Aihe

Lännen apua ei varmistettu mitenkään

Anonyymi

Jopa yya-aikana Suomi oli paremmin varautunut torjumaan Neuvostoliiton mahdollista hyökkäystä.

Ruotsalainen toimittaja Mikael Holmström paljastaa tuoreessa kirjassaan Ruotsin varastoineen kylmän sodan aikaan 1970-luvulla Suomea varten Draken-hävittäjiä.

Mikael Holmströmin mukaan Neuvostoliiton kanssa ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimuksen solminut Suomi varautui Neuvostoliiton hyökkäykseen kouluttamalla salaa hävittäjälentäjiä huomattavasti yli Suomen ilmavoimien virallisen tarpeen.

Kylmän sodan synkimpinä vuosina 1970- ja 1980-luvuilla ilmavoimilla oli käytössään 36 ruotsalaista Draken-hävittäjää ja 24 neuvostovalmisteita MiG-21-hävittäjää. Koneiden määrä ei olisi riittänyt Neuvostoliiton hyökkäyksen torjumiseen.

Holmström kertoo tuoreessa kirjassaan Den dolda alliansen (Kätketty liittolaisuus) Suomen kouluttaneen kaikessa hiljaisuudessa hyökkäyksen varalle ylimääräisiä hävittäjälentäjiä lentämään Pohjanlahden toiselle puolelle varastoituja Draken-hävittäjiä. Holmströmin mukaan varastoituja koneita oli "suuri määrä".

Puolustusvoimain komentajana vuosina 1983-1990 toiminut kenraali Jaakko Valtanen vahvistaa Holmströmin tiedot.

Suomi ja Ruotsi varautui yhdessä myös demilitarisoidun Ahvenanmaan puolustamiseen Neuvostoliiton hyökkäykseltä.

Suomi pelkäsi Neuvostoliiton valtaavan Helsingin yllätyshyökkäyksellä ja sen vuoksi oli tärkeää, että Ruotsi oli valmistautunut miehittämään Ahvenanmaan.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000387159.html

16

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Presidentti Niinistö kyllä puhuu EU armeijasta mutta ei ole mitään varmuutta että saamme lännestä aseita jos Venäjä hyökkää.

   • Anonyymi

    Kyllä sotimiseen aina aseita saa, jos on suhteet kunnossa.


  • Anonyymi

   Kuten aloituksestakin ilmenee, varaudutaan Suomessa kriisitilanteisiin myös "suljettujen ovien takana" kaikin mahdollisin käytettävissä olevin keinoin. Nämä näkymättömät varmuusvarastot ovat kansallisesta turvallisuudesta vastaavien luotettavien tahojen luottamuksellisten keskustelujen tulosta.

   On oletettavaa, että Suomi saa monipuolista tukea kriisitilanteessa, mikäli suurvaltapoliittiset asetelmat eivät sitä estäisi, kuten valitettavasti esim. Talvisodan aikana.

   Naton jäsenvaltioilla tuollaista Talvisodan ongelmaa ei ole.

  • Anonyymi

   Kun Britit olivat EU:ssa niin sielä oli kilpailu, kuka mielistelee USA:a parhaiten. Siksi EU:n yhtenäisyys ei toteutunut. Nyt kun olemme päässeet eroon Britti homoista, niin EU:n on mahdollista yhtenäistyä.

   Vaikka EU hajoaisi, niin Euroopan maiden on tehtävä puolustusyhteistyötä, ilman USA:a ja Britanniaa. Niiden kanssa se ei onnistu.

  • Anonyymi

   Trump raivoissan. Ivanka tytär aikoo mennä terrorisoimaan Bidenin virkaanastujaisiin.

  • Anonyymi

   Aloitus kuvaa hyvin Suomen jakomielistä suhdetta Venäjään aikana jolloin kauppa kävi sinne hyvin ja yhteistyö oli tasapuolista eli Suomen poliitikot oli jakomielitautisia silloin ja ovat nykyäänkin NATOilullaan. On turha kuvitella Suomi pärjää sotilaallisesti Venäjälle yksin tai yhdessä NATOn kanssa ja asevoimat pitää mitoittaa siinä suhteessa ja poliitikoiden täytyy pitää huolta että NATO ei päätä mitään Suomen puolesta niinkuin se nyt tekee

  • Anonyymi

   Suomessa Nato-jäsenyyden vastustus on huomattavasti Ruotsia vahvempaa. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) joulukuussa julkistamassa kyselyssä jäsenyyden hakemista vastusti 53 ja kannatti 21 prosenttia vastanneista. Kannastaan epävarmoja oli neljäsosa.

  • Anonyymi

   USA:n tapahtumat laskivat jo ennestään hentoista luottamusta USA:an ja laskivat Naton kannatusta edellisen gallupin 16 %:n lukemasta alle 10%:n.

  • Anonyymi

   Ainahan meillä on varauduttu julkisesti, tai salaa (asekätkentä) vain yhtä maata varten. Outoa on ettei vieläkään uskalleta tehdä päätöstä että hakisimme täysjäsenyyttä puolustusliittoon, ihan oman tulevaisuuden, ja turvallisuuden tähden.

   • Anonyymi

    NATOon liittyminen tarkoittaa paluuta menneisyyteen eikä sillä ole tulevaisuutta saatikka turvallisuutta


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    NATOon liittyminen tarkoittaa paluuta menneisyyteen eikä sillä ole tulevaisuutta saatikka turvallisuutta

    Natolla on tulevaisuutta johtuen Venäjän paluusta menneisyyteen.


  • Anonyymi

   Niillä Suomen Migeillä jos joutui lentämään täydellä teholla jälkipoltin päällä, loppui polttoaine seitsemässä minuutissa alkujaan täysistä tankeista.

   • Anonyymi

    Sitä seitsemää minuuttiakaan ei voinut päästellä täysiä yhtäsoittoa, vaan välillä joutui hölläämään koska sen pumput eivät ehtineet pumpata siipisäiliöistä ainetta runkosäiliöön yhtä nopeasti kuin moottori poltti sitä taivaalle sieltä.


   • Anonyymi

    Mig asiantuntijat höperöi


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mig asiantuntijat höperöi

    Ei, vaan kylmiä tosiasioita, eikä mitäänsanomaton kommentti.


  • Anonyymi

   Et sitten taaskaan löytänyt vanhempaa 20.10.2016 15:14 linkkiä aloitukseen.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   159
   8062
  2. Muusikko Pave Maijanen, 70, on kuollut

   "Talvella 2018 hän sai ALS-diagnoosin. Ensioireet hän huomasi syksyllä 2018. Tuolloin Maijanen alkoi tuntea kummallisia lihaskramppeja ja huomasi, ett
   Maailman menoa
   140
   6249
  3. Sofia muutti hotelliin ilmaiseksi

   "Seiskan saamien tietojen mukaan kohukaunotar Sofia Belorf, 30, olisi muuttanut helsinkiläiseen luksushotelliin äskettäin. Seiskan saamien tietojen mu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   395
   2542
  4. Maisa otti raskauskirtin esille

   Viimeinen oljenkorsi.... Miten "yllättävää".. .. :D
   Kotimaiset julkkisjuorut
   133
   1738