Uskonnonopetukseen EI ole pakko osallistua

Anonyymi

jos lapsi ei kuulu kirkkoon. Näin on vaikka elämänkatsomustiedon ryhmää ei heti olisikaan tarjolla. Sellainen voi kuitenkin tulla, kun ei vaan houkutteluista huolimatta suostuta laittamaan lasta uskontoon . Tässä kirjoitus asian hyväksi:

Kirkkoon kuulumattoman lapsen ei ole pakko osallistua uskonnonopetukseen koulussa! Näin se on myös, kun elämänkatsomustiedon opetusryhmää ei ole. Uskonnosta pois jääminen voi olla keino saada aikaan ET-opetuksen aloittaminen!

Tämä on tärkeä tieto juuri nyt, kun elokuussa 2021 koulun aloittava pitää ilmoittaa kouluun jo tammikuussa. Koskee se myös jo peruskoulussa olevia, vastentahtoisesti uskontoon sijoitettuja oppilaita.
Jos ET-ryhmää ei ole, huoltajat voivat vaan ilmoittaa, että lapsi ei osallistu uskontoonkaan. Elämänkatsomustietohan on uskontokuntaan kuulumattomille oppilaille tarkoitettu oppiaine. Lain mukaan vain, jos huoltajat pyytävät pääsyä uskonnon opetukseen, lapsi siihen sijoitetaan.
Valitettavasti on vielä kuntia ja kouluja, joissa ET-opetusta ei ole järjestetty uskontokuntiin kuulumattomille oppilaille ja joissa rehtori tarjoaa sijalle uskonnon opetusta. Jos vanhemmat siihen suostuvat, käytännössä heidän tahtonsa saada lapselleen ET-opetusta saatetaan ”pyyhkiä pois”, rehtori huokaisee helpotuksesta ja olettaa uskonnon kelpaavan 9 vuotta.
Kun huoltajat kieltäytyvät laittamasta lasta uskonnonopetukseen, se on hyvin selkeä viesti siitä, että ET-opetusta halutaan. Mieluiten heti tai ainakin heti kun lisää ET-oppilaita ilmaantuu. Ja ET-oppilaitahan voi ilmaantua jo tämän vuoden aikana, ennen elokuuta. Tai ET-oppilaita voi ilmaantua seuraavan lukuvuoden alkuun mennessä.
Alakoulussahan on erittäin sopivaa järjestää ET-opetusta niin, että oppilaita on useammalta luokkatasolta, esimerkiksi luokilta 1-3. Hieman laveampikin ryhmä on mahdollista, ja pienenkin opetusryhmän opetusta voi hyvin välillä eriyttää.
Jos peruskoulussa aloittava oppilas on vuoden tai kaksi kokonaan pois katsomusaineen opetuksesta, siitä ei ole tietopuolista haittaa. Varsinkin jos ET-opetusryhmä kouluun sitten syntyy, opetusta voidaan mukauttaa niin, että ensimmäisten vuosien sisältöjä otetaan mukaan myöhemmin.
Vanhemmat voivat tietenkin pelätä syrjintää sen vuoksi, että lapsi on pois enemmistön uskonnon opetuksesta. Toisaalta kuitenkin on aivan luonnollinen asia, että jos perhe ei ole luterilainen, perheen lapsi ei osallistu luterilaiseen ”oman uskonnon” (UE) opetukseen. Ei siinä mitään niin ihmeellistä ole.
Kouluyhteisössä voidaan opettajakunnan keskuudessa varmuuden vuoksi kiinnittää huomaamattomasti erityistä ennaltaehkäisevää huomiota siihen, että mitään syrjintää uskonnosta pois jäämisen takia ei esiinny. Siihenhän velvoittaa jo lakikin. Lapsille on ihan luonnollinen asia, että paikollinen luterilainen uskonto on vain luterilaiseen kirkkoon kuluville eikä muiden tarvitse siihen osallistua. Ei se sen kummallisempi asia ole.
Suomessa on tiettävästi yli 3000 oppilasta, jotka eivät osallistu minkään katsomusaineen opetukseen ja tämä määrä on kasvanut parina viime vuotena. Näin on, vaikka uskontokuntiin kuulumattomien piirissä ei tähän mahdollisuuteen edes ole kiinnitetty erityisempää huomiota. Rehtorien lakisääteinen velvollisuus on edistää lapsen pääsyä oikeuksiinsa, hänelle tarkoitettuun oppiaineeseen. Huoltajien koko peruskouluaikaa koskeva selkeä tahdonilmaisu kannustaa rehtoria edistämään ET-opetusryhmän syntyä.
Nyt kevätlukukauden alettua myös esimerkiksi 1. tai 2. luokan oppilaan huoltajat voivat ilmoittaa koululle, että oppilas jää pois uskonnon opetuksesta viimeistään lukuvuoden vaihteessa, ja että he odottavat ET:n opetusryhmän syntyvän, kun uudet ekaluokkalaiset tulevat elokuussa. Näin rehtori ei voi tulkita, että lapsen toivotaan jatkavan uskonnonopetuksessa.

Elämänkatsomustiedon oppilaiden ja opetusryhmän lisääntyminen kehittää osaltaan aineen opetusjärjestelyjä ja opetusta. Kysymys on yhden perusoikeuden, katsomuksen vapauden toteutumisesta aikaisempaa paremmin. Sitä voidaan edistää omilla ratkaisuilla ja yhteistyöllä.

19

1458

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Herätys.-Uskonnon tuputtaminen, uskontoon jujuttaminen on vuosia jatkunut ikävän syrjivä käytäntö, jolla on estetty lapsia pääsemästä heille tarkoitettuun ET-opetukseen. Katsomalla joka vuoden oppilaita aina erillisenä tapauksena on käytännössä estetty ET:n yhdysluokkaryhmän syntyminen. Joillakin rehtoreilla siihen on uskonnollinen motiivi, joillakin vain ajattelematon säästöpyrkimys. Elokuun 2021 uusi ET-ryhmä pitää voida koota esimerkiksi luokkien 1-4 oppilaista. Tähän pitää nyt puuttua.

    • Anonyymi

      Jos ET-ryhmä on puuttunut, se syntyy kun lapsi jää pois uskonnosta.
      Ilmoita lapsen siirtyvän ET-opetukseen elokuussa. Ilmoita siitä nyt ennen lomia. Yleensä ryhmä on.

      • Anonyymi

        Hyvin ehtii ilmoittaa loman aikana. Mieluummin kesäkuussa. Rehtorit ovat vielä töissä.


    • Anonyymi

      Se voi olla ET kyllä tai ei mitään. Selvä peli.
      Ja ET ryhmä kyllä syntyy. Viimeistään vuoden päästä. Tai nyt elokuussa. Ilmoita koululle heti.

    • Anonyymi

      Uskonnollisesta painostuksesta voi ravistsutua. Tee se nyt heinäkuussa.

    • Anonyymi

      Pois vaan. ET-ryhmä syntyy, viimeistään vuoden parin päästä. Tai heti elokuussa.

    • Anonyymi

      Jos lapsikaste on jäänyt epähuomiossa voimaan, lapsen voi erottaa kirkosta. Sen ehtii tehdä nyt niin, että lapsi ehtii hyvin päästä ET-opetukseen elokuussa.

    • Anonyymi

      Vaatiiko vähän kanttia käytännössä? Ei pitäisi, koska on perusoikeus. Henkilöstn pitäisi tukea

    • Anonyymi

      Voi jäädä odottamaan elämänkatsomustiedon ryhmän syntyä.

    • Anonyymi

      Uskonnon- ja ET-opetuksen voisi yhdistää ja korvataan kokonaan valinnaisella katsomusaineen opinnolla. Ne jotka eivät tätä katsomusainetta haluaisi oppiaineen voisivat vaikka valita sen tilalle esimerkiksi pidemmän matematiikan tai enemmän ympäristöoppia ja biologiaa. Uskonnot ja niiden käsittely tulisi jättää kokonaan pois kouluista.

    • Anonyymi

      Tehokkaampaa on kun lapsi jättäytyy kokonaan pois koulusta ja kieltäytyy opiskelusta oppivelvollisuuden vastaisesti kunnes kouluun perustetaan katsomjsneutraali ka uskonnoista vapaa et-ryhmä. Näillä koululakoilla saatiin perustettua monta et-ryhmää 90-luvulla sellaisiin kouluihin joissa niitä ei vielä ollut.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Nykyinen valtiokirkollinen holhous, pakollinen ”oman uskonnon” opetus peruskoulussa ja lukiossa taannoin vauvakastetuille ei ole enää nykyaikaa.
      Allekirjoita kansalaisaloite elämänkatsomustiedon opiskelun sallimiseksi kaikille.

    • Anonyymi

      Aivan, painostukseen ei kannata alistua, vaan vaatia lai mukaista opetusta.

    • Anonyymi

      Vo olla tarpeellinen painostuskeino ET-ryhmän muodostamiseksi.

    • Anonyymi

      Herätkää sieltä Vartiotornista ja muistakaa tämä.

    • Anonyymi

      Elämänkatsomustieto sitten on pakollinen; täynnä uskontoa suoraan että länsimaiseen tyyliin.

    • Anonyymi

      Typerä idea jos koulussa ei ET ryhmää ole valmiiksi (tai vaikka olisi).
      Syy:
      1. Koulun ei tarvi ET opetusta järjestää vaan kunnan eli lapsesi voi joutua kokonaan toiseen kouluun kuin lähikouluun tai ainakin matkustamaan ET tunneille jonnekin toisaalle.
      2. Mikäli koululla järjestetään niin kostoksi lapsesi voi saada hyppytunteja eli koulupäivä pitenee.

    • Anonyymi

      Tehosta ET-ryhmän perustamisvaatimusta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      967
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe