Kropsu. Perunatuuvinki. Imelletty perunalaatikko

Anonyymi

Kropsu. Tuuvinki. Imelletty perunalaatikko.

Perinteistä vanhanajan imellettyä perunalaatikkoa ei maustettu ja siihen ei lisätty siirappia eikä sokeria. Makeus saatiin aidosti imeltämällä.

Perinteinen vanhanajan ruoka ja se valmistettiin yleensä silloin kun senaikaiset massiiviset leivinuunit lämmitettiin. Samalla valmistettiin useita erilaisia laatikkoruokia. Massiivisten leivinuunin jälkilämpö oli kuin tehty laatikkoruokien ja erityisesti imelletyn perunalaatikon paistamiseen. Joskus vähän laiskotti, mutta ainakin imellettyä perunalaatikkoa valmistettiin aina kun leivinuuni lämmitettiin. Toiset laatikot sai joskus jäädä valmistamatta.
Massiivisten leivinuunien poistuessa käytöstä, imelletyn perunalaatikon valmistus käytännössä loppui. Jostain syystä imelletyn perunalaatikon valmistamista sähköliesien uunissa kartettiin - vaikka käytännössä sähkölieden uuni on mitä parhain imelletyn perunalaatikon valmistamiseen. Sähkölieden uuniin saadaan erittäin helposti imeltämiseen tarvittava lämpötila.

Imelletty perunalaatikko on ollut viikkoleipomisien jälkilämmössä kypsytettyä ruokaa Hämeestä lounaaseen ja länsirannikolla ja Pohjanmaalla tunnettiin kropsu. Useissa tapauksissa kropsu on imellettyä perunalaatikkoa, mutta se voi tarkoittaa monia muitakin kuorettuvia uuniruokia. Hämeestä etelään ja Salpausselän ja itäräjan tuntumassa lähes Joensuuhun saakka tunnettiin perunatuuvinki tai tuuvinki ja muitakin lähinnä eri paikkakunnalle tyypillisiä nimityksiä on useita. Tuuvinki nimitys saattaa tarkoittaa myös muitakin soseruokia ja yleisesti tunnetaan sakea hernetuuvinki.
Perunalaatikko on noin 1800 -luvun alun ruoka, perunaa ei sitä ennen paljon käytetty. Aikaisemmin tärkeitä ruoka-aineita oli herne ja lanttu ja nauris. Myös lanttu ja naurislaatikot voi valmistaa imeltämällä, pitää olla kuitenkin tarkkana, koska liian pitkällä imeltymisajalla haihdutetaan makeat yhdisteet taivaan tuuliin.

Imellyttäminen noin 3 tuntia, kun soseen lämpötila on noin 65 astetta.

Kypsytys noin 3 tuntia.

Jos tarjoillaan päivälliseksi niin kannattaa aloittaa aamupäivällä.

Ainekset:
1 kg kuorimattomia hyvin soseutuvia kiinteitä tai jauhoisia perunoita
1-1½ dl jauhoja. Perinteisesti ruisjauhoja, mutta nykyisin yleisesti vehnäjauhoja
50 g voita
4 dl maitoa, määrä vaihtelee tavoitesakeuden ja lajikkeen mukaan runsaasti
1 teelusikallinen suolaa
Korppujauhoja voi lisätä pinnalle

Valmistusohje:
1. Valitse perunat maun mukaan ja pese.
2. Kypsennettäessä hajoavat jauhoiset perunat on helppo kuoria raakoina ja kypsennetään vähässä suolattomassa vedessä ja soseutetaan kuumina suoraan keittoveteen. Keittoveden määrä tulee arvioida niin että koko keittovesimäärä jää soseeseen. Näin vältetään suurimmat kuorimis- ja keittotappiot.
3. Sose jäähdytetään erityisen huolellisesti ja sekoittaen 70-74 asteiseksi.
4. Lisää kaikki jauhot 70-74 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen huolellisesti mutta varovasti ripotellen ja samalla sekoittaen kunnolla ja peitä kannella. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä.
5. Laita sosekattila 65-70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Maista - jopa lyhyempikin imeltymisaika saattaa riittää. Ylipitkä imeltymisaika pilkkoo edelleen imeltämisessä muodostuneita makeita yhdisteita ja näin menetetään osa tai jopa kaikki makeus.
6. Lisää siivuina voi sulamaan soseeseen. Lisää maitoa niin että saadaan notkean puuromainen sose. Lisää suola.
7. Laita seos voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Jos haluat, lisää korppujauhot pinnalle. Yleisesti korppujauhoa lisätään lähes kaikkien sosetyyppisten. laatikkoruokien pinnalle, mutta se ei ole välttämätöntä.
8. Paista aluksi noin 200 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin voit paistaa lähes täysiä vuokia.
9. Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

5

187

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Eikös kropsu ole samaa kuin pannukakku?

      • Anonyymi

        On se, ainakin Etelä-Pohjanmaalla.


      • Anonyymi

        Tässä imelletty perunakropsu Pohjanmaalta.

        AINEKSET:

        1 kg perunoita
        2 dl ohrajauhoja
        1 dl vehnäjauhoja
        1 tl suolaa
        4-5 dl maitoa
        50 g sulatettua voita

        VALMISTUSOHJE:

        Keitä perunat kuorineen pehmeiksi suolattomassa vedessä.
        Kuori perunat ja survo kuumina soseeksi. Notkista kuumalla keittovedellä puuromaiseksi. Jäähdytä 65 asteiseksi soseeksi. Sekoita joukkoon ohrajauhot ja vehnäjauhot.
        Anna imeltyä 70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.
        Sekoita joukkoon suolaa, maitoa, ja voisulaa. Taikina saa olla puuromaista.
        Laita sose hyvin voideltuun uunivuokaan. Paista 2-3 tuntia noin 150 asteisessa uunissa.
        Vaihtoehtoisesti paista ohuehko kerros uunipellillä 240-275 asteessa 20-30 minuuttia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On se, ainakin Etelä-Pohjanmaalla.

        Hämeestä lounaaseen ja länsirannikolla ja Pohjanmaalla tunnetaan imelletty perunakropsu ja se on käytännössä sama kuin imelletty perunalaatikko. Useissa tapauksissa kropsu on imellettyä perunalaatikkoa, mutta se voi tarkoittaa monia muitakin kuorettuvia uuniruokia. Esimerkiksi tavanomaista peltipannukakkaua nimitetään kropsuksi. Perunakropsu voi olla peltipannukakun tapaan valmistettu tai paksumpana kerroksena vuokaruokana valmistettu.


      • Anonyymi

        Kyllä täälä Ilmajoella päin taas plätty on eri juttu kuin kropsu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      54
      4306
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2199
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1714
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1468
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      23
      1390
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1268
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      8
      1194
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      994
    Aihe