Aiheuttaako leivän säilöntäaine lihvauutta ja diabetestä?

Anonyymi

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaliumpropionaatti

Tämän tutkimuksen mukaan aiheuttaa:

https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/could-a-popular-food-ingredient-raise-the-risk-for-diabetes-and-obesity/

"The short-chain fatty acid propionate increases glucagon and FABP4 production, impairing insulin action in mice and humans"
Tuossa lukee että kyseinen aine sekoittaa täysin metabolian.

Mitä mieltä? Jo tällaisen tutkimuksen lukeminen saa luopumaan ihan varmuudeksi kaikista leivonnaisista ja leivistä.

21

233

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Antti Heikkiläkin oli löytänyt saman tutkimuksen. Tutkimuksen otsikko on suomennettuna:
      "Voisiko suosittu elintarvikkeiden ainesosa lisätä diabeteksen ja liikalihavuuden riskiä?"

      Heikkilälle tuo ei kelpaa vaan hän otsikoi FB-sivullaan:
      LEIPÄ AIHEUTTAA DIABETESTA. (Hallelujaa! Amen!)

      Tutkimuksen tekijät ovat kuitenkin varovaisempia:
      Tulokset osoittavat, että propionaatti *voi* toimia ”aineenvaihdunnan hajottajana”, joka *mahdollisesti* lisää diabeteksen ja liikalihavuuden riskiä ihmisillä.

      "Propionihappo on luontaisesti esiintyvä orgaaninen happo, jota muodostuu myös ihmisessä. Saa käyttää vain pakattuihin leipiin ja kahvileipiin sekä juuston pintakäsittelyyn. Enimmäismäärärajoituksia." (ruokavirasto.fi)

      Yritin Foodie.fi -sivustolta löytää leipää tai pullaa jonka ainesluettelossa olisi tuo E283, mutta en löytänyt. Leipää voi siis syödä ihan rauhassa.

      • Anonyymi

        Kuka haluaa ottaa riskiä kun leipä on muutenkin niin epäterveellistä. Jos on jo taipumus deekakkoseen, niin miksi riskeetatakaan. En arvaa, koska sitä voidaan lisätä ilman että tarvitsee ilmoittaa mitään. Kun sitä on ihmisessäkin.... Kaikkihan tietäää että hamppari säilyy vuosiakausia homehtumatta, samoin jotkut valmiskakut. Itse muistan muuton aikana kun tyhjensin kaapin ja löysin kakun, jonka parasta ennen päivä oli mennyt vuosi sitten ja se oli täysin käyttökelpoinen...


      • Anonyymi

        Antti Heikkilän käyttö lähteenä ei ole kummoinen meriitti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuka haluaa ottaa riskiä kun leipä on muutenkin niin epäterveellistä. Jos on jo taipumus deekakkoseen, niin miksi riskeetatakaan. En arvaa, koska sitä voidaan lisätä ilman että tarvitsee ilmoittaa mitään. Kun sitä on ihmisessäkin.... Kaikkihan tietäää että hamppari säilyy vuosiakausia homehtumatta, samoin jotkut valmiskakut. Itse muistan muuton aikana kun tyhjensin kaapin ja löysin kakun, jonka parasta ennen päivä oli mennyt vuosi sitten ja se oli täysin käyttökelpoinen...

        Kakkostyypin diabeteksen lääkitseminen hölynpölyllä on surulista. On surullista, miten usein väki uskoo hiilarin olevan samaa kuin valkoinen leipä. Tiede sanoo, että diabetes kakkosesta voi parhaassa tapauksessa päästä eroon rajulla laihdutuksella ja tehokkaalla aerobisella liikunnalla, ei hiilarien välttelyllä.

        Toki ymmärrettävää on, että, jos haima on pilalla, veren sokerin tasapainottaminen on tärkeää. Ketoosissa on järjen hitunen sen suhteen. Se ei kuitenkaan ole mikään tekosyy kulutusjuhlan jatkumiselle.

        Jos kroppasi on hajoamassa sen vuoksi, että olet tunkenut siihen liikaan kaloreja, ei auta alkaa syömään hillittömästi pihvejä.


    • Anonyymi

      On todella pelottavaa että syötetään ties mitä myrkkyjä "terveellisen" ruoan mukana. Miten voidaan tietää kuka on allerginen moisille myrkyille saati että se aiheuttaa diabetestä. Ja käsketään vielä syömään monta viipaletta leipää päivässä!

      Itsellä on ollut se kumma oire just ruisleivästä, että suuta polttaa, ruokatorvea ja mahaa polttaa. Nyt kun olen ketoilemassa, niin huomasin jo aiemmin, että suun rakkulat on parantuneet ja suun limakalvot on ehjät, eikä ole mitään haavaumia tai rösöjä suussa.

      • Anonyymi

        "On todella pelottavaa että syötetään ties mitä myrkkyjä "terveellisen" ruoan mukana."

        Jos noin kauheasti pelkää niin täytyy tyytyä syömään vain keitettyä vettä. Ei keittäminen myrkkyjä poista mutta tappaa kuitenkin bakteerit.


      • Anonyymi

        Ihmisen biologia ei ole niin nopea kuin hömpät antavat ymmärtää. Jos ruokatorvea polttaa, sinulla on mahan suolahappoa pullahtanut ruokatorveen. Siihen ei ruokavalio kamalasti auta.


    • Anonyymi

      Vain Suomessa ei asiaa saa tutkia. Täällä on niin kova tämä hyväveliä-järjestelmä. Onneksi on netti, että pääsee näihin ulkomaisiin tutkimuksiin, eikä täällä pääse porukat pimittämään tietoa.

      • Anonyymi

        Mistä lähtien Suomi on ollut eristyksissä muusta maailmasta?


    • Anonyymi

      Itse luin ruokavalio- ja terveysvalmennussivulta asiasta. En Heikkilältä.

      Onhan tutkimusivulle pääsy kenellä tahansa. Yksi syy lisää karttaa leipää. Miksei meillä julkaista tutkimusta eikä mainita asiasta mitään? Miksi jotkut haluaa että ihmiset ei saa tietää näistä asioista ja määritellä itse sen mitä riskejä haluaa ottaa? Ai niin, ruisleipä on julistettu pyhäksi, niin ei saa kyseenalaistaakaan ruisleipäuskonnon pyhiä dogmeja. 😒

      Terv ketonoviisi.

      • Anonyymi

        Luin jostakin, että n. 2 % suomalaisista sairastaa keliakiaa. Heille viljat ovat epäterveellisiä. Meiilä muilla ei ole mitään syytä viljatuotteiden välttelemiseen.


    • Anonyymi

      Toisaalta:
      Lisäaine ruoassa esti ylipainoisia lihomasta.

      Tutkijat Lontoon Imperial Collegessa ja Glasgow'n yliopistossa ovat kehittäneet ainesosan, joka ruokaan lisättynä tuottaa tavallista voimakkaamman kylläisyyden tunteen. Ensimmäiset kokeet osoittivat, että lisäaine on estää tehokkaasti lihomista ylipainoisilla koehenkilöillä.

      Lisäaine sisältää propionaattia, joka saa suoliston tuottamaan hormoneja, jotka vaikuttavat aivoissa vähentäen nälän tunnetta. Ihmisen suolisto tuottaa luonnostaan propionaattia, kun suolistomikrobit pilkkovat ravintokuituja.
      https://suomenkuvalehti.fi/jutut/tiede/lisaaine-ruoassa-esti-ylipainoisia-lihomasta/

      • Anonyymi

        Arvasin että tuot tän tänne 😆
        Leivässä ei ole mitään sellasta mitä ei saa jostain muusta ja terveellisemmin. Kukaan ei syö leipää paljaaltaan, eikä perunaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Arvasin että tuot tän tänne 😆
        Leivässä ei ole mitään sellasta mitä ei saa jostain muusta ja terveellisemmin. Kukaan ei syö leipää paljaaltaan, eikä perunaa.

        Silti kaurapuuro, ruisleipä ja peruna ovat runsasrasvaisen ruokavalion pahimpia vihollisia. Totuus on kuitenkin se, että ilman niitä suomalaiset olisivat kuolleet nälkään. Eivät tietenkään kaikki, rikkaat selviävät aina.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Silti kaurapuuro, ruisleipä ja peruna ovat runsasrasvaisen ruokavalion pahimpia vihollisia. Totuus on kuitenkin se, että ilman niitä suomalaiset olisivat kuolleet nälkään. Eivät tietenkään kaikki, rikkaat selviävät aina.

        "Silti kaurapuuro, ruisleipä ja peruna ovat runsasrasvaisen ruokavalion pahimpia vihollisia."

        Ja se näkyy katukuvassa. Ylipainoisia minne vaan katsoo ja heistä suurin osa diabeetikkoja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Silti kaurapuuro, ruisleipä ja peruna ovat runsasrasvaisen ruokavalion pahimpia vihollisia. Totuus on kuitenkin se, että ilman niitä suomalaiset olisivat kuolleet nälkään. Eivät tietenkään kaikki, rikkaat selviävät aina.

        50-luvulla koko Suomi söi kaurapuuroa ja oli huomattavasti hoikempaa. Se ei sovi syntipukiksi mitenkään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Arvasin että tuot tän tänne 😆
        Leivässä ei ole mitään sellasta mitä ei saa jostain muusta ja terveellisemmin. Kukaan ei syö leipää paljaaltaan, eikä perunaa.

        Kuitu on sellaista, mitä ei saa tarpeeksi juuri muusta kuin tummasta leivästä.


    • Anonyymi

      Varmuudeksi en syö sellaisia ruokatuotteita johon on lisätty kemikaaleja. Vaikka joku "asiantuntija" olisi määrätty kertomaan että se on ihan terveellistä, rottakokeissa "todistettua". Tosin pitkäaikaistutkimukset puuttuu kuten väitetään silloinkin kun on kyse jostain terveysvaikutteisesta ruuasta tai aineesta. Rotta kun ei elä niin kauan kuin ihminen ainakaan koe-eläimenä.

      Tuotakaan sanahirviötä ei lue leipäpaketissa vaan siihen on merkattu vain että "säilöntäainetta" että kuluttajalle jäisi mielikuva että se on samaa mitä mummo käytti vuonna miekka ja kilpi, joten se on vaaratonta.

      Parempi ostaa luomua ja tehdä oma ruoka mahdollisimman pitkälle. Ja ostaa eettisesti kestävistä kaupoista. Leipä ei ole enää sitä leipää, mitä se on tarkoittanut sata vuotta sitten. Nyt se on myrkytettyä vehnäjauho-kemikaaliseosta johon on laitettu osa täysjyväviljaa.

      • Anonyymi

        Kunhan et ala pelkäämään ruokasoodaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kunhan et ala pelkäämään ruokasoodaa.

        Niinpä. Suolakin on kemikaali. Jos kemikaaleilla tarkoitetaan kemiallisia aineita niin onko muita aineita olemassakaan? Puolukastakin löytyy 6 E-tunnuksella merkittyä ainetta.


    • Anonyymi

      Ensinnäkin väitteenä on, että suolistoflooran tasapainon häiriö aiheuttaa lihomista. Hyvä fakta jolle löytyy helposti tukea.

      Toiseksi väität, että pitäisi jättää leipä, joka on suomalaisten suurin kuidun lähde pois.
      Kuitu on tärkein suolistoflooran hyvinvointia ylläpitävä tekijä.

      Koita edes päättää, mitä mieltä olet. Leipää saa lisäaineettakin ja sitä voi leipoa itse.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      452
      4901
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1742
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1478
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1369
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      23
      1357
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1248
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1085
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1010
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      905
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      62
      894
    Aihe