Milloin karaoke rantautui suomeen?

Nimetön

Olisiko ketään joka tietäisi varmuudella milloin karaoke tuli suomeen ja kuka sen tänne toi? Kiitos jo etukäteen mikäli tietoa löytyy se on arvokasta sellaista.

14

5327

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JOu JOu

      Jos en väärin muista niin ensimmäinen karaoke ilta vietettiin suomessaa vuonna 1989. silloin ei vielä ollut yhtään suomenkielista kappaletta joten iltaa vauhditti vain ulkomaalaiset kappaleet, siis jos vauhditti. osanottaja määrä saattoi olla aika heikko tuona iltana =)
      En kyllä kuollaksenikaan muista kuka sen suomeen toi. nimen olen kyllä joskus kuullut.

      JOu JOu

    • jee

      Tuohon kysymykseen ei varmasti ole kellään varmaa tietoa. Ensinnäkin pitäisi määritellä, mitä on karaoke. Warnerin tuottaja kertoi sattumalta heränneessä keskustelussa tänään, että jo 60-luvulla oli myynnissä "-1" nimistä LP-sarjaa, joissa oli kokoelma tuttuja kappaleita ilman yhtä soitinta. Kotona tai treenikämpällä saattoi sitten levyjen säestyksellä soittaa mukaan esimerkiksi rummut tai trumpetin, mikä nyt sitten oma soitin olikaan. Tämä on periaatteessa yhtä lailla karaokea kuin tutumpi laulettu versiokin.

      Yleisesti voisi ajatella, että karaoke alkoi Suomessa siitä, kun jossain kuppilassa oli ensimmäisenä muutama Pioneerin englanninkielinen laserlevy laulettavissa. Varmaan tuo JOu JOu:n veikkaus osuu siinä mielessä aika lähelle.

      Terv. jee

      • karaokedude

        Vuonna 1984-86 laulettiin ruotsinlaivoilla ensimmäisen kerran karaokea englanninkielisten laulujen voimin. Niihin aikoihin ilmestyivät ensimmäiset ns Karaoke-robotit jotka olivat CD G levyjä toistavia 50 levyn jukeboxeja. Siihen aikaan taisi JVC olla valtamerkki niin laitteissa kuin levyissäkin.
        Samoihin aikoihin Helsingin keskustassa n.1985 toimi ravintola jossa oli samanlainen peli ja siellä laulettiin nykymuotoisena varmaankin suomen ensimmäiset karaokeillat.

        Myöhemmin Pioneerin valloittaessa karaokemarkkinat tulivat sitten Laserdisc-levyt ja soittimet n.1988 ja karaoke alkoi hiljalleen yleistyä. Ensimmäinen kotimainen levy ilmestyi vuonna 1991 alkuvuodesta ja se oli piste josta lähti jyrkkä nousu joka ennakkoarveluista huolimatta edelleen jatkuu....


      • dementiaako
        karaokedude kirjoitti:

        Vuonna 1984-86 laulettiin ruotsinlaivoilla ensimmäisen kerran karaokea englanninkielisten laulujen voimin. Niihin aikoihin ilmestyivät ensimmäiset ns Karaoke-robotit jotka olivat CD G levyjä toistavia 50 levyn jukeboxeja. Siihen aikaan taisi JVC olla valtamerkki niin laitteissa kuin levyissäkin.
        Samoihin aikoihin Helsingin keskustassa n.1985 toimi ravintola jossa oli samanlainen peli ja siellä laulettiin nykymuotoisena varmaankin suomen ensimmäiset karaokeillat.

        Myöhemmin Pioneerin valloittaessa karaokemarkkinat tulivat sitten Laserdisc-levyt ja soittimet n.1988 ja karaoke alkoi hiljalleen yleistyä. Ensimmäinen kotimainen levy ilmestyi vuonna 1991 alkuvuodesta ja se oli piste josta lähti jyrkkä nousu joka ennakkoarveluista huolimatta edelleen jatkuu....

        sitten oli tämä VHS-kasetti vaihe. Koska sitä kuitenkin veivattiin ennen LD-levyjen kautta meillä täällä Suomenmaassakin?
        Näin ainakin kertovat jotkut pitkänmatkan tehneet karaokeimmeiset.


    • Ernst Rummeli

      Tai sit muistan väärin...saatto olla 1991...

    • pavarotti

      en tiedä muista mutta itse hain lontoosta -80 puolessa välissä, tupla cd-kasetti soittimen realistic consertmate 2000 ja 15 cd-kasettia ja kirjoitin sanat paperille josta laulaja hämärässä lauloi enemmän tai vähemmän hyvin..tästä alkoi suomen karaoke ja tiedän että olin ensimmäisiä suomessa. sitten tuli japanista pioneer isot ld-levyt ja nuo isot automaatti boxit jotka maksio maltaita ja kun suosio oli ilmeinen niin tehtiin "köyhien mallia" ja pioneerhan teki ekan transponointi-soittimen. tuollainen jääkaapin kokoinen soitin on edelleen mm. ravintola-karhunpesässä, kangasniemellä joka ostettiin belgiasta puolta halvemmalla..ssii todellinen harvinaisuus..sitten tuli aikoinaan finnin isot levyt joilla rahastettiin ryöstettiin meidät karaoke-vetäjät todella härskisti. silti oli pakko kuulua postituslistalle jotta sai heti uudel levyn...suomihan on edelleen härskiyden kehto karaokessa pitämällä ammattikaraokelevyn ja kotikaraoken hinnan erillään..muualla maailmassa ei näin ole..ei missän..USASSA levyt on eri formaattia ne ovat ilman kallista videota siis cdg-levy, eli still kuva missä texti juoksee..myöhemmin minulla oli kolme eri settiä ja töissä 5 juontajaa ja sitten laitoin eka ravintolani WANKKURIN jyväskylään josta tuli aikansa yksi tunnetuin karaoke-ravintola jonne tuli karaoke laulajia hesasta asti koska raflani oli suoraa jyväskylän asemalla..kysy vaikka pulkkisen jormalta..eli hesalaiset ei olleet ekoja eikä viimeisiä karaokessa..muutkin osaa englantia ja pystyy helposti matkustamaan..muuten olen eka vuoren varmasti,.. joka vei suomi-karaoken espanjaan ..heheee.. nykyään kierrän karaoken kaukaa..mitta täynnä..karaoke vapautti suomalaiset ja mutta teki helevetin huonoja iskelmä-tähtiä..idolsseja, talentteja ymm....hyi hitto..

      • matjarjaMamu

        Kummola toi. Rautakansleri.


    • KK

      Tästä karaokehistoriasta on täällä aiemminkin kirjoitettu runsaasti mm.; http://keskustelu.suomi24.fi/node/2046606

      Tuolla keskustelussa on mainittu paljon nimiäkin, käyhän lukemassa.

      Aiheesta on tehty myös kirja, nimeä en nyt muista, mutta olen lukenut sitä. Siinä kerrotaan karaoken tulosta Suomeen ja kehityksestä. Karaoken kotina pidetään Tampereella olevaa ravintolaa, Killinkiä. En tiedä, onko se ensimmäinen varsinainen karaokebaari, mutta niin sitä on mainostettu, nykyään en tiedä onko sitä ollenkaan.
      Mielestäni karaoke on tullut ensimmäisen kerran Suomeen 70-luvulla jo.

    • Anonyymi

      Ns. varmaa tietoa kysymykseen liittyen tuntuu olevan monella, mutta yllättävän monia varmoja tietoja mahtuu maailmaan :) Mutta kysymys todellakin hyvä yhä edelleen, ehkä se oikea vastauskin vielä jostain putkahtaa. Vahvin veikkaus itselläni on Itämeren matkustaja-alukset tai Karaoke Bar Oulu, vähän riippuen mikä lasketaan tässä yhteytdessä "Suomeksi".

    • Anonyymi

      Japanissa käydessäni 1980 luvun alussa bongasin näitä karaokemestoja.
      Ajattelin jo silloin että tämä pitää saada Suomeen, mutta ilman oikeita kontaktejahan siihen ei ollut mitään mahdollisuuksia.

    • Anonyymi

      Kalervo Kummola, jääkiekkopomo, toi karaoken Suomeen. Veikkaisin 80-luvun loppua, koska Ouluun se tuli keväällä 1991 ja paikka oli rav. Park-57 Tuirassa, jossa eka kerran sai kokeilla karaokea... t. Becuiini

    • Anonyymi

      Kyllä karaoke on valloittanut suomen eli joka kuppilassa on jonkin tasoista karaokeavedetty ka vielä enemmän lauletaan kotona omilla laitteilla ja VHS Nauhoja oli jo tehty,mutta niissä oli vain 12/kpl per kasetti lauluja!!Hyvä homma!!!

    • Anonyymi

      Kyllä se oli tuo Kummola joka tuon Karaoken rantautti Suomeen,niin kun tuolla oli edellä jo mainittu.

    • Anonyymi

      Veikko Ahvenaisen elämäkerta kirjassa on maininta, että hän olisi tuonut karaoken Suomeen!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1378
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1251
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1185
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1135
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      15
      1091
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1067
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      32
      1034
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1033
    9. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1032
    10. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1023
    Aihe