Velkaantunut jälkeläinen

Anonyymi

Meillä on perhepiirissä tällainen tapaus, joka on varmaankin aika tavanomainen (omassa lajityypissään).
Meitä on kaksi vanhempaa ja neljä aikuista lasta, jotka olemme kaikki n 40V. Meillä on omat elämät ja vanhemmat elävät eläkkeellään toisella paikkakunnalla. Olemme nuorempina opiselijoina saaneet heiltä taloudellista tukea ”alkuunpääsyssä”, ei mitenkään erikoisesti vaan lähinnä melko tavanomaisesti kuten monesti vanhemilla on tapana. Meistä lapsista 3 on virittänyt omat toimeentulot ja työt yms yms ”normaalisti”, mutta sitten on se neljäs. Hän on ehkä tehnyt vääriä valintoja tai ollut huonoa tuuria, mutta hänellä ei ole tuloja, on ylivelkaantunut, valtavia summia ulosotossa ja raha-asiat kaikkea myöten oikeastaan niin huonosti kuin voi tässä maassa olla. Puhutaan viisinumeroisista luvuista, jopa kuusinumeroisista.
Molemmat vanhempamme alkavat jo menettää otettaan ns normaaliarkeen; on muistisairautta ja taantumusta. Selkeästi ei ole käsitystä tuloista ja menoista eikä esim omakotitalon hoidosta; asiat ovat ns todella rempallaan; aina kun siellä käy niin on jotakin huollettavaa; pienimmillään vaihdettavia lamppuja ja suurimpina esim lahonneet puuosat rakennuksista. He tarvitsevat apua, ja kuten tavallista, nyt olisi aika muuttaa johonkin paremmin sopivaan asumismuotoon, jos ei ihan vielä vanhainkotiin. Ja sikäli perustilanne, että eivät itse sitä samalla tavalla vielä näe.
Mutta yhtenä osa-alueena tätä on tietysti raha-asioiden hoito, jossa nyt tarvitaan erityisesti apua; olemme käyneet läpi toisen vanhemman tilitapahtumia ja ottaneet raha-asioissa auttamisen agendalle. Mutta samalla selvisi, että suuri osa rahoista (vanhempien eläketuloista) menee tälle velkaantuneelle jälkeläiselle. Tili ei ole minuksella, mutta joka kuukauden budjetti on suurempi kuin tulot ja parhammillaankin on vain juuri ja juuri plussalla; puhumattakaan että olisi varaa kodin kunnostustöihin tai yllättäviin menoihin.
Vanhemmat eivät tätä itse ymmärrä kun ei ole kunnon käsitystä tuloista, menoista tai asioiden suuruusluokista tai ennakoinnista sen suhteen, että mihin tämä johtaa. Vastaavasti tämä jälkeläinen joka rahaa koko ajan saa, ei toisaalta ymmärrä tätä ja toisaalta itse katsoo tilannetta aivan toisesta näkökulmasta koska hänen mielestään velaksi eläminen ”on ihan tavallista”.
Tilannetta on todella ikävä seurata sivusta, kun vanhemmat lähes kitkuttavat eläkkeellä ja suuri osa menee siivelläeläjän tilille. Konkretisoituessa tästä tulee lopulta tilanne, jossa tämän jälkeläisen velkaantuminen syö vanhempien rahat, ja sitten kun ne on syöty, niin lopulta arvatenkin kysellään meiltä muilta lapsilta apuja.
Tilanne on minusta aivan älytön; aikuisen pitäisi pärjätä omillaan ja hänelle on sanottu, että vanhemmillamme ei ole tähän varaa. Silti asia on vain jatkunut. Tiedän varsin hyvin että hän ei näin tekisi jos ei olisi pakko, mutta joku ratkaisu tähän olisi saatava että hän ymmärtäisi yrittää ottaa itseään niskasta kiinni ja toisaalta vanhempamme pystyisivät elämään niin, että rahaa jäisi pahan päivin varalle yllättäviin menoihin tai heitä itseään varten.
Mikä neuvoksi?

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Et maininnut oliko sen tuhlarin velka pienenemässä vai kasvaako se edelleen.

      • Anonyymi

        En itseasiassa tiedä...mutta en varsinaisesti näe millä mekanismilla se tässä voisi pienentyä mieluummin kuin suurentua. Varma en ole mutta oletan että ei pienene. Asuu kalliissa vuokrakämpässä koska ei voi vaihtaa halvempaan koska luottotietoja kyseltäisiin kun tekisi uutta vuokrasopimusta...oletan että nämä rahat ovat vuokratukea.


    • Anonyymi

      Huh. Melkoinen tilanne. No. Mielestäni rahan meneminen tälle velkaantuneelle on loputtava. Se ei ole hänenkään etu ja mielestäni tuossa vanhemmat tulevat törkeästi hyväksi käytetyksi.

      Miten se sitten käytännössä... jos kerta vanhemmilla mm. raha-asioiden hoidon kanssa ongelmia, olisi varmaan ilman tätä siivellä eläjääkin aiheellista miettiä kuka alkaisi virallisesti raha-asioiden hoitajaksi vanhemmille. Jossakin vaiheessa se on kuitenkin edessä. Edunvalvontavaltuutus tai yleinen edunvalvoja, tai joku teistä kolmesta voi alkaa virallisesti hoitamaan noita raha-asioita.

    • Anonyymi

      Suosittelen vanhemmillesi virkaholhoojaa.
      Kukaan teistä lapsista ei ole pätevä hoitamaan vanhempienne raha-asioita. Sori, mutta näin se vaan on.

      Vanhempiesi rahat ovat vanhempiesi, ne eivät ole teidän lapsien.

      Virkaholhooja katsoo vain ja ainoastaan vanhempiesi etua ja käyttää rahat vanhempiesi hoitoon pitkän tähtäyksen suunnittelulla. Tarvittaessa virkaholhooja remppaa ulkopuolisin voimin omakotitalon vanhempiesi kunnolle sopivaksi tai myy sen ja huolehtii siitä, että siitä saadut rahat menevät vain vanhempiesi kuluihin ja hoitoihin.
      Teillä lapsilla ei ole enää huolta vanhempienne rahoista, voitte käydä hyvillä mielin kyläilemässä ja keskittyä vain seurusteluun kun joku täysin ulkopuolinen hoitaa heidän raha-asioitaan. Eikä tule teidän sisarusten välille riitaa perinnöstä, koska virkaholhooja pyrkii siihen, että kaikki rahat on käytetty, toki hautajaiskuluihin tarvittava rahasumma on jäljellä vanhempienne kuoltua.

    • Anonyymi

      Pari sanaa virkaholhoojasta eli virallisesta edunvalvonnasta.
      Teen työkseni kymmenien taloyhtiöiden kirjanpitoa. Hyvin useissa taloissa on jossain asunnossa osakkaan raha-asiat edunvalvojan hoidossa. Yhdenkään tällaisen asunnon vastikkeet eivät ole ajan tasalla. Joko saa huomautella rästeistä vähän väliä tai sitten rahaa tulee liikaa. On selkeästi nähtävissä, että vanhat toistuvaissuoritukset jäävät voimaan kun uudet vastikepankkisiirrot toimitetaan. Sitten tekevät uuden toistuvaissuorituksen asiakkaansa tililtä. Tyypillinen tilanne on, että tulee sekä vanhaa, että uutta vastiketta. Eli osakkaan rahaa kertyy liikaa taloyhtiön tilille.
      Näistä sitten huomautetaan ja pyydetään tilin numeroa liikasuoritusten palautusta varten. Joskus auttaa, joskus ei.
      Minusta tämä on edunvalvonnan asiakkaan varojen leväperäistä hoitoa. En milloinkaan luottaisi virallisen edunvalvojan kykyyn hoitaa yksinkertaisintakaan raha-asiaa.

      • Anonyymi

        Tää on totta. Itse kanssa työni puolesta ollut EV:n kanssa tekemisissä ja välillä asiakkaan vuokra jäi kokonaan tulematta. Edunvalvonta myös aina pistää sivuun rahoista"puskurivarastoksi", mulla esim asiakkaita joiden tulona perustoimeentulotuki ja saavat siitä omaan käyttöön 80 e/ vko, loput laitetaan säästöön. Jokainen voi miettiä minkälaista elämää eläisi jos saisi viikoksi 80 euroa käyttöön, joka ikinen viikko. Tästä sitten ostat hygieniatarvikkeet, ruuan, siivoustarvikkeet, (mahdolliset) tupakat, vaatteet, jne. Joten kannattaa varautua siihen että edunvalvonta jos vanhemmillesi tulee niin elintaso voi laskea. Mutta edunvalvontaa ei kyllä onneksi ihan heppoisin perustein myönnetä.
        Voinko kysyä kuinka paljon vanhempien rahoista menee tälle sisarukselle? Onko tämä raha niistä eläkkeistä joita vanhempasi saavat vai säästöistä?
        Kannattaa muistaa että rahat kuitenkin ovat vanhempiesi ja heillä on oikeus antaa rahansa kelle haluavat. Mikäli vanhempasi eivät ymmärrä kokonaistilannetta, tulee saada asiasta lääkärinlausunto ja sen kautta juurikin sitten edunvalvonta. Toinen vaihtoehto on se että vanhempasi valtuuttavat jonkun teistä sisaruksista hoitamaan raha-asioitaan mutta tuolloinkin tulee ottaa huomioon jos vanhempien toiveena on että yksi sisaruksista edelleen saa säännöllisesti heiltä rahaa. Hankala tilanne kaiken kaikkiaan, ehkäpä toimivin ratkaisu olisi se että saisitte sisarenne jotenkin ymmärtämään että vanhempien oma elintaso kärsii hänen tukemisensa takia.


    • Anonyymi

      Minä myös varoittaisin virallisesta edunvalvojasta... Seurasin vuosi sitten sivusta, kun ahne naapuri otti edunvalvojan yhteyttä ja hiljaisuudessa osti iäkkäiden sisarusten maa- ja metsätila kiinteistöineen ja irtaimistoineen ilman minkäänlaista julkista myyntiä jonkin kiinteistövälittäjän hinta-arvion perusteella. Jos tällainen tiskin alta ostattelu on mahdollista tässä maailmassa virallisen edunvalvojan kautta, en voi kyllä suositella kenellekään, kannattaa itse pyrkiä vanhuksensa edunvalvojaksi, niin vanhuksen asiat tulevat hoidettua paremmin, eikä hän tule ryöstetyksi

    Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2102
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1654
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1425
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1331
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe