Avoero, lapset ja yhteinen koti

Anonyymi

Olemme eroamassa avopuolisoni kanssa ja olen ite muuttamassa lasten kanssa pian vuokra asuntoon. Mies on jäämässä asumaan meidän yhteisestä omistuksessa olevaan taloon, jossa myös lainaa molempien nimissä. Miehellä ei ole mahdollista saada lainaa omiin nimiinsä ja talon arvo on romahtanut niin ettemme myydessä saisi välttämättä edes loppu velkaa maksettua. Myyminen on myös asunnon sijainnin kannalta lähes mahdottomuus tällä hetkellä. Olemme sopineet että mies jää tänne asumaan ja maksaa lainan lyhennykset ja kaikki muut asumiskulut yksin jatkossa. Nimeni on siis silti vielä talossa ja lainassa. Vaikuttaako tämä johonkin? Tai onko joku lakipykälä jonka mukaan tämä on käytännössä mahdotonta? Vai vaikuttaako tämä vain esim kelan perustoimeentukeen, jos sitä joku hakisi?

3

71

Vastaukset

 • Sopikaa (kirjallisesti), että nuo lyhennykset yms koituvat sitten molempien hyväksi. Eli siis jos talon arvo on vaikkapa 75000 ja teillä on velkaa 90 000.

  Jos siis miehesi on 10-vuoden kuluttua maksanut velat pois, niin saat edelleen puolet tuosta asunnon arvosta myydessä tai sitten mies rupeaa maksamaan sitä sinulle.

  Tuo sinun jalomielisyys on kyllä ilmaista lainaa miehellesi ja lisäksi se tulee vaikuttamaan joskus siihen miten paljon saat lainaa esimerkiksi uutta asuntoa tai kesämökkiä varten.

 • En osaa sanoa vaikuttaako tuki jne. Mutta kuten edellinen kommentoi. Kaikki sopimukset kirjallisesti. Vaikka kuinka sopuisa ero olisi, niin ei kukaan voi sanoa, mikä on tilanne 10 vuoden kulutta. Tai mitä tapahtuu tulevaisuudessa.

 • Olin itse joitain vuosia sitten lähes samanlaisessa tilanteessa. Hoitakaa tosiaan ihan kaikki sopimanne paperille, nyt kun asiat ovat sopuisia. Asiat voivat muuttua ja nopeasti. Jos et tätä tee, niin voi olla pian ihan kusessa tuon kuvion kanssa. Itse päädyin tilanteeseen, jossa exäni asui lähes kolme vuotta uuden naisensa kanssa talossa, jonka laina oli puoliksi minun nimissäni. He eivät maksaneet minulle penniäkään asumisestaan. Asuntolaina oli ison osan tuosta ajasta lyhennysvapaalla, joten sitäkään kautta ei tullut mitään kompensaatiota. Tilanne ei ratkennut ilman asianajajaa ja uskottua miestä, joka puski talon myymistä eteenpäin. Lopulta exä ja uusi avokkinsa lunastivat minun lainaosuuteni, jotteivät olisi joutuneet asunnottomiksi ja talo mennyt myyntiin pilkkahintaan. Takkiin tuli itse kullekin ja lujaa, mutta pääsin sotkusta eroon.

  Tuohon Kela-juttuun sen verran, että jos kertomasi asiat ovat paperilla ylhäällä, niin Kela hyväksyy tuon. Tehkää siis sopimus, johon kirjaatte, että mies asuu talossa ja vastaa sen kuluista. Sinä omistat osan talosta pakkotilanteessa, koska mies ei voi lunastaa sinua ulos ja talon tämänhetkinen myyntiarvo ei riitä kattamaan velkaa. Kiinteistönvälittäjän arvio talon arvosta on myös hyvä olla. Talon voi myös laittaa myyntiin hinnalla, joka kattaisi velan ja kirjaatte sitten kaiken myymiseenkin liittyvän sopimukseen. Eihänän se varmaankaan kaupaksi mene, mutta osoittaa että tilanne todella on mikä on. Ottakaa ammattilainen mukaan laatimaan sopimusta, vaikka olisittekin ihan sovussa sitä tekemässä. Sopimus menee paremmin läpi viranomaistahoille, kun se on viimeisenpäälle asianmukaisesti tehty.

Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.

Takaisin ylös

Luetuimmat keskustelut

 1. Aamun kolari ja tienhoito

  Aamulla tapahtui kuolonkolari hiljaisten risteyksen kohdalla. Ajettiin juuri ennen kolaria Kuusamo-Suomusalmi väliä. Ehdittiin Suomussalmelle kun alk
  Suomussalmi
  37
  989
 2. Oliko autokolarissa ollut...

  ... lapsia? Tämän aamusessa.
  Suomussalmi
  1
  527
 3. Sun katseessa on jotain mikä ei sovi sinne

  Sellaista surumielisyyttä. Vaikka muuten vaikutat olevan iloinen ja puhelias. Kerran aiemmin ajattelin, että se on voisi olla halveksuntaa mua kohtaan
  Ikävä
  30
  410