Aihe

haudan täyttömateriaalista

Anonyymi

On olemassa toivotus "kepeät mullat" ja muutenkin on olemassa sellainen käsitys että arkkuhauta täytetään mullalla.

Oman lähiomaiseni kuoltua ja kyseisen arkkuhaudan tultua täytettyä, oli sen päällä täytön jäljiltä matala, laakea kumpu hiekkaa. Ensin ajattelin sen olevan vain melko ohut hiekkakerros haudan multakerroksen päällä ja että haudan varsinainen kuoppa olisi tietenkin täytetty mullalla. Olin kuitenkin sähköpostitse yhteydessä seurakuntayhtymään varmistaakseni asian vielä.

Sain seuraavanlaisen vastauksen hautaustoimen työnjohtajalta: "Hauta peitetään eli täytetään kokonaan hiekalla. Kun arkkuhauta on 2,1m syvä niin hiekkakerroksen paksuus on silloin melko lailla tuo haudan syvyys. Nyt kun hauta on kunnostettu, haudan pinnalla on noin 10 cm paksuinen multakerros.

Pahoitteluni, että hautaamisen käytännön toimet eivät ole vastanneet kaikilta osin teidän mielikuvaanne asiasta."

Jatkuu: "Hiekkaa käytetään erityisesti siitä syystä, että arkku ja vainaja maatuisivat mahdollisimman täydellisesti. Valitettavasti joudumme peittämisen yhteydessä tiivistämään hiekkaa koneellisesti, mutta tästäkin huolimatta on varsin yleistä, että haudan pinta painuu myöhemmin arkun ja vainajan maatuessa.

Tietääkseni multaa ei haudantäyttöön ole käytetty."

Mieltäni askarrutti myös olemassa oleva yleinen käsitys tai puheet siitä että arkkua ja sen päällä olevaa täytettä (ei siis multaa) painellaan kaivinkoneella, jopa niin että arkku rikkoutuu. En mielelläni halunnut uskoa siihen. Siihen sain tämänlaisen jatkovastauksen: "

"Tiivistämisellä ei ole tarkoitus rikkoa arkkua, vaan tiivistää maata. Olettaisin, että tiivistettäessä maa painuu tiiviimmin alaspäin varsinkin haudan yläosasta, mutta todennäköisesti kahden metrin syvyydessä sen vaikutukset lienevät vähäisempiä. Käyttämämme laitteet eivät ole kovin tehokkaita. Tiivistämisestä huolimatta maa saattaa myöhemmin painua kuopalle koska peittomaa vielä jatkaa tiivistymistä itsekseen ja lisäksi arkku aikanaan maatuu."

Hiekka painaa noin 1500-2000kg kuutiolta ja nyt käytetty hiekka oli tyyppiä "Peitämme (täytämme) haudan ensin peittohiekalla, joka on 0/16 seulottua hiekkaa. "

Eli toisin sanoen "mullat" eivät siis olekaan mitenkään kepeät ja lisäksi jää epäselväksi se että miten muka hiekka aikaansaisi sen sen että vainaja ja arkku maatuisivat mahdollisimman täydellisesti. Eikö siihen tarvitakaan multaa, luulisi että tarvitaan, eihän hiekassa maadu? Tuntuisi myös vähän siltä että multaa käytetään pikemminkin sen takia että se on painavaa ja lisäksi se näin ollen tiivistyy jo omasta painostaankin, sen ohella että sitä lisäksi varovaisesti(!?) painellaan kaivinkoneella, sitten kun ollaan jo täyttämässä kuopan ylempiä kerroksia.

3

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Korjaus, viimeinen kappale. Hiekkaa, ei multaa...jne

  • Anonyymi

   Ennenvanhaan ja ehkä joillakin hautausmailla vieläkin hauta luodaan umpeen samalla maalla joka on haudasta kaivettu. Usein oli vielä tapana että arkunkantajat (ja jotkut riskit miehet saattoväestä) tekivät työn käsin lapioilla saattoväen odottaessa ja vasta kun hauta oli ummessa ja muotoiltu kummuksi, laskettiin kukkalaitteet. Nykyisin lienee yleisintä että koneella hautaa kaivettaessa kaivettu maa viedään saman tien pois ja haudan täyttö tehdään erikseen ja kuten saamassasi vastauksessa on kerrottu, hiekalla.

   Ilmeisesti on todettu että arkku ja ruumis maatuu parhaiten kuivassa hiekkamaassa, koska hautausmaat sijoitetaan yleensä tällaiselle pohjalle.

  • Anonyymi

   Kuiva hiekkamaa lienee eri asia kuin pelkkä hiekka, jollaista nyt käytetään.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Viime vuonna syntyi vain 46 425 lasta Suomessa

   Eläkkeelle siirtyy nyt vuosittain vähintään 74 000 ihmistä. Koska kuolleet (yli 52 000) lähes kaikki kantasuomalaisia mutta syntyneistä tuskin enempää
   Maailman menoa
   193
   2197