Aihe

bruttona vai nettona kumpaa tarkoittaa?

Anonyymi

Moro

Teollisuusliiton sivuilla lukee:

""Työttömyysturvaan tehtiin myös muutamia muita, pienempiä muutoksia. Esimerkiksi niin sanotun sovitellun päivärahan suojaosaa nostettiin kesäkuussa 300 eurosta 500 euroon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työttömänä ollessa saa ansaita sivutulona 500 euroa kuukaudessa ilman, että se vähentää maksettavan ansiopäivärahan määrää.""

500 euroa saa tienata ettei vaikuta päivärahaan, onko tuo 500e ennen veroja vai sen jälkeen?

kiitos

3

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Yleensä noi on aina bruttona, ellei muuta mainita, joten siitä logiikasta lähtisin liikkeelle. Luultavasti Kelan tai verottajan sivuilla on tarkempaa tietoa.

  • Anonyymi

   Bruttona. Jos summa olisi nettona, siinä lukisi niin.
   Bruttona on itsestään selvää kun mietit tarkemmin.

   Bruttopalkasta pidätetään päältä pois ennakonpidätys (= verot), työeläkemaksu ja työttömyysvakuutusmaksu. Eli ainakin kaksi asiaa enemmän kuin mitä sinä oletat.

   Joillakin palkansaajilla työnantaja pidättää myös ammattiliiton maksun.
   Selkokielellä sanottuna käteen jäävä osuus (= nettotulo) vaihtelee sen mukaan mikä on verotusprossa, kuinka monta työnantajaa palkansaajalla on (esim. keikkatyötätekevät "nollatuntilaiset"), millaiset muut vähennykset palkansaaja lopullisessa verotuksessa saa.

   Jos kyseessä olisi nettopalkka, sen laskeminen olisi ikävää yllämainituista syistä kun kyseessä on kuukausittain maksettaviin tuloihin/-etuuksiin liittyvä suojaosa.
   Mietipä kuinka hankalaa homma olisi vuoden vaihteessa. Suomessa on kalenterivuositasolla bruttotuloijen perusteella tasaantuva verotus. Mitenkä jyvittäisit lopullisen verotuksen nettosumman niin ettei joku kuukausi suojaosa ylittyisi tms. Hankalaksi menisi.

  • Anonyymi

   Unohdin edellisestä esim. työmatkavähennykset, jotkut saavat työvaatevähennyksiä, on paljon muitakin vähennyksiä joita bruttotulosta tehdään lopullisessa verotuksessa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Takaisin ylös

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   304
   20384
  2. Stefun Sofialle tarjoamat luxuskyydit maksamatta, velkaa niistä jo yli 17 000 euroa.

   Seiskan mukaan limusiinikyyteihin erikoistunut yritys hakee Stefun yritykseltä oikeusteitse yli 17 000 € maksamattomista kyydeistä. Useat ajoista ova
   Kotimaiset julkkisjuorut
   328
   5928
  3. Miksei työ kelpaa suomalaisille?

   Rakennus-, siivous-, ja hoiva-alakin täynnä ulkomaista työvoimaa ja kotimaiset vuosis kortistossa. Mistä moinen oikein johtuu. Ovatko korvaukset liia
   Maailman menoa
   302
   3502