Pakanoiden ja pienten lasten pelastumisen perusteet

Monet helluntailaiset ja vapaiden suuntien kristityt ovat sitä mieltä, että Raamatusta ja evankeliumista tietämättömät pakanat ovat voineet pelastua, vaikka eivät ole uskoneet Raamatun kirjoituksiin tai herraan Jeesukseen kristukseen evankeliumin sanoman mukaan. Jumala ei vaadi heiltä uskoa sellaiseen asiaan, josta nämä eivät tiedä mitään. Pelastumiseen riittäisi siten se, että pitää luomakunnan todistuksen perusteella totena Jumalan olemassa olon ja elää sisäisen oikeudentajun mukaan Jumalan tahtoa noudattamalla. (Room 1:17-2:16)

Myöskään sikiöinä, vauvana tai ihan pienenä lapsina kuolleilta ei uskoa Jeesukseen vaadita pelastuksen ehtona vapaissa suunnissa. Johanneksen evankeliumin mukaan Jeesus sanoi, että kukaan ei pääse Isän tykö muuten kuin hänen kauttaan tai jopa uskomalla häneen. (Joh 14:6; 3:17, 36; jne.) Miten siis pienenä lapsena kuolleet ja Raamatusta tietämättömät pakanat voisivat pelastua, jos eivät ole uskoneet Jeesukseen kristukseen, Nasaretilaiseen, eivätkä ole hänestä mitään tienneet?

Huomatkaa vielä se, että Vanhan testamentin profeetat eivät hekään tienneet Jeesuksesta tai evankeliumista tai edes Raamatusta mitään muuta kuin ne yleiset profetiat, jotka tulivat heidän kauttaan vähän kerrassaan satojen vuosien aikana. He pelastuivat, vaikka eivät tunteneet Nasaretilaista Jeesusta henkilökohtaisesti eivätkä tienneet yksityiskohtia Uuden testamentin evankeliumista ja Jeesuksen todellisesta elämästä. Oliko heidän pelastumisensa ehto "evankeliumin totena pitäminen" vai ei? Kuulivatko he evankeliumin Jeesuksen kuoleman jälkeen tuonelassa?

Luetaanko Jeesuksen vanhurskauden teko automaattisesti Vanhan testamentin aikana pelastuneiden, pienenä lapsena kuolleiden ja Raamatusta tietämättömien pakanoiden hyväksi, vai onko Jeesus saarnannut heille evankeliumia kuolemansa jälkeen tuonelassa? Tuskin kuitenkaan muille on sitä evankeliumia saarnattu, jotka ovat tuonelaan joutuneet sen jälkeen, kun Herra otettiin ylös taivaaseen? Apostolien aikana ja sen jälkeen on kuollut varmasti miljardeja ihmisiä, jotka eivät ole kuulleet mitään Raamatusta tai Jeesuksesta tai ovat olleet liian nuoria ymmärtääkseen mitään evankeliumista ennen kuolemaansa. Miten heidän käy?

Saarnataanko evankeliumia näille uuden liiton aikana kuolleille vielä tulevaisuudessa, ennen viimeistä tuomiota tai tuomiolla? Saavatko jo kerran kuolleet ihmiset kuolemansa jälkeen vielä uuden mahdollisuuden pelastua uskomalla evankeliumi? Eikö se olisi hieman epäreilua niitä kohtaan, jotka ovat tämän elämän aikana kuolleet evankeliumin kuulemisen jälkeen, mutta eivät ole sitä uskoneet? Luulisi totena pitämisen olevan helpompaa kuoleman jälkeen, kun on omasta kokemuksesta havaittu todeksi se, että elämä ei päättynytkään ruumiin kuolemaan ja itse Herra Jeesus Kristus saarnaa evankeliumia Jumalan voimalla?

16

82

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Minähän en ole sitten opettaja. Niin minä olen siinä ymmärryksessä, että aikaisemmin kuolleet tuomitaan tekojen mukaan, mutten tiedä Jumalan tuomiosta niin täyden tarkkaan, että uskaltaisin varmoja johtopäätöksiä lähteä tekemään. Onneksi ei tarvitsekkaan, vaan saa jättää Jumalan käsiin tuonkin asian. Keskustellahan voi ja saa.

      Mitä aloittajan mielestä pienille lapsille ja vauvoille tapahtuukuoleman jälkeen ?
      Minne

      • Anonyymi

        Minne he menevät?


    • Anonyymi

      Lisään vielä tuohon alkuvastaukseeni että kun Jumala on laskenut lain jokaisen sydämmelle ja jokainen pahaa tehdessään tahi hyvää tuomitaan teoistaan.

      Niin minä olen ymmärtänyt niin että Jeesus saarnasi juutalaisille Tuonelassa koska keskiössä oli Jerusalemi, jonka kaduilla nämä kuolleet ilmestyivät. Mitä ajstuksia nämä kirjoittamani herättää teissä?

      • Anonyymi

        Ja pakanat tuomitaan tekojensa mukaan siis ennen Jeesusta kuolleet...

        T. Samaatietä


    • Anonyymi

      "Jumala on laskenut lain jokaisen sydämmelle", mutta kyseessä ei ole Mooseksen laki, joka on synnin ja kuoleman laki, vaan Jeesuksen omien sydämeen kirjoitetaan Elämän Hengen laki.

      • Anonyymi

        Taitaa olla rakkauden laiksi kutsuttu jos nyt oikein muistan tällaisena pökkelönä.


      • Anonyymi

        Niin laitam vielä että jaksatko katsoa kirje Roomalaisille 2 jae ja luvut 14-15.

        Minähän en tutki hirveästi raamattua, olen usein sen täällä kirjoittanut joten kunhan pähkäilen.

        Samaatietä


    • Anonyymi

      Tässä näin:
      Kantakaa toistenne kuormia, ja niin te täytätte Kristuksen lain.

    • Anonyymi

      Kuvitellaan vielä hetki sitä, että Jeesus olisi mennyt kuolemansa jälkeen tuonelaan ja saarnannut siellä oleville ihmisten hengille tai sieluille. (1Piet 3:17-20; 4:5-6) Mitä hän olisi heille saarnannut? Evankeliumiako? Mitä se evankeliumi pitäisi sisällään, jos Jeesus olisi sitä kuolleille saarnannut? Mikä olisi se evankeliumi, joka olisi voinut muutoin kadotetun vielä pelastaa? Millainen evankeliumi voisi pelastaa ne pakanat ja pienenä lapsena tai vauvana kuolleet, jotka eivät ole kuulleet evankeliumia tai eivät ole voineet sitä ymmärtää nuoren ikänsä tai synnynnäisen vajaaälyisyyden vuoksi eläessään maan päällä?

      Mitä evankeliumi pitää sisällään? Mitä se on? Mikä on se sanoma, jonka kuuleminen ja totena pitäminen voi pelastaa sielun? Monet sanovat uskovansa evankeliumin ja julistavansa sitä, mutta eivät edes tiedä sitä, mitä evankeliumi pitää sisällään, kun sitä heiltä kysytään! Tämä ei ole sinänsä ihme, sillä seurakunnissa ei opeteta kunnolla edes sitä, mitä evankeliumi Raamatun ja etenkin Uuden testamentin kirjoitusten mukaan on.

      Evankeliumi on lyhykäisyydessään ilosanoma siitä, että Nasaretilainen Jeesus on kuollut ristillä ja Jumala on herättänyt hänet ylös kuolleista. Apostolien tekojen mukaan pakanoille julistettiin näin yksinkertaista sanomaa, jonka totena pitäminen johti syntien anteeksisaamiseen yhdessä siihen liitetyn parannuskehotuksen kanssa. Parannuksella tarkoitetaan mielenmuutosta, jonka seurauksena ihminen kääntyy pois pahuudesta ja alkaa toteuttaa Jumalan tahtoa omassa elämässään uskottuaan Jumalaan. (Apt 17:15-32; 26:17-20; vrt. 1Kor 15:1-11)

      Juutalaisille todistettiin tämän lisäksi heti se, että Jeesus on se Messias (Kristus), jota nämä olivat odottaneet. (Apt 2:12-42; 3:19-4:2; 8:5-40; 17:1-4; 18:1-8, 24-28; 28:16-31) Evankeliumin opetukseen kuului Paavalin kirjeiden mukaan myös Kristuksen kuoleman ja ylösnousemuksen merkityksen opetus kristityille lunastuksen ja sovituksen tuoneena uhrina. (Room 5:12-21; Kol 1:14-23) Se, tuliko sanan kuulijoiden pitää sovitusoppi totena ennen kuin he saattoivat saada syntinsä anteeksi ja pelastua, on kyseenalaista. Monet Apostolien tekojen kohdat osoittavat, että sielut pelastuivat, vaikka Apostolien tekojen todennäköisesti lyhennettyyn ja muistinvarassa kirjoitettuun saarnaversioon ei olisi kuulunut mitään opetusta syntien sovituksesta (edellä mainitut kohdat ja Apt 10:34-48; 11:11-18).

      Jos Nasaretilaisen Jeesuksen kuolleista heräämisen ja taivaaseen nousua seuranneen herraksi ja kuninkaaksi korotuksen "uskominen" olisi syntien anteeksisaamisen ja pelastuksen ehto, niin tuonelassa "vankeina olleiden" sielujen olisi ollut paljon helpompaa "uskoa" se sanoma kuin maan päällä elävien ihmisten. (1Piet 3:17-20; 4:5-6) Tuonelassa olevat olisivat tienneet siinä vaiheessa varmaksi sen, että elämä ei pääty ruumiin kuolemaan ja ihminen joutuu kuoleman jälkeen vastuuseen teoistaan: kuolemaa seuraa tuomio. (Hebr 9:27-28)

      Vangittuina olleet olisivat jo kärsineet kauan syntiensä vuoksi, mikä olisi tehnyt entistä helpommaksi pitää totena mikä tahansa sanoma, jonka uskomisen luvataan antavan vapautuksen kärsimyksistä. Kun julistajana olisi vielä Jumalan voimassa saarnaava Herra Jeesus Kristus, niin tuskinpa kukaan olisi ollut uskomatta häntä? Ihminen on valmis tekemään mitä vain ja tarttuu pieneenkin oljenkorteen, jos se voisi vapauttaa hänet niistä kauheista kärsimyksestä ja tuskasta, joka tuonelassa kärsivillä sanotaan olleen.

      Jeesus kuoli evankeliumien mukaan päivän yhdeksännellä hetkellä. Kristittyjen yleisen tulkinnan mukaan Jeesus lupasi ristinryövärille, että tämä saisi olla vielä sinä samana päivänä Jeesuksen kanssa paratiisissa. (Luuk 23:43) Niinpä Herralla olisi ollut vain kolme tuntia aikaa julistaa evankeliumia tuonelassa ennen paratiisiin siirtymistä. Tämä olisi silti luultavasti riittänyt monien pelastamiseen, sillä ihminen on valmis uskomaan mitä tahansa, jos hänelle luvataan sanomaan uskomisen kautta vapautusta vankilasta tuonelan tulen kärsimysten keskellä. Kun saarnaajana on vielä Jumalan poika Jeesus kristus, niin helppoahan se olisi uskoa hänen sanojaan kuoleman jälkeen.

      • 11.8.2019 10:35 kirjoittamani viesti on edelleen lainausta lähteestä, jonka paljastan myöhemmin. Tekstiin on ehkä syytä tehdä lisäys Kristuksen korotuksesta kuoleman jälkeen taivaissa, sillä se mainitaan usein evankeliumin julistamisen yhteydessä heti ensimmäisellä kerralla.

        "Evankeliumi on lyhykäisyydessään ilosanoma siitä, että Nasaretilainen Jeesus on kuollut ristillä ja Jumala on herättänyt hänet ylös kuolleista: onpa vielä korottanut hänet tämän jälkeen kaikkien luotujen herraksi ja kuninkaaksi, niin että Jeesuksella on valta myös tuomita eläviä ja kuolleita evankeliumin sanan mukaan! ..."

        H. (jäi nimmarikin pois, mutta väliäkös tuolla: nimettömänähän täällä nikitkin kirjoittavat)


      • Anonyymi
        Hemmo.K kirjoitti:

        11.8.2019 10:35 kirjoittamani viesti on edelleen lainausta lähteestä, jonka paljastan myöhemmin. Tekstiin on ehkä syytä tehdä lisäys Kristuksen korotuksesta kuoleman jälkeen taivaissa, sillä se mainitaan usein evankeliumin julistamisen yhteydessä heti ensimmäisellä kerralla.

        "Evankeliumi on lyhykäisyydessään ilosanoma siitä, että Nasaretilainen Jeesus on kuollut ristillä ja Jumala on herättänyt hänet ylös kuolleista: onpa vielä korottanut hänet tämän jälkeen kaikkien luotujen herraksi ja kuninkaaksi, niin että Jeesuksella on valta myös tuomita eläviä ja kuolleita evankeliumin sanan mukaan! ..."

        H. (jäi nimmarikin pois, mutta väliäkös tuolla: nimettömänähän täällä nikitkin kirjoittavat)

        Miksi sinä kopioit muiden ihmisten kirjoituksia ???

        Onko se ihminen siis sinulle ikäänkuin Jumala, joka ymmärtää kaiken oikein ???

        Tämä on juuri sitä "vanhinten perinnäis sääntö touhua", eli luotetaan ihmisen/ihmisten Raamatuntulkintaan, eikä etsitä ihan itse, Herralta Totuutta, Pyhän Hengen avaaman Sanan kautta ja avulla.

        Näin syntyy vain niitä -laisia ja -läisiä, eli puolueita, eli lahkoja, eli eriseuroja yhä vain lisää, eli "minä uskon kuten tuo ihminen/nuo ihmiset sanovat" !

        Niin ja syyn tiedän jo etukäteen sinun tiedon panttauksellesi, eli tälle:

        " 11.8.2019 10:35 kirjoittamani viesti on edelleen lainausta lähteestä, jonka paljastan myöhemmin. "

        Syy on melko varmasti se, että kun tiedät jo etukäteen minun kritisoivan tuota kirjoitusta ja sen sanomaa, niin kirjoittaja onkin siis ainakin sinun mielestäsi joku arvostettu Raamatunopettaja, ja sillä ja sen salaamisen kautta yrität "mopottaa" eli lytätä minua, että kuvittelenko minä muka ymmärtäväni asiat paremmin, kuin se yleisesti arvostettu kirjoittaja.

        Tämä toki oli vielä arvaus, mutta tuskin meni kovinkaan pieleen.


    • "Jos pelastumisen ehto olisi mielenmuutos pois synnistä ja Jumalaan uskominen, niin sekin olisi paljon helpompaa uskoa tuonelan tulen tuskassa ja vaivassa kuin maan päällä, jolloin synnistä saa vielä lyhytaikaista nautintoa ja hyötyä monella eri tavalla. Parannussaarnalla on paljon enemmän vaikutusta niihin, jotka kärsivät paljon syntiensä vuoksi kuin niihin, jotka eivät niistä kärsi. Olisi siis sangen todennäköistä, että suuri joukko kuoleman jälkeen evankeliumin kuulevista ja tuonelan tulessa kärsivistä muuttaisi lopulta mielensä, niin että kääntyisi pois pahuudestaan ja tahtoisi elää siitä eteenpäin Jumalan tahdon mukaan.

      Pelastumisen mahdollisuuden tarjoaminen ruumiin kuoleman jälkeen tuskien keskellä johtaisi mahdollisesti kaikkien ihmisten pelastumiseen, mutta Raamattu ei tue sellaista mahdollisuutta. Ihmisille on määrätty, että heidän on kerran kuoleminen ja sitä seuraa tuomio. (Hebr 9:27-28) Raamatussa ei ole annettu ihmisille lupausta mahdollisuudesta pelastua ruumiin kuoleman jälkeen evankeliumin kuulemisen ja uskomisen kautta. Jos joku vielä kuoleman jälkeen pelastuu, niin sen täytynee tapahtua puhdistavan tulen ja kurittavan rangaistuksen vaikutuksesta.

      Ellei tätä tapahdu, niin sitten ikuinen kohtalo ratkaistaan jo maan päällä: näin Raamattu näyttäisi opettavan. Ilmestyskirja päättyy kuvaukseen kahtia jaetusta ihmiskunnasta: vain Karitsan elämän kirjaan kirjoitetut saavat iankaikkisen elämän, mutta muut ihmiset heitetään tuliseen järveen ja heiltä evätään pääsy Pyhään kaupunkiin, Uuteen Jerusalemiin. Se, ovatko Raamatun kirjoitukset totta näiltä osin tai ovatko kaikki ihmisten tulkinnat edelleen virheellisiä tästä aiheesta, on sitten toinen asia. Me emme tiedä sitä varmasti."

      • "Saarnasiko Jeesus siis tuonelassa oleville ihmisten hengille tai sieluille vai langenneille enkeleille vai jollekin muulle joukolle tai näille kaikille ja milloin hän saarnasi? Jos saarnasi ihmisille, niin saarnasiko hän sitä vain Aabrahamin helmassa oleville vanhurskaille Raamatun profeetoille ja muille Vanhan testamentin ajan pyhille vai saarnasiko hän myös tulessa tuskaa ja vaivaa kärsiville israelilaisille ja pakanoillekin? (Luuk 16:19-31) Mitä hän saarnasi? Evankeliumia vai voiton sanomaa vai jotakin muuta? Sitä ei Raamatussa kerrota, joten kaikki vastaukset ovat ihmisten tulkintaa ja järjellistä pohdintaa sen sijaan, että olisivat suoraa ja selväsanaista "Jumalan sanan" ilmoitusta. Mielipiteet ja näkemykset hajaantuvat tästä syystä paljon jopa oppineiden uskovien teologien välillä.

        Pietarin mukaan Herra saarnasi "vankeudessa oleville hengille", jotka olivat olleet muinoin tottelemattomia. (1Piet 3:17-20) Jos tässä on kyse ihmisten hengistä eikä enkeleistä, niin nämä sanat eivät voi tarkoittaa vanhurskaita sieluja: niiden täytyy tarkoittaa syntisiä ja jumalattomia, jotka ovat syvän kuilun erottamia vanhurskaista, niin että he eivät pääse sen ylitse vanhurskasten puolelle. (Luuk 23:43) Nämä tottelemattomat eivät olleet israelilaisia: he olivat pakanoita, sillä Israelin kansaa ei ollut vielä olemassa sinä aikana, jolloin nämä henget olivat olleet tottelemattomia: Nooan ja vedenpaisumuksen aikana. Toinen vaihtoehto on se, että Jeesus saarnasi niille enkeleille, jotka olivat vankeudessa ja heitä säilytetään pimeydessä, syvyyden kuiluissa, viimeisen päivän tuomiota varten. (2Piet 2:4; Jda 1:6-8) Tämä kaikki siis Raamatun kirjoitusten ja sen erilaisten tulkintojen mukaan.

        Mutta saarnasiko Jeesus näiden lisäksi myös vanhurskaille ja juutalaisille/israelilaisille? (1Piet 4:5-6) Joidenkin mielestä kyllä, mutta on myös eriäviä mielipiteitä: varmaa totuutta ei tietäne kukaan apostolien ajan jälkeen eläneistä ihmisistä ja koska Uusi testamentti ei kerro apostolien omaa näkemystä eivätkä muut tästä asiasta edes suoraan puhu kuin Pietari, niin miten kukaan voisi olla täysin varma siitä, mitä Pietari tarkoitti sanoillaan? Jos Pietari piti totena Raamatun ulkopuolisia juutalaisia taruja kuten Etiopialaisen Eenokin kirjaa, niin hän on voinut puhua niistä langenneista enkeleistä, jotka olivat vankeudessa odottamassa viimeistä tuomiota, ihan yhtä hyvin kuin vanhurskaista ja jumalattomista ihmisten sieluista: näistä molemmista. Sitäkään me emme voi tietää varmuudella, ovatko nuo juutalaiset tarut, joista Louis Ginzberg on koonnut kirjan The Legends of the Jews, totta vai eivät ja kokonaan vai osittain?"


    • Anonyymi

      Hemmo M !

      Miksi avasit uuden ketjun samasta aiheesta ???

      Ja mikset vastannut kysymykseeni ollenkaan tuolla toisessa ketjussa, vaan "pakenit paikalta" vain ???

      Siis yhä uudestaan joudun kysymään sinulta sitä, että:

      Menivätkö siis kaikki ihmiset ennen Jeesuksen aikaa kadotukseen ?

      Teidän oppinnen mukaan nimittäin menivät !!!

      Mikä on tässä nyt niin vaikeaa ?

      Miksi et vastaa selvään kysymykseeni ???

    • "Yksi tulkinta on se, että Pietari viittaa tässä niihin, jotka ovat kuulleet eläessään evankeliumin, mutta ovat kuolleet sen jälkeen. (1Piet 4:5-6). He ovat siis kuolleita kirjeen kirjoittamisen hetkellä, mutta olivat eläviä kuullessaan evankeliumin. Ne, jotka olivat uskoneet evankeliumin elämänsä aikana ja pysyneet uskossa loppuun saakka, olivat pelastetut ruumiin ylösnousemuksen ja iankaikkisen elämän toivossa, mutta muut joutuisivat kadotukseen tuomion ylösnousemuksessa. Tämä tulkinta on linjassa kaiken muun "Jumalan sanan ilmoituksen" kanssa, sillä Raamattu ei lupaa kerran kuolleille ihmisille toista mahdollisuutta pelastua. Ihmisille on määrätty, että heidän on kerran kuoleminen, mutta sitä seuraa tuomio. (Hebr 9:27-28) Ilmestyskirjan loppu ei puolla kaikkien ihmisten pelastumista eikä sitä, että ylösnousemuksen jälkeen tai sitä ennen tuonelassa tuomiota odottaville julistettaisiin vielä evankeliumia ja annettaisiin siten toinen mahdollisuus pelastua.

      Loppusana (?) tästä kaikesta on se, että me emme tiedä varmasti oikeita ja totuudellisia vastauksia näihin kysymyksiin. Me voimme perustella omaa näkemystämme ja mielipidettämme erilaisilla Raamatun tulkinnoilla, alkukielen tuntemuksella, käännösvaihtoehdoilla, kirkkoisien opetuksilla ja vaikkapa siten, että "Jumala on opettanut minua Pyhän Hengen kautta", mutta kenenkään ei tarvitse muodostaa omaa kantaansa tai asettua jonkun tulkinnan puolelle tai toista vastaan, jos ei kerran tiedä, mikä on totuus. Ja ne, jotka väittävät totuuden tietävänsä, todistakoon sen, että "Jumalan sana tulee heidän kauttaan" ja "Kristus puhuu heissä"! Jos he eivät pysty sitä todistamaan, niin miksi he kerskaavat ikään kuin Jumala puhuisi vain heille ja muut eivät kuule Hänen ääntään tai tunne "meidän Herraamme Jeesusta Kristusta ja Jumalaa, hänen isäänsä" tai edes "pyhiä kirjoituksia"?

      Toiset selitykset on paremmin perusteltu kuin toiset. Mielestämme paras perustelu on se, että Jeesus ei saarnannut lainkaan ihmisille tuonelassa. Hän saarnasi vasta kuolleista heräämisen jälkeen niille enkeleille, jotka odottavat nyt pimeyden kuiluissa ja syvyydessä iankaikkista rangaistusta. (2Piet 2:4; Jda 1:6-8) Tämä siis Raamatun kirjoitusten mukaan. On sitten kokonaan eri asia, ovatko Raamatun kirjoitukset tältä osin totuudellisia vai eivät. Onhan tunnettua, että Raamatussa on lainattu sen ulkopuolisia "juutalaisia taruja" (Ginzberg, ibid.) ja Raamattu itsekin pitää sisällään kokonaan tai osittain epätosia taruja, myyttejä, legendoja ja asiavirheitä historiallisessa kerronnassa. Nämä epätodet kohdat Raamatussa eivät ole tietenkään puhdasta ja virheetöntä tai erehtymätöntä Jumalan sanaa, ellei niitä sitten sellaiseksi arvioida niiden sisältämien kielikuvien ja hengellisen opetuksen vuoksi."

      http://www.kolumbus.fi/~w462389/helvetti/helvetti-linkit.htm#top

      Muiden viestien lainaukset ovat samasta lähteestä (ibid.).

    • Anonyymi

      Hemmo M !

      Miksi avasit uuden ketjun samasta aiheesta ???

      Ja mikset vastannut kysymykseeni ollenkaan tuolla toisessa ketjussa, vaan "pakenit paikalta" vain ???

      Siis yhä uudestaan joudun kysymään sinulta sitä, että:

      Menivätkö siis kaikki ihmiset ennen Jeesuksen aikaa kadotukseen ?

      Teidän oppinnen mukaan nimittäin menivät !!!

      Mikä on tässä nyt niin vaikeaa ?

      Miksi et vastaa selvään kysymykseeni ???

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      575
      15281
    2. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      44
      12378
    3. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      362
      8995
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      10
      3917
    5. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      36
      3827
    6. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      359
      2657
    7. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      9
      2157
    8. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      130
      1928
    9. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      95
      1753
    10. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      194
      1633
    Aihe