Mitäs jos puhuttaisiinkin nyt vaihteeksi tästä?

"Vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä järjestetään yhä hoitokokouksia, jotka vievät ihmisiltä työkyvyn ja mielenterveyden, kertovat entiset jäsenet."

Lähteenä Iltasanomat.

Lestadiolaiset ovat osa luterilaista kansankirkkoamme. Näin ollen, aiheesta voisi olla syytä puhua täälläkin.

Onko puuha sellaista, että hyväksytte tämän? Tekin uskovaiset?

Arto? Kaikki ok?

19

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nosto ihan vain siksi, että täällä olisi esillä muutakin kuin vain Räsänen.

      • Anonyymi

        Hyvin on mitätöity asiallinen keskustelu.

        1970 luvun hoitokokouksiin ei ole asiallisia vastauksia.
        Miksi ja millä perusteilla niitä tehtiin. Esimerksi Kokemäen srkssa oli vastakkainasettelua evlut papin ja maallikkopapin vaimon välillä. Vaimo em. Kävi panettelemassa muualla. Papilta vietiin srk puhujanoikeudet ja mielenyerveys.

        Ei srk ole erehtymätön. Kun myöntävät sen, palaa uskottavuus.

        Miksi nykyinen puheenjohtaja aloitti? Ihan hyvä tyyppi mutta edeltäjän virheet?

        Miksi lasten pahoinpitely oli suositeltua ainakin 80 luvulle asti? Ym.


      • Tulitko lukeneeksi juttua?


    • Olisi mukava kuulla luterilaisten mielipiteitä siitä, miten sellainen yhteisö, jonka mukaan kaikki muut paitsi he menevät helvettiin, voi kuulua luterilaiseen kirkkoon? Eikö tuo ole aika merkillistä?

      • Joku "mukava ihminen" on poistattanut kommenttini. Syytä en tiedä. Tuttu juttu täällä.

        Kysehän on siitä, että aika moni joukkio kokee olevansa "valittu". Lestadiolaiset vain sanovat ajatuksensa suoraan ääneen.


      • InhottavaRealisti kirjoitti:

        Joku "mukava ihminen" on poistattanut kommenttini. Syytä en tiedä. Tuttu juttu täällä.

        Kysehän on siitä, että aika moni joukkio kokee olevansa "valittu". Lestadiolaiset vain sanovat ajatuksensa suoraan ääneen.

        Ei kai Suomessa sentään juuri muita ole kuin lestadiolaiset, Jehovan todistajat ja mormonit? Ellei sitten joitain lilliputtikultteja.


      • Niin, luterilaiseen kirkkoon saavat kuulua myös nämä monet herätysliikeet. OIkeastaan voisi kysyä toisinpäin - miksi nämä itse haluavat kuulua kirkkoon?


    • Anonyymi

      Hoitokokouksia mielisairaaloihin voisi tavalliset ihmiset pelästyä.

    • Anonyymi

      Vanhalestadiolaiset eivät kuulu luterilaiseen kirkkoon. Ainoa syy pitää hedät mukana on ahneus. Halutaan kirkollisverot. Linjakasta olisi todeta, että tuollaiset äärilahkot eivät kuulu kansankirkkoon.

      • Niin, asia kun on siten, että vanhoislestadiolaiset haluavat kuulua kirkkoon. Kirkosta ei ketään eroteta.

        Valde Palola vanhoillislestadiolaisen liikkeen valtakunnallisen kattojärjestön Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen varapuheenjohtaja, on ilmaissut asian näin:

        ”Vanhoillislestadiolaisuus on osa kansankirkkoa, ja pidämme kirkkoa äärettömän arvokkaana. Olen itse ollut kirkossa kappalaisena, rajaseutupappina ja sitten puolustusvoimissa sotilaspappina ja kenttärovastina.”

        Vanhoislestadiolaiset pitävät oppinsa olevan mitä ”…syvintä luterilaisuutta.”

        Mutta kun lestadiolaisetkaan eivät ole mikään yhtenäinen liike (vanhoillislestadiolaisuus, esikoislestadiolaisuus ja rauhansanalaisuus ja kymmenet pienemmät yhteisöt), niin eivät he ole siitäkään saman mielisiä ketkä ovat ”oikeita” kristittyjä.
        ”Juhani Raattamaa puolestaan korosti lestadiolaisuuden hajottua, että oikeita kristittyjä löytyi vain vanhoillislestadiolaisuuden piirissä.”

        Mutta vanhoislestadiolaiset eivät hyväksy muita herätysliikkeitä tai vastaavia, sillä:

        ”Jumalan seurakunnan jäsenet ovat yksimielisiä keskenään, siinä ei ole opillisia hajaannuksia. Ei voi olla kahta Jumalan seurakuntaa.”
        ”Niinpä Palolan mukaan ei ole mahdollista, että esimerkiksi kirkon muut konservatiiviset herätysliikkeet ja vanhoillislestadiolaisuus alkaisivat neuvotella esimerkiksi yhteisistä oppinäkemyksistä.”
        ”Se merkitsisi, että luopuisimme omasta uskosta ja uskon ymmärryksestä.”
        K&K ”Ovatko vain lestadiolaiset oikeita uskovia? Lestadiolaisjohtaja Valde Palola avaa liikkeen seurakuntaoppia” 04.09.2018

        Vanhoillislestadiolaisuudessa voidaan ajatella, että eri puolilla maailmaa elää todellisen seurakunnan jäseniä, jotka kuuluvat johonkin toiseen kirkkoon. Heillä pitää kuitenkin olla ”Pyhän Hengen yhteys Kristuksen seurakunnan kanssa”.

        Siinä sitä sitten ollaan, kun nämä liikkeet taitavat jokainen jollaintapaa poteroitua?


    • ”Onko puuha sellaista, että hyväksytte tämän? Tekin uskovaiset?”

      Niin, meitä uskovia on erilaisia… Mutta tällaisten yhteisöjen tilanne on kovin ristiriitainen. Vaikka hyviä puolia voidaan löytää, aivan vastaavasti siellä on hyvin kielteisiä ilmiöitä.

      Kun torniolainen Erkki Hurtig kertoo ”Minussa meni jotain rikki. Esimerkiksi hyväksikäyttö oli sellainen rike, joka voitiin antaa anteeksi ja unohtaa. Minun rikkeeni olivat sellaisia, ettei anteeksiannosta ollut mitään puhetta.”

      Eli kyse oli lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, jota yritettiin painaa pinnan alle. Nämä hoitokokoukset ovat oma ilmiönsä ja varmaan jossain määrin jokaisessa ”etenkin suljetummassa” uskonyhteisössä näitä harrastetaan. Jokainen muistanee nämä eheytysjutut.

      ”Hurtig ei enää allekirjoita kaikkia liikkeen opetuksia. Hän on havainnut, että usein yhteisön ääni menee järjen edelle. Yhteisön ääntä taas käyttävät ”valtaan rakastuneet miehet”.”

      Vaikka jokainen hengellinen yhteisö voi väittää, että kaikki menee Jumalan ohjauksessa, oikeasti asioista päättävät ihmiset. Usein juuri valtaa käyttää vanhojen miesten joukko. Tällaisia samanlaisia – voisiko sanoa kristillisiä ”sharioita” ajaa mm. Ahvio, Turunen jne., vastustaessaan kaikenlaista demokratiaa.

      ” Mielestäni evankelisluterilaisen kirkon olisi puututtavaa lestadiolaisten pappien harjoittamaan hengelliseen ja henkiseen väkivaltaan. Tarvittaessa heiltä on otettava pappisokeudet pois. Ei ole oikein, että joku käyttää valtaa, joka tuhoaa mielenterveyden ja ajaa ihmisiä itsetuhoon.”
      IS ”Erkki Hurtig puolusti pedofiilien uhreja ja hänet suljettiin vanhoillis¬lestadiolaisesta liikkeestä – yöhön venynyt hoitokokous sai kylmäävän käänteen” 14.3.2020

      Vaikka ”Joulukuussa 2014 Oulun hiippakunnan tuomiokapituli antoi rovastille kirjallisen varoituksen asiassa.” ja sen mukaan ”…papin ei tulisi missään olosuhteissa toimia niin, että hänen toimintansa koetaan painostamiseksi tai hengelliseksi väkivallaksi. Hän oli myös rikkonut pappia sitovaa vaitiolovelvollisuutta.”, niin eivät nämä yhteisöt poista silti näitä pappeja.

      Siinä sitä on pohtimista, mihin rajan aina vetää – etenkin tämän uskonnonvapauden suhteen?

      • VL-väki on esimerkki niistä uskonnollisten yhteisöjen vastenmielisistä käytännöistä, joiden vuoksi kahnauksiin lain kanssa joudutaan. Ennemmin tai myöhemmin rajoja tulee juuri sen suhteen, mitä uskon nimissä saa ja mitä ei saa tehdä. Useat poppoot puhuvat yleviä julkisesti, mutta kun omaa pesää tutkitaan, alkaakin sitten huuto uskovien vainosta.


      • InhottavaRealisti kirjoitti:

        VL-väki on esimerkki niistä uskonnollisten yhteisöjen vastenmielisistä käytännöistä, joiden vuoksi kahnauksiin lain kanssa joudutaan. Ennemmin tai myöhemmin rajoja tulee juuri sen suhteen, mitä uskon nimissä saa ja mitä ei saa tehdä. Useat poppoot puhuvat yleviä julkisesti, mutta kun omaa pesää tutkitaan, alkaakin sitten huuto uskovien vainosta.

        Niin, kyllä tuota rajan vetoa jo nyt tehdään. Mitä kaikkea saa tehdä uskonnon nimissä?


      • mummomuori kirjoitti:

        Niin, kyllä tuota rajan vetoa jo nyt tehdään. Mitä kaikkea saa tehdä uskonnon nimissä?

        Patmoksen piireissäkin ollaan kovasti taistelemassa islamia ja sen "kohtuuttomia vaatimuksia" vastaan, mutta omia kyseenalaisia toimia ei millään nähdä. Täälläkin on puolustettu esim. Jalovaaran selkeän törkeitä toimia ilmeisesti ihan vakavalla mielellä.


      • InhottavaRealisti kirjoitti:

        Patmoksen piireissäkin ollaan kovasti taistelemassa islamia ja sen "kohtuuttomia vaatimuksia" vastaan, mutta omia kyseenalaisia toimia ei millään nähdä. Täälläkin on puolustettu esim. Jalovaaran selkeän törkeitä toimia ilmeisesti ihan vakavalla mielellä.

        Totta, vaikka heillä tuntuu itsellään olevan myös "kohtuuttomia vaatimuksia".


    • Kuvaavaa on, että hyväksikäytön uhreja puolustaneen "synti" eli liikkeen kritisointi oli anteeksiantamaton ja kadotukseen vievä mutta hyväksikäyttäjä sai syntinsä anteeksi ja vältti maallisen oikeuden eteen joutumisen.

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006439166.html

      • Juuri tuon tyyppiset toimet osoittavat tosiasiat ajattelukykyisille ihmisille. Kun taustalla on lapsesta alkanut manipulaatio, tilanne on mutkikkaampi.

        Sekin täytyy muistaa, että esim. täällä pesivillä helluntailaisilla on oletuksena se, että VL-väen kaltoin kohtelemat ihmiset sitten hyppäävät heidän joukkoonsa: yhdestä fundamentalistijoukosta toiseen.


      • ”…eli liikkeen kritisointi oli anteeksiantamaton ja kadotukseen vievä…”

        Aivan. Tämä on ehkä se suurin ongelma, mikä koituu näistä suljetuista yhteisöissä tai karismaattisen johtajan ympärille syntyneistä liikkeissä niiden autoritaarisesta asenteesta.

        Sisältäpäin nähtynä näyttää tietysti vähän toiselta. On selkeä hengellinen näkemys siitä, mikä on ”oikeaa” oppia ja miten yhteisöä tulee johtaa. Koko ajan vaanii ryhmille hyvin tyypillinen ilmiö, eli johtajan oppia ei niellä sellaisenaan, vaan aletaan kyseenalaistaa. Kun valtaa käytetään esim. Raamatun kautta, niin voidaan vedota milloin mihinkin kohtaan.

        Mitä tiukemmin ollaan ”puhdas-” tai ”oikea-oppisia”, sitä vaativammat ovat säännöt samanmielisyydestä. Tavallaan siinä on pyrkimys säilyttää jotain muuttumattomana, mikä ei aina paha asia ole. Toisaalta kun valta kerääntyy harvoille, pian käy niin, ettei siitä haluta luopua vaan pikemminkin sitä aletaan käyttää yhä mielivaltaisemmin.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tunnustuksia -ketju

      En halua olla pelkkä kaverisi. Välttämättä en sitä koskaan tunnusta irl. En halua menettää sinua. Naiselta Muutkin saa
      Ikävä
      102
      1517
    2. Kesäiseen aamuun

      Hyvää huomenta päivää. ☕🌞🌾😊🤗❤️
      Ikävä
      210
      1126
    3. Kyllä sinä tuoksut hyvälle!

      Miten luulet meidän käyvän? Kyllä näen sinusta aivan kaiken ja epäilen sanomisiasi. Tiedän että tänään meillä olisi ollu
      Ikävä
      20
      1098
    4. Aamukahdeksalta

      Olet ensimmäinen ajatukseni. Tätä en voi sinulle kertoa. Toivon ja pelkään että osaat lukea rivien välit. Riveilläni usk
      Ikävä
      103
      1004
    5. Voitasko me sit nukkua eri sängyissä?

      Olen niin monta vuotta nukkunut yksin, että varmaan häiriintyisin jos joku on ihan vieressä yöllä.
      Ikävä
      129
      1003
    6. Nivalan tien kunto

      ....voiko sitä pitkin käydä Nivalassa särkemättä renkaita
      Haapavesi
      14
      986
    7. Naiselleni

      Minä olen etsinyt sinua koko elämäni. Aina olet ollut minulle jotain elämää suurempaa, jonka takia olen saanut valtavan
      Ikävä
      48
      966
    8. Antaa myrskyn puhdistaa

      Kivaa päivää vaan. 🐺⚡🌧️😊🤗☕
      Ikävä
      167
      897
    9. Ilmastonmuutos on aikamme suurin ongelma

      Tuota asiaa eivät yksinkertaiset ihmiset ymmärrä, kun ihmettelevät miksi aurinko- ja tuulivoimaloita pystytetään ympäri
      Maailman menoa
      160
      895
    10. Aiotko tai haluatko erota

      nykyisestä puolisostasi?
      Ikävä
      66
      886
    Aihe