haudan täyttömateriaalista

Anonyymi

On olemassa toivotus "kepeät mullat" ja muutenkin on olemassa sellainen käsitys että arkkuhauta täytetään mullalla.

Oman lähiomaiseni kuoltua ja kyseisen arkkuhaudan tultua täytettyä, oli sen päällä täytön jäljiltä matala, laakea kumpu hiekkaa. Ensin ajattelin sen olevan vain melko ohut hiekkakerros haudan multakerroksen päällä ja että haudan varsinainen kuoppa olisi tietenkin täytetty mullalla. Olin kuitenkin sähköpostitse yhteydessä seurakuntayhtymään varmistaakseni asian vielä.

Sain seuraavanlaisen vastauksen hautaustoimen työnjohtajalta: "Hauta peitetään eli täytetään kokonaan hiekalla. Kun arkkuhauta on 2,1m syvä niin hiekkakerroksen paksuus on silloin melko lailla tuo haudan syvyys. Nyt kun hauta on kunnostettu, haudan pinnalla on noin 10 cm paksuinen multakerros.

Pahoitteluni, että hautaamisen käytännön toimet eivät ole vastanneet kaikilta osin teidän mielikuvaanne asiasta."

Jatkuu: "Hiekkaa käytetään erityisesti siitä syystä, että arkku ja vainaja maatuisivat mahdollisimman täydellisesti. Valitettavasti joudumme peittämisen yhteydessä tiivistämään hiekkaa koneellisesti, mutta tästäkin huolimatta on varsin yleistä, että haudan pinta painuu myöhemmin arkun ja vainajan maatuessa.

Tietääkseni multaa ei haudantäyttöön ole käytetty."

Mieltäni askarrutti myös olemassa oleva yleinen käsitys tai puheet siitä että arkkua ja sen päällä olevaa täytettä (ei siis multaa) painellaan kaivinkoneella, jopa niin että arkku rikkoutuu. En mielelläni halunnut uskoa siihen. Siihen sain tämänlaisen jatkovastauksen: "

"Tiivistämisellä ei ole tarkoitus rikkoa arkkua, vaan tiivistää maata. Olettaisin, että tiivistettäessä maa painuu tiiviimmin alaspäin varsinkin haudan yläosasta, mutta todennäköisesti kahden metrin syvyydessä sen vaikutukset lienevät vähäisempiä. Käyttämämme laitteet eivät ole kovin tehokkaita. Tiivistämisestä huolimatta maa saattaa myöhemmin painua kuopalle koska peittomaa vielä jatkaa tiivistymistä itsekseen ja lisäksi arkku aikanaan maatuu."

Hiekka painaa noin 1500-2000kg kuutiolta ja nyt käytetty hiekka oli tyyppiä "Peitämme (täytämme) haudan ensin peittohiekalla, joka on 0/16 seulottua hiekkaa. "

Eli toisin sanoen "mullat" eivät siis olekaan mitenkään kepeät ja lisäksi jää epäselväksi se että miten muka hiekka aikaansaisi sen sen että vainaja ja arkku maatuisivat mahdollisimman täydellisesti. Eikö siihen tarvitakaan multaa, luulisi että tarvitaan, eihän hiekassa maadu? Tuntuisi myös vähän siltä että multaa käytetään pikemminkin sen takia että se on painavaa ja lisäksi se näin ollen tiivistyy jo omasta painostaankin, sen ohella että sitä lisäksi varovaisesti(!?) painellaan kaivinkoneella, sitten kun ollaan jo täyttämässä kuopan ylempiä kerroksia.

3

184

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Korjaus, viimeinen kappale. Hiekkaa, ei multaa...jne

    • Anonyymi

      Ennenvanhaan ja ehkä joillakin hautausmailla vieläkin hauta luodaan umpeen samalla maalla joka on haudasta kaivettu. Usein oli vielä tapana että arkunkantajat (ja jotkut riskit miehet saattoväestä) tekivät työn käsin lapioilla saattoväen odottaessa ja vasta kun hauta oli ummessa ja muotoiltu kummuksi, laskettiin kukkalaitteet. Nykyisin lienee yleisintä että koneella hautaa kaivettaessa kaivettu maa viedään saman tien pois ja haudan täyttö tehdään erikseen ja kuten saamassasi vastauksessa on kerrottu, hiekalla.

      Ilmeisesti on todettu että arkku ja ruumis maatuu parhaiten kuivassa hiekkamaassa, koska hautausmaat sijoitetaan yleensä tällaiselle pohjalle.

    • Anonyymi

      Kuiva hiekkamaa lienee eri asia kuin pelkkä hiekka, jollaista nyt käytetään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      138
      1945
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe