtoehdot (kysynnän jousto, varastointi ...) tulevat entistä tärkeämmiksi.

      3. Energiakäänne edellyttää Saksan energia-alan rakennemuutosta, tuoden uusia haasteita ja mahdollisuuksia

      * energiakäänteen siirtymävaiheluonteen ansiosta investoinnit, talouskasvu, ja työllisyys ovat siirtymässä kohti uusia vähähiilisiä aloja. Uusiutuvat energiat ja energiatehokkuus tarjoavat satoja tuhansia työpaikkoja, kun taas ydin- ja hiilialan työpaikat ovat vähenemässä. Hiilivoimaloiden käytöstäpoistoista vaaditaan laaja yksimielisyys.

      4. Sähköjärjestelmien muutos kohti uusiutuvia energioita ei ole tapahtunut vain Saksassa, vaan maailmanlaajuisesti.

      * Vuonnsa 2014 maailmanlaajuiset investoinnit uusiutuviin energioihin ylitti kapasiteetiltaan vastaavat fossiilisten energioiden investoinnit jo kolmantena peräkkäisenä vuotena. Monet maat Euroopassa ja sen ulkopuolella ovat asettaneet kunnianhimoisia tavoitteita uusiutuville energioille. Saksan haasteet ovat siis esikatselua siitä, mitä tulee useissa maissa esiintymään keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

      /1/ http://www.agora-energiewende.de/fileadmin/Projekte/2015/Understanding_the_EW/Agora_Understanding_the_Energiewende.pdf

      (Lataaminen käynnistyy heti.)
      ---
      kiitos jos jaksoitte lukea kokonaan. Toivon, että puutteet ja virheet käännöksessä kerrotaan. Joitakin vaikeasti käännettäviä pätkiä jätin pois.

      (Ai niin: inhoan sanan "haasteet" käyttöä silloin, kun kyse on ongelmista, kuten tässä tapauksessa.)
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 14.10.2015 8:34

    • Toistona
    • stuxnet
      16.7.2016 10:58

      Saksan ydinvoiman alasajosta sovittiin jo vuonna 2000

      "Mitä oikeastaan sovittiin

      Sopimus ydinvoimasta luopumisesta on niin monimutkainen, että kansainvälisten uutistoimistojen ensimmäiset raportit asiasta olivat sekavia.

      Saksan jokaiselle ydinvoimalalle on laskettu enimmäisenergiamäärä, jonka se saa tuottaa tämän vuoden alusta voimalan sulkemiseen saakka. Kun kiintiö tulee täyteen, ovat voimalan päivät luetut.

      Jäljellä oleva tuotantokiintiö on laskettu vuosien 1990-1999 välisen ajan viiden korkeimman vuosituotannon keskiarvon avulla ja laskennallisen 32 vuoden käyttöiän avulla.

      Tuotantokeskiarvoon lisätään 5,5 prosenttia ja saatu summa kerrotaan voimalan jäljellä olevalla laskennallisella käyttöiällä. Käyttöikä puolestaan saadaan vähentämällä voimalan nykyinen ikä 32:sta.

      Sopimuksen tekee monimutkaiseksi se, että energiayhtiöt saavat siirtää osan tuotantokiintiöstä toiseen voimalaan, kunhan vain yhteenlaskettu energiantuotanto ei ylitä rajoja. Tämän vuoksi kukaan ei tiedä tarkalleen, milloin Saksan viimeinen ydinvoimala todella suljetaan.

      http://www.verkkouutiset.fi/cgi-bin/pika/jutut.pl?/arkisto/Arkisto_2000/9.kesakuu/base 5952

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/2078460#comment-10468497-view
      ______
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 15.6.2014 09:17

    • eisuomeentuota

      Saksassa on ajettu ydinvoimaa alas ja lisätty hiilen käyttöä eli CO2 päästöt nousevat ja ilman tuprutetaan lisää saasteita. Samalla sähkön hinta on noussut taivaisiin eli tavalliset ihmiset kärsivät. Tätä on energiakäänne.

      Ei tuollaista Suomeen!

      • Avausviestiss' on kerrottu energiakäänteen aikatau luja. Niihin kannattaa tutustua, jos haluaa esittää asiaa.

        Kerro lisää siitä. miten ihmiset Saksassa kärsivät sähkön hinnasta, Se olisi varsinainen uutinen. Laitathan linkin tietoihisi.


    • Saksa tuottaa nyt enemmän sähköä uusiutuvilla energialähteillä kuin hiilellä

      "Muutos uusiutuvien lähteiden, eli lähinnä aurinko-, tuuli-, vesi- ja biomassatuotannon eduksi tapahtui viime vuonna. Uusiutuvien energiamuotojen osuus oli 40,4 prosenttia, kun hiilivoiman osuus jäi tasan 40:een prosenttiin."

      https://yle.fi/uutiset/3-10580471
      (2018)


      https://yle.fi/uutiset/3-10580471
      (2018)

    • vihreämaa
    • Graafi: uusiutuvien energioiden osuus Saksan sähköntuotannossa 2002-2018
      https://www.ise.fraunhofer.de/de/presse-und-medien/news/2018/nettostromerzeugung-2018/_jcr_content/contentPar/pressarticle/pressArticleParsys/wideimage/imageComponent/image.img.3col.jpg/1546941270739_ee-anteil-2002-2018001.jpg
      "Tähän kuvaukseen ei sisälly tuotannon, kaivostoiminnan ja louhinnan voimalaitoksista syntyvää tuotantoa, eli teollista tuotantoa omaan käyttöön"

      Nyt 40.4% - kelpaisi esimerkiksi Suomellekin! Se on mahdollista heti kun laaditaan aikataulu ydinvoimasta luopumiselle - ja pidetään siitä kiinn!

    • huono.esimerkki

      "Nyt 40.4% - kelpaisi esimerkiksi Suomellekin! "

      Onpa tolloa mutinaa. Uusiutuvien energioiden osuus Suomen sähköntuotannossa viime vuonna oli 47%.

    • Saksassa on sähkövarasto kymmenissä tuhansissa kotitalouksissa, mutta nyt ...

      "EU:n suurin sähkövarasto verkkoon

      Uusi 48 MW sähkövarasto on liitetty verkkoon Saksassa. "

      Sähkövarasto koostuu noin 10 000 litiumpatterista, joiden kapasiteetti riittää toimittamaan sähköä yli 5 000 saksalaiskotitaloudelle 24 tunnin ajaksi.

      "Varastolaitteiston kehittäjä sanoo nyt tutkivansa mahdollisuutta liittää paikalliset tuulivoimalat sähkövarastoon, mikä sallisi tilapäisen varastoinnin tuulivoiman ylituotantotapauksissa."

      n. 10 000 litiumpatteria, joiden kapasiteetti riittää toimittamaan sähköä yli 5000 kotitaloudelle 24 tunnin ajaksi.

      https://www.energiauutiset.fi/etusivu/eun-suurin-sahkovarasto-verkkoon.html

      • NoinhanSeMenee

        Pieniä ovat silakat joulukaloiksi. Kyseisen sähkövaraston kapasiteetti on 50 MWh. Tarkoittaa että siihen voidaan varastoida yhden keskitehollaan toimivan 3 MW tuulivoimalan kahden vuorokauden sähköntuotanto. Tai Suomen ydinvoimalaitosten yhden minuutin aikana tuottama sähkö.


    • K.Late

      "Myös Puolassa on menossa energiakäänne - ...."

      No koko maailmassa on tapahtumassa energiakäänne - ydinvoimasta ollaan vähitelleen luopumassa.

      Puolan energiakäänne taas johtuu paikallisista kiihoittajista, jotka ovat uskotelleet kansalle, että korvin kuulumattomat infra-äänet tuhoavat terveyden.

      Ääniä on tutkittu paljon ja havaittu, että oireet saadaan esiintymään vasta sen jälkeen, kun tutkittaville on ensin kerrottu, että tuulivoimalat ovat vaarallisia.

      • se-vain-että

        Infraäänien haitallissuus riippuu näköjään siitä kelle noita selvityksiä tehdään.
        Ei Latekaan voi yksipuolisesti päättää että terveysvaikutusia ei ole.

        "Yksittäiset tutkimukset eivät koskaan ole riittäviä. Tieteellistä näyttöä infraäänten haitoista ei ole, joten ei voida päätellä, että niistä johtuisi terveyshaittoja. Samaan aikaan ei myöskään kuitenkaan voida päätellä, että terveyshaittoja ei voisi olla"

        https://yle.fi/uutiset/3-9757741.


    • Anonyymi

      Miettikää hetki miten Suomen tilanne muuttuisi, jos sähkön hinta täällä kuluttajille olisikin yhtäkkiä 30 senttiä per kwh kuten Saksassa energiakäännöksen vuoksi.

      Vuonna 2006 Saksassa sähkön hinta oli vielä 19 senttiä per kwh. Siitä se nousi aika tasaista tahtia 26 senttiin vuonna 2012 ja sitten hypähti 29 senttiin vuonna 2013.

      Saksassa energiaa kuluu paljon Suomea vähemmän lämmitykseen.

    Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      74
      5288
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2396
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1917
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1608
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1571
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1368
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1277
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1226
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      6
      1209
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe