Tekniikka tuhoaa ihmiskunnan tietotaitoa

Anonyymi

Vaikuttaa siltä että monet ihmiskunnan taidot ovat kadonneet tekniikan kehittymisen ja koneiden käyttöönoton seurauksena. Kuka meistä oikeasti pärjäisi esim, n. 150 sitten vallinneessa yhteiskunnassa jossa erilaiset kädentaidot olivat välttämättömiä?

Tietysti moni voi ajatella että niitä vanhoja taitoja ei kukaan enää tule tarvitsemaan koska meillä on tietotekniikka ja kohta tekoäly käytössämme.

Tässä yhteydessä kannattaa muistaa että monia tietotekniikan olennaisimpia komponentteja kuten kiintolevyjä ja muisteja valmistetaan vain muutamassa paikassa maailmassa. Muutama vuosi sitten tulvat vaurioittivat kovalevyjä valmistanutta tehdasta jonka seurauksena kovalevyjen nousivat aika pitkäksi aikaa.

Globaalisaation seurauksena lähes kaikki teollinen tuotanto on siirtynyt halvan työvoiman ja löysän lainsäädännön maihin jotka eivät välttämättä ole yhteiskunnallisesti niitä maailman vakaimpia paikkoja.

Mitä tapahtuu ihmisyksilölle jonka ei enää tarvitse osata mitään, muistaa mitään eikä myöskään ajatella mitään kun tietotekniikka ja tekoäly hoitaa nekin asiat?

Yksilö tietenkin taantuu ja laiskistuu ja aika helposti päädytään sellaiseen tragikoomiseen maailmaan kuin Idioluutio- elokuvassa huumorin keinoin kuvattiin.

Kohta ei ole ketään joka osaisi korjata mitään teknistä välinettä koska esim. tietotekniikkaa hyäksikäyttävät autot eivät ylipäätänsä ole kenen tahansa perinteisen automekaanikon taitoja aikoinaan hallinneen korjattavissa.

Nykyään puhutaan ns. persvakoduunareista (putkimiehistä yms.) jotka tulevat apuun kun tekniikka pettää. Heistäkään ei sitten enää ole apua kun siirrytään ns. esineiden internettiin jossa jääkaapit, hellat, kahvinkeittimetkin ja oletettavasti myös kaikki talontekniikka ovat tekoälyn ohjaamia.

Parin päivän sähkökatko aiheuttaa tässä meidän tietotekniikkayhteiskunnassa jo valtavia ongelmia ja parin viikon sähkökatkon seurauksena suurkaupungit täyttyvät jo ruumiskasoista.

Tästä voisi tehdä sellaisenkin päätelmän että viimeisen 150 vuoden aikana tapahtunut tieteen ja tekniikan huima kehitys ei olekaan oikeasti niin auvoista ja hienoa kuin yleisesti kuvitellaan ja itse asiassa tällä hetkellä ollaan päädytty jo hyvin lähelle ihmiskunnan ja koko biosfääriin tuhoa joka ei ehkä enää edes mitenkään vältettävissä.

Mitä mieltä itse olette?

18

81

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Olen sitä mieltä, että maapallon väkiluvun päästäminen yli kahden miljardin oli kaikkein suurin, peruuttamaton virhe. Tekniikka oli tietenkin tämän virheen mahdollistaja.

    • Vasta luin yhtä mielenkiintoista kirjaa muinais-Egyptin historiasta, keskittyen lähinnä ammatteihin ja sen sellaisiin asioihin (The Ancient Egyptians Their Life And Customs, vol. 2, kirj. J. Gardner Wilkinson, alunperin julk. 1854).

      Kirja paljastaa, että jo tuhansia vuosia eKr Egyptissä oli ammattien erikoistuminen mennyt hyvin pitkälle. Ja tämän erikoistumisen ansiosta egyptiläisillä oli sellaisia taitoja joita vielä edes 1800-l. ei eurooppalaisilla ollut!

      Kirjassa mainitaan tällaisesta esimerkkeinä mm. lasin värjääminen ja kiven työstäminen.

      Erikoistumisella on siis etunsa vaikka sillä on hintansakin.

    • 150 vuotta sitten tautiepidemia tuotti kaupunkeihin ruumiskasoja, kun ei vielä rokotteista ja antibiooteista tiedetty, eikä hygieniaan ollut varaa.

      150 vuotta sitten ei osattu tuottaa ruokaa tällaiselle ihmismäärälle.

      • Anonyymi

        150 vuotta sitten ei myöskään osattu tuhota luontoa yhtä tehokkaasti, eikä aiheutettu ilmasto-ongelmia.
        Nyt Korona-aikana on kaupungit yhtä vaarallisia kuin 150 vuotta sitten, eikä rokotteista tietoakaan ja jos rokote tulee se voi olla joillekin vaarallisempi, kuin tauti.


    • Anonyymi

      Esineiden internet, langattomat laitteet, ylimääräiset satelliitit ja antennit, kännyköiden mobiiliyhteydet, teollisuustuulimyllyt: kaikki aiheuttavat risteileviä, aaltoilevia, eri aallonpituuksilla kulkevia säteitä/ impulsseja/ säteilyä ympäristöömme. Tämä lisää ahdistuneisuutta, sydämen rytmihäiriöitä, unihäiriöitä, mielenterveysongelmia, muistisairauksia jne. jne. Jokainen ylimääräinen masto, joka lyödään pystöön luontoomme jakaa ympäristöön pahoinvointia. Siitä saa osan luonto, eläimet ja ihmiset.

      Mutta sähkö ei ole ikuista. Avaruuden energiapiikit saattavat tehdä siitä lopun.
      Onneksi.

      • Anonyymi

        Mistä tiedät että sähkö olisi haitallista, eikä parantavaa?
        Magneettisilla kivillä on parantavia vaikutuksia.
        https://www.charmsoflight.com/magnetite-healing-properties
        Luonnossa on magneettisia kiviä luonnostaankin, mutta niiden lisäksi erilaiset mastot tehostavat kivien parantavaa vaikutusta, ja kaupungeissa nostavat väestön keski-ikää ja vähentävät kuolleisuutta ja sairastelua.


      • Anonyymi

        Kyllä sähkön vaarallisuuden huomaa siitäkin että salaman iskiessä puun latvaan menee puu tuhanneksi päreeksi. Noita lentäviä päreitä on syytä varoa.


      • Anonyymi

        Sähkö on luonnonilmiö, ei ihmisen keksintö.

        Sähkö on yksi kaikista tärkeimmistä luonnon perusvuorovaikutuksista. Sähkö mahdollsitaa sen, että pysyt esimerkiksi maan pinnalla, etkä painovoiman ansiosta tipu maan keskipisteeseen.

        Sähkö mahdollistaa sen, että sinulla on silmät, joilla näet, koska valo on sähkömagneettista säteilyä.

        Ymmärrät sähkön merkityksen, kun opiskelet, mikä on atomi ja mitkä voimat atomitasolla vaikuttaa. Yksi tärkeimmistä on sähkömagneettinen vuorovaikutus. Muita ovat esimerkiksi heikko ja vahva vuorovaikutus, sekä ydinvoima.

        Sähkö liittyy siihenkin, että maassa on mukavan lämmintä, ilman sähkömagneettista lämpösäteilyä, jolla kasvihuoneilmiö toimii, maan keskilämpötila olisi arviolta noin -18 C.


      • Anonyymi

        Unohtui sanoa, että aivoissa ja lihaksissa sähköllä on myös valtava merkitys. Ilman sähköä ei olisi ihmistäkään, eikä mitään muitakaan lajeja.


      • Anonyymi

        Eli kannattaa vähän miettiä mitä toivoo.

        Jos toivot ettei olisi sähköä, samalla toivot ettei sinua olisi, tai koko meidän maailmaa sellaisena kuin sen tunnemme.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mistä tiedät että sähkö olisi haitallista, eikä parantavaa?
        Magneettisilla kivillä on parantavia vaikutuksia.
        https://www.charmsoflight.com/magnetite-healing-properties
        Luonnossa on magneettisia kiviä luonnostaankin, mutta niiden lisäksi erilaiset mastot tehostavat kivien parantavaa vaikutusta, ja kaupungeissa nostavat väestön keski-ikää ja vähentävät kuolleisuutta ja sairastelua.

        Vaihtovirta on haitallinen, se aiheuttaa syöpää.


    • Anonyymi

      Seppien ammattikunta on katoamassa koska hevosetkin kengitetään nykyään koneellisesti. Sama koskee puisten autonpyörien valmistusta.

    • Anonyymi

      Puhuisin mieluumminkin adaptaatio-viiveestä ja muutosvastarinnan kasvamisesta. Kehitystä ei voida viedä eteenpäin, tekemättä samalla tyhjäksi vanhaa tekniikkaa. Adaptaatio uuteen tekniikkaan tapahtuu, kun uusi tekniikka ymmärretään. Nyt jos muutosvauhti on niin kova, ettei adaptaatiota ehdi tapahtua, seurauksena on muutosvastarinta. Tällöin tekniikan tasoa lasketaan tietoisesti sellaiseksi, joka pystytään vielä ymmärtämään ja uuden tekniikan käyttöönotto kätännössä estyy pysyvästi.
      Muutoksia ei siis voi tehdä mielivaltaisella nopeudella, mikäli halutaan suurimman osan ottavan paremman tekniikan käyttöön. Nykyinen kehitysvauhti on ollut jo pitkään tämän kaltaista. Uusi sukupolvi omaksuu uudet tekniikat. Keski-ikäiset osan ja vanhat ihmiset jo pitäytyy siinä, mitä ovat koko ikänsä käyttäneet. Muutos muutoksen vuoksi on siis pahasta - se aikaistaa ikää, jossa muutosvastarinta alkaa!
      Voisi myös sanoa, että ihmisen käyttämien työkalujen määrä on rajallinen, eikä uudistukset jossain vaiheessa enää tule käyttöön niiden vähäisen merkityksen takia.

    • Anonyymi

      Sanoisin aloitukseen että itse olen yrittänyt olla vieraantumatta luonnosta liian kauaksi. Olen harjoitellut luonnossa pärjäämistä, syötävän löytämistä, työkalujen valmistusta jne. Jos pitäisi alkaa alastomana uusi elämä erämaassa, niin ehkäpä talvenkin yli voisin tuurilla sinnitellä, jos aloitus olisi kesän alussa. Säkki perunoita ja viljan siemeniä ja puukko tekisi selviytymisestä jo melkeinpä todennäköisen.

      Mutta isommassa mittakaavassa kyllä kuolisimme kuin russakat, jos iso maailmanlaajuinen katastrofi iskisi. Olisi toisaalta viihdyttävää nähdä miten cityvihreät pärjäisivät luonnon keskellä seuranaan vain rakkaus luontoon teoriatasolla. Miten takahuoneen tuukka heräisi hampun pössyttelystä kylmyyteen ja ihmettelisi missä kaikki on ja miksi KelaGold ei toimi.

      • Anonyymi

        Ongelma on se, että luonnon kapasiteetti ei riitä mitenkään ruokkia tällaista ihmismäärää.

        Mietippä mitä tapahtuu jos, vaikka 300 miljoonaa Amerikkalaista lähtee kaikki metsästämään, sienestämään ja marjastamaan? Riittääkö metsässä syötävä?

        Ei riitä. Eli vaikka olisikin kaikilla erätaitoja, siitä ei ole mitään hyöty. Luonnossa on vain vähän ihmiselle suoraan sopivaa syötävää, ja tätä ihmismäärää mikä nykyisin on, ei ruokita enää mitenkään puhtaasti luonnon antimilla.

        Siksi ainut realistinen tapa varautua isoon katastrofiin, on tehdä systeemit niin, että ne toimii ja ruokaa saadaan tuotettua vaikka onkin katastrofi päällänsä.

        Tietysti oikeasti tukalassa paikassa osa porukasta kuolee välttämättä. Mutta se on luonnon laki se ja siltä ei mitkään erätaidot pelasta tällä väkimäärällä, ehkä jos ihmisiä olisi paljon vähemmän, sitten ehkä.


    • Anonyymi

      Taitoja on kadonnut aina, ei vain nyt. Se vain, että ennen niitä katosi vielä paljon enemmän kuin nykyisin, kun ei ollut kirjoitustaitoa eikä kirjapainoa keksitty, ei ollut kameroita, ei valokuvia, jne.

      Kuka 150 vuotta sitten eläneistä pärjäisi vaikka vuoden 2000 ennen ajanlaskun alkua yhteiskunnassa?

      Esim. se, miten ennen tehtiin tuli, on ison kiistelyn aiheena. Se taito on siis unohdettu ja se on unohdettu jo reilusti ennen 1800-lukua.

      Toinen unohdettu taito on betonin tekeminen. Osasihan muinaiset rommalaiset tehdä betoniakin, eikä vieläkään tiedetä, miten tarkalleen he tekivät betoninsa.

      Näitä unohdettuja taitoja on vaikka millä mitalla ja jo 150 vuotta sitten suurin osa asioista oli unohdettu.

      Nykyisin meillä on onneksi erittäin hyviä välineita jakaa tietoa ja dokumentoida asioita. Jonka takia nyt on ensimmäistä kertaa alettu saada selville vanhan ajan taitoja, on alettu dokumentoida vielä tiedossa olevia, mutta katoamisvaarassa olevia taitoja, jne.

      Eli nyt ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa elämme aikoja, jolloin tiedolla on edes jotakin mahdollisuuksia säilyä vähän pidempään.

    • Anonyymi

      Saattaa toki olla, että osa ihmisistä taantuu. Näinhän on toki ollut aina. Ei kaikki ole aina ennenkään olleet mitään neropatteja, vaan suurin osa, ehkä jopa vielä suurempi osakin kuin nykyisin, on ollut ihan samanlaisia idiootteja kuin nykyisinkin.

      Mutta mitä sitten?

      Ero on siinä, että nykyään ihmisillä on sekä aikaa ja resursseja harrastaa kaikenlaista. Tämä mahdollistaa sen, että siinä missä meillä on nykytekniikkaan erikoistuneita, meillä on paljon myös ihmisiä, jotka ovat erikoistuneet vanhoihin elintapoihin, ja vanhaan tekniikkaan.

      Katsoppas tästä vaikka, miten voit tehdä tulen poraamalla:

      https://www.youtube.com/watch?v=KFkkKmIlIw0

      Ei kaikkien tarvitse tietää kaikkea, riittää, että joku tietää aina jostakin asiasta jotakin ja tähänhän se tehokkuus perustuu. Eihän suurin osa nykyihmisistä tiedä nykyajankaan tekniikasta mitään. Kuten tässäkin ketjussa tuli jo ilmi täysi ymmärtämättömyys sähköstä. Jossei ymmärretä edes tämän ajan juttuja, miten ymmärrettäisiin vielä lisäksi tuhansia vuosia takaperin?

    • Anonyymi

      Ihmisellä on rajallisen pituinen elämä. Pärjätäkseen tässä maailmassa pitää osata tiettu määrä taitoja ja niiden taitojen opetteluun on lyhyt aika. Kun kiistelyä tulee ruotsin kielen tarpeellisuudesta koulussa niin sopii kuvitella millainen keskustelu tulisi sinänsä hyödyllisten alkeellisin varustein varassa hankittujen erätaitojen opettelusta koulussa kun se aika olisi pois jostakin muusta. Metsästykseen liittyvistä ongelmista en viitsi edes aloittaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"

      Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde
      Ensitreffit alttarilla
      19
      2490
    2. 148
      2224
    3. Ymmärrän paremmin kuin koskaan

      Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän
      Tunteet
      29
      2152
    4. Hullu liikenteessä?

      Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.
      Kiuruvesi
      52
      2109
    5. Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"

      Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti
      Suomalaiset julkkikset
      20
      1684
    6. Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?

      Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks
      NATO
      387
      1593
    7. Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta

      Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään
      Maailman menoa
      96
      1516
    8. Pyhäinpäivän aamua

      Oikein hyvää huomenta ja rauhallista päivää. ❄️😊🥱☕❤️
      Ikävä
      279
      1394
    9. Varokaa! Lunta voi sataa kohta!

      Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm
      Maailman menoa
      13
      1379
    10. Kunta ostaa kivitipun

      Kunnanjohtajan tuleva uusi ostokohde
      Lappajärvi
      130
      1356
    Aihe