Yksinäisyys hävettää

Anonyymi

Olen 29v nainen, ollut suurimman osan elämästäni enimmäkseen yksin ja kavereita minulla ei ole ollut enää vuosiin. Etenkään sen jälkeen, kun jouduin jättämään yliopisto-opinnot kesken vakavan fyysisen ja psyykkisen sairastelun takia. Kärsin lukuisista kroonisista sairauksista, jotka rajoittavat elämäni tätä nykyään lähinnä neljän seinän sisälle ja sitä on äärimmäisen vaikea hyväksyä ja kestää. Poistun asunnostani oikeastaan vain kauppaan ja sairaalaan, jossa joudun käymään säännöllisesti.

Vaikka olen vahvasti introvertti ja väkisinkin tottunut yksinäisyyteen, niin kaipaisin silti edes joitain ihmiskontakteja. Mutta niitä on erittäin vaikeaa ellei mahdotonta luoda, kun en tosiaan voi tehdä sairauksieni vuoksi juuri mitään, sosiaalinen fobia on liian voimakas ja en osaa edes keskustella ihmisten kanssa, enkä halua/kehtaa kertoa kenellekään ongelmistani ja kuormittaa niillä ketään toista. Kaikki aiemmat ihmissuhteet ovatkin kaatuneet lopulta siihen, ettei kukaan ole jaksanut katsoa sivusta jatkuvaa sairastelua ja muita ongelmia ja nämä ihmiset ovat vähitellen vetäytyneet pois. Eräs exäni totesikin, että hän lähinnä vain sääli minua ja oli helpottunut suhteen päättymisestä. Mikä väistämättä satutti ja oli ahdistavaa kuulla, sillä sääliä en kestä ja en sitä keneltäkään kaipaa.

Ja jos yrittäisin tutustua johonkin, tulee vastaan aina sama este: miten ihmeessä kertoa - vaikuttamatta täydeltä psykopaatilta -, ettei minulla ole ainuttakaan ystävää, ei opiskelupaikkaa, ei töitä, ei mitään (positiivista). Ja että vietän kaiken aikani yksin. Moni on todennut suoraan, että olisi minun asemassani tehnyt itsemurhan jo aikoja sitten ja kieltämättä harkitsen sitä myös itse joka ainut päivä.

Ahdistaa myös jos minulta kysytään, miten menee, mitä teen kavereiden kanssa, mitä aion tehdä viikonloppuna/lomalla tms. Joudun joko kiertelemään, valehtelemaan tai vastaamaan rehellisesti, ettei minulla ole kavereita. Mikä hävettää suunnattomasti ja saa toisenkin osapuolen kiusaantumaan.

En edes tiedä tarkalleen, miksi vuodatin tämän tänne. Tuntuu vain vahvasti siltä, etten enää jaksa.

17

536

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Voimia. Voin ainakin osittain samaistua kirjoittamaasi. Olen 10 vuotta sinua vanhempi, itsekin kroonisesti sairas. Sairaus vaikeuttaa elämää isosti. Ystäviä nolla. Osa-aikatöissä sinnittelen. Ilman vanhempien tukea olisin hukassa, tosin vanhemmillakin jo ikää ja vaivoja. En oikeastaan jaksa elätellä toiveita, haaveilla sen kummemmasta. Kunhan selviydyn tästä päivästä, en jaksa ajatella mitä muut minusta ajattelevat. Luovuttamista?! Tai vaan tosiasioiden edellä nöyrtymistä.

    • Anonyymi

      Olisko sulla jotain harrastus kiinnostusta,mikä sopisi sulle ja minkä kautta haluisit tavata kavereita?

      • Anonyymi

        No, maalaan tauluja, mutta se ei varsinaisesti ole sellaista, mitä haluaisin tehdä jossain ryhmässä. Ja ylipäätään kotoa poistuminen (muualle kuin sinne kauppaan tai sairaalaan) on äärimmäisen hankalaa nykyisin, sillä kaatavan huimauksen takia en meinaa pysyä pystyssä ja selvää syytä tälle huimaukselle ei neurologi tai kukaan muukaan ole kyennyt ratkaisemaan (tosin MS-taudin mahdollisuuden selvittäminen jäi kesken, kun keskussairaala kieltäytyi ottamasta selkäydinnäytettä - mihin en olisi kyllä kovin halukkaasti mennytkään).

        Ilmeisesti jonkinlaisesta etenevästä lihastaudista - monen muun sairauden lisäksi - on kyse, sillä reilu vuosi sitten aloin kärsiä dysfagiasta eli nielemisvaikeudesta ja nykyään ruoka ei tahdo mennä alas ja neste kulkeutuu usein hengitysteihin ja tulee nenästä ulos. Knk-lääkäri totesi juuri viime viikolla, etteivät nieluni refleksit toimi kunnolla ja ohjasi minut puheterapeutille. Myös puheen tuottamisen kanssa on alkanut olla ongelmaa. Ja liikkuessa lihakset saattavat äkkiä mennä täysin voimattomiksi ja raajat lähtevät alta.

        Toisekseen sosiaalinen fobia on niin vaikea, etten yksinkertaisesti kykene puhumaan ihmisten kanssa. Jostain syystä se ei vain onnistu (vaikka ottaisin suuremman määrän rauhoittavia, joihin on kehittynyt riippuvuus ja toleranssi noussut väistämättä 10 vuoden aikana). Vastaan, jos minulta kysytään jtn, mutta oma-aloitteisesti en puhu koskaan tai aloita keskustelua. Näin on ollut lapsesta saakka, enkä tiedä, mikä minussa on tarkalleen vialla. Tämä on äärimmäisen kiusallista ja myös surullista, sillä en ole tyhmä, haluaisin puhua, mutta silti en saa mitään ulos. Voisin yhtä hyvin olla mykkä.

        - Ap


    • Anonyymi

      Ei ole kyllä elämä reilusti sinua kohdellut. En voi edes kuvitella millaista on elää oireidesi kanssa. Kroonista vaikeaa sairautta itsekin sairastan, mutta pystyn kyllä käymään töissä ja elää ulkopuolisten silmin normaalia elämää, mutta todellisuus on muuta. Pari työkaveria ovat työpaikalla ystäviäni, muuten emme tapaa. Parisuhteeni päättymisen jälkeen olen siis yksin minäkin.

      Ei yksinäisyyttä pitäisi hävetä. Moni niin kuitenkin tekee. Hautajaisissani sukulaiseni sitten saavat tietää kuinka säälittävä pas*akasa olinkaan. Vaikka ei ihmisarvoa pitäisi määritellä ystävien lukumäärällä. On moninaisia syitä miksi jotkut putoavat yksinäisyyden syvään kuiluun. Et sinä ole valinnut sairauksiasi. En ajattele tekstisi perusteella, että olisit joku psykopaatti.

    • Anonyymi

      Mä olen myös kroonisesti sairas ja hieman liikuntarajoitteinen.
      Kärsin myös yksinäisyydestä jonkin verran. Kun joskus jaksan jossain käydä niin silloin tapaan kavereita, en muuten.

      Yksinäisyyteni ei mua hävetä millään tavalla. Se ei ole myöskään omatahtoista, ihmiset vaan katoavat ympäriltä kun sairastuu, kuka mistäkin syystä.
      Ehkä osittain siksi kun en enää jaksa lähteä minnekään tekemään mitään yhdessä.
      Osittain myös siksi koska monet ajattelevat että toinen on sairas niin varmaan haluaa olla yksin, ei viitsi häiritä.

      Onhan se tavallaan hienotunteisuutta kun ajattelee ettei häiritse mutta....
      Sairas ihminenkin kaipaa seuraa, ei ole kivaa olla yksin lähes kaiket päivät.
      Yksi kaveri minulta kerran kysyi että jaksanko jos tulee vaikka käymään kylässä.
      Sanoin että toki jaksan kotona olla kaverin kanssa mutta eipä tuotakaan ole sen koommin näkynyt.

      Liikun eri paikoissa niin paljon kuin jaksan koska tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä, venytän voimani äärimmilleen ja kotiin palattuani kärsin seuraukset kipeänä ja väsyneenä.
      Joskus jopa ajatus siitä kuinka väsyn käydessäni jossain, estää lähtemästä kokonaan.

      Onhan tämä ahdistavaa elämää mutta täytyy vain jaksaa. En ole edes ajatellut itsemurhaa tai vastaavaa, sen verran on elämänhalua joka tapauksessa.
      Ja edelleen jaksan toivoa että jos edessäpäin olisi vielä parempiakin aikoja.

      • Anonyymi

        Haluaisitko ystävystyä samantyylisessä tilanteessa olevan naisen kanssa? Olen 45v ja pääkaupunkiseudulta.


    • Anonyymi

      Täällä yksinäistä erakkoelämää.
      Alkaen toukokuu 2010.

    • Anonyymi

      Pystyisitkö jatkamaan yliopisto-opintoja esimerkiksi avoimen verkkokurssien muodossa tai suorittamalla kirjatenttejä? Nyt korona-aikaan monia kursseja on muutenkin siirretty kokonaan verkkoon, joten luulisi että jatkossakin etäopintojen suorittaminen helpompaa. Toki riippuu omasta kunnostasi jaksatko tällä hetkellä opiskella. Kiinnostavien kurssien suorittaminen omaan tahtiin voisi kuitenkin tuoda vaihtelua ja sisältöä arkeesi. Monet avoimen kurssithan ovat nyt kaiken lisäksi ilmaisia, jos sinulla ei enää ole opinto-oikeutta.

    • Anonyymi

      Ap, ymmärrän sinua. On todella helppo syyttää itseään ja hävetä asiaa, samalla kun omakuva murenee ja sitä jatkuvasti miettii, että onko oikeasti niin arvoton ihminen, että kukaan ei ole ystävä. Tietysti pitkä yksinäisyys myös pahentaa sos.tilanteiden pelkoa.

      Haluaisitko jakaa ajatuksia esim. sähköpostin välityksellä?

    • Anonyymi

      Itsekin suurimman osan ajasta elämässäni aivan yksin – kaikkien hyljeksimä ja torjuma. Tilanteestani kertoo paljonkin se, etteivät edes omat sisarukseni puhu minulle. Kaikki vaan lopettavat kanssani. Aivan kaikki.

      Häpeän tilannettani joka päivä. Turhaan olen yrittänyt tässä elämässä. Mikään ei vaan muutu vaikka mitä tekisi. En enää halua mitään tältä elämältä. En muuta kuin päästä pois. Unohdettuna ja kadonneena lopullisesti.

      • Anonyymi

        Ootko mies vai nainen? Ikä? Ootko yrittänyt tutustua ihmisiin netin kautta? Ikävää, että sulla on ollut noin vaikeaa! ♡


    • Anonyymi

      Yleensä ihminen kaipaa ihmistä. Mutta ei siitä saa pakkoa tulla!

      Yksinäisyydessä ei ole mitään hävettävää. Moni on parhaassa mahdollisessa seurassa itsensä kanssa.
      Näin syksyllä alkaa paljon kaikkia harrastusryhmiä vaikka työväen- ja kansalaisopistoissa ja eri järjestöissä seurakuntia myöden. Niihin voi liittyä kuka vain, pääsyvaatimuksia ei ole. Siellä tapaa ihan tavallisia ihmisiä sen verran, että pysyy itsekin ihmisenä. Syviä ystävyyssuhteita ei kannata silti heti odottaa.

    • Anonyymi

      Täällä yksi. Fyysisiä ja psyykkisiä sairauksia myös löytyy. Yksinäisyys, kiusaaminen, eristäminen, kaikki on saattanut sisäisen maailman epätasapainoon. Vaikeuksia löytää enää monestakaan mitään hyvää. Ehkä olen jo hulluksi tullut, mutta kaipaisin silti keskustelutovereita ja mielenrauhaa, mielellään kohtalotovereista. Niitä vaan ei meinaa löytää mistään. Viimeisetkin olivat luokkaa hyväksikäyttöyritys ja tunteilla leikkiminen.

      Aivan pohjalla ja muutoksien aikaansaaminen itsessä tuottaa hirveästi tuskaa. On niin yksin asioiden kanssa. Kaikki pitävät outona, rumana, oksettavana.... Pienetkin hyvien elkeiden yritykset eivät ole mitään. Kuulema vain esittämistä.

      Kaipaan aikoja, jolloin asiat olivat toisin. Oli ihmisiä, joille merkitsi edes vähän jotain... Niin ei ole enää. Pahansuopuutta vain, joka patoutuu itseenkin sisälle ja purkautuu vihana ulos. Kauheaa, mutta välillä niin hallitsematonta... Kärsimys repii palasiksi.

      • Anonyymi

        Nykyään poikamies, ei ystäviä.


    • Anonyymi

      Miten meidän yksinäisten on näin vaikeaa kohdata?

      Olen muuttanut usein, teen epäsäännöllistä työtä ja usein viikonloput töissä. En ole tutustunut uusiin ihmisiin uudessa kaupungissa. Silti kaipaan kovasti keskusteluseuraa. Millaisiin harrastuksiin kannattaisi hakeutua, että tutustuu ihmisiin?? Mikä on sosiaalinen harrastus??

      • Anonyymi

        Sellainen hararstus mistä itse tykkäät niin sitten tulee niitä kavereitakin helpommin kun on yhteinen asia mitä puhua.


    • Anonyymi

      Vain 10 vuotta erakkoelämää täällä.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2890
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1870
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1532
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1310
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1208
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      258
      1144
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1042
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      983
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      79
      930
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      142
      794
    Aihe