Kropsu. Tuuvinki. Imelletty perunalaatikko.
Perinteistä vanhanajan imellettyä perunalaatikkoa ei maustettu ja siihen ei lisätty siirappia eikä sokeria. Makeus saatiin aidosti imeltämällä.
Perinteinen vanhanajan ruoka ja se valmistettiin yleensä silloin kun senaikaiset massiiviset leivinuunit lämmitettiin. Samalla valmistettiin useita erilaisia laatikkoruokia. Massiivisten leivinuunin jälkilämpö oli kuin tehty laatikkoruokien ja erityisesti imelletyn perunalaatikon paistamiseen. Joskus vähän laiskotti, mutta ainakin imellettyä perunalaatikkoa valmistettiin aina kun leivinuuni lämmitettiin. Toiset laatikot sai joskus jäädä valmistamatta.
Massiivisten leivinuunien poistuessa käytöstä, imelletyn perunalaatikon valmistus käytännössä loppui. Jostain syystä imelletyn perunalaatikon valmistamista sähköliesien uunissa kartettiin - vaikka käytännössä sähkölieden uuni on mitä parhain imelletyn perunalaatikon valmistamiseen. Sähkölieden uuniin saadaan erittäin helposti imeltämiseen tarvittava lämpötila.
Imelletty perunalaatikko on ollut viikkoleipomisien jälkilämmössä kypsytettyä ruokaa Hämeestä lounaaseen ja länsirannikolla ja Pohjanmaalla tunnettiin kropsu. Useissa tapauksissa kropsu on imellettyä perunalaatikkoa, mutta se voi tarkoittaa monia muitakin kuorettuvia uuniruokia. Hämeestä etelään ja Salpausselän ja itäräjan tuntumassa lähes Joensuuhun saakka tunnettiin perunatuuvinki tai tuuvinki ja muitakin lähinnä eri paikkakunnalle tyypillisiä nimityksiä on useita. Tuuvinki nimitys saattaa tarkoittaa myös muitakin soseruokia ja yleisesti tunnetaan sakea hernetuuvinki.
Perunalaatikko on noin 1800 -luvun alun ruoka, perunaa ei sitä ennen paljon käytetty. Aikaisemmin tärkeitä ruoka-aineita oli herne ja lanttu ja nauris. Myös lanttu ja naurislaatikot voi valmistaa imeltämällä, pitää olla kuitenkin tarkkana, koska liian pitkällä imeltymisajalla haihdutetaan makeat yhdisteet taivaan tuuliin.
Imellyttäminen noin 3 tuntia, kun soseen lämpötila on noin 65 astetta.
Kypsytys noin 3 tuntia.
Jos tarjoillaan päivälliseksi niin kannattaa aloittaa aamupäivällä.
Ainekset:
1 kg kuorimattomia hyvin soseutuvia kiinteitä tai jauhoisia perunoita
1-1½ dl jauhoja. Perinteisesti ruisjauhoja, mutta nykyisin yleisesti vehnäjauhoja
50 g voita
4 dl maitoa, määrä vaihtelee tavoitesakeuden ja lajikkeen mukaan runsaasti
1 teelusikallinen suolaa
Korppujauhoja voi lisätä pinnalle
Valmistusohje:
1. Valitse perunat maun mukaan ja pese.
2. Kypsennettäessä hajoavat jauhoiset perunat on helppo kuoria raakoina ja kypsennetään vähässä suolattomassa vedessä ja soseutetaan kuumina suoraan keittoveteen. Keittoveden määrä tulee arvioida niin että koko keittovesimäärä jää soseeseen. Näin vältetään suurimmat kuorimis- ja keittotappiot.
3. Sose jäähdytetään erityisen huolellisesti ja sekoittaen 70-74 asteiseksi.
4. Lisää kaikki jauhot 70-74 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen huolellisesti mutta varovasti ripotellen ja samalla sekoittaen kunnolla ja peitä kannella. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä.
5. Laita sosekattila 65-70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Maista - jopa lyhyempikin imeltymisaika saattaa riittää. Ylipitkä imeltymisaika pilkkoo edelleen imeltämisessä muodostuneita makeita yhdisteita ja näin menetetään osa tai jopa kaikki makeus.
6. Lisää siivuina voi sulamaan soseeseen. Lisää maitoa niin että saadaan notkean puuromainen sose. Lisää suola.
7. Laita seos voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Jos haluat, lisää korppujauhot pinnalle. Yleisesti korppujauhoa lisätään lähes kaikkien sosetyyppisten. laatikkoruokien pinnalle, mutta se ei ole välttämätöntä.
8. Paista aluksi noin 200 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin voit paistaa lähes täysiä vuokia.
9. Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
Kropsu. Perunatuuvinki. Imelletty perunalaatikko
5
466
Vastaukset
- Anonyymi
Eikös kropsu ole samaa kuin pannukakku?
- Anonyymi
On se, ainakin Etelä-Pohjanmaalla.
- Anonyymi
Tässä imelletty perunakropsu Pohjanmaalta.
AINEKSET:
1 kg perunoita
2 dl ohrajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
4-5 dl maitoa
50 g sulatettua voita
VALMISTUSOHJE:
Keitä perunat kuorineen pehmeiksi suolattomassa vedessä.
Kuori perunat ja survo kuumina soseeksi. Notkista kuumalla keittovedellä puuromaiseksi. Jäähdytä 65 asteiseksi soseeksi. Sekoita joukkoon ohrajauhot ja vehnäjauhot.
Anna imeltyä 70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.
Sekoita joukkoon suolaa, maitoa, ja voisulaa. Taikina saa olla puuromaista.
Laita sose hyvin voideltuun uunivuokaan. Paista 2-3 tuntia noin 150 asteisessa uunissa.
Vaihtoehtoisesti paista ohuehko kerros uunipellillä 240-275 asteessa 20-30 minuuttia. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
On se, ainakin Etelä-Pohjanmaalla.
Hämeestä lounaaseen ja länsirannikolla ja Pohjanmaalla tunnetaan imelletty perunakropsu ja se on käytännössä sama kuin imelletty perunalaatikko. Useissa tapauksissa kropsu on imellettyä perunalaatikkoa, mutta se voi tarkoittaa monia muitakin kuorettuvia uuniruokia. Esimerkiksi tavanomaista peltipannukakkaua nimitetään kropsuksi. Perunakropsu voi olla peltipannukakun tapaan valmistettu tai paksumpana kerroksena vuokaruokana valmistettu.
- Anonyymi
Kyllä täälä Ilmajoella päin taas plätty on eri juttu kuin kropsu.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
SDP palauttaa Suomen kansalle kulta-ajat
Hyvinvointivalto on pääosin SDP:n ja osin myös Maalaisliiton rakentama. Hyvinvointivaltion ylläpito edellyttää oikeude16714008Aamun Riikka: työttömyydessä lähestytään viime laman synkintä vaihetta
Nopeasti mentiiin upean Marinin hallituksen ennätystyöllisyydestä toiseen ääripäähän, kohti Suomen historian kurjimpia t10510132Älkää vassarit kuvitelko, että Marinin kulta-ajat palaavat
Vaikka demarit voittaisivat seuraavat vaalit, se ei palauta Marinin taskut-täyteen-kelasta-aikaa takaisin, ei voi eikä h1019209Suomen velka kasvoi ennätysvauhtia - Mäkynen repostelee
– Velka kasvoi eniten tilaston historiassa, Mäkynen kirjoittaa. – Vuoden 2025 toisella neljänneksellä selvästi eniten k218439Persut JYTKYTTÄÄ ylös, ohi kepun! +2,1 %
Persut palasi kolmen suurimman joukkoon ja on matkalla kohti kevään 2027 eduskuntavaalivoittoa. Sosialistit ovat syöksy437143Giorgia Meloni vs Riikka Purra
Kyllä Italian pääministeri on kauniimpi ja seksikkäämpi, kuin Suomen valtiovarainministeri Riikka Purra. Mitä jotkut näk486837Johtuuko vasemmistolaisten inho kristinuskoa kohtaan heidän islamin uskostaan?
Tätä jäin pohdiskelemaan.1516226Gallup, PS:lle JÄRISYTTÄVÄ nousu, SDP suurin laskija
https://yle.fi/a/74-20186114 PS kovaa vauhtia nousemassa ennen 2027 vaaleja suurimmaksi puolueeksi. Nyt mennään jo etua1085190Ohhoh. Kokoomusvirkamiehen mukaan Suomessa ei ole työttömyyskriisiä
Kun kokoomuksen johtama hallitus epäonnistuu täydellisesti talouspolitiikassaan, niin aikaisemmin erittäin pahaksi määri244365En lähde armeijaan enkä siviilipalvelukseen
Maanantaina telkan uutisissa toistamiseen kerrottiin tästä luuserista, joka kärsii muka "masennuksesta", mutta nauraa rä4071372