Toiko euro meille matalat korot?

EU:n ja euron kannattajien tärkein argumentti euron puolesta on matalat korot. Ilman euroa meillä olisi kuulemma ties miten korkeat korot. Näin eurouskovaiset väittää. Niinpä onkin paikallaan tarkastella kahden naapurimaan korkokäppyröitä ajalta ennen euroa. Tässä ensin Ruotsin kolmen kuukauden markkinakorko. Tämä käppyrä tosin kattaa ajan 80-luvun alusta melkein tähän päivään.

https://fred.stlouisfed.org/series/IR3TIB01SEM156N?fbclid=IwAR1UbznWBmw9WzATk-IRieT5VUDx_5V7dSbTgOTK4e-1H0EPyIdbUSXojvs

Ja sitten vastaava korko Suomessa.

https://rahajatalous.files.wordpress.com/2011/01/helibor.png

Kuten huomaamme, Suomen Helibor korko ei missään vaiheessa puhkaissut 20 prosentin rajaa kuten Ruotsissa. Ja kuten huomaamme, molemmissa maissa korot lähtivät jyrkkään laskuun heti, kun valuutat irrotettiin kiinteästä kytköksestä ja päästettiin kellumaan. Tämä tapahtui Suomessa syyskuussa 1992 ja Ruotsissa pari kuukautta myöhemmin. Jos Suomen matalat korot ovat euron ansiota, niin miten on mahdollista, että korkomme lähti jyrkkään laskuun yli kuusi vuotta ennen rahaliittoon liittymistämme?
Jos euron kannattajat ovat sitä mieltä, että matalat korkomme ovat euron ansiota, niin minkä ansiota Ruotsin matalat korot ovat, kun siellä on edelleen sama valuutta kuin oli silloin kun korot olivat korkealla?
Entä millainen uskottavuus on väitteellä, että jos Suomi olisi säilyttänyt sen valuutan ja rahapolitiikan, jolla korot saatiin jyrkkään laskuun ja talous kasvuun 90-luvulla, niin korkomme olisivat lähteneet mystisellä tavalla nousuun, kun ne muualla maailmassa jatkoivat laskuaan 2000-luvulle tultaessa? Eihän tällaisessa olettamassa ole järjen häivääkään. Mikä tekisi markalla operoivasta Suomesta yksinäisen saarekkeen, jossa korot olisivat korkealla, kun ne ympäröivässä maailmassa ovat alhaalla? Te euron kannattajat osaatte varmaan tähän vastata, kun olette niin hyvin koulutettujakin?

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Siinä on taas yksi Pisa-testeissä pärjäämätön nulikka.

      Miten ihmeessä sinun vanhempasi eivät ole olleet niin paljon kiinnostuneita sinun pärjäämisestä Maailmassa jotteivat ole sinulle kertoneet Suomen korkotason olleen Markka-aikana korkeampi kuin Ruotsin kruunun koron ?

      Muistatko itse noita aikoja ? No et tietenkään kun olet syntynyt vuonna 2000. Miten Suomen Heliborkorko silloin aikoinaan liittyi Ruotsiin ? Ei Ruotsissa ollut mitään Heliborkorkoa. Heliborkorko oli Suomessa Pankkien toisillensa lainaamien rahojen kaksituntia ennen markkinoiden sulkeutumista antama lupaus lainaamiensa rahojen korosta.

      Päiväkorko tai paremminkin ilmaistuna yönylikorko, joka laskettiin aamulla kello 10:00 oli se jolla persaukiset suomalaiset pankit yrittivät keplotella seuraavaan aamuun. Vähän niinkuin islantilaiset pankit vuosituhannen alussa lähtiessään Maailmaa valloittamaan. Pankkikupruhan siitä tuli. Islanti ei suostunut maksamaan velkaansa. Velat jäivät brittiläisille ja alankomaalaisille veronmaksajille. Paavo Lipposen porvarihallitus syytti suomalaisia kulutusjuhlista ja laittoi syntiset suomalaiset maksamaan Björn Wahlroosin saamatta jääneet miljardit.

      Päiväkorot olivat 1990-luvun alussa useampia viikkoja yli 40 % vuodelle laskettua korkoa. Tuollainen korkotaso tarkoittaisi tänä päivänä, kuten myös silloin aikoinaan, Suomen menevän vararikkoon alta puolen vuoden. Vähän niinku silleen Kreikan malliin. Kai persu on tietoinen Kreikan tilanteesta !

      • "Miten ihmeessä sinun vanhempasi eivät ole olleet niin paljon kiinnostuneita sinun pärjäämisestä Maailmassa jotteivat ole sinulle kertoneet Suomen korkotason olleen Markka-aikana korkeampi kuin Ruotsin kruunun koron ?"

        Avasit varmaan ne linkit? Siinä oli kolmen kuukauden markkinakorot kummastakin maasta. Oliko Ruotsissakin markka valuuttana silloin kun siellä korot oli parissakymmenessä prosentissa?

        "Muistatko itse noita aikoja ? No et tietenkään kun olet syntynyt vuonna 2000."

        Olen syntynyt vuonna 1967 ja muistan oikein hyvin nuo ensimmäisen eurokriisin ajat 90-luvun alussa. Tuosta ensimmäisestä eurokriisistä olisi pitänyt ottaa se oppi, että ei koskaan mitään muuta valuuttakurssijärjestelmää kuin kansallinen kelluva valuutta. Ruotsalaiset tuon oivalsivat, kun saivat siihen ensin kansalta kehotuksen. Meillä sitä ei uskallettu kansalta edes kysyä.

        "Miten Suomen Heliborkorko silloin aikoinaan liittyi Ruotsiin ?" Siten se liittyy, että vertasin näiden kahden maan vastaavia korkoja.

        "Päiväkorot olivat 1990-luvun alussa useampia viikkoja yli 40 % vuodelle laskettua korkoa. Tuollainen korkotaso tarkoittaisi tänä päivänä, kuten myös silloin aikoinaan, Suomen menevän vararikkoon alta puolen vuoden."

        Näin on. Ei siis olisi kannattanut mennä "pää pystyssä Eurooppaan" vahvalla markalla, vaan olisi kannattanut ottaa markkinatalous käyttöön myös valuuttakurssipolitiikassa ja päästää markka kellumaan jo 80-luvun jälkipuoliskolla. Jos näin olisi tehty, ei olisi tullut tavallista lamaa kummempaa talouskriisiä eikä suomalaisia oltaisi saatu äänestämään EUvostoliittoon liittymisen puolesta.

        "Vähän niinku silleen Kreikan malliin. Kai persu on tietoinen Kreikan tilanteesta !"

        Toki. Kreikallehan koittuikin kissan päivät 2000-luvun alussa, kun pääsivät rahaliittoon. Kreikan valtio alkoi saada markkinoilta (saksalaisilta ja ranskalaisilta pankeilta) halpaa lainaa ja sitä sitten kans otettiin eikä meinattu. Omalla valuutalla tuollainen velkaantuminen ei tietenkään olisi ollut mahdollista.
        Että sellainen suuri menestystarina tämä euro.


    • Nyt olisi brysselinruplan kannattajilla mahdollisuus opponoida. Käyttäkää mahdollisuus hyväksenne.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1445
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      154
      1137
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      103
      1020
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      877
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      850
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      64
      760
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      747
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      733
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      728
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      44
      692
    Aihe