Kropsu. Perunatuuvinki. Imelletty perunalaatikko

Anonyymi

Kropsu. Tuuvinki. Imelletty perunalaatikko.

Perinteistä vanhanajan imellettyä perunalaatikkoa ei maustettu ja siihen ei lisätty siirappia eikä sokeria. Makeus saatiin aidosti imeltämällä.

Perinteinen vanhanajan ruoka ja se valmistettiin yleensä silloin kun senaikaiset massiiviset leivinuunit lämmitettiin. Samalla valmistettiin useita erilaisia laatikkoruokia. Massiivisten leivinuunin jälkilämpö oli kuin tehty laatikkoruokien ja erityisesti imelletyn perunalaatikon paistamiseen. Joskus vähän laiskotti, mutta ainakin imellettyä perunalaatikkoa valmistettiin aina kun leivinuuni lämmitettiin. Toiset laatikot sai joskus jäädä valmistamatta.
Massiivisten leivinuunien poistuessa käytöstä, imelletyn perunalaatikon valmistus käytännössä loppui. Jostain syystä imelletyn perunalaatikon valmistamista sähköliesien uunissa kartettiin - vaikka käytännössä sähkölieden uuni on mitä parhain imelletyn perunalaatikon valmistamiseen. Sähkölieden uuniin saadaan erittäin helposti imeltämiseen tarvittava lämpötila.

Imelletty perunalaatikko on ollut viikkoleipomisien jälkilämmössä kypsytettyä ruokaa Hämeestä lounaaseen ja länsirannikolla ja Pohjanmaalla tunnettiin kropsu. Useissa tapauksissa kropsu on imellettyä perunalaatikkoa, mutta se voi tarkoittaa monia muitakin kuorettuvia uuniruokia. Hämeestä etelään ja Salpausselän ja itäräjan tuntumassa lähes Joensuuhun saakka tunnettiin perunatuuvinki tai tuuvinki ja muitakin lähinnä eri paikkakunnalle tyypillisiä nimityksiä on useita. Tuuvinki nimitys saattaa tarkoittaa myös muitakin soseruokia ja yleisesti tunnetaan sakea hernetuuvinki.
Perunalaatikko on noin 1800 -luvun alun ruoka, perunaa ei sitä ennen paljon käytetty. Aikaisemmin tärkeitä ruoka-aineita oli herne ja lanttu ja nauris. Myös lanttu ja naurislaatikot voi valmistaa imeltämällä, pitää olla kuitenkin tarkkana, koska liian pitkällä imeltymisajalla haihdutetaan makeat yhdisteet taivaan tuuliin.

Imellyttäminen noin 3 tuntia, kun soseen lämpötila on noin 65 astetta.

Kypsytys noin 3 tuntia.

Jos tarjoillaan päivälliseksi niin kannattaa aloittaa aamupäivällä.

Ainekset:
1 kg kuorimattomia hyvin soseutuvia kiinteitä tai jauhoisia perunoita
1-1½ dl jauhoja. Perinteisesti ruisjauhoja, mutta nykyisin yleisesti vehnäjauhoja
50 g voita
4 dl maitoa, määrä vaihtelee tavoitesakeuden ja lajikkeen mukaan runsaasti
1 teelusikallinen suolaa
Korppujauhoja voi lisätä pinnalle

Valmistusohje:
1. Valitse perunat maun mukaan ja pese.
2. Kypsennettäessä hajoavat jauhoiset perunat on helppo kuoria raakoina ja kypsennetään vähässä suolattomassa vedessä ja soseutetaan kuumina suoraan keittoveteen. Keittoveden määrä tulee arvioida niin että koko keittovesimäärä jää soseeseen. Näin vältetään suurimmat kuorimis- ja keittotappiot.
3. Sose jäähdytetään erityisen huolellisesti ja sekoittaen 70-74 asteiseksi.
4. Lisää kaikki jauhot 70-74 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen huolellisesti mutta varovasti ripotellen ja samalla sekoittaen kunnolla ja peitä kannella. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä.
5. Laita sosekattila 65-70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Maista - jopa lyhyempikin imeltymisaika saattaa riittää. Ylipitkä imeltymisaika pilkkoo edelleen imeltämisessä muodostuneita makeita yhdisteita ja näin menetetään osa tai jopa kaikki makeus.
6. Lisää siivuina voi sulamaan soseeseen. Lisää maitoa niin että saadaan notkean puuromainen sose. Lisää suola.
7. Laita seos voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Jos haluat, lisää korppujauhot pinnalle. Yleisesti korppujauhoa lisätään lähes kaikkien sosetyyppisten. laatikkoruokien pinnalle, mutta se ei ole välttämätöntä.
8. Paista aluksi noin 200 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin voit paistaa lähes täysiä vuokia.
9. Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

5

394

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Eikös kropsu ole samaa kuin pannukakku?

      • Anonyymi

        On se, ainakin Etelä-Pohjanmaalla.


      • Anonyymi

        Tässä imelletty perunakropsu Pohjanmaalta.

        AINEKSET:

        1 kg perunoita
        2 dl ohrajauhoja
        1 dl vehnäjauhoja
        1 tl suolaa
        4-5 dl maitoa
        50 g sulatettua voita

        VALMISTUSOHJE:

        Keitä perunat kuorineen pehmeiksi suolattomassa vedessä.
        Kuori perunat ja survo kuumina soseeksi. Notkista kuumalla keittovedellä puuromaiseksi. Jäähdytä 65 asteiseksi soseeksi. Sekoita joukkoon ohrajauhot ja vehnäjauhot.
        Anna imeltyä 70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.
        Sekoita joukkoon suolaa, maitoa, ja voisulaa. Taikina saa olla puuromaista.
        Laita sose hyvin voideltuun uunivuokaan. Paista 2-3 tuntia noin 150 asteisessa uunissa.
        Vaihtoehtoisesti paista ohuehko kerros uunipellillä 240-275 asteessa 20-30 minuuttia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On se, ainakin Etelä-Pohjanmaalla.

        Hämeestä lounaaseen ja länsirannikolla ja Pohjanmaalla tunnetaan imelletty perunakropsu ja se on käytännössä sama kuin imelletty perunalaatikko. Useissa tapauksissa kropsu on imellettyä perunalaatikkoa, mutta se voi tarkoittaa monia muitakin kuorettuvia uuniruokia. Esimerkiksi tavanomaista peltipannukakkaua nimitetään kropsuksi. Perunakropsu voi olla peltipannukakun tapaan valmistettu tai paksumpana kerroksena vuokaruokana valmistettu.


      • Anonyymi

        Kyllä täälä Ilmajoella päin taas plätty on eri juttu kuin kropsu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miten suomalaiset miehet

      On usein niin aikaansaamattomia? Odottavat prinsessapalvelua. Odottavat, että nainen tekee aloitteen, että nainen pyytää
      Ikävä
      254
      2527
    2. puukkotappelu-keskella-tieta

      https://www.paivanlehti.fi/puukkotappelu-keskella-tieta-kohta-toinen-miehista-makasi-elottomana-maassa/ Poliisi sai klo
      Rovaniemi
      29
      2178
    3. Missä Martina miehineen?

      Onko tämä v. 2009 Turhin julkkis unohdettu nyt vallan? Mistä nyt tulee rahaa, kun ketään ei kiinnosta? Tähänkö päättyi M
      Kotimaiset julkkisjuorut
      257
      1568
    4. Eräs läheinen sanoi

      Että mies kyllä ottaa aina itse yhteyttä, jos on kiinnostunut. Oli tilanne mikä hyvänsä. Kuulemma kuvittelin koko jutun.
      Ikävä
      57
      1541
    5. Muistatko vielä

      Missä nähtiin ensimmäisen kerran? Miehelle.
      Ikävä
      62
      1410
    6. Mitkä asiat tekevät

      kaivatustasi vetovoimaisen?
      Ikävä
      76
      1265
    7. Pidätkö kaivattuasi

      Haluttavana? Miksi erityisesti?
      Ikävä
      70
      1093
    8. Suurimman myrskyilyn jälkeen

      vakiintuu tyynenpi tunne. Entistä vakaampi, entistä varmempi. Aina vaikealla hetkellä auttaa, kun ajattelen sinua. Minul
      Ikävä
      43
      1075
    9. Skandaali on persujen vaaliromahdus, ei jonkun metsän kaataminen

      Huvittaa kuinka persut yrittävät saada heidän omasta skandaalistaan huomion aivan toisaalle. Persut ovat huonoja häviäm
      Maailman menoa
      315
      1053
    10. Miten pääsisin vielä tutustumaan sinuun?

      Tekisi mieli etsiä sinut facebookista ja laittaa viestiä, se vaan olisi vähän noloa mutta silti haluaisin kokeilla. Siel
      Ikävä
      36
      1021
    Aihe

    Tarvitsemme suostumuksesi tarjotaksemme personoitua palvelua

    Palvelu ja sen kolmannen osapuolen toimittajat (71) keräävät henkilötietoja (esim. IP-osoite tai laitetunniste) käyttäen evästeitä ja muita teknisiä keinoja tietojen tallentamiseen ja lukemiseen laitteellasi tarjotakseen sinulle tarkoituksenmukaisia mainoksia ja parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen.

    Palvelu ja sen kumppanit tarvitsevat suostumuksesi seuraaviin:

    Tarkoitukset

    Tarkkoja sijaintitietoja ja laiteominaisuuksia koskevia tietoja voidaan käyttää.

    Mainonta voidaan yksilöidä profiilin perusteella. Toimintaasi tässä palvelussa voidaan käyttää sinua koskevan profiilin luomiseen tai parantamiseen yksilöityä mainontaa varten. Mainonnan suorituskykyä voidaan mitata.

    Sisältö voidaan yksilöidä profiilisi perusteella. Toimintaasi tässä palvelussa voidaan käyttää sinua koskevan profiilin luomiseen tai parantamiseen yksilöityä sisältöä varten. Sisällön tehokkuutta voidaan mitata. Raportit voidaan luoda oman ja muiden toiminnan perusteella. Toimintasi tässä palvelussa voi auttaa kehittämään ja parantamaan tuotteita ja palveluita.

    Evästeet, laitteet tai vastaavat verkkotunnisteet (esimerkiksi kirjautumisperusteiset tunnisteet, satunnaisesti määritetyt tunnisteet, verkkopohjaiset tunnisteet) sekä muut tiedot (esimerkiksi selaimen tyyppi ja tiedot, kieli, näytön koko, tuetut tekniikat jne.) voidaan tallentaa laitteellesi tai lukea laitteellasi laitteen tunnistamiseksi joka kerta, kun se muodostaa yhteyden sovellukseen tai verkkosivustoon yhdessä tai useammassa tässä esitetyssä tarkoituksessa.

    Erityisominaisuudet

    Hyväksynnälläsi tarkkaa sijaintiasi (alle 500 metrin säteellä) voidaan käyttää tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

    Hyväksynnälläsi tiettyjä laitettasi koskevia ominaisuuksia saatetaan pyytää ja käyttää erottamaan se muista laitteista (kuten asennetut fontit tai laajennukset, näyttösi resoluutio) tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

    Hyväksymällä sallit tietojesi käsittelyn. Suostumuksesi koskee tätä palvelua, hyväksymättä jättäminen voi vaikuttaa asiakaskokemukseesi. Jotkut teknologiat saattavat perustella tietojen käsittelyä oikeutetulla edulla, voit vastustaa tätä tai muuttaa muita asetuksia klikkaamalla Asetukset linkkiä.

    Tietosuoja