Esityksiä hallitusohjelmaan. Nyt.

Anonyymi

Yhdenvertaisuuteen uskonnosta tai katsomuksesta riippumatta

Suomen Humanistiliiton ja Vapaa-ajattelijain liiton kärkitavoitteita hallitusohjelmaan:

1. Elämänkatsomustiedon avaaminen nopealla ratkaisulla

Elämänkatsomustiedon (ET) avaaminen kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeksi on saanut laajan tuen mm. lukiolain käsittelyn yhteydessä annetuissa lausunnoissa. Nykytilanne rikkoo yhdenvertaisuutta ja lapsen oikeuksien sopimusta. Muutos voidaan tehdä nopeasti peruskoulu- ja lukiolakien teknisesti pienillä muutoksilla, eikä muutoksen käyttöönotto edellytä opetussuunnitelmien ja oppimateriaalien uusimistarvetta.

2. Jumalanpilkan kriminalisoinnin lopettaminen rikoslaissa
Jumalanpilkan kriminalisointi on lopetettu muissa pohjoismaissa, viimeksi Tanskassa ja Färsaarilla. Myös Irlanti päätti lopettaa sen kansanäänestyksen jälkeen. Noin kymmenessä maassa jumalanpilkasta on säädetty kuolemantuomio, ja ne vastaavat kritiikkiin, että ”onhan se teilläkin rikos”. Lakipykälät julkisrauhasta, vihapuheesta ja kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan riittävät turvaamaan myös uskonnon ja katsomuksen vapautta.

3. Siirrytään katsomusneutraaleihin vakuutuksiin

Valtion seremonioissa uskonnollinen vannominen ”kaikkitietävän ja kaikkivaltiaan” nimeen lopetetaan samaan tapaan kuin tehtiin oikeuslaitoksessa todistajan ja tuomarin valoille. Siirrytään kaikille yhteiseen virkamiesvakuutukseen, ministerin vakuutukseen sekä sotilasvakuutukseen. Nythän myös tasavallan presidentti ja eduskunnan puhemies antavat vakuutuksen.

4. Hautaustoimen yhdenvertaisuustilanne tarkasteluun

Hautaustoimilaki säätää hautaustoimen kirkon seurakuntien hautausmaiden tehtäväksi. Niiden toiminnassa ilmenee erityisesti uskonnottomiin kohdistuvaa syrjintää, vaikka hautausmaat saavat julkista rahoitusta kuntien koko asukasluvun mukaan. Tiloja on monin paikoin vaikea saada uskonnottomiin saattotilaisuuksiin, joissa vainaja on vielä arkussa ennen hautausta tai tuhkausta. Samalla kirkon hautausmaiden ulkopuoliset hautausmaat ovat vailla julkista rahoitusta.

5. Maistraattien asiointi lapsen nimen antoon liittyen

Maistraattien tulee alkaa asioida kaikkien lasten vanhempien kanssa suoraan eikä kirkon seurakuntien kautta. Valtion rekisteriviranomaisten ei tule enää toimia kirkon vauvajäsenhankinnan välikappaleena, vaikka äiti tai isä kuuluisivatkin kirkkoon. Perhe voi halutessaan asioida seurakunnan kanssa suoraan. Väestörekisterikeskus lopettaa lasten rekisteröinnin uskonnollisten yhdyskuntien jäseniksi.

6. Eduskunnan seremonioissa yhdenvertaisuutta uskontoihin ja katsomuksiin lisätään

Mikäli ennen valtiopäivien avajaisia ja päättäjäisiä on jumalanpalvelus, sille vaihtoehtoiselle ei-uskonnolliselle tilaisuudelle myönnetään yhdenvertainen asema uskonnollisen tilaisuuden rinnalla. Tässä voidaan hyödyntää Ruotsin valtiopäivien avajaisten kokemuksia.

7. Julkinen tuki
Uskonnottomien edunvalvonta-, ihmisoikeus- ja kulttuurijärjestöinä toivomme voivamme saada valtion yleisavustusta toimintaamme.

6

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joo! Suomi jumalanpilkan mallimaaksi! Näytetään kaikille että me täällä pilkataan Jumalaa lujimmin ja törkeimmin!

      • Anonyymi

        jumalanpilkka kuuluu perus sivistykseen ja hyvin tärkeä osa ihmisen henkistä kasvua. Kouluissa tulisi järjestää musiikkitunneilla kilpailuja
        pilkkalaujen säveltämisestä ja sanoituksesta. Se kuuluu taidelajeihin
        ja olisi hyvä vaihtoehto uskontotunneille, koska 7-8 vuotiaat vapaa-ajattelijat ovat jo tuossa iässä täysin vakuuttuneita Jumalan olemattomuudesta


    • Anonyymi

      Nyt on jo kiire ottaa yhteyttä hallitusohjelmaneuvottelijoihin.

    • Anonyymi

      >>>Hautaustoimilaki säätää hautaustoimen kirkon seurakuntien hautausmaiden tehtäväksi. Niiden toiminnassa ilmenee erityisesti uskonnottomiin kohdistuvaa syrjintää, vaikka hautausmaat saavat julkista rahoitusta kuntien koko asukasluvun mukaan<<<

      ---

      Kirkko voisi luovuttaa koko hautaustoimen hoitamisen Vapaa-ajattelijat ry:lle veloituksetta. Siunauskappelit ja hautausmaat tulisivat vapaa-ajattelijoiden käyttöön joissa vapaa-ajattelijat suorittaisivat pientä maksua vastaan (esim. 1000 € /ruumis) ruumiiden hautausta eri puolilla maata aamusta iltaan. Ellei omaa arkkua halua ruumiille, niin vaparit tekisivät laudasta sellaisen: 100 €/kpl.
      Hautajaispuheen pitäisi tarvittaessa vapaa-ajattelijoiden protu-pappi: 10 €/minuutti.

      Vapaa-ajattelijat voisivat sitten perustaa hautaustoimifirman, joka listautuisi tietenkin Helsingin pörssiin, kurssi singahtaisi heti nousukiitoon kun suuret ikäluokat alkaisivat kuolemaan pois.

      Kirkollisveron voisi sitten puolittaa, ja kirkko voisi keskittyä sen tärkeinpään tehtävään, evankeliointiin.
      Kirkolle jäisi 5 - 10 hautausmaata, joihin voitaisiin niin pyydettäessä haudata kirkollisin menoin.
      Uskovaiset voivat järjestää hautajaiset kotonaan, ja ruumis lähimpään hautausmaahan.

      • Anonyymi

        ruumiiden kuljetus tulisi tapahtua joukkoliikennevälineellä, jonka tunnistaisi ristittömästä ajoneuvosta jota ohjaisi vapaa-ajattelija. Eli kerran päivässä lähialueiden sairaaloiden ruumishuoneilta kerättäisiin väkeä kärryyn, aivan kuten intian toreilta. Kustannustehokasta ja hautaustoimistojen paine puolittuisi. Joukkohautaus lisäisi vapaata yhteenkuuluvuuden tunnetta ja talvella alue voisi toimia laskettelurinteenä ja vapaa-ajan keskuksena nuorisolle


    • Anonyymi

      Kirkollisvero pois. Kirkko lähettäköön jäsenilleen jäsenmaksut aivan kuten muutkin järjestöt.

      Laki erilaisten uskontojen tasa-arvoisesta asemasta koulussa. Kaikkia uskontoja opetettava oppilaille samasta lähtökohdasta. Koulu ei saa opettaa joillekkin oppilaille uskontona esimerkiksi vain luterilaisuutta - indoktrinointi ei ole koulun tehtävä.

      Uskonnollisista syistä tehtävät sukupuolielimien kirurgiset leikkaukset laittomiksi. Myös ulkomailla tehdystä leikkauksesta vanhemmille tuntuva sakkotuomio.

      Hautaustoimi avoimeksi kaikille järjestöille, jotka osoittavat, että se järjestetään asianomaisesti vainajaa kunnioittaen ja hygienia asiat huomioiden.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      93
      4377
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      44
      4315
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      612
      4026
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      2907
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2561
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      128
      2128
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      340
      2104
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      198
      2044
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      29
      1675
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1452
    Aihe