Aikuislukion rahoittaminen

Anonyymi

Minua kiinnostaa, että miten aikuislukion suorittaneet olette rahoittaneet opiskeluaikanne? ymmärtääkseni jos menee aikuisena aikuislukioon lukemaan niin ei ole oikeutettu opintotukeen kun ei katsota päätoimiseksi vaikka se sitä olisikin. Jos ei saa opintotukea niin ei myönnetä opintolainaakaan. Eikä saa työttömyyskorvaustakaan kun et opiskelun takia ole työvoimatoimiston käytettävissä 24/7. Lukioopiskelu itsessään ei paljoa maksa (lähinnä kirjat), mutta samalla juoksee toki muutkin kulut asumisesta ruokaan jne.

Eli miten rahoitit aikuislukio ajan? Kuinka paljon kävit töissä samanaikaisesti? Saitko jotain tukia? Kuinka selvisit?

7

116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Aikuislukion kävin kahdessa vuodessa kokopäivätyön ohessa. Ylioppilaskirjoitusten aikaan pidin kaksi viikkoa vuosilomaa töistä. Muuten siis olin vakinaisessa päivätyössä koko ajan. En saanut mitään tukia. Lähes kaikki kävivät töissä.
      Tämä oli Helsingissä useita vuosia sitten.

      Kuka opiskelee aikuislukiossa päätoimisesti? Ei ainakaan ennen sellaisia ollut. Opetus oli iltaisin työpäivän jälkeen. Vuorotyöläiselle se ei tietysti sopinut.

      Eli lyhyesti. Aamulla kello kahdeksaksi töihin ja illalla olin koulun jälkeen kotona noin kello yhdeksän, viitenä päivänä viikossa. (Nykyään opetusta on kai vain neljänä päivänä viikossa.)
      Palkka tuli tilille säännöllisesti. Ei ongelmia.

      Miten tullaan toimeen ja opiskellaan, jos ei olla töissä. Täytyy olla hyvät pääomatulot tai eläke tai joku elättäjä esim. puoliso tai vanhempi. Näitä vaihtoehtoja tiedän olleen niillä, jotka eivät olleet töissä. Mutta kuten sanottu, melkein kaikki olivat säännöllisessä päivätyössä.

      • Anonyymi

        Täydennän vielä omaa rahoituspuoltani sillä tiedolla, että lukion käytyäni ja tultuani ylioppilaaksi työpaikkani maksoi kaikki opiskelusta aiheutuneet kulut. Tiesin tämän etukäteen ja olin säästänyt kaikki kuitit.
        Tiedän myös yhden samaan aikaan valmistuneen saaneen stipendin työnantajaltaan.

        Työpaikka voi siis olla kullan arvoinen opiskelunkin kannalta. Luulen, että yleensä työnantajan suhtautuminen opiskeluun on myönteistä, kunhan opiskeleva työntekijä hoitaa työnsäkin hyvin.


    • Anonyymi

      Minun ymmärtääkseni aikuislukio voi olla ns iltalukiona, jolloin sillä ei ole mitään vaikutust työttömyyspäivärahaan ja yleisestikin

      jos olet kokopäiväinen opiskelija, kuulut opintotuen piiriin (ellet sitten opiskele työttömyysetuudella)

      jos et ole kokopäiväinen opiskelija saat työttömyyspäivärahaa, jos siis olet työttömänä työnhakijana

    • Anonyymi

      Opiskelu aikuislukiossa on sen luonteista, ettei sitä katsota päätoimiseksi. Tavallisesti pari kolme tuntia neljänä iltana viikossa ja 44 kurssia koko lukio, kun päivälukiossa, joka on päätoimista opiskelua, vaaditaan vähintään 75 kurssia. Vaikea on tehdä aikuislukiosta päätoimista. Toinen asia sitten on, jos joku käyttää siihen kuitenkin kaikki aikansa, mutta se on oma valinta, ei koulun vaatimus.

      Toki ylioppilaskokeet ovat samat aikuislukiolaisille kuin päivälukiolaisillekin. Eli opiskelun on oltava aikuislukiossa tehokasta vähemmällä opetuksella. Yo-tulokset ovatkin aikuislukiossa keskimäärin vaatimattomampia, vaikka myös hyviä suorituksia tulee. Erittäin paljon riippuu oppilaasta itsestään, mutta hyvin menestytään kokopäivätyön rinnalla.

      Vaikea on ymmärtää aloittajan heittoa työvoimatoimiston käytettävissä olosta 24/7. Kun kokopäiväinen työ ei estä opiskelua aikuislukiossa, miten kokopäiväinen työttömyys sen estää? Vai onko työttömyys vuorotyötä, jolloin säännöllinen opiskelu aikuislukiossa on tietysti hankalaa tai mahdotonta? Silloin voisi tulla avuksi etälukio!

      • Anonyymi

        Niin miten itse rahoitin opiskeluaikani aikuislukiossa? Työllä, kokopäivätyöllä! Päätoimisia aikuislukio-opiskelijoita en muista tavanneeni, mutta tietenkään en kaikkien taustoja tuntenut. Jotenkin päätoiminen opiskelu aikuislukiossa kuulostaa vitsiltä. Mitä se päätoimisuus olisi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin miten itse rahoitin opiskeluaikani aikuislukiossa? Työllä, kokopäivätyöllä! Päätoimisia aikuislukio-opiskelijoita en muista tavanneeni, mutta tietenkään en kaikkien taustoja tuntenut. Jotenkin päätoiminen opiskelu aikuislukiossa kuulostaa vitsiltä. Mitä se päätoimisuus olisi?

        Kuten ylempänäkin on tullut hyvät argumentit, aikuislukiossa opiskelu ei ole päätoimista (40 ov eli 1600 tuntia per lukuvuosi).

        Opiskelin aikuislukiossa työttömyyden peruspäivärahalla.
        Nykyään kaksoistutkintojen aikana kirjojen lisäksi tulee ehkä matkakustannukset, jos aikuislukio on eri paikkakunnalla kuin esim. toisen asteen ammatillinen oppilaitos.


    • Anonyymi

      Moi, valmistun nyt keväällä aikuislukiosta ja ihan kokopäivätyön ohella tätä käynyt. Välillä ollut rankkaa, mutta systemaattisella työllä siitä selviää ja on tämä ollut myös palkitsevaa. Tulevaisuus tässä lähinnä nyt mietityttää, kuinka rahoitan korkeakouluopinnot. Näin pienen muksun vanhempana ja asuntovelallisena voin vaan todeta, että käykää nuoret niitä kouluja!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 175
      5156
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4643
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      2976
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      31
      1955
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1737
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1726
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1720
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1633
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1561
    Aihe