USA lupasi Suomelle hävittäjät!!!!

Anonyymi

Enintään 64 tai 72 konetta

Purasen mukaan DSCA:n julkaisema luettelo listaa ne tuotteet ja määrät, joita Yhdysvaltojen hallinto on varautunut myymään tässä vaiheessa hankintaprosessia.

Ensimmäisen ilmoituksen mukaan Suomelle voitaisiin myydä enintään 64 kappaletta F-35A-hävittäjiä sekä niihin liittyviä aseita ja tarvikkeita arviolta yhteensä 12,5 miljardin dollarin (10,6 miljardin euron) arvosta.

Toisen ilmoituksen hinta-arvio on puolestaan 14,7 miljardia dollaria (12,4 miljardia euroa), mikä sisältää aseiden ja tarvikkeiden lisäksi enintään 50 yksipaikkaista ja kahdeksan kaksipaikkaista Super Hornetia. Näiden lisäksi ilmoituksessa on 14 elektroniseen sodankäyntiin erikoistunutta Super Hornetin EA-18G Growler -konetta.

Suomen hallituksen asettama hintakatto uusien hävittäjien hankinnalle aseineen ja tarvikkeineen on 10 miljardia euroa.

Koneiden lisäksi ilmoituksissa on pitkä lista muun muassa ylimääräisiä moottoreita, ilmataisteluohjuksia sekä pommeja. Molemmissa muun muassa mainitaan 200 kappaletta ilmasta maahan käytettäviä JASSM-ER -risteilyohjuksia.

”USA:n kansallisen edun mukaista”

Koneiden ja aseiden luettelemisen ohella ilmoituksissa todetaan ehdotetun asekaupan tukevan Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa ja kansallista turvallisuutta. Suomea kuvaillaan "luotettavaksi kumppaniksi", joka on tärkeä tekijä Euroopan poliittisen vakauden ja taloudellisen kehityksen kannalta.

– Yhdysvaltain kansallisen edun kannalta on elintärkeää avustaa Suomea kehittämään ja ylläpitämään vahvaa ja valmista itsepuolustuskykyä, ilmoituksessa todetaan.

Ilmoitukset kongressille johtuvat Yhdysvaltain lainsäädännöstä, jonka mukaan osa puolustustarvikkeista voidaan myydä vain Foreign Military Sales (FMS) -menettelyn kautta. Käytännössä se merkitsee sitä, että asevalmistaja myy tuotteen ensin Yhdysvaltain liittohallitukselle ja se taas edelleen ostajamaalle.

146

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Voi tätä ilon ja onnen päivää!! Mahtavat Nato koneet ovat tulossa!

      • Anonyymi

        Uusin tieto - vielä paranee : jos Suomi uskollisesti nostaa painetta koillis-Euroopassa niin luvattu on että piankin olisi luvassa jo keskimatkan ydinkärkivalmiudella varustetut ohjuspatterit. Silloin Suomen turvallisuus olisi taattu ja olisimme Naton kultapoika eturivissä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Uusin tieto - vielä paranee : jos Suomi uskollisesti nostaa painetta koillis-Euroopassa niin luvattu on että piankin olisi luvassa jo keskimatkan ydinkärkivalmiudella varustetut ohjuspatterit. Silloin Suomen turvallisuus olisi taattu ja olisimme Naton kultapoika eturivissä.

        Nato on valmis taistelemaan urheasti viimeiseen Suomalaiseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nato on valmis taistelemaan urheasti viimeiseen Suomalaiseen.

        Jos venäjä hyökkää niin kyllä


      • Anonyymi

        Upeaa!


      • Anonyymi

        Onneksi ollaan NYT ajoissa!
        Viimeksi myöhästyttiin aika pahasti noin vuodella!
        Meillä oli asettaa vain vanhoja, hitaita Fiatteja. (kiiteä laskuteline) RYSSÄ-valtion (NL) nopeita kaksimootrisia pommikoneita vastaa.
        Onneksi oli nopeita miehiä! Sarvanto! JA sitten saatiin USAsta Bewsterit!
        Ilmaherruus vaihtuikin nopeasti!

        Mutta kyllä R Y S S Ä T, Suomen hyväuskoisuuden vuoksi, pääsivät ylivoimallaan tekemään yllätys alullaan tuhoisaa jälkeä Helsingissä!
        Pommittivatkos ne muutaki, kun siviilejä?


    • Anonyymi

      ”Tämä ei ole Top Gun, tämä on Star Wars”, sanoo koelentäjä Tampereella testattavasta F-35-hävittäjästä
      ”Selviytymiskyky on hävittäjän tärkein ominaisuus”, sanoo Lockheed Martinin pääkoelentäjä Billie Flynn. Hän lentää Tampereen talvitesteissä F-35-hävittäjää ja tietää miten 5. sukupolven hävittäjä eroaa aiemmista koneista.

    • Anonyymi

      Tarvitaan musertava ylivoima: vastapuolen väki tutustuu tilanteeseen ja päättää, että ei kannata. Siksi kun poliitikot ja muut päättäjät investoivat puolustusteknologiaan, hankintojen pitää olla parasta mitä on tarjolla”, korostaa North.

      Jos lentäjältä kysytään, mikä on hävittäjän tärkein ominaisuus, vastaus on selvä.

      ”Voisin sanoa sinulle, että tärkeitä ominaisuuksia ovat koneen järjestelmät, ketteryys ja nopeus, mutta tärkein ominaisuus F-35:ssä on selviytymiskyky. Se tarkoittaa kykyä suorittaa haluamamme tehtävä, Suomen tapauksessa isänmaan suojelu ja ilmatilan valvonta. Teemme sen tietäen, että selviydymme joka kerta eikä vastustaja pääse meitä uhkaamaan”, sanoo Flynn.

    • Anonyymi

      F-35:n teknologiset ratkaisut on rakennettu kuuden vuosikymmenen aikana kerätyn kyvykkyyden päälle. Projektin hienous on siinä, että kone toimii juuri niin kuin on suunniteltu. Et varmasti löydä ainuttakaan 4. sukupolven pilottia, joka lennettyään 5. sukupolven konetta haluaisi vapaaehtoisesti palata takaisin 4. sukupolveen”, sanoo North.

      Ainutlaatuista F-35:ssä on esimerkiksi, että sen aseistus ja polttoainesäiliöt on sijoitettu koneen rungon sisään eikä ulkopuolelle. Tämä parantaa sekä koneen häiveominaisuuksia että toimintakykyä.

      Northin mukaan häiveominaisuudet eivät tarkoita ainoastaan sitä, ettei kone näy tutkassa, vaan kyky välttää vihollisen havaitsemaksi tuleminen on laajempi käsite.

      ”Häiveteknologiaa vähättelevät ne, joilla sitä ei ole. Me Lockheed Martinilla olemme tehneet tätä jo 56 vuotta ja sekä koneiden että ohjelmistojen kehittäminen jatkuu tulevina vuosikymmeninä”, sanoo North.

      Häiveominaisuuksiin liittyy Northin mukaan se, miten kehittyneesti tietoa voi jakaa muiden kanssa – tietoliikennekin voi paljastaa toimijoiden sijainnin.

    • Anonyymi

      Valtavasti lisää tietoa jaettavaksi

      Sensorifuusio ja verkostoavusteiset taistelujärjestelmät liittyvät sekä tiedon hankkimiseen ympäristöstä että sen välittämiseen muille tahoille, lentävien yksiköiden lisäksi tarvittaessa myös maajoukoille, merivoimille tai muille liittolaisille. Tieto kulkee suljetussa verkossa nopeasti ja huomaamattomasti.

      Flynnin mukaan tämä tarkoittaa aivan eri mittaluokan tietomäärää kuin aiempien hävittäjäpolvien aikana koskaan oli mahdollista. Tieto on myös helposti omaksuttavissa lentäjän kypärän näytöltä ja verkossa jaettavissa.

      ”5. sukupolven kone mahdollistaa, että tiedämme kaiken, aivan kaiken vastustajasta ja omista joukoista, satoja kilometrejä ennen kuin näemme heidät omin silmin. Tiedämme kaiken siitä, keitä meillä on vastassa ja tiedämme kaiken omista joukoistamme, jotta voimme suojella niitä – näkemättä fyysisesti koskaan vastustajaa”, kertoo Flynn.

      Satoja kilometrejä pidentynyt, entistä tarkempi havaitsemiskyky ei ole tarpeen ainoastaan taistelutilanteessa. Se on keskeistä myös ilmatilan suojaamisessa ja valvonnassa rauhan aikana sekä mahdollisten loukkaajien tunnistamisessa.

      Kehittyneet 5. sukupolven järjestelmät tarkoittavat sitä, että F-35 on vähintään yhtä paljon ohjelmistotuote kuin mekaaninen laite – Northin mukaan kyseessä on ”ohjelmiston määrittämä kone”. Siksi sen huolto ja ylläpito sisältävät myös ohjelmistokehitystä, ja koneen turvallisuus tarkoittaa myös tietoturvasta huolehtimista.

      ”F-35 tulee ennakoimaan kehittyviä uhkia ja kykenee vastaamaan niihin vielä pitkään. Tätä konetta pystyy käyttämään vielä seuraavat 40–50 vuotta, toki aika riippuu siitä miten intensiivistä käyttö on”, North arvioi.

      Puolustusministeriö korostaa hankintaperusteissaan, että uusien hävittäjien arvioidaan olevan käytössä 2060-luvulle saakka. Siksi niitä valitessa on arvioitava tulevaisuutta eli on kyettävä arvioimaan järjestelmän kehityspotentiaalia. Tämä arviointi on puolustusministeriön mukaan tärkeämpää kuin nykytason tilanne.

      Koska F-35 on 5. sukupolven hävittäjien edelläkävijä, se on vasta elinkaarensa alkuvaiheessa. Koneita on kuitenkin toimitettu jo yli 500 kappaletta, ja tilausten perusteella määrä nousee lähivuosina tuhansiin. Koneita käyttää maaperällään yhdeksän valtiota. Niistä Suomea lähinnä on Norja, joka on hankkimassa 52 F-35-konetta. Myös Tanska on päättänyt hankkia 27 F-35:ttä.

      Taistelutehtäviin F-35-hävittäjää ovat käyttäneet Yhdysvaltain ilmavoimat ja merijalkaväki sekä Israelin ilmavoimat.

      Valmistusmäärien noustessa F-35:n hinta on jo laskenut ja myös lentotunnin hinta huolto- ja ylläpitokustannuksineen painuu alaspäin. F-35-koneesta on kolme eri versiota, joista Suomeen tarjotaan hinnaltaan edullisinta monitoimihävittäjä F-35A:ta.

      ”Kun koneiden määrä kasvaa, perustamme lisää huoltovarikkoja ja palvelukeskuksia. Lentotunnin hinta laskee dramaattisesti, aiomme saada sen hyvin lähelle 4. sukupolven koneen lentotuntihintaa”, sanoo North.

    • Anonyymi

      Billie Flynn ei ole millään lailla huolissaan F-35:n suoriutumisesta talviolosuhteissa. Hän muistuttaa olevansa itsekin kotoisin Pohjois-Kanadasta ja harrastavansa murtomaahiihtoa. Oleellisempaa kuitenkin on, että F-35-koneita on jo toista talvea käytössä Norjassa ja toimintaa ollaan aloittamassa myös Pohjois-Alaskassa Yhdysvaltain ilmavoimien koneilla.

      ”Voin vakuuttaa, että Fairbanksissa Alaskassa on yhtä kylmää kuin Suomessa, Lappi mukaan lukien. Meillä on siis tosielämän operatiivista tietoa koneen toiminnasta kylmimmissä mahdollisissa ilmastoissa, joten olemme varmoja että kykenemme toimimaan myös Suomessa, samoin kuin Norjassa, Alaskassa tai Kanadassa”, Flynn sanoo.

      • Anonyymi

        Suomella ei ole Norjan öljyä, jota USA halajaa.

        No niin.

        Siis velkarahalla hävittäjiä. NO WAY from USA! Too expensive!!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomella ei ole Norjan öljyä, jota USA halajaa.

        No niin.

        Siis velkarahalla hävittäjiä. NO WAY from USA! Too expensive!!!

        Ei halaja, Yhdysvallat on maailma suurin öljyntuottaja, sillä on yllinkyllin öljyä omasta maaperästään.

        "Liisa Kauppinen HS
        12.1. 2020

        Yhdysvallat on kiilannut maailman suurimmaksi raakaöljyn tuottajamaaksi ohi Venäjän ja Saudi-Arabian."


    • Anonyymi

      Kun hankintahinnan lisäksi tämä 10 mrd. pitää sisällään koko elinkaari kustannukset, huollot käyttö etc.

      USA hinnoitteli itsensä niinsanotusti OUT!

    • Anonyymi

      Eiköhän osteta kunnon IT-ohjuksia. Ne ovat aina yllätys vierailijoille.

      ELSO --- ELSON väistö ju nou!

      • Anonyymi

        Wild Wiesel ei onnistunut Vietnamissa eikä persianlahdella.

        Kivoja nimiä on idioottien keskuudessa hauska keksiä projekteille, mutta mtta.. kun niiden projektien pitäisi tuottaa ihan oikea tulostakin. Sehän näissä rollin tgundet USA:n projekteissa kuseekin. Sitten menee siviilien joukkoteurastamiseksi, kun epäonnistutaan ja katkeroidutaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Wild Wiesel ei onnistunut Vietnamissa eikä persianlahdella.

        Kivoja nimiä on idioottien keskuudessa hauska keksiä projekteille, mutta mtta.. kun niiden projektien pitäisi tuottaa ihan oikea tulostakin. Sehän näissä rollin tgundet USA:n projekteissa kuseekin. Sitten menee siviilien joukkoteurastamiseksi, kun epäonnistutaan ja katkeroidutaan.

        Jenkit ei tiedä mikä on wiesel. :D


      • Anonyymi

        Ja jätetään koneet ostamatta niinkö?


    • Anonyymi

      Suomen hallitus sanoi tekevänsä hävittäjälaupat suorituskyky edellä... jäljelle jää vain F-35 vaihtoehto muut koneet ovat 4 polven hävittäjiä...

    • Anonyymi

      Toimittaako Trump, nautittuaan taisteluhuumeannoksensa (korona), koneet pohjoiskoreaan?

    • Anonyymi

      Usa lupasi meille hävittäjät? Voi tätä riemua! Saamme siis ostaa ylihintaista romua ja vieläpä velkarahalla.

      • Anonyymi

        F-35 musertavaa ylivoimaa tiltu,pidä se mielessä...


    • Anonyymi

      Boeing on vaan konkurssikypsä ja "tuki" loppuu parin vuoden sisällä lopullisesti.

      Lockheed Martin samoilla askelnmerkeillä konkuraakohti etenemässä. "Tuki" on loppumassa myös.

      • Anonyymi

        Ei niiltä lopu tuki, molemmilla tilauksia ja velvoitteita maansa asevoimille pitkälle tulevaisuuteen


      • Anonyymi

        Mihin perustuu väitteesi, että Boeing on konkurssikypsä?


    • Anonyymi

      Aiiivan!

      Grpen on se paras vaihtoehto Suomelle HX-hävittäjäksi.

      Se korvaa täysmäräisesti, hyvinki pienellä määrällä runkovikaiset Hornetit.

      Ruotsin ja Suomen Isäntäma sopimus myös edellyttää syvällisempää yhteistyötä.

      Muistakaa myös nämä Nato Dildot.

    • Anonyymi

      Kiitämme tarjouksestanne, mutta Suomella ei ole varaa ylihinnoiteltuihin tuotteisiinne. Ostamme seuraavat hävittäjämme Ruotsista VELKARAHLLA.

    • Anonyymi

      "USA lupasi Suomelle hävittäjät!!!!. Enintään 64 tai 72 konetta" ILMAISEKSI.

      Nyt on jenkeiLlä HÄTÄ!

    • Anonyymi

      NO EI KYLLÄ LUVANNUT ILMAISEKSI VAAN NIMELLISEEN 60 MILJARDIN HINTAAN.

    • Anonyymi

      Saatanan lehmänkauppaa , viime sodassa uhkasivat sodalla jos katkottiin Muurmanninrata , että sellaisia velikullat :( Tfyi saatana .-

    • Anonyymi

      Kaikkonen tekee Elsbethit ja antaa korruptiokentsujen tilata f35t vaikka ne romuuttuu Suomen ilmastossa alta aikayksikön ja veronmaksaja itkee ja maksaa niistä kokonaisuudessaan 100 miljardia ja se merkitsee myös varuskuntien lakkautuksia kuten hornetteja hankittaessakin.

      • Anonyymi

        Lystiä kun on kystiä rusakolla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lystiä kun on kystiä rusakolla.

        Tarjous oli hyvä ja se hyväksyttiin.
        Suomen seuraava hävittäjä on F-35.

        Rysäpöksyt suosittelivat....


      • Anonyymi

        Tiltua nyt itkettää F-35 ylivoimaisuus


    • Anonyymi

      Hienoon hintaan ja aseistusta tulee niin että Moskova rytisee.

      • Anonyymi

        Noinkohan rytisee? Moni on koettanut mutta aina ottanut kunnolla pataansa.


    • Anonyymi

      Yhdysvallat vauhditti Suomen hävittäjähankintaa: tarjolla myös risteilyohjuksia 1000 kilometriin

      Jos Suomi päätyy hävittäjävalinnassa amerikkalaiseen vaihtoehtoon, Ilmavoimat saa ensimmäisenä ei Nato-maana pitkän kantaman risteilyohjuksen, jonka kantama on 1 000 kilometriä.


      F-35 -hävittäjä on käynyt Suomessa näytillä ja testattavana. Tässä kesällä 2019 Turussa.
      F-35 -hävittäjä on käynyt Suomessa näytillä ja testattavana. Tässä kesällä 2019 Turussa.JOHN PALMÉN
      Uusien hävittäjien hankinta, HX -hanke, sai perjantaina uutta vauhtia, kun Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti myöntäneensä myyntiluvan mahdolliselle hävittäjäkaupalle aseineen Suomeen.

      Myyntilupa pitää sisällään 64 Lockheed Martinin F-35 häivehävittäjää tai Boeingin 58 Super Hornetia ja 14 elektroniseen sodankäyntiin erikoistunutta Growleria.

      F-35:n kaupan hinta tällä hävittäjämäärällä aseineen olisi 10,6 miljardia euroa. Super- Hornetien ja Growlerien hinta aseineen olisi taas 12,46 miljardia euroa. Suomi on asettanut hankinnalle 10 miljardin euron kattohinnan.

      Pitkän matkan ohjukset

      Asemäärät molemmilla yhdysvaltalaisilla tarjoajilla vaihtelevat hieman. Kyse on siis enimmäismääristä ja mahdollisessa valintapäätöksessä määristä jouduttaneisiin jonkin verran tinkimään.

      Lockheed Martinin tarjous pitää sisällään kaikkiaan yhteensä 1220 asetta( asejärjestelmää) ja Boengin 1312 asetta.

      Yhdysvaltain ulkoministeriön myyntiluvassa on 200 kappaletta pitkän kantaman JASSM ER .risteilyohjusta. Niiden kantama on noin 1 000 kilometriä ja paino noin 2 000 kiloa.

      Yhdysvallat ei tätä ohjusta ole toistaiseksi myynyt yhdellekään Natoon kuulumattomalle maalle.

      Myyntilupa on myös muun muassa 500 liitopommille, joiden kantama lähentelee 100 kilometriä ja jotka soveltuvat liikkuvan maalin tuhoamiseen.

      • Anonyymi

        Yhdysvallat ei tätä ohjusta ole toistaiseksi myynyt yhdellekään Natoon kuulumattomalle maalle.Isäntämaasopimus on upea!!!


      • Anonyymi

        Nyt on ohjuksella kantamaa upeaa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yhdysvallat ei tätä ohjusta ole toistaiseksi myynyt yhdellekään Natoon kuulumattomalle maalle.Isäntämaasopimus on upea!!!

        Suomella on hyvät suhteet USAan!


      • Anonyymi

        Vielä tarvitaa Usan tukikohta suomeen patriot torjunnalla,se tasoittaa vaakakuppia kummasti


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vielä tarvitaa Usan tukikohta suomeen patriot torjunnalla,se tasoittaa vaakakuppia kummasti

        Totta hyvä vastapaino s-400 ohjuksille


      • Anonyymi

        Kyllähän USA myy kun joku sen aseita ostaa mutta ei suomalaisille kannata myydä tuhannen kilometrin risteiluohjuksia kun kuitenkin aina on joku joka yrittää valloittaa Karjalaa takaisin


    • Anonyymi

      Suomella on hyvät suhteet kaikkialle paitsi itä kitisijään joka parhaillaan taas kertoo kuinka julmat suomalaiset tappoivat lähes kaikki venäläiset....

      Haudat löytyy KGB:n teemapuistosta todistusaineiston kera. Putinin nimmarilla.

    • Anonyymi

      "Yhdysvallat ei tätä ohjusta ole toistaiseksi myynyt yhdellekään Natoon kuulumattomalle maalle.Isäntämaasopimus on upea!!!"

      Mihin me käytetään tuota ohjusta.....heheeee....hehehheeeeeee

      Pietari, nyt kutsuu mua Pietari,
      Trollin näen pelokkaan
      Ja vaaran suomalaisen
      Pietari, nyt kutsuu mua Pietari
      Sinne vaan mä ohjuksen saan

      • Anonyymi

        Suomen tekemiä puolustusyhteistyösopimuksia


        9.7.2016
        Suomen ja Britannian puolustusministerit tapaavat Varsovassa. Jussi Niinistö ja Michael Fallon allekirjoittavat puolustusyhteistyötä koskevan puiteasiakirjan.
        7.10.2016.
        Suomen ja Yhdysvaltain apulaispuolustusministerit tapaavat Helsingissä. Jussi Niinistöja Bob Work allekirjoittavat aiesopimuksen puolustusyhteistyöstä.


        29.6.2017
        Suomen ja Saksan puolustusministerit tapaavat Berliinissä. Jussi Niinistö ja Ursula von der Leyen allekirjoittavat puolustusyhteistyötä koskevan sopimuksen. Suomi tulee osaksi Saksan kehysvaltiokonseptia, FNC:tä.
        30.6.2017
        Suomen, Ruotsin ja Britannian puolustusministerit tapaavat Tukholmassa. Jussi Niinistö, Peter Hultqvist ja Michael Fallon allekirjoittavat sopimuksen Suomen ja Ruotsin liittymisestä Britannian vetämään nopean toiminnan joukkoon (Joint expeditionary force).
        16.11.2017
        Suomi tekee Naton kanssa kolmivuotisen jatkosopimuksen laajennettujen mahdollisuuksien kumppanuusyhteistyöstä (Enhanced Opportunities Partner).


        5.5.2018
        Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustusministerit tapaavat Washingtonissa. Jussi Niinistö, Peter Hultqvist ja James Mattis allekirjoittavat kolmenvälisen aiejulistuksen puolustusyhteistyöstä.
        6.6.2018
        Suomi lähtee mukaan kolmeen EU-projektiin: ohjelmistoradion kehittämiseen sekä sotilaallisen liikkuvuuden ja kyberturvallisuuden parantamiseen.
        9.7.2018
        Suomen ja Ruotsin puolustusministerit tapaavat Turussa. Jussi Niinistö ja Peter Hultqvist allekirjoittavat puolustusyhteistyötä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan.
        28.8.2018
        Suomen ja Ranskan puolustusministerit tapaavat Helsingissä. Jussi Niinistö ja Florence Parly ilmoittavat, että Suomi ja Ranska aikovat solmia puolustusyhteistyösopimuksen.
        30.8.2018
        Suomen ja Ranskan presidentit tapaavat Helsingissä. Sauli Niinistö ja Emmanuel Macron kertovat, että Suomi lähtee mukaan valmistelemaan yhteisymmärryspöytäkirjaa Ranskan ehdottamista interventiojoukoista.!!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomen tekemiä puolustusyhteistyösopimuksia


        9.7.2016
        Suomen ja Britannian puolustusministerit tapaavat Varsovassa. Jussi Niinistö ja Michael Fallon allekirjoittavat puolustusyhteistyötä koskevan puiteasiakirjan.
        7.10.2016.
        Suomen ja Yhdysvaltain apulaispuolustusministerit tapaavat Helsingissä. Jussi Niinistöja Bob Work allekirjoittavat aiesopimuksen puolustusyhteistyöstä.


        29.6.2017
        Suomen ja Saksan puolustusministerit tapaavat Berliinissä. Jussi Niinistö ja Ursula von der Leyen allekirjoittavat puolustusyhteistyötä koskevan sopimuksen. Suomi tulee osaksi Saksan kehysvaltiokonseptia, FNC:tä.
        30.6.2017
        Suomen, Ruotsin ja Britannian puolustusministerit tapaavat Tukholmassa. Jussi Niinistö, Peter Hultqvist ja Michael Fallon allekirjoittavat sopimuksen Suomen ja Ruotsin liittymisestä Britannian vetämään nopean toiminnan joukkoon (Joint expeditionary force).
        16.11.2017
        Suomi tekee Naton kanssa kolmivuotisen jatkosopimuksen laajennettujen mahdollisuuksien kumppanuusyhteistyöstä (Enhanced Opportunities Partner).


        5.5.2018
        Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustusministerit tapaavat Washingtonissa. Jussi Niinistö, Peter Hultqvist ja James Mattis allekirjoittavat kolmenvälisen aiejulistuksen puolustusyhteistyöstä.
        6.6.2018
        Suomi lähtee mukaan kolmeen EU-projektiin: ohjelmistoradion kehittämiseen sekä sotilaallisen liikkuvuuden ja kyberturvallisuuden parantamiseen.
        9.7.2018
        Suomen ja Ruotsin puolustusministerit tapaavat Turussa. Jussi Niinistö ja Peter Hultqvist allekirjoittavat puolustusyhteistyötä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan.
        28.8.2018
        Suomen ja Ranskan puolustusministerit tapaavat Helsingissä. Jussi Niinistö ja Florence Parly ilmoittavat, että Suomi ja Ranska aikovat solmia puolustusyhteistyösopimuksen.
        30.8.2018
        Suomen ja Ranskan presidentit tapaavat Helsingissä. Sauli Niinistö ja Emmanuel Macron kertovat, että Suomi lähtee mukaan valmistelemaan yhteisymmärryspöytäkirjaa Ranskan ehdottamista interventiojoukoista.!!!

        Yya sopimus loistaa poissaolollaan?????


    • Anonyymi

      F-35:n suorituskyky on tehokas pelote, joka turvaa ilmatilamme. Koneen häiveominaisuudet tarjoavat ennennäkemättömän edun taktisessa ilmasodankäynnissä. F-35:n ohjaajat voivat vastata uhkiin paljastumatta vastustajalle, suorittaa tehtävänsä loppuun ja palata turvallisesti tukikohtaansa. Koneen integroitu runkosuunnittelu, edistykselliset materiaalit ja muut ainutlaatuiset ominaisuudet antavat F-35:lle Suomen toimintaympäristössä huomattavan edun neljännen sukupolven hävittäjiin verrattuna.

      F-35-hävittäjässä on kaikkien aikojen tehokkain ja kattavin hävittäjään integroitu sensorijärjestelmä. Sensorien kokoama data jaetaan välittömästi meri-, ilma- ja maavoimien komentajille. Näin varmistetaan kattava reaaliaikainen tilannekuva myös yhteisoperaatioissa. DAS-sensorijärjestelmä (Distributed Aperture System) lähettää korkearesoluutioista, reaaliaikaista kuvaa koneen eri puolilla sijaitsevasta kuudesta kamerasta suoraan ohjaajan kypäränäyttöön (Helmet Mounted Display), joka näyttää ohjaajalle kaiken tehtävän suorittamisen kannalta kriittisen tiedon.

      Edistyksellisten elektronisen sodankäynnin ominaisuuksiensa ansiosta F-35 voi paikantaa ja seurata uhkia, häiritä radiotaajuuksia ja estää hyökkäykset äärimmäisen tarkasti. F-35-hävittäjässä on aktiivinen elektronisesti keilaava AESA-tutka (Active Electronically Scanned Array). Tutkassa on tehokas kyky elektroniseen hyökkäykseen, valemaaleihin, verkostohyökkäykseen sekä edistyneet häirintäominaisuudet. Järjestelmän avulla F-35 voi toimia vihamielisessä ympäristössä ja lamauttaa sitä uhkaavat tutkat. F-35 voi tukea muita koneita taustahäirinnällä, jonka säteilyteho on kymmenkertainen verrattuna neljännen sukupolven hävittäjiin. Uhkan läheisyydessä tukihäirintää voidaan käyttää moninkertaisella teholla verrattuna aikaisempiin hävittäjiin.

      • Anonyymi

        Yhdysvaltain ulkoministeriön myyntiluvassa on 200 kappaletta pitkän kantaman JASSM ER .risteilyohjusta. Niiden kantama on noin 1 000 kilometriä ja paino noin 2 000 kiloa.

        Yhdysvallat ei tätä ohjusta ole toistaiseksi myynyt yhdellekään Natoon kuulumattomalle maalle.


      • Anonyymi

        HX-hankkeessa huoltovarmuudella tarkoitetaan itsenäistä ja häiriötöntä kykyä ylläpitää HX-asejärjestelmää poikkeusoloissa. Huoltovarmuus saavutetaan ja sitä ylläpidetään rauhan aikana puolustusvoimien kaikilla tasoilla.

        Kansallisella tasolla huoltovarmuus taataan rakentamalla Suomeen hävittäjien huollon ja ylläpidon kannalta kriittinen osaaminen ja varmistamalla puolustusmateriaalin riittävä määrä. Myös teknologinen osaaminen ja kyky tehdä lentokelpoisuuspäätöksiä itsenäisesti ovat ensiarvoisen tärkeitä huoltovarmuuden takaamiseksi. Näillä varmistetaan osaavan henkilöstön riittävä määrä poikkeusolojen aikaista hajautettua toimintaa varten.

        F-35 on suunniteltu päivitettäväksi teknologian ja uhkaympäristön kehittyessä. Koska F-35:n arvioidaan olevan käytössä 2070-luvulle asti, tulee se takaamaan Suomen itsenäisyyden vuosikymmeniksi eteenpäin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        HX-hankkeessa huoltovarmuudella tarkoitetaan itsenäistä ja häiriötöntä kykyä ylläpitää HX-asejärjestelmää poikkeusoloissa. Huoltovarmuus saavutetaan ja sitä ylläpidetään rauhan aikana puolustusvoimien kaikilla tasoilla.

        Kansallisella tasolla huoltovarmuus taataan rakentamalla Suomeen hävittäjien huollon ja ylläpidon kannalta kriittinen osaaminen ja varmistamalla puolustusmateriaalin riittävä määrä. Myös teknologinen osaaminen ja kyky tehdä lentokelpoisuuspäätöksiä itsenäisesti ovat ensiarvoisen tärkeitä huoltovarmuuden takaamiseksi. Näillä varmistetaan osaavan henkilöstön riittävä määrä poikkeusolojen aikaista hajautettua toimintaa varten.

        F-35 on suunniteltu päivitettäväksi teknologian ja uhkaympäristön kehittyessä. Koska F-35:n arvioidaan olevan käytössä 2070-luvulle asti, tulee se takaamaan Suomen itsenäisyyden vuosikymmeniksi eteenpäin.

        Hinta tullut paketilla alas,suorituskykyisin kone jolla voi hiipiä vastustajan ilmatilaan,F-35 on suomen valinta


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hinta tullut paketilla alas,suorituskykyisin kone jolla voi hiipiä vastustajan ilmatilaan,F-35 on suomen valinta

        Puolan puolustusministeri Marius Blaszczak kertoi myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa Twitterissä, että Puola on lähettänyt tarjouspyynnön 32 F-35-hävittäjästä Yhdysvaltain hallitukselle. Blaszczakin mukaan Puola on valitsemassa F-35:n vanhan venäläisen kaluston korvaajaksi.

        Puola on yksi niistä maista Euroopassa, joka suunnittelee lähivuosina hävittäjäkalustonsa uusimista. Puolan valinnan kiinnostavuutta lisää se, että maa on oikeasti rajanaapuri Venäjän kanssa.

        EU-maista Venäjän rajanaapureita ovat Puola, Baltian maat ja Suomi, Nato-maista Norja. Norjakin valitsi hävittäjäkseen F-35:n, kun Suomelle F-35 on yksi viidestä vaihtoehdosta.

        Puolan, Norjan ja Suomen muistettava maantiede
        Sotilaallisesta näkökulmasta sekä Puola että Norja ovat aivan Venäjän strategisten ydinalueiden vieressä. Niin on Suomikin.

        Puolan ja Venäjän välisen rajan takana on Kaliningrad, erittäin vahva venäläinen sotilastukikohta itäisen EU:n sydämessä ja Itämeren avainkohdassa.

        Norjan ja Venäjän rajan takana taas on Kuolan niemimaa, jossa on Venäjän tärkeimpiä Jäämeren satamakaupunkeja ja vahva aseistus.

        Suomen naapurissa taas on Kuolan niemimaan lisäksi Pietarin metropolialue, Venäjän toiseksi suurin asutuskeskittymä.

        Miksi juuri F-35?
        Euroopassa hävittäjäkauppoja ei tehdä koskaan ilman poliittista vivahdetta. Puolalla ja Norjalla on suhteita hoidettavana Yhdysvaltojen kanssa. Molemmilla mailla on taustaa Lockheed Martinin F-16-hävittäjän kanssa, joten päivitys tuoreimpaan teknologiaan on kivuton.

        Kuitenkin maiden kenraalit ovat todennäköisesti kiintyneet juuri F-35:n häiveteknologian ja tietojenkeruuominaisuuksien yhdistelmään.

        Venäjän sotilastukikohdissa on vahvoja ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä. F-35-hävittäjä on vaikeasti havaittava ja pystyy siksi muita nykyhävittäjiä paremmin toimimaan ilmatorjunnan ja vihollishävittäjien läheisyydessä. Samalla se voi tiedustella vastustajaa ja parantaa kaikkien aselajien toimintaa.

        On myös huomattava, että Puolan naapurissa millään maalla ei ole F-35-hävittäjää, sillä Saksa ei osta sitä poliittisista syistä. F-35 pystyy kuitenkin Nato-ilmavoimien kärkikoneena parantamaan liittolaisten hävittäjien tehoa esimerkiksi maaleja osoittamalla.

        Puolan puolustusministeri Blaszczak kuvaili F-35:tä kaikkein moderneimmaksi hävittäjäksi. Lockheed Martinin F-35-ohjelman viestintäjohtajan Carolyn Nelsonin lausunnon mukaan Yhdysvaltain ja Puolan hallitukset vievät seuraavaksi eteenpäin 32 F-35-hävittäjän hankintaprosessia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puolan puolustusministeri Marius Blaszczak kertoi myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa Twitterissä, että Puola on lähettänyt tarjouspyynnön 32 F-35-hävittäjästä Yhdysvaltain hallitukselle. Blaszczakin mukaan Puola on valitsemassa F-35:n vanhan venäläisen kaluston korvaajaksi.

        Puola on yksi niistä maista Euroopassa, joka suunnittelee lähivuosina hävittäjäkalustonsa uusimista. Puolan valinnan kiinnostavuutta lisää se, että maa on oikeasti rajanaapuri Venäjän kanssa.

        EU-maista Venäjän rajanaapureita ovat Puola, Baltian maat ja Suomi, Nato-maista Norja. Norjakin valitsi hävittäjäkseen F-35:n, kun Suomelle F-35 on yksi viidestä vaihtoehdosta.

        Puolan, Norjan ja Suomen muistettava maantiede
        Sotilaallisesta näkökulmasta sekä Puola että Norja ovat aivan Venäjän strategisten ydinalueiden vieressä. Niin on Suomikin.

        Puolan ja Venäjän välisen rajan takana on Kaliningrad, erittäin vahva venäläinen sotilastukikohta itäisen EU:n sydämessä ja Itämeren avainkohdassa.

        Norjan ja Venäjän rajan takana taas on Kuolan niemimaa, jossa on Venäjän tärkeimpiä Jäämeren satamakaupunkeja ja vahva aseistus.

        Suomen naapurissa taas on Kuolan niemimaan lisäksi Pietarin metropolialue, Venäjän toiseksi suurin asutuskeskittymä.

        Miksi juuri F-35?
        Euroopassa hävittäjäkauppoja ei tehdä koskaan ilman poliittista vivahdetta. Puolalla ja Norjalla on suhteita hoidettavana Yhdysvaltojen kanssa. Molemmilla mailla on taustaa Lockheed Martinin F-16-hävittäjän kanssa, joten päivitys tuoreimpaan teknologiaan on kivuton.

        Kuitenkin maiden kenraalit ovat todennäköisesti kiintyneet juuri F-35:n häiveteknologian ja tietojenkeruuominaisuuksien yhdistelmään.

        Venäjän sotilastukikohdissa on vahvoja ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä. F-35-hävittäjä on vaikeasti havaittava ja pystyy siksi muita nykyhävittäjiä paremmin toimimaan ilmatorjunnan ja vihollishävittäjien läheisyydessä. Samalla se voi tiedustella vastustajaa ja parantaa kaikkien aselajien toimintaa.

        On myös huomattava, että Puolan naapurissa millään maalla ei ole F-35-hävittäjää, sillä Saksa ei osta sitä poliittisista syistä. F-35 pystyy kuitenkin Nato-ilmavoimien kärkikoneena parantamaan liittolaisten hävittäjien tehoa esimerkiksi maaleja osoittamalla.

        Puolan puolustusministeri Blaszczak kuvaili F-35:tä kaikkein moderneimmaksi hävittäjäksi. Lockheed Martinin F-35-ohjelman viestintäjohtajan Carolyn Nelsonin lausunnon mukaan Yhdysvaltain ja Puolan hallitukset vievät seuraavaksi eteenpäin 32 F-35-hävittäjän hankintaprosessia.

        Suomi voi F-35 hävittäjällä osoittaa maaleja liittolaisilleen


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomi voi F-35 hävittäjällä osoittaa maaleja liittolaisilleen

        Kalkkuna ammutaan alas ennenkuin ehtii osoittaa mitään


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kalkkuna ammutaan alas ennenkuin ehtii osoittaa mitään

        BUAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAH


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kalkkuna ammutaan alas ennenkuin ehtii osoittaa mitään

        Sitä ei havaita


    • Anonyymi

      72 konetta olisi erinomainen luku. lisäksi kaikki materiaali mitä tulee päälle. Alkaa itä vinkujien paniikki olemaan sitä tasoa että naurattaa.

      • Anonyymi

        Luvatkoot vaikka 72000 konetta. Suomella ei ole varaa ostaa velaksi USA paskaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luvatkoot vaikka 72000 konetta. Suomella ei ole varaa ostaa velaksi USA paskaa.

        Suomen ilmavoimat joutui aikoinaan ostamaan Neuvostoliitostakin MiG-21 hävittäjiä muutamaankin otteeseen. Kaikkiaan jouduttiin ostamaan 46, ja niistä 11 menetettiin onnettomuuksissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomen ilmavoimat joutui aikoinaan ostamaan Neuvostoliitostakin MiG-21 hävittäjiä muutamaankin otteeseen. Kaikkiaan jouduttiin ostamaan 46, ja niistä 11 menetettiin onnettomuuksissa.

        Niitä ostamaan jouduttuja Migejä jouduttiin ensin parantelemaankin monilta osin Suomessa ennenkuin niitä voitiin käyttääkään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niitä ostamaan jouduttuja Migejä jouduttiin ensin parantelemaankin monilta osin Suomessa ennenkuin niitä voitiin käyttääkään.

        Vaikka yli puolet noista hävittäjistä selvisikin niin tapahtunut taatusti antaa Venäjälle Venäjän historiallisten tosiasioiden lakipykälään perustuvan oikeuden merkitä nimiinsä pudotukset suurina isänmaallisina ilmavoittoina.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luvatkoot vaikka 72000 konetta. Suomella ei ole varaa ostaa velaksi USA paskaa.

        Tottakai suomella on varaa hankkia parasta saatavilla olevaa länsikalustoa, eritoten, kun tuollaisilta stnan KELAeläteiltä nipsaistaan tuet pois.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luvatkoot vaikka 72000 konetta. Suomella ei ole varaa ostaa velaksi USA paskaa.

        Moniko maa ostaa käteisellä? Täh?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tottakai suomella on varaa hankkia parasta saatavilla olevaa länsikalustoa, eritoten, kun tuollaisilta stnan KELAeläteiltä nipsaistaan tuet pois.

        Kyllä noita punapettereitä vituttaa kun suomi saa nuo koneet...buuaahahaa


    • Anonyymi

      USA lupasi Suomelle hävittäjät sikakorkeaan hintaan.

      Gripen pitää pintansa Suomen valintana HX-hävittäjäksi.

    • Anonyymi

      USA lupasi Suomelle hävittäjät, vaikkei kysyttykään. Ovat niin turkasen huonoja ja kalliita, kommentoi Puranen.

      Suomi jatkaa hintaneuvotteluja Saabin kanssa.

      • Anonyymi

        Syytä on Saabin jatkaa neuvotteluja ja hintaakin pitäisi pudottaa parilla miljardilla, koska suomen raja on tuo 10 miljardia. Halvin tarjous on nyt F-35:ta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Syytä on Saabin jatkaa neuvotteluja ja hintaakin pitäisi pudottaa parilla miljardilla, koska suomen raja on tuo 10 miljardia. Halvin tarjous on nyt F-35:ta.

        Surkein tarjous oli F-35 ja Hornet yhteistarjous. 150 000 000 000 € pitäis saada neuvoteltua pois hinnasta.


      • Anonyymi

        Saahan sitä neuvotella naapurin kanssa ... ne neuvottelut vaan eivät tule johtamaan keskeneräisen, amerikkalaisvalmisteisen kriippeni-rakennussarjan valintaan suomen seuraavaksi hävittäjäksi.


      • Anonyymi

        Ruotsalaisen koneen kehitysnäkymät ovat huonot,ei jatkoon


    • Anonyymi

      F-35 saa tiltuset hyppimään seinille, sitä on aina kiva seurata.

      • Anonyymi

        Musiikkia korvilleni on tiltun epätoivoinen kirkuna


    • Anonyymi

      USA lupasi Suomelle hävittäjät sikakorkeaan hintaan.
      Ovat niin turkasen huonolaatuisia ja kalliita, kommentoi Puranen.

      Gripen pitää pintansa Suomen valintana HX-hävittäjäksi.

      Suomi jatkaa loppuviikosta hintaneuvotteluja Isäntämaa Ruotsin ja Saabin kanssa.

      • Kun tiltu vastustaa noin kovasti Suomen F-35:n hankintaa, niin sehän on suoraan suositus ostaa F-35:t.


      • Anonyymi
        moloch_horridus kirjoitti:

        Kun tiltu vastustaa noin kovasti Suomen F-35:n hankintaa, niin sehän on suoraan suositus ostaa F-35:t.

        Natotrollin myyntipuhe. Mihin natotiltun mielestä Suomi tarvitsee puhtaasti
        hyökkäykseen suunniteltua konetta? Luulisi sen verran järkeä löytyvän
        natotiltunkin päästä , että ei lähde hyökkäilemään ylivoimaista vastustajaa
        vastaan.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Natotrollin myyntipuhe. Mihin natotiltun mielestä Suomi tarvitsee puhtaasti
        hyökkäykseen suunniteltua konetta? Luulisi sen verran järkeä löytyvän
        natotiltunkin päästä , että ei lähde hyökkäilemään ylivoimaista vastustajaa
        vastaan.

        "Natotrollin myyntipuhe."

        NATO:lla ei ole trolleja, koska NATO:n puolesta ei tarvitse valehdella. Venäjällä on trolleja, koska Venäjän puolesta pitää valehdella.

        "Mihin natotiltun mielestä Suomi tarvitsee puhtaasti
        hyökkäykseen suunniteltua konetta?"

        Suomi tarvitsee monitoimihävittäjät turvaamaan ilmatilamme.

        "Luulisi sen verran järkeä löytyvän
        natotiltunkin päästä , että ei lähde hyökkäilemään ylivoimaista vastustajaa
        vastaan."

        Ei kukaan olekaan suomalaisilla hävittäjillä hyökkäämässä Venäjälle, vaan ne hankitaan, jotta Venäjä ei hyökkäisi Suomeen. Ja siksi niiden pitää olla parhaat saatavilla olevat, F-35:t.


      • Anonyymi

        Tietenkin F35 on itä koneisiin nähden ylivoimainen ja sitä trollit pelkää


      • Anonyymi
        moloch_horridus kirjoitti:

        Kun tiltu vastustaa noin kovasti Suomen F-35:n hankintaa, niin sehän on suoraan suositus ostaa F-35:t.

        Paras ratkaisu suomelle


    • Anonyymi

      No ei otettais vaikka ilmaseks antaisivat.

      Hornettien runko ei kestänyt puoltakaan luvatusta.

      • Anonyymi

        Hornettien runko kestää mitä luvattiin. MiG olisi mennyt vaihtoon jo 3000h määrällä. Se oli lyhin kestoikä tarjokkailla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hornettien runko kestää mitä luvattiin. MiG olisi mennyt vaihtoon jo 3000h määrällä. Se oli lyhin kestoikä tarjokkailla.

        Hornetin rubgot eivät kestäneet luvattua, eikä migistä runko hajonnut vaan nnimenomaan Horneteista. Kaikista.

        Suomi hankkii Gripenit huonolaatuisten amerikkalaisten sijaan..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hornetin rubgot eivät kestäneet luvattua, eikä migistä runko hajonnut vaan nnimenomaan Horneteista. Kaikista.

        Suomi hankkii Gripenit huonolaatuisten amerikkalaisten sijaan..

        Hornettien rungot ovat kestäneet kuten luvattiin, ja ne tulevat käyttöikänsä päähän siten kuin niiden odotettiin tulevan.


      • Anonyymi

        Ja se "luvattu" oli montako lentotuntia ...?.


    • Anonyymi

      Semmoisen 1000km Jassmin voisi lähettää Putten mörskään sinne Moskovaan.
      Sillei esittelymielessä.

      • Anonyymi

        Käy toki ampumassa.


      • Anonyymi

        Mahtavaa saada pitkän kantomatkan ohjus suomelle,se nostaa vihollisen hyökkäyskynnystä kummasti


    • Anonyymi

      Rysäpöksyt vielä vuosi sitten kehuivat että Venäjällä olis paras ja halvin kone. Sukhoi-57.
      Nyt rassukat menee aina hiljaiseksi ja lorottavat sukkaan kun karjaisee miehekkäästi: SU-57!

      • Anonyymi

        kokonaisedullisin kone on Saabin Gripen E.

        Meteor ohjuksin varustettuna se on USA:n kauhu.

        Hyvillä kameroilla varustettuna ne valvovat Suomen ilmatilaa pitkään tulevaisuuteen.


      • Anonyymi

        Ei uskalla Nato-USA hyökätä tänne Suomeen kun meillä on Gripenit ja Meteor ohjukset.


    • Anonyymi

      Onkohan USA kadottanut pisnes vainunsakin koronan takia?

      Lupaavat myydä reilusti alle tuotantokustannusten kalkkunaa, vaikkei ole kiitospäiväkään.

      No Suomi on kuitenkin hankkimassa oikeita toimivia hävittäjiä ja Hollywoodin Batman tuotteet säästetään lapsille jouluksi.

      Suomeen on nyt tulossa Gripen E hävittäjät palveluskäyttöön ihan tuota pikaa. :D

    • Anonyymi

      ..nyt saadaan viher-vasemmistolaiset huutamaan Grippen vaihtoehtoa. hyvä, koska Grippen on hyvä vaihtoehto, tuemme sillä Ruotsia ja Suomea. Eikä kukaan edes muista keskustella siitä, että tarvitaanko nyt kalliita lentokoneita vai osaksi edes torjunta ohjuksia...

    • Anonyymi

      USA lupasi Suomelle hävittäjät, mutta unohti kertoa hinnan.

      Kysyttäessä kertoivat kakistellen ja --- noh, se tarjous oli sitten siinä.

      Pyydettiin Saabilta tarkentava tarjous.

      • Anonyymi

        Suomeen on nyt tulossa Gripen E hävittäjät palveluskäyttöön ihan tuota pikaa. :D


      • Anonyymi

        Kalkkunassa on niin turkasen hentoiset laskutelineet, ettei niillä pysty oikein rutiini laskuakaan tekemään turvallisesti. Kyntävät kenttää aina laskeutuessaan. miksi Lockheed Martin ei rakentanut suksea niiden mahaan?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kalkkunassa on niin turkasen hentoiset laskutelineet, ettei niillä pysty oikein rutiini laskuakaan tekemään turvallisesti. Kyntävät kenttää aina laskeutuessaan. miksi Lockheed Martin ei rakentanut suksea niiden mahaan?

        Joo ei ainakaan ydinaseita noin heikkosäärisen kalkkunan kannettavaksi. Ei missään tapauksessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kalkkunassa on niin turkasen hentoiset laskutelineet, ettei niillä pysty oikein rutiini laskuakaan tekemään turvallisesti. Kyntävät kenttää aina laskeutuessaan. miksi Lockheed Martin ei rakentanut suksea niiden mahaan?

        Kalkkunassa on veneen mallinen alaosa. Laskutelineet ovat turhia koska todennäköisempää on tehdä pakkolasku. Siinä venemalli on hyvä tapahtuipa pakkolasku sitten veteen
        tai maalle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kalkkunassa on veneen mallinen alaosa. Laskutelineet ovat turhia koska todennäköisempää on tehdä pakkolasku. Siinä venemalli on hyvä tapahtuipa pakkolasku sitten veteen
        tai maalle.

        Kaupan päälle voisi pyytää joka koneeseen airot ja kaksi heppaiset peräprutkut.


    • Anonyymi

      USA lupasi Suomelle turjasen huonot hävittäjät!

      Vajakki kalkkunaa ja Inva-Hornettia.

      Pitäiskö sittenkin pyytää Putiinilta SU-57 tarjous. Olis ainakin toimiva ja luotettava peli. Siihen vois saada ydinaseet kylkiäisenä.

      • Anonyymi

        Heh miksi suomi ei pyytänyt venäjältä tarjousta koneista??? Mihin katosi YYA sopimus?? Miksi tilalle tuli isäntämaasopimus??? Mietihän sitä...


    • Anonyymi

      "Uusin tieto - vielä paranee : jos Suomi uskollisesti nostaa painetta koillis-Euroopassa niin luvattu on että piankin olisi luvassa jo keskimatkan ydinkärkivalmiudella varustetut ohjuspatterit. Silloin Suomen turvallisuus olisi taattu ja olisimme Naton kultapoika eturivissä."

      JESSSSSS!!!

      Kaikki tosi-Natot haluavat näköalapaikoille etummaiseen rintamaan. JIIII-HAAAAA!!!

    • Anonyymi

      Jenkit lähetti lahjan jokaiselle kansantalon lapselle. Kuulivat ettei kela ole maksanut etuuksia Suomea vastaan trollaamisesta.
      Nyt on jokaisella vasemmistolaisella kela nauhuri.

    • Anonyymi

      F-35 kauppojen yhteydessä hankki USAlta samalla turvatakuut,tästähän on jo vihjailtu

      • Anonyymi

        Siis suomi hankkii


      • Anonyymi

        Amerikkalaisen Lockheed Martinin F-35-häivehävittäjästä on tullut tavallaan uusi Nato-kone. Kone lentää jo Norjan ilmatilassa ja pian Puolassakin, siis yhä lähempänä Venäjää.

        Richard Aboulafia pitää selvänä, että Suomen päätös on poliittinen tai ainakin geopoliittinen yhtä paljon kuin tekninen.

        – Kyse ei ole niinkään parhaasta koneesta parhaaseen hintaan, vaan enemmänkin siitä, minkä strategisen valinnan Suomi tekee.

        Aboulafian mukaan Suomella on paljon pelissä. Hän tiivistää Suomen valinnan kolmeen vaihtoehtoon.

        – Suomi voi pitäytyä pohjoismaisessa puolueettomuudessa, mikä puoltaisi ymmärrettävästi Gripeniä. Suomi voi haluta säilyttää Nato-kumppanuuden ilman jäsenyyttä. Silloin päätös on Super Hornet. Suomi voi myös ottaa uusia askeleita Naton kanssa ja varmistaa, että kriisissä sillä on täysi yhteistoimintakyky Naton kanssa. Silloin valinta on F-35.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Amerikkalaisen Lockheed Martinin F-35-häivehävittäjästä on tullut tavallaan uusi Nato-kone. Kone lentää jo Norjan ilmatilassa ja pian Puolassakin, siis yhä lähempänä Venäjää.

        Richard Aboulafia pitää selvänä, että Suomen päätös on poliittinen tai ainakin geopoliittinen yhtä paljon kuin tekninen.

        – Kyse ei ole niinkään parhaasta koneesta parhaaseen hintaan, vaan enemmänkin siitä, minkä strategisen valinnan Suomi tekee.

        Aboulafian mukaan Suomella on paljon pelissä. Hän tiivistää Suomen valinnan kolmeen vaihtoehtoon.

        – Suomi voi pitäytyä pohjoismaisessa puolueettomuudessa, mikä puoltaisi ymmärrettävästi Gripeniä. Suomi voi haluta säilyttää Nato-kumppanuuden ilman jäsenyyttä. Silloin päätös on Super Hornet. Suomi voi myös ottaa uusia askeleita Naton kanssa ja varmistaa, että kriisissä sillä on täysi yhteistoimintakyky Naton kanssa. Silloin valinta on F-35.

        Missä on suhoi?????


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Amerikkalaisen Lockheed Martinin F-35-häivehävittäjästä on tullut tavallaan uusi Nato-kone. Kone lentää jo Norjan ilmatilassa ja pian Puolassakin, siis yhä lähempänä Venäjää.

        Richard Aboulafia pitää selvänä, että Suomen päätös on poliittinen tai ainakin geopoliittinen yhtä paljon kuin tekninen.

        – Kyse ei ole niinkään parhaasta koneesta parhaaseen hintaan, vaan enemmänkin siitä, minkä strategisen valinnan Suomi tekee.

        Aboulafian mukaan Suomella on paljon pelissä. Hän tiivistää Suomen valinnan kolmeen vaihtoehtoon.

        – Suomi voi pitäytyä pohjoismaisessa puolueettomuudessa, mikä puoltaisi ymmärrettävästi Gripeniä. Suomi voi haluta säilyttää Nato-kumppanuuden ilman jäsenyyttä. Silloin päätös on Super Hornet. Suomi voi myös ottaa uusia askeleita Naton kanssa ja varmistaa, että kriisissä sillä on täysi yhteistoimintakyky Naton kanssa. Silloin valinta on F-35.

        USA:n kansallisen edun mukaista”

        Koneiden ja aseiden luettelemisen ohella ilmoituksissa todetaan ehdotetun asekaupan tukevan Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa ja kansallista turvallisuutta. Suomea kuvaillaan "luotettavaksi kumppaniksi", joka on tärkeä tekijä Euroopan poliittisen vakauden ja taloudellisen kehityksen kannalta.

        – Yhdysvaltain kansallisen edun kannalta on elintärkeää avustaa Suomea kehittämään ja ylläpitämään vahvaa ja valmista itsepuolustuskykyä, ilmoituksessa todetaan.
        USAlla ja Suomella on vakaa liittolaissuhde


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        USA:n kansallisen edun mukaista”

        Koneiden ja aseiden luettelemisen ohella ilmoituksissa todetaan ehdotetun asekaupan tukevan Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa ja kansallista turvallisuutta. Suomea kuvaillaan "luotettavaksi kumppaniksi", joka on tärkeä tekijä Euroopan poliittisen vakauden ja taloudellisen kehityksen kannalta.

        – Yhdysvaltain kansallisen edun kannalta on elintärkeää avustaa Suomea kehittämään ja ylläpitämään vahvaa ja valmista itsepuolustuskykyä, ilmoituksessa todetaan.
        USAlla ja Suomella on vakaa liittolaissuhde

        Yhdysvaltain ulkoministeriön myyntiluvassa on 200 kappaletta pitkän kantaman JASSM ER .risteilyohjusta. Niiden kantama on noin 1 000 kilometriä ja paino noin 2 000 kiloa.

        Yhdysvallat ei tätä ohjusta ole toistaiseksi myynyt yhdellekään Natoon kuulumattomalle maalle.
        Tuo kertoo jo paljon!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yhdysvaltain ulkoministeriön myyntiluvassa on 200 kappaletta pitkän kantaman JASSM ER .risteilyohjusta. Niiden kantama on noin 1 000 kilometriä ja paino noin 2 000 kiloa.

        Yhdysvallat ei tätä ohjusta ole toistaiseksi myynyt yhdellekään Natoon kuulumattomalle maalle.
        Tuo kertoo jo paljon!

        Nyt on jo paljon vahvempia sopimuksia taustalla kuin isäntämaasopimus ja hyvä niin


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nyt on jo paljon vahvempia sopimuksia taustalla kuin isäntämaasopimus ja hyvä niin

        Pohjolan yleisin hävittäjäostos ei tällä hetkellä ole ruotsalaisten tarjoama Saabin Gripen, vaan amerikkalaisten juuri massatuotantoon saama Lockheed Martinin F-35-häivehävittäjä. Se on ehdolla myös Suomen seuraavaksi hävittäjäksi.

        Luken lentotukikohdassa Yhdysvaltain Arizonassa lennetään tällä hetkellä jatkuvasti yhdellä Suomen ilmavoimien hävittäjähankintakilpailussa mukana olevalla ehdokkaalla. F-35 Lightning II -hävittäjän nimi on suomeksi Salama II.

        Amerikkalaisten lisäksi häivehävittäjän lentotestauksessa ja kehitystyössä ovat kunnostautuneet norjalaiset. Norja tilasi ensimmäisten joukossa Lockheed Martin -yhtiön valmistaman F-35:n.

        Norjalaisten kokemukset F-35:stä kiinnostavat suomalaisia erityisesti siksi, että maan vaihteleva ja ankara ilmasto antaa tietoa lentokoneen toimintakelpoisuudesta Pohjoismaissa.

        – F-35 on ollut koko vuoden Norjassa käytössä. Olen kuullut, että se toimii kylmässä aivan yhtä hyvin kuin edellinen F-16, sanoo norjalainen everstiluutnantti Martin Tesli Lännen Medialle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pohjolan yleisin hävittäjäostos ei tällä hetkellä ole ruotsalaisten tarjoama Saabin Gripen, vaan amerikkalaisten juuri massatuotantoon saama Lockheed Martinin F-35-häivehävittäjä. Se on ehdolla myös Suomen seuraavaksi hävittäjäksi.

        Luken lentotukikohdassa Yhdysvaltain Arizonassa lennetään tällä hetkellä jatkuvasti yhdellä Suomen ilmavoimien hävittäjähankintakilpailussa mukana olevalla ehdokkaalla. F-35 Lightning II -hävittäjän nimi on suomeksi Salama II.

        Amerikkalaisten lisäksi häivehävittäjän lentotestauksessa ja kehitystyössä ovat kunnostautuneet norjalaiset. Norja tilasi ensimmäisten joukossa Lockheed Martin -yhtiön valmistaman F-35:n.

        Norjalaisten kokemukset F-35:stä kiinnostavat suomalaisia erityisesti siksi, että maan vaihteleva ja ankara ilmasto antaa tietoa lentokoneen toimintakelpoisuudesta Pohjoismaissa.

        – F-35 on ollut koko vuoden Norjassa käytössä. Olen kuullut, että se toimii kylmässä aivan yhtä hyvin kuin edellinen F-16, sanoo norjalainen everstiluutnantti Martin Tesli Lännen Medialle.

        Suomen seuraava eduskunta tekee päätöksen hallituksen ja puolustusministeriön esityksestä 2021, ja lentokoneiden tuonti Suomeen ajoittuu vuosille 2025-2030.

        Tärkein kriteeri on sotilaallinen suorituskyky. Lisäksi valinnassa huomioidaan muun muassa hankintahinta ja elinkaarikustannukset, teollinen yhteistyö ja turvallisuuspoliittiset vaikuttimet.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siis suomi hankkii

        Suomi ei tarvitse Usalta sen enempää turvatakuita kuin surkeita sotakoneitakaan.
        Huijareista kannattaa pysyä kaukana.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Missä on suhoi?????

        Puoliksi tundraan hautauneena .......


    • Anonyymi

      USA on ainoa järkevä maa, josta uudet koneet ja aseet hankkia. USA:lla on täysin ylivertainen, kokemukseen perustuva tieto käytännön sodankäynnissä tarvittavista aseista.

      Eurooppalaisten koneiden hankintaa suosittelee vain Putinin kätyrit.

    • Anonyymi

      itä kätyri paniikissa 72 koneesta. Erinomainen hankinta tulee ja se vahvistaa meidän puolustusta.

      • Anonyymi

        Natojonne unohtaa autuaasti , että romut pitäisi maksaakin. Entisten velkojen päälle
        lisää velkaa toimimattomista koneista. Suomen puolustuksen vahvistaminen kuulostaa vitsiltä.
        Mitä puolustamista on ulkomaalaisten omistamassa konkurssi kypsässä maassa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Natojonne unohtaa autuaasti , että romut pitäisi maksaakin. Entisten velkojen päälle
        lisää velkaa toimimattomista koneista. Suomen puolustuksen vahvistaminen kuulostaa vitsiltä.
        Mitä puolustamista on ulkomaalaisten omistamassa konkurssi kypsässä maassa?

        Korona on viimeistään osoittanut, että 10-15 miljardia on pikkuraha.
        6 miljardia löytyi tuosta vaan muille EU-maille tukiaisina.
        Miljardi löytyy rahaa "kehitysapuun" joka ikinen vuosi.
        Suomen julkisen sektorin sote-menot ovat kymmeniä miljardeja joka ikinen vuosi.

        10-15 miljardia 20 vuoden ajalle jaettuna on pikkuraha.


    • Anonyymi

      Ilmavoimat hakee hävittäjiltä jatkosodan aikaista tehoa”, uutisoi Helsingin Sanomat syyskuun alussa puolustusvoimien Radio Kipinä –podcastin perusteella. Otsikko tosin liioitteli jonkin verran: Ilmavoimat arvioi pystyvänsä taistelemaan nykyisillä Hornet-hävittäjillä tasaväkisesti kymmenen kertaa suurempaa vihollisen konemäärää vastaan. Jatkosodassa legendaaristen Brewster-koneiden pudotussuhde oli jopa 1:32.

      Entäpä tulevat monitoimihävittäjät, joiden hankinnasta puolustusvoimat parhaillaan neuvottelee? Ainakin yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin viidennen sukupolven hävittäjä F-35 on harjoitusoloissa pystynyt pudotussuhteeseen 1:20 taistellessaan neljännen sukupolven hävittäjiä vastaan.

      Näin kertoo Lockheed Martinin liiketoimintayksikön johtaja Scott Davis, joka tuntee hyvin Suomen sotahistorian jopa vuosisatojen takaa. Hän on toiminut Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystössä puolustusyhteistyöstä vastaavana sotilasasiamiehenä ja nykyisin hänen tehtävänsä on seurata Suomen HX-hankkeeseen liittyviä tarpeita.

      • Anonyymi

        kalkkunan tapposuhde on ollut jopa parempi kuin Brewstereillä, 1/20 000 Gasaqssa.

        Päiväkoteihin, kouluihin ja sairaaloihin tehdyissä iskuissa on ollut jumala mukana?


    • Anonyymi

      Usa lupasi että jos Muurmanninin rataa katkotaan nii julistaa sodan Suomea vastaan , sellaisia nää jennkit :- Tfyi vittua mitä porukkaa !

    • Anonyymi

      Ei me niitä kaivata , vaa jokamiähen kannettavaa missiiliä!

    • Anonyymi

      USA lupasi Suomelle hävittäjät 1,5%:n alennuksella , jos Suomi hoitaa pari keskeneräistä juttua lähi-idässä USA:n puolesta.

      • Anonyymi

        Lähi-Itä on jenkkien näkökulmasta meille toiselta nimeltä Venäjä. Johtuu siitä että maapallo on pyöreä eikä kuten rysäpöksylandiassa pannukakku. Kirjaimellisesti.

        Eli ne pari juttua tarkoitti Karjalaa sekä Petsamoa. Ja USA lupasi hoitaa ne itse. Lahjana Suomelle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lähi-Itä on jenkkien näkökulmasta meille toiselta nimeltä Venäjä. Johtuu siitä että maapallo on pyöreä eikä kuten rysäpöksylandiassa pannukakku. Kirjaimellisesti.

        Eli ne pari juttua tarkoitti Karjalaa sekä Petsamoa. Ja USA lupasi hoitaa ne itse. Lahjana Suomelle.

        Pyöreästä tai pallosta te sionistit ette tiedä mitään.

        Siionistien jalkapallo ei ole pyöreä, ei mihinkään suuntaan, eikä se edes ole jalkapallo - sitä kanniskellaan kainalossa.
        "Jalkapallon" kannoiskelijoina toimivat USA:n parhaissa yliopistoissa opiskelevat "älykön plantut" tai niistä jo graduoituneet "Master-älyköt".


    • Anonyymi

      Verkkosiiooni;

      "USA lupasi Puraselle hävittäjät!!!!

      Enintään 64 tai 72 konetta

      Purasen mukaan DSCA:n julkaisema luettelo listaa ne tuotteet ja määrät, joita Yhdysvaltojen hallinto on varautunut myymään hänelle tässä vaiheessa hankintaprosessia.

      Ensimmäisen ilmoituksen mukaan Puraselle voitaisiin myydä enintään 64 kappaletta F-35A-hävittäjiä sekä niihin liittyviä aseita ja tarvikkeita arviolta yhteensä 12,5 miljardin dollarin (10,6 miljardin euron) arvosta."

      Onko Puranen ryhtynyt asekauppiaaksi?
      Kenelle Puranen myy aseensa?
      Onko Purasella ydinaseita hallussaan?

    • Anonyymi

      USA lupasi Suomelle hävittäjät. Ne on jo testattu Israelin toimesta Gasan getossa ja tapposuhde on ollut huippuluokka ainakin sielä.

      IDF:lla on F35 Kalkkunoiden kyljissä on komeat rivit rättipää Palestiinalais kakaroiden symboleja tuhoamisen merkinä.

      • Anonyymi

        Gazassa hamas ampuu Israeliin raketteja siviilikohteiden pihalta, mikä on vastoin Geneven sopimuksia sodankäynnistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Gazassa hamas ampuu Israeliin raketteja siviilikohteiden pihalta, mikä on vastoin Geneven sopimuksia sodankäynnistä.

        USA lupasi Suomelle hävittäjät kahtena osana.

        1. 10 med. hävittäjät

        2. 10 mrd. aseet niihin.

        Kaikki muut lisäkustannukset Suomi saa maksaa lisäbudjeteista, kokonaiskustannusten noustessa 50 mrd. hujakoille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Gazassa hamas ampuu Israeliin raketteja siviilikohteiden pihalta, mikä on vastoin Geneven sopimuksia sodankäynnistä.

        Gasan ilotulitusrakettien ampuminen on siis sotarikos, mutta kun Israel ampuu gasan päiväkoteihin ja sairaaloihin USA:sta saamiaan hellfire ohjuksia, nin se onkin Geneven sopimuksen mukaista.

        Melko sionistinen näkemys, mutta ei yllätä millään tavalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Gazassa hamas ampuu Israeliin raketteja siviilikohteiden pihalta, mikä on vastoin Geneven sopimuksia sodankäynnistä.

        USA:n hävittäjäkoneet on gasassa testattu toimiviksi, ainakin päiväkotien, koulujen ja sairaaloiden, yms. siviilikohteiden tuhoamiseen.


    • Anonyymi

      Purasen mukaan USA:n lupaus on vain Pentagonin lupa. Sillä ei ole mitään tekemistä itse hävittäjäkaupan kanssa.

      USA:n hävittäjät ovat edelleen liian vanhaa ja heikkoa tekniikkaa, tai aivan liian kalliita Suomelle.

      Kun e pysty niin ei pysty.

      Korona tekee töitä Saabille. Ruotsista on tullut uutta, Suomalais tekniikkaa häirintäohjusten muodossa!

      Saab parantaa koko ajan tarjouskilpailun vanhetessa ja jenkkien jäädessä lähtökuoppiin vihoittelemaan Venäjälle.

    • Anonyymi

      USA lupasi Suomelle hävittäjät, joita Suomella ei ole varaa ostaa. :)

      Kiitii paljon, mutta ei nyt. Kattellahan joskus toiste.

    • Anonyymi

      Usan hävittäjät on parasta mitä rahalla saa

    • Anonyymi

      "Voi tätä ilon ja onnen päivää!! Mahtavat Nato koneet ovat tulossa!"

      Purasen mukaan DSCA:n julkaisema luettelo listaa ne tuotteet ovat liian kalliita.

      ”USA:n kansallisen edun mukaista”

      Purasen mukaan hitoihin ei ole tullut oleellista alennusta, eli se on USA:lle No Voi Voi!

    • Anonyymi

      USA lupasi Suomelle Vanhentuneet ja helvetillisen kalliit kehitysvammaiset hävittäjät.

      Kiitti vitusti.

    • Anonyymi

      Nato Tiltun ilo ol nii enne aekasta tuasennii.

    • Anonyymi

      Maanpuolustus ja se että puolustaa vainoharhaisesti ihan mitä vaan tahoa, vaikka teennäistä Natoa, on täysin eri asia.

    • Anonyymi

      "USA lupasi Suomelle hävittäjät"

      Onko USA siis lupaavin?

      • Anonyymi

        On se omasta mielestään


    • Anonyymi

      Ruotsalaisilla olisi tarjolla amerikkalainen rakennussarja samaan hintaan kuin F-35.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Norjan ja Tanskan kanssa meillä on sitten sama kone ja mahdollisuudet yhteistyöhön.

    • Anonyymi

      Paras ostetaan ja sehän on tiltujenkin mielestä F-35.

      Ainoa 5. sukupolven hävittäjä joka on myynnissä. F-22 ei myydä kenellekään ja Venäjä haluaisi myydä oman koneensa mutta kun eivät osaa valmistaa sitä.

      Asia on kaikille harvinaisen selvä. Suomi, Norja sekä Tanska muodostavat f-35 skandinavian.

      • Anonyymi

        F35 ei ole kuin NATOtiltujen mielestä paras kone mutta Suomen ilmasdtossa siitä tulee kuollut kalkkuna


    • Anonyymi

      Navajo intiaaneilla on nyt kiireiset 4-5 vuotta eikä heillä ole aikaa tehdä Gripenin osia mutta ruotsalaiset on tervetulleita kasinolle pelaamaan gripen rahansa.

    • Anonyymi

      Suomen uudet moni­toimi­hävittäjät saavat terävät kynnet – tarjolla on iskukykyä yli 900 kilometrin päähän
      Hornetien seuraajalle hankitaan uusia ilmataisteluaseita, maa- ja merimaaliohjuksia sekä kauas kantavia risteilyohjuksia.


      YHDYSVALTAIN puolustushallinto ilmoitti 9. lokakuuta kongressille, mitä asekalustoa Washington on valmis myymään Suomelle osana Hornet-hävittäjien seuraajahankintaa. Pitkä luettelo ei ole mikään Suomen ostoslista – se kertoo siitä, mitä Yhdysvalloista on saatavilla, jos Suomi valitsee Lockheed Martin F-35A -koneen tai Boeing Super Hornetin yhdessä elektronisen sodankäynnin Growler-koneen kanssa.

      Erityisen kiinnostavaa on se, mitä aselistalla ei ollut. Puolustushallinnon kongressille antama niin sanottu DSCA-notifikaatio ei maininnut lainkaan tutkahakuista keskipitkän ja pitkän kantaman ilmataisteluohjusta, joka on monitoimihävittäjän pääase ilmamaaleja vastaan. Lyhyen kantaman lämpöhakuinen Sidewinder-ohjus listalla on.

      Toisin sanoen: Jos Suomi valitsee amerikkalaisen hävittäjän, emme osta uuteen koneeseen enää samanlaisia AIM-120 Amraam -tutkaohjuksia, joita Yhdysvallat on toimittanut meille Hornetien ilmataisteluaseiksi.

      PUOLUSTUSMINISTERIÖN strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen kommentoi DSCA-notifikaatiota blogissaan viime torstaina. Purasen mukaan ilmavoimat julkaisi jo viime kesänä muistion, jossa todetaan näin: Ilmataisteluohjusten elinkaari on suunniteltu pääosin yhteneväksi Hornet-konekaluston elinkaaren kanssa. Pelkästään nykyisen suorituskyvyn ylläpitäminen suunniteltua pidempään edellyttää vanhenevien ilmataisteluohjusten korvaamista uusilla.

      ”Nykyiset ilmataisteluohjukset joudutaan korvaamaan osana HX-hankintaa ja ohjusten hankinta tehdään samassa yhteydessä ja samasta rahoituksesta kuin mistä muukin HX-kokonaisuus hankitaan”, Puranen kirjoittaa.

      Amraamit eivät kuitenkaan poistu käytöstä kokonaan, sillä ohjuksen uusimmalla versiolla on vielä käyttöä 2030-luvulla. Uusia Amraameja tuli Suomeen Hornetien elinkaaripäivityksen yhteydessä nelisen vuotta sitten. Ilmavoimien lisäksi tätä samaa ohjusta käyttää Suomen hankkima Nasams-ilmatorjuntajärjestelmä.

      MISTÄ sitten uudet ilmataisteluohjukset, jos Amraameja ei enää hankita?

      Yhdysvallat kehittää jo seuraajaa 1990-luvulla käyttöön otetulle Amraamille. Uuden ohjuksen tyyppimerkintä on AIM-260 Jatm (Joint Air Tactical Missile, puolustushaarojen yhteinen taktinen ilmataisteluohjus). Ohjuksen kehitys alkoi vuonna 2017, ja koeammuntojen on määrä alkaa ensi vuonna. Operatiiviseen käyttöön ohjuksen pitäisi olla valmis vuonna 2022.

      Air Force Magazine -lehden mukaan Yhdysvallat ostaa viimeiset Amraam-mallit vuonna 2026, jolloin Jatm-ohjusten tuotanto pitäisi saada täyteen vauhtiin.

      Jatkuu---

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006676007.html?fbclid=IwAR1iEnVqRYcb9hAeAI2Puk9FUXBqS9ZPdtrl4X2FnGxLJOzV3T2wNSRGZjQ

    Ketjusta on poistettu 24 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2131
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1938
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1888
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1488
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe