Paras kohtuuhintainen fatbike

Anonyymi

Maastopyöräily (metsäpoluilla kesäisin lähinnä) kiinnostaa ja nyt on hakusessa hyvä eka fatbike. Mitä suosittelette/mitä ette? Mikä on paras kohtuuhintainen fatbike? Mitä pitää ottaa huomioon kun ekaa pyörää ostaa? Budjetti tonnin luokkaa mutta ei haittaa vaikka olisi vähä alle.

8

<50

  Vastaukset

  • Miksi fatbike? Tuon muotivillityksen mukaan moni lähtee ja huomaa myöhemmin ostaneensa vääränlaisen pyörän. Läski on talvella ihan ok, mutta ei sillä kesällä tuu ajettua. 29 maasturi on paljon parempi. Sillä voi ajaa myös tiellä pitempiä siirtymiä. Voi toki läskilläkin, mutta tuntuu kuin olis jarru päällä.

   • Ei tosiaan tarvitse olla fatbike vaan sellainen, jolla olisi hyvä ajaa metsäpolkuja kesäaikaan? Mitä eroa on 29 ja 27+? Hirveisiin ryteikköihin ei ole tarvetta mennä, enkä aja talvella.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ei tosiaan tarvitse olla fatbike vaan sellainen, jolla olisi hyvä ajaa metsäpolkuja kesäaikaan? Mitä eroa on 29 ja 27+? Hirveisiin ryteikköihin ei ole tarvetta mennä, enkä aja talvella.

    Maastopyöriin on nykyisellään vakiintunut suurempi rengaskoko. Aiemmin pitkään käytössä oli 26" rengas. Tätä pienempää rengasta käytetään vielä läskipyörissä ja niissä sen leveys on yli 4 tuumaa.

    Suurempi rengas rullaa ja pitää paremmin. Suuremmalla renkaalla kohtauskulma esteen kanssa on myös pienempi, joten rengas ylittää poluilla vastaan tulevat esteet ja epätasaisuudet paljon sulavammin. Yleisin koko maastuireissa on 27,5" ja tuo "plussakoko" eli 27,5+ tarkoittaa sitä, että rengas on tavallista leveämpi eli 2,8 - 3,0 tuumaa. Samalla renkaan profiili kasvaa hieman, eli plussakokoinen rengas on myös halkaisijaltaan pari senttiä suurempi.

    29" tarkoittaa taas edelleen halkaisijaltaan suurempaa rengasta.

    Fatbiket ovat valitettavan ylihinnoiteltuja, joten kannattaa myös tutustua perinteisiin maastopyöriin. Väitän, että samalla tonnilla saat merkittävästi laadukkaamman maastopyörän kuin fatbiken. Tonnin hintaluokassa on jo säädettävä ilmakeula ihan vakiovaruste.


  • Yks aktiivi pyöräilijä sanoi "Jos polku on niin huonoa ja pehmeää että tarvii läskipyörän niin sellaiset paikat on mukavampi kävellä"

  • Osta sellainen mikä tuntuu hyvälle pyörän päällä :)

   Läskin kompromissit ovat kuran lentäminen ja suuri vierintävastus. Niitä voi kuitenkin hoitaa.

   Kura lentää, kun hyviä kurakaaria ei ole edes olemassa läskimaasturiin. Läski rengas myös lennättää kurat laajalle alueelle. Osta sellaiset rapakaaret mitkä saat. Auttavat kyllä.

   Toinen ongelma on vierintävastus. Tee maasturista sisärenkaaton (tubeless) ja laita uudet 4" jumbo jimit, niin pyörä rullaa näillä muutoksilla kuin tavallinen maastopyörä :) Tietty sähköläski on myös pop :)

   Koska hiekka lentää läskissä, käytä läskin kanssa ajolaseja!

  • Fatbiken hyvä puoli olisi ainakin se että on teknisesti yksinkertainen eikä siten vaadi tavallista pyörää suurempaaa huoltohommia.

  • Fatbike on ihan kiva mm, jos ajaa talvella tai tykkää pyöriä pienellä kallion nyppylällä edes takaisin hakien haasteita ja hikeä pintaan. Reipasvauhtiseen ajoon metsäpoluilla se ei ole hyvä vaihtoehto. Jos pienempi vauhti riittää, niin sillä saa kyllä kunnon kohoamaan poluillakin.

   Onko polku oikeasti polku vai ulkoiluväylä, kuinka tekninen se on? Jos polku on oikeasti tekninen, niin jäykkäperäinen maasturi, 29" - 26", on oikea vaihtoehto. Jos taas kyse on nopeista, eikä niinkään teknisistä maastoista, on cyclocrossari tai gravel grinder parempi.

   Vanha nyrkkisääntö oli aikoinaan, että käyttökelpoisten pyörien hinnat alkavat 1000 €:sta ja jousto per pää lisää hintaa aina á 500 €. Tuon alle pääsee nykyään ainakin eurooppalaisissa nettikaupoissa, mutta varsinkin Suomesta ostettaessa lähtisin ajatuksesta, että 29" on rigid, eli täys jäykkä. Syksyn alennusmyynneissä on myös mahdollista tehdä löytöjä Suomessakin, mutta nyt ei ole sen aika.

   • Jatkan vielä: Pari vuotta sitten tein vertailua edullisista fatbikeista ja silloin minusta paras valinta oli keskimmäinen White malli XXL:stä. Kyllä sellaisellekin on käyttöä, mutta paljon vähemmän kuin maantiepyörälle tai cyclocrossarille.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut