Vainajan varojen käyttö ennen perunkirjoitusta?

Anonyymi

Hei. Pari kysymystä perunkirjoituksesta ja perinnönjaosta, joissa olen varsin kokematon. Isäni kuoli, ja perillisiä olemme minä ja sisareni. Äiti on kuollut jo vuosia sitten. En tiedä onko testamenttia. Sisareni asuu talossa, jonka hän omistaa isäni kanssa puoliksi. Hän jää asumaan siihen ainakin toistaiseksi. Kun isän pankkitililtä on mennyt tähän asti talon kulut, mm. sähkö, jotka hän on maksanut eläkkeestään (sisareni ei ole osallistunut kuluihin), ja kun eläke nyt jää tulematta, niin voiko sisareni maksaa näitä maksuja isäni tililtä, vielä jakamattomasta perinnöstä? Eikö hänen pitäisi odottaa perinnönjakoa, ja maksaa asumisestaan sitä ennen itse? Talosta on koko ajan myös remonttikuluja. Itse en tule saamaan perinnöksi isän omistamaa puolikasta talosta, sen tiedän etukäteen, ja siksi ajattelenkin etten haluaisi maksaa talon kuluja minulle tulevasta rahallisesta osuudesta. Voinko jotenkin vaikuttaa asiaan?

Entä voiko sisareni käyttää isän tiliä muuten? En tiedä onko isäni ehkä antanut hänelle tilin käyttöoikeuden viime kuukausinaan. Onko vaaraa, että jos sisarellani on verkkopankkitunnukset isän tilille, hän käyttää siitä varoja jotka kuuluisi jakaa perinnössä?

Onko sisarellani lupa tehdä tiliiltä käteisnostoja isän kuoleman jälkeen, jos isä on antanut hänelle joskus tilin käyttöoikeuden? Entä kun hautajaiskulut maksetaan isän tilillä olevista varoista, miten voin varmistaa, että sisareni käyttää ne kuten on tarkoitettu?

Onko minulla mahdollisuus nähdä esim. isän pankkitilejä, ja paljonko sieltä otetaan varoja hänen kuolemansa jälkeen?

Sisareni on perunkirjoituksen järjestäjä. Pitääkö olla myös kaksi uskottua miestä? Jos sisareni valitsee heidät, kuinka pääsen tarkistamaan, että he tekevät tehtävänsä oikein, siis tarkistavat miten omaisuus on luetteloitu?

Kiitos jos joku viitsii vastata.

37

1719

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hei, minunkin isä kuoli äskettäin ja suru on suuri. Meitä jäi minä ja äitini. Isä oli eläessään antanut äidille verkkopankkitunnukset. Ikinä ei ollut isän tiliä käyttänyt mutta nyt oli pakko, hän maksoi isän sairaalakulut jne. isän tililtä. Periaatteessa pankin mukaan tämä ei ole suotavaa, mutta ymmärsivät tilanteen. Äiti painotti, ettei maksa sieltä kuin pakolliset kulut jotka kuuluvat isän sairauteen. Tarvittaessa on tiliote, joka osoittaa mitä isän tililtä on veloitettu. Isä oli vuodepotilas eikä pystynyt tulemaan pankkiin, luonnollisesti. Sitten kun isästä aika jätti, verkkopankki sulkeutui ja pankin kanssa sovimme, että saapuvat isän laskut toimitamme pankkiin. Mutta verkkopankki sulkeutui ja kortti siinä samassa katki.
      Eli isän tiliä ei voi enää ns. käyttää. Sama pätee varmasti siskoosikin. Pankki hoitaa mitä tarvitsee, isän tulevat laskut ym. Perunkirjoitusta ei ole vielä tehty koska kuolemasta ei ole kauaa.
      Äitini otti yhteyttä Oikeusaputoimistoon jotka lupasivat auttaa Perunkirjoituksessa kun saamme isäni haudan lepoon. Emme mekään tienneet miten nämä kiemurat menee mutta soita Oikeusaputoimistoon ja käy pankissa, he osaavat kertoa.

    • Anonyymi

      Sinulla on oikeus pyytää pankista tiliote,koskien isäsi tiliä,siitä selviää mitä sisaresi on puuhaillut.
      Tiliote kannattaa pyytää pankista,otat tarvittavat dokumentit mukaan,voit todistaa kuka olet ,ja kenen tilistä in kyse.

      • Anonyymi

        Siis kaikki vainajan tilitiedot ennen kuolemaa, vaatii kaikkien osakkaiden valtakirjan ja tilitiedot todellakin maksaa eikä ihan vähän. Kuoleman jälkeinenkin maksaa, Nordea veloitti aikoinaan13v.sitten vainajan ja lesken tilitiedoista 7€kpl.


    • Anonyymi

      Kiitos vastauksista! Hassua että pitää tämmöisestä huolehtia oman sisaruksen kohdalla....Hautajaiset tullaan maksamaan vainajan varoista, hän on sen niin tarkoittanutkin, koska me kumpikin lapsista olemme tällä hetkellä suht. heikossa taloudellisessa asemassa. Hautaustoimisto varmaan lähettää laskun vasta kun perintö on jaettu....? Jos tili sulkeutuu heti kuoleman jälkeen, niin siitä ei voi sitäkään maksaa... - ap.

      • Anonyymi

        Hautaustoimisto ei odota perinnönJAKOA, sehän voi kestää vaikka kuin kauan. Hautauskulut saa maksaa vainajan varoista. Perunkirjoituksessa joka tehdään ensin, selviää onko testamenttia (ellei sisaresi ole sitä hävittänyt?). Perunkirjoitukseen pitää olla pankeista todistukset vainajan tileistä.
        Kun sisaresi omistaa puoleksi talon, käsittääkseni hän osaltaan vastaa myös osan remonttikuista, juoksevat kulut hän joutuu maksamaan. Oletko saanut ennakkoperintöä vai miksi "et tule perimään mitään", sanot olevasi kuitenkin perillinen sisaresi kanssa.
        Perunkirjoitusta varten tarvitaan virkatodistus vainajasta ja jokaisesta kuolinpesän osakkaasta, joten hanki se itsestäsi (ja ota muutama kopio). Sillä pystyt myös pankissa todistamaan että olet oikea henkilö saamaan tietoja.


    • Anonyymi

      Hautajaiskulut ym. asioissa koskien isääsi ja kuka maksaa, soita Oikeusaputoimistoon. Vaikka perunkirjoitusta ei ole tehty, jos on epävarmaa kuka maksaa ja voiko maksaa, toistan taas jälkimmäistä.

    • Anonyymi

      Ja Hautaustoimiston kanssa kerro tilanteesi. Olen varma, että isäsi pääsee haudan lepoon joka tapauksessa. Suomessa ei kukaan jää hautaamatta vaikka ei rahaa olisikaan omaisilla sitä tehdä. Voimia sinne ja muistakaa isäänne lämmöllä.

      • Anonyymi

        Kiitos. -ap.


    • Anonyymi

      Tuota,siinä suhteessa kuin sisareni omistaa jo kiinteistöstä/talosta,hän vastaa kokonaan kuluista. Lähtökohtaisesti. Siitä osasta mikä kuuluu nyt jakamattoman kuolinpesän,vastaavat osakkaat. Perunkirjoituksessa selviää mitä omaisuutta vainajalla oli,testamentti mikäli on,ja mahdolliset ennakkoperinnöt ym tärkeä. Sitten vasta voi tehdä perinnönjaon,toimeenpanna testamentin jos sitä ei kukaan moiti tai voi moittia. Hautajaiskulut ja vainajan elinaikaa ajoittuvat pakolliset kulut,kuuluu maksaa vainajan varoista. Yleensä tili menee ns kiinni,heti kun pankki saa tiedon kuolemasta,kunnes tuli käyttöön oikeutetut on selvitetty,esim valtakirjalla,että kuka saa tililtä nostaa rahoja. Paitsi: ne selvät vainajan liittyvät maksut saa osakas pyytää pankkia hoitamaan vainajan tililtä. Koska sisareni hoitaa pesän perunkirjoitusta,kysy häneltä jos on epäselvää. Hänen kuuluu selvittää sinulle asioita,eikä sisareni yksin voi päättää esimerkiksi remonteista,että sinä vain olisit maksavansa osapuolena,kuolinpesissä pätee yhteidhallinto,yksimielisenä. Ellei yksimielisyyttä ole,sitä jotain yhden haluamaa asiaa ei tehdä. Jos kaikilla osakkailla on halua esim johonkin remonttiin,ja varat,esim perinnässä,siihen riittää,niin miksei. Sehän nostaa arvoa kiinteällä omaisuudelle kun siitä huolta pidetään. Eli,perintörahan määrä ei välttämättä lopulta ole sama kuin se summa mikä on kulujen jälkeen jää. Ja harvoin perintö on suoraa rahaa,kokonaan. Perintöhän on mitä vainajalla jää. Esim osa kiinteistöä,osa irtainta,sitä rahaakin ehkä. Että otanpa sisareesi yhteys ja selvitä asia.

      • Anonyymi

        Paljon kiitoksia neuvoista!:)

        Talo-osuutta en peri, sen on vainaja ilmaissut eläessään, perin pääasiassa rahaa. Siksi ajattelenkin, ettei sisareni saisi käyttää kuolinpesästä rahavaroja talon remonttiin ennen kuin perintö on jaettu. (Myös hän perii talon lisäksi rahaa.) Testamenttia en tiedä olevan. Ikävä tilanne ettei ole hyvät välit meillä... Täytyy kuitenkin koettaa selvittää asiat hänen kanssaan kaikessa rauhassa. - Nyt tiedän paremmin, miten toimia.- ap.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Paljon kiitoksia neuvoista!:)

        Talo-osuutta en peri, sen on vainaja ilmaissut eläessään, perin pääasiassa rahaa. Siksi ajattelenkin, ettei sisareni saisi käyttää kuolinpesästä rahavaroja talon remonttiin ennen kuin perintö on jaettu. (Myös hän perii talon lisäksi rahaa.) Testamenttia en tiedä olevan. Ikävä tilanne ettei ole hyvät välit meillä... Täytyy kuitenkin koettaa selvittää asiat hänen kanssaan kaikessa rauhassa. - Nyt tiedän paremmin, miten toimia.- ap.

        Tässäpä ihan oikeata asiaa.

        Kun joku kuolee, niin perukirjoitus tulee tehdä viimeistään 3kk kuolemasta.
        Perukirja on luettelo omaisuudesta ja samalla veroilmoitus.
        Perukirjaan tarvitaan ainoastaan vainajan osalta virkatodistus aina siitä lähtien kyn hän on täyttänyt 15v ja niiltä paikkakunnilta missä asunutkin.

        Hautajaiskulut maksetaan vainajan varoista ja ne kulut merkitään perukirjaan, myös pesänselvityskulut.

        Perukirjaan tulee merkitä kaikki vainajan omaisuus, tavanomainen koti-irtaimisto ei merkitä ja joka on alle 4000€, moottoriajoneuvot tulee merkitä vaikka arvo on alle tuon ja muu sellainen omaisuus jolla on arvoa, esim. Michellangelon kattofresko ynm vastaavat.

        Sinulla on oikeus vähintään lakiosuuteen ja se kannattaa vaatia,

        Kun nyt sisaresi on osaomistaja tuossa talossa, niin hän vastaa kuluista puolet ja loppupuolen kuluista vastaa kuolinpesä eli jako kannattaa tehdä mahdollisimman pian ja ei haittaa vaikka se tehdään samalla kun on perunkirjoitustilaisuus.

        Ei kukaan estä sinua tekemästä luettelointia mitä omaisuutta on ja täten huolehtia siitä, että kaikki tulee oikein.

        On väärä käsitys siitä, että uskotut miehet muka jollain tavalla tarkistavat kuolinpesän omaisuuden ja että he vannovat oikein merkityksi, noinhan se laissa on, mutta ei käytännössä.

        Sinulle kuuluu perintökaaren mukaan isäsi osasta puolet tuosta talosta ja muusta omaisuudesta puolet.

        Sinulla on oikeus saada edesmenneen isäsi tilistä niin paljon tilitietoja kuin tarvitset, mutta niistä joutuu maksamaan ja hakiessa noita, sinulla tulee olla valtuutus siskoltasi ilman perukirjaa, kun taas jos on perukirja, niin sen esittämällä, mutta en nyt muista tarkkaan omalta osaltani, mutta ainakin kuolinkuukauden tilitiedot pitäisi saada.

        Tässähän tätä ja noilla pääsee alkuun.

        T. Lawetorder


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tässäpä ihan oikeata asiaa.

        Kun joku kuolee, niin perukirjoitus tulee tehdä viimeistään 3kk kuolemasta.
        Perukirja on luettelo omaisuudesta ja samalla veroilmoitus.
        Perukirjaan tarvitaan ainoastaan vainajan osalta virkatodistus aina siitä lähtien kyn hän on täyttänyt 15v ja niiltä paikkakunnilta missä asunutkin.

        Hautajaiskulut maksetaan vainajan varoista ja ne kulut merkitään perukirjaan, myös pesänselvityskulut.

        Perukirjaan tulee merkitä kaikki vainajan omaisuus, tavanomainen koti-irtaimisto ei merkitä ja joka on alle 4000€, moottoriajoneuvot tulee merkitä vaikka arvo on alle tuon ja muu sellainen omaisuus jolla on arvoa, esim. Michellangelon kattofresko ynm vastaavat.

        Sinulla on oikeus vähintään lakiosuuteen ja se kannattaa vaatia,

        Kun nyt sisaresi on osaomistaja tuossa talossa, niin hän vastaa kuluista puolet ja loppupuolen kuluista vastaa kuolinpesä eli jako kannattaa tehdä mahdollisimman pian ja ei haittaa vaikka se tehdään samalla kun on perunkirjoitustilaisuus.

        Ei kukaan estä sinua tekemästä luettelointia mitä omaisuutta on ja täten huolehtia siitä, että kaikki tulee oikein.

        On väärä käsitys siitä, että uskotut miehet muka jollain tavalla tarkistavat kuolinpesän omaisuuden ja että he vannovat oikein merkityksi, noinhan se laissa on, mutta ei käytännössä.

        Sinulle kuuluu perintökaaren mukaan isäsi osasta puolet tuosta talosta ja muusta omaisuudesta puolet.

        Sinulla on oikeus saada edesmenneen isäsi tilistä niin paljon tilitietoja kuin tarvitset, mutta niistä joutuu maksamaan ja hakiessa noita, sinulla tulee olla valtuutus siskoltasi ilman perukirjaa, kun taas jos on perukirja, niin sen esittämällä, mutta en nyt muista tarkkaan omalta osaltani, mutta ainakin kuolinkuukauden tilitiedot pitäisi saada.

        Tässähän tätä ja noilla pääsee alkuun.

        T. Lawetorder

        Löpölöpö kirjoittaa taas puhdasta p***aa!

        "Perukirjaan tarvitaan ainoastaan vainajan osalta virkatodistus aina siitä lähtien kyn hän on täyttänyt 15v ja niiltä paikkakunnilta missä asunutkin."

        Kyllä, vainajalta tarvitaan katkeamaton virkatodistusketju 15 ikävuodesta kuolemaan. Tässäkin riittää jo hupia mikäli vainaja on jossain vaiheessa asunut ulkomailla. Lisäksi tarvitaan pesän osakkaiden tuoreet virkatodistukset.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tässäpä ihan oikeata asiaa.

        Kun joku kuolee, niin perukirjoitus tulee tehdä viimeistään 3kk kuolemasta.
        Perukirja on luettelo omaisuudesta ja samalla veroilmoitus.
        Perukirjaan tarvitaan ainoastaan vainajan osalta virkatodistus aina siitä lähtien kyn hän on täyttänyt 15v ja niiltä paikkakunnilta missä asunutkin.

        Hautajaiskulut maksetaan vainajan varoista ja ne kulut merkitään perukirjaan, myös pesänselvityskulut.

        Perukirjaan tulee merkitä kaikki vainajan omaisuus, tavanomainen koti-irtaimisto ei merkitä ja joka on alle 4000€, moottoriajoneuvot tulee merkitä vaikka arvo on alle tuon ja muu sellainen omaisuus jolla on arvoa, esim. Michellangelon kattofresko ynm vastaavat.

        Sinulla on oikeus vähintään lakiosuuteen ja se kannattaa vaatia,

        Kun nyt sisaresi on osaomistaja tuossa talossa, niin hän vastaa kuluista puolet ja loppupuolen kuluista vastaa kuolinpesä eli jako kannattaa tehdä mahdollisimman pian ja ei haittaa vaikka se tehdään samalla kun on perunkirjoitustilaisuus.

        Ei kukaan estä sinua tekemästä luettelointia mitä omaisuutta on ja täten huolehtia siitä, että kaikki tulee oikein.

        On väärä käsitys siitä, että uskotut miehet muka jollain tavalla tarkistavat kuolinpesän omaisuuden ja että he vannovat oikein merkityksi, noinhan se laissa on, mutta ei käytännössä.

        Sinulle kuuluu perintökaaren mukaan isäsi osasta puolet tuosta talosta ja muusta omaisuudesta puolet.

        Sinulla on oikeus saada edesmenneen isäsi tilistä niin paljon tilitietoja kuin tarvitset, mutta niistä joutuu maksamaan ja hakiessa noita, sinulla tulee olla valtuutus siskoltasi ilman perukirjaa, kun taas jos on perukirja, niin sen esittämällä, mutta en nyt muista tarkkaan omalta osaltani, mutta ainakin kuolinkuukauden tilitiedot pitäisi saada.

        Tässähän tätä ja noilla pääsee alkuun.

        T. Lawetorder

        "Hautajaiskulut maksetaan vainajan varoista ja ne kulut merkitään perukirjaan, myös pesänselvityskulut." Lisätätään tuohon vielä varaus hautakivestä. Jos joku luulee, että se on raha vaikkapa leskelle, niin eipä ole... On nimittäin olemassa tyyppejä, jotka näin luulee/tietää!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Löpölöpö kirjoittaa taas puhdasta p***aa!

        "Perukirjaan tarvitaan ainoastaan vainajan osalta virkatodistus aina siitä lähtien kyn hän on täyttänyt 15v ja niiltä paikkakunnilta missä asunutkin."

        Kyllä, vainajalta tarvitaan katkeamaton virkatodistusketju 15 ikävuodesta kuolemaan. Tässäkin riittää jo hupia mikäli vainaja on jossain vaiheessa asunut ulkomailla. Lisäksi tarvitaan pesän osakkaiden tuoreet virkatodistukset.

        Kyllä minä ainakin olen joutunut antamaan oman virkatodistukseni kun vanhempieni kuoltua tehtiin perukirjoitusta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Löpölöpö kirjoittaa taas puhdasta p***aa!

        "Perukirjaan tarvitaan ainoastaan vainajan osalta virkatodistus aina siitä lähtien kyn hän on täyttänyt 15v ja niiltä paikkakunnilta missä asunutkin."

        Kyllä, vainajalta tarvitaan katkeamaton virkatodistusketju 15 ikävuodesta kuolemaan. Tässäkin riittää jo hupia mikäli vainaja on jossain vaiheessa asunut ulkomailla. Lisäksi tarvitaan pesän osakkaiden tuoreet virkatodistukset.

        Tiedätkö edes mitä löpö on??

        Juu ainahan minä vaan höpötän ja nyt vielä enemmän, koska ei ole laissa vaatimusta, siitä lähtien kuin on täyttänyt 15v, en tiedä mistä on sikinnyt tuollainen vaatimus, mutta laissa ei ainakaan ole " 5 §

        Jos perittävä on tehnyt testamentin tai avioehtosopimuksen, on se otettava tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä liitettävä perukirjaan. Sama koskee muita asiakirjoja, jotka ovat tarpeen pesän tilan selville saamiseksi. =====>>>Perukirjaan on niin ikään liitettävä kirkonkirjan tai vastaavan rekisterin ote (SIIS OTE, ELI YKSI JA AINOA), josta käy selville eloonjäänyt puoliso ja perilliset (Eli viimeisimmän asuinpaikan ja sellainen ote jossa on leskeksi jäänyt, että mahdolliset rintaperilliset)". Suluissa kirjoittajan.

        Johtuisikohan laintulkinta kömmähdys siitä, että siellä on kyllä maininta paikkakunnista, mutta siinä mielessä, että jos omaisuutta on useammalla paikkakunnalla, niin jokaisella paikkakunnalla on tehtävä tuo perukirjoitus.

        Onkohan ollut kyse laittomasta rahastuksesta kun on joutunut metsästään virkatodistusta useammalta paikkakunnalta, VAIKKEI EDES LAKI VAADI TÄLLAISTA KETJUA ja AJATELKAA, riittää kun perilliset ovat siinä samassa virkatodistuksessa, ELI EI LAIN MUKAAN TARVITA JOKAISELTA RINTAPERILLISELTÄ ERIKSEEN OMAA.

        Eli peruutan kirjoitukseni siltä osin kuin olen esittänyt, että tarvitaan 15v lähtien


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tiedätkö edes mitä löpö on??

        Juu ainahan minä vaan höpötän ja nyt vielä enemmän, koska ei ole laissa vaatimusta, siitä lähtien kuin on täyttänyt 15v, en tiedä mistä on sikinnyt tuollainen vaatimus, mutta laissa ei ainakaan ole " 5 §

        Jos perittävä on tehnyt testamentin tai avioehtosopimuksen, on se otettava tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä liitettävä perukirjaan. Sama koskee muita asiakirjoja, jotka ovat tarpeen pesän tilan selville saamiseksi. =====>>>Perukirjaan on niin ikään liitettävä kirkonkirjan tai vastaavan rekisterin ote (SIIS OTE, ELI YKSI JA AINOA), josta käy selville eloonjäänyt puoliso ja perilliset (Eli viimeisimmän asuinpaikan ja sellainen ote jossa on leskeksi jäänyt, että mahdolliset rintaperilliset)". Suluissa kirjoittajan.

        Johtuisikohan laintulkinta kömmähdys siitä, että siellä on kyllä maininta paikkakunnista, mutta siinä mielessä, että jos omaisuutta on useammalla paikkakunnalla, niin jokaisella paikkakunnalla on tehtävä tuo perukirjoitus.

        Onkohan ollut kyse laittomasta rahastuksesta kun on joutunut metsästään virkatodistusta useammalta paikkakunnalta, VAIKKEI EDES LAKI VAADI TÄLLAISTA KETJUA ja AJATELKAA, riittää kun perilliset ovat siinä samassa virkatodistuksessa, ELI EI LAIN MUKAAN TARVITA JOKAISELTA RINTAPERILLISELTÄ ERIKSEEN OMAA.

        Eli peruutan kirjoitukseni siltä osin kuin olen esittänyt, että tarvitaan 15v lähtien

        Kyllä se virkatodistus perukirjaan vaaditaan jokaiselta paikkakunnalta, missä tämä henkilö on ollut kirjoilla 15v. täytettyään. Haetaan perillisiä ko.paikkakunnilta, korjatkaa ihmeessä, jos olen väärässä. Eikä se paljon maksa, saattaahan henkilö olla asunut vain yhdellä samalla paikkakunnalla koko elämänsä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä se virkatodistus perukirjaan vaaditaan jokaiselta paikkakunnalta, missä tämä henkilö on ollut kirjoilla 15v. täytettyään. Haetaan perillisiä ko.paikkakunnilta, korjatkaa ihmeessä, jos olen väärässä. Eikä se paljon maksa, saattaahan henkilö olla asunut vain yhdellä samalla paikkakunnalla koko elämänsä.

        Kertoisitko selventävänä, että millähän perusteella vaaditaan ja pitäisi olla, kun ei laki vaadi.

        Kyllähän ne kaikki rintaperilliset silloin on siinä yhdessäkin virkatodistuksessa, menee hiukka selittelyn puolelle miksi on ollut käytössä ihan turha toimi jolla saatu perukirjoituskulut kasvatettua ja tehty työlääksi, koska aika harva rintaperillinen tietää millä paikkakunnilla se isä/äitivainaa on huseerannu 15 - 21v ollessaan tai jopa mahdollisesti vanhempanakin.

        Haetaan perillisiä, niin eikö ne sitten ole siinä jo ja jos eronnut aikaisemmasta, niin sekinhän ilmenee jo siitä viimeisimmästä, niin johan sillä perusteella saa sitten sen toisen jos on ollut perillisiä.

        Eikä se paljon maksa, eihän nyt toki, kun jos ottaa aasitta-ajajan ja se selvittää vähintään 120€/h ja maksaa sitten niistä, niin eihän se tule maksaan kuin sellaisen500 - tonnin verran.

        Mutta asiasta toiseen, laki ei vaadi, niin miksi ne sitten muka pitäisi olla?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kertoisitko selventävänä, että millähän perusteella vaaditaan ja pitäisi olla, kun ei laki vaadi.

        Kyllähän ne kaikki rintaperilliset silloin on siinä yhdessäkin virkatodistuksessa, menee hiukka selittelyn puolelle miksi on ollut käytössä ihan turha toimi jolla saatu perukirjoituskulut kasvatettua ja tehty työlääksi, koska aika harva rintaperillinen tietää millä paikkakunnilla se isä/äitivainaa on huseerannu 15 - 21v ollessaan tai jopa mahdollisesti vanhempanakin.

        Haetaan perillisiä, niin eikö ne sitten ole siinä jo ja jos eronnut aikaisemmasta, niin sekinhän ilmenee jo siitä viimeisimmästä, niin johan sillä perusteella saa sitten sen toisen jos on ollut perillisiä.

        Eikä se paljon maksa, eihän nyt toki, kun jos ottaa aasitta-ajajan ja se selvittää vähintään 120€/h ja maksaa sitten niistä, niin eihän se tule maksaan kuin sellaisen500 - tonnin verran.

        Mutta asiasta toiseen, laki ei vaadi, niin miksi ne sitten muka pitäisi olla?

        Kyseessä on vainajan sukuselvitys. "Sukuselvitys tulee tilata erikseen jokaisesta seurakunnasta, johon vainaja kuului sen jälkeen, kun hän täytti 15-vuotta." Ei ne paperit niin paljon maksa, eikä niiden hommaamiseen tarvitse palkata ketään. Hoituu koneella...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyseessä on vainajan sukuselvitys. "Sukuselvitys tulee tilata erikseen jokaisesta seurakunnasta, johon vainaja kuului sen jälkeen, kun hän täytti 15-vuotta." Ei ne paperit niin paljon maksa, eikä niiden hommaamiseen tarvitse palkata ketään. Hoituu koneella...

        Usko nyt jo, LAKI EI VAADI tällaista, ainoastaan sen yhden ja ainoan dokumentin.

        Ei vainajasta tarvi mitään sukuselvitystä tehdä, nytkö se vaihtui siihen?

        Kokeileppa piruuttas pääsetkö koneellasi esim. kirkkoherrankansliaan selvittään asiaa, niin et pääse.

        Missä kohtaa perintökaarta lukee noin, että sukuselvitys tulee tehdä jokaisesta seurakunnasta m.inkä kirjoilla on ollut.

        Koettakaa nyt jo keksiä jotain jykevämpää valheittenne tueksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyseessä on vainajan sukuselvitys. "Sukuselvitys tulee tilata erikseen jokaisesta seurakunnasta, johon vainaja kuului sen jälkeen, kun hän täytti 15-vuotta." Ei ne paperit niin paljon maksa, eikä niiden hommaamiseen tarvitse palkata ketään. Hoituu koneella...

        Jos laissa eli perintökaaressa olisi näin, "perukirjaan on liitettävä perimisoikeuksien omaavista kattava selvitys edesmenneen osalta siinä määrin kuin on tarpeen".

        Niin tällöin se käsittäisi vainajan osalta kaikista seurakunnista/väestötietojärjestelmästä saatava todiste sukusuhteesta ja lisäksi rintaperillisten osalta myös virkatodistus, mutta kun ei ole.

        Niin mistä kummasta tuollainen vaatimus on oikein tullut, kun sillä ei ole edes lakiperustaa ja miksi ihmeessä 15v alkaen, eikö se pitäisi olla syntymästä lähtien, taikka edes 21v lähtien (aiemmin alle tuon ei saanut avioitua)?

        Ei ole ihme ettei suomessa laki toimi, kun on kaikenmaailman guruja säveltelemässä alahtelevaisen mielensä mukaisesti.

        Onko emeritusgurulle tullut paha lapsus tuoltakin osin perintökaareen (muita lapsuksia en tässä käsittele.)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Usko nyt jo, LAKI EI VAADI tällaista, ainoastaan sen yhden ja ainoan dokumentin.

        Ei vainajasta tarvi mitään sukuselvitystä tehdä, nytkö se vaihtui siihen?

        Kokeileppa piruuttas pääsetkö koneellasi esim. kirkkoherrankansliaan selvittään asiaa, niin et pääse.

        Missä kohtaa perintökaarta lukee noin, että sukuselvitys tulee tehdä jokaisesta seurakunnasta m.inkä kirjoilla on ollut.

        Koettakaa nyt jo keksiä jotain jykevämpää valheittenne tueksi.

        Ps. unohdin mainita, että yksi ote väestötietojärjestelmästä maksaa 45€.

        Nyt jos henkilö on asunut esim. 10 eri paikkakunnassa, niin sehän tekee 450€, laskinko oikein ja jos laskin väärin, niin voisiko joku oikaista ja tuohon sitten lisää aasitta-ajajan palkkio pari tuntia niin hintaa tulee lähelle 700€.

        Onko nyt niin, että tuollainen systeemi on otettu käyttöön, kun sillä pystyykin rahastaan, vaikkei laki vaadi kattavaa selvitystä, kuin vaan eloonjäänyt puoliso ja rintaperilliset on yhdellä otteella.


    • Anonyymi

      "Sinulla on oikeus saada edesmenneen isäsi tilistä niin paljon tilitietoja kuin tarvitset, mutta niistä joutuu maksamaan ja hakiessa noita, sinulla tulee olla valtuutus siskoltasi ilman perukirjaa, kun taas jos on perukirja, niin sen esittämällä, mutta en nyt muista tarkkaan omalta osaltani, mutta ainakin kuolinkuukauden tilitiedot pitäisi saada."

      Kuolinkuukautta edeltävältä ajalta tarvitaan kaikkien osakkaiden suostumus jos haetaan tiliotteita,muutoin jälkeiseltä ajalta ei tarvita kaikkien osakkaiden suostumusta.

      • Anonyymi

        Höpö höpö, väitätkö sinä ihan vastaan kun on henkilökohtaista kokemusta asiasta???

        Entinen posti, postipankki ja mitä niitä välissä oli, mutta viimeisimpänä danskebank, niin ei tarvinnut valtakirjoja, vaan ainoastaan MAKSAA 10€/tiliote ENNEN KUOLIN KUUKAUTTA olevista tiliotteista.

        T. Lawetorder

        Ps. esitä laki joka noin määrää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Höpö höpö, väitätkö sinä ihan vastaan kun on henkilökohtaista kokemusta asiasta???

        Entinen posti, postipankki ja mitä niitä välissä oli, mutta viimeisimpänä danskebank, niin ei tarvinnut valtakirjoja, vaan ainoastaan MAKSAA 10€/tiliote ENNEN KUOLIN KUUKAUTTA olevista tiliotteista.

        T. Lawetorder

        Ps. esitä laki joka noin määrää.

        Palautin muistiini sen, miten oli asia ja noin se oli kuin olen edellä kirjoittanut.

        T. edellinen


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Palautin muistiini sen, miten oli asia ja noin se oli kuin olen edellä kirjoittanut.

        T. edellinen

        Ps. ryömi ruikku sinne kantosi alle ja hilaa satatonninen kivi päällesi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Höpö höpö, väitätkö sinä ihan vastaan kun on henkilökohtaista kokemusta asiasta???

        Entinen posti, postipankki ja mitä niitä välissä oli, mutta viimeisimpänä danskebank, niin ei tarvinnut valtakirjoja, vaan ainoastaan MAKSAA 10€/tiliote ENNEN KUOLIN KUUKAUTTA olevista tiliotteista.

        T. Lawetorder

        Ps. esitä laki joka noin määrää.

        Finanssivalvonta valvoo pankkeja että he toimivat lain mukaan,tässä ote finanssivalvonnan sivuilta..

        Mihin vaaditaan kuolinpesän kaikkien osakkaiden suostumus?
        Kuolinpesän kaikkien osakkaiden suostumus vaaditaan kun

        nostetaan käteistä vainajan tililtä
        tyhjennetään vainajan tallelokero
        myydään vainajan arvopapereita tai
        ----->pyydetään tietoja vainajan elinaikaisista pankkiasioista.<-----

        "Ps. esitä laki joka noin määrää."

        Esitä itse laki joka määrää että kuka tahansa osakas saa yksinään vainajan tilitiedot ennen kuolinpäivää.

        Tässä vielä säästöpankin ote...Mihin tarvitaan kaikkien kuolinpesän osakkaiden valtuutus?
        käteisen nosto vainajan tililtä (laskut voidaan maksaa, muttei nostaa käteistä)
        kuolinpesän tilien lopettaminen
        vainajan arvopapereiden ja arvo-osuuksien myynti
        tallelokeron tyhjentäminen
        uusien sopimusten tai sitoumusten tekeminen sekä tilinkäyttövälineiden liittäminen vainajan tiliin
        ------>tietojen pyytäminen vainajan elinaikaisista pankkitilitapahtumista.<-------

        Danskepankilla on täysin sama käytäntö niinkuin muillakin pankeilla.


    • Anonyymi

      Lyhyesti: Pidä puolesi ja vaadi lakiosasi. Sinulle kuuluu todellakin isäsi osuudesta puolet, mikä koskee myös asuntoa. Sisaresi voi lunastaa osuuden itselleen, jos hän haluaa jäädä taloon asumaan. Jos kyse olisi ollut aviopuolisosta olisi hänellä oikeus asua talossa niin kauan kuin haluaa, mutta tyttärellä ei samaa oikeutta ole.
      Pankille pitäisi olla mennyt tieto isäsi kuolemasta (kannattaa varmistaa) eikä pankki saa hyväksyä ylimääräisiä maksuja, vaikka siskollasi olisi tilin käyttöoikeus.

      • Anonyymi

        Tuo lakiosahan tulee kyseeseen ainostaan, jos on testamentti, joka ei ap... tullut esille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo lakiosahan tulee kyseeseen ainostaan, jos on testamentti, joka ei ap... tullut esille.

        Aivan ja aloituksessa annettiin ymmärtää ettei testamenttia ollut, joten kummatkin sisarukset saavat puolet vainajan omaisuudesta. Siispä siskon on maksettava asunnon arvosta puolet jos haluaa jäädä siihen asumaan. Muuten asunto pitää myydä ja jakaa rahat tasan puoliksi.

        Pankki kyllä jäädyttää vainajan tilin heti kun saa tiedon kuolemasta. Sen jälkeen tilitä voidaan maksaa vain vainajan suoranaisia kuluja (esimerkiksi hautajaiset, perukirjoitus ym.).

        Toisen henkilön pankkitunnuksia ei saa käyttää edes ao. henkilön maksuja hoidettaessa. Jos joku ei pysty käyttämään pankkitiliään henkilökohtaisesti tai sähköisesti, hänen on annettava valtakirja jolla annetaan tilinkäyttöoikeus toiselle henkilölle. Silloin sähköisissä yhteyksissä valtuutetun on käytettävä omia pankkitunnuksiaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aivan ja aloituksessa annettiin ymmärtää ettei testamenttia ollut, joten kummatkin sisarukset saavat puolet vainajan omaisuudesta. Siispä siskon on maksettava asunnon arvosta puolet jos haluaa jäädä siihen asumaan. Muuten asunto pitää myydä ja jakaa rahat tasan puoliksi.

        Pankki kyllä jäädyttää vainajan tilin heti kun saa tiedon kuolemasta. Sen jälkeen tilitä voidaan maksaa vain vainajan suoranaisia kuluja (esimerkiksi hautajaiset, perukirjoitus ym.).

        Toisen henkilön pankkitunnuksia ei saa käyttää edes ao. henkilön maksuja hoidettaessa. Jos joku ei pysty käyttämään pankkitiliään henkilökohtaisesti tai sähköisesti, hänen on annettava valtakirja jolla annetaan tilinkäyttöoikeus toiselle henkilölle. Silloin sähköisissä yhteyksissä valtuutetun on käytettävä omia pankkitunnuksiaan.

        "Aivan ja aloituksessa annettiin ymmärtää ettei testamenttia ollut, joten kummatkin sisarukset saavat puolet vainajan omaisuudesta. Siispä siskon on maksettava asunnon arvosta puolet jos haluaa jäädä siihen asumaan. Muuten asunto pitää myydä ja jakaa rahat tasan puoliksi."

        Sisarhan omistaa nyt asunnosta 75% ja loput omistaa veli..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Aivan ja aloituksessa annettiin ymmärtää ettei testamenttia ollut, joten kummatkin sisarukset saavat puolet vainajan omaisuudesta. Siispä siskon on maksettava asunnon arvosta puolet jos haluaa jäädä siihen asumaan. Muuten asunto pitää myydä ja jakaa rahat tasan puoliksi."

        Sisarhan omistaa nyt asunnosta 75% ja loput omistaa veli..

        "Sisarhan omistaa nyt asunnosta 75% ja loput omistaa veli.."


        Niin taikka sisko;)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo lakiosahan tulee kyseeseen ainostaan, jos on testamentti, joka ei ap... tullut esille.

        Lakiosaa ei käsitellä ainoastaan silloin, vaan myös tilanteessa jossa vanhemmat tai leski on aiheuttanut omaisuutensa vähenemisen taikka on ns. suosittu yhtä perillistä niin paljon (lahjoitus, lahjanomainen ennakkoperintö) tai muulla vastaavalla toimella, että toisen tai muiden rintaperillisen/ten perintöosuus on huomattavan pieni eli jäisi alle lakiosan.

        Maatilan osalta on asia eri ja siitä on oma lukunsa perintökaaressa eli lahjanomainen kauppa.

        Ei se aina testamentti aiheuta lakiosavaadetta.


    • Anonyymi

      Vainaja ei käytä tilin varoja kuoleman jälkeen.

      • Anonyymi

        Kiitos taas vastauksista, näissä on paljon asiaa. Olen jo tilannut vainajan virkatodistuksen ja omanikin, jotta voin asioida pankissa ja tarkistaa tilinkäytön kuoleman jälkeiseltä ajalta.

        Talon omistus on itseasiassa minulle vähän ollut epäselvää, kun en ole nähnyt siitä papereita... aion hankkia niistäkin nyt viralliset asiakirjat. En ole varma edes, onko se kokonaan jo sisareni nimissä, siis lahjoitettu hänelle vainajan elinaikana, vai edelleen puoliksi isäni nimissä - jälkimmäisessä tapauksessahan tosiaan perin siitä puolikkaasta puolet. Mutta näitä asioita on pidetty vähän pimennossa minulta vuosia, enkä ole jaksanut kysellä, kun välit ovat olleet ei-kovin-hyvät. Nyt on otettava selvää ja huolehdittava asioista.

        Täytyy vaan toivoa että saamme sovituksi kaiken asiallisesti, ettei tarvitse mennä käräjille. Tulee niin kalliiksi. Oikeusaputoimistosta varaan varmaan yhden ajan neuvoja varten sitten kun ollaan lähempänä perunkirjoitustilaisuutta, varmuuden vuoksi. Mutta jos sitä kautta joutuisi vähääkään enempää apua hakemaan, eli toimeksiantoa tekemään julkiselle oikeusavustajalle, niin sehän veloitetaan sitten perinnöstä, eikä se ole meillä mikään suurensuuri.

        - ap., (sisko)


    • Anonyymi

      "Talon omistus on itseasiassa minulle vähän ollut epäselvää, kun en ole nähnyt siitä papereita... aion hankkia niistäkin nyt viralliset asiakirjat. En ole varma edes, onko se kokonaan jo sisareni nimissä, siis lahjoitettu hänelle vainajan elinaikana, vai edelleen puoliksi isäni nimissä -"

      Jos siskollesi isä lahjoitti talosta puolet niin vaadi sitä ennakkoperinnöksi perukirjojen yhteydessä.

      • Anonyymi

        Tästä en tiedä kuinka on menetelty, mutta kun mennään lain mukaan, niin se menee näin.

        Ensiksi kuolleen omaisuus menee tavallaan puoliksi ja asunto jää ainoastaan leskelle hallintaan ja tuosta asunnosta omistaa puolet rintaperilliset ja tässä tapauksessa kaksi sisarusta.

        Nyt kun leskikin on kuollut, tulee asunto kokonaan perikunnan omistukseen (jos edellinen on jakamatta) niin tulee kaksi perikuntaa jotka yhdessä omistaa asunto kokonaisuuden (hassua lainsäädäntöä, syntyy kaksi erillistä kuolinpesää) eli miten on lahjoitus/myynti tapahtunut, koska leski ei voi lahjoittaa tai myydä puolta asunnosta edesmenneen JÄLKEEN, mutta jos lahjoitus/myynti on tapahtunut molempien aviopuolisoiden eläessä, niin silloin se on tapahtunut oikein.

        Jos on tapahtunut lahjoitus molempien eläessä, niin sen voi vaatia oleen ennakkoperintöä jollei muuta voida osoittaa lahjakirjalla ja sama asia vaikka olisi ollut eloon jääneen antamasta, mutta hän voi antaa lahjana vain ainoastaan omistamastaa puolikkaasta omaisuutta.

        Laista joka on selkeä tuolta osin, "6 luku
        Ennakkoperinnöstä
        1 §

        ====>>>Mitä perittävä eläessään on antanut rintaperilliselle, !!!on ennakkona vähennettävä tämän perinnöstä, ellei muuta ole määrätty tai olosuhteisiin katsoen otaksuttava tarkoitetun<<<===. Jos ennakon saajana on muu perillinen, on vähentäminen tehtävä vain, jos omaisuutta annettaessa on niin määrätty tai olosuhteiden perusteella on katsottava niin tarkoitetun.

        Jos puolisoiden yhteiselle rintaperilliselle on annettu ennakkoperintöä jommankumman puolison avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta, on sen arvo vähennettävä ensiksi kuolleelta puolisolta jääneestä perinnöstä. Mikäli ennakon koko arvoa ei voida tästä vähentää, on loppuosa vähennettävä toiselta puolisolta jääneestä perinnöstä".

        Varsinaiseen kysymykseen, voiko sisar käyttää vainajalta jääneitä varoja asumisen kustannuksiin, niin EI VOI.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tästä en tiedä kuinka on menetelty, mutta kun mennään lain mukaan, niin se menee näin.

        Ensiksi kuolleen omaisuus menee tavallaan puoliksi ja asunto jää ainoastaan leskelle hallintaan ja tuosta asunnosta omistaa puolet rintaperilliset ja tässä tapauksessa kaksi sisarusta.

        Nyt kun leskikin on kuollut, tulee asunto kokonaan perikunnan omistukseen (jos edellinen on jakamatta) niin tulee kaksi perikuntaa jotka yhdessä omistaa asunto kokonaisuuden (hassua lainsäädäntöä, syntyy kaksi erillistä kuolinpesää) eli miten on lahjoitus/myynti tapahtunut, koska leski ei voi lahjoittaa tai myydä puolta asunnosta edesmenneen JÄLKEEN, mutta jos lahjoitus/myynti on tapahtunut molempien aviopuolisoiden eläessä, niin silloin se on tapahtunut oikein.

        Jos on tapahtunut lahjoitus molempien eläessä, niin sen voi vaatia oleen ennakkoperintöä jollei muuta voida osoittaa lahjakirjalla ja sama asia vaikka olisi ollut eloon jääneen antamasta, mutta hän voi antaa lahjana vain ainoastaan omistamastaa puolikkaasta omaisuutta.

        Laista joka on selkeä tuolta osin, "6 luku
        Ennakkoperinnöstä
        1 §

        ====>>>Mitä perittävä eläessään on antanut rintaperilliselle, !!!on ennakkona vähennettävä tämän perinnöstä, ellei muuta ole määrätty tai olosuhteisiin katsoen otaksuttava tarkoitetun<<<===. Jos ennakon saajana on muu perillinen, on vähentäminen tehtävä vain, jos omaisuutta annettaessa on niin määrätty tai olosuhteiden perusteella on katsottava niin tarkoitetun.

        Jos puolisoiden yhteiselle rintaperilliselle on annettu ennakkoperintöä jommankumman puolison avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta, on sen arvo vähennettävä ensiksi kuolleelta puolisolta jääneestä perinnöstä. Mikäli ennakon koko arvoa ei voida tästä vähentää, on loppuosa vähennettävä toiselta puolisolta jääneestä perinnöstä".

        Varsinaiseen kysymykseen, voiko sisar käyttää vainajalta jääneitä varoja asumisen kustannuksiin, niin EI VOI.

        Paljon kiitoksia jälleen!:) Mietin näitä asioita ja otan selvää, perunkirjoitusta odotellessa. - ap.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1347
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1325
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe