Neuvosto-Venäjä ja Saksa - Rapallon sopimus

Anonyymi

Neuvosto-Venäjän ja Saksan ensimmäisen maailmansodan jälkeen huhtikuussa 1922 Genovan konferenssin yhteydessä solmima Rapallon sopimus tarkoitti kahden keskenään sotaa käyneen maan diplomaattisten sekä taloudellis-poliittis-sotilaallisten suhteiden normalisoimista ja tiiviin yhteistyön aloittamista, joka kesti aina Adolf Hitlerin valtaannousuun vuonna 1933 asti ja joiltain osin vielä sen jälkeenkin.

Kyseisestä sopimuksesta on julkaistu useita tutkimuksia, mutta jostain syystä ne eivät ole tulleet suomennetuiksi, minkä johdosta itse sopimuksesta ja sen seurauksista tiedetään Suomessa varsin vähän.

Mitkä olivat tuo sopimuksen edut, haitat ja muut seuraukset sopijamaille sekä yleisemmin suhteessa toiseen maailmansotaan ja siihen osallistuneisiin valtioihin?

9

1296

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Saksa sai käyttöönsä tukikohdat lentäjien, panssarimiesten ja kemiallisen sodankäynnin koulutukseen.
      Niissä kehitettiin myös aseita ja mauuta materiaalia.
      Toiminta jatkui vuoteen 1933.

    • Anonyymi

      Rapallon sopimuksessa ei sovittu sotilaallisesta yhteistyöstä edes salaisesti.

      Saksan hallitus, jota edustaa ulkoministeri tohtori Walther Rathenau, ja Venäjän sosialistisen liittotasavallan hallitus, jota edustaa kansankomissaari M. Tchitcherin, ovat sopineet seuraavista säännöksistä:
      1 artikla
      Molemmat hallitukset ovat yhtä mieltä siitä, että Saksan valtakunnan ja Venäjän sosialistisen Neuvostoliiton tasavallan väliset järjestelyt, jotka koskevat Saksan ja Venäjän välisen sodan ajanjaksoa koskevia kysymyksiä, ratkaistaan ​​ehdottomasti seuraavilla perusteilla:

      [a] Saksan valtakunta ja Venäjän sosialistinen Neuvostoliiton tasavalta sopivat molemminpuolisesti luopuvansa korvauksista, jotka aiheutuvat sotasta aiheutuneista menoista, ja myös sotavahingoista, ts. kaikista vahingoista, joita heille on mahdollisesti aiheutunut. ja niiden kansalaisten sotavyöhykkeillä sotilaallisten toimenpiteiden vuoksi, mukaan lukien kaikki vihollismaan pakotukset. Molemmat osapuolet sopivat myös luopuvansa korvauksista kaikista siviilioikeudellisista vahingoista, joita toisen sopimuspuolen kansalaisille on mahdollisesti aiheutunut ns. Poikkeuksellisista sotatoimista tai toisen osapuolen toteuttamista hätätoimenpiteistä.

      [b] Sotatilanteesta johtuvat oikeudelliset suhteet julkisissa ja yksityisissä asioissa, mukaan lukien jommankumman osapuolen käsiin sattuneiden kauppa-alusten kohtelu, ratkaistaan ​​vastavuoroisuuden perusteella.

      [c] Saksa ja Venäjä sopivat molemminpuolisesti luopuvansa korvausvaatimuksistaan ​​kullekin osapuolelle sotavankien puolesta. Lisäksi Saksan hallitus sitoutuu luopumaan korvauksista, jotka liittyvät sille Saksassa internoitujen puna-armeijan jäsenten puolesta aiheutuneisiin menoihin. Venäjän hallitus sitoutuu luopumaan edellä mainitun Puna-armeijan internoituneiden Puna-armeijan Saksaan tuomien armeijavarastojen myynnistä saatujen tulojen palauttamisesta.

      2 artikla
      Saksa luopuu kaikista Venäjää vastaan ​​nostetuista vaatimuksista, jotka ovat mahdollisesti syntyneet soveltamalla Venäjän sosialistisen Neuvostoliiton tasavallan lakeja ja toimenpiteitä Saksan kansalaisiin tai heidän yksityisiin oikeuksiinsa sekä Saksan valtakunnan ja valtioiden oikeuksiin, samoin kuin vaatimukset, jotka ovat mahdollisesti syntyneet Venäjän sosialistisen liittotasavallan tai niiden edustajien toteuttamien muiden toimenpiteiden johdosta Saksan kansalaisia ​​tai yksityisiä oikeuksia vastaan, sillä edellytyksellä, että Venäjän sosialistisen liittotasavallan hallitus ei täytä vaatimuksia korvauksesta samanlainen luonne, jonka on valmistanut kolmas osapuoli.

      3 artikla
      Diplomaattiset ja konsulaattisuhteet Saksan valtakunnan ja Venäjän sosialistisen Neuvostoliiton tasavallan välillä aloitetaan heti. Molempien sopimuspuolten konsulien vastaanottoedellytykset määritetään erityisellä sopimuksella.

      4 artikla
      Molemmat hallitukset ovat lisäksi sopineet, että toisen osapuolen alueella asuvien toisen osapuolen kansalaisten oikeudellisen aseman vahvistaminen ja keskinäisten, kaupallisten ja taloudellisten suhteiden yleinen sääntely tapahtuu suosituin kansakunta. Tätä periaatetta ei kuitenkaan sovelleta niihin etuoikeuksiin ja järjestelyihin, joita Venäjän sosialistinen Neuvostoliiton tasavalta voi myöntää Neuvostoliitolle tai jokaiselle valtiolle, joka aiemmin oli osa entistä Venäjän valtakuntaa.

      5 artikla
      Molemmat hallitukset toimivat yhteistyössä molemminpuolisen hyvän tahdon hengessä vastatakseen molempien maiden taloudellisiin tarpeisiin. Jos edellä mainittu kysymys on ratkaistu perusteellisesti kansainvälisellä tasolla, kahden hallituksen välillä on aikaisemmin vaihdettava mielipiteitä. Saksan hallitus, joka on viime aikoina saanut tiedon yksityisten yritysten ehdotetuista sopimuksista, ilmoittaa olevansa valmis tukemaan kaikkia järjestelyjä ja helpottamaan niiden täytäntöönpanoa.

      6 artikla
      Tämän sopimuksen 1 [b] ja 4 artikla tulevat voimaan ratifioimispäivänä, ja loput määräykset tulevat voimaan välittömästi.
      Alkuperäinen teksti tehty kahtena kappaleena Rapallossa 16. huhtikuuta 1922

      Allekirjoitettu: Rathenau

      Allekirjoitettu: Tchitcherin

      • Anonyymi

        Näin se vain oli:
        Kaupalliseen ja sotateolliseen yhteistoimintaan liittyi kolmen sotakoulun perustaminen Panssarikoulu Kasaniin, Kaasukoulu Saratovin lähelle ja Lentokeskus Lipetskiin. Näissä koulutettiin saksalaisia upseereita Hitlerin valtaantuloon saakka,
        Vielä 1932 marsalkka Tuhatsevski vieraili Reichswehrin sotaharjoituksessa.

        Lipetskissä sakslaiset lentoupseerit saattoivat mm. suorittaa ilma-ammuntoja. Saksassa ilmavoimat oli kielletty.


      • Anonyymi

        Kyseinen Rapallon sopimus oli pelin avaus, jolla kaksi syrjään työnnettyä valtiota aloittivat yhteistoiminnan esteiden poiston, josta sitten myöhemmin kehittyi hyvin laaja-alainen kahdenvälinen taloudellisen ja sotilaallisen sektorin kehitys, joka hyödytti molempia osapuolia.

        Harmillista, ettei kyseisestä sopimuksesta ja sen jälkeisistä Saksan ja Neuvosto-Venäjän/Neuvostoliiton yhteistyöstä ole tehty Suomessa laajempaa tutkimusta tai edes suomennettu muualla tehtyjä tutkimuksia.

        Äskettäin ilmestynyt tutkimus valottaa Rapallo-sopimusta tiivistelmällä.

        Pekka Visuri - Eino Murtorinne, Hitlerin ja Stalinin kaupankäynti Suomesta 1939-1940: kiista Suomen asemasta Saksan ja Neuvostoliiton vaikutuspiirissä (2019), ss. 21-22 sanotaan näin:

        "Rapallon sopimus antoi perustan saksalais-venäläiselle sotilasyhteistyölle. Yli vuosikymmenen ajan Saksa saattoi kiertää Versaillesin sopimukseen sisältynyttä aseistariisuntaa kouluttamalla sotilaitaan Venäjällä ja kokeilemalla siellä myös sopimuksessa kiellettyjä asejärjestelmiä, ennen kaikkea lentokoneita ja panssarivaunuja. Vastaavasti venäläiset hyötyivät Saksan teknologia-avusta. Edes Hitlerin valtaannousu vuonna 1933 ei kokonaan lopettanut Rapallosta alkanutta taloudellista ja sotilaallista yhteistyötä, vaan sitä jatkettiin marraskuuhun 1936 asti, jolloin Saksan ja Japanin kesken tehty kommunisminvastainen Antikomintern-sopimus lopulta vaimensi suhteita Saksan ja Neuvostoliiton välillä."

        https://www.finna.fi/Record/anders.1766073


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näin se vain oli:
        Kaupalliseen ja sotateolliseen yhteistoimintaan liittyi kolmen sotakoulun perustaminen Panssarikoulu Kasaniin, Kaasukoulu Saratovin lähelle ja Lentokeskus Lipetskiin. Näissä koulutettiin saksalaisia upseereita Hitlerin valtaantuloon saakka,
        Vielä 1932 marsalkka Tuhatsevski vieraili Reichswehrin sotaharjoituksessa.

        Lipetskissä sakslaiset lentoupseerit saattoivat mm. suorittaa ilma-ammuntoja. Saksassa ilmavoimat oli kielletty.

        Sotilaallisesta yhteistyöstä ei sovittu Rapallon sopimuksessa, ei edes salaisesti.
        Sopimukset sotilaallisesta yhteistyöstä ovat solmittu muussa yhteydessä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sotilaallisesta yhteistyöstä ei sovittu Rapallon sopimuksessa, ei edes salaisesti.
        Sopimukset sotilaallisesta yhteistyöstä ovat solmittu muussa yhteydessä.

        Juuri noin. Rapallon sopimus oli vain välttämätön pohjustus sille rakennelmalle, jolle Neuvosto-Venäjän/Neuvostoliiton ja Saksan sotilaallinen, taloudellinen ja sitä kautta myös poliittinen yhteistyö ensimmäisen maailmansodan jälkeen rakennettiin.
        Samalla tuo koko ketju mahdollisti elokuun 1939 Molotov-Ribbentrop-sopimuksen solmimisen niinkin pikavauhtia mitä se tehtiin.


    • Anonyymi

      Ryssä on aina valmis kiertämään kaikki kansainväliset sopimukset oman hyödyn tavoittelussaan.

      • Anonyymi

        Ei voi luottaa !!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Häiriköinti

      Sinä joka rälläsit viime yönä aamuun klo. 00 :04 koulun pihassa ja pitkin kyliä. Rekkari ylhäällä. Terv. Kerrostalon as
      Ähtäri
      64
      3202
    2. Askanmäessä Huippu esitys

      Kävimme Ystävien kanssa Askanmäen kesäteatterissa. Kaikki tykättiin esityksestä aivan valtavasti. En varmaan koko vuonna
      Puolanka
      23
      2974
    3. rakastan sinua!

      Tule ja ota, kasvetaan yhdessä paremmiksi ❤️❤️❤️❤️ kaikki anteeksi ❤️❤️❤️
      Ikävä
      51
      2862
    4. Näin lähellä

      Se on näin 🤏 lähellä että heitän hanskat tiskiin sun kanssasi.
      Ikävä
      56
      2678
    5. Mä sanon tän suoraan.

      Se on sun käytös mikä ajaa pois. Et välitä muitten tunteista kun omistasi.
      Ikävä
      58
      2558
    6. Kerro jotakin hauskaa. :)

      Kirjoita jotakin mukavaa vaikka kaivatustasi. :) Ei törkytekstejä kiitos. :)
      Ikävä
      48
      2540
    7. On olemassa tiettyjä sääntöjä!

      Ja jos aiot pärjätä mun kanssa niin teet vain niinkuin mä sanon. Mieheltä Naiselle
      Ikävä
      53
      2311
    8. Pohdinttavaksi

      No siis, saiko yrityksen toimitusjohtaja potkut vaiko älysi ihan itse jättää nimellisen tittelin ettei maine enää enempä
      Kotimaiset julkkisjuorut
      78
      2188
    9. Mulla ei oo anteeksi pyydettävää

      Muista se! Mieheltä yhdelle naisellE
      Ikävä
      69
      2088
    10. Siis hetkonen

      Rakastetaankohan me kummatkin toisiamme, ja aletaan tajuamaan se pikkuhiljaa 🤯
      Ikävä
      45
      2082
    Aihe