maadoitus nollojodon kautta?

Vanhassa kerrostalossamme on maadoitettuja pistorasioita vain keittiössä ja kylpyhuoneessa. Nyt vain tarvitsisimme eräissä kohdissa pientehoisten laitteiden maadoituksia. Saimme sähköliikkeestä sen kalliin neuvon, että kaikki johdot ja rasiat pitäisi uusia. Mahdollisesti ei edes vanhoja putkia voisi käyttää, eli kaikki pinta-asennuksina.

Entisajan sähkömiehet kytkivät kuulemma uuden pistorasian maadoituksen nollajohtoon, ja tätä on tehty ihan rutiininomaisesti. Tämä tietysti ratkaisisi ongelmamme, mutta se on nykyisin luvatonta.

Kysymys kuuluu: missä tilanteessa tästä tule vaarallinen viritys ja miksi. Onko muita ratkaisuja?

60

1408

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sähkä

      Ei se "nollaus" luvatonta ole vieläkään, tietyin edellyksin vanhan asennuksen korjaus- ja muutostöissä niin saa tehdä edelleenkin. Vaarallista siitä tulee jos nollajohdin irtoaa liittimestään esim. sähkökeskuksessa, mutta niinhän ne viat useimmiten tuppaavat olemaan.

      • Anonyymi

        Generaattorin tähtipisteen maadoitustavat
        Generaattorien maadoittaminen poikkeaa sähköverkkojen maadoittamisesta muun mu￾assa siten, että generaattorit on vaikeampi suunnitella kestämään maasulkutilanteiden
        aiheuttamaa ylikuormittumista ja mekaanisia rasituksia. Tämän vuoksi myös generaatto￾rin tähtipisteen maadoitustavan suunnittelu on tehtävä huolella. Generaattorit toimivat
        yleisesti maadoitettuina, jolloin generaattorin tähtipisteestä on muodostettu yhteys maa￾potentiaaliin. Maadoitus on toteutettavissa usealla eri tavalla. Käytetty maadoitustyyppi
        määräytyy generaattorin tähtipisteen ja maan väliin kytketystä komponentista, sen suu￾ruudesta sekä siitä, kuinka se on kytketty nollajohtimeen. Kaikkien maadoitusmenetel￾mien päätehtävänä on maasulkujen aiheuttamien ylijännitteiden tai transienttiylijännit￾teiden rajoittaminen siedettävälle tasolle. Generaattorin kokemat rasitukset ovat suh￾teessa vikavirran neliöön, jolloin pienikin muutos vikavirran suuruudessa vaikuttaa
        merkittävästi generaattorin kokemaan rasitukseen vian aikana. Generaattori maadoite￾taan myös siksi, että voidaan havaita koneen sisäiset maasulut maasulkusuojilla.
        Jos generaattorin tähtipisteen ja maan välille ei muodosteta fyysistä yhteyttä, vikavirrat
        pysyvät niin pieninä, että niistä ei aiheutuisi merkittävää huolta. Maasta erotetussa gene￾raattorissa ylijännitteet kuitenkin nousisivat vaarallisen suuriksi ja voisivat näin aiheut￾taa vaurioita. Tämän vuoksi generaattorit yleisesti maadoitetaan tähtipisteistä erilaisten


    • peräreiänritar.it

      Kysy Bebeltä. Bebe tietää nollauksista, maadoituksista ja "sähköistyksistä" kaiken. Paitsi nollaus taitaa olla Beben termeillä "neutralointi", koska Beben sähköfantasiamaailmassa nolla on "neutraali" ja vaihe on "sähkö".

    • Osa-aikaeläkeläinen

      Ilmalämpöpumppujen asentajat tekevät sitä yleisesti. Eivät ala kaapelinvetoon, vaan ottavat sähkön sisäyksikön läheltä, ja yhdistävät suojamaan nollaan.

      • Anonyymi

        Oneksi ilp on muovikuorinen ja ulko yksikköhän pitää maadoittaa kuden millin kuparilla. Talon maadoitus liittimiin.


    • Kyseessä on hankala tilanne, johon olen ratkaisuksi ehdottanut suojaerotusmuuntajaa - muuntajan toisiopuoli maadoitetaan eli sähköurakoitstijan on vedettävä ainoastaan maadoitusjohto maadoituspisteeseen.

      Erotusmuuntajat ovat hyvin yleisesti käytössä Britanniassa, josta niitä myös voi edullisesti hankkia. Muuntajan maadoitus on teetettävä valtuutetulla sähköasentajalla.

      Koekäytössäni on Britanniasta hankittuja 3.3 kVA muuntajia, joiden jatkuva tehonsieto on 1.5 kVA (20 asteen lämpötilassa). Muunnan muuntajilla verkkojännitteen pienjännitteeksi 110V siten, että kahdessa linjajohtimessa on 55V molemmissa suhteessa maahan.

      On myös erotusmuuntajija, joilla ei muunneta jännitettä vaan pelkästään erotetaan sähköverkosta.

    • > nolla on "neutraali" ja vaihe on "sähkö".

      Nolla ja neutraali tarkoittava samaa eli paluujohdin on jännitteetön suhteessa maahan (nollapotentiaalissa). Paluujohdinta ei voi kutsua neutraaliksi tai nollaksi, jos se on jännitteellinen (esim. inverttereissä yleinen split phase eli ulostulossa on kaksi kuumaa linjaa ja maajohdin).

      Jos paluujohdin on jännitteellinen (split phase), sitä ei saa yhdistää maahan.

      Vaihe on merkitty kirjaimella L, joka tarkoittaa Line eli kuuma linja.

      • Osa-aikaeläkeläinen

        Samaan maa-kiskoon liitetään molemmat sähkökeskuksessa, nolla ja suojamaa. Menee hifistelyksi niiden erottelu. Jos paluujohdin on riittävän jännitteellinen, eli virtaa on riittävästi, palaa sulake. Siihen tuo suojamaa-käyttö perustuu.


      • Suojamaan tarkoitus on johtaa vikavirrat eli ei-toivotut virrat maahan - nimenomaan maaperään. Jos suojamaa ja paluujohdin yhdistetään samaan pisteeseen, silloin ei ole käytössä suojamaata vaan on kaksi paluujohdinta.


      • eroaverkosta.pist.be

      • eroaverkosta.pist.be

        > Jos suojamaa ja paluujohdin yhdistetään samaan pisteeseen, silloin ei ole käytössä
        > suojamaata vaan on kaksi paluujohdinta.

        Yritän tarkentaa vielä tätä kirjoittamaani lausetta, suojamaa on suojamaa vain silloin kun vikavirta ohjautuu maaelektrodiin riippumatta nollajohtimesta. Kevi ei siis takaa suojamaadoitusta kaikissa tapauksissa, jos tapahtuu vikatilanne siellä kiskojen tai muuntajan päässä.

        Kyseessä on sen verran monimutkainen asia, että omalta osaltani riittäköön tällä kertaa.


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Mihin ajattelit sen kevi-johdon kytkeä. Täällä maalla se ja nolla menevät maahan pääkeskukselta ja tämän jakeluyhtiön käytännöllä pylväästä jonkin matkan päässä päätepylväältä.


      • eroaverkosta.pist.be

        Kyllä, viittaan tuohon linkittämääni wiki-artikkeliin yllä. Siinä on erilaiset vaihtoehdot esitetty.

        Tarkoitin vain, että eihän kevi-johto ole ainakaan yleensä "suojamaa", koska maadoitus maaperään tapahtuu muualla kuin kevi-johtimessa.


      • niinsemenee
        eroaverkosta.pist.be kirjoitti:

        Kyllä, viittaan tuohon linkittämääni wiki-artikkeliin yllä. Siinä on erilaiset vaihtoehdot esitetty.

        Tarkoitin vain, että eihän kevi-johto ole ainakaan yleensä "suojamaa", koska maadoitus maaperään tapahtuu muualla kuin kevi-johtimessa.

        Nykyisissä sähköjärjestelmissä liittyminen maaperään tapahtuu pisteessä jossa yhdistyvät kuluttajan suojamaajohto ja nollajohto sähköntoimittajan PEN-johtoon, eli pääkeskuksella.
        Suojamaata ei yhdistetä meidän järjestelmässä erikseen maaperään.


      • eroaverkosta.pist.be

        Tuohan on selvää mutta pointti olikin se, että kevi-johto on tuossa tapauksessa vain paluujohtimen rinnakkaisjohdin. Jos tapahtuu virhekytkentä kiskon päässä, ei kevi ole suojamaadoitus.

        Ennenwanhaan maadoituksia on liitetty suoraan vesi- ja viemäriputkiin. Jos kevin liittäisi maaperään kaivettuun vesiputkeen, niin todennäköisesti maadoittaisi kaikissa tilanteissa eli nyt kevi olisi suojamaa eikä paluujohtimen rinnankytkentä.

        Koska putkistojen maadoituskyky ei ole tiedossa, on käytännöstä luovuttu. Samoin virhekytkentä aiheuttaisi putkistojen ja maaperän sähköistymisen.


      • Ip68

        Kyllä talon suojamaadoituskisko pitää yhdistää talon maadoitusten kokoojakiskoon.


      • Anonyymi

        Nolla on heneraattorin nollapiste johon käämien toiset päät yhdistyvät ja on mysl å kin maadoitetu.
        Toisissa pissä on vaihe jännitee

        Nolla on heberaattorin nollapiste.

        Loetakaa josn y jutata nollat


    • > Nyt vain tarvitsisimme eräissä kohdissa pientehoisten laitteiden maadoituksia.

      Jos kyse on pienistä tehoista, silloin voi olla mahdollista käyttää myös akkuja ja invertteriä. 110V invertterissä on 55V per linja suhteessa maahan - näitä ei yleensä maadoiteta.

      • kertarytinä

        Kun on vain vasara, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta.

        Vasaramieheltä jäi nyt ymmärtämättä, että pienitehoiset laitteet tuppaavat olemaan joko viihde-elektroniikkaa tai tietotekniikkaa ja maadoitus tarvitaan häiriösuojauksen vuoksi.

        Kylläpä vaan kaikinpuolin järkevä ratkaisu olisi tempaista kaikki sähköt kämpän sisällä uusiksi, niin pääsisi eroon nollausten kanssa temppuiluista ja 0-luokan pistorasioista. Kerran se vaan kirpaisee.

        Kas kun sama ongelma tulee auttamatta eteen, joskus. Jos ei nyt, niin sitten kun tulee putkiremontti, missä uusitaan sähkönousut & ryhmäkeskukset ... ja taas pähkitään, elvytetääkö vanhaa ja vedellään uudet johdot vain keittiöön ja kylppäriin.

        Mieluummin kertarytinä kuin ainainen kitinä.


      • eroaverkosta.pist.be

        > Kylläpä vaan kaikinpuolin järkevä ratkaisu olisi tempaista kaikki sähköt kämpän sisällä
        > uusiksi, niin pääsisi eroon nollausten kanssa temppuiluista ja 0-luokan pistorasioista.

        Ei ole aina mahdollista. Erotusmuuntajan maadoittaminen saattaisi olla mahdollista ja riittäisi monessa tapauksessa oikeasti maadoitettuun pistorasiaan.

        Mutta kuten nimimerkistä varmaan havaitsee, tutkin asioita tilapäisten ja puolikiinteiden asennusten näkökulmasta ennemmin kuin sähköurakoitsijan.


      • ehdottomasti.näin

        beben kannattaisi tarkastella asioita jostain lehmänpaskan näkökulmasta.


      • puoskarointia
        ehdottomasti.näin kirjoitti:

        beben kannattaisi tarkastella asioita jostain lehmänpaskan näkökulmasta.

        Niin se tekeekin, ei vaan itse sitä tiedosta.


      • se_sama
        kertarytinä kirjoitti:

        Kun on vain vasara, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta.

        Vasaramieheltä jäi nyt ymmärtämättä, että pienitehoiset laitteet tuppaavat olemaan joko viihde-elektroniikkaa tai tietotekniikkaa ja maadoitus tarvitaan häiriösuojauksen vuoksi.

        Kylläpä vaan kaikinpuolin järkevä ratkaisu olisi tempaista kaikki sähköt kämpän sisällä uusiksi, niin pääsisi eroon nollausten kanssa temppuiluista ja 0-luokan pistorasioista. Kerran se vaan kirpaisee.

        Kas kun sama ongelma tulee auttamatta eteen, joskus. Jos ei nyt, niin sitten kun tulee putkiremontti, missä uusitaan sähkönousut & ryhmäkeskukset ... ja taas pähkitään, elvytetääkö vanhaa ja vedellään uudet johdot vain keittiöön ja kylppäriin.

        Mieluummin kertarytinä kuin ainainen kitinä.

        Niin, kun olisi tehtykin niin, putkiremontin yhteydessä parikymmentä vuotta sitten. Siinä jätettiin myös tietoverkko tekemättä ja nyt on jokaisella oltava mokkula tai vastaava.

        Mutta niin tuppaa käymään kun vanhat ukot istuvat hallituksissa eivätkä ymmärrä trendeistä mitään.


      • BauNickHerrNailer
        se_sama kirjoitti:

        Niin, kun olisi tehtykin niin, putkiremontin yhteydessä parikymmentä vuotta sitten. Siinä jätettiin myös tietoverkko tekemättä ja nyt on jokaisella oltava mokkula tai vastaava.

        Mutta niin tuppaa käymään kun vanhat ukot istuvat hallituksissa eivätkä ymmärrä trendeistä mitään.

        CAT-kaapeloinnin jättää myös itse Mestari NickNailer/BauHerr tekemättä, koska itse Mestari voi itse päättää, että sille ei tule olemaan kenelläkään käyttöä.


      • peräreiänritar.it
        ehdottomasti.näin kirjoitti:

        beben kannattaisi tarkastella asioita jostain lehmänpaskan näkökulmasta.

        Beben kannattaisi yhteisöineen harkita muuttamista Alaskan takamaille, niin tapahtuisi se verkosta eroaminen ihan pakon edestäkin. Matka Alaskaan kannattaa tehdä Britannian kautta ja ostaa sieltä mukaan laatikollinen brittipistokkeita. Beben yhteisön käyttämä 110V jännitekään ei olisi Alaskassa mikään ongelma, kun sillä toimivia laitteita saa sentään samalta mantereelta, vaikka radan varteen joutuukin metrisessä hangessa tarpomaan niitä noutaessa. Ennen Alaskaan muuttoa Beben kannattaisi totutella verkosta eroamiseen jo ihan täällä Suomessa eroamalla ihan ensimmäisenä internetistä. Kannattaa muistaa, että minäkin kirjoitan täällä käytännössä omalla nimelläni kun edustan täällä yhteisöäni!


      • eroaverkosta.pist.be

        Ethernet-kaapelointi kannattaa ehdottomasti laittaa ja vielä niin, että jokaisen pistorasian lähettyvillä olisi verkkoliitin - tulevaisuuden HCU eli Home Control Unit ohjaa pistorasioita aktiivisesti kaikenaikaa, eikä langatonta ohjausta sallita (hakkerivaara).


    • eroaverkosta.pist.be

      > Beben kannattaisi yhteisöineen harkita

      Oho - melkoisen vuodatuksen sait aikaan. Vaikuttaa ainakin keskivaikealta tekemisen puutteelta.

      Kun laittaa varavoimia kuntoon, ei meinaa tunnit vuorokaudessa riittää.

    • eroaverkosta.pist.be

      > Beben yhteisön käyttämä 110V

      Niin, akku- ja kapasitorijännitteeksi on vaihtumassa 48V ja varavoiman ja pienjänniteliitäntöjen ulostulo on tosiaan tuo 110V 50Hz (55,0,55).

      Jos tarvitaan 230V, on siihen tarkoitukseen 3.3 kVA muuntaja (1.5 kVA jatkuva teho 20 asteen lämpötilassa).

      En tosin ole vielä ennättänyt testata parhaimpia 24V akkulatureitani, joilla akustoa saisi täytettyä 350 vatin vauhdilla per laturi.

      Halu mennä 48 volttiin sähkövarastossa on suuri - käyttövirrat soveltuu myös kiinteistön ja veden lämmittämiseen.

      • 48V trukkilaturilla 10 kWh akut täyteen muutamassa tunnissa - sähköliittymää tarvitaan jatkossa vain akkujen lataukseen.


      • Suunnittelin ensin alkuun kiinteistön akuiksi Teslan Power Wall tyyppistä 18650 litium-pötköjen rypästä. Ongelma on se, että ne täytyy olla kennolaturissa ja kennopurkauksessa, koska akun kapasiteetti ja suurin virta määräytyy heikoimman kennon mukaan.

        Isompi ongelma on jos syttyy tulipalo - valtavaa määrää litium-pötköjä liekeissä ei sammuteta ihan pienellä sammuttimella.

        Ryhdyin sitten rakentamaan kapasitori-akkua, jonka idea on sama eli valmis akku menee seinälle roikkumaan. Siinä on suuri määrä 2.7V 100 Faradin kapasitoreja.

        Ehkäpä näistä asioista myöhemmin jossain toisessa ketjussa - tarkoitus ei ollut kaapata ketjua.


      • ehdottomasti.näin

        Ehkäpä näistä asioista myöhemmin jossain toisessa ketjussa sanoo bebettäjä.
        Jatka vaan paskansuoltamista. Tämä palsta on juuri sitä varten olemassa.


    • Nollaus on tietyissä tilanteissa mahdollista. Käytännössä suunnilleen, jos on huoneessa yksi pistorasia.

      • vaikka_satayks

        Heh, heh, vai yksi pistorasia...


      • arvelenpa.vain

        Jos ei ole yhtäkään pistorasiaa huoneessa, niin sitten ei nollaus onnistu.


      • kuha_jotain
        arvelenpa.vain kirjoitti:

        Jos ei ole yhtäkään pistorasiaa huoneessa, niin sitten ei nollaus onnistu.

        Sitten on pakko nollata vaikkapa valaisin.


      • arvelenpa.vain
        kuha_jotain kirjoitti:

        Sitten on pakko nollata vaikkapa valaisin.

        Voihan tietysti nollata aivot paremman puutteessa niin pääsee beben ja niken tasolle.


      • kuha_jotain kirjoitti:

        Sitten on pakko nollata vaikkapa valaisin.

        Nollauksia ei missään tapauksessa pidä mennä laittamaan laitteisiin tai jatkojohtoihin. Tulee sellaisia ansoja ettei pahempia ole.


      • vaikka_satayks kirjoitti:

        Heh, heh, vai yksi pistorasia...

        Nollattavasta rasiasta ei saa olla ketjutusta ja kaikki huoneen rasiat pitäisi olla maadoitettuja, joten tuo suunnilleen tarkoittaa mitä sanoin.


      • arvelenpa.vain
        okaro kirjoitti:

        Nollattavasta rasiasta ei saa olla ketjutusta ja kaikki huoneen rasiat pitäisi olla maadoitettuja, joten tuo suunnilleen tarkoittaa mitä sanoin.

        Voihan siitä rasiasta jatkaa roikalla ihan minne tahansa ja sitten voi nollata roikkajohdon pistorasian.


      • kehitys.kehittyy
        okaro kirjoitti:

        Nollattavasta rasiasta ei saa olla ketjutusta ja kaikki huoneen rasiat pitäisi olla maadoitettuja, joten tuo suunnilleen tarkoittaa mitä sanoin.

        Et taida tuntea nyky pistorasioita tai määräyksiä.


      • kehitys.kehittyy kirjoitti:

        Et taida tuntea nyky pistorasioita tai määräyksiä.

        Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano mitään.


      • arvelenpa.vain kirjoitti:

        Voihan siitä rasiasta jatkaa roikalla ihan minne tahansa ja sitten voi nollata roikkajohdon pistorasian.

        Jos tietää. mitä tekee niin sitten tekee. Jos ei tiedä, kannattaa jättää nämä roikat omiin arvoihinsa.

        Jos on vielä laitteita, joissa on isot pyöreät pistokkeet, niin ne kannattaa vihdoin panna kierrätykseen. Ne eivät ole turvallisia. Sitten kun panee maadoittamattomiin rasioihin vain suojaeristettyjä laitteita ja maadoittaa maadoitettavat laitteet, niin homma on turvallista.

        Maadoitettuja laitteitahan yleensä on aika vähän. Niitä on keittiö ja pesuhounelaitteiden lisäksi lähinnä tietokonepuolella sekä toki työkaluissa. Esimerkiksi viihde-elektroniikka on lähes puhtaasti suojaeristettyä.

        Puheet turvallisista tiloista voi jättää omaan arvoonsa. Jos niitä olisi, ei maadoitus olisi pakollista nykyään. Homma on vähän kuin jos on ikivanha auto, jossa ei ole turvavöitä, ei sen ikä tee siitä turvallista.


      • kehitys.kehittyy
        okaro kirjoitti:

        Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano mitään.

        Jos elää Aatamin akaisessa tiedossa, ei kannata paljoa ohjeita jaella.


      • pätemisen_tarve
        okaro kirjoitti:

        Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano mitään.

        Jos sinulla ei ole tietoa, tai tietosi on vanhentunutta, älä yritä päteä.


    • eroaverkosta.pist.be

      Jatkoroikkakäyttöön mielellään jaettu 110V ( 55, -55). Eipä ole maadoituksen tarvetta sisätiloissa normaalioloissa (kosteissa ja maapohjaisissa tiloissa edelleen on).

      Muuntaja näyttää tällaiselta: https://tinyurl.com/yyzgzob9

      • henkipatto

        Tiesitkö Bebe että noiden vieraisiin sähköjärjestelmiin tarkoitetut sähkölaitteet ovat Suomessa kiellettyjä. Et saa liittää niitä yleiseen sähköverkkoon vaikka jännite olisikin sama. Niille ei ole yksinkertaisesti tyyppihyväksyntää Suomessa.


      • arvelenpa.vain

        Voihan noihin piirtää huopakynällä CE-merkinnän ja kaikki on kunnossa.


      • alueellista
        arvelenpa.vain kirjoitti:

        Voihan noihin piirtää huopakynällä CE-merkinnän ja kaikki on kunnossa.

        Kyllä niissä se varmaan onkin, mutta pätee vain briteissä


      • arvelenpa.vain
        alueellista kirjoitti:

        Kyllä niissä se varmaan onkin, mutta pätee vain briteissä

        Kyllä Suomessa pitää olla sähkölaitteissa ja tarvikkeissa CE-merkintä. Briteissä sillä ei ole mitään merkitystä.


      • BE-merkki
        arvelenpa.vain kirjoitti:

        Voihan noihin piirtää huopakynällä CE-merkinnän ja kaikki on kunnossa.

        Beben tapauksessa se olisi BE-merkki, joka Beben laitteista jo löytyykin.


      • punanenjohtokeviin

        tää jätkä on kyll' trolli)))


    • eroaverkosta.pist.be

      > Et saa liittää niitä yleiseen sähköverkkoon vaikka jännite olisikin

      Huomioithan jälleen nimimerkkini - ensisijaisesti pyöritään omatuottoisen sähkön varassa silloin kun jotakin tavanomaisesta poikkeavaa halutaan kokeilla ja käyttää.

      Tavoitehan on lopulta erota verkoistanne kokonaan.

      Mutta meille ei ole ongelma hyväksyttää jokin laite, jos sellainen halutaan ottaa laajemmassa mittakaavassa käyttöön koko Suomessa.

      > Niille ei ole yksinkertaisesti tyyppihyväksyntää Suomessa.

      Viestisi oli sarjakuvamaisen koominen.

      • ehdottomasti.näin

        "Tavoitehan on lopulta erota verkoistanne kokonaan".
        Tuo on aivan helppoa. Irroitat vain kaapelin PC:stä niin ei tule enää silkkaapaskaa nettiin.


      • pysy_erossa

        No hyvä, kunhan et vaihda muuntajaasi sukopistotulppaa ja kytke sitä yleiseen sähköverkkoon.


      • eroaverkosta.pist.be

        Minulla on Yamahan generaattori, jossa on suko-ulostulo. Myös siitä halutaan ottaa pienjännitteellä 55 ja -55V (yhdistettynä 110V).

        Koska on selvää, että maadoitus tai sen puute on ongelma, kannattaa pyrkiä matalammille jännitetasoille. 50 volttia pidetään ainakin nettilähteiden mukaan melko turvallisena myös maadoittamattomana.

        Kiinteistöön rakennetaan maaperään upotettu maadoituselektrodi, johon kevin voi vetää mistä laitteesta tai pisteestä koska tahansa - se on maadoitusongelma silloin siinä.


      • niin.ja.näin
        eroaverkosta.pist.be kirjoitti:

        Minulla on Yamahan generaattori, jossa on suko-ulostulo. Myös siitä halutaan ottaa pienjännitteellä 55 ja -55V (yhdistettynä 110V).

        Koska on selvää, että maadoitus tai sen puute on ongelma, kannattaa pyrkiä matalammille jännitetasoille. 50 volttia pidetään ainakin nettilähteiden mukaan melko turvallisena myös maadoittamattomana.

        Kiinteistöön rakennetaan maaperään upotettu maadoituselektrodi, johon kevin voi vetää mistä laitteesta tai pisteestä koska tahansa - se on maadoitusongelma silloin siinä.

        Pienoisjännitettä tuo ei ole kun raja on se 50V vaihtosähköllä, joten saa sen maadoittaakin. Tosin maadoittaminen tekee siitä vaarallisemman kun voi saada yli 50 V sähköiskuja vain koskettamalla jännitteistä osaa. Kun jättää maadoittamatta, ei voi saada sähköiskua kuin tarttumalla kahteen johtimeen.


    • Vanh-Vast-Mest

      Ensinnäkin. Vakuutus puolella.
      Yksikin tälläinen sähkölaitteisiin liittyvä ( Viritelmä )
      Voi vaikuttaa korvaus tilanteessa. Korvauksen hylkäämisen, tai korvauksen alentamiseen.

      Vahinko tarkastaja.
      Vanhempi vastaavamestari.

    • eroaverkosta.pist.be

      > Kun jättää maadoittamatta, ei voi saada sähköiskua kuin tarttumalla kahteen johtimeen.

      Joka on vaikeaa tehdä kahdella kädellä siten, että sähköiskuvirta kulkee vartalon lävitse.

      Tarkoitus on selvittää tätä brittiläistä muuntajanormia vähän paremminkin ja olla yhteydessä Britanniaan Royal Electrical Safety Associationiin asian tiimoilta.

      TIlastoista on mahdollista nähdä nopsaan kuinka turvallinen tai turvaton tuo systeemi on - paljonko kuolettavia sähkötapaturmia on tapahtunut "keltaisen johdon" käytössä (keltainen kaapeli tarkoittaa tätä roikkanormia siellä).

      > Pienoisjännitettä tuo ei ole kun raja on se 50V vaihtosähköllä

      Tarkoitus on kokeilla tiputtaa jännite alle 50 voltin per linja ja testata toimiiko laitteet 99 voltilla. Tämä tapahtuu siten, että Yamahan generaattorin pyörintänopeutta hieman pudotetaan, jolloin sen antojännite on esim. 199 volttia - nyt keltaisessa muuntajassa pitäisi olla alle 50 v per linja.

      Generaattori on tarkoituksella valittu siten, että pyörintänopeudella voi säädellä antojännitettä.

    • eroaverkosta.pist.be

      > Yksikin tälläinen sähkölaitteisiin liittyvä ( Viritelmä )
      > Voi vaikuttaa korvaus tilanteessa. Korvauksen hylkäämisen, tai korvauksen alentamiseen.

      Se on ymmärrettävää. Näissä asioissahan tasapainoillaan toisaalta voiman ja varavoiman tarpeen ja toisaalta vahinkotilanteiden korvauksen tarpeen välillä.

      Jokin keskitie tarvitaan, jossa molemmat ovat mahdollisia.

    • BebeNikkeOkaro

      Tänne voisi perustaa oman palstan näille veijareille Bebelle, Nikelle ja Okarolle jossa he voisivat keskenään väitellä ja jakaa toisillensa "tietouttaan" sähköasioista :D Aina kun tulee tylsää, saisi hyvät naurut kun kävisi lueskelemassa miten ammattilaiset puhuvat sähköstä :D

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      370
      4599
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      85
      1865
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      65
      1610
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1556
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      214
      1403
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1400
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1371
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1357
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1235
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1218
    Aihe