Mihin Suomi tarvitsee lisää ydinvoimaa kun muut maat sulkevat voimaloita.

Retuperällä

Onko aiheellista rakentaa Suomeen ydinvoimaa lisää kun muut ovat luopumassa tästä edullisesta sähköstä.
Onko käynyt olmi että ydin voima ei olekkaan edullista, onko laskelmat pettäneet.
Voisiko olla syynä että lopettaneet valtiot olisivat alkaneet ajatelemaan turvallisuus näkökohtia.
Olisiko ydinjäte mahdollien pelote joka säilyy ikuisesti vaarallisena.
Tietysti voi olla että heillä onkin jo energian tarpeet taattuja pitkälle tulevaisuuteen.
Suomen Olkiluoto 3 on kymmenen vuotta myöhässä, sähkön puutteesta ei ole merkkejä. Miksi tehdään suurinta mahdollista ydinvoimalaa Suomeen jonka politiikka on saada maaseutu autioitumaan. Yrittäjyys poissa ajettu kaupunkeihin jossa on tekijoitä. Nurin kurista ajattelua kun ajatellaan missä enegiaa tarvitaan , rakennetaan jätti voimala Eurajoelle , miksi , Helsingissä on energian tarve suurin siellähän sen tuottamaa sähköä tarvittaisiin. Gugenheim plaani olisi ollut hyvä paikka , jäähdysvesi olisi ollut lähellä , jotoja ei olisi tarvittu kuin pieni pätkä.
Kaikki Helsingin asukkaat kun tökkäävät sähköauton latauspistokeen kiinni niin
saattaa tulla mieleen siirtää Olkiluoto 3 , Erottaja ykköseksi.
Vai olisiko tässä se turva kysymys, väkiluku erot ovat melkoiset ajatellen evakuointia. Suunittelematonta työtä kun aletaan rakentamaan niin aika todennäköistä on että työn jälki on vain tahra historiassa.
Onko olemassa yhtään tietotekniikan vekotinta joka olisi ajanmukainen 10 vuoden päästä , miksi Olkiluoto olisi poikkeus sehän on yli 10 vuotta myöhässä.
Sanoiko joku että tämä on sijoitus tulevaisuuteen, pahalainen , tulevaisuus alkaa olla jo menneisyyttä eikä vielä ole toivoakaan sähköstä. Nythän se rahan lypsy on oikein alkanut kun paineet kasvaa. No tietysti hallitus ajattelee että he laittavat raiskaukset verolle niin kyllä maan talous yhden ydinvoimalaitoksen kokeilut kestää.
Olisiko näin vai kuinka.

28

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TotuusSähköstä

      Suurin syy lisärakentamiseen on se, ettei ole mitään korvaavaa ja luotettavaa tuotantoa tilalle. Myös huoltovarmuus vaatii omavaraisuutta tuotannossa, jossa tuotannon tulee olla Suomessa mahdolliset kriisiasiat huomioiden. Jo nyt tilanne Euroopassa on epävakaa ja mahdollisen kriisitilanteen tullessa kaikki maat käyttävät tuotannon ensisijaisesti itse ja vain ylijäämää myydään muille valtioille. Tämä pätee sähköntuotannon lisäksi moneen muuhunkin asiaan, joista ruokavaranto on tärkein. Nämä asiat ovat esim.kaikkien päättäjien tiedossa, mutta jotkut haluavat itsekkäästi olla "muistamattomia". Kukaan normaali kansalainen ei halua Suomesta mitään naturareservaattia, jossa ruokakin lämmitetään nuotiolla vuoden kaikkina päivinä.

      • EiraJaWestEnd..Tarvitsev

        Talven kovimmat pakkaset ovat nostaneet tänään maanantaina Suomen sähkön kulutuksen tämän talven huippulukemiin, yli 14 000 megawattiin. Tuonnin osuus on noussut jo lähes kolmannekseen ja hinta yli 80 euroon megawattitunnilta.

        Fingridin mukaan sähköä tuli aamupäivällä eniten Ruotsista, mutta myös Venäjältä, Virosta ja vähän Norjastakin. Suomen oma tuotanto ei riitä lähellekään kovien pakkaspäivien tuotantoon, vaan maa on tuonnin varassa.


        Kova kulutus näkyy sähkön hinnassa. Maanantaiaamuna sähkön Suomen tukkuhinta Pohjoismaiden sähköpörssissä nousi 86 euroon megawattitunnilta, kun normaalihinta pyörii nykyisin 50 euron paikkeilla ja oli pitkään alle 30 euron.

        Hinta on nyt muissakin Pohjoismaissa korkealla. Halvinta tukkusähköä tuotetaan Pohjois-Norjassa, mutta sielläkin kysyntä on nostanut hinnan yli 50 euron.


        Tuulivoimateho on noussut Suomessa suureksi, mutta tuulesta ei nyt ole juuri apua sähkön tarpeen paikkaamiseksi. Tuulivoimaa saadaan seisovassa pakkassäässä irti vain 400 megawatin teholla, kun koko kapasiteetti ylittää 2 000 megawattia.


      • Sotatilassa ydinvoimalat todennäköisesti suljetaan mm. siksi, että katkeileva sähköverkko aiheuttaa ongelmia ydinvoimaloissa.

        Kansainvälisesti on sovittu, että tietyin edellytyksin voidaan sotatilassa suorittaa aseellinen hyökkäys.


      • stuxnet kirjoitti:

        Sotatilassa ydinvoimalat todennäköisesti suljetaan mm. siksi, että katkeileva sähköverkko aiheuttaa ongelmia ydinvoimaloissa.

        Kansainvälisesti on sovittu, että tietyin edellytyksin voidaan sotatilassa suorittaa aseellinen hyökkäys.

        Täydennyksenä pois jäänyt sana "ydinvoimalaan":
        Kansainvälisesti on sovittu, että tietyin edellytyksin voidaan sotatilassa suorittaa aseellinen hyökkäys ydinvoimalaan.


      • vihreä_valhe_etoo
        stuxnet kirjoitti:

        Sotatilassa ydinvoimalat todennäköisesti suljetaan mm. siksi, että katkeileva sähköverkko aiheuttaa ongelmia ydinvoimaloissa.

        Kansainvälisesti on sovittu, että tietyin edellytyksin voidaan sotatilassa suorittaa aseellinen hyökkäys.

        Sotatilassa tulee poikkeuslait voimaan ja silloin on myös koko Suomen kantaverkko ja jakeluverkot vaarassa. Aivan samalla tavalla kuin jatkosodan aikana oli. Erilaiset terroristit tuhosivat sähköverkkoja kunnes tekivät sen viimeisen terroristi-iskun. Poikkeuslain aikana epämääräiset ainekset talteenotetaan, mutta aina joku uusi tapaus saattaa tuhoja tehdä. Jatkosodan ajoilta on terrorismiin sabotaasiin syyllistyneistä kerrottu mm. kirjallisuudessa, mutta ne asiathan ovat kaikille asiaan perehtyneille jo entuudestaan tuttuja.


    • NakkiJäykkänäPakkasessa

      Kyllä sitä ennenkin tultiin toimeen ilman ydinvoimaa ja niin tullaan tulemaan vastekin. Ydinvoimalat vain kiinni emmekä me siitä minnekään katoa.

      On muistettava että ydinvoimalat ja niiden jätteet muodostavat hirvittävät riskit joiden kesto ulottuu kymmenien- jollei satojen tuhansien vuosien päähän.

      • Yleisesti katsotaan, että ydinjäte on radioaktiivisesti vaarallista n. 250000 vuotta. Stukin muistan maininneen "yli 200000 vuotta".


    • OnneksiOnYdinvoima

      Ennen tultiin toimeen ilman tuulivoimaa, ja tullaan vastakin.

      Tuulivoimaloihin ei voi luottaa; sähkön tarve nyt 14000 MW, tuulivoimalat tuottaa 700 MW.
      Suomesta loppuisi sähkö ilman ydinvoimaa.

    • OnneksiOnYdinvoima

      Suomi tarvitsee lisää ydinvoimaa kattamaan omaa sähkön kulutusta.

      Tuulivoimaan ei voi luottaa: Suomen sähkön kulutus nyt n. 13000 MW, tuulisähkön tuotanto n. 500 MW.

    • felixsteiner

      Onko järkevää rakentaa ydinvoimaa, entäpäs jois tulee uusi Tsernbili niin mites sit maa on saastunut tuhansiksi vuosiksi eteen päin, tällaita riskiä ei kannata ottaa.Tuetetaan sähkö muutoin niin maamme pysyy asumiskelpoisena tulevillekin sukupolville.Muuten ei se sähköauot ainut autuaaksi tekevä kulkuneuvo ole lisää vaan hirveästi sähköntuotanto tarvetta, verkkojen rakentamista, entäpä vanhoista akustoista syntyvä ymäristöjäte.Mielestäni autoteollisuuden ja öjljyteollisuuden pitäisi panostaa enemmän tähän mahdollisimman ympäristöystävälliseen ja saatettomampaan polttoaineeseen. Jotakin tahoa tässä sähköauto vouhotuksessa obataan ja rajusti.

      • Sähköautojen akkuja on järkevää ladata uusiutuvilla energialhteillä tuotetulla sähköllä, parhaimmillaan sen ylituotannolla. Monellakin suomalaisella on siis mahdollisuus tuottaa itse se sähkö. En tiedä mitä verottaja siitä sanoisi, kun suuri osa kansaa ei maksa lainkaan polttoaieveroa, mutta kyllä se verottaja aina jotakin keksii.


    • OnneksiOnYdinvoima

      Suomessa ei ole pelkoa sähkön ylituotannosta,

      Suomen sähkön kulutus nyt n. 13000 MW, tuulisähkön tuotanto n. 500 MW, sähkön tuonti n. 2300 MW.

      • Sähkön tarve Suomessa voi helposti kasvaa yli 15000 MW. Nykyinen tuotanto- ja siirtokapasiteettimme ei luotettavasti suoriudu suuremmasta kuormasta. Mikäli pakkanen yhä jatkuu, saattaa sähkön tarve kasvaa vielä edelleen. Tilanteesta johtuvasta sähköpulasta selvitään rajoittamalla sähkön jakelua lyhytaikaisesti ns. kiertävän sähkökatkon periaatteella. Tätä taustaa vasten uusien ydinvoimaloiden rakentaminen on erittäin perusteltua. Painotan sanaa "rakentaminen", eli tarkoitus pitäisi olla saada voimalaitos valmiiksi. Ikuisesti rakenteilla oleva voimalaitos ei tuota mitään.


    • OnneksiOnYdinvoima

      Mihin Suomi tarvitsee lisää ydinvoimaa ?
      Tässä vastaus kysymykseen:

      Suomen sähkön kulutus nyt n. 13400 MW,
      tuulisähkön tuotanto n. 400 MW, ydinsähkön tuotanto n. 2800 MW, sähkön tuonti n. 2600 MW.

    • Ydinvoimailija

      Pistetään vain kiinni kaikki ydinvoimalat suomessa. Kyllä tulee ikävä vanhoja aikoja kun hiilillä täytyy silitysrauta lämmittää. Suomi vaipuisi keskiaikaa edeltäneeseen aikaan jos ydinvoimasta luovuttaisiin.

    • ydinhalkeekalakutee

      Pari voimalaa vielä lisää ja vesivoimalat joutaa räjäyttää estämästä kalojen nousun.

      • Itse asiassa ei. Vesivoimalat ovat lähes täydellinen lisä ydinvoimaan. Toki uusien rakentaminen olisi käytännössä ympäristörikos, mutta enpä tiedä löytyisikö vanhojen jokiin enää kaloja nousemaan. Ovat kai aika kiinni siinä joessa, josta ovat penskoina mereen uineet...


    • K.Late

      "Itse asiassa ei. Vesivoimalat ovat lähes täydellinen lisä ydinvoimaan."

      Sanoisin, että täydellinen lisä tuulivoimaan ja verkon nopeaan säätöön ylipäätänsä. Kyllä ne kalat sinne takaisin saataisiin, mutta kannattaako se. Meillä on lohi katoamassa jo patoamattomistakin virroista, joten ensin pitäisi pohtia sitä.

      Uuden vesivoiman rakeentaminen: Vuotoksen allas olisi mm aiheuttanut enemmän kasvihuonekaasuja kuin samankokoinen hiilivoimala ensimmäiset 20 vuotta. Lisäksi virtaaman mukana olisi mereen menevien ravinteiden määrä lisääntynyt. Kyllä uusi vesivoima on poissuljettu, vaikka ydinvoimaväki sitä kovasti kaipaakin mm ylisuuren OL3 reaktorin nopeaksi varavoimaksi.

      • NoinhanSeOn

        "Vuonna 2008 Mauri Pekkarisen mukaan Vuotoksen allasta tarvitaan tuulivoiman säätövoimaksi." Allas olisi lisännyt vesivoiman varastokapasitettia ja jonkin verran myös tehoja alapuolisissa voimalaitoksissa. Latella on ihan väärä käsitys varavoimasta, tarkemmin nopeasta häiriöreservistä. Ne ovat voimalaitoksia, joita ei normaalisti käytetä, tai tarvittaessa irtikytkettäviä teollisuuskuormia. Olkiluoto-3:n tarvitsema varavoima on järjestetty osin Fingridin nopeilla häriöreserveillä, osin TVOn järjestelmäsuojauksen kautta. Vesivoimalaitoksista vain Huutokoski sisältyy nopeaan häiriöresrviin.


    • K.Late

      Vuotoksen pitkä historia ydinvoimayhtiöiden pakkomielteenä muuttui toki, kun tuulivoima tuli mukaan, ainakin Maurin mukaan. OL3:n varavoimasta puuttuu vieläkin watteja, koska tarve on muistaakseni 1300 MW ja nyt on kasassa kait vajaa 1000MW, laskien mukaan teollisuuden irtikytkennät, kaasuturbiinit yms.

      Kun hiilivoimasta luovutaan kokonaan, iso ydinvoimayksikkö on aika ongelmallinen. Nopea häiriöreservi pitää myös vapauttaa nopeasti, koska jokin toinenkin iso yksikkö voi pudota verkosta. Mutta tilalle ei olekkaan enää hidasta reserviä. OL3:n temppuilessa on mielenkiintoista nähdä, pysyykö kantaverkko pystyssä, kun 1700MW katoaa yhtäkkiä.

      "osin TVOn järjestelmäsuojauksen kautta" Mitäköhän tämä tarkoittaa?

    • OnnetonSaksa
      • NoinhanSeOn

        Usein tuo tuotannon romahdus tapahtuu alle vuorokauden aikana. Viimeksi 4-5.2: tasolta 1627 MW tasolle 70 MW. Ja aika usein käy niin, että tuulivoiman tuotanto on suurempaa öisin, eli tuulivoima lisää päivä-yö säätötarvetta.


    • kilautus

      Usein tuo tuotannon romahdus tapahtuu alle vuorokauden aikana. Viimeksi 4-5.2: tasolta 1627 MW tasolle 70 MW."

      Vuoden aikana tuollaisia tuulisähkön tuotannon romahduksia tulee useita.

      Kiinnostaisikin tietää, miten Suomen säkhöntarve on viimeaikoina katettu silloin , kun tuuliäshköä tuotanto on ollut käytännössä nolla, ja miten silloin kun tuotanto on ollut noin 1600MW ? Siis millä konkreettisilla toimenpiteillä tuollainen suuri ero on katettu ?

    • Anonyymi

      Suomi tarvitsee ydinvoimaloita siksi, ettei tulisi tämänkaltaisia tilanteita kuten Saksassa:

      https://yle.fi/uutiset/3-10748223

      "Mistä maailma puhuu -podcast: Ilmastoaktivistit ihmettelevät, miksi Saksa luopuu ydinvoimasta mutta jatkaa hiilen polttamista 2030-luvulle"

    • Anonyymi

      Suomessa ainut realistinen energian tuotannon lisääminen tapahtuu lisäydinvoimalla.
      Ensin sitä pitää rakentaa niin paljon että sähkön maahan tuonnista voidaan luopua.
      Sen jälkeen sitä pitää rakentaa niin paljon että sitä voidaan myydä muille maille paikkaamaan tuuli- ja aurinkovoima hullutuksen aiheuttamaan energian tuotannon vajeita.

    • Anonyymi

      Lisää ydinvoimaloita Suomeen. Niillä katetaan oma sähköntarve ja ylijäämä sähkö myydään muihin maihin hyvällä hinnalla.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2824
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      523
      2664
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1855
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1787
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1723
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1669
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1282
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      87
      1116
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1092
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      57
      1089
    Aihe