Tekniikka tuhoaa ihmiskunnan tietotaitoa

Anonyymi

Vaikuttaa siltä että monet ihmiskunnan taidot ovat kadonneet tekniikan kehittymisen ja koneiden käyttöönoton seurauksena. Kuka meistä oikeasti pärjäisi esim, n. 150 sitten vallinneessa yhteiskunnassa jossa erilaiset kädentaidot olivat välttämättömiä?

Tietysti moni voi ajatella että niitä vanhoja taitoja ei kukaan enää tule tarvitsemaan koska meillä on tietotekniikka ja kohta tekoäly käytössämme.

Tässä yhteydessä kannattaa muistaa että monia tietotekniikan olennaisimpia komponentteja kuten kiintolevyjä ja muisteja valmistetaan vain muutamassa paikassa maailmassa. Muutama vuosi sitten tulvat vaurioittivat kovalevyjä valmistanutta tehdasta jonka seurauksena kovalevyjen nousivat aika pitkäksi aikaa.

Globaalisaation seurauksena lähes kaikki teollinen tuotanto on siirtynyt halvan työvoiman ja löysän lainsäädännön maihin jotka eivät välttämättä ole yhteiskunnallisesti niitä maailman vakaimpia paikkoja.

Mitä tapahtuu ihmisyksilölle jonka ei enää tarvitse osata mitään, muistaa mitään eikä myöskään ajatella mitään kun tietotekniikka ja tekoäly hoitaa nekin asiat?

Yksilö tietenkin taantuu ja laiskistuu ja aika helposti päädytään sellaiseen tragikoomiseen maailmaan kuin Idioluutio- elokuvassa huumorin keinoin kuvattiin.

Kohta ei ole ketään joka osaisi korjata mitään teknistä välinettä koska esim. tietotekniikkaa hyäksikäyttävät autot eivät ylipäätänsä ole kenen tahansa perinteisen automekaanikon taitoja aikoinaan hallinneen korjattavissa.

Nykyään puhutaan ns. persvakoduunareista (putkimiehistä yms.) jotka tulevat apuun kun tekniikka pettää. Heistäkään ei sitten enää ole apua kun siirrytään ns. esineiden internettiin jossa jääkaapit, hellat, kahvinkeittimetkin ja oletettavasti myös kaikki talontekniikka ovat tekoälyn ohjaamia.

Parin päivän sähkökatko aiheuttaa tässä meidän tietotekniikkayhteiskunnassa jo valtavia ongelmia ja parin viikon sähkökatkon seurauksena suurkaupungit täyttyvät jo ruumiskasoista.

Tästä voisi tehdä sellaisenkin päätelmän että viimeisen 150 vuoden aikana tapahtunut tieteen ja tekniikan huima kehitys ei olekaan oikeasti niin auvoista ja hienoa kuin yleisesti kuvitellaan ja itse asiassa tällä hetkellä ollaan päädytty jo hyvin lähelle ihmiskunnan ja koko biosfääriin tuhoa joka ei ehkä enää edes mitenkään vältettävissä.

Mitä mieltä itse olette?

1

<50

Vastaukset

  • Olen sitä mieltä, että maapallon väkiluvun päästäminen yli kahden miljardin oli kaikkein suurin, peruuttamaton virhe. Tekniikka oli tietenkin tämän virheen mahdollistaja.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.