Kotihoito ei ymmärtänyt tilata ambulanssia vanhus kuoli

Anonyymi

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/bd6b351c-1b81-4508-88a3-6fc5b10f1e61

Kotihoito ei ymmärtänyt tilata ambulanssia –vanhus kuoli
Kotihoidon työntekijät eivät soittaneet hengitysvaikeuksista kärsineelle vanhukselle ambulanssia. Omainen vei hänet sairaalaan, jonne vanhus kuoli.
Olen tosi surullinen mummin puolesta. Hän ei ikinä suuttunut mistään, vaikka jotain moitittavaa olisi ollut. Hän oli kiltti ja vaatimaton, Katja Sundholm suree isoäitinsä Hilkan kuolemaa ja siihen johtaneita tapahtumia. I
Katja Sundholm ei ymmärrä, miksi kotihoidon työntekijät eivät soittaneet hänen 93-vuotiaalle isoäidilleen ambulanssia, vaikka vanhus kärsi hengitysvaikeuksista eikä pystynyt edes kunnolla puhumaan.
Kun Sundholm saapui mummonsa asunnolle Helsingin Puotilaan, vanhus makasi voimattomana ja huulet sinisinä sohvalla. Kotihoidon työntekijät olivat käyneet hänen luonaan tuon päivänä aikana jo kahdesti, mutta lähteneet ja jättäneet huonokuntoisen vanhuksen yksin kotiinsa. Jälkimmäisellä käynnillä ollut hoitaja soitti Sundholmille ja kertoi vanhuksen hengenahdistuksesta. Hoitaja ei kuitenkaan pitänyt tilannetta niin vakavana, että olisi voinut soittaa ambulanssin kiireisenä hälytyksenä.
Missä ymmärrys?
Katja Sundholmilla oli tapana käydä torstaisin mummonsa luona.
– Kerran viikossa hoidin kauppareissuja ja toin mummon toivomaa ruokaa, hän kertoo.
Sundholmin 93-vuotiaalla äidinäidillä oli muistisairaus, mutta hän liikkui ikäisekseen melko hyvin. Siksi Sundholm arveli mummonsa olleen vain hengästynyt, kun hän maaliskuisena torstaina vastasi puhelimeen.
– Ajattelin vain, että Hilkka ehkä kiirehti toisesta huoneesta vastaamaan puhelimeen ja oli siksi hengästynyt.
Kun Sundholm meni illalla tavanomaiselle vierailulle, mummon vointi vaikutti melko tavanomaiselta, vaikkakin hän oli tavallista väsyneempi.
Huulet sinisinä
Seuraavan viikon aikana kotihoito kävi kahdesti vuorokaudessa vanhuksen luona. Kun tyttärentytär soitti mummolleen torstaina 28.3., tämän vointi vaikutti hyvin huonolta.
– Hän oli todella hengästynyt puhuessaan, eikä suurimmasta osasta sanoja saanut selvää.
Kotihoito oli käynyt aamulla antamassa lääkkeet vanhukselle, mutta työntekijät eivät omaisen käsityksen mukaan olleet reagoineet mitenkään tämän tilanteeseen. Mummonsa huonosta puhekyvystä huolestunut Sundholm soitti välittömästi kotihoitoon, josta luvattiin, että iltapäivällä vanhuksen luo menevät työntekijät tarkistavat hänen vointinsa.
Jo noin puolen tunnin kuluttua kotihoidon työntekijä soitti vanhuksen luota ja kertoi, että hänellä oli niin kova hengenahdistus, että pitäisi päästä päivystykseen.
– Minulta kysyttiin, voinko minä tulla hakemaan hänet vai tilaavatko ambulanssin.
Sundholm kehotti hoitajaa tilaamaan ambulanssin ja sanoi lähtevänsä töistä suoraan päivystykseen heti kun pääsisi. Hoitaja kysyi kuitenkin, milloin Sundholm itse pääsi hakemaan mummoaan, koska arvioi, ettei ambulanssi tulisi muutamaan tuntiin. Kotihoidon työntekijä ilmeisesti arvioi, ettei vanhuksen tila vaatinut kiireellistä apua ja siksi ambulanssi tulisi viiveellä.– Totesin, että lähden sitten saman tien töistä ajamaan, Sundholm kertoo.
Hänen saapuessaan mummon kotiin noin puoli tuntia myöhemmin vanhus näytti todella huonokuntoiselta.
– Hilkka makasi sohvalla hengittäen todella vaikeasti, ja huulet sinersivät. Kotihoito oli siis jättänyt hänet yksin asuntoon odottamaan tuossa kunnossa.
”Kaikki on ohi”
Vanhuksen luona kävi tavallisesti kotihoidon työpari. Sundholmin tiedon mukaan nytkin käynnillä oli ollut kaksi työntekijää. Hoitajat olivat jättäneet pöydälle viestin jossa luki, että vanhuksen hengitys oli raskasta sekä hieman rohisevaa, ja että hän puhui ajoittain sekavia. Omaisen mielestä hengitys oli jo vaivalloista.– Eikä se ole enää sekavasti puhumista, jos ihminen ei pysty muodostamaan sanoja, hän painottaa.Hätääntynyt Sundholm ei edes miettinyt ambulanssin tilaamista vaan ponnisteli saadakseen mummonsa autoon ja mahdollisimman nopeasti sairaalan päivystykseen.– Hän oli rajun näköinen, kun nojasi autossa taaksepäin ja hengitti raskaasti suu auki. Hän ei puhunut mitään.Sairaalassa vanhus pääsi nopeasti hoitoon, ja hänellä todettiin kuumeeton keuhkokuume. Sundholm kertoo lääkärin hämmästyneen sitä, että vanhus oli jätetty yksin kotiinsa odottamaan kuljetusta sairaalaan.
Hoidosta huolimatta vanhuksen tila ei enää kohentunut. Hän ymmärsi oman tilansa vakavuuden.– Perjantaina päivällä hän sanoi, että kaikki on nyt ohi. Mummo oli tajuissaan vielä lauantaina, mutta sitten hänen tilansa romahti.Sundholmin mummo kuoli Malmin sairaalassa maaliskuun viimeisenä päivänä.– Hilkan poika oli tuolloin matkalla Ruotsista Suomeen, mutta hän ei ehtinyt paikalle näkemään äitiään vielä elossa, tyttärentytär suree.
dessään ole viikon aikana huomannut mitään? hän kysyy ja ihmettelee myös sitä, ettei niin huonokuntoisen vanhuksen tilaa pidetty akuuttina.
Jatkuu..

4

128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jatkuu:

      – Luonnollisesti luotin, että kotihoito ymmärtää terveyden päälle, hän sanoo.

      Sundholm kertoo ymmärtäneensä, että hänen mummonsa oli hyvin iäkäs ja keuhkokuume on usein vanhukselle kohtalokas. Hän on kuitenkin erittäin surullinen siitä, miten raskaan lopun mummo koki.

      – Eniten harmittaa se, että ehkä hän olisi saanut aiemmin hoitoa, jos joku hoitajista oli reagoinut ajoissa puhumattakaan siitä, että hänet jätettiin yksin.

      Toiveena huolenpitoa
      Sundholm korostaa, ettei hän muistutuksen tehdessään halunnut kostaa.

      ”Toivon todella, että tämä asia viedään jollain tasolla eteenpäin ja tällaisiin puututaan, jotta vanhukset saisivat asianmukaista hoitoa oli heidän ikänsä ja kuntonsa sitten mikä hyvänsä”, Sundholm kirjoittaa muistutuksessaan.

      Haastattelun aikaan Sundholm järjesti mummonsa hautajaisia. Asioiden hoito tuntuu raskaalta, koska hänen on käytävä mummonsa kodissa.

      - En pysty menemään yksin enää sinne asuntoon. Jokin vaan halvaannuttaa minut täysin siinä vaiheessa, kun avaan oven, hän kertoo.

      Hoitajilla on ohjeistus
      Iltalehti kysyi Helsingin kaupungin linjaa siitä, miten kotihoidon henkilökuntaa opastetaan reagoimaan asiakkaan terveydentilan muutoksiin sekä mitkä ovat ohjeet hälyttää ambulanssi paikalle.

      Etelän palvelualueen johtaja Arja Peiponen vastasi sähköpostilla lähettäen kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoivan henkilöstölle tarkoitetun ohjeen. Se neuvoo virka-aikana hoitajaa konsultoimaan päivystyksellisessä tilanteessa ensin tiimin sairaanhoitajaa tai asiakkaan omaa lääkäriä. Näin tehdään jos asiakkaan vointi huononee äkillisesti tai jos hänet aiotaan lähettää sairaaltaan. Tämän jälkeen voi konsultoida tarvittaessa päivystystä.

      Päivystysaikana arkisin sekä ympärivuorokautisesti viikonloppuisin ja pyhäpäivinä hoitaja konsultoi päivystyksen vuorovastaavaa. Jos tiimissä ei ole sairaanhoitajaa eikä konsultoivaa lääkäriä, hoitaja voi soittaa sairaaloiden vuorovastaaville. Ohje kehottaa hätätilanteissa soittamaan aina suoraan hätäkeskuksen numeroon 112.

      Peiponen kertoo, että Helsingin kaupungin kotihoidon työntekijät ovat koulutustaustaltaan sairaanhoitajia ja lähihoitajia.

    • Anonyymi

      Tämäkö on sitä hyvää hoitoa ja palvelua suomen vanhuksille ?!

      Tämäkö meitä odottaa jos joudumme käyttämään yhteiskunnan palveluita ja jäädä niiden varaan ja hoitoon...

      Mieluummin poistumme omavaraisesti ajoissa...jios tällaista on odotettavissa jatkossakin...

    • Anonyymi

      Saavatko nuo kaksi hoitajaa jatkaa edelleen hommian Helsingin kotioiden työtekijöinä ?!

      • Anonyymi

        ”Kotioiden työntekijöistä on muutenkin pulaa! Kuka ne työt tekee? Vanhukset kuolevat ihan luonnostaan johonkin ja jonnekin. Ei kuolema ole mikään lunnoton juttu, vaan ihan luonnollinen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      591
      4091
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3428
    3. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2979
    4. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2911
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2244
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2181
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      2107
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1945
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1940
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1889
    Aihe