Silmäätekemättömien liikkuminen Pohjois- Savossa!

Aloitan näin sarjan korkealaatuisia esseitä, jossa käsittelen kulttuurieroja, jotka olen huomannut kiertäessäni Suomea.

Ensimmäisessä jaksossa kerron joukkoliikenteestä Pohjois- Savossa ja nyt puhutaan alueesta, joka kattaa Varkauden, Kuopion ja Iisalmen kaupungit.

Aikoinaan sinne on virrannut väkeä Venäjältä ja tuo venäläisyyden vaikutus on näkyvissä seudulla vieläkin hyvin voimakkaana. Ortodoksisuus on voimissaan ja ihmiset pitävät Putinia oikeana johtajanaan.

Alueen rautatiekulttuuria käsiteltiin aikanaan laajalti esimerkiksi elokuvassa "Lentävä Kalakukko". Kiinalaiset siirtotyöläiset rakensivat aikoinaan rautatien alueelle, koska paikallisilla ei ollut kiinnostusta ruumiilliseen työhön. Pohjois- savolaisethan ovat hyvin laiskoja ja tästä johtuen seutu on hyvin köyhää. Nyt kerron linja- autoliikenteen tapakulttuurista alueella, pohjautuen omiin kokemuksiini.

"Linja-autossa on tunnelmaa" lauletaan suomalaisessa, vanhassa iskelmässä ja sama pätee myös savolaisiin busseihin, jotka moottorit jyleästi ärjyen ja äänimerkkitorvet soiden taittavat taivaltaan. Aina välillä bussiin hyppää etuovesta sisään juomien ja kalakukkojen ja kaikenlaisten pikkunaposteltavien kauppaajia, jotka äänekkäästi tuotteitaan kaupaten tunkevat itsensä läpi ahtauden ja poistuvat takaovesta.

Eipä ole epätavallista, että vielä savobussin peräpäässä, ulkosallakin roikkuu tikkailla joitakin matkustajia. Kuljettajalla on myös apumies, joka hänkin roikkuu usein etuovesta puoliksi ulkona tarkaten, että kaikki menee hyvin ja onko matkustajia tulossa. Hän huolehtii matkatavarat, tarkistaa joka puolelta kaiken ja myös rahastaa matkustajat. Mukaan pääsee mistä hyvänsä, kunhan vain viittoo bussia pysähtymään. Matkustajia lappaa sisään myös takaovesta.

Tunnelmaa nostaa myös musiikki, jota soitetaan hanurilla matkustajien ratoksi. Iloisen hälinän, puheensorinan ja melskeen keskellä taittuu matka, rumat matkustajat ja synkät maisemat vaihtuvat ja Pohjois-Savo tarjoaa todella aitoa, lupsakkaa tunnelmaa savobussin tapaan.

Suuret matkalaukut kiinnitetään matkan ajaksi bussin katolle. Joskus käy niin, että kun perille päästään, niin laukut Savon mutkaisilla ja töyssyisillä teillä ovat kadonneet - mutta sattuuhan elämässä pahempaakin.

7

55

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • En ole muuta kuin mennyt pohjoissavon läpi. kaksi kertaa junalla,4kertaa henkilöauton kyydissä. En ole käynyt edes varkaudessa. Legendat kyllä kertovat että ihan pikkuisena oltaisiin käyty valamossa ja rantasalmella.mutta kun niistä hevoskyydeistä on jo TOVI kulunut. En ole varma..eikä varmuutta kuulu isältäkään ja äidille pitäisi soittaa taivaaseen. mutta linjat ovat tukossa.

      SlavoFIILINÄ ja kareliaNISTINÄ pohjois-savo voisi olla paikka mistä hankkia tontti ja rakentaa oma eremitaasi tuleviksi erakkovuosiksini. Erakkomajaan tarvitaan kakkosnelosta, lankkua,parrua, sanomalehtiä, purua ja aaltopeltiä. Tiiltä ja petonkia. Peruasteettomalla Kuivalla maalla mökki keinuu roudan mukaan. Ongelmaksi muodostuu kyllä siinä tapauksessa leivinuuni. Eli perustukset kuntoon.

      Bussimatkailijana voisin tänä tulevana kesä alkaa kesäkulkuriksi ja käydä varkaudet valamot, iisalmet ja kuopiot läpi. Kalakukon sijaan voisin kokeilla kurniekkaa. Voisin tehdä ikonin tosin öljystä gessotulle vanerille pyhästä kristoforoksesta. itse en etsi suurinta kuningasta, en ole jättiläinen enkä ylitä vaarallisia virtoja Jeesusulapsi olkapäillä. tarinana kyllä hyvä.

      Voisin ikonin vääntää vaikka bysanttilainen naivi maalaustyyli ei oikein innosta. slaavilaisittain käyttäisin temperan sijaan öljyvärejä kun niitä vielä PIISAA.

      • Olen kyllä hieman pettynyt, että haluaisit ikonimaalarina pitäytyä perinteessä. Voisit oikeasti olla ikonitaiteen "van HoH" ja räjäyttää värit. Taikka siirtää kyseisen taidemuodon tälle vuosituhannelle ja maalata abstrakteita ikoneita. Miten olisi vaikka ripuliulosteella maalattu matkaikoni? Taikka takavuosien suurhitin mukaan: "Putin on the Ritz" eli sinapilla, ketsupilla ja kurkkusalaatilla, Ritz- keksille maalattu maalattu ikoni maailman suuresta johtajasta.

        Olet maailmanmatkaajana varmaan tutustunut useiden maiden katukeittiöihin, joten kysyisin, että missä muualla laitetaan joka annokseen sinappia, ketsuppia ja kurkkusalaattia, jos sitä ei erikseen kielletä?

        Suomen rauhallisimmat erakkomajat on rakennettu pääkaupunkiseudun liikenneympyröihin ja mootoritien ramppeihin. Ongelmana niissäkin on toki se leivinuuni. Tämä mökki olisi vapaa kehä ykkösen rampissa: Hintapyynti näyttäisi olevan vain 120 000:
        https://youtu.be/gp0lkZMViok?t=4


      • roskapostirobotti1 kirjoitti:

        Olen kyllä hieman pettynyt, että haluaisit ikonimaalarina pitäytyä perinteessä. Voisit oikeasti olla ikonitaiteen "van HoH" ja räjäyttää värit. Taikka siirtää kyseisen taidemuodon tälle vuosituhannelle ja maalata abstrakteita ikoneita. Miten olisi vaikka ripuliulosteella maalattu matkaikoni? Taikka takavuosien suurhitin mukaan: "Putin on the Ritz" eli sinapilla, ketsupilla ja kurkkusalaatilla, Ritz- keksille maalattu maalattu ikoni maailman suuresta johtajasta.

        Olet maailmanmatkaajana varmaan tutustunut useiden maiden katukeittiöihin, joten kysyisin, että missä muualla laitetaan joka annokseen sinappia, ketsuppia ja kurkkusalaattia, jos sitä ei erikseen kielletä?

        Suomen rauhallisimmat erakkomajat on rakennettu pääkaupunkiseudun liikenneympyröihin ja mootoritien ramppeihin. Ongelmana niissäkin on toki se leivinuuni. Tämä mökki olisi vapaa kehä ykkösen rampissa: Hintapyynti näyttäisi olevan vain 120 000:
        https://youtu.be/gp0lkZMViok?t=4

        mä oon niin perinteinen maalauksisissani tai pyhissä esineissä enkä maalaile ulosteilla muuteskaan.
        Lisäksi kun jokin on pyhää ja perinteikästä kuin sysmäläinen sahti, ortodoksien sipulikupoli tai pervokin esimummon perinnöksi jättämät huopikkaat. huopikkaat suopikkaat mummo koitti piilottaa sama se haisee ne..terve vaan mua ootellaan ..se laulukin meni.


      • pervokki kirjoitti:

        mä oon niin perinteinen maalauksisissani tai pyhissä esineissä enkä maalaile ulosteilla muuteskaan.
        Lisäksi kun jokin on pyhää ja perinteikästä kuin sysmäläinen sahti, ortodoksien sipulikupoli tai pervokin esimummon perinnöksi jättämät huopikkaat. huopikkaat suopikkaat mummo koitti piilottaa sama se haisee ne..terve vaan mua ootellaan ..se laulukin meni.

        Holy Shit! Et usko ulosteen pyhyyteen! Amerikassa uskotaan!

        Pyhyys on mielestäni yliluonnollisen kokemista - tästä nimenomaan syntyy tuo pyhyyden tunne ja olotila. Nykyään ihmisten pyhinä pitämillä asioilla on taustalla tuo rajapinta yliluonnollisen kanssa - keksitty tai todellinen. Ikoneissa esiintyvät henkilöt on poliittisin perustein aikoinaan niihin kelpuutettu. Jeesuskin sopi vallanpitäjille mainiosti, kun kehoitti kunnioittamaan virkavaltaa. Todellinen Jeesus johti aseistettua joukkiota, joka kierteli aikoinaan pyhässä maassa. Vielä Jeesuksen pidätyksenkin hetkellä Pietari sivalsi virkaansa toimittaneen henkilön korvan irti miekallaan. Mikä risti- riita! Ortodoksien pyhässä ristissä on vinossa oleva astinlauta. Kristityt naulasivat kristuksen maassa ja sitten nostivat ristin pystyyn. Jehovan Todistajat naulasivat pelkkään paaluun.

        Muslimit ja Jehovan Todistajat ynnä muut eivät hyväksy kuvia, mutta uskovat sanojen pyhyyteen. Kuvat ovat saatanasta, koska ihminen on tehnyt kuvat ja ihminen on saatanasta. Jostain syystä sanat eivät ole, vaikka puhutaan ihmisen kehittämästä ilmaisutavasta, aivan kuten kuvataiteessakin.

        Murha. infossa spekuloidaan siitä Piikkiön muinaisesta katoamisesta. Oli mielenkiintoinen ihminen tämä Eurooppa- yhtyeen kapteeni. Ekaa kertaa kuuntelin ja kattelin. Synkkiä, herkkiä ja kiehtovia kappaleita.


    • Anonyymi

      Olen ollut auton tai junan kyydissä halki Savolandian. Siellä asuu kuulemma suuri ja urhea kansa.
      Omistin aikanaan Wartburg henkilöauton. Kateelliset nimittelivät sitä viidakkorummuksi.
      Tällä komealla vaunulla ajoin mahtini huipulla VT-5 baanaa pitkin Korvatunturin kairaan.
      Niin ku yliluonto vihjasi unessa, että sen eräällä suolla on Lapin lakkaa keltasenaan.
      Sainkin sieltä repullisen sen lajin keltasta kuldoa.

      Ei ne siellä s-landiassa ylpeitä olleet. Moikkailivat käsii nostamalla. Minuu nolotti vastailla niille.

      • ennen kuin perhe vaurastui oli wartburgeja käyttöautoina meillä ..sen jälkeen tuli volvot avot kun kauppa alko käydä.


    • Anonyymi

      Yläsavolaiset ovat muka vaatimattomia. Keskenään ne suhajaat; Meillä se on mualiman suurin rokkapata Hernejärvi, mut ei sanota sitä iäneen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      287
      6701
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      2092
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      33
      1541
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      25
      1351
    5. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      71
      1107
    6. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      105
      1053
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      307
      928
    8. Miksei persut järjesteä koskaan miekkareita tai kulkueita?

      Pelkäävätkö saavansa pataansa, ja sen vuoksi vain öyhöttävät netissä? Ei öyhöttämisellä muuteta maailmaa. Pitää olla ak
      Maailman menoa
      274
      767
    9. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      15
      763
    10. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      44
      745
    Aihe