Miten liberaali"uskova" ja konservatiiviuskova eroavat toisistaan

selvitystä

Liberaaliteologia lähtee siitä, että teologia ei voi enää olla oppia Jumalasta, jumaluusoppia, vaan teologian on oltava oppia ihmisestä ja hänen oletetuista Jumala-kokemuksistaan. Selvää onkin, että jos Raamattua ei pidetä Jumalan erityisenä sanallisena ilmoituksena, jäljelle jää vain ihminen itse kokemuksineen ja tiedostamisineen. Liberaaliteologia on, modernin teologian isän Friedrich Schleiermacherin (1768-1834) päivistä alkaen, ollut oppia ihmisestä. Tällainen uusprotestanttinen asennoituminen poikkeaa ratkaisevasti konservatiivisesta vanhaprotestanttisesta asenteesta.

Konservatiivinen teologia haluaa säilyttää vanhakirkollisen ja uskonpuhdistuksen terävöittämän uskonopin, koska tämä perinne nojaa Raamattuun Jumalan Sanana. Konservatiivi uskoo edelleen, että on olemassa kolmiyhteinen Jumala, joka on ilmoittanut tahtonsa sekä Poikansa Jeesuksen Kristuksen historiallisessa ihmiseksi tulemisessa että totuudenmukaisessa kirjallisessa Sanassa, Raamatussa. Konservatiiville teologia on edelleen oppia Jumalasta, teologiaa, raamatullisen ilmoituksen nojalla.

Konservatiivi haluaa vapautua syntiin langenneen ihmisen harhaisista uskomuksista Jumalan lasten vapauteen ja haluaa uskoa sekä tietää Kristuksessa olevasta totuudesta käsin, Kristuksesta, ”jossa kaikki viisauden ja tiedon aarteet ovat kätkettyinä”, Kol 2:3. Todellista liberalismia sanan myönteisessä merkityksessä on siis teologinen konservatismi, joka haluaa olla mieleltään vapaa sitoutumaan todellisuuteen sellaisena kuin se Jumalan ilmoittamana on.

Konservatiivi vastaa edelleen käärmeen ”Onko Jumala todellakin sanonut?” -kysymykseen horjumattoman myönteisesti: kyllä, Jumala on puhunut Pojassaan Kristuksessa ja Raamatussa. Liberaali sen sijaan horjuu ja aprikoi, että ei Jumala ehkä olekaan sanonut ja on oikeastaan varma siitä, että Jumala ei ole puhunut eikä sanallisesti ilmoittanut tahtoaan ihmisen ymmärrettävästi. Siksi liberaaliteologia päätyy ajatukseen, jonka mukaan ihminen itse tulee ”niin kuin Jumala tietämään hyvän ja pahan”, 1 Ms 3:1-5.

Liberaalille kristinusko ja teologia ovat oppia ihmisestä, ihmisyysuskoa, eräänlaista humanismia. Konservatiiville kristinusko ja teologia ovat oppia Jumalasta hänen oman ilmoituksensa nojalla, lakiin ja evankeliumiin nojaavaa syntiin langenneen ihmisen pelastavaa totuutta Kristuksessa. Liberaaliteologia ja konservatiivinen kristinusko ovat perimmiltään kaksi eri uskontoa. Konservatiivinen kristinusko voi ilmetä ja ilmenee hyvinkin monenlaisissa muodoissa kuten evankelikaalisena protestantismina, traditionalistisena roomalaiskatolisuutena ja ortodoksisena kristillisyytenä silti kuitenkin ytimensä säilyttäen historiallisena kristillisyytenä. Liberaaliteologia sen sijaan poikkeaa ratkaisevasti näistä kaikista.

Jakolinja konservatiivien ja liberaalien välillä ei ole hävinnyt minnekään. Eikä se voikaan hävitä, koska kyse on siitä, mikä ja millainen Jumala on, mikä on ihminen, mitä ovat synti ja armo ja onko Jumala antanut ihmiselle sanallisen ilmoituksen vai eikö ole? Näihin kysymyksiin annetaan edelleen ratkaisevasti erilaisia vastauksia.

Liberaalien mukaan kirkkojen uskon ja teologian perustana tulee pitää aikojen muutosten mukana muuttuvia inhimillisiä normeja, konservatiivien mukaan perustana tulee olla aikojen muutoksissa muuttumaton Jumalan ilmoittama normi. Liberaalit käyttävät perinteistä teologista kieltä ja käsitteitä, mutta antavat niille kokonaan uuden sisällön. Konservatiivit käyttävät perinteistä teologista kieltä ja käsitteitä näiden historiallisen sisällön eli klassisen kristinuskon mukaisella tavalla.

Klassista kristinuskoa on se usko, joka Raamatun pohjalta on muotoiltu ja tiivistetty vanhakirkollisiin uskontunnustuksiin eli Apostoliseen uskontunnustukseen, Nikean tunnustukseen ja Athanasioksen tunnustukseen sekä sittemmin evankelisen uskonpuhdistuksen tunnustuskirjoihin. Ei minkäänlaista epäselvyyttä vallitse myöskään siitä, millä tavalla nämä tunnustukset alun perin halusivat tulla tulkituiksi. Uskonopit ja teologinen kieli puhuvat todellisista historiallisista tapahtumista ja viittaavat oikeasti olemassa olevaan todellisuuteen sekä Jumalan että ihmisen ja hänen maailmansa osalta. Niin Raamattu kuin klassinen kristinusko ovat sitoutuneet teologiseen realismiin.

Klassiseen kristinuskoon sitoutuva konservatiivi haluaa säilyttää apostolisen uskonopin sen alkuperäisen raamatullisen ja vanhakirkollisen tarkoituksen mukaisena. Miksi konservatiivi ajattelee ja toimii edelleen näin? Koska Raamattu velvoittaa tällaiseen konservatiiviseen asenteeseen.

Paavali kehottaa pysymään apostolisessa ja raamatullisessa opissa, 2 Tm 3:14-17. Tärkeitä seikkoja ovat siis sekä se, keneltä oppi on opittu, että opin sisällön perustuminen Raamattuun. Uskonopin tulee olla apostolista ja raamatullista. Kirjeessään Tiitukselle Paavali sanoo luvun 1 jakeessa 9 seurakunnan viranhaltijoista ja teologisista johtajista suoraan näin: ”…hänen tulee pysyä kiinni opinmukaisessa, luotettavassa sanasssa.

91

127

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • selvitystä2

      Kristinuskon ja antiikin tuntija J. S. Case kuvaa osuvasti antiikin ajan maailmankuvaa: ”Antiikin maailman taivas roikkui matalalla. Taivaan ja maan välinen moottoritie oli raskaasti liikennöity. Ylempi ilmakehä oli täynnä jumalia ja henkiä, jotka olivat aina valmiit puuttumaan kuolevaisten asioihin. Maan syvyyksissä tai maailman äärissä asuvat demoniset voimat olivat jatkuvana uhkana ihmisen hyvinvoinnille.”

      Kristinuskon vakavasti ottava löytää mielikuvituksellisen maailman, joka on kuin suoraan science fiction -tarinoista. Teologisessa tiedekunnassa opiskellut papisto on oppinut sen, ettei kaikkea tarvitse ottaa kirjaimellisesti, mutta sitä ei valitettavasti kerrota seurakuntalaisille.

      Antiikin ja keskiajan maailmankuvan tuntemattomuus saattaa sen sijaan houkutella Raamatun tekstien maagiseen kristallipallotulkintaan, jossa lukija ”löytää” Raamatustaan aina sen, mitä haluaa.

      Kristinusko syntyi ja Raamatun kirjoittajat elivät aikana, jolloin maan uskottiin olevan litteä, liikkumaton ja kaikkeuden keskipiste ja auringon uskottiin kiertävän maata.

      Maakeskeisestä käsityksestä alettiin luopua vasta Nikolaus Kopernikuksen ja Galileo Galilein kriittisten tutkimusten myötä 1400–1500-luvuilla. Katolinen kirkko langetti heille siitä syystä tuomionsa.

      Nykyään samanlainen pyrkimys on kirkkoon kuuluvan viidennen herätysliikkeen kreationisteilla ja älykkään suunnittelijan, intelligent designin, kannattajilla, joiden hyvä uutinen on se, että Raamatun myytteihin on uskottava kirjaimellisina tosiasioina. Samaiset piirit ovat vaatineet kreationismin opettamista myös kouluissa.

      Varhaiskristillisenä aikana kokeellista lääketiedettä ei ollut meidän tuntemassamme muodossa, vaan parantamistoiminta oli lähinnä pappien ja poppamiesten hallussa. Sitä voi verrata nykyisiin monenkirjaviin tehottomiin uskomushoitoihin.

      Tautimäärityksiä tehtiin puhtaasti hatusta vetämällä. Eräät sairaudet katsottiin myös riivaajien aiheuttamiksi. Muun muassa kirkkoon kuuluvalla Kansan Raamattuseuralla on Vivamo-opistossaan kurssituksia, kuten hoitava rukous -kurssi, joissa edelleen uskotaan vapaakirkollisten tavoin riivaajien aiheuttavan sairauksia, ja että näitä riivaajia voi olla pienissä lapsissakin.

      Taannoisessa Ylen MOT-ohjelmassa Psykologiliiton puheenjohtaja Tuomo Tikkanen tuomitsi kyseisen opetuksen vaarallisena humpuukina.

      Antiikin ja keskiajan uskomukset maailmasta elävät siis yhä, mutta ajattelevalle ja vastuunsa tuntevalle ihmiselle niistä on tullut turhaa painolastia. Kirkon ei tulisi tarjota kasvualustaa sellaiselle opetukselle, joka ei kestä kriittistä tarkastelua ja tieteellisesti perusteltua tietoa.

      Vaikka tunnustaisimme sen tosiasian, että Raamatun ihmiset elivät aivan toisenlaisessa maailmassa kuin me nykyään ja erehtyivät monessa asiassa, se ei estä meitä näkemästä Raamatun hengellistä ja teologista merkitystä myyttien ja aikaansa sidottujen maailmanselitysten läpi.

      Myyttien kieltäminen ja Raamatun tekstien kirjallisten ja historiallisten ongelmien sivuuttaminen tekee uskonnosta falskia, ja niiden pitäminen historiallisesti ja eettisesti erehtymättömänä Jumalan sanana perustuu joko huonoon raamatuntuntemukseen tai tosiasioiden kieltämiseen.

    • https://testimato.com/fi/test/1967/perform

      Seuraava ei testaa ihmistä uskonnollisessa mielessä, mutta jotain seuraava testi saattaa antaa siitä - mikä on liberaalia ja konservatiivista. Itse olen esimerkiksi testin perusteella vasemmistokonservatiivi. Voisiko aloittaja vielä selventää - mitä hän konservatiivisuudella ja liberaalisuudella tarkoittaa?

      • Hih-hoijaa

        Jos et aloituksesta ymmärrä niin et ymmärrä mistään.


      • Eiseosaakuinkopioida

        Tuskin aloittaja kykenee selventämään kun on vain tekstit tänne kopioinut.


      • Jhhhh
        Eiseosaakuinkopioida kirjoitti:

        Tuskin aloittaja kykenee selventämään kun on vain tekstit tänne kopioinut.

        Minä sinulle on epäselvää aloituksen tekstissä?


      • Eiseosaakuinkopioida
        Jhhhh kirjoitti:

        Minä sinulle on epäselvää aloituksen tekstissä?

        En ole kirjoittanut, että aloituksen tekstissä olisi minulle jotain epäselvää.


      • nillittäjälle
        Eiseosaakuinkopioida kirjoitti:

        En ole kirjoittanut, että aloituksen tekstissä olisi minulle jotain epäselvää.

        Mä sitten nillitä!


      • nillittäjälle
        nillittäjälle kirjoitti:

        Mä sitten nillitä!

        Mahtavaa suomen kieltä!


      • kahdessa.asiassa.hyvä
        Eiseosaakuinkopioida kirjoitti:

        Tuskin aloittaja kykenee selventämään kun on vain tekstit tänne kopioinut.

        Harvemmin hän pystyy. Mutta on kahdessa asiassa hyvä, osaa nimittäin julkaista muiden kirjoituksia ominaan sekä peukuttaa omia viestejään.


      • tykut
        kahdessa.asiassa.hyvä kirjoitti:

        Harvemmin hän pystyy. Mutta on kahdessa asiassa hyvä, osaa nimittäin julkaista muiden kirjoituksia ominaan sekä peukuttaa omia viestejään.

        Mitä aloituksessa on sinulle sitten epäselvää?


      • zdvs
        nillittäjälle kirjoitti:

        Mahtavaa suomen kieltä!

        "Nillitys – rasittava saarnaaminen elämän vähemmän merkittävistä yksityiskohdista – kuuluu vapaan yhteiskuntamme perustavanlaatuisiin oikeuksiin."


      • jyy-y
        zdvs kirjoitti:

        "Nillitys – rasittava saarnaaminen elämän vähemmän merkittävistä yksityiskohdista – kuuluu vapaan yhteiskuntamme perustavanlaatuisiin oikeuksiin."

        jyy-y.


    • 2 Tess. 2:
      Älkää antako kenenkään millään tavoin johtaa itseänne harhaan. Ennen tuota päivää näet tapahtuu uskosta luopuminen ja ilmaantuu itse laittomuus ihmishahmossa, kadotuksen ihminen. 4Hän, Vastustaja, korottaa itsensä kaiken jumalana pidetyn yläpuolelle, asettuu itse istumaan Jumalan temppeliin ja julistaa olevansa Jumala.

      • Se mitä tuo harhanjohtaminen on ja kuka edustaa laittomutta ihmishahmossa on tietysti täysin tulkintakysymys.

        Esim. sinä voit edustaa laittomuutta ja olla harhaanjohtaja.


      • EikösVaanYksinketaista
        YksinkertaistaEiköVain kirjoitti:

        Se mitä tuo harhanjohtaminen on ja kuka edustaa laittomutta ihmishahmossa on tietysti täysin tulkintakysymys.

        Esim. sinä voit edustaa laittomuutta ja olla harhaanjohtaja.

        Tuo on vain sinun tulkintasi.


      • Arto se jaksaa Raamatustakin kaivaa outoja tyyppejä.

        Eikö maailmaasi mahdu yhtään normaalia ihmistä?


      • EikösVaanYksinketaista kirjoitti:

        Tuo on vain sinun tulkintasi.

        Ei vaan fakta, koska sitä mikä on harhaanjohtamista ja kuka edustaa laittomuutta ihmishahmossa ei raamatussa kerrota.


      • EikösVaanYksinketaista
        YksinkertaistaEiköVain kirjoitti:

        Ei vaan fakta, koska sitä mikä on harhaanjohtamista ja kuka edustaa laittomuutta ihmishahmossa ei raamatussa kerrota.

        Ei vaan pelkkää sinun tulkintaasi.


      • Enannaminkään

        Juuri näin arto on oikeassa älkää eksykö


      • ”Älkää antako kenenkään millään tavoin johtaa itseänne harhaan.”

        Tämä on varmaan se verbaalinen ase, jota on eniten käytetty hengellisissä piireissä. Vuosi sitten kyselin vähän eri suuntausten uskovilta, miten he tuo ymmärtävät. Lopputulemana oli, että he pitivät toinen toisensa näkemyksiä harhaoppeina. Oikeastaan siitä sainkin kipinän lähteä selvittämään näitä eri suuntauksia.


      • kohteliaimmin
        mummomuori kirjoitti:

        ”Älkää antako kenenkään millään tavoin johtaa itseänne harhaan.”

        Tämä on varmaan se verbaalinen ase, jota on eniten käytetty hengellisissä piireissä. Vuosi sitten kyselin vähän eri suuntausten uskovilta, miten he tuo ymmärtävät. Lopputulemana oli, että he pitivät toinen toisensa näkemyksiä harhaoppeina. Oikeastaan siitä sainkin kipinän lähteä selvittämään näitä eri suuntauksia.

        Sinä olet kuulemma uskovainen. Minkälaisissa hengellisissä piireissä sinä liikut?


      • kohteliaimmin kirjoitti:

        Sinä olet kuulemma uskovainen. Minkälaisissa hengellisissä piireissä sinä liikut?

        Pitikö uskovien "liikkua hengellisissä piireissä"?

        Raamatun mukaan sellaisella ei taivaspaikka aukea.


    • Ja mitä sitten oli tarkoitus tehdä noiden tekstilainausten jälkeen?

    • Käytännössä liberaali evl uskova ja konservatiivi evl.uskova eroavat toisistaan siinä, että toisilla on todellisuus paremmin hallussa kuin toisilla.

      • Näinseasiaon

        Ei ole olemassa mitään "konservatiiviuskovia" tai "liberaaliuskovia" niinkuin uskovaisia olisi muka monenlaisia.

        Ehei! On vain yhdenlaisia uskovaisia =Uskovia! Muut ovat epäuskoisia.


      • Näinseasiaon kirjoitti:

        Ei ole olemassa mitään "konservatiiviuskovia" tai "liberaaliuskovia" niinkuin uskovaisia olisi muka monenlaisia.

        Ehei! On vain yhdenlaisia uskovaisia =Uskovia! Muut ovat epäuskoisia.

        Keitä lasket uskovaiseksi itsesi lisäksi? Ja millä perusteella?

        Ja mitä mieltä olet, jos Jumala on olemassa, hänen pätevyydestään määritellä uskovainen?


      • Näinseasiaon
        sage8 kirjoitti:

        Keitä lasket uskovaiseksi itsesi lisäksi? Ja millä perusteella?

        Ja mitä mieltä olet, jos Jumala on olemassa, hänen pätevyydestään määritellä uskovainen?

        Mitä se sinulle kuuluu, kyselyrumbaasi en lähde.


      • dgh7
        Näinseasiaon kirjoitti:

        Mitä se sinulle kuuluu, kyselyrumbaasi en lähde.

        Ei kannatakaan.


      • Näinseasiaon kirjoitti:

        Ei ole olemassa mitään "konservatiiviuskovia" tai "liberaaliuskovia" niinkuin uskovaisia olisi muka monenlaisia.

        Ehei! On vain yhdenlaisia uskovaisia =Uskovia! Muut ovat epäuskoisia.

        Noin sen tulisi olla.


      • pelellle
        mummomuori kirjoitti:

        Noin sen tulisi olla.

        Onneksi ei ole. Te liberaali"uskovat" ette onneksi koskaan onnistu koko taikinaa hapattaa.


      • pelellle kirjoitti:

        Onneksi ei ole. Te liberaali"uskovat" ette onneksi koskaan onnistu koko taikinaa hapattaa.

        Evl .kirkko on hyvä esimerkki miten pieni määrä hapatetta on pilanut koko taikinan 🤔


      • torre12
        usko.vainen kirjoitti:

        Evl .kirkko on hyvä esimerkki miten pieni määrä hapatetta on pilanut koko taikinan 🤔

        Jaa. Meidän kirkon pappina on mies, joka vastustaa naispappeutta. Hän on samalla myös käsittämättömän etäinen seurakuntalaisiin. Jää aika hapan maku.


      • Näinseasiaon
        mummomuori kirjoitti:

        Noin sen tulisi olla.

        Ei, vaan näin se asia ON!


      • ksksksksk
        usko.vainen kirjoitti:

        Evl .kirkko on hyvä esimerkki miten pieni määrä hapatetta on pilanut koko taikinan 🤔

        Evl.kirkkoon naispapit toivat halatteen ja nyt koko taikina on käyttökelvotonta.


      • leipuri_sämpylä
        ksksksksk kirjoitti:

        Evl.kirkkoon naispapit toivat halatteen ja nyt koko taikina on käyttökelvotonta.

        Mikä on halate?


      • ksksksksk kirjoitti:

        Evl.kirkkoon naispapit toivat halatteen ja nyt koko taikina on käyttökelvotonta.

        Joo, siitä se lähti kirkon liberalisoituminen ja loppuu vasta kun kirkkoa ei enää ole....😏


      • kaikki.muuttuu
        usko.vainen kirjoitti:

        Joo, siitä se lähti kirkon liberalisoituminen ja loppuu vasta kun kirkkoa ei enää ole....😏

        Liberaalinen suuntaus tulee leviämään helluntaliikkeesseenkin. Sehän jyllää jo vanhoillis- lestojenkin piirissä.


      • kaikki.muuttuu kirjoitti:

        Liberaalinen suuntaus tulee leviämään helluntaliikkeesseenkin. Sehän jyllää jo vanhoillis- lestojenkin piirissä.

        Ei leviä, hellarit eivät koskaan tule muuttamaan oppiaan🤓


      • usko.vainen kirjoitti:

        Ei leviä, hellarit eivät koskaan tule muuttamaan oppiaan🤓

        Islam muuttuu sen mukaan kun aikaa kuluu. Niin käy myös muille uskonnollisille yhteisöille.

        Ihmiset muuttuvat sukupolvesta toiseen.


    • OnlyJesus

      Sen verran lähti lapasesta, että kääntymys Jeesusbrexitiin on tosiasia. Ja Donald Tusk jakaa paikkoja helvettiin.

    • Eräs liberaali, arkkipiispa Mikko Juva. Hän oli erinomaisen sivistynyt ja humaani ihminen niin ja liberaali.
      Lainaus Wikistä. " Juva oli vapaamielinen teologi, joka pyrki aktiivisesti uudistamaan kirkon hallintoa ja otti rohkeasti kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Tästä syystä hän joutui eri linjoille joidenkin kirkollisten ryhmittymien kanssa. Myös arkkipiispan työmäärä oli Juvan mielestä liian suuri. Juva jäi 1982 ennenaikaiselle eläkkeelle arkkipiispan virasta.[4]"

      • ljsfnvbo

        Juvan tytär on lesbo.


      • ljsfnvbo kirjoitti:

        Juvan tytär on lesbo.

        Tosi hienoa.


      • PietoAnustappi
        torre12 kirjoitti:

        Tosi hienoa.

        Mikä?


      • ljsfnvbo kirjoitti:

        Juvan tytär on lesbo.

        Onko hän sitten hätyytellyt vaimoasi, sinua tai tytärtäsi?
        Onneksi kirkonmiehte elävät selibaatissa eivätkä tiedä seksuaalisuudesta höläyksen pöläustä.
        Kiitämme : E.....


      • tykek
        epikuros kirjoitti:

        Onko hän sitten hätyytellyt vaimoasi, sinua tai tytärtäsi?
        Onneksi kirkonmiehte elävät selibaatissa eivätkä tiedä seksuaalisuudesta höläyksen pöläustä.
        Kiitämme : E.....

        Suuri osa papeista on pedarihomoja.


      • PietoAnustappi kirjoitti:

        Mikä?

        Se on hyvä, että Mikko Juvan tyttö on lesbo.


    • juurikin

      Noin se menee.

    • Liberaali MUKAuskova perii iäisen tulikidutuksen, oikea uskova eli konservatiivi perii iukuisen AUTUUDEN koska uskoi ja TOTTELI JUMALANSA LAKIA!!!

      • Älä noin itsekkäästi ajattele. Tuohan ei ole se mitä Jeesus viime kädessä odottaa. Uskovalle kuuluu paljon tekoja, ja "jokainen tuomitaan tekojensa mukaan" kun kirjat avataan.


      • torre12 kirjoitti:

        Älä noin itsekkäästi ajattele. Tuohan ei ole se mitä Jeesus viime kädessä odottaa. Uskovalle kuuluu paljon tekoja, ja "jokainen tuomitaan tekojensa mukaan" kun kirjat avataan.

        Ilman USKOA ei voi tehdä niitä tekoja joita HERRA seuraajisltaan edellyttää!!! Ja teot ilman OIKEAA uskoa ovat turhat, koska tekijä on tehnyt tekonsa muun kuin HERRAN tähden!!!


      • taskuttäynnäkiviä kirjoitti:

        Ilman USKOA ei voi tehdä niitä tekoja joita HERRA seuraajisltaan edellyttää!!! Ja teot ilman OIKEAA uskoa ovat turhat, koska tekijä on tehnyt tekonsa muun kuin HERRAN tähden!!!

        Kun Vt:n Jumala, Jeesus ja Paavali antaa eri käskyt tekoihin niin ketä Herrana pitää totella?


      • taskuttäynnäkiviä kirjoitti:

        Ilman USKOA ei voi tehdä niitä tekoja joita HERRA seuraajisltaan edellyttää!!! Ja teot ilman OIKEAA uskoa ovat turhat, koska tekijä on tehnyt tekonsa muun kuin HERRAN tähden!!!

        No ei kukaan tee sitä mitä Jeesus sanoo uskovien tekevän. Ei uskova eroa siinä mitenkään ateistista.

        Hän sanoi opetuslapsille:"Myykää mitä teillä on ja auttakaa köyhiä". Pietari myöhemmin: "Me olemme luopuneet kaikesta". Kuinka on suomalaisen fundiksen kanssa?


      • torre12 kirjoitti:

        No ei kukaan tee sitä mitä Jeesus sanoo uskovien tekevän. Ei uskova eroa siinä mitenkään ateistista.

        Hän sanoi opetuslapsille:"Myykää mitä teillä on ja auttakaa köyhiä". Pietari myöhemmin: "Me olemme luopuneet kaikesta". Kuinka on suomalaisen fundiksen kanssa?

        "Kuinka on suomalaisen fundiksen kanssa? "

        Kuinka on SINUN ikuisuutesi kanssa???


      • taskuttäynnäkiviä kirjoitti:

        "Kuinka on suomalaisen fundiksen kanssa? "

        Kuinka on SINUN ikuisuutesi kanssa???

        Puhuin siitä mitä Jeesus odottaa uskovilta. Olen ateisti, joten en vaivaa päätäni moisilla vaatimuksilla.


      • torre12 kirjoitti:

        Puhuin siitä mitä Jeesus odottaa uskovilta. Olen ateisti, joten en vaivaa päätäni moisilla vaatimuksilla.

        ATEISTI??? Sinun EI tarvitse vaivata päätäsi sillä, mitä JEESUS odottaa USKOVILTA!!! ET YMMÄRTÄISI sitä kuitenkaan!!! SINUN kannattaa vaivata päätäsi omalla IKUISUUDELLASI!!!


      • taskuttäynnäkiviä kirjoitti:

        ATEISTI??? Sinun EI tarvitse vaivata päätäsi sillä, mitä JEESUS odottaa USKOVILTA!!! ET YMMÄRTÄISI sitä kuitenkaan!!! SINUN kannattaa vaivata päätäsi omalla IKUISUUDELLASI!!!

        Täällä on mielestäni hyvä muistaa mitä Jeesus on mieltä. Siis mitä uskovien pitäisi olla. Kyse on lähinnä tietämisestä. Tämä tieto löytyy Raamatusta.


      • torre12 kirjoitti:

        Täällä on mielestäni hyvä muistaa mitä Jeesus on mieltä. Siis mitä uskovien pitäisi olla. Kyse on lähinnä tietämisestä. Tämä tieto löytyy Raamatusta.

        KAIKKI tarpeellinen tieto löytyy RAAMATUSTA!!!

        MUTTA

        se pitää ottaa vakavasti ja uskoen kokonaisuutena NIIN KUIN SE ON!!!


      • taskuttäynnäkiviä kirjoitti:

        KAIKKI tarpeellinen tieto löytyy RAAMATUSTA!!!

        MUTTA

        se pitää ottaa vakavasti ja uskoen kokonaisuutena NIIN KUIN SE ON!!!

        Minä uskon sen mitä siellä lukee. On eri asia, jos kukaan ei Raamatun mukaan elä.


      • torre12 kirjoitti:

        Minä uskon sen mitä siellä lukee. On eri asia, jos kukaan ei Raamatun mukaan elä.

        Tosin Raamatussa on tosi vähän sellaista tietoa kuin mitä yleisesti tarvitaan.


      • torre12 kirjoitti:

        Tosin Raamatussa on tosi vähän sellaista tietoa kuin mitä yleisesti tarvitaan.

        Pyhässä Raamatussa on KAIKKI tieto mitä lopulta tarvitaan. Siellä on JUMALAN IKUINEN SANA JA LAKI joka tuottaa uskovalle IKUISEN ELÄMÄN!!! Mitä muuta tarvitaan???


      • todellakin
        taskuttäynnäkiviä kirjoitti:

        Pyhässä Raamatussa on KAIKKI tieto mitä lopulta tarvitaan. Siellä on JUMALAN IKUINEN SANA JA LAKI joka tuottaa uskovalle IKUISEN ELÄMÄN!!! Mitä muuta tarvitaan???

        Aamen!


      • aaman
        taskuttäynnäkiviä kirjoitti:

        ATEISTI??? Sinun EI tarvitse vaivata päätäsi sillä, mitä JEESUS odottaa USKOVILTA!!! ET YMMÄRTÄISI sitä kuitenkaan!!! SINUN kannattaa vaivata päätäsi omalla IKUISUUDELLASI!!!

        Totisesti!


      • taskuttäynnäkiviä kirjoitti:

        Pyhässä Raamatussa on KAIKKI tieto mitä lopulta tarvitaan. Siellä on JUMALAN IKUINEN SANA JA LAKI joka tuottaa uskovalle IKUISEN ELÄMÄN!!! Mitä muuta tarvitaan???

        Kyllä Raamatun asiat ovat niin etäisiä, ettei sieltä saa juuri mitään meidän elämäämme tietona.

        No, jos vääriä tietoja kaipaa? Kuten, että uskovat parantavat sairaat panemalla kädet heidän päälleen.


      • torre12 kirjoitti:

        Kyllä Raamatun asiat ovat niin etäisiä, ettei sieltä saa juuri mitään meidän elämäämme tietona.

        No, jos vääriä tietoja kaipaa? Kuten, että uskovat parantavat sairaat panemalla kädet heidän päälleen.

        Totta kai ne sinuule ja kaltaisillesi ovat etäisiä, olethan ateisti. Uskoville Raamatussa on IKUISEN ELÄMÄN AVAIMET!!!


      • taskuttäynnäkiviä kirjoitti:

        ATEISTI??? Sinun EI tarvitse vaivata päätäsi sillä, mitä JEESUS odottaa USKOVILTA!!! ET YMMÄRTÄISI sitä kuitenkaan!!! SINUN kannattaa vaivata päätäsi omalla IKUISUUDELLASI!!!

        Ei sitä käsitä uskovainenkaan!


      • taskuttäynnäkiviä kirjoitti:

        Totta kai ne sinuule ja kaltaisillesi ovat etäisiä, olethan ateisti. Uskoville Raamatussa on IKUISEN ELÄMÄN AVAIMET!!!

        Entäpä jollei uskovainen halua ikuista elämää!?


      • ateisti1982 kirjoitti:

        Entäpä jollei uskovainen halua ikuista elämää!?

        Kysymyksessäsi ei ole järjen häivääkään!!! Miksi kattolamppu ei tarvitse silakoita???


      • taskuttäynnäkiviä kirjoitti:

        Kysymyksessäsi ei ole järjen häivääkään!!! Miksi kattolamppu ei tarvitse silakoita???

        Osaat varmaan kertoa asioita Raamatusta, joita yleisesti tarvitaan tai ovat tärkeää tietoa.


      • torre12 kirjoitti:

        Osaat varmaan kertoa asioita Raamatusta, joita yleisesti tarvitaan tai ovat tärkeää tietoa.

        Miksi ihmeessä minun niitä pitäisi kertoa??? Ota Raamattu käteen ja lue!!!


      • taskuttäynnäkiviä kirjoitti:

        Miksi ihmeessä minun niitä pitäisi kertoa??? Ota Raamattu käteen ja lue!!!

        Minulla ei ole ollut Raamattua viiteen vuoteen.

        En silti koe, että se olisi antanut sellaista mitä elämässä tarvitaan. Etkö osaa sanoa mitään mitä Raamatussa on tietoa?


      • OCD_ko
        taskuttäynnäkiviä kirjoitti:

        Miksi ihmeessä minun niitä pitäisi kertoa??? Ota Raamattu käteen ja lue!!!

        Onko sinulla pakko-oireinen häiriö, koska kysymysmerkit ja huutomerkit ovat viesteissäsi kolmena kappaleena?


      • torre12 kirjoitti:

        Minulla ei ole ollut Raamattua viiteen vuoteen.

        En silti koe, että se olisi antanut sellaista mitä elämässä tarvitaan. Etkö osaa sanoa mitään mitä Raamatussa on tietoa?

        Et tietenkään koe, olethan ateisti.


      • OCD_ko kirjoitti:

        Onko sinulla pakko-oireinen häiriö, koska kysymysmerkit ja huutomerkit ovat viesteissäsi kolmena kappaleena?

        Mitä sitten???


      • KoskaAiot
        torre12 kirjoitti:

        Minulla ei ole ollut Raamattua viiteen vuoteen.

        En silti koe, että se olisi antanut sellaista mitä elämässä tarvitaan. Etkö osaa sanoa mitään mitä Raamatussa on tietoa?

        Koska aiot paskoa Koraanin päälle?

        Vai riittääkö uskalluksesi?


      • OCD_ko
        taskuttäynnäkiviä kirjoitti:

        Mitä sitten???

        Eli on.


      • KoskaAiot kirjoitti:

        Koska aiot paskoa Koraanin päälle?

        Vai riittääkö uskalluksesi?

        Noudatan lakeja. Ei minua saa tekemään rikoksia. Saisi sakkoa tai vankeutta. Espanjassa on ankarat rangaistukset.

        Ja tarkoitin, etten ollut ennenkään saanut Raamatusta totuuksia. Se jouti roskiin.


      • OletVellihousu
        torre12 kirjoitti:

        Noudatan lakeja. Ei minua saa tekemään rikoksia. Saisi sakkoa tai vankeutta. Espanjassa on ankarat rangaistukset.

        Ja tarkoitin, etten ollut ennenkään saanut Raamatusta totuuksia. Se jouti roskiin.

        Olet siis vellihousu. Olet sairas, Jambba jätti sinut jo vuosi sitten ja roikut yhä hänessä.

        Edes hampaitasi et saanut kuntoon.


      • OletVellihousu kirjoitti:

        Olet siis vellihousu. Olet sairas, Jambba jätti sinut jo vuosi sitten ja roikut yhä hänessä.

        Edes hampaitasi et saanut kuntoon.

        Törkeää ja sairasta tekstiä!!! Miten tuo saastainen kirjoitus liittyy mihinkään???


    • Hihhuli on hihhuli vaikka sen voissa paistais!

      Yhtä vaikeata on erottaa esimerkiksi työperäinen maahanmuutto ja pakolaisuus tai se on ainakin hyvin nurinkurista silloin kun joku suomalainen vetää maahanmuuttajaa turpaan. Persuthan hyväksyvät työperäisen maahanmuuton! Siinä ei kysytä onko työperäisesti vai pakolaisena muuttanut Suomeen vaan se miksi maahanmuuttaja sai turpaansa johtuu aina selvästi rasismista!

    • mistä.tunnistaa

      Ovatko liberaali- ja konservatiiviuskovat kummatkaan Raamatun Kirjoitusten mukaisia uskovia, äkkiseltään näyttäisi ettei kumpaisestakaan ole selkeää mainintaa.
      Jos kyseiset uskot eivät siten ole Raamatullisia kumpikaan, niin mikä on oikeaa uskoa?
      Oikeat Raamatulliset uskovat ilmeisesti tunnistaa esim. kyvystä parantaa sairaita laittamalla kätensä heidän yläpuolelleen.

      • Varmaan juutalaisissa ja alkuaikoina kristittyjen joukossa oli liberaaleja, mutta ei heistä sellaista nimitystä käytetty.


      • torre12 kirjoitti:

        Varmaan juutalaisissa ja alkuaikoina kristittyjen joukossa oli liberaaleja, mutta ei heistä sellaista nimitystä käytetty.

        Juuri näin, on tylsää sanoa juuri näin mutta se on kuitenkin totta mielestäni.


      • Sairaiden patantaminen on armolahja joka on joillakin Raamatullisilla uskovilla mutta EI koskaan liberaaliuakovilla koska he eivät usko armolahjoihin eivätkä omaa niitä 🤓


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moi vaan vielä kerran

      Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
      Ikävä
      316
      3173
    2. Nainen, millaisista miehistä tykkäät?

      Mielenkiinnosta kysyn 😄
      Ikävä
      200
      2591
    3. Nyt sitten ulos ihmiset!

      Älkää jumittako täällä. Menkää, näkykää ja hankkikaa kokemuksia. Ei teitä kukaan edes bongaile, jos önötätte täällä.
      Ikävä
      140
      2439
    4. Mitä jos saisit tietää että kaivatullasi

      on jo joku toinen?
      Ikävä
      109
      1955
    5. Onnea Solatie !

      On sit valittu uusi kaupunginjohtaja.No ei menny Nivala-Harju- Tapio -Pikkarainen juntan mukkaan.
      Kemijärvi
      14
      1947
    6. Minun pitää tehdä jotain

      En tiedä meneekö siihen viikko vai kuukausi. Mutta jos voit odottaa, niin löydän sinut sen jälkeen kun on homma hoidett
      Ikävä
      44
      1612
    7. Sarvisalon kesätori

      Onpa kiva paikka. Mutta torikahvila oli suorastaan naurettavan alkeellinen ja ne voileivät,olivat kuin pienen lapsen tek
      Loviisa
      16
      1456
    8. Naiselle varatulle

      Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
      Tunteet
      10
      1286
    9. Sinä oot hyvä ihminen

      Mut ehkä me ei vaa sovita yhteen :(
      Ikävä
      121
      1208
    10. Hindulijat raivoavat täällä, ettei kristinuskossa

      ole itsessään mitään aitoa! No miksi sitten hyökkäilette "nollaa vastaan"? Eikö hnduilijan vaan kannattaisi pieht
      Hindulaisuus
      219
      1134
    Aihe